Forum » Kaj kupiti » Lcd ali navaden monitor???
Lcd ali navaden monitor???
Maj ::
Imam namen kupiti nov monitor.
Rad bi monitor, ki bi bil čimboljši za oči-saj me zadnej čase vedno bolj bolijo. V monitor gledam kakšne 3 ure na dan-največ sem na internetu.
Zanima pa me naslednje vsi monitorji imajo osveževanje okrog 85Hz pri 1024*780 velika razlika pa je pri velikosti pike.
Navadni monitorji-malce boljši imajo velikost pike 0,20mm.
Lcd, ki naj bi bili boljši za oči pa imajo velikost pike 0,27mm(to pa imam že sedaj pri navadnem monitorju).
Torej, če kupim lcd bom imel enako kvaliteto slike ali kaj???
A ni boljše za oči, da je velikost pike čim manjša in s tem čim ostrejša?
Torej kupiti navadni 17" monitor z 0,20 za 40.000sit ali 15" lcd 0,27 za 90.000 sit???
Če v trgovini gledam sliko lcd ali pa navadnega ne vidim nobene razlike še celo prej bi rekel da se mi zdi slika na navadnem monitorju lepša. A sem res slep?
Hvala za pomoč in lep dan vam želim.
Rad bi monitor, ki bi bil čimboljši za oči-saj me zadnej čase vedno bolj bolijo. V monitor gledam kakšne 3 ure na dan-največ sem na internetu.
Zanima pa me naslednje vsi monitorji imajo osveževanje okrog 85Hz pri 1024*780 velika razlika pa je pri velikosti pike.
Navadni monitorji-malce boljši imajo velikost pike 0,20mm.
Lcd, ki naj bi bili boljši za oči pa imajo velikost pike 0,27mm(to pa imam že sedaj pri navadnem monitorju).
Torej, če kupim lcd bom imel enako kvaliteto slike ali kaj???
A ni boljše za oči, da je velikost pike čim manjša in s tem čim ostrejša?
Torej kupiti navadni 17" monitor z 0,20 za 40.000sit ali 15" lcd 0,27 za 90.000 sit???
Če v trgovini gledam sliko lcd ali pa navadnega ne vidim nobene razlike še celo prej bi rekel da se mi zdi slika na navadnem monitorju lepša. A sem res slep?
Hvala za pomoč in lep dan vam želim.
Darko ::
Navadni monitorji, ki imajo velikost pike okoli 0.2mm (mislim, da je takih zelo malo) imajo večjo ločljivost, ki pa ponavadi deluje na nižji osveževalni frekvenci. Za normalno delo so navadni 17" CRT nastavljeni na 1024X768 pik, kar je enako kot pri 15" LCD, torej je tudi velikost pike enaka. Največja razlika je v tem, da LCD monitor ne seva. Pri CRT-ju od zadaj letijo elektrončki v zaslon in prižigajo forforje, nato pa letijo naprej pa tebi v oči, alfa delci, ki so težji pa se po pol metra uklonijo in tebi naravnost v mednožje. Torej sevanje. Razen tega fosforji zelo kratek čas ostanejo prižgani, zato jih moramo pogosto osveževati, sicer slika utripa (poskusi nastaviti čim nižjo osveževanje), kar je utrujajoče. Pri LCD se dioda prižge in gori dokler je ne ugasnemo. Tam je problem v tem, da se prepočasi odziva na vklop in izklop in nam pri igrah dela sence.
Torej zdravstveno so LCD-ji bolj ugodni, so pa tudi dražji za cca 50KSIT (ena očala).
LP Darko
Prav lahko pa se tudi motim, kali?
Torej zdravstveno so LCD-ji bolj ugodni, so pa tudi dražji za cca 50KSIT (ena očala).
LP Darko
Prav lahko pa se tudi motim, kali?
Dr.SmaSh ::
Odvisno je tudi kaj delas na racunalniku. Za programiranje, modeliranje, surfanje je vsekakor boljsi LCD amapk ce igras igrice oz. ce se slika na tvojem monitorju zelo hitro menja pol CRT, ker LCD ne folga spreminjati slike dovolj hitro za te zadeve.
Glede sevanja...kvalitetni CRT monitorji skoraj 0 ne sevajo oz. sevajo na miniminiminiminimumu.
+LCD nemores menjati resolucije oz. lahko ampak ne bos imel cez celoten monitor.
Glede sevanja...kvalitetni CRT monitorji skoraj 0 ne sevajo oz. sevajo na miniminiminiminimumu.
+LCD nemores menjati resolucije oz. lahko ampak ne bos imel cez celoten monitor.
Blisk ::
Slišal sem, da se govori, da so ugotovili, da so LCD monitorji slabši za oči.
Jst še vedno prisegam na trinitrona.
Jst še vedno prisegam na trinitrona.
IceIceBaby ::
Pri LCDjih LAHKO spreminjaš ločljivost in je čez CEL ekran.
Tudi odzivni časi pri vsaj spodobnih monitorjih so že tako dobri da ni težav pri igrah ali filmih.
Jaz bi ti priporočal LCDja. Mene oči bolijo manj na LCDju oziroma me sploh ne, medtem ko na kakšem slabšem CRTju še po nekaj minutah začutim da me oči pečejo.
Tudi odzivni časi pri vsaj spodobnih monitorjih so že tako dobri da ni težav pri igrah ali filmih.
Jaz bi ti priporočal LCDja. Mene oči bolijo manj na LCDju oziroma me sploh ne, medtem ko na kakšem slabšem CRTju še po nekaj minutah začutim da me oči pečejo.
bobby ::
moje izkušnje. v službi 15" Eizo flexscan L365, doma Eizo 17" star malo mank kot 1 leto (ne spomnim se modela), aja flexscan T566 in definitivno je zmagovalec LCD!!! res je, da pri igrcah, takimi kjer se slika hitreje premika, ni kej preveč dobr, ampak večinoma mam za net in podobne zadeve, kakor ti. Pri obeh mam nastavljen na 75 Hz pa moram rečr, da se za LCD-jem veliko bolje počutm, definitivno glede oči. doma se mi začnejo solzit po cca 2 urah, v službi pa niti enkat v osmih urah.
no pa maš še en mnenje.
no pa maš še en mnenje.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.
PaJo ::
Jaz definitivo navijam za LCD monitorje, namrec zadeva ne povzroca nobenih sranskih ucinkov na orgnizem in oci dosti dosti manj trpijo. Za surfanje, progrmiranje in pisanje dokumentov je LCD zakon, pri gledanju filmov in igranju iger mu mogoce nekaj malega manjka, amapk vsi najnovejsi LCD ekrani ze imajo dovolj nizke odziven case, tako da tudi najbolj akcijske igre tecejo dovolj dobro. No jaz sem se pred kratkim odlocil za LCD ekrat, ampak se ga zal nisem dobil, ker tistega modela trenutno ni na voljo pri nas:(
No v glavnem, ce si pripravljen dat tistih 50k SIT vec, se ti vsekakor izplaca, tako recimo v firmi narocamo se samo 15 ali vec colske LCD-je, CRT monitorjev ne bomo vec narocali
No v glavnem, ce si pripravljen dat tistih 50k SIT vec, se ti vsekakor izplaca, tako recimo v firmi narocamo se samo 15 ali vec colske LCD-je, CRT monitorjev ne bomo vec narocali
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)
Maj ::
Hvala za vaša mnenja. Vsi očitno hvalite lcd-monitorje in zato bom najbrž zreskiral eno plačo in ga kupil.
Na kaj pa naj bom pri nakupu pozoren?
Je zelo velika razlika, če ga kupim 15" za 85.000 ali 120.000sit?
LP
Na kaj pa naj bom pri nakupu pozoren?
Je zelo velika razlika, če ga kupim 15" za 85.000 ali 120.000sit?
LP
PaJo ::
Kakor sem z eomenil, pogledat moras kaksne ima kaj odzivne cas(response time, ce bos gledal fime in igral igre mora biti vsaj 25ms) in kasno ima sliko, ker kakor pravijo "vsake oci imajo svojega malarja".
Najboljse da si stvar postavis na mizo in primerjas in se potem na osnovi tega odlocis.
Najboljse da si stvar postavis na mizo in primerjas in se potem na osnovi tega odlocis.
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)
dexter_II ::
pejd v kak big bang,harvey... kjer jih majo vec pa si izberi kateri ti je vsec
eni so veliki in nic kaj fini na izgled, verjetno pa delajo OK (cenejsi modeli)
dvi vs. analogni (LG 1510serija)-ko sem jest primerjal na radeonu 8500 ni bilo nobene razlike,zato se mi zdi za dvi skoda dnarja (edino ce si spec. freak )
pa ko bos kupoval poglej ce ima kako mrtvo piko (obvezno!)
glede LCD-katodni debate: ne se zaj...
zraven imam iiyamo 450pro,en teden sem bil na LCD-ju poj sem pa enkrat iiyamo priklopu- sem bil skoraj preprican da se je nekaj pokvarlo (groza od slike) , slika pa taka kot bi ves pjan zaliman zjutri pogledu v monitor
eni so veliki in nic kaj fini na izgled, verjetno pa delajo OK (cenejsi modeli)
dvi vs. analogni (LG 1510serija)-ko sem jest primerjal na radeonu 8500 ni bilo nobene razlike,zato se mi zdi za dvi skoda dnarja (edino ce si spec. freak )
pa ko bos kupoval poglej ce ima kako mrtvo piko (obvezno!)
glede LCD-katodni debate: ne se zaj...
zraven imam iiyamo 450pro,en teden sem bil na LCD-ju poj sem pa enkrat iiyamo priklopu- sem bil skoraj preprican da se je nekaj pokvarlo (groza od slike) , slika pa taka kot bi ves pjan zaliman zjutri pogledu v monitor
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dexter_II ()
Popeye ::
Ja sm u Big Bangu kupu17" Hansol monitor in sm sigurn da nebom nikol vec kupu navadnga ker mi ma ta 10x bolso sliko.....pr igrcah pa podobnih stvareh pa ne dela nobenih senc razen ce kupis enga ga ma cez 30ms.
Mas Hansola za 150 k sit in ma 25ms al pa Ilyama ki je se bolsi, mislm da ma 20 ms, cena je pa ista. Prvega mas u srebrni barvi, druzga pa u crni...al pa oba bela.
Mas Hansola za 150 k sit in ma 25ms al pa Ilyama ki je se bolsi, mislm da ma 20 ms, cena je pa ista. Prvega mas u srebrni barvi, druzga pa u crni...al pa oba bela.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nakup monitorja CRT ali LCD- svetujteOddelek: Kaj kupiti | 2087 (1572) | matej123 |
» | Razlika med Natural Flat in Dyna Flat monitorjiOddelek: Pomoč in nasveti | 1829 (1455) | eland |
» | LCD ali FLATRONOddelek: Kaj kupiti | 2447 (1933) | Lime |
» | Kateri LCDOddelek: Kaj kupiti | 1635 (1177) | Tr0n |
» | kateri LCD monitor?Oddelek: Zvok in slika | 2060 (1788) | branko_bm |