» »

Zakaj rabi dimnikar koncesijo?

Zakaj rabi dimnikar koncesijo?

«
1
2 3

Go-ahead ::

Ali je podeljevanje koncesij res potrebno? Ali ne koncesija zapre trg konkurenčnim ponudnikom in cene rastejo?

In potem se lekarnarji in dimnikarji vozijo v Porshejih!

Ali bi bila zdravila ceneješa, če bi bila lekarna za vsakim vogalom?

St235 ::

Ali bi bila kvaliteta zdravil zagotovljena na trgu, kjer se vsi grebejo samo za najnižjo ceno? Eno je, če ti solo.si ne uvelajvi garancije na pokvarjeno grafično, čisto nekaj drugega pa je če se taisto zgodi z zdravili.

mgermo ::

Kvaliteta seveda tudi z regulacijo ni zagotovljena ie dimnikar pride, pogleda, zaračuna in odide. Vsiljena storitev.

Lonsarg ::

Kvaliteta za dimnikarje je lahko zagotovljena z odgovornostjo dimnikarja dosti bolje, kot z koncesijo za dimnikarja. Tak da ja, koncesije za dimnikarja so kraja denarja, požegnano z strani države, ker seveda kaki politiki dobijo kaj v žep, da dovolijo koncesionarjem takole krasti.

Go-ahead ::

Kvaliteta je odvisna od zaposlenih, izobrazba je itak že obvezna. Zdravila delajo farmacevtske družbe in ne lekarnarji (razen kakšnih bolj močnih čajev).

ahac ::

Če bi dovolj dimnikarjev dobil koncesijo (recimo minimalno 5 na občino), potem to ne bi bil problem. Da pa dobijo monopol je pa bedarija.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

St235 ::

pri dimnikarjih bi se strinjal, glede lekarnarjev se pa motiš, ker je to več kot samo podajanje škatljic čez pult. Če bi bilo tako enostavno bi zdravila prodajali v šparu.

Go-ahead ::

Zdravila morajo prodajati za to izobraženi ljudje, običajno so to magistri ali drugi izobraženci v farmacevtski smeri. In če tak kader prodaja zdravila za prvim vogalom brez koncesije, ne vidim kje je problem.

Saj tudi dimnikar ima neko šolo, saj sicer bi ti dimnik čistil z bencinom!

St235 ::

Zdravila morajo prodajati za to izobraženi ljudje, običajno so to magistri ali drugi izobraženci v farmacevtski smeri. In če tak kader prodaja zdravila za prvim vogalom brez koncesije, ne vidim kje je problem.


problem vidim predvsem v tem, da se zgubi komponenta nadzora nad trgom z zdravili, če bi lahko vsak z končano diplomo odprl svojo lekarno. Ravno tako prosto dostop do zdravil omogoča veliko število zlorab. Pri nadzorovanem trgu preko koncesij je to lažje nadzorovat in usterzno sanirat. Če ne vidiš problema v temu, da bi lahko vsak z diplomo iz farmacije kupil katerakoli zdravila in jih pordajal naprej potem res nima smila debatirat. Reptrospektivne sankcije prepsroto ne dosžejo kratkoročnih koristi in zlorab, ki bi jih posameznik na prostem trgu zdravil lahko imel.

IgorGrozni ::

Koncesije za dimnikarje, kostajnarje, ipd. so umetno ustvarjanje pogojev za monopoliziran(kartelni) trg. Kar hkrati pomeni, monopolne dobičke.
Ki si jih med sabo razdelijo koncesionar in podeljevalec koncesije. Tako postanejo koncesije pravzaprav dodatni davki, le da jih javnost ne zazna kot takšne, pa še prihodek in potrošnja v proračun mesta ali države je manj pod nadzorom.

Koncesije so primerne v primerih, ko obstajajo posebne zahteve ali naravni monopolni položaj(zdravstvo, vodarstvo, prostor, itd.), a načeloma bi morali zagovarjati predpisovanje minimalnih zahtev in ko jih potencialni ponudnik doseže, se lahko vključi na trg.

Vendar še vedno mislim, da so poplave koncesij pretežno namenjene ˝izvirnemu˝financiranju, beri dodatnim davkom posameznih subjektov. Ker jih seveda plačamo potrošniki v končni ceni storitve.

Go-ahead ::

St235 je izjavil:


problem vidim predvsem v tem, da se zgubi komponenta nadzora nad trgom z zdravili, če bi lahko vsak z končano diplomo odprl svojo lekarno. Ravno tako prosto dostop do zdravil omogoča veliko število zlorab. Pri nadzorovanem trgu preko koncesij je to lažje nadzorovat in usterzno sanirat. Če ne vidiš problema v temu, da bi lahko vsak z diplomo iz farmacije kupil katerakoli zdravila in jih pordajal naprej potem res nima smila debatirat. Reptrospektivne sankcije prepsroto ne dosžejo kratkoročnih koristi in zlorab, ki bi jih posameznik na prostem trgu zdravil lahko imel.Če lahko hrvatje nadzirajo koliko kav se dnevno proda v posameznem kafiču, potem prosim ne o nadzoru. Sicer pa se pomebnejša zdravila prodajajo na recept in niso prosto dostopna. In kako lahko koncesionar prepreči svojemu zaposlenemu (farmacevtu z diplomo), da proda zdravilo komurkoli?

Nikjer nisem zagovarjal prostega trga zdravil. Pravim samo, da so cene zdravil zaradi nekonkurenčnih razmer na trgu, ki so posledica podeljevanja koncesij, bistveno previsoke. Previsoke so tudi zaradi nesposobnosti zavarovalnic, da bi jih znižale, vendar ni to predmet te teme.

Če že govoriš o zlorabah (sicer ne vem kaj si mislil s tem, mogoče narkomane?), ali niso ljudje z manjšo kupno močjo, ki si ne morejo privoščiti dražjih zdravil, zlorabljeni ker ne dobijo boljših zdravil, in so se prisiljeni zdraviti z zdravili z več stranskimi učinki, ali pa še s temi ne?

francek1 ::

Koncesije lekarnarjev so v bistvi favoriziranje farmacijskih družb. Je marsikatero naravno zdravilo, ki ga uporabljajo Kitajci naprimer, bolj zdravo , kar pa gre farmalobiju seveda v nos.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

vostok_1 ::

Kalibrirane spektrofotometre v vsak kurnik, pa bo. ;)

TESKAn ::

Če že govoriš o zlorabah (sicer ne vem kaj si mislil s tem, mogoče narkomane?), ali niso ljudje z manjšo kupno močjo, ki si ne morejo privoščiti dražjih zdravil, zlorabljeni ker ne dobijo boljših zdravil, in so se prisiljeni zdraviti z zdravili z več stranskimi učinki, ali pa še s temi ne?

To dobiš, če se z mantro "šparajmo, pa naj stane, kar hoče!" lotiš nižat stroške. Potem imaš pa vietnamske bombažne "gobice", ki so sicer res dvakrat ceneje, jih pa rabiš petkrat več za isti učinek. Samo da je najceneje.
In prosim ne primerjajte dimnikarjev z lekarnami. Pri lekarnah imaš izbiro, al greš k jakliču al zasebniku, dimnikarja ne moreš izbirat.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

joze-67 ::

Večina javnih služb z vidika varstva okolja je organiziranih na koncesioniran način, ker je to najbolj učinkovit in transparenten način izvajanja javne službe. Izvajanje poteka z najmanj administrativnimi stroški, potrebno je manj nadzornih organov s strani koncedenta. To pa velja tudi za dimnikarsko službo, saj se koncedent izogne številnim opravilom kot je izvajanje neposrednega nadzora nad uporabniki storitev dimnikarske službe in s tem angažiranju dodatnih potrebnih kadrov za inšpekcijski nadzor in stroškov teh novih delovnih mest v državni upravi.

MOP
Če dimnikar opravlja komercialno dejavnost, je odgovoren predvsem naročniku oz. plačniku. Tedaj bi namesto dimnikarjev okoli hodil trop inšpektorjev, ki bi varoval javni interes (predvsem požarna varnost in onesnaževanje) in pregledoval dimnike ter odrejal globe in sanacije. Na koncu bi bolj ali manj vsi plačevali bolj ali manj ene in druge.

S koncesijo postane dimnikar odgovoren koncedentu. MOP sicer mora še vedno nadzirati izvajanje dejavnosti, toda v bistveno manjšem obsegu.

šernk ::

Pa naj pride tist inšpektor kaj... Raje njega ne plačam, kot pa da moram plačat dimnikarja da napiše 1 list papirja!

zakaj moram jaz plačevati za druge, ki ne zmorejo sami očistit dimnika?
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Arto ::

francek1 je izjavil:

Koncesije lekarnarjev so v bistvi favoriziranje farmacijskih družb. Je marsikatero naravno zdravilo, ki ga uporabljajo Kitajci naprimer, bolj zdravo , kar pa gre farmalobiju seveda v nos.

Recimo rog od nosoroga.

BTW, lekarnarji na zdravilih brez recepta služijo bore malo, saj zaračunajo le storitev. Služijo predvsem na raznih protibolečinskih tabletah in kozmetiki.

Go-ahead ::

Kupi npr. dva paketa kalcija, nekaj aspirinov, in še kakšno prašek za zbijat vročino, pa boš videl kakšne cene (marže) so. In ne moreš me prepričat, da je proizvodna cena kaj več kot euro.

Utk ::

En kup držav je, kjer lekarnarji ne rabijo koncesij, ali pa dobi koncesijo vsak, ki za njo zaprosi, pod nekimi pogoji seveda. Pa zato tam ljudje ne umirajo množično. Zelo verjetno celo, da porabijo manj zdravil kot mi. Vsaj tistih na recept, ostala pa itak lahko kupiš, da te ne bo noben lekarnar vprašal zakaj jih rabiš.
Itak se pa nobena lekarna ne gre take komercializacije kot občinske Ljubljanske lekarne. Da ne dovoliš več lekarn, ker je lažje nadzirat 3 kot 10, je navadna bedarija. Naj vsak, ki ima pogoje, odpre lekarno, nadzor se pa naj zaračuna njim, preko kazni ali preko davka.

Brane22 ::

Ne štekam, zakaj bi moral biti trg zdravil manj prost kot kak drug trg.

Zdravila so občutljiva tema, pa kaj.

Tudi letala niso ravno imuna na napake, pa jih v veliki večini delajo privat firme.

Tudi ni jasno kako imam sedaj pod nadzorom, kdo stoji na drugi strani pulta kakorkoli bolj kot bi imel sicer.

Koneckoncev lekarne v veliki večini prodajajo in ne proizvajajo zdravil.

Tudi za pripravke, ki jih namešajo, bi pač imel zahtevo po ustreznih pogojih- če se podjetje odloči,d a bi ta oddelek imelo in to je to.

ramiz?! ::

Pri nas vidim, da odkar so koncesije, so se za njih zagrebli manjši nesposobni podjetniki, ki se vsega lotijo in ničesar ne naredijo kot se zagre. Včasih vem, da je bil dimnikar mojster na svojem področju, je prišel opravil storitev kot se zagre in odšel. Zadnja leta pa ga pokličeš, pa se ti zlaže, da bo prišel, pa ga potem ni od nikoder, potem kar nenapovedano pride, ko te ni doma in še malomarno opravlja svoje stvari, tako da je potem še veliko dela, ko odide. Take so izkušnje pri nas doma.
Never regret anything, there's always a reason things happen.

nejcek74 ::

Tudi letalske druzbe morajo imeti koncesijo. Pa letala morajo prav tako pridobiti dovoljenje za uporabo v civilnem prometu.

Hayabusa ::

Arto je izjavil:

francek1 je izjavil:

Koncesije lekarnarjev so v bistvi favoriziranje farmacijskih družb. Je marsikatero naravno zdravilo, ki ga uporabljajo Kitajci naprimer, bolj zdravo , kar pa gre farmalobiju seveda v nos.

Recimo rog od nosoroga.

In milijon zelišč 8-).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

Brane22 ::

nejcek74 je izjavil:

Tudi letalske druzbe morajo imeti koncesijo. Pa letala morajo prav tako pridobiti dovoljenje za uporabo v civilnem prometu.


Nisem ziher. Nisem še slišal, da bi letalske družbe lahko pokrivale samo določen trg ali da bi jim bil del trga garantiran. Ali da tvoja družba ne bi smela nekam, ker to področje pokriva že nekdo drug.

Da pa ponudniki storitev in proizvodov potrebujejo ustrezna dovoljenaj in morajo ustrezati določenim standardom, to pa ni nič novega.
Saj avto mora tudi ustrezati predpisom, če naj dobi prometno dovoljenje in posamezni deli zanj tudi morajo zadovoljevati ustrezne standarde.

Vajenc ::

Go-ahead je izjavil:

Ali je podeljevanje koncesij res potrebno? Ali ne koncesija zapre trg konkurenčnim ponudnikom in cene rastejo?
In potem se lekarnarji in dimnikarji vozijo v Porshejih!
Ali bi bila zdravila ceneješa, če bi bila lekarna za vsakim vogalom?

Cene so pri koncesijah regulirane in zaradi tega na dolgi rok največkrat manjše kot na trgu. Koncesija se podeli na podlagi javnega razpisa. Med časom trajajnja koncesije pa neizbrana dimnikarska podjetja lahko resnično zaprejo štacuno. Ampak kaj hočmo, tako in še bolj podlo se dogaja tudi na trgu, kjer si veliki lahko privoščijo dumpinške cene toliko časa, da uničijo manjšo konkurenco. Sicer pa v življenju še nisem videl dimnikarja izstopiti iz Porsha. Ravno tako je zgrešeno primerjati farmacevte in dimnikarje. Primerjamo lahko javne službe s koncesijo kot so Snaga, Žale (pogrebne storitve)... kjer na koncu primerjave pridemo do tega, da so koncesijske variante za največ ljudi najboljša izbira.

Moja družina živi v starejšem večstanovanjskem objektu, kjer se večina ogreva na individualne plinske peči, nekateri pa celo še vedno na trda goriva. V takšnem objektu te kar potolaži, ko veš, da mora preglede hočeš nočeš opravljati dimnikar vsako leto pri vseh stanovalcih. Dimnikar pri nas preveri in spuca dimnike, izmeri vsebnost strupenih plinov pri delujoči peči in opozori sosede, kako izboljšati trenutno stanje. Za vse skupaj mislim, da plačam 25€. imo fer cena.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Hayabusa ::

Cene so pri koncesijah regulirane in zaradi tega na dolgi rok največkrat manjše kot na trgu.

Tako kot pri lesu iz Slo gozdov :)) ?

Ne prodajaj praznih floskul.

thramos ::

Vajenc je izjavil:

Cene so pri koncesijah regulirane in zaradi tega na dolgi rok največkrat manjše kot na trgu.


A dej no dej.

Pri lekarnarju pa je edina posledica koncesije in višje cene dodatno vprašanje: "a našo kartice zvestobe mate?". Bruh.

Matako ::

Odg. na naslovno vprašanje: da te lažje nabriše.
/\/\.K.

St235 ::

Brane22 je izjavil:

nejcek74 je izjavil:

Tudi letalske druzbe morajo imeti koncesijo. Pa letala morajo prav tako pridobiti dovoljenje za uporabo v civilnem prometu.


Nisem ziher. Nisem še slišal, da bi letalske družbe lahko pokrivale samo določen trg ali da bi jim bil del trga garantiran. Ali da tvoja družba ne bi smela nekam, ker to področje pokriva že nekdo drug.

Da pa ponudniki storitev in proizvodov potrebujejo ustrezna dovoljenaj in morajo ustrezati določenim standardom, to pa ni nič novega.
Saj avto mora tudi ustrezati predpisom, če naj dobi prometno dovoljenje in posamezni deli zanj tudi morajo zadovoljevati ustrezne standarde.


Letalske družbe brez dvoma rabijo koncesijo oziroma dovoljenje, da v določenem zračnem prostoru lahko izvajajo svoje storitve, in nikakor ni samoumevno, da se neki družbi dovoli vstop na nek trg, zgolj zato, ker izpolnjuje neke predpise.

Vajenc ::

thramos je izjavil:

Vajenc je izjavil:

Cene so pri koncesijah regulirane in zaradi tega na dolgi rok največkrat manjše kot na trgu.


A dej no dej.

Pri lekarnarju pa je edina posledica koncesije in višje cene dodatno vprašanje: "a našo kartice zvestobe mate?". Bruh.

Farmacevt ni obvezno zlo (ni javno dobro), je že bilo povedano. Nejeverni si raje poglejte cene za meritev plinov in čiščenje dimnika pri privat serviserjih, kjer ti zaračuna 20€ samo da pride do tebe. Poglejte še koliko stane najem groba pri privatnikih v tujini. Ali pa, cene in kvaliteta ostalih komunalnih storitev pri privatnikih. Ne govorte na pamet, če je pamet prekratka.

Hayabusa> Tako kot pri lesu iz Slo gozdov ?
Ne prodajaj praznih floskul.

Boš reku, da so cene lesa višje? Da to ni dobro, ker s tem razprodajajo državno lastnino, je pa druga zgodba.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Hayabusa ::

Ja, cca 3x višje.
Pogledi Slovenije 1x lani Q3-4.

Vajenc ::

Hayabusa je izjavil:

Ja, cca 3x višje.
Pogledi Slovenije 1x lani Q3-4.

Cene lesa so zaradi koncesionarjev nižje! Kaj ima razprodaja državnega premoženja skupnega z dimnikarji?
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vajenc ()

Brane22 ::

St235 je izjavil:


Letalske družbe brez dvoma rabijo koncesijo oziroma dovoljenje, da v določenem zračnem prostoru lahko izvajajo svoje storitve, in nikakor ni samoumevno, da se neki družbi dovoli vstop na nek trg, zgolj zato, ker izpolnjuje neke predpise.


Koncesija tu ni mišljena kot sinonim za dovoljenje AFAIK. Ja, dovoljenje rabiš, normalno. Ampak dobiš ga, če ustrezaš predpisom, ki urejajo področje. Ravno tako kot kjerkoli drugje. Tudi restavracije ne moreš laufat brez dovoljenja, čeprav bi jo mogoče tehnično znal.

St235 ::

In jaz ti govorim, da za letalski promet v neki državi ni dovolj da izpolnjuješ xy pogoje, kot je to dovolj za vožno avtomobila ampak rabiš izrecno individualno dovoljenje - koncesijo. Pri tem seveda precej ljudi niti ne ve kaj ta besea pomeni in potem nepravilno opeletajo z njo.

Hayabusa ::

Vajenc je izjavil:

Hayabusa je izjavil:

Ja, cca 3x višje.
Pogledi Slovenije 1x lani Q3-4.

Cene lesa so zaradi koncesionarjev nižje! Kaj ima razprodaja državnega premoženja skupnega z dimnikarji?

Ima skupno to, da ima gozdna gospodarstva s koncesijo države za uporabljanje gozdov v lasti peščica ljudi (5 ?) in državo obračajo kakor hočejo.
Tisti les gre direktno v izvoz, Avstrijo, kjer oni zaslužijo dosti več za kolikor ga plačajo (spreminjajo surovec v izdelke z dodano vrednostjo).
http://tvslo.si/predvajaj/pogledi-slove...

Enako je pri dimnikarjih, obračajo državo kakor hočejo.

http://oe.finance.si/8332208/Dimnikarji...
fail
Ljubljanska družba Energetski servis E. S., ki ji je država podelila koncesijo za dimnikarske storitve na območju z največ kurilnih naprav v državi, ima blokirane transakcijske račune. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, ki je pristojno za nadzor nad koncesionarji, s težavami koncesionarja ni seznanjeno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

Go-ahead ::

Vajenc je izjavil:

Hayabusa je izjavil:

Ja, cca 3x višje.
Pogledi Slovenije 1x lani Q3-4.

Cene lesa so zaradi koncesionarjev nižje! Kaj ima razprodaja državnega premoženja skupnega z dimnikarji?


Samo pri koncesiji za prodajo lesa (državne lastnine)so uradno prikazane cene res nižje, čeprav je bil cilj drugačem.

erunno ::

Mene bolj kot koncesija, ki jo rabijo farmacevti (kar v bistvu me sploh ne moti) moti državno zapovedan geografski monopol nad odvažanjem odpadkov, ki je bil sprejet letos (nihče ne sme odvažati odpadkov razen j.p. Snaga in podobnih državnih/občinskih podjetij. Papir Servis? Lahko samo še zaprejo vrata. Dajmo Industriji Nazaj Odpadne Surovina (Dinos) tudi, kakor vsa ostala podjeta ki se ukvarjajo z odvažanjem smeti.

OttoParts ::

Brane22 je izjavil:

Ne štekam, zakaj bi moral biti trg zdravil manj prost kot kak drug trg.

Zdravila so občutljiva tema, pa kaj.

Tudi letala niso ravno imuna na napake, pa jih v veliki večini delajo privat firme.

Tudi ni jasno kako imam sedaj pod nadzorom, kdo stoji na drugi strani pulta kakorkoli bolj kot bi imel sicer.

Koneckoncev lekarne v veliki večini prodajajo in ne proizvajajo zdravil.

Tudi za pripravke, ki jih namešajo, bi pač imel zahtevo po ustreznih pogojih- če se podjetje odloči,d a bi ta oddelek imelo in to je to.

Glede letal nisi izbral prave primerjave IMHO.
Res je sicer, da jih izdelujejo privat firme, ampak tudi zdravila izdelujejo privat firme. Pri čemer je vprašanje, koliko je firma sploh še privat, če dobivajo (tako Boeing, kot Airbus) posredno in neposredno milijarde sredstev iz državnih proračunov. Njihovi izdelki potrebujejo dovoljenje za uporabo, za vsak nov model letala posebej in za bistvene spremembe in izboljšave tudi. Uporaba je znova dokaj omejena na letalske družbe, ki morajo imeti dovoljenja (koncesije?) za prelete ozemelj, leteti morajo v za to predvidenih koridorjih, mislim, da morajo imeti tudi dovoljenja za pristanek in vzlet na letališču. Vzdržujejo jih lahko samo pri akreditiranih vzdrževalcih, kjer ima osebje primerno izobrazbo... Z letali upravljajo piloti, ki so izšolani posebej za ta tip letala - skratka regulacija je močna.

Ravno to, da IMAJO koncesijo pomeni, da se lahko zaneseš na to, da je za pultom oseba, ki je za to strokovno usposobljena, sicer v lekarni ne bi imeli koncesije. Strokovna usposobljenost tudi zagotavlja, da ti znajo v lekarni strokovno svetovati tudi, ko kupuješ proizvode, ki jih niso sami izdelali in jih on zgolj prodajajo.

Menim, da koncesije same po sebi niso slabe, vendar bi morali uporabljati "odprt" tip koncesije - vsak, ki želi pridobiti koncesijo in izpolnjuje za to vnaprej predpisane pogoje bi jo tudi moral dobiti. S tem bi bilo po eni strani poskrbljeno za enake osnovne standarde, kakor tudi za konkurenco.

My 2¢...

Go-ahead ::

OttoParts je izjavil:

Ravno to, da IMAJO koncesijo pomeni, da se lahko zaneseš na to, da je za pultom oseba, ki je za to strokovno usposobljena, sicer v lekarni ne bi imeli koncesije. Strokovna usposobljenost tudi zagotavlja, da ti znajo v lekarni strokovno svetovati tudi, ko kupuješ proizvode, ki jih niso sami izdelali in jih on zgolj prodajajo.


My 2¢...


V vsaki gostilni ki ima obratovalno dovoljenje se lahko zanesem na to, da je v kuhinji oseba, ki je bila zdravstveno pregledana, ima opravljen tečaj iz Hasapa in je primerna za opravljanje svojega dela. Lastnik pa nima koncesije.

Vendar me kjub temu lahko zastrupi in ne samo mene, ampak vse goste tistega dne. Ali pa lahko pripravi primeren obrok za diabetike, (sladkorne bolnike, vegetarjance, bolnike s kandido, itd.)

Žal tvoja razlaga ne vzdrži.

St235 ::

Vseeno je potencial zlorabe veliko večji, če ima nekdo dostop do praktično neomejenih količin zdravil, ki imajo tudi sekundarne načine uporabe, kakor zlorabe s strani kuharja. Se pa strinjam, da ni potrebe po zaprtem sistemu in bi tudi ob uporabi koncesij in delni regulaciji morali upoštevati določena konkurenčna načela. Se pa ob enem pojavi vprašanje, kako bi bilo z zalogami zdravil, pretečenim rokom zdravil in s tem povezanimi stroški, če bi bila konkurenca prevelika.

šernk ::

Kako ste pršli z dimnikajru na debato o drogeraših mi pa tud ni jasno :))
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Brane22 ::

St235 je izjavil:

In jaz ti govorim, da za letalski promet v neki državi ni dovolj da izpolnjuješ xy pogoje, kot je to dovolj za vožno avtomobila ampak rabiš izrecno individualno dovoljenje - koncesijo. Pri tem seveda precej ljudi niti ne ve kaj ta besea pomeni in potem nepravilno opeletajo z njo.Dobro. V čem je ta konceisja primerljiva z dimnikarsko ? A nek angleški aviprevoznik ne more imeti linije LJ-whatever, ker mu to ne dovoli slovenski cesar, ker pač to linijo pokriva nekdo drug ?

Kaj pa recimo, če se odločiš, da se boš prevažal s svojim letalom sam- za svoje potrebe.

A ti država lahko to prepreči, ker da moraš uporabiti z njene strani požegnanega-določenega pilota in letalo za tvoje področje ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

Brane22 ::

@Ottoparts:

Mislim,d a večina nesporazumov tu izhaja iz upreabljene definicije za "koncesijo".

Ta je, tako kot se nanaša na dimnikarje v tem kontekstu videti bistveno več od dovoljenja za delo ali dovoljenja za prelet ozemlja ali uporabo določenega frekvenčnega pasu na nekem območju itd.

Pri dimnikarju ne gre za enostavno dovoljenje za delo ampak za pravico ekskluzivnosti ( dimnikar ti je praktično določen) in za vtikanje v tvojo lastnino. Če imaš dimnik, si v imenu kao neke splošne varnosti dolžan skrbeti za njegovo čistost. Že tu ni čisto jasno, zakaj se država vtika v to.

Če imaš svojo bajto, je ta tvoja odgovornost. Če bi šlo za večstanovanjski objekt,v katerem živijo drugi, je to mogoče druga stvar.

Ampak tudi če ta del preskočimo za trenutek, ostane drugi del problema- država ti je določila izvajalca. Se pravi, ni dosti da si sam izbereš dimnikarja ali se pošlješ na šnelkurs drkanja s krtačo in žvajzneš en sesalec za dimnike v Lidlu za €40.

Go-ahead ::

IgorGrozni je izjavil:

Koncesije za dimnikarje, kostajnarje, ipd. so umetno ustvarjanje pogojev za monopoliziran(kartelni) trg. Kar hkrati pomeni, monopolne dobičke.
Ki si jih med sabo razdelijo koncesionar in podeljevalec koncesije. Tako postanejo koncesije pravzaprav dodatni davki, le da jih javnost ne zazna kot takšne, pa še prihodek in potrošnja v proračun mesta ali države je manj pod nadzorom.

Koncesije so primerne v primerih, ko obstajajo posebne zahteve ali naravni monopolni položaj(zdravstvo, vodarstvo, prostor, itd.), a načeloma bi morali zagovarjati predpisovanje minimalnih zahtev in ko jih potencialni ponudnik doseže, se lahko vključi na trg.

Vendar še vedno mislim, da so poplave koncesij pretežno namenjene ˝izvirnemu˝financiranju, beri dodatnim davkom posameznih subjektov. Ker jih seveda plačamo potrošniki v končni ceni storitve.


Sicer sem že včeraj na hitro preletel, ampak po podrobnem branju mislim, da je IGrozni zadel bistvo.

Koncesija ustvari monopolni trg, temu ustrezno visoke dobičke, ki si jih delita koncesionar (ki se vozi v Porsheju) in podeljevalec koncesije (ali se tudi ta vozi v Porsheju?)

Ker visoki dobički drugih niso moj cilj, so zame koncesije nepotrebne in mi škodijo.Sicer pa če ima dimnikar koncesijo, bi jo lahko imel še elektrikar, vodovodar, keramičar, kamnosek,... in konec koncev programer.

Martin Krpan ::

Tako je koncesijo za vse ali za nikogar.

Ali je dimnikar iz sosednje občine slabši od tega iz naše? In če je zakaj je dober za sosednjo občino?
Če se že gremo neki enotni EU trg mora biti dober tudi grški ali finski dimnikar , če si ga že umislim.
Drugače pa kot za časa YU ,ko si lahko imel npr. samo Iskra telefon , Panasonic ni izpoljneval vseh strogih pogojev. Kao!

Tako pa na žalost nekateri moramo konkurirati najbolj zabačenemu kitajcu , drugi pa so še vedno zaščiteni bolj kot kočevski medvedi.

Tudi zdravila predpisuje zdravnik ne lekarnar. Brez problema bi jih lahko dvigovali na avtomatu , ne rabiš za to prodajalca z magisterijem.

OttoParts ::

Go-ahead je izjavil:

OttoParts je izjavil:

Ravno to, da IMAJO koncesijo pomeni, da se lahko zaneseš na to, da je za pultom oseba, ki je za to strokovno usposobljena, sicer v lekarni ne bi imeli koncesije. Strokovna usposobljenost tudi zagotavlja, da ti znajo v lekarni strokovno svetovati tudi, ko kupuješ proizvode, ki jih niso sami izdelali in jih on zgolj prodajajo.


My 2¢...


V vsaki gostilni ki ima obratovalno dovoljenje se lahko zanesem na to, da je v kuhinji oseba, ki je bila zdravstveno pregledana, ima opravljen tečaj iz Hasapa in je primerna za opravljanje svojega dela. Lastnik pa nima koncesije.

Vendar me kjub temu lahko zastrupi in ne samo mene, ampak vse goste tistega dne. Ali pa lahko pripravi primeren obrok za diabetike, (sladkorne bolnike, vegetarjance, bolnike s kandido, itd.)

Žal tvoja razlaga ne vzdrži.

Mislim, da vse eno obstaja razlika med pripravo hrane in med izdajo in izdelavo zdravil. Če bo kuhar namesto na olivnem olju pekel ribo na navadnem to ne bo povzročalo problemov, kaj šele ogrožalo zdravja vsem, ki bodo to ribo jedli, tisti, ki pa ne prenesejo rib ali pa navadnega olja pa to vedo sami. Večina ljudi verjetno nima pojma kakšni so lahko medsebojni vplivi zdravil in podobno.

Sam nisem nek velik zagovornik koncesij (če ta pojem sploh pravno pravilno razumem), ampak določena področja naj bi bila bolj rigidno nadzorovana, kot druga.

OttoParts ::

Brane22 je izjavil:

@Ottoparts:

Mislim,d a večina nesporazumov tu izhaja iz upreabljene definicije za "koncesijo".

Ta je, tako kot se nanaša na dimnikarje v tem kontekstu videti bistveno več od dovoljenja za delo ali dovoljenja za prelet ozemlja ali uporabo določenega frekvenčnega pasu na nekem območju itd.

Pri dimnikarju ne gre za enostavno dovoljenje za delo ampak za pravico ekskluzivnosti ( dimnikar ti je praktično določen) in za vtikanje v tvojo lastnino. Če imaš dimnik, si v imenu kao neke splošne varnosti dolžan skrbeti za njegovo čistost. Že tu ni čisto jasno, zakaj se država vtika v to.

Če imaš svojo bajto, je ta tvoja odgovornost. Če bi šlo za večstanovanjski objekt,v katerem živijo drugi, je to mogoče druga stvar.

Ampak tudi če ta del preskočimo za trenutek, ostane drugi del problema- država ti je določila izvajalca. Se pravi, ni dosti da si sam izbereš dimnikarja ali se pošlješ na šnelkurs drkanja s krtačo in žvajzneš en sesalec za dimnike v Lidlu za €40.

Točno to (okrepljeno z moje strani v tvojem citatu) je to česar "koncesija" (karkoli je že njen pravilni pravni pomen) nebi smela pomeniti! Ostalo me niti ne moti - dokler bi si lahko sam izbral izvajalca pregledov dimnika, med več ponudniki.
Koncesije na določenih področjih se mi zdijo načelno o.k., ampak v Sloveniji to te bolj izgovor za "pitanje" države.

Brane22 ::

OttoParts je izjavil:


Točno to (okrepljeno z moje strani v tvojem citatu) je to česar "koncesija" (karkoli je že njen pravilni pravni pomen) nebi smela pomeniti!


Na tem nivoju se strinjamo torej. Moral bi iemti možnost izbrati izvajalca in verjetno tudi opraviti to sam, če lahko zagotavljaš rezultat.

Je pa problem še en nivo pod tem - od kdaj in zakaj lahko nekdo tretji odloča o tvoji lastnini in njenem upravljanju. Tvoja bajta je tvoja. Del nje je tvoj dimnik. Kaj daje cesarju pravico vtikati se v tvojem upravljanju s svojo bajto in dimnikom ?

In kaj loči to obveznost od obveznosti imeti dohtarjeve prste v riti pri pregledu prostate ? Saj možnost raka na prostati ni ravno zanemarljiva in tudi vse prej kot nedolžna. Zakaj torej nisi OBVEZAN imeti prste dohtarja v riti ? In zakaj ni to od države požegnan natanko določen dohtar zate ?

WarpedGone ::

Južual mantra gre takole: če zagori tvoja bajta (zarad zapacanega raufenka), se lahko ogen razširi še na sosedovo hišo, kljub temu da je imela spucan raufenk.
Ergo s svojo neodgovornostjo ogrožaš tut druge, ne le sebe in to menda daje državi mandat, da ti utruja kdo ti bo šaril po auspuhu ehm dimniku...
Zbogom in hvala za vse ribe

Brane22 ::

WarpedGone je izjavil:

Južual mantra gre takole: če zagori tvoja bajta (zarad zapacanega raufenka), se lahko ogen razširi še na sosedovo hišo, kljub temu da je imela spucan raufenk.
Ergo s svojo neodgovornostjo ogrožaš tut druge, ne le sebe in to menda daje državi mandat, da ti utruja kdo ti bo šaril po auspuhu ehm dimniku...


AMpak to velja za vse, ne samo za raufnk. zakaj se ne vtikajo v tvojo cisterno goriva, avto, elektroinštalacijo, pohranjenimi laki in topili, stanje vodoinštalacije itd itd ?

Vsake toliko kdo neuravnovešen poči ali štihne koga. Zakaj nimamo rejonskih psihologov, ki te pridejo pogledat?

"Vsaka peta pretepena" - kje so kamere in surprise-obiski v spalnici ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dimnikarska služba pride 3xletno??

Oddelek: Loža
418261 (6515) mamstrok
»

Posiljevanje z dimnikarskimi storitvami (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
14731934 (17127) shadeX
»

Ali gasilec zna omesti dimnik?

Oddelek: Loža
386046 (4375) Meizu
»

Dimnikar

Oddelek: Loža
283051 (1610) Mercier
»

Dimnikarstvo - meritve

Oddelek: Loža
327720 (6415) Gavran

Več podobnih tem