» »

Firmware?

Firmware?

kihc ::

Ko se zadnje čase sprehajam po forumu sem že večkrat naletel na ta izraz. Sicer vem, da je to nekaj v zvezi z optičnimi pogoni in prebrav sem, da predvsem izboljša njegovo delovanje. Zanima me kaj več o tem; namreč imam leto in pol starega Teacovega pekača (24×), ki mi dela brezhibno, ter pol leta starega DVD Pioneerja, ki pa mu nekateri ploščki delajo kar veliko težav ( predvsem cdrw in cenejši cdji). Se da to z firmware kako popraviti? Kje naj bi to dobil in kako bi namestil?

MadMax ::

Firmware je osnovni program neke komponente.
N.pr. BIOS na plati je v bistvu njen firmware.
Enako je pri grafični kartici.
Sicer je razlika med BIOS in FW, toda poenostavimo in recimo, da je to eno in isto.
FW imajo, kot si že ugotovil, CD-ROM, CD-RW, DVD in izvedenke (combo CD-RW+DVD...)...
Prav tako imajo FW diski, vsaj malo boljši modemi (z izjemo cenenih winmodemov), nekateri skenerji, digitalni fotoaparati, itd.
V bistvu ima FW skoraj vsaka komponenta v PC sistemu, le da se o tem govori predvsem tam, kjer je možno FW nadgradit/zamenjat/flashat.
Ponavadi so novejše verzije FW bolj dodelane (odpravljene napake, izboljšano delovanje, ...), kar pa ni 100% pravilo.
1. pravilo, ki se ga moraš držat je: ne popravljaj, če ni pokvarjeno. V prevodu to pomeni, da ne flashaj samo zato, ker se je pojavil novejši FW.
Je pa res, da bi tvojemu DVDju (morda) lahko izboljšal lastnosti.
Firmware v osnovi najdeš na proizvajalčevi strani.
Obstajajo pa tudi strani, specializirane za določeno opremo.
Za optične pogone je ena takih cdrinfo.com.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Han ::

Firmware je ime za program, ki skrbi za (pravilno) delovanje naprave (diska, optičnega pogona, modema, skenerja, GSM telefona, pralnega stroja...).

Popravljeno oziroma izboljšano različico firmwara najdeš navadno na uradni strani proizvajalca, za optične pogone pa obstaja tudi t.i. The firmware page, kjer boš našel zadevo za Pioneerja.

Za TEAC odjadraj sem in si natančno preberi navodila. Priporočljivo je, da pred zamenjavo firmwara nastaviš PIO način prenosa podatkov, po ponovnem zagonu sistema pa najprej pogon zbrišeš iz Upravitelja naprav (Device manager) in šele potem vklopiš DMA...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zapis datotek na DVD-R

Oddelek: Pomoč in nasveti
292867 (2534) ThomasSGS
»

NEC dvd-rw 3500/3520/3540 (strani: 1 2 3 427 28 29 30 )

Oddelek: Strojna oprema
1496103061 (27570) nuclear
»

TEAC DV-W58G (8x DVD burner)

Oddelek: Strojna oprema
493654 (2433) EiYou
»

DVD/RW Kateri? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
625865 (4652) TribesMan
»

Povezava HD in CD,CDRW