Forum » Loža » Vsi bogataši so barabe in nepoštenjaki?
Vsi bogataši so barabe in nepoštenjaki?
bluefish ::
Seveda, nato pa lahko ostane doma in čaka na klic (večinoma kar SMS) o prekinitvi delovnega razmerja.
Skratka, postavi se na realna tla. Če je tebi z rožicami postlano, mnogim ni.
Skratka, postavi se na realna tla. Če je tebi z rožicami postlano, mnogim ni.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bluefish ()
Matija82 ::
Toda to ne spremeni dejstva, da nekateri delajo za 500EUR.
Niti ne kako najti novo službo.
On topic, pride Gates v bar v katerem je 50 čistilk. 15k povprečna !
Niti ne kako najti novo službo.
On topic, pride Gates v bar v katerem je 50 čistilk. 15k povprečna !
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Matija82 ()
c00L3r ::
za 500e ne more nihče delati, ker je trenutna minimalna plača 590eur v SLO
Delo prek ŠS, delo na črno, delo prek avtorskih/podjemnih pogodb in delo za polovični delovni čas, kjer pa realno delaš več.
Zakaj pa te gredo ljudje delat za taki mali dnar? Zato ker drugega ni, vseeno pa rabi nekaj za jest...
black ice ::
mtosev ::
to je pač njihov problem, če delajo pod minimalno plačo in njim je to všeč.
kaj sledi najdejo si normalen job in delodajalec fasa kazen od države
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
prek šs servisa
To ne šteje, ker gre (vsaj ponavadi) za občasno delo.
to je pač njihov problem, če delajo pod minimalno plačo in njim je to všeč.
Čistilka v poznih 40ih? Guess again.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: black ice ()
ttommy ::
Človeka denar pokvari..... 90% slovenskih bogatašev je nepoštenih barab. Morda pa tudi ne. Kakšne informacije pa dobivamo iz medijev?
mtosev- zakaj nisi kandidiral za predsednika?
Veliko ljudi je tudi samo s končano osnovno šolo. Dela ni. Če pa je delo za 500€, ga vzamejo in delajo. Si že slišal za preživetje?
mtosev- zakaj nisi kandidiral za predsednika?
Veliko ljudi je tudi samo s končano osnovno šolo. Dela ni. Če pa je delo za 500€, ga vzamejo in delajo. Si že slišal za preživetje?
Gamer
kaj sledi najdejo si normalen job in delodajalec fasa kazen od državeSledi to, da kvečjemu dobijo podobno slabo plačano delo, ker je brezposelnih veliko in vrsta dolga.
Zgodovina sprememb…
Matija82 ::
Všeč jim je ja
Delodajalec je sosedu dolžan 10k že kako leto. Počasi meljejo sodni mlini, sam je že izgubil upanje, da bo kdaj dobil denar.
Delodajalec je sosedu dolžan 10k že kako leto. Počasi meljejo sodni mlini, sam je že izgubil upanje, da bo kdaj dobil denar.
To ne šteje, ker gre (vsaj ponavadi) za občasno delo.Da ne govorimo o tem, da je zaslužen denar pač šel za luksuz in ne dejansko preživetje.
Zgodovina sprememb…
za čistilke in kuharje se baje hitro najde job. če greš čistiti za državo imaš vsaj minimalno in redno plačo
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mtosev ()
jype ::
mtosev> večina ljudi (60-70%) katere jaz poznam imajo nad 1000e plače.
A oba? Pol je to kar 100%, a ni?
Pithlit ::
Da ne govorimo o tem, da je ta denar pač šel za luksuz in ne dejansko preživetje.
Ja sej... s polno ritjo je najlažje srat. Če jo polnijo starši pa še toliko lažje.
Life is as complicated as we make it...
mtosev> večina ljudi (60-70%) katere jaz poznam imajo nad 1000e plače.
?
za čistilke in kuharje se baje hitro najde job. če greš čistiti za državo imaš vsaj minimalno in redno plačoSeveda se, vendar preko posredniške agencije, ki pobere polno plačilo, nato pa zaposlenemu izplača bagatelo.
Zgodovina sprememb…
Kamran> Točno tako hočejo, da razmišljaš, da se jim podrediš, vendar ti se moraš vprašati, da kaj pa če so te "temeljite traparije" podtaknili ravno bogati, zato da bi se, preden bi prišlo do eskalacije nastalih problemov, oni (nam) pokazali kot odrešitelji, da bi jih mi častili in da bi oni obvladovali, posledično več ljudi ? :|
To si si ti kar izmislil (ali pa si kje prebral), res pa seveda ni. Vsakdo lahko z vsemi presežnimi sredstvi praktično prosto razpolaga in izključno od njega samega je odvisno, kako jih porabi, investira ali pač sedi na njih.
mtosev> ?
Rekel si, da imata oba starša več. A še koga poznaš?
To si si ti kar izmislil (ali pa si kje prebral), res pa seveda ni. Vsakdo lahko z vsemi presežnimi sredstvi praktično prosto razpolaga in izključno od njega samega je odvisno, kako jih porabi, investira ali pač sedi na njih.
mtosev> ?
Rekel si, da imata oba starša več. A še koga poznaš?
da. starši in jaz poznamo še kr nekaj ljudi in večina ima vsaj 1000 kak sn prej reko
Pithlit ::
Sej ni čudno da ne spoštuješ denarja (pa ljudi ki se za minimalca trudijo vsak dan).
Life is as complicated as we make it...
denar je zame ena manj pomembnih stvari na svetu. enako velja za starša oz vsaj za mamo
mtosev> denar je zame ena manj pomembnih stvari na svetu. enako velja za starša oz vsaj za mamo
To velja za (skoraj) vse tiste, ki ga imamo dovolj. Denar postane zelo pomemben šele, ko ga nimaš dovolj za normalno preživetje.
To velja za (skoraj) vse tiste, ki ga imamo dovolj. Denar postane zelo pomemben šele, ko ga nimaš dovolj za normalno preživetje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
Zanimivo. Če nimaš problema z denarjem, ti itak nič ne pomeni.
No, ko si prej omenil da za čistilke se takoj najde služba. Moja izvenzakonska partnerica je dala že malo morje prošenj- od čistilke do delavke v proizvodnji, pa nič. Saj meni denar tudi nič ne pomeni, ker ga nimam :)
No, ko si prej omenil da za čistilke se takoj najde služba. Moja izvenzakonska partnerica je dala že malo morje prošenj- od čistilke do delavke v proizvodnji, pa nič. Saj meni denar tudi nič ne pomeni, ker ga nimam :)
Gamer
darkolord ::
Denar postane zelo pomemben šele, ko ga nimaš dovolj za normalno preživetje.Hudo veliko je takšnih, ki se jim "normalno preživetje" zdi to, da morajo imeti (svežo) nemško lumuzino, veliko hišo in vikend na morju.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()
darkolord> Hudo veliko je takšnih, ki se jim "normalno preživetje" zdi to, da morajo imeti nemško lumuzino, veliko hišo in vikend na morju.
Ja, ampak taki vsaj upam da ne pobirajo sociale od države (sem slišal zgodbice, ampak te itak vedno slišiš).
Ja, ampak taki vsaj upam da ne pobirajo sociale od države (sem slišal zgodbice, ampak te itak vedno slišiš).
Denar postane zelo pomemben šele, ko ga nimaš dovolj za normalno preživetje.Hudo veliko je takšnih, ki se jim "normalno preživetje" zdi to, da morajo imeti nemško lumuzino, veliko hišo in vikend na morju.
Tudi to je čista resnica.
Gamer
Pa žal je hudo veliko tudi takšnih, ki se morajo zadolževati za plačevanje življenskih stroškov (najemnina, hrana, vrtec).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
Pa žal je hudo veliko tudi takšnih, ki se morajo zadolževati za plačevanje življenskih stroškov.
Poznam enega, ki je vzel kredit, da je poplačal star kredit in plačal položnice, ki so se mu nabrale.
Pa žal ni edini.
Gamer
Denar postane zelo pomemben šele, ko ga nimaš dovolj za normalno preživetje.Hudo veliko je takšnih, ki se jim "normalno preživetje" zdi to, da morajo imeti (svežo) nemško lumuzino, veliko hišo in vikend na morju.
No, 'normalno preživetje' to vsekakor ni, nikoli pa ni odveč imeti ambicije.
Manu ::
Revščina je tvoj zaklad - nikoli je ne zamenjaj za udobno življenje.
- Zengetsu
To zgoraj ne razumem kot vzgajanje mentalitete revščine, ampak kot navezanost na materialne dobrine. Ko si navezan na materialno, postaneš ena navadna rit v odnosu do soljudi. Ko si reven (ko je težko priti do materialnih dobrin) to spremeni predvsem tvoj odnos do soljudi. Zato Zengetsu pravi, da je revščina tvoj zaklad. Odnos med ljudmi (etika) je pravo bogastvo. To je tudi problem današnje krize: eni so zelo bogati, drugi spet umirajo od lakote.
V pravilnem etičnem odnosu med ljudmi je vir bogastva, ker v tem primeru se generira družbeno bogastvo od katerega profitira čisto vsak.
- Zengetsu
To zgoraj ne razumem kot vzgajanje mentalitete revščine, ampak kot navezanost na materialne dobrine. Ko si navezan na materialno, postaneš ena navadna rit v odnosu do soljudi. Ko si reven (ko je težko priti do materialnih dobrin) to spremeni predvsem tvoj odnos do soljudi. Zato Zengetsu pravi, da je revščina tvoj zaklad. Odnos med ljudmi (etika) je pravo bogastvo. To je tudi problem današnje krize: eni so zelo bogati, drugi spet umirajo od lakote.
V pravilnem etičnem odnosu med ljudmi je vir bogastva, ker v tem primeru se generira družbeno bogastvo od katerega profitira čisto vsak.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.
Jah, jaz nisem vedel, da je en waterbloc 600 boljši od vikenda na morju, dokler nisem bil praktično privezan na posteljo za precej dolgo časa.
Zdaj se mi zdi največji možen luksuz naokrog potovat s kolesom, s kreditno in osebno, anorakom in zobno krtačko v žepih na hrbtu, pa spalno večo pod sedežem. Prepričan sem, da otroci ne bodo delili mojega navdušenja, zato si bodo lahko sami izbrali svojega. Tolk sem že našparal, da bodo to možnost v vsakem primeru imeli, moje potrebe so pa odtlej precej skromne za moj dohodkovni razred.
Zdaj se mi zdi največji možen luksuz naokrog potovat s kolesom, s kreditno in osebno, anorakom in zobno krtačko v žepih na hrbtu, pa spalno večo pod sedežem. Prepričan sem, da otroci ne bodo delili mojega navdušenja, zato si bodo lahko sami izbrali svojega. Tolk sem že našparal, da bodo to možnost v vsakem primeru imeli, moje potrebe so pa odtlej precej skromne za moj dohodkovni razred.
vostok_1 ::
Sam pol boš moral kar pazljivo ravnati z denarjem ko bodo otroci odraščali. Ker če ne bodo delili tvojega življenskega stila bo kr konfliktno.
680x0 ::
Plača nima veliko zveze z gmotnim stanjem oz. kvaliteto življenja povprečnega Slovenca.
Kupna moč delavca "za tekočim trakom" z minimalno plačo 590€ in podedovano hišo nekje v osrednji Sloveniji (~€200.000) je popolnoma enaka, kot kupna moč programerja s 1475 evri neto plače in enako hišo, ki si jo je moral kupit na 30 letni kredit (informativni izačun NLB: mesečna obveznost 884,75 EUR). Oz. ni, ker fizični delavec lahko popoldne še kaj "pofuša" na roke, programerju pa država na dodatek za dežurstvo pribije še 41% dohodnine.
Kupna moč delavca "za tekočim trakom" z minimalno plačo 590€ in podedovano hišo nekje v osrednji Sloveniji (~€200.000) je popolnoma enaka, kot kupna moč programerja s 1475 evri neto plače in enako hišo, ki si jo je moral kupit na 30 letni kredit (informativni izačun NLB: mesečna obveznost 884,75 EUR). Oz. ni, ker fizični delavec lahko popoldne še kaj "pofuša" na roke, programerju pa država na dodatek za dežurstvo pribije še 41% dohodnine.
skika ::
Relanium ::
Nebi verjel, koliko navadnih slovenskih delavcev ima plačo tudi zaradi predvsem nemške avtomobilske industrije.
Moja firma je življenjsko odvisna od nje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Relanium ()
in kaj v vaši firmi počnete?
Grumf ::
Še mojih nekaj centov:
Imaš hlebec kruha na dan, do katerega je upravičenih 10 ljudi. Eden je bolj inteligentnih od ostalih, in se pogodi,
da ostalim narišejo slikico, v zameno za njihov kos. Ostali sprejmejo, in sedaj je lastnik hlebca. Navkljub temu, da
bi bil sit od enega kosa, pozre 3/4 hlebca, za ostalo 1/4 pa morajo vsi ostali opravljati težaška dela, vedno so
lačni, ... (ker predvidevam posledico tega zapisa, vam kar vnaprej napišem: ta oseba se še bahaja, kakšni idijoti so
ostali in da je upravičen, do tega hlebca, četudi ostali crknejo, da je garal in investiral, seveda pa se mu gladko
hebe za vse ostale, vidi le sebe)
No zdaj pa preslikajte hlebec na Zemljo. Nimamo 3 planete, imamo enega, resourcov je točno toliko in nič več. Vsi
moramo živeti tu, saj nimamo kam drugam, a vendarle si je 10% tega planeta prilastilo 90% resourcov (ne pretiravam,
dajstvo). Še vedno bi lahko čisto lepo živeli z mnogo, mnogo manj in zaradi tega bi veliko ljudi živelo prej bolje,
ampak ne, resource, ki jih imajo, uporabljao za eksponecialno večanje resourcov.
Zdaj pa se vprašajte, so nepoštenjaki/barabe/... ali ne?!
Imaš hlebec kruha na dan, do katerega je upravičenih 10 ljudi. Eden je bolj inteligentnih od ostalih, in se pogodi,
da ostalim narišejo slikico, v zameno za njihov kos. Ostali sprejmejo, in sedaj je lastnik hlebca. Navkljub temu, da
bi bil sit od enega kosa, pozre 3/4 hlebca, za ostalo 1/4 pa morajo vsi ostali opravljati težaška dela, vedno so
lačni, ... (ker predvidevam posledico tega zapisa, vam kar vnaprej napišem: ta oseba se še bahaja, kakšni idijoti so
ostali in da je upravičen, do tega hlebca, četudi ostali crknejo, da je garal in investiral, seveda pa se mu gladko
hebe za vse ostale, vidi le sebe)
No zdaj pa preslikajte hlebec na Zemljo. Nimamo 3 planete, imamo enega, resourcov je točno toliko in nič več. Vsi
moramo živeti tu, saj nimamo kam drugam, a vendarle si je 10% tega planeta prilastilo 90% resourcov (ne pretiravam,
dajstvo). Še vedno bi lahko čisto lepo živeli z mnogo, mnogo manj in zaradi tega bi veliko ljudi živelo prej bolje,
ampak ne, resource, ki jih imajo, uporabljao za eksponecialno večanje resourcov.
Zdaj pa se vprašajte, so nepoštenjaki/barabe/... ali ne?!
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.
to do so.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grumf ()
donfilipo ::
a vendarle si je 10% tega planeta prilastilo 90% resourcov
Lasti tako, da formalno odločajo, kaj naj bi se produciralo. Kot sposobne glave delajo tržne pet in desetletke. Ker so preverjena roba
Sicer živijo ravno tako v milosti boga
Resno gledano, pa nemara sloj bagatih v uspešnih državah, ima v povprečju veliko bolje ponotranjeno sicer splošno eusarijsko gosposko etiko. Nam še manjka!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: donfilipo ()
v SLO imamo najmanjšo razliko med bogatimi in revnimi
trenutek grem po link na oecd
Rank:
1 / 35
Social Inequality
http://www.oecdbetterlifeindex.org/coun...
trenutek grem po link na oecd
Rank:
1 / 35
Social Inequality
http://www.oecdbetterlifeindex.org/coun...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mtosev ()
Ta podatek ni več ravno povsem realen. Precej premoženja naši runklni in heroji šverca skrivajo. Jih pač poznam osebno In ker je takih še 60% slovencev, ki to vedo nikakor pa ne morejo več dokazati, ali pokazati, tudi cifra o max 3x razliki v plači, ki je ostala razen v redkih uspešnejših firmah (managerji:)...potem edina merodajna. V realnosti pa ni. Realnost tudi odkrito vedno bolj kaže realno ceno kvalitete celega spektra življenja v evrih in ne samo novega bmwisana za 9677EUR Pomeni kar se je nekdaj štelo za samoumenvno (bmwisan je bil takrat draga utopija, ki jo majo kapitalisti:), danes kaže ceno in obvezen strošek...ki ga marsikdo ne doseže. Oziroma vedno več jih je!
In je lažje ali čisto ok brez bmwisana, kot lačen v mrazu, brez strehe nad glavo!!!
In je lažje ali čisto ok brez bmwisana, kot lačen v mrazu, brez strehe nad glavo!!!
Zgodovina sprememb…
Mavrik ::
Fantje, nazaj na topic ali pa bo šla tema v zaklep. Jamranje o tem kako shitty plače imate mamo v drugi temi.
The truth is rarely pure and never simple.
Hja, del preostalih 90% ljudi ima tudi nekaj možnosti, da poseže po teh 90% virov.
Ne! Si že kdaj slišal za "money makes money"? Ne morejo niti pribljizno tekmovati in srednja klasa izumira, preskok
iz revnega v bogatega je pa praktično nemogoč.
Resno gledano, pa nemara sloj bagatih v uspešnih državah, ima v povprečju veliko bolje ponotranjeno sicer splošno eusarijsko gosposko etiko. Nam še manjka!
Tudi to ne bo držalo. Dejansko so statistično dokazali, da je z večanjem bogastva dobrodelnost pada (bi ti dal link,
pa se ne spomnim kako se s tujko reče dobrodelnosti, bom našel... ) Sicer pa saj si videl ob naravnih nesrečah v Sloveniji,
največ prispevajo tisti ki imajo najmanj (procentualno glede na njihovo premoženje, če daruje miljonar $100, to ni enako,
kot če to naredi nekdo z minimalcem). Seveda čast izjemam.
to do so.
to do so.
Zgodovina sprememb…
Fantje, nazaj na topic ali pa bo šla tema v zaklep. Jamranje o tem kako shitty plače imate mamo v drugi temi.
Ne smeš bit zloben
Naslov teme je sam po sebi provokacija, ki nima jasno NOBENEGA stika z realnostjo, razen morda malce več v revnejših državah. Morda tudi pri nas. Zakaj je tako pa zahteva širši filozofski zamah
Tudi to ne bo držalo. Dejansko so statistično dokazali, da je z večanjem bogastva dobrodelnost pada (bi ti dal link,
pa se ne spomnim kako se s tujko reče dobrodelnosti, bom našel... ) Sicer pa saj si videl ob naravnih nesrečah v Sloveniji,
največ prispevajo tisti ki imajo najmanj.
Ne bo takega linka enoznačnega...mismil pa sem tu seveda predvsem na poštenost in ne etiko jezusa v delu samaritanstva!!!!! Kapitalistično poštenost! Klasično!
Zgodovina sprememb…
Ja in pošten kapitalist jo podloži, ne pa žaga čas eno, čas drugo nogo
Iz neke domneve, da kapitalizem prosperira na splošni barabiji, je treba poiskati na čem dejansko prosperira in kaj ga ravno tako ubija!!!!
Iz neke domneve, da kapitalizem prosperira na splošni barabiji, je treba poiskati na čem dejansko prosperira in kaj ga ravno tako ubija!!!!
Zgodovina sprememb…
Ne bo takega linka enoznačnega...mismil pa sem tu seveda predvsem na poštenost in ne etiko jezusa v delu samaritanstva!!!!! Kapitalistično poštenost! Klasično!
Na ti kapitalistično poštenost. S pol kapitalistične mimalne plače, bi tale preživel (no upam da je):
In zdaj kaj bo ta kapitalistična poštenost odgovorila: "pa jim daj ti od svoje plače pol", mar ne? In
potem bo vse vredu, ker si dokazal svoj prav.
Sicer pa si še enkrat preberi o kruhu, mogoče ti bo v drugo potegnilo. Zemlja je od vseh ampak nekateri so si jo razdelili in
prepričali ljudi, da je to pošteno.
to do so.
to do so.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kako pretentati možgane (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 20365 (16068) | BaToCarx |
» | Kandidat za predsednika obljublja 1000 evrov dohodka (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 16172 (13694) | St235 |
» | Je možno dobit toliko socialnih transferjev?Oddelek: Loža | 3091 (2553) | sverde21 |
» | Slovenci, penzionisti po mentalitetiOddelek: Problemi človeštva | 3482 (2698) | solatko |