» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
262 / 359
»»

bciciban_ ::

Ok, oni kalkulator za 835kWh elektrike pravi
151€ za NGEN
155€ za GEN-i
152€ za ECE

Zanimivo da kalkulator na spletni strani ECE pravi 216€/mesec

J.McLane ::

Če odpreš cenik ECE so cene ubijalske, ampka potem imaš še posebej ceno kjer piše "Regulirana cena od 1. 9. 2022 do 31. 8. 2023" ta je pa jasno pri vseh dobaviteljih nižja.

Jaz močno dvomim da bo s septembrom cena iz cenika ki je nastal v največji krizi ko je bila elektrika na trgu po 500 €/MWh, letos se cene gibljejo med 50 in 100 €/MWh, zato ne vidim razloga da bi nek virtualni prodajalec naprej končni stranki računal energijo x2.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Zgodovina sprememb…

• spremenil: J.McLane ()

Utk ::

In kdaj misliš da bojo šle cene pod te omejene?

J.McLane je izjavil:

Če odpreš cenik ECE so cene ubijalske, ampka potem imaš še posebej ceno kjer piše "Regulirana cena od 1. 9. 2022 do 31. 8. 2023" ta je pa jasno pri vseh dobaviteljih nižja.

Jaz močno dvomim da bo s septembrom cena iz cenika ki je nastal v največji krizi ko je bila elektrika na trgu po 500 €/MWh, letos se cene gibljejo med 50 in 100 €/MWh, zato ne vidim razloga da bi nek virtualni prodajalec naprej končni stranki računal energijo x2.

Glede na to, da imajo vsi ceno točno na tisti omejeni vrednosti in ni enega ki bil 10% cenejši, kljub nižji proizvodnji ceni, kaj res misliš da bodo spustili cene ko ne bo več omejitve navzgor? :))

Še lani spomladi je bila elektrika pri gen-i, cca 11c na kWh z omrežnino in vsemi dajatvami.
Praviš da se cena energije giblje med 50 in 100EUR na MWh ampak tudi enega ponudnika ni ki bi ti sedajle prodal po približno podobni ceni. :)

EDIT:
sem šel gledat, 1851kWh je prišlo 210€, januarja 2022. Lani maja so bile že nekaj znižane položnice, ker ni bilo omrežnine al kaj je že blo.

Zgodovina sprememb…

GregiB ::

bciciban_ je izjavil:

Še lani spomladi je bila elektrika pri gen-i, cca 11c na kWh z omrežnino in vsemi dajatvami.
Praviš da se cena energije giblje med 50 in 100EUR na MWh ampak tudi enega ponudnika ni ki bi ti sedajle prodal tale 1,5MWh za ceno ki bi bila vsaj malo podobna lanski :)

Celoten maj je bila povprečna spot cena elektrike 86€ / MWh, prve dva dni junija pa 70€ / MWh. Letni zakupi električne energije se zdaj vršijo v ranju 130 - 140€ / MWh. Pričakovati torej gre, da bodo v prihodnje, če ne bo pretiranih suš ali kak diktatorček spet koga ne napade, cene tega ranga... Kako dolgo? Naj pogledam v kroglo...
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

feryz ::

deco16 je izjavil:

feryz je izjavil:

Btw, cena panelov ni bila še nikoli nižja, kot je te dni.
Trenutno so okrog 28 centov/w.

Nevem kašne cene si ti plačeval sub 30c je kar normalno za panele, celo "slovenske" iz bisola.
Potem bi, očitno, lahko še ceneje prišel skozi. Jaz sem plačal 119 EUR/kos/375 w, torej 31,7 c/w.
Trenutno imajo panele 425 w za 105 EUR, kar znese 24,7 c/w. Če jih imajo še.

Vprašanje je le, zakaj potem ostali plačujejo 1000 EUR+/kW.
Glede na to, da so paneli, kot največji strošek SE, praktično zastonj.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

GregiB je izjavil:

bciciban_ je izjavil:

Praviš da se cena energije giblje med 50 in 100EUR na MWh ampak tudi enega ponudnika ni ki bi ti sedajle prodal tale 1,5MWh za ceno ki bi bila vsaj malo podobna lanski :)

Celoten maj je bila povprečna spot cena elektrike 86€ / MWh, prve dva dni junija pa 70€ / MWh. Letni zakupi električne energije se zdaj vršijo v ranju 130 - 140€ / MWh. Pričakovati torej gre, da bodo v prihodnje, če ne bo pretiranih suš ali kak diktatorček spet koga ne napade, cene tega ranga... Kako dolgo? Naj pogledam v kroglo...

Zdej je pa inflacija :)

GregiB ::

bciciban_ je izjavil:

Zdej je pa inflacija :)
Your point?
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

PrimoZ_ ::

Verjetno cilja na to, da bo šla cena gor, ker je inflacija prikladen izgovor :)

deco16 ::

feryz je izjavil:

Vprašanje je le, zakaj potem ostali plačujejo 1000 EUR+/kW.
Glede na to, da so paneli, kot največji strošek SE, praktično zastonj.

Ponudba povpraševanje, pa neki je delo pa tko ;)

DuleSy1 ::

J.McLane je izjavil:

Pa saj decembra in januarja ni proizvodnja iz SE enaka 0, pa tudi ogreva se ne samo dva meseca v letu.

Nimam SE imam pa TČ za gretje in poraba po mesecih celotnega 2x gospodinjstva (6 oseb, 2x kuhinja):
Maj 530 kWh
Junij 512 kWh
Julij 530 kWh
Avgust 530
September 684 kWh
Oktober 753 kWh
November 1029 kWh
December 1237 kWh
Januar 1251 kWh
Februr 826 kWh
Marec 913 kWh
April 519 kWh

Sama TČ je decembra in januarja pokurila 33% celoletne porabe TČ (imam posebej števec za TČ). Če pa vključim 4 zimske mesece TČ porabi 64% celotne porabe TČ.

Če to svojo pporabo primerjam po mesecih s tistim kar je objavil @PrimoZ_
- junij 2,08 MWh (300% viška)
- julij 2,13 MWh (višek)
- avgust 1,74 MWh (višek)
- september 1,11 MWh (višek)
- oktober 901 kWh (višek)
- november 391 kWh (638 kWh manjka)
- december 242 kWh (995 kWh manjka)
- januar 334 kWh (917 kWh manjka)
- februar 751 kWh (75 kWh manjka)
- marec 955 kWh (višek)
- april 1,39 MWh (višek)
- maj 1,55 Mwh (višek)

Torej pod črto, če bi bil mesečni obračun bi moral doplačat (če bi jaz imel tako SE kot PrimoZ_) za 2625 kWh porabe od skupne 9318 kWh.

Torej plačat bi mogel 28 % porabe, 72 % pa proizvedeš sam. Nauk zgodbe: tudi v samooskrbnem načinu brez netmeteringa se sončna elektrarna splača.

nekikr je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Likalnik je izjavil:

tudi pri meni sta dva meseca na leto pri katerih SE ne pokrije TČ...JAN in DEC...NOV in FEB sta bila poravnana z proizvodnjo in je pod črto nula....ampak dokler je letni net-metering me ne skrbi:)

Zakaj bi te pa skrbelo, tudi ce ne bi bilo net meteringa? Dva mesca, namesto dvanajst, bi placeval elektriko? GROZA! :>

Ker v tistih dveh mesecih pokuriš za 4 navadne. Če Decembra plačaš 200EUR, Junija pa 65EUR, kako je to potem procentualno?

Močno pretiravaš. Glej odgovor od J.McLaneta.

GregiB je izjavil:

feryz je izjavil:

Jaz sem naračunal povrnitev investicije v 29,64 meseca (cene iz leta 2021, torej skoraj pol nižje kot so te dni, 1 kWh je bil 5,6 centa plus prašičjereja).
Če bo zaradi tega naraslo na 36 mesecev, me ne bo hudič vzel. Pa ne bo.

Tole gre??? Če gledam, da pride recimo za en kWp nekje jurja, zgenerira pa cca 1 MWh na leto, pa če je cena iz omrežja npr. celih 150EUR / MWh (brez omrežnine), kako je lahko ROI potem 30 mesecev???

Feryz se sončno elektrarno postavil v samogradnji, torej mnogo ceneje, spremljaj temo, ne pa da uletiš notri brez da bi prebral vsaj 10 zadnjih strani, očitno ne poznaš osnov forumske kulture.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: DuleSy1 ()

nekikr je izjavil:

Kar pomeni, da se ti investicija ne povrne v 9-10 letih ampak v 13. Huda naložbena zadeva bi bila to.

Vračilna doba je lahko tudi pod 5 let, če je poraba elektrike za gospodinjstvo relativno visoka (naš primer recimo, povprečno skurimo 17.000 kWh na leto). Sicer pa običajne vračnilne dobe so tam nekje od 6 do 10 let, kar je odlično glede na življenjsko dobo panelov preko 40 let. Torej profitiral boš recimo 5 kratnik tvojega vložka, glede na to da je to izredno varna naložba je to več kot odlično. Mi smo vzeli take ki imajo po 30 let garantiranih 88,5 % prvotnega outputa.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: DuleSy1 ()

telexdell ::

nekikr je izjavil:

Ne vem. Računati moraš, da je slej ko prej lahko 30% manj proizvodnje. Se pravi slabo leto plus degradacija panelov. Če danes postaviš točno toliko kot rabiš potem boš od petega leta naprej praktično vedno v minusu. A se "splača" plačati več zdaj in vzeti na rezervo ali pa potem doplačevati je pa bolj vprašanje financ kot kaj drugega.

Če ti bo SE začela dajati manj in boš imel premalo pol pač takrat zamnejaš panele. Itak imaš na strehi že vse- odviješ le 4 vijake- iztakneš konektor- odstraniš tar panel- namestiš noveha- štekeš- priviješ 4 vijake... Če si drnar za 50% SE dobro naložil ti ostane še za kakšen pir. Tako ti pa moč izgublja 50 % več panelov...
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Preden bodo paneli toliko oslabeli, da bi se jih meni splačalo menjati, bom jaz že pod rušo.
Če padejo za 10%, je boljše da še dva ali tri dodaš, pa si na istem.

Bratranec ima 50 kW sončno od leta 2012. Vemo kakšna tehnologija je bila takrat. 11 let kasneje še ne opazi razlike v donosu. Na lep majski dan pridela toliko, kot je takrat, ko je bila nova.

dussan ::

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dussan ()

DamijanD ::

feryz je izjavil:

Se strinjam - problem je samo v eni podrobnosti - ali ti trenutna konfiguracija omogoča,da še kaj priključiš (dolžina stringa, moč inverterja ipd), in seveda prostor na strehi.

Sicer pa, govora je o dvajsetih letih, se pravi okrog leta 2040 in več. Kaj bo takrat...
A je kdo videl sončnico na hiši leta 2003? Zagotovo ne.

trancer01 ::

Tukaj vsi vejo, da bodo njihove sončnice delovale brez težav s polnim izkoristkom najmanj do njihove smrti.:))

Po 30 letih je garantiranih 88,5 % prvotnega outputa ko je bila nova, to je več kot dobro.

Bomo videli čez 30 let.:))

Pravzaprav smo že videli, poglej 10 let stare elektrarne, output je praktično isto kot ko je bila nova.

Deset let ni 30 let.

netopypy ::

trancer01 je izjavil:

Deset let ni 30 let.

Ze 10 let je super, kaj sele 30. Jaz, ceprav ze lastnik (in kmalu se sovlagatelj), ne upam pricakovati vec kot 10 let (prag rentabilnosti in nekaj malega 'plusa'), karkoli vec bo super presenecenje. Eni smo bolj enostavni in skromni; tisto, kar drugi stejejo za poraz, je za nas ze zmaga.

fulk ::

V ceno boš mora tudi vračunati odlaganje oz. reciklažo. Me tudi zanima kako preživijo inverterji z leti.

Nabavi in preizkusi ali pa glej ob strani in se tolazi na forumu. Srecen bodi, ce bi to bila tvoja najvecja financna zabloda :-)

fulk je izjavil:

V ceno boš mora tudi vračunati odlaganje oz. reciklažo. Me tudi zanima kako preživijo inverterji z leti.

To vse zdrži 100 let in ne rabi nobenega servisa.:))

b3D_950 ::

Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

jest10 ::

DamijanD je izjavil:

feryz je izjavil:

Se strinjam - problem je samo v eni podrobnosti - ali ti trenutna konfiguracija omogoča,da še kaj priključiš (dolžina stringa, moč inverterja ipd), in seveda prostor na strehi.

Pač dodaš malo "balkonskih" sončnih.
Po 2 panela na vsako fazo>:D

netopypy je izjavil:

Nabavi in preizkusi ali pa glej ob strani in se tolazi na forumu. Srecen bodi, ce bi to bila tvoja najvecja financna zabloda :-)

Jaz ne govorim o osebnih zablodah, ampak o državnih.
Vse externalije uporabe PV ne plačaš ti, ampak mi vsi.
Inštaliraj 15kWh baterij in naredi spet računico. Svinčene baterije boš moral na vsakih 10 let menjat BTW.

Saj nisem proti PV, sem pa proti hypu, in kako se šlepate na zablodi onih zgoraj, ki to podpirajo.

Predvsem pa proti državni stragegiji, da bo PV prihodnost. Mislim, lahko bo, ampak ne pričakovat potem udobno življenje.
(kar mogoče ne bi niti bilo tako slabo)

fulk je izjavil:

Saj nisem proti PV, sem pa proti hypu, in kako se šlepate na zablodi onih zgoraj, ki to podpirajo.

Predvsem pa proti državni stragegiji, da bo PV prihodnost. Mislim, lahko bo, ampak ne pričakovat potem udobno življenje.
(kar mogoče ne bi niti bilo tako slabo)

Nisva prava sogovornika za kaj taksnega - ker sem jaz samo ubog papak, ki si obeta nekaj obljubljenih subvencioniranih prihrankov sploh (ceprav kaksno leto dlje od planiranih), se posebej, ce 'cena elektrike' narasca, mi pa smo 'precej elektricni', kar je za nas zaenkrat dovolj dobra odlocitev, da bomo se bolj. In se, ce se bo to res financno izkazalo kot fail pac pred dosegom rentabilnosti, se vedno ne bo nas najvecji, za druge pa tezko recem.

No, cestitam, si uspešen oportunist, ki ne vidi dlje nekaj let v naprej.

Jaz pa sem mnenja, da stopimo korak nazaj od OVE.
Osebno bi ukinil vse PV subvencije. Tudi net metering. Brez pošiljanja nazaj v omrežje.
Čimprej začel z gradnjo dveh blokov in par SMRjev. S tem smo enostavno, na obstoječem omrežju zagarantirali naslednjih 100 let električne preskrbe v SLO.
Za drobiž.

V bistvu jezi me, kako nam-sovražni so naši vodje. Ali vsj hudo nesposobni.
Imamo preprosto rešitev za energetsko vprašanje.
Imamo preprosto rešitev za transportno vprašanje.
Imamo preprosto rešitev za demografsko vprašanje.

Delamo pa vse obratno.

fulk je izjavil:

No, cestitam, si uspešen oportunist, ki ne vidi dlje nekaj let v naprej.

Jaz pa sem mnenja, da stopimo korak nazaj od OVE.
Osebno bi

Tukaj sem 'nehal brati'. Ko te bodo vprasali ali poslusali, govori, ideolosko pisanje po forumu je odvec. Oportunist sem, uspesnost je odvisna od gledisca. Da bi mi le bilo dano videti nekaj let v prihodnost, ze s kaksno minuto videnja v prihodnost pred drugimi bi bil strasno zadovoljen. Ker sicer opazam, da najina debata ni med posebej produktivnimi, se ji v tvojo korist odpovedujem.

nekikr ::

Čimprej začel z gradnjo dveh blokov in par SMRjev.

Si prepričan, da je to res optimalno porabljenih cca. 40 milijard evrov?

Eni se zavedamo vseh problemov, ki jih SE prinašajo, ampak po drugi strani se pa nam ekonomsko vseeno splača. In verjetno tudi iz ekološkega vidika.
Problem pri tvoji rešitvi je samo ta, da bo trajalo preden bomo našlo 10 mrd € za nov blok, pa trajalo bo preden se bomo za to odločili in zgradili.
Kar manjka pri OVE je samo več hranilnih kapacitet. ČHEji bi morali rasti vsaj tako hitro kot sončnice in bi bila zadeva bistveno bolj vzdržna...

Kar se mene tiče, jaz podpišem že danes gradbeno dovoljenje. Dam tudi kaj cekinov zraven. 10 miljard v 5 letih, za nekaj kar nam bo omogočalo moderno življenje je drobiž.

Edino kar me muči je, ne vem če res hočem post-moderno življenje. Ko bodo začeli tranice vlačit po nuklearki bom prestopil v Zeleno stranko in se šel lepit na vrh hladilnega stolpa.

TRIROG ::

Zdravo!
Zanima me kam je najbolje zmontirati inverter na podstreho ali pri elektro omarici? Zakaj?

Če si sam delaš elektrarno, menda veš kam, če ti nekdo drug, ti bo pa že on povedal. Jaz ga sicer ne bi montiral nekam kjer je 50 stopinj poleti, pod streho, niti zunaj, ker ti ga lahko nekdo spizdi, ampak vsakemu svoje.

Gregor P ::

BBC: Solar panels - an eco-disaster waiting to happen?
https://www.bbc.com/news/science-enviro...
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

TRIROG je izjavil:

Zdravo!
Zanima me kam je najbolje zmontirati inverter na podstreho ali pri elektro omarici? Zakaj?

Na podstreho ga meni sploh niso hoteli zmontirat... Jaz bi ga nekam kjer je bolj ali manj hladno in da je v bližini elektro omarice.

Curve Ball ::

https://www.bbc.com/news/science-enviro...

Sej o tem ste že debatirali ali ne? Da ne bo kot z azbestno kritino, ko ti bojo ornk zacolali za odstranitev
..

TRIROG ::

DamijanD je izjavil:

TRIROG je izjavil:

Zdravo!

Na podstreho ga meni sploh niso hoteli zmontirat... Jaz bi ga nekam kjer je bolj ali manj hladno in da je v bližini elektro omarice.

Hvala obema za odgovor! Sem tudi sam mnenja da zna biti podstreha vroča a jih nekateri vseeno dajejo na podstreho, zato sem vprašal. Hvala!

fulk je izjavil:

Kar se mene tiče, jaz podpišem že danes gradbeno dovoljenje. Dam tudi kaj cekinov zraven. 10 miljard v 5 letih, za nekaj kar nam bo omogočalo moderno življenje je drobiž.

Edino kar me muči je, ne vem če res hočem post-moderno življenje. Ko bodo začeli tranice vlačit po nuklearki bom prestopil v Zeleno stranko in se šel lepit na vrh hladilnega stolpa.

To niti za en blok ni, ti si pa sanjal o dveh in še o SMRjih. Teh "par cekinov" bo tako konkretno veliko, da si boš hitro premislil ;)

Koliko pa stane milijon sončnic, vse nadgradnje EES zaradi njih, hranilniki elektrike, rezerva v klasičnih elektrarnah (plinskih) itd.? Ne, sončnice niso ekološki niti zanesljiv vir elektrike!

Sončnice plačajo končni kupci, nadgradenj še ni bilo kaj dosti, se trenutno izkorišča proste kapacitete. Kakšne rezervne elektrarne tudi nismo naredili.
Se pa strinjam, da niso ne ekološke, niti ne rešujejo problema. Prav zanimivo je, da EV zanesenjaki tulijo kako je bolje, da v eni elektrarni proizvajaš elektriko, namesto da vsak avto posebej kuri bencin (kar je res) ampak v isti sapi se jim zdi fino, da je vsaka bajta svoja elektrarna (in to celo brez hranilnika in z neto meritvami, šala stoletja). Jedrska energija je edina zanesljiva in ekološka. Hudič je v tem, da so se tako podražile, da je še to brezveze. Nov blok nas bo stal cca 10 milijard. Najbrž bo iz zlata. Če k temu prišteješ še ceno razgradnje in operative bo bolje doma goniti kolo in ga zvezati na dinamo.

Lejte, če sem jaz dal 10 jurjev za elektrarno, zaokrožimo, je od tega vsaj 6 jurjev ostalo v Sloveniji, in teh 10 jurjev je investicija v proizvodnjo elektrike.
Alternativa je, da nisem dal 10 jurjev v to, ampak 0. Ker kapacitet itak nimamo, in brez moje elektrarne bi jih imeli še manj, bi elektriko zame uvažali. Če se nič ne spremeni, nobene nove jek, kar sploh ni nemogoče, vseh 30, 40 let kolk bo delala moja elektrarna.

telexdell ::

nekikr je izjavil:

Sončnice plačajo končni kupci, nadgradenj še ni bilo kaj dosti, se trenutno izkorišča proste kapacitete. Kakšne rezervne elektrarne tudi nismo naredili.
Se pa strinjam, da niso ne ekološke, niti ne rešujejo problema. Prav zanimivo je, da EV zanesenjaki tulijo kako je bolje, da v eni elektrarni proizvajaš elektriko, namesto da vsak avto posebej kuri bencin (kar je res) ampak v isti sapi se jim zdi fino, da je vsaka bajta svoja elektrarna (in to celo brez hranilnika in z neto meritvami, šala stoletja). Jedrska energija je edina zanesljiva in ekološka. Hudič je v tem, da so se tako podražile, da je še to brezveze. Nov blok nas bo stal cca 10 milijard. Najbrž bo iz zlata. Če k temu prišteješ še ceno razgradnje in operative bo bolje doma goniti kolo in ga zvezati na dinamo.

Ko berem take nebulozo ( emisije avt ana bencin vs SE na strehi- emisije?). Ali primerjati način obračuna porabljene elektrike z ekologijo...se mi večkrat utrnejo genialne zamisli:
Sedaj že imamo umetno inteligenco, katera je vsak dan boljša in imamo vsak dan več uporabnikov interneta kateri pišejo vedno večje nebuloze. Če bi v tipkovnice vgradili mikro generatorje, kater bi ob vsakem pritisku tipke proizvedli kak nA elektrike in bi v to vpletli umetno inteligenco, katera bi ob zaznavi nebuloz povzročila, da bi za vsak pritisk tipke bile potrebna večja sila, katera bi pomenila več proizvedene elektrike potem bi imeli od piscev nebuloz vsaj neko korist. Pa še elektrike več kot preveč.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

nekikr je izjavil:

Malo težko je kar delati primerjavo med ICE in SE.
Vsi se strinjamo, da v ICE zgorevanje ni (vedno) idealno, sploh, če ni pravega vzdrževanja. Medtem, ko je kakšen TEŠ bolj nadzorovan/vzdrževan in proces gorenja je lahko bolj optimalen.

Pri ostalih virih oz. tehnologijah pa to IMHO ne velja več:
- 10x 100MW vs 1x 1000MW NEK bo nekaj podobnega
- 1000x 10kW vs 1x 10MW SE bo nekaj podobnega

S tem, da bi laično mislil, da je lažje imeti v omrežju 5x 500MW (na različnih koncih), kot pa 1x 2500W
Oziroma, če bi imeli naravne pogoje, da bi vsaka občina lahko imela svojo HE, bi bilo to verjetno bolje, kot da ima cela država samo eno ogromno HE.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: DamijanD ()

Malo težko je kar delati primerjavo med ICE in SE.

Niti ni tako težko. Sončni panel je strašno neučinkovit, deluje pa 10% časa (cifra potegnjena iz riti, ampak upoštevajoč dan/noč, meglo, oblake, zimo, kaj dosti več ni). Gre pa vanj precej materiala, precej dela, precej energije. Poleg podpornih stvari ala razsmerniki, optimizatorji, pametne škatle itd. Če bi bilo tega več bi za vsak proizveden vat potreboval še backup proizvodnjo za tistih 90% časa, ko ne obratuje. Ekološko in finančno vzdržno je, ker se vsa oprema proizvaja daleč stran in tam daleč stran bo končala tudi kot odpadek.
Če se lokalno splača tako ali drugače potem priložnost zagrabiš, ne glede na vse, ker cel svet deluje tako. Ampak da bi bilo to grozno bio-eko pa ni.
Alternativa bi bila možnost vlaganja v drugi ali tretji blok JE v obliki sklada. Se pravi ne da daš 15k€ za sončne panele na strehi, ki generirajo 5% donos, če ne gre nič narobe in če te država ne udari po denarnici z novim obračunavanjem omrežnine ampak da ta višek denarja vložiš v NEK2, ki bo naslednjih 50 let generiral elektriko 24/7. In jo drago prodajal Nemcem. Ampak to državi ne diši, ker bi ljudje imeli nekaj od tega (tako kot ko smo se zadolževali po rekordno visokih obrestnih merah in bi ljudje masovno kupovali obveznice, če bi jih lahko, ampak jih niso smeli, ker bi zaslužili s tem).

nejc_nejc ::

#Nekir
DA
In sedaj bomo toliko časa bluzili z jedrsko, da mi je že sedaj slabo.
««
262 / 359
»»