» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
55 / 373
»»

#000000 ::

Kurc pravilno, jest si jih po novem ne bom mogu večl privoščit, ene par znancev ki smo hoteli skupaj (vsak za svojo hišo) sami narest panele, le celice bi kupili na kitajskem. No 10000% pa sem prepričam da jih nihče ne bo kupil od EU "proizvajaca" sploh ne po njihovi oderuški ceni.

dstr17_ ::

In kako se mu lahko izogneš, razen da se izseliš v Shenzhen ?
Ta dajatev se tiče kitajskih proizvajalcev, če jih kupiš od drugih (ameriških, japonskih, evropskih,..) je ni.

WaterBoy ::

In kakšno mnenje imate o takšnih sončnih elektrarnah ki prekrivajo cele hribe in zelo kazijo izgled?

Zgodovina sprememb…

• zavarovalo slike: gzibret ()

Prioriteta bi morala biti to, da se jih postavi na strehe hiš, trgovin, proizvodnih hal, parkirišč, avtocestnih ograj, nadstreškov/.. itd. Na teh površinah ne posegajo v naravo.

Če pa se uporablja nepozidana zemljišča bi se moralo najprej uporabiti tista, ki so okoljsko degradirana iz takih ali drugačnih vzrokov (uničena zemlja zaradi onasneževanja, puščave, ipd).

Rodovitna ali kako drugače kvalitetna zemlja pa bi morala biti zadnja izbira, in če že, bi se jo moralo kombinirati na takšen način, da je poseg čim manjši. Npr. kaj v tem smislu:
Zakonodajalec bi moral poskrbeti, da so že pozidane lokacije prioritetna izbira.

Zgodovina sprememb…

Nikec3 ::

In kakšno mnenje imate o takšnih sončnih elektrarnah ki prekrivajo cele hribe in zelo kazijo izgled?

Zakaj bi postavljeni sončni paneli nekomu kazili pogled? Razumem, da ljudi moti poseganje v naravo, pokrivanje kvalitetnih kmetijskih zemljišč, nikoli pa nisem razumel, zakaj bi ti paneli motili nekoga, ko pogleda na njih? Enostavno ne dojamem.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

Okapi ::

Jaz sem se enkrat skregal s kolegom, ki je pizdil čez vetrnice na Pagu - da kazijo pogled. Meni se zdijo tiste mogočne vetrnice, ki se počasi elegantno vrtijo, dejansko lepe. Pred tremi dnevi sem se prvič peljal tudi mimo tiste edine slovenske in se mi prav tako zdi prav lepa. Nekako nemoteče popestri okolico.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Magic1 ::

Ena lahko izgleda sexy. A s eno ne dobiš kaj dosti elektrike. Ko pa jih postaviš neko konkretnejšo število, potem ta lepota izgine. Pejte malo do Dunaja, med mejo s Slovaško imaš polja vetrnic, ali pa v Nemčiji imaš črna polja sončnih elektrarn.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Pithlit ::

Nikec3 je izjavil:

Zakaj bi postavljeni sončni paneli nekomu kazili pogled? Razumem, da ljudi moti poseganje v naravo, pokrivanje kvalitetnih kmetijskih zemljišč, nikoli pa nisem razumel, zakaj bi ti paneli motili nekoga, ko pogleda na njih? Enostavno ne dojamem.

Eni imate očitno okol sebe radi 'beton in železo'. Eni pa imamo radi neokrnjen pogled na naravo skozi okno naše spalnice.

Enega od teh razgledov že imamo po defaultu. Za drugega je pa treba tistega po defaultu uničit.
Life is as complicated as we make it...

celada ::

Okapi je izjavil:

Jaz sem se enkrat skregal s kolegom, ki je pizdil čez vetrnice na Pagu - da kazijo pogled. Meni se zdijo tiste mogočne vetrnice, ki se počasi elegantno vrtijo, dejansko lepe. Pred tremi dnevi sem se prvič peljal tudi mimo tiste edine slovenske in se mi prav tako zdi prav lepa. Nekako nemoteče popestri okolico.

O.

Mja nevem meni so in farme veternic in polja sončnih elektraren grda za popizdit.

Nikec3 ::

Eni imate očitno okol sebe radi 'beton in železo'. Eni pa imamo radi neokrnjen pogled na naravo skozi okno naše spalnice.

Enega od teh razgledov že imamo po defaultu. Za drugega je pa treba tistega po defaultu uničit.

Meni se zdi pogled na vetrnice sproščujoč, sončne elektrarne na strehah me tudi ne motijo. Ko sem se vozil po Nemčiji, mi je bilo všeč kako so na poljih razporejene vetrnice. Če me kaj moti pri tem, je zelo draga in neučinkovita proizvodnja električne energije. Proizvodnja energije mora biti po mojem mnenju čim bolj poceni in čista. Za izgled mi je praktično vseeno.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

Pithlit ::

Oh mene neko polje vetrnic za hribom ne moti. Se mi tudi zdi fajn. V grčiji sem jih ene pol urce opazovala. Mesmerised. Isto velja za tisto polje solarnih panelov.

Motil pa bi me vsakodnevni pogled nanje. Hinavsko? Na prvi pogled. Na drugi pogled pa bom podprla vsakogar ki tega noče v svoji bližini.

Dokler so stvari na strehah me pa niti približno ne motijo. Motijo pa koga drugega (znancu so recimo prepovedal dat panele na streho kar 'kazijo pogled sosedom', so mu pa dovolili kolektorje za gretje vode - go figure).
Life is as complicated as we make it...

Sheteentz ::

mene polja sončnih in vetrnih elektrarn navdajajo z upanjem v boljši jutri, ko ne bo več potrebno smetit našega ozračja in zakopavat radioaktivnih odpadkov v zemljo.

Gregor P ::

In iz kje pa so prišli ti radioaktivni materiali?!?;((
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Coal India, največja družba za izkop premoga na svetu, je začela s postavljanjem fotovoltaike na svojih objektih z namenom zmanjševanja računov za elektriko:

The largest coal company in the world, Coal India, is aiming to cut its own utility bills by installing solar photovoltaic panels at its facilities across the country. The coal giant is seeking proposals from solar energy companies to build a modular 2 megawatt solar plant on 9 acres of its own land. This plant could be scaled to export power to the grid.

Not only is Coal India pursuing commercial solar power plants, it's also "mulling" the installation of rooftop solar panels at the Ranchi Central Mine Planning and Design Institute, where it does mining research. The panels would go on "staff colonies" and in mining areas, with the goal of reducing the company's energy bills.
http://thinkprogress.org/climate/2013/0...

Morda bi si tudi inteligenca iz Bruslja lahko to odločitev pobliže ogledala, in se od nje kaj naučila.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: dstr17_ ()

bluefish ::

Zdaj pa dejansko do konca preberi članek, ali pa vsaj še odstavek dva, in boš morda zasledil tudi razlog za to odločitev.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bluefish ()

Članek se sklicuje na indijski časnik DNA India, ki je poleg izjave o tem, da ima Indija po eni strani omejene zaloge premoga in po drugi strani veliko možnosti za sončno energijo, zapisal tole:
This project of installing roof-top solar panels at the mining areas and staff colonies is aimed at reducing Coal India's own energy bills, officials said.
http://www.dnaindia.com/money/1839903/r...

In to je zelo jasno: vzrok za postavljanje fotovoltaike je to, da si želijo nižati stroške za elektriko.

/svarog/ ::

dstr17_ je izjavil:

In to je zelo jasno: vzrok za postavljanje fotovoltaike je to, da si želijo nižati stroške za elektriko.
Ja ampak to je Indija. Sahara bi bila še boljša lokacija. Ti pa govoriš o Sloveniji, to je pribljizno tako kot če bi začel v Sloveniji zagovarjat termalno energijo iz gejzirjev in navajal kot dokaz članke o tem kako temu strežejo v Islandiji (pri ogledu slik ne pozabi na velikost Indije).

Me pa čudi, da nisi citiral iz svojega članka (http://thinkprogress.org/climate/2013/0... "In fact, a coal-based electricity system is not reliable: solar energy is. And solar may be the only hope for much of rural India to become electrified after decades of failed grid expansion plans."

Zgodovina sprememb…

Aja pa da ne bo koga zavedlo, barvni skali nista enaki, kar je v Indiji temno zeleno je v sloveniji skrajni rob rdeče skale.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: /svarog/ ()

/svarog/ je izjavil:

Ja ampak to je Indija. Sahara bi bila še boljša lokacija. Ti pa govoriš o Sloveniji, to je pribljizno tako kot če bi začel v Sloveniji zagovarjat termalno energijo iz gejzirjev in navajal kot dokaz članke o tem kako temu strežejo v Islandiji (pri ogledu slik ne pozabi na velikost Indije).
In kaj naj bi bilo narobe s sončno energijo v Sloveniji? Čisto brez problema je lahko glavni vir energije za velik del leta, v kombinaciji z drugimi viri (npr. vetrno, hidro, tudi geotermalno, ko že ravno omenjaš) in raznimi oblikami medsezonskega shranjevanja (hranilniki toplote, elektroliza v metan) pa lahko v celoti pokrije energetske potrebe Slovenije.

trololo2 ::

WaterBoy je izjavil:

Čisto iz firbca, kje je tu na sliki kakšna elektrarna? Mar bi dal kakšna sliko kjer se jih dejansko vidi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: trololo2 ()

Gavran ::

dstr17_ je izjavil:

Čisto brez problema je lahko glavni vir energije za velik del leta, v kombinaciji z drugimi viri (npr. vetrno, hidro, tudi geotermalno, ko že ravno omenjaš) in raznimi oblikami medsezonskega shranjevanja (hranilniki toplote, elektroliza v metan) pa lahko v celoti pokrije energetske potrebe Slovenije.

Tudi če bi to bilo res (pa ni) za ostali del leta še vedno rabiš konvencionalne vire enake moči kot brez solarja le da bodo proizvajali manj in bodo posledično dražji.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Gavran je izjavil:

dstr17_ je izjavil:

Čisto brez problema je lahko glavni vir energije za velik del leta, v kombinaciji z drugimi viri (npr. vetrno, hidro, tudi geotermalno, ko že ravno omenjaš) in raznimi oblikami medsezonskega shranjevanja (hranilniki toplote, elektroliza v metan) pa lahko v celoti pokrije energetske potrebe Slovenije.

Tudi če bi to bilo res (pa ni) za ostali del leta še vedno rabiš konvencionalne vire enake moči kot brez solarja le da bodo proizvajali manj in bodo posledično dražji.
Potrebe v zimskih mesecih se lahko pokrije z vetrnimi elektrarnami in kombinacijo medsezonskega shranjevanja. Konvencionalnih virov pa ne rabiš (z izjemo hidroelektrarn).

M-XXXX ::

dstr17_ je izjavil:

Gavran je izjavil:

dstr17_ je izjavil:

Potrebe v zimskih mesecih se lahko pokrije z vetrnimi elektrarnami in kombinacijo medsezonskega shranjevanja. Konvencionalnih virov pa ne rabiš (z izjemo hidroelektrarn).

In zakaj hudiča bi hotel vse to postavljat, si delati toliko stroškov, komplikacij če lahko postaviš še en blok jedrske, kar pride ceneje, je 10x bolj ziher, lažje in boljše?

Mipe ::

trololo2 je izjavil:

WaterBoy je izjavil:

Čisto iz firbca, kje je tu na sliki kakšna elektrarna? Mar bi dal kakšna sliko kjer se jih dejansko vidi.

Čisto v sredini je. Avtor fotografije ga je tu pokronal.

Sedaj pa še vprašanje za zagovornike sončne energije: glede na dosedanje letošnje vreme (oblaki, dež, dež, oblaki, o, par ur sonca, že spet oblaki in dež, toča tu pa tam), koliko električne energije smo doslej pridobili? In koliko odstopa od povprečja?

NEK in TEŠ pa mirno obratujeta naprej.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mipe ()

M-XXXX je izjavil:

zakaj hudiča bi hotel vse to postavljat
Ker konvencionalni viri močno onesnažujejo in povzročajo kupe problemov.
si delati toliko stroškov
Stroški so minimalni, na vsak način pa nižji od stroškov in problemov konvencionalnih virov.
če lahko postaviš še en blok jedrske
To so šele stroški.
je 10x bolj ziher
Ne ni.

Sedaj pa še vprašanje za zagovornike sončne energije: glede na dosedanje letošnje vreme (oblaki, dež, dež, oblaki, o, par ur sonca, že spet oblaki in dež, toča tu pa tam), koliko električne energije smo doslej pridobili? In koliko odstopa od povprečja?
V Nemčiji letos 29TWh, lansko leto 32.6TWh (v istem obdobju, sonce+veter). Razlika je majhna in ne predstavlja nobene ovire.

http://www.ise.fraunhofer.de/en/downloa...

dstr17_ je izjavil:

In kaj naj bi bilo narobe s sončno energijo v Sloveniji?

Premalo sonca, da bi se izplačalo brez državnih subvencij? Zasebnikom in prodajalcem, monterjem,... itd se splača, državi pa ne, tistim, ki pa plačujejo davke pa sploh ne. Glede subvencioniranja mislim, da bi morala protikurupcijska komisija malo preveriti dogajanje okrog tega, saj je bila država oškodovana na račun nekaterih, ki so postavili sončne elektrarne, ki se sicer ne izplačajo ampak jim pač davkoplačevalci narinemo razliko v žep.

Dokler ti izračuni ne obstajajo, je vse na nivoju "danes sem šel na pivo, namesto enega sem spil 4, in zdaj se mi je zazdelo, da se zadeva splača".

dstr17_ je izjavil:

Izračune prosim. Ampak s celotnim potekom, brez skrivanja npr. subvencioniranja postavitvenih stroškov, profitov iz subvencioniranega odkupa, stroški nabave zemljišča naj bodo vključeni itd. Razen tega naj bodo v stroške všteti tudi vsi načini hranjenja el. energije (na karkšnen koli način že, postavitev črpalne elektrarne je strošek za vire, ki potrebujejo shranjevanje,...) pa da vidimo koliko se res splača, skraka postavitev celotnega energetskega sistem Slovenije, tako da se uporablja samo alternativne vire, ne da se šlepaš na že postavljeno infrastrukturo, kot npr. Avče itd. Če zanemariš vse sekundarne stroške morda lahko prirediš izračune, da se zadeva splača ampak saj veš, hudič je v detajlih.

Zgodovina sprememb…

Mipe ::

dstr17_ je izjavil:

V Nemčiji letos 29TWh, lansko leto 32.6TWh (v istem obdobju, sonce+veter). Razlika je majhna in ne predstavlja nobene ovire.

Briga me Nemčija, tam so letos imeli več sonca kot pri nas.

Povej za Slovenijo!

jest10 ::

Mipe je izjavil:

dstr17_ je izjavil:

Briga me Nemčija, tam so letos imeli več sonca kot pri nas.

Povej za Slovenijo!

Po približnem izračunu ima recimo sončna na FE faksu v svojih 2,5 letih delovanja povprečno moč 2,4kW(ali pa če vzamemo samo čez dan, da malo lepše zgleda-4,8kW). 17kW objekt.

Mipe je izjavil:

Povej za Slovenijo!

Tako je. Tudi podatke za Islandijo je preprosto vleči v izračune pridelave el. energije iz gejzirjev za Slovenijo in hkrati pozabiti na majhen detajl, da gejzirjev nimamo.

Ampak nečesa ne rezumem, zakaj se tema vleče že 55 strani? Zadeva je več ali manj jasna, do prihoda fuzijskih elektrarn (ocene so 10 let, dajmo reči še enkrat več, 20 let) fotovoltaika ne more opravičit svojih nabavnih stroškov, ko pa pride fuzija je, vsaj po mojem skromnem mnenju, z fotovoltaiko konec. Da se investicija danes pokrije, rabiš 20 let in ko ta čas preteče kar naenkrat pade vrednost el. energije zaradi novega vira. Pa to je samo ena plat zgodbe. Kar se mene tiče, zelo riskantna naložba, seveda če ne zažiraš davkoplačevalcev.

Zgodovina sprememb…

/svarog/ je izjavil:

Premalo sonca, da bi se izplačalo brez državnih subvencij?
Neumnost. Subvencija je nižja kot pa predvidena cena elektrike iz TEŠ6.
Zasebnikom in prodajalcem, monterjem,... itd se splača, državi pa ne
Tudi državi se splača. Nobenih problemov s toplogrednimi izpusti, bistveno manjše onesnaževanje okolja, bistveno manj zdravstvenih problemov, nobenih skrbi zaradi večtisočletnega hranjenja visoko radioaktivnih odpadkov, itd.
tistim, ki pa plačujejo davke pa sploh ne
Tistim pa še posebej: pritisk na zdravstveno blagajno se z izboljšanjem kvalitete zraka (pa še česa drugega - npr. zmanjšanja izpustov strupenih snovi v okolje) zmanjša. Da niti ne omenjam posledic toplogrednih izpustov (spremenjen vremenski režim, dvig morja, itd), ki bodo stale milijarde in milijarde.
Izračune prosim.
Velika večina tega je bila tukaj že večkrat napisana: fotovoltaika je v Sloveniji cenejša kot pa premog in bo v roku parih let postala cenejša kot pa jedrska (zdaj je tam-tam), vetrna je pa cenejša že nekaj let. Kar se tiče ČHE se ta strošek ne šteje zraven, zato ker je strošek popolnoma isti kot pa pri konvencionalnih virih (zagovorniki jedrske sicer še vedno ne razumejo čisto dobro, da z jedrsko ni možno slediti porabi, ampak realnost pač je kakršna je). Edini dodatni strošek je medsezonsko hranjenje, ampak ta je minimalen v primerjavi s tem kakšne probleme in stroške (eksternalije) povzročajo konvencionalni viri.

V resnici pa cena sončne in vetrne energije tako zelo pada, da tudi če šteješ medsezonsko hranjenje energije, bo v roku najkasneje 10 let, zelo verjetno pa že prej, to tako ali tako ceneje kot pa konvencionalni viri, tudi če ne upoštevaš enormnih eksternalij konvencionalnih virov (pa jih je treba).

Naj tvojo pozabljivo bučo spomnem, da CO2 kupončkov nekako ni več.

Velika večina tega je bila tukaj že večkrat napisana: fotovoltaika je v Sloveniji cenejša kot pa premog in bo v roku parih let postala cenejša kot pa jedrska (zdaj je tam-tam), vetrna je pa cenejša že nekaj let. Kar se tiče ČHE se ta strošek ne šteje zraven, zato ker je strošek popolnoma isti kot pa pri konvencionalnih virih (zagovorniki jedrske sicer še vedno ne razumejo čisto dobro, da z jedrsko ni možno slediti porabi, ampak realnost pač je kakršna je). Edini dodatni strošek je medsezonsko hranjenje, ampak ta je minimalen v primerjavi s tem kakšne probleme in stroške (eksternalije) povzročajo konvencionalni viri.

Večina tega tvojega nakladanja je bila tukaj že 100-krat ovržena. Zdej pa v jok in na drevo.

Naj tvojo pozabljivo bučo spomnem, da CO2 kupončkov nekako ni več.
Še vedno so in očitno ne veš o čem se je pred tedni v EU parlamentu glasovalo: glasovalo se je o tem ali naj se predčasno zmanjša število CO2 kuponov. Sistem pa je še vedno tukaj in bo tukaj vsaj še nekaj časa, vprašanje je le kakšna bo cena CO2 kuponov. Zaenkrat je nizka, kar pa ne pomeni, da bo takšna tudi v prihodnje, ali da je TEŠ6 zaradi tega kaj cenejši (ker sploh še ne obratuje in ker ima še kup drugih problemov).
Večina tega tvojega nakladanja je bila tukaj že 100-krat ovržena.
Ravno obratno: večina demagogije o obnovljivih virih je bila tukaj že 100-krat ovržena.

dstr17_ je izjavil:

/svarog/ je izjavil:

Premalo sonca, da bi se izplačalo brez državnih subvencij?

Hja spet kakor gledaš, TEŠ se da hitro predelati v kaj drugega, samo segrevanje vode moraš nadomestiti z nečim drugim, pa je posodobljena. Iz panelov lahko morda narediš ploščice za kopalnico.

dstr17_ je izjavil:

Zasebnikom in prodajalcem, monterjem,... itd se splača, državi pa ne
Tudi državi se splača. Nobenih problemov s toplogrednimi izpusti, bistveno manjše onesnaževanje okolja, bistveno manj zdravstvenih problemov, nobenih skrbi zaradi večtisočletnega hranjenja visoko radioaktivnih odpadkov, itd.

Zaradi hranjenja visoko radioaktivnih odpadkov ni skrbi, oz. so, umetno ustvarjene s strašenjem prebivalstva s strani ekologov. Glede ostalega je pa vprašanje kaj je večji problem, z modernimi fitri prefiltrirani izpusti TEŠ (saj na to si ciljal, ne?), ali poslabšani življenski "stil" zaradi večjih izdatkov pri plačevanju neučinkovito pridobljene elektrike. Mislim da spet gledaš samo do prve vrste dreves.

dstr17_ je izjavil:

Da niti ne omenjam posledic toplogrednih izpustov (spremenjen vremenski režim, dvig morja, itd), ki bodo stale milijarde in milijarde.

Koga, Slovenijo ali govoriš spet o kakšni tuji državi? Daj mi prosim izračune za Slovenijo, kako bo vplivala nanj posledica toplogrednih izpustov in v kaksnem časovnem obdobju govoriš.

dstr17_ je izjavil:

Velika večina tega je bila tukaj že večkrat napisana: fotovoltaika je v Sloveniji cenejša kot pa premog in bo v roku parih let postala cenejša kot pa jedrska (zdaj je tam-tam), vetrna je pa cenejša že nekaj let.

Ok, spet gledaš spet samo drevesa spredaj. Kolikor vem so se paneli podražili zaradi višjih carin, razen tega je spet odpadlo kup delovnih mest in uničenih podjetij zaradi te pocenitve. Si kaj gledal izven okvira "grem v trgovino, kupim panel", kaksne posledice ima ta pocenitev na Evropo (kolikor mi je jasno se opiraš na poceni panele iz Kitajske, mar ne?) ?

dstr17_ je izjavil:

Kar se tiče ČHE se ta strošek ne šteje zraven, zato ker je strošek popolnoma isti kot pa pri konvencionalnih virih (zagovorniki jedrske sicer še vedno ne razumejo čisto dobro, da z jedrsko ni možno slediti porabi, ampak realnost pač je kakršna je). Edini dodatni strošek je medsezonsko hranjenje, ampak ta je minimalen v primerjavi s tem kakšne probleme in stroške (eksternalije) povzročajo konvencionalni viri.

Tule se pa ne bova strinjala. Če ti Vodovod Ljubljana dobavlja vodo samo enkrat na teden in si moraš zaradi tega nabaviti kanistre za hranjenje vode čez cel teden potem je cena vode v Ljubljani = voda + cena kanistrov (ali pa odkup flaširane vode iz trgovine itd.). Če ti jo dobavlja naključno, imaš še hujši problem, predvideti moraš, da boš moral skladiščiti vodo za najhujši možen odmik, kar pomeni, da se moraš pripraviti na večkratnik največjega odmika dobave vode. Se mi zdi zadeva zelo preprosta, ne vem zakaj jo zavijaš v meglo.

Sicer so videni izračuni poden. Ni upoštevano nič kar ni vidno takoj, že pri ČHE se zatakne, subvencije postavitve, odkup, itd niso nikjer upoštevane, upoštevana pa je neka "pričakovana" pocenitev panelov (ki jo lahko carina iz danes na jutri uniči, seveda tveganja in zavarovanja investicije niso upoštevana. Mislim, da teh "neupoštevanih" detajlov nanese za vsaj še enkratno vrednost tvojih izračunov in je vse bolj na nivoju "zdi se mi, da je ceneje".

Zgodovina sprememb…

Aja še tole, glede "zdi se mi, da je ceneje": vsi tvoji podatki so raztreščeni po celi temi, da jih je cel hudič iskati, če sem kaj spregledal, me prosim opozori (iščem izračune, ne debate o "obstoju boga"), čisto mogoče je, da sem kaj spregledal, ne pa mi notri vleči podatkov (pretiravam) o izkoriskih v Sahari, govorimo o viru, ki je lokalen in samo lokalni podatki imajo kakršenkoli smisel.

Zgodovina sprememb…

da je TEŠ6 zaradi tega kaj cenejši

TEŠ je po novem cenejši, ker so kupončki šli na dopust. Pa če se še tako mečeš na trepalnice.

večina demagogije o obnovljivih virih je bila tukaj že 100-krat ovržena

Kje že?

Hja spet kakor gledaš, TEŠ se da hitro predelati v kaj drugega, samo segrevanje vode moraš nadomestiti z nečim drugim, pa je posodobljena.
To je nerealno, tako kot tiste pravljice o fuziji čez 10 let. Se ne bo zgodilo.
Zaradi hranjenja visoko radioaktivnih odpadkov ni skrbi
Fukušima ima še vedno hude probleme s tem, tako da ne rabiš govoriti da je to kakorkoli prenapihnjeno, ker ni. To je povsem realen in velik problem.
Glede ostalega je pa vprašanje kaj je večji problem, z modernimi fitri prefiltrirani izpusti TEŠ (saj na to si ciljal, ne?), ali poslabšani življenski "stil" zaradi večjih izdatkov pri plačevanju neučinkovito pridobljene elektrike.
Izpustov iz TEŠ je cel kup, od strupenih snovi (kadmij, živo srebro), radioaktivnih elementov (uran, torij) do toplogrednih izpustov, majhnih trdih delcev, žvepla, itd. Govorjenje o "filtrih" tega problema ne reši, ampak je samo krinka za to da se še naprej uporablja fosilna goriva, čeprav so zanič.
Koga, Slovenijo ali govoriš spet o kakšni tuji državi? Daj mi prosim izračune za Slovenijo, kako bo vplivala nanj posledica toplogrednih izpustov in v kaksnem časovnem obdobju govoriš.
V scenariju business as usual se bo vodna gladina zvišala 1-2m do leta 2100. Pojdi do obale (Izole, Kopra, Pirana,..) in si poglej kje je to (in se ne bo ustavila pri tem). To je le ena izmed številnih stvari, najbolje bo, da si sam pogledaš različne scenarije toplogrednih izpustov in kaj to pomeni za klimo.

In mogoče še tole: imaš zavarovanje proti požaru? Verjetno ja. Torej: čeprav je verjetnost, da ti stanovanje ali hiša zgori zelo majhna, se z zavarovanjem zavaruješ pred hudim udarcem. Enako je s toplogrednimi izpusti: čeprav ni nujno, da bodo posledice globalnega segrevanja katastrofalne (čeprav obstaja verjetnost, da bodo - veliko večja kot pa verjetnost da bo tvoja hiša zgorela), bi bil ta udarec zelo hud. Zmanjševanje toplogrednih izpustov je podobno kot zavarovanje proti požaru: čeprav ni na voljo 100% znanih in natančnih podatkov (čeprav jih je na voljo že zelo veliko), se s tem zavarujemo pred hudim udarcem.
Kolikor vem so se paneli podražili zaradi višjih carin, razen tega je spet odpadlo kup delovnih mest in uničenih podjetij zaradi te pocenitve.
Začasno so se kitajski paneli podražili za 11%, v 2 mesecih bo v pogajanjih s Kitajsko jasno kaj bo v prihodnje. Preostalih proizvajalcev (ameriških, evropskih, japonskih,..) se ta podražitev načeloma ne tiče.
Če ti Vodovod Ljubljana dobavlja vodo samo enkrat na teden in si moraš zaradi tega nabaviti kanistre za hranjenje vode čez cel teden potem je cena vode v Ljubljani = voda + cena kanistrov (ali pa odkup flaširane vode iz trgovine itd.). Če ti jo dobavlja naključno, imaš še hujši problem, predvideti moraš, da boš moral skladiščiti vodo za najhujši možen odmik, kar pomeni, da se moraš pripraviti na večkratnik največjega odmika dobave vode. Se mi zdi zadeva zelo preprosta, ne vem zakaj jo zavijaš v meglo.
To ni dobra primerjava, ker:
- ne gre se za hranjenje čez teden, ampak čez dan, morda dva
- tudi konvencionalni viri imajo določen backup, ki ravno tako stane
- dobava iz sončnih elektrarn ni naključna, ampak je zelo predvidljiva (torej ne gre se samo za hranjenje, ampak tudi za prilagajanje proizvodnji)
Aja še tole, glede "zdi se mi, da je ceneje": vsi tvoji podatki so raztreščeni po celi temi, da jih je cel hudič iskati, če sem kaj spregledal, me prosim opozori (iščem izračune, ne debate o "obstoju boga"), čisto mogoče je, da sem kaj spregledal, ne pa mi notri vleči podatkov (pretiravam) o izkoriskih v Sahari, govorimo o viru, ki je lokalen in samo lokalni podatki imajo kakršenkoli smisel.
Višina subvencije za vetrno elektrarno je 95EUR/MWh, višina subvencije srednjo sončno elektrarno je 92EUR/MWh (oz. 100EUR/MWh na strehi), predvidena povprečna cena iz TEŠ6 pa 100EUR/MWh. To so številke za Slovenijo, ne za Saharo, in so dovolj zgovorne same po sebi: premog je pač dražji kot pa Sonce in veter.

Zgodovina sprememb…

predvidena povprečna cena iz TEŠ6 pa 100EUR/MWh.

Kupončki so rahlo imaginarni. Daj začni iskati kakšne druge cifre

ne gre se za hranjenje čez teden, ampak čez dan, morda dva

Gre se tudi za hranjenje za več kot en teden. Le poglej si letošnjo zimo in pomlad.
tudi konvencionalni viri imajo določen backup, ki ravno tako stane

In ki je kakšen velikosti razred ali dva manjši od potrebnega backupa pri obnovljivih virih.
dobava iz sončnih elektrarn ni naključna, ampak je zelo predvidljiva (torej ne gre se samo za hranjenje, ampak tudi za prilagajanje proizvodnji)

Smo ti že pokazali, da ni(in ne ne briga me Nemčija, ki ima "rahlo" večjo površino, kot mi, pa še tam so konkretna nihanja)
Lahko pa malo pogledaš dogajanje v zadnjem tednu, kako random nastajajo nevihte po državi. To pač ni fronta, ki se jo napove par dni vneprej

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jest10 ()

jest10 je izjavil:

predvidena povprečna cena iz TEŠ6 pa 100EUR/MWh.

Kupončki so rahlo imaginarni. Daj začni iskati kakšne druge cifre
Cena kuponov bo v vsakem primeru rasla, čeprav počasneje kot bi v primeru če bi EU parlament izglasoval predčasno zmanjšanje števila kuponov. TEŠ6 pa nima problemov samo s kuponi, ampak še s kupom drugih stvari (npr. tem, da sploh še ne stoji, in novimi in novimi podražitvami).

Zgodovina sprememb…

Gre se tudi za hranjenje za več kot en teden. Le poglej si letošnjo zimo in pomlad.
V Nemčiji ni bilo nobenih problemov, pa so imeli isto zimo in isto pomlad kot mi.
In ki je kakšen velikosti razred ali dva manjši od potrebnega backupa pri obnovljivih virih.
Ni res.
Smo ti že pokazali, da ni(in ne ne briga me Nemčija, ki ima "rahlo" večjo površino, kot mi, pa še tam so konkretna nihanja)
Če si nekdo domišlja da je nekaj pokazal, to pač ne pomeni, da je to tudi zares naredil. Nihanja niso velika, so povsem obvladljiva in v Nemčiji (tudi če gledaš manjšo površino kakšnega operaterja) ne predstavljajo nobene ovire.

V Nemčiji ni bilo nobenih problemov, pa so imeli isto zimo in isto pomlad kot mi.
Nemčija ne uporablja alternativnih virov kot primarni vir, služijo kot dodatek toda oni pokrijejo vse svoje energetske zahteve z konvencionalnimi in tako nimajo problemov.
Ni res.
Je res.
Če si nekdo domišlja da je nekaj pokazal, to pač ne pomeni, da je to tudi zares naredil. Nihanja niso velika, so povsem obvladljiva in v Nemčiji (tudi če gledaš manjšo površino kakšnega operaterja) ne predstavljajo nobene ovire.
Nihanja so gromozanska toda v tvojem svetu jih pač ni ker si prepričan v svoj prav.

Nemčija ne uporablja alternativnih virov kot primarni vir, služijo kot dodatek toda oni pokrijejo vse svoje energetske zahteve z konvencionalnimi in tako nimajo problemov.
25% ni le dodatek, ampak je sestavni del primarnih virov. In vsako leto raste.
Nihanja so gromozanska toda v tvojem svetu jih pač ni ker si prepričan v svoj prav.
Gromozanska nihanja so takrat ko nuklearka izpade, pri obnovljivih virih pa je output bistveno bolj predvidljiv in zato obvladljiv.

Zheegec ::

Pri nuklearkah je output izredno predvidljiv. 98% časa je cca 100%, 1% časa so napovedani izpadi, 1% časa nenapovedani. Torej 1% je problematičen. Pri obnovljivih pa niha proizvodnja tale moment in to ogromno (tudi za 50% outputa lahko).
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

87% za NEK lansko leto, tako da ne rabiš napihovati številk o 98%.
Pri obnovljivih pa niha proizvodnja tale moment in to ogromno (tudi za 50% outputa lahko).
Pri velikem številu razpršenih elektrarn proizvodnja "tale moment" ne niha niti malo, ampak je povsem stabilna in predvidljiva, za razliko od izpadov konvencionalnih elektrarn, ko naenkrat zmanjka zelo veliko.

dstr17_ je izjavil:

Hja spet kakor gledaš, TEŠ se da hitro predelati v kaj drugega, samo segrevanje vode moraš nadomestiti z nečim drugim, pa je posodobljena.
To je nerealno, tako kot tiste pravljice o fuziji čez 10 let. Se ne bo zgodilo.

No pa sva spet pri enakem, a mi lahko poveš realno, zakaj se to ne bi zgodilo, veš govoriš o pravljicah o fuziji, po drugi strani pa zadeve o fotovoltaiki, ki so na enakem nivoju smatraš kot relanost. Saj veš, enaki vatli in te zadeve...

dstr17_ je izjavil:

Fukušima ima še vedno hude probleme s tem, tako da ne rabiš govoriti da je to kakorkoli prenapihnjeno, ker ni. To je povsem realen in velik problem.

Ne, to je nesreča in te se dogajajo. Poglej, ne padam na ta strašenja, zanimajo me dejanski podatki, verjetnost, da pride do jedrske nesreče je veliko manjša kot da greš ravno mimo solarnega panela in pade na glavo. Lahko pa strašiš profil ljudi, ki joka pred sodiščem. In to je dejasnki in relani problem.

dstr17_ je izjavil:

In mogoče še tole: imaš zavarovanje proti požaru? /.../ se s tem zavarujemo pred hudim udarcem.

Torej poglejva takole, nimaš 100% podatkov,ampak veš pa da pomaga, če montiraš panele? Se ti ne zdi sama postavka narahlo smešna? Si upošteval prdenje pri živinoreji (ne se smejat, hud problem)? Si upošteval, koliko več bi dosegel pri recimo hudih presežkih električne energije (npr. divjemu postavljanju nukleark), da bi postali električni avtomobili tako zelo ekonomični, da bi spodrinili fosilna goriva na tem nivoju, se ti ne zdi, da rešuješ problem na najbolj neučinkovit možen način?

dstr17_ je izjavil:

V scenariju business as usual se bo vodna gladina zvišala 1-2m do leta 2100. Pojdi do obale (Izole, Kopra, Pirana,..) in si poglej kje je to (in se ne bo ustavila pri tem). To je le ena izmed številnih stvari, najbolje bo, da si sam pogledaš različne scenarije toplogrednih izpustov in kaj to pomeni za klimo.

To so špekulacije, dajva govoriti o trdnih dokazih, na podlagi takšnih špekulacij, bo jutri zagnana fuzijska elektrarna in fotovoltaika gre v pozabo. Razen tega mislim da nizozemska obratuje 10 m pod morsko gladino na precej večjih površinah.

dstr17_ je izjavil:

Začasno so se kitajski paneli podražili za 11%, v 2 mesecih bo v pogajanjih s Kitajsko jasno kaj bo v prihodnje. Preostalih proizvajalcev (ameriških, evropskih, japonskih,..) se ta podražitev načeloma ne tiče.

Čakaj, halo, ti ves čas trdiš, da so se pocenili, čeprav so se dejansko podražili. Nekje si napisal, da so ameriški ekstremno dragi... spet špekulacije na špekulacije.

dstr17_ je izjavil:

ne gre se za hranjenje čez teden, ampak čez dan, morda dva

Picture or it didnt happen. (saj veš kaj to pomeni, ne?)

dstr17_ je izjavil:

dobava iz sončnih elektrarn ni naključna, ampak je zelo predvidljiva (torej ne gre se samo za hranjenje, ampak tudi za prilagajanje proizvodnji)

Torej, če ti dam lokacijo in podatke o panelih, mi boš povedal kakšna bo proizvodnja elektrike v juliju, august,september in na koncu bova pogledala koliko si zadel. Deal?

dstr17_ je izjavil:

Višina subvencije za vetrno elektrarno je 95EUR/MWh, višina subvencije srednjo sončno elektrarno je 92EUR/MWh (oz. 100EUR/MWh na strehi), predvidena povprečna cena iz TEŠ6 pa 100EUR/MWh. To so številke za Slovenijo, ne za Saharo, in so dovolj zgovorne same po sebi: premog je pač dražji kot pa Sonce in veter.

Čakaj, čakaj, nekdo, ki bi šel v investicijo v sončno elekrarno na podlagi teh tvojih 4 številk je največji idiot pod soncem. Ne zanimajo me tvoje dogmatične številke, zanimajo me kako si prišel do letne pridelave, na katerem področju, s katerim modelom panelov,... Ne pozabi na vire in še enkrat, LOKALNI podatki, da mi ne boš notri vlekel kakšnih tujih neumnosti.

Zgodovina sprememb…

25% ni le dodatek, ampak je sestavni del primarnih virov. In vsako leto raste.

Si ti funkcionalno pismen? Nemčija lahko v tem trenutku izklopi vse svoje obnovljive vire in naprej zagotavlja dovoljšno količino električne energije. Alternative je samo to, alternativa.

Gromozanska nihanja so takrat ko nuklearka izpade, pri obnovljivih virih pa je output bistveno bolj predvidljiv in zato obvladljiv.

Izredni dogodek vs dnevno. Tvoja kredibilnost je komplet na psu.

WarpedGone ::

Pri nuklearkah je output izredno predvidljiv. 98% časa je cca 100%, 1% časa so napovedani izpadi, 1% časa nenapovedani. Torej 1% je problematičen.

1% je problematičen ker je 'izven' predvidenega območja. Tut tistih 98% časa ko je output na 100% je lahko ZELO problematičnih, če nenadoma nimaš kam poslat tiste sproducirane moči.

Pri obnovljivih pa niha proizvodnja tale moment in to ogromno (tudi za 50% outputa lahko).

Jup, zato pa ne špilaš norca in se ne delaš, kako da bo output konstanten ampak bika primeš za roge in ga vprežeš v voz, kjer takšen sporadičen output ne bo noben problem.

Različne stvari so različne, horrorz...
Zbogom in hvala za vse ribe

Tut tistih 98% časa ko je output na 100% je lahko ZELO problematičnih, če nenadoma nimaš kam poslat tiste sproducirane moči.

Glede na pomanjkanje energije to ni glih pogosta težava. Če pa že, se malo pripre kakšno hidro/termo.

Jup, zato pa ne špilaš norca in se ne delaš, kako da bo output konstanten ampak bika primeš za roge in ga vprežeš v voz, kjer takšen sporadičen output ne bo noben problem

Ampak domen pravi, da je tole zamenjava za termo/nuklerake. Zanjga to ni različno, ampak enakovredno

WarpedGone ::

A domna kdo še resno jemlje in zgublja čas s bockanjem z njim?

Sej zadeve so iz avijona evidentne: dokler so moči teh vetrnih in sončnih zadev 'dovolj majhne' ima omrežje dost bufferja da pokrije njihovo sporadičnost. Kakšne večje zadeve pa nujno nucajo svoj lasten 'povprečevalnik' in se jih pač ne more direkt prkuplat na omrežje.
Povprečevalniki so pa danes lahk ali akumulacijska jezera, skladovnice baterij, hmmm še kej?
Zbogom in hvala za vse ribe

WarpedGone je izjavil:

A domna kdo še resno jemlje in zgublja čas s bockanjem z njim?

Sej zadeve so iz avijona evidentne: dokler so moči teh vetrnih in sončnih zadev 'dovolj majhne' ima omrežje dost bufferja da pokrije njihovo sporadičnost. Kakšne večje zadeve pa nujno nucajo svoj lasten 'povprečevalnik' in se jih pač ne more direkt prkuplat na omrežje.
Povprečevalniki so pa danes lahk ali akumulacijska jezera, skladovnice baterij, hmmm še kej?

Stisnjen zrak, stopljena sol (zadeva je precej kul), kej drugega mi pa ne pade več na pamet.

««
55 / 373
»»