» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
42 / 379
»»

Magic1 ::

Domen a boš dal še kakšen izračun stroškov za pasivno hišo na tak način, ali naj kar verjamemo tvojim besedam(vrednost 0) o kakršnikoli ekonomičnosti.
Način segrevanja zbiralnika bi bil tudi fajn podatek pa dnevne izgube. Samo osnovno, da ne boš prehitro zašel.
Magic

dstr17_ ::

Domen a boš dal še kakšen izračun stroškov za pasivno hišo na tak način, ali naj kar verjamemo tvojim besedam(vrednost 0) o kakršnikoli ekonomičnosti.
Za pasivno hišo ni težko najti (kakih 10-15% več kot klasična gradnja), tako ali tako vsakdo ki je pameten in gradi novo hišo jo bo naredil najmanj pasivno (ali pa še kaj več).
Način segrevanja zbiralnika bi bil tudi fajn podatek pa dnevne izgube.
Način segrevanja so sončni kolektorji (isto kot nekateri uporabljajo za toplo vodo, samo da je potrebna večja dimenzija), za izgube pa žal nimam podatka.

Vidim, da nisi hotel razumeti vprašanja. Koliko stane ogrevanje pasivne hiše s celoletnim toplotnih zbiralnikom. Takšne izračune sem mislil.
Matematike se otepaš, sto na uro.
Kot ponavadi ti vržeš ven cene na enoto za enormne količine pri izdelavi, vse ostalo te ne zanima. Omejitve, izgube, vzdrževanje,vpliv na okolico,... Vse to je zate zanemarljivo.
Magic

Podal sem tudi čisto konkretne cene - cene, po katerih se gradijo taki zalogovniki v Nemčiji.

Za ceno pasivne hiše, ki ima sama svoj zalogovnik lahko navedem le tisto pri Berlinu (ker za druge ne poznam podatkov), za katero piše, da je celotna gradnja stala 1600€/m2. Ker ima nekaj čez 170m2 to pomeni nekaj čez 270.000€. Posebej pa je napisano koliko je stal celoten sistem kolektorjev in rezervoarja: 46.000€. To je bilo leta 1997, danes so kolektorji in izolacijski materiali nekoliko cenejši, tako da domnevam da bi takšen sistem danes stal nekje med 30-40k€.
Morda še manj, škoda da ni podatkov za tisto hišo na Pohorju.

Kako si ti prišel na 46k s celicami vred? Cene gradnje so šle gor ne pa dol v zadnjih 15 letih! Ni to elektronika.

A se ti zavedaš koliko zavzame 70m3?
Magic

To niso celice, ampak kolektorji. Sicer pa cene nisem jaz napisal, ampak tako pravi lastnik tiste hiše. In za to hišo piše 20m3, ne 703 (70 ima tista na Pohorju). Sicer pa če si boš vzel čas in mogoče kliknil na povezavo, boš na skici tudi videl kako je ta rezervoar 'vgrajen' v hišo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: dstr17_ ()

windigo ::

Na ISH so letos na vsakem vogalu ponujali micro CHP sisteme, navadno s Stirlingovim motorjem. To sicer ni nič novega, nov pa je bil poudarek v trženju, da se zaradi v zeleno obrnjene energetske politike in posledičnega dviga cen električne energije, ljudem zdaj doma splača ob ogrevanju generirati še elektriko na plin in pelete celo za lastno uporabo v eno ali dvostanovanjski hiši, niti ne toliko za prodajo. Nisem gledal izračunom v drobovje, razlika v ceni je menda nekje trikratna v korist lastne kogeneracije ob ogrevanju, ampak če držijo ali pa bodo kmalu držali, potem se lahko del potrošnikov v imenu stroškovne učinkovitosti obrne nazaj proti manj zelenim virom energije in stran od državno usmerjane energetske politike.

dstr17_ je izjavil:

To niso celice, ampak kolktorji. Sicer pa cene nisem jaz napisal, ampak tako pravi lastnik tiste hiše. In za to hišo piše 20m3, ne 703 (70 ima tista na Pohorju). Sicer pa če si boš vzel čas in mogoče kliknil na povezavo, boš na skici tudi videl kako je ta rezervoar 'vgrajen' v hišo.

Sem si pogledal in kot sem si že prej na uč izračunal, zavzame rezervar skoraj 50% pasivnega objekta!!! Res mora bit pasivna gradnja poceni, če se da zgradit velikost normalne bajte s celicami za 46k :))
Magic

Sem si pogledal in kot sem si že prej na uč izračunal, zavzame rezervar skoraj 50% pasivnega objekta!
Ne vem kako si prišel do te številke, pa tudi če bi bila resnična ne vem zakaj bi bila problematična.

Ti itak ob izgovoru za naravo navijaš za obnovljive vire, po drugi strani pa ti ni problematično delat umetne jeze kar vsepovprak, posejat sončne celice po kmetijskih zemljiščih(streh ni zadosti za konkretno proizvodnjo), zidat dvakratne objekte(beton se izgleda po tvoje ekološko pridela v rastlinjakih).
V glavnem si dvoličen na šestnajsto potenco.

PS: 4.12 x 4.12 x 4.12m + pošten zid in izolacija je že kar fajn objekt.
Magic

Ti itak ob izgovoru za naravo navijaš za obnovljive vire
To ni res: to, da je nek vir čist, se tiče človeka, ne pa narave. Naravi je vseeno, človeku ni.
po drugi strani pa ti ni problematično delat umetne jeze kar vsepovprak
Tega nikjer nisem napisal. Sploh pa: vedno je potrebno primerjati tisto kar imamo na voljo, ne pa eni rešitvi nekaj očitati in zato brezglavo zgraditi drugo.
posejat sončne celice po kmetijskih zemljiščih
Obstaja cel kup zemljišč, ki niso kmetijska in so povsem primerna za sončne elektrarne. Poleg tega imajo kmetijska zemljišča precej več problemov z izpusti iz termoelektrarn kot pa z domnevnimi prostorskimi potrebami sončnih elektrarn. Da niti ne omenjam tega, da se da sončne elektrarne brez problema kombinirati s kmetijskimi zemljišči:

Narmada branch canal, India

zidat dvakratne objekte
Ne gre se za 2x večje objekte, ampak kvečjemu za 20-30% večje, ki v ničemer niso problematični in so odlično integrirani v okolje (sicer pa tudi drvarnica ne živi v četrti dimenziji, tako da se ta razlika še dodatno zmanjša). Sploh pa: to je še vedno boljša rešitev kot pa kurjenje fosilnih goriv.

Zgodovina sprememb…

• zavarovalo slike: gzibret ()

Dej si poglej realne primere v Nemčiji, ne pa navajat reklamnih prototipov. Kdo bo pa šel komplicirat že tako drago investicijo?
Magic

Kakšni reklamni prototipi? Tista hiša v Nemčiji je realni primer, tudi tista na Pohorju je realni primer.
Kdo bo pa šel komplicirat že tako drago investicijo?
Tisti ki bo dal 200k za hišo bo pač dal še 30-40k za zalogovnik in kolektorje, potem bo pa imel takorekoč zastonj ogrevanje in toplo vodo in bo neodvisen od višanja cen energentov.

Če človek ne navaja, se načeloma nanaša na zadnji post, se mi zdi da boš(če boš le hotel) dojev prototip česa.

Kje ti živiš, da misliš, da te ultra izoliran zalogovnik, ki akumulira za celo zimo toplote in je velikosti 40% cele zgradbe, stane le 40k??? s kolektorji vred????? Pol materiala zadel na lotu, delajo pa bosanci na črno?

A lahko sploh kolektorji segrejejo vodo na 80 stopinj?
Magic

Nikec3 ::

Ne vem zakaj se obremenjujete z ogrevanjem, ki danes sploh več ni problem. Daleč najboljše variante so toplotne črpalke. Doma imamo toplotno črpalko voda-voda, ki nam brez kakršnih koli problemov deluje že 7 let. Investicija se je povrnila v 4 letih, kljub temu, da nimamo talnega gretja, hiša pa tudi ni več med najnovejšimi, zato je malo manj poudarka tudi na izolaciji.

Idealna rešitev je pasivna hiša + talno ogrevanje + toplotna črpalka = 300 € za ogrevanje čez celo zimo.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

Če človek ne navaja, se načeloma nanaša na zadnji post, se mi zdi da boš(če boš le hotel) dojev prototip česa.
Če si imel v mislih fotovoltaiko v Indiji: ne gre se za prototip, to pokrivanje kanalov je čisto resen načrt.
Kje ti živiš, da misliš, da te ultra izoliran zalogovnik, ki akumulira za celo zimo toplote in je velikosti 40% cele zgradbe, stane le 40k??? s kolektorji vred?????
To so pač podatki iz prakse.
Uh preko 200°C če je treba. V bistvu je problem pregrevanje poleti. Moraš toplo vodo stran metati, ali pa kakšen bazen lahko segreješ, ker je je preveč.

Kje ti živiš, da misliš, da te ultra izoliran zalogovnik, ki akumulira za celo zimo toplote in je velikosti 40% cele zgradbe, stane le 40k??? s kolektorji vred????? Pol materiala zadel na lotu, delajo pa bosanci na črno?

Mi lahko nekdo razloži, kako lahko kako je lahko ta zalogovnik tako izoliran, da voda v njem ostane topla več mesecev in to celo pozimi? Sem prav razumel? Ker to mi pa res ni jasno.

Saj ima izgube (ki sicer ostanejo znotraj hiše), ampak tudi sproti večkrat dogreva. Dovolj za čez zimo. Za tisto na Pohorju piše da ima 60-70cm debelo izolacijo.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: Nikec3 ()

dstr17_ je izjavil:

Saj ima izgube (ki sicer ostanejo znotraj hiše), ampak tudi sproti večkrat dogreva. Dovolj za čez zimo. Za tisto na Pohorju piše da ima 60-70cm debelo izolacijo.

OK, potem toplotna črpalka deluje praktično enako. V primeru tipa voda-voda, je tak zalogovnik podtalnica. Če podtalnice ni, pa vseeno menim, da so verjetno cenejši in prostorsko manj potratni drugačni tipi toplotnih črpalk.

Domen hoče vse na sonce. In se počasi zaveda, da ga je pozimi bolj malo, zato sanja o shranjevanju.
Vsak normalen človek, ki zgradi novo dobro izolirano hišo pa da not TČ in daje drobiž za ogrevanje.
Sej kje na primorskem bi to s zalogovnikom še šlo(nebi rabil bit tako velik), a kaj ko lahko daš not klimo ali dve in imaš isti efekt za procent cene.
Magic

Domen hoče vse na sonce.
Ne gre se za to, da bi hotel vse na Sonce. Gre se za to, da je zdajšnja uporaba fosilnih goriv problematična in da jo je treba nadomestiti s čistimi in obnovljivimi viri. Ena od opcij je sončna energija, ni pa edina.
Kar se ogrevanja tiče so tudi toplotne črpalke odlična izbira. Kar se proizvodnje elektrike tiče so tudi hidro in vetrne elektrarne odlična izbira.

SplitCookie ::

Ma še za sproti nimaš pa boš shranjeval, ne se zezat.

Mi lahko nekdo razloži, kako lahko kako je lahko ta zalogovnik tako izoliran, da voda v njem ostane topla več mesecev in to celo pozimi? Sem prav razumel? Ker to mi pa res ni jasno.

Lej. Čist je simpl. Če je notri mrzla voda ni toplotnih izgub, problem solved:)

Sicer je pa 5MWh pičkin dim za ogrevanje objekta. Sam skurim 10MWh/100m^2/mesec

In pač že tako draga pasivna gradnja je še dražja zaradi takih bedarij.

Za 100 jurjev € greješ ti navadno bajto 50 let.

Pač alternativci ustvarjajo probleme tam kjer jih ni. Že videno in ugotovljeno.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

J.McLane ::

Zdaj bomo ugotovili da se ne splača niti solarno ogrevanje, kaj šele solarne elektrarne :))

Hudič je to, če hočeš uporabno narediti nekaj kar najbolj rabiš, ko je le tega vira najmanj.
Magic

Solarno ogrevanje je lahko kvečjemu dopolnilno

Sicer je pa 5MWh pičkin dim za ogrevanje objekta. Sam skurim 10MWh/100m^2/mesec
Imaš zelo slabo izolirano hišo. Če bi gradil novo potem takšne sploh ne bi smel zgraditi, ker več kot 2x presegaš vrednosti, ki jih Pravilnik o učinkoviti rabi energije dovoljuje.
Moram se dopolniti: če toliko porabiš na mesec, potem v primeru nove hiše ne bi presegal dovoljenih vrednosti le za 2x, ampak za kakih 6-8x!
In pač že tako draga pasivna gradnja je še dražja zaradi takih bedarij.
Pri pasivni gradnji je začetni vložek malo večji (pa ne tako zelo kot nekateri mislijo), potem je pa ogrevanje in hlajenje bistveno cenejše, poleg tega pa je kvaliteta bivanja bistveno višja. Če to upoštevaš je pasivna gradnja cenejša in kvalitetnejša izbira.
Za 100 jurjev EUR greješ ti navadno bajto 50 let.
Dvomim, ker gredo cene energentov samo v eno smer: navzgor. Poleg tega za 100kEUR dobro izolirano hišo greješ na Sonce še več kot 50 let.

Zgodovina sprememb…

Jaz imam hišo dvojček v lj 100m2 in ogrevam vodo s elektriko/plinom, ogrevanje hiše pa kombiniram s klimo in plinom. Do sedaj ponucal 350m3 plina in položnica elektrike 60EUR(poračuna ni bilo). Hiša ima stara okna in je brez izolacije. Torej gre za ogrevanje vode/hiše dosti manj kot 1000EUR na leto. Če zamenjam okna in dam gor izolacijo, lahko stroške prepolovim. Torej 400EUR. Tvoja investicija v zbiralnik(po neverjetno nizki ceni 40k) se prinese not po skoraj 100 letih.:))

Ps: v bivalnih prostorih imam 22°C/20°C.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Magic1 je izjavil:

Jaz imam hišo dvojček v lj 100m2 in ogrevam vodo s elektriko/plinom, ogrevanje hiše pa kombiniram s klimo in plinom. Do sedaj ponucal 350m3 plina in položnica elektrike 60EUR(poračuna ni bilo). Hiša ima stara okna in je brez izolacije. Torej gre za ogrevanje vode/hiše dosti manj kot 1000EUR na leto. Če zamenjam okna in dam gor izolacijo, lahko stroške prepolovim. Torej 400EUR. Tvoja investicija v zbiralnik(po neverjetno nizki ceni 40k) se prinese not po skoraj 100 letih.:))

Ps: v bivalnih prostorih imam 22°C/20°C.
To je premalo natančen izračun: upoštevati moraš tudi stroške za toplo vodo in pa stroške klime in plinske peči (ne samo goriva, ampak tudi ceno peči). To bi bila boljša primerjava.

celada ::

Zakaj? Toliko časa bi trajalo, da se povrne NJEMU, kar ti je lepo zračunal.

Hruške in jabolka: eno so tekoči stroški, drugo pa celotni stroški.

Kaj ti sanjaš? Podatkov sem dal čez glavo dovolj. Računal sem da gre vsaj polovico elektrike v ogrevanje vode/delovanje klime(pa ne gre toliko). Vse sem zaokroževal navzgor.

Stroške postavitve mojih elementov sem zanemaril(5k), kot pri tebi kolektorje(46k-6k)
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Primerjati tekoče stroške energenta in celotno investicijo morebitne zamenjave je zgrešeno, ker bo zdajšnji energent vedno v prednosti, ne glede na to ali je zamenjava sončno ogrevanje, ogrevanje s peleti, toplotna črpalka,..

Smiselna primerjava je takrat kadar moraš prenoviti ali zamenjati sistem ogrevanja. Ali pa kadar ga gradiš na novo: sončno ogrevanje je najbolje načrtovati že v času gradnje.

Celotna investicija v sončno ogrevanje v primerjavi s celotno investicijo v ogrevanje z elektriko in plinom ni tako zelo višja, če sploh kaj.

Zgodovina sprememb…

dmok ::

dstr17_ je izjavil:

Celotna investicija v sončno ogrevanje v primerjavi s celotno investicijo v ogrevanje z elektriko in plinom ni tako zelo višja, če sploh kaj.

Ni še prvi april. Če to tudi sam veš, daj par cifer za primerjavo.

Seveda, ker so gradbene storitve v zadnjih 15 letih padle:)). Že po tvojih smešno starih cenah ni primerljivo.
Magic

Kupna moč se je povečala in lahko se na glavo postaviš pa bo še vedno tako. To isto hišo pri Berlinu je danes ceneje postaviti kot v letu 1997 tudi če bi bile vse cene popolnoma iste (pa niso - kolektorji so padli, pa tudi izolacijski materiali), ker so plače višje.

Imaš zelo slabo izolirano hišo. Če bi gradil novo potem takšne sploh ne bi smel zgraditi, ker več kot 2x presegaš vrednosti, ki jih Pravilnik o učinkoviti rabi energije dovoljuje.

LIKE I GIVE A FUCK o nekih pravilnikih

Moram se dopolniti: če toliko porabiš na mesec, potem v primeru nove hiše ne bi presegal dovoljenih vrednosti le za 2x, ampak za kakih 6-8x!

BMK

Pri pasivni gradnji je začetni vložek malo večji (pa ne tako zelo kot nekateri mislijo), potem je pa ogrevanje in hlajenje bistveno cenejše, poleg tega pa je kvaliteta bivanja bistveno višja. Če to upoštevaš je pasivna gradnja cenejša in kvalitetnejša izbira

Daj no daj.
Pri pasivnih objektih postane največji strošek ravno hlajenje, česar pri starejših objektih nimaš, tam je treba vse skupaj le greti.

Kvaliteta bivanja pa je v pasivnih hišah zaradi pomankanja prezračevanja izključno nižja.

Dvomim, ker gredo cene energentov samo v eno smer: navzgor. Poleg tega za 100kEUR dobro izolirano hišo greješ na Sonce še več kot 50 let.

Daj ne seri mi. Kaj se bom grel na sonce če ga zadnjih 5 mesecev ni bilo popolnoma nič.

In ta hiša je pasivna. Če izklopim vse ogrevanje bo temperatura v prostorih konstantnih 5°C LOL

Če prav razumem potem za tebe investicija 40k EUR
ni tako zelo višja, če sploh kaj
od 4k EUR kolikor te stane recimo toplotna črpalka ?

Pri pasivnih objektih postane največji strošek ravno hlajenje, česar pri starejših objektih nimaš, tam je treba vse skupaj le greti.
Ni res in se vidi da si pasivno hišo videl le na papirju. Hlajenje pasivne hiše je enostavnejše in bistveno manjše kakor navadne, ker je boljša izolacija in poleti ostane hladna in ne nabija vročina noter tako kakor v klasični gradnji.
Kvaliteta bivanja pa je v pasivnih hišah zaradi pomankanja prezračevanja izključno nižja.
Zato se pa vgrajuje prezračevanje z rekuperacijo toplote.

Tč s nekaj montaže te pride vse skupaj ~10k€

Hlajenje pasivne hiše je enostavnejše in bistveno manjše kakor navadne, ker je boljša izolacija in poleti ostane hladna in ne nabija vročina noter tako kakor v klasični gradnji.

Pahhahahahahahaaha

Pasivne podrtije požrejo več štroma za hlajenje kakor navadne bajte. Zaradi ogromnih steklenih površin s katerimi zbijaš stroške za energijo čez zimo si nabijaš stroške za hlajenje poletil.

Zato se pa vgrajuje prezračevanje z rekuperacijo toplote.

In 100% zadihtana okna.

Res kvalitetno.

dmok je izjavil:

Če prav razumem potem za tebe investicija 40k EUR
ni tako zelo višja, če sploh kaj
od 4k EUR kolikor te stane recimo toplotna črpalka ?
Toplotna črpalka te stane več kot 4k, poleg tega moraš plačevati še elektriko. Poleg tega pri sončnem ogrevanju dobiš še toplo vodo, kar je tudi treba šteti. Sicer pa: morda res ni ceneje kot TČ (čeprav bistveno dražje pa tudi ne), ampak je pa ceneje kot olje ali pa UNP.

A štrom za sončno ogrevanje ki ganja pumpo je pa zastonj ?

Pasivne podrtije požrejo več štroma za hlajenje kakor navadne bajte. Zaradi ogromnih steklenih površin s katerimi zbijaš stroške za energijo čez zimo si nabijaš stroške za hlajenje poletil.
To pač ni res in če si boš od blizu kdaj ogledal kakšno pasivno hišo boš tudi sam videl da si se motil. Hlajenje je v pasivni hiši praktično nepotrebno, ker je izolacija tako dobra da vročina sploh nikoli ne začne nabijati v hišo. Kar se steklenih površin tiče: jih pač zasenčiš.

SplitCookie je izjavil:

A štrom za sončno ogrevanje ki ganja pumpo je pa zastonj ?
Ni zastonj, ampak to je minimalen strošek, ki ga imaš tudi pri vseh ostalih vrstah ogrevanja.

Zgodovina sprememb…

dstr17_ je izjavil:

Toplotna črpalka te stane več kot 4k, poleg tega moraš plačevati še elektriko. Poleg tega pri sončnem ogrevanju dobiš še toplo vodo, kar je tudi treba šteti. Sicer pa: morda res ni ceneje kot TČ (čeprav bistveno dražje pa tudi ne), ampak je pa ceneje kot olje ali pa UNP.

Z montažo vred sem leta 2008 plačal 7k EUR. Toplo vodo greješ tudi s TČ. Se pravi mi ostane 33k EUR za elektriko, kar mi zadošča za 66 let. Kar se olja in UNP tiče pa - če smo že nekako izhajali iz pasivne ali vsaj zelo varčne hiše (ker drugače rabiš za sončno ogrevanje še toliko večje rezervoarje) potem se verjetno ne bomo pogovarjali o olju in UNP, ker tega v varčno bajto večinoma ne daje nihče.

To pač ni res in če si boš od blizu kdaj ogledal kakšno pasivno hišo boš tudi sam videl da si se motil. Hlajenje je v pasivni hiši praktično nepotrebno, ker je izolacija tako dobra da vročina sploh nikoli ne začne nabijati v hišo. Kar se steklenih površin tiče: jih pač zasenčiš.

LOOOOOL

Pasivna hiša = Rastilnjak za vse uporabne pojme.

In hlajenje še kako rabiš, saj prvo ni res da vročina ne začne nabijati v hišo, ker to počne. Kot drugo pa vročina iz take hiše nima kam pobegniti.
V pasivni bajti sredi poletja crkneš od vročine brez klime, ogromne steklene površine - tudi zasenčene - še vedno so ogromne, požrejo ogromno toplote iz okolice.
In ne, samo s senčenjem ne boš pobegnil od vročine.

Ni zastonj, ampak to je minimalen strošek, ki ga imaš tudi pri vseh ostalih vrstah ogrevanja.

Opa. vidi vraga.

In kaj počneš ko ni sonca ki bi ti ogrel kolektorje?

Zgodovina sprememb…

Toplo vodo greješ tudi s TČ. Se pravi mi ostane 33k EUR za elektriko, kar mi zadošča za 66 let.
Za toplo vodo in elektriko za TČ letno plačaš 500eur? Dvomim.

In hlajenje še kako rabiš, saj prvo ni res da vročina ne začne nabijati v hišo, ker to počne.
Ni res. Kar pojdi si pogledati čez kake 4 mesece v živo.
In kaj počneš ko ni sonca ki bi ti ogrel kolektorje?
Zalogovnik.

Zgodovina sprememb…

Zalogovnik.

Česa, hladne vode ?

Ni res. Kar pojdi si pogledati čez kake 4 mesece v živo.

Lol
File:Passivhaus Darmstadt Kranichstein Fruehling 2006.JPG @ Wikipedia
http://energy.gov/sites/prod/files/styl...

Rastlinjaki so tole

In kako si iz slike razbral kakšna je temperatura v notranjosti poleti? Še enkrat ti priporočam, da si v živo ogledaš kako je v taki hiši med največjim vročinskim valom.

S klimo, ugodno

dstr17_ je izjavil:

Za toplo vodo in elektriko za TČ letno plačaš 500eur? Dvomim.

Maš prav, 500 eur je samo ogrevanje (in to je TOČNA cifra, imam ločen števec), dam še 300 zraven za toplo vodo (da pa ko ne bo sonca jo boš tudi ti grel na elektriko) in pridem na 40 let. Aja, pa moja hiša je daleč od varčne. V glavnem, tole je trenutno še bolj igračka za bogate.
««
42 / 379
»»