» »

Smučišče 2864

Smučišče 2864

««
9 / 10
»»

jest10 ::

Kakor vem kar dosti časa. Če ne celo dlje kot Krvavec>:D So imeli pa crknjeno sedežnico, zato ni bilo ravno dosti obiska>:D
Redke so zime, da Soriška ne bi imela snega(jim ga pa spiha na vrhu smučišča).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jest10 ()

...:TOMI:... ::

Evo, 2864 je pridobil vsa dovoljenja, lahko začne z gradnjo, pa se je odločil, da ne bo gradil. Počakali bodo na denar iz EU razpisov, če ga dobijo do sredine avgusta, bodo že letos lahko začeli in tudi naredili smučišče.

To je zame neresnost, če bi mislili graditi, bi lahko, sedaj pa tenstajo. Banda. Mislijo, da bo 100 % investicije pokrite ali kaj?
Tomi

trololo2 ::

...:TOMI:... je izjavil:

To je zame neresnost, če bi mislili graditi, bi lahko, sedaj pa tenstajo. Banda. Mislijo, da bo 100 % investicije pokrite ali kaj?


Ne, kar bo zmanjkalo bo pokril kredit iz NLB. Zdaj lahko dajo novega ko so starega za hotel prenesli na slabo banko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: trololo2 ()

PaX_MaN ::

...:TOMI:... je izjavil:

Počakali bodo na denar iz EU razpisov, če ga dobijo do sredine avgusta, bodo že letos lahko začeli in tudi naredili smučišče.

Hm, v vlogi za koncesijo so rekli da se bodo dokapitaliziral z 10 milijoni, pa da bodo kredit dobil, pa tut tega očitno nimajo, ker če bi ga mel bi že začel gradit.
Škoda ker se laži/zavajanja/preslepitev v vlogi za koncesijo ne da sankcionirat oz. bolj težko.
Koncesijo se da odvzet sam če se "neizpolnjuje obveznosti po pogodbi". POgodba je pa zlo radoradna kar se tega tiče.

ZaphodBB ::

Čoklovi so prave (LDSovske) barve, tako da vse ok.

PaX_MaN ::

Kar se tiče evropskih sredstev, so pri Bratuvškovi, Dragonji in Omerzelu Čoklovi lobiral že konc marca.
Bratuvškova je kar direkt rekla da bodo poskrbel da bo šlo skoz:
O projektu Smučišča 2864 je Bratuškova že na novinarski konferenci dejala, da je "naša prva naloga vzpostaviti možnost, da bo investitor lahko končno zbral vse potrebne dokumente za začetek gradnje. Iskali bomo rešitve, da bo lahko projekt pripeljan do konca."

Korupcijoland ftw!

enota13 ::

Skorumpiran pristop se da zavohati že v imenu - 2864 eco resort. Z nadaljevanjem v:
"Leave nothig but footprints, take nothing but memories."

Je to res filozofija projekta? Namen je pihanje na dušo turistom. Tudi Slovencem, ki podpirate ta projekt.

Gre za ignoranco do naše nesnovne dediščine, to igranje s številko nadmorske višine, ki jo nehote nosimo v nacionalni zavesti. Prevzeli so celo simbol triglava, ki ga najdemo v mnogih nacionalnih simbolih in grbih in nas spremlja že odkar vemo zase. In povzemanje zgodbe štirih srčnih mož. Aroganca in neokusna komercializacija. V hlastanju po denarju je Čokl sam sebe prepričal, da je to v redu. Tako zjemen uspeh poslovne poteze je še njega samega presenetil. Na narod namreč deluje kot globoka hipnoza - kolikokrat so že posredovali v ta projekt s samega državnega vrha, celo po zakonodajni plati.

Čoklovi in turisti so za seboj pustili več kot le sledi, kar vsekakor ni eko.
Kar so vzeli, pa se že pozna v finančni vrzeli. Hotel in smučišče, oba objekta sta že zahtevala svoje, glavni davek smučišča pa sledi v naslednjih letih. Za vsem skupaj ne bodo ostali le spomini.

Še sreča, da se tragedija v resnici ne dogaja na višini 2864. Štirje srčni možje se ne glede na to obračajo v grobu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: enota13 ()

fosil ::

Nekaterim naj je že od začetka jasno, da tako imenovani "investitorji" sami nimajo nobenega denarja.
Ko bo (če bo) evropski denar, se bo pa začelo izsiljevanje (državnih) bank, naj posodijo še manjkajoči denar.
In to po že znanem scenariju, če banka ne bo hotela dat denarja, se bo šlo v medije in govorilo, da so proti napredku, da nočejo da se Bohinj razvije...
Tako je!

jest10 ::

Neke sorte TEŠ6 scenarij. Iz solidnega projekta se počasi naredi sranje

Matako ::

Jaz še zdaj ne morem mimo imena. Celo najbolj naključen turist, bo v prvem dnevu zvedel za foro (če ne drugega na zgornji postaji žičnice, ki bo morala imeti označeno nadm. višino).

Ali bo fora postala tudi predmet posmeha je odvisno od tega koliko bo smučišče dobro.

In koliko sploh... bo.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

smash ::

sem odločno proti tem barabam!

mitja73 ::

Tole je pač tipičen primer korupcije.
Evropska sredstva so naša davkoplačevalska sredstva ki jih vsako leto vplačamo v EU, samo zmanjšana so za znesek EU birokracije.

Investicija v to 2864 smučišče je pa približno takole: narediš proračun za npr. 30 miljonov, urediš da EU financira 50% - 15M in potem izgradiš vse skupaj za teh 15M. Enak stil kot Mariborska univerzijada.

Bljak, razlastninit Čokla bi bilo edino etično in moralno in naj na tak način raje občina ali država naredijo smučišče z našim denarjem. On je itak že dost obral Slo proračun preko SRCa.

ZaphodBB ::

Bravo fantje, a da ne bi naredil smučišča, ki ne bo nikdar obratovalo zaradi klimatskih razmer, pa ni nikomur prišlo na misel?

Teš 6 strikes back.

smash ::

ZaphodBB je izjavil:

Bravo fantje, a da ne bi naredil smučišča, ki ne bo nikdar obratovalo zaradi klimatskih razmer, pa ni nikomur prišlo na misel?

Teš 6 strikes back.


saj projekt ni zastavljen zaradi obratovanja oz. obratovanje ni cilj, kot smo ugotovili

Utk ::

V državi (ne Sloveniji, ampak celi EU), kjer so subvencije gonilo vsega, in se pol stvari dela zaradi subvencij, ne pa direktno in samo za trg, je logično, da bo velik procent projektov imel za cilj samo pobrat subvencije. Sej marsikater "kmet" tudi sadi (minimalno) in orje samo da dobi subvencijo, potem pa tudi če zgnije vse skup, še boljše je pa če vreme vse skupaj uniči, če kaj dejansko zraste imaš itak samo probleme s tem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

enota13 ::

ZaphodBB je izjavil:

Bravo fantje, a da ne bi naredil smučišča, ki ne bo nikdar obratovalo zaradi klimatskih razmer, pa ni nikomur prišlo na misel? ...
Saj o tem je bilo že vse povedano, poslušal ni nihče, naknadno opletanje z raziskavami lahko gladko odpade. Pravzaprav je vse že samo po sebi umevno, vključno s korupcijo. Raje lepo počakajmo na razvoj smučišča, njegovo umetno napihnjeno ekonomsko sukcesijo, hitro bližajoči se klimaks, konsekvence v naravnem in socialnem okolju ter dolgotrajno rekuperacijo degradiranega stanja. Takrat bi lahko izpeljali določene zaključke, ampak jih ne bomo, ker je državi zanje malo mar, pa tudi časa nima, saj se stalno ukvarja z drugimi podobnimi "razvojnimi" projekti.

Jackass ::

Jaz se tudi vedno bolj bojim, da se bo ta projekt končal z dvema žičnicama in to bo to. In če bo tako, bo projekt finančno pogorel.

Sam sem mnenja, da je razvoj nekaterih izbranih smučišč v Sloveniji pametna zadeva. Vprašanje je pa, koliko je v Bohinju v povprečju snežnih dni, koliko dni je v povprečju primernih za izdelavo umetnega snega ipd. oz. z drugimi besedami ali je Kobla med temi smučišči.

Če smučišče ne bo imelo vsaj 30-50 km prog, je škoda vsakega centa, ker ne bo konkurenčno nobenemu Avstrijskemu.
jAcKaSS

jest10 ::

No Bohinj ima kar lepo količino snežnih dni. Kobla je tudi večino zime v senci, tako da se za obstojnost snežne odeje ni za bati, če ni ravno 10+ stopinj z vetrom. Konkretno negativnih temperatur v dolini ni glih veliko, dni z nočmi nekaj pod nulo pa kar dosti, tako da se sneg da spacati(razmere so nekako primerljive s KG).

telen ::

fikus_ ::

Citiram iz linka zgornjega prispevka:
"Če zadeva ne pade, smo zaključili s pravno državo," je ogorčen Vrtačnik"
Kaj to pomeni, da če jim ne bodo ugodili, bo konec s pravno državo?! Če jim pa ugodijo, pa bo država pravna še naprej?!
Jaz dodajam, Slovenija je pravna država z enim ČE: če imaš pravo ime oz. VIP (veze in poznanstva)! Za rajo se jim pa fučka.
Še nekaj na temo smučišča:
Avstrijci so že pred ~20 in več leti ugotovili, da smučišča pod 1000 m nadmorske višine niso rentabilna, prevelike težave s snegom. Poglejte pri nas Mariborsko Pohorje. Kolikokrat v zadnjih letih so morali prestavljati Zlato lisico in v kakšnem finanšnem stanju so!
Sem zasledil nekje finančno konstrukcijo, ne vem če je ravno prava:
6,5 M€ investitor, 8,5 M€ krediti (verjetno Slo banke, ker investitorji v tujih nimajo vpliva) in 15M€ EU sredstva! To je odličen recept za to, če zadeva ne bo odlično tekla, da bo propadlo, kredite bomo pa preko financiranja bank vsi državljani plačevali!

smash ::

In oni bi vse to napravili v 3 mesecih. :)

bastadu ::

fikus_ je izjavil:

Citiram iz linka zgornjega prispevka:
"Če zadeva ne pade, smo zaključili s pravno državo," je ogorčen Vrtačnik"
Kaj to pomeni, da če jim ne bodo ugodili, bo konec s pravno državo?! Če jim pa ugodijo, pa bo država pravna še naprej?!
Glede na prispevek je tole citat odvetnika g. Bogataja, ki so ga očitno po novom zakonu razlastninili in sedaj računa na to, da bo zadeva na sodišču 'padla' ...

St235 ::

6,5 M€ investitor, 8,5 M€ krediti (verjetno Slo banke, ker investitorji v tujih nimajo vpliva) in 15M€ EU sredstva!

Samo ena napaka. 15M€ niso nikakršna EU sredstva ampak kar lepo denar iz proračuna RS.

trololo2 ::

OK, zakaj nepovratna sredstva 2864 in ne recimo Kaninu/Voglu/Kranjski gori/ipd? Upam da vsaj EU Elan style razveljavi tole budalščino, če že pri nas ni pameti zato.

Invictus ::

EU ne more razveljavit nekaj za kar ni plačal.

V glavnem je zgleda to zadnja cvetka AB.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

trololo2 ::

Invictus je izjavil:

EU ne more razveljavit nekaj za kar ni plačal.


Seveda lahko, nedovoljena državna pomoč, poglej si primer Elana. Kako pa naj katerokoli drugo smučiče konkurira 2864, kateraga celotna finančna konstrukcija na nek način sloni na državnem denarju.

mitja73 ::

Nehite že enkrat govorit o EU nepovratnih sredstvih. To je naš Slo davkoplačevalskidenar zmanjšan za kakih 10% kolikor si ga vzame EU za svoje obratovanje.
Njegov hotel v Bohinjski Bistrici so banke že preneslo na slabo banko in ga bomo vsi plačali, on pa niti zaposlenih ne plačuje redno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mitja73 ()

jest10 ::

trololo2 je izjavil:

OK, zakaj nepovratna sredstva 2864 in ne recimo Kaninu/Voglu/Kranjski gori/ipd? Upam da vsaj EU Elan style razveljavi tole budalščino, če že pri nas ni pameti zato.

Voglu? Je v triglavskem parku in lahko kar takoj pozabiš na kakšno širitev. Še za obnovo obstoječega so problemi.
Kanin? Luknja brez dna, ki je že od vsega začetka na pol izveden projekt. Ozeroma niti na pol ne:))
Kaj bi moral biti Kanin po prvotnih načrtih in kaj smo dobili, ker je Beograd pobral ves denar za izvedbo>:D :
- 3 dostopne žičnice iz doline - obstoječo, poleg nje še eno, ki bi se pri "B" postaji odcepila proti Kaninskim Podom ter tretjo iz doline v bližini slapa Boka direktno na Kaninske Pode. Ta je bila predvidena za dnevne goste. Tisti dve iz Bovca pa za stacionarne.
- približno 15 dvosedežnic (takrat je bil to standard), od tega polovica izklopljivih - to je bil pa nadstandard!
- približno 15 vlečnic
- povezavo s Sella Neveo, ki so jo Italijani prav takrat začeli graditi
Smučišča naj bi se raztezala od Kaninskih Podov (to je nad vasjo Žaga) do doline Krnica, smučarskih prog na naši strani naj bi bilo cca 50 kilometrov

KG je že dobivala sredstva.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jest10 ()

St235 ::

mitja73 je izjavil:

Nehite že enkrat govorit o EU nepovratnih sredstvih. To je naš Slo davkoplačevalskidenar zmanjšan za kakih 10% kolikor si ga vzame EU za svoje obratovanje.
Njegov hotel v Bohinjski Bistrici so banke že preneslo na slabo banko in ga bomo vsi plačali, on pa niti zaposlenih ne plačuje redno.


predvsem pa Čokel cilja na sredstvo direktno iz proračuna. Ni tukaj nikakršnih EU sredstev.

trololo2 ::

jest10 je izjavil:


Voglu? Je v triglavskem parku in lahko kar takoj pozabiš na kakšno širitev. Še za obnovo obstoječega so problemi.
Kanin? Luknja brez dna, ki je že od vsega začetka na pol izveden projekt. Ozeroma niti na pol ne:))
Kaj bi moral biti Kanin po prvotnih načrtih in kaj smo dobili, ker je Beograd pobral ves denar za izvedbo>:D :


Se spremeni zakon še za Vogel če se je že za 2864. Kanin luknja brez dna? Kaj je potem šele 2864 ki ima še slabše pogoje.

jest10 ::

trololo2 je izjavil:

Kaj je potem šele 2864 ki ima še slabše pogoje.

Kanin ima en drek boljše pogoje. Kaj ti pomagajo metri snega na 2000m, če je pod 1600m praktično golo in se ti ob vsakih padavinah izmenjavata dež in sneg. Da bi pa uredil konkretno smučišče nad 1600m(se pravi kaj več kot le 3 boge sedežnice) bi pa zmetal denarja za 3 projekte 2864, ker bi moral zravnati ogromno terena.

Šimpanz ::

To smučišče bo spet ena vreča brez dna. Naj se model zakreditira da bajto na hipoteko ne pa da hoče državna sredstva.

krneki0001 ::

Sej je ogromno ljudi dalo bajte na hipoteke, vzeli so pa po 10 ali več miljonov kredita. Bajto so potem banki pustili, ampak kaj če banka z bajto vredno 100 jurjev, če je pa kredita dala 10 miljonov in več.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

mitja73 ::

krneki0001 je izjavil:

Sej je ogromno ljudi dalo bajte na hipoteke, vzeli so pa po 10 ali več miljonov kredita. Bajto so potem banki pustili, ampak kaj če banka z bajto vredno 100 jurjev, če je pa kredita dala 10 miljonov in več.


naj gre po kredit na Sberbank, unicredit al pa skb in potem pove kak odgovor mu bodo dlai na teh bankah

one too many ::

Všeč mi je, ker opažam, da se čedalje bolj zavedamo, da EU denar ni zastonj in da tudi ni zgolj namen porabiti ga, temveč tudi za kaj se ga porabi.

A kdo ve kakšen odnos bo med Soriško planino in morebitnim 2864?
Glede Vogla sem pa prebral da s TNP niti nimajo takih težav. Problem naj bi bil, ker država že več kot 5 let sprejema nov zakon o TNP. Ali nekaj takega...
Za Kanin mi ps ni jasno, zakaj ga niso dali v uporabo Italijanom, saj je najbrž velik del smučarjev prišel z Žlebeh.* Zdej so sedežnice itak uničene, škoda. Mi je bil med boljšimi smučišči v Sloveniji.
@jest10, prav imaš, Kanin je zelo razbit. Šele poleti vidiš kako morajo biti proge utrjene.

* Kakor je slovensko ime za Sella Nevea - Na Žlebeh. Kako se potem to sklanja? ...Z Žlebeh? ... z Žlebeh? ... z Na Žlebeh?

Okapi ::

Ena od večjih pomanjkljivosti Kanina je bilo pomanjkanje lahkih/otroških prog. To jim je ves čas precej manjšalo obisk. Čeprav v resnici je bila v najboljših letih gor kar gužva (sploh pa za priti gor).

Spomin na dobre stare čase;)

oo7 ::

Smučišče 2864 se zamika v leto 2015
http://www.gorenjskiglas.si/article/201...

msjr ::

oo7 je izjavil:

Smučišče 2864 se zamika v leto 2015
http://www.gorenjskiglas.si/article/201...


Po moje tole smučišče ni poimenovano po višini Triglava ampak po letu izgradnje :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: msjr ()

Pithlit ::

Če je tisto leto izgradnje... je bolj verjetno da bo tam kakšna riviera kot pa smučišče.
Life is as complicated as we make it...

fosil ::

Pričakovano.
Prišel je čas, ko je treba pokazat denar in potem vse tiho je bilo.
Tako je!

msjr ::

one too many je izjavil:

* Kakor je slovensko ime za Sella Nevea - Na Žlebeh. Kako se potem to sklanja? ...Z Žlebeh? ... z Žlebeh? ... z Na Žlebeh?


Zanimiv članek http://www.srl.si/sql_pdf/SRL_2003_4_3.... kjer je v delu o težavah z ledinskim imenom Robje po moje rešitev, se pravi če je mestnk Na Žlebeh je imenovalnik Žlebje in potem naj bi se sklanjalo tako kot možje. Zanimivo.

Šimpanz ::

Saj sem vedel. Model nima denarja, in ko bi moral začeti vlagati se je stvar ustavila. On je zgleda pričakoval da mu bo država nakazala 50% vrednosti smučišča vnaprej, 30% pa bi dal proizvajalec žičnic on pa bi si sposodil 20% in postal 100% lastnik. Hvala bogu se je stvar zaključila še preden se je začela, ker bi se po moje končala podobno kot TEŠ, Ljubljanska urgenca, Onkološki inštitut ali Maribosko pohorje.

Okapi ::

S tem da teh 30% od proizvajalca žičnic bi bil v resnici samo popust, ki bi ga proizvajalec dal na svoje naprave, 20% lastnega vložka pa pretirano nabiti stroški dela.

Zadeva je v resnici čisto klasična - model je prišel na "briljantno" zamisel, ki naj bi jo financirali drugi, on bi pa pobral dobiček. Če stvar propade pa hebiga, pač ne rata vse.>:D

O.

jest10 ::

Mrbit se pa pojavi kdo in odkupi vse skupaj:P

LuiIII ::

S tem ne bo nič ker že njegov hotel baje ne posluje baje ravno najbolj rentabilno. Idej je polno pa vsepovsod, nekatere so celo dobre, BTW ta ni, samo mora biti ideja + zdrav kapital + korektna izvedba, da je na koncu zadeva pozitivna. Najlažje je s tujim denarjem lasten račun polniti.

mitja73 ::

LuiIII je izjavil:

S tem ne bo nič ker že njegov hotel baje ne posluje baje ravno najbolj rentabilno. Idej je polno pa vsepovsod, nekatere so celo dobre, BTW ta ni, samo mora biti ideja + zdrav kapital + korektna izvedba, da je na koncu zadeva pozitivna. Najlažje je s tujim denarjem lasten račun polniti.


Hotel je že na "slabi banki", torej ga bomo plačali vsi davkoplačevalci.
Enako bo s smučiščem če bo izgrajeno.

Izaso ::

Res škoda, pa ful fajn smučišče bi blo...
Ampak s tujim po koprivah mlatit je najlažje:( klasično slovensko.

Pithlit ::

Jaz tud znam ful fajn smučišče narest...
Life is as complicated as we make it...

ahac ::

S tem ne bo nič ker že njegov hotel baje ne posluje baje ravno najbolj rentabilno. I

Bi mislil, da smo se Slovenci že kaj naučil. Ja, brez smučišča gre dost slabše. Who knew? Ampak mi imamo rajš nedelujoč Kanin, Koblo, itd.. kot, da bi fajn služil denar s turizmom.
V Avstriji pokrajina reši propadajoča smučišča, ampak tam se vsi zavedajo, da jim je v interesu imet turizem pri nas se pa raje kregamo. No, sej... mogoče ko se še par generacij zamenja bomo pa kaj dojel. V Mariboru mogoče celo so že... drugje bomo pa pač še naprej samo krave pasl.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

PaX_MaN ::

V Avstriji pokrajina reši propadajoča smučišča, ampak tam se vsi zavedajo, da jim je v interesu imet turizem pri nas se pa raje kregamo.

A tko k je blo v interesu furat Muro, Elan, Peko, in druge?
««
9 / 10
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rekreativno smučanje - Oprema, smučišča (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šport
11819265 (1429) Magic1
»

Deskanje na snegu

Oddelek: Šport
222306 (1829) ToniT
»

Kam smučat? Krvavec ali Vogel

Oddelek: Loža
227803 (6973) foofighter
»

Kanin kako lahko iztiri jeklenica?

Oddelek: Loža
285944 (4029) ahac
»

Megalomija ali polomija Univerziada leta 2013 v Mariboru? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
27830195 (20075) Mati

Več podobnih tem