» »

prenosnik in povezava z internetom preko routerja - nekaj vprašanj

prenosnik in povezava z internetom preko routerja - nekaj vprašanj

Miro-Slav ::

Pozdravljeni,
imam nekaj vprašanj v zvezi z novim prenosnikom in problemom povezave z internetom.
Med brskanjem po starih temah pa ne najdem specifičnega odogovora na moja vprašanja, zato odpiram novo temo.

1. Imamo nov prenosnik. Nanj smo najprej naložili nove Windowse in nekaj programov, nato pa smo za povezavo z internetom priskrbeli brezžični router k staremu stacionarnemu računalniku. Prva dva dni je zadeva delovala (sicer z nekaj motnjami povezave z internetom na prenosniku - na stacionarnem pa že ves čas deuje brez problema). Nato pa so se nam na prenosniku ponesreči sesuli Windowsi in treba jih je bilo ponovno naložiti. To je uspelo - problem pa je, ker od tedaj dalje na prenosniku ne morem na internet. Ko na laptopu torej kliknem na ikonico za povezavo, se mi na desni strani ekrana prikaže tisti modri seznam vseh uporabnikov v bližini; vendar na seznamu sploh ni našega uporabniškega imena, kot je bilo prej (preden so se sesuli Windowsi in smo jih morali ponovno naložiti).. Skratka; sploh se ne morem povezati. Kot že omenjeno; internet na stacionarnem računalniku ves čas deluje brez problema.
Kaj bi torej lahko bil problem (ali ima morda veze s ponovno naložitvijo Windowsov) in kako ga rešiti?

2. Zanima me tudi, kako se zamenja geslo na routerju.. Je v ta namen potrebno resetirati tovarniške nastavitve; začel pa naj bi tako, da vstaviš pripadajoči CD (??) in na zadnji strani routerja za 15 sekund pritisneš v gumb "reset" (nato pa naj bi le sledil navodilom)? Morda je to čisto logično, ampak mi ne bo odveč dodatna potrditev in morda še kak namig. ;)

3. Nazadnje še nekaj o varnostnih vidikih.
a) Pred čim konkretno ščiti omenjeno geslo? Najbrž pred tem, da se ne more kar katerikoli "sosed" priključiti in uporabljati naše povezave z internetom.. Konkretno me torej zanima, ali je to geslo edino, ki ščiti moj router pred pristopom "tretje osebe", ali pa obstajajo še kakšne druge "varovalke"?
b) Nadalje me zanima, kaj je največ, kar se lahko zgodi, če se nekdo od zunaj (če npr. ugane geslo) priključi na "našo" povezavo: ali samo zastonj surfa po internetu na naš račun, ali pa ima to lahko resnejše posledice; ali lahko nekdo na tak način vdre v moj računalnik in dostopa do mojih datotek? Ali pa npr. brska po kakšnih nelegalnih vsebinah - in bi lahko mi odgovarjali za to? Ipd.

Vnaprej hvala za vaš čas in morebiten odgovor na ta vprašanja. :)
  • spremenilo: Miro-Slav ()

shadeX ::

Ok lepo po vrsti:

1. Ali je stacionarni računalnik povezan z ruterjem preko kabla ali preko wifi povezave? Je pa zelo čudno, če tvoj prenosnik ne vidi tvojega ruterja in prej ga je. Stvar bi načeloma morala delovati. Sigurno imate v družini kakšen telefon ki ima wifi. Poskusi s telefonom ali kakšno drugo brezžično napravo ( Če vidi vaš ruter in če se lahko gor poveže )

2. Za zamenjat geslo na ruterju ni ravno tako preprosto za nekoga, ki zna samo surfat po internetu =))). Postopek je tak, da moraš ti najprej ugotoviti naslov tvojega ruterja (Default gateway). To narediš tako da greš v start meni in napišeš "cmd" (brez navedka). Pojavilo se bo črno okno in noter vpišeš "ipconfig" (brez navedka). Nato poišči, kjer piše "Default gateway". Bi pa moralo biti v takšni obliki (192.168.1.1 .. nekaj temu podobnega ). Nato odpreš brskalnik, in notri (v vrstico kjer se nahaja naslov , npr "www.google.si", ) tam napišeš to številko.

Nato te bo vprašalo po geslo in up. imenu. Pri nekaterih bo geslo in ime celo pisalo tam, ampak pri večini ne. Tisto geslo je za dostop do nastavitev od ruterja. Ponavadi pride tako(up ime: admin, geslo: admin , ali up. ime: admin, geslo: 1234 ). Vendar ni nujno.

Ko prideš v ruter je pa enostavno. Poiščeš wireless nastavitve in spremeniš.

3a. Tisto geslo je praktično vse kar varuje da nekdo pride do dostopa do interneta katerega ti plačuješ =)

3b. Ne skrbi. Je skoraj nemogoče da bi kdo shekal prav tvojo povezavo. WPA-WPA2 PSK zaščito ima skoraj vsak ruter in je zelo dobra zaščita. Ni šans da "uganeš" to geslo.

Če pa ŽE BI (beri spet prvi odstavek :)) potem pa ja. Do dvojih datotek nevem če bi lahko dostopal, ker mora imeti še geslo tvojega računalnika ( za računalike v mreži ), ampak če bi že bil to kak hud heker, bi obšel tudi to.

Lahko pa bi pošiljal kake hate emaile, naši vladi ja in na koncu bi potrkali ravno na vaša vrata :D. Ampak prej ali slej bi ugotovili da je to poslal nekdo od zunaj.

Recimo če bi jaz bil kriminalist bi prvo preveril LOG ruterja.

vsaka brezžična naprava svoj MAC naslov. Ruter ta naslov zabeleži v svoj LOG. (kdaj je bil povezan, koliko časa, kolikokrat ..itd) in že po tem bi videl ali ste bli vi ali mogoče kdo drugi :)

Miro-Slav ::

Hvala za izčrpen odgovor, shadeX.

1. Stacionarni računalnik je z routerjem povezan preko kabla.
Tudi meni je čudno, da ga prenosnik ne najde tako kot ga je prej, medtem ko ostale (na tistem "seznamu") lahko vidim.
Žal nimamo nobenega telefona ali naprave, s katero bi lahko poskusili.

2. Postopek, ki si ga zgoraj napisal, pa je res malo kompleksen. :) Preden se ga lotim, želim vseeno preveriti, kako je z načinom iz 2. točke mojega prvega posta (resetiranje tovarniških nastavitev, pritisk gumba "reset" na zadnji strani routerja itd.).. Namreč, meni je telefonski svetovalec tehične pomoči pri mojem ponudniku povedal, da je postopek za spremembo gesla precej enostaven in da začnem tako, da pritisnem omenjeni gumb na routerju in nato sledim navodilom... Vendar se je zapletlo že na začetku, saj ob pritisku za minimalno 15 sekund zadeva niti ne reagira. Ali ta gumb v postopku sploh pride kaj v poštev? Ali pa je tole z moje strani čisto zgrešena poanta in bi pred pristiskom na gumb bilo treba še kaj dodatno storiti (vstaviti CD ali kaj tretjega)?
Ali morda tudi obstaja več načinov za spremembo gesla - en je ta, ki si ga ti opisal, drugi je s tovarniškim resetom...?
Malo zmedeno napisano, ampak upam, da se vidi, kaj mislim..

3. a) + b)
Se pravi; dobro geslo je dovolj dobra zaščita. Right? :)
(In kaj pomeni "WPA-WPA2 PSK zaščita" - ali kratkomalo to pomeni "zaščita z geslom"?)

Hvala (za potrpežljivost) vnaprej in lep pozdrav.

Zgodovina sprememb…

shadeX ::

Hmm.

1. Mogoče bi morali namestiti še enkrat gonilnike za mrežno kartico. Potem bi mogoče delovalo.

Tisto kar je telefonski svetovalec priporočal, je reset ruterja. Kar vem bo pritisk na gumb za 15sekund povrnilo stanje ruterja na tovarniške nastavitve.

Jaz drugega postopka kot tistega ki sem ga zgoraj opisal ne poznam. Je pa res da kadar kupiš ruter, vstaviš noter CD , te pelje lepo po korakih od 1 naprej. V tistih korakih si naštimaš geslo, ime ruterja ..itd (Mogoče je to , svetovalec mislil ? )

3) wpa2-psk je pač enkripcija, ki jo ruter uporablja. Poznamo več enkripcij (npr WEP ). Ene so bolj varne, druge manj. Sam itak te nima za to kaj skrbeti.

Hayabusa ::

Kakšen cd, se prijaviš v router (preko kabla) in nastaviš skozi browser.
Kdo ti je ponovno nalagal winse ?
Kateri winsi, prenosnik, router ? Device manager je brez rumenih klicajev ?


Dobro geslo je +20 random znakov.
http://strongpasswordgenerator.com

wpa1/2
Wi-Fi Protected Access @ Wikipedia

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

Miro-Slav ::

Hvala obema.
Mislim, da počasi ugotavljam, kaj je problem.
Namreč: očitno sem s prenagljenim pritiskom na tisti gumb "reset" sprožil tovarniško nastavitev.
S tem se je izbrisalo moje uporabniško ime in geslo, zato zgleda, da laptop ne najde več mojega routerja; ampak v resnici ga najde, samo da ima sedaj tovarniško ime.
Torej sedaj nujno moram spremeniti geslo.

shadeX:
Če sledim tvojemu postopku iz tvojega prvega posta, mi uspe priti do "wireless settings", kot si napisal. Venar tu nikjer ne vidim/najdem nobene možnosti, kako spremeniti geslo? Kam moram klikniti?
Ali pa to najdem pod "wireless security"?
Tam imam 4 možnosti:
- disable security
- wep
- wpa/wpa2 enterprise
- wpa/wpa2 personal
Po logiki novo geslo lahko vpišem pod to četrto opcijo, je to to?
Kako pa se spremeni uporabniško ime?

shinko ::

Tako je, pri wpa/wpa2 personal nastavi geslo. To kar ti misliš, da je uporabniško ime, je pa v resnici ime omrežja oz SSID. Tako da poišči kje piše SSID in spremeni v ime, kot želiš, da bo potem vidno med brezžičnimi omrežji.

LP

Miro-Slav ::

Hvala, shinko.
Mislim, da ime omrežja niti ni najvažnješe, je tako - bolj je za samo varnost pomembno, da je geslo močno.
Stvar je sedaj zgleda rešena?
V zvezi s tem se mi poraja novo vprašanje.
Očitno smo par dni imeli na routerju tovarniške nastavitve (brez da bi se tega zavedali). Se pravi, moje omrežje je bilo ves čas vsem na voljo in "nezavarovano". Če bi prišlo do kakega "vdora", bi se to zgodilo v tem času, preden sem spremenil geslo. (Upam, da se nič takega ni zgodilo.) Zanima pa me, ali je sedaj, ko sem končno spremenil geslo, vse v redu: je moj router 100% zaščiten?
Ali sem jaz edini, ki lahko izvede ta postopek spremembe gesla - se ta postopek lahko torej izvaja samo na tistem stacionarnem računalniku, ki je s kablom povezan z routerjem - torej samo na mojem računalniku? Skratka, ali so odveč skrbi, da bi se v tem času kdo "igral" z mojimi nastavitvami, saj do njih niti ni imel dostopa, je tako?
In tudi če se je v tem času, ko je imel moj router tovarniške nastavitve, nekdo povezal na moje omrežje; ali sedaj, ko sem spremenil geslo, potem ta oseba nima več dostopa do interneta na moj "račun"?
Vsa ta vprašanja pišem tudi zato, da preverim, ali pravilno razumem logiko in ali mi je dejansko uspelo rešiti situacijo, kot mislim, da mi je..

shadeX ::

Miro-Slav je izjavil:

Hvala, shinko.
Mislim, da ime omrežja niti ni najvažnješe, je tako - bolj je za samo varnost pomembno, da je geslo močno.
Stvar je sedaj zgleda rešena?
V zvezi s tem se mi poraja novo vprašanje.
Očitno smo par dni imeli na routerju tovarniške nastavitve (brez da bi se tega zavedali). Se pravi, moje omrežje je bilo ves čas vsem na voljo in "nezavarovano". Če bi prišlo do kakega "vdora", bi se to zgodilo v tem času, preden sem spremenil geslo. (Upam, da se nič takega ni zgodilo.) Zanima pa me, ali je sedaj, ko sem končno spremenil geslo, vse v redu: je moj router 100% zaščiten?
Ali sem jaz edini, ki lahko izvede ta postopek spremembe gesla - se ta postopek lahko torej izvaja samo na tistem stacionarnem računalniku, ki je s kablom povezan z routerjem - torej samo na mojem računalniku? Skratka, ali so odveč skrbi, da bi se v tem času kdo "igral" z mojimi nastavitvami, saj do njih niti ni imel dostopa, je tako?
In tudi če se je v tem času, ko je imel moj router tovarniške nastavitve, nekdo povezal na moje omrežje; ali sedaj, ko sem spremenil geslo, potem ta oseba nima več dostopa do interneta na moj "račun"?
Vsa ta vprašanja pišem tudi zato, da preverim, ali pravilno razumem logiko in ali mi je dejansko uspelo rešiti situacijo, kot mislim, da mi je..



Joj kakšna paranoja :D Če si spremenil geslo od ruterja nima noben dostopa do interneta, kakor samo tisti, ki si mu geslo dal.

Ne skrbi, je vse kul :)

Miro-Slav ::

Ok. :) Potem pa lepa hvala za vso pomoč.
Lp


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Router Security

Oddelek: Pomoč in nasveti
368438 (7844) Route66
»

WiFi in android

Oddelek: Omrežja in internet
3212534 (9612) Anaa1
»

Sinope 568+ kot router (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
11951108 (22858) simone
»

Teroristi uporabljajo tuja nezaščitena brezžična omrežja

Oddelek: Novice / Zasebnost
496305 (3908) madviper
»

Kako narediti domačo brezžično mrežo zasebno?

Oddelek: Omrežja in internet
173738 (3204) Pyr0Beast

Več podobnih tem