» »

LCD ali FLATRON

LCD ali FLATRON

nojus ::

Prjatlca me sprašuje v kaj gledat??
Se bol splača 15'LCD al 17' fletrona? Zanima jo predvsem cena/kvaliteta in slabosti LCD-jev.
:O


Heisenberg ::

trenutno se bolj splaca flatron - ce ne zaradi drugega ker je pol cenejsi...
LCD je trnutno dober samo ce imas premalo prostora na mizi

LCD kupi cez nekaj let ko bo tehnologija sla naprej in bodo crt monitorji izomrli in cene LCDjev padle na normalen nivo

Can ::

Pol cenejši ravno ni. Gericom LCD 15'' stane 100K in je ocenjen kot dober monitor.

SLOWWWeb.net ::

Jaz sem se ravno ukvarjal z istim problemom. Ker me cena ni "brigala", sem se odločal med 15"-do 140ksit LCDjom in 19" LG99. No potem kar sem slišal in VIDEL, sem se odločil za LG99 . Namreč, LCDji imajo to slabost kot prenosniki. Rado se jim pojavljajo mrtve točke ali pike. Če hočeš le te uveljaviti pod garancijo, jih moraš našteti vsaj 15! Pike so res majhne, ampak meni zelo moteče. Je pa dobra stran LCDjov, da se dnevna svetloba [beri sonce] ne odbija od ekrana. Potem je vprašljiva tudi igranje iger,... no sej se da, ampak ni lepše na 19"? Raje naj izbere 17", čez dve oz. tri leta pa bodo itak to izboljšal, pa še cenejši bodo :)) . [Poglej cenik za lcd monitorje pred dvema letoma in današnji].

P.S.: Če še vedno hočeš imeti LCDja, ti priporočam da greš v BIGBANa. Tam [v Kranju] mi je prodajalka pokazala 5 različnih LCD monitorjev in jih priklopila na računalnike. Tako sem jih lahko primerjal in razlike v kontrastu so VELIKE! Če bi takrat kakšnega kupil bi prav gotovo Samsung-a ali pa Hansol-a, medtem ko je Compaq že imel prvo mrtvo točko-mi je pa bil oblika izredno všeč. Skratka ne glej samo oblike, temveč tudi ostrino.
__________________________________________________
WEBhosting / WEBdesign / WEBdomain / Security solutions
BREZPLAČNI marketinški nasveti za podjetja in www strani

Elton ::

Če ga boš uporabljal za igre in malo (kakšno urico) za delo s tekstom potem se seveda odloči za CRT monitor. Če pa imaš tako delo, da moraš dal časa gledati v monitor pa se sigurno odloči za LCD.
Razlika med njima je (kar se utrujanja oči tiče - pri daljšem delu) več kot očitna v korist LCD.

Jaz imam 15" monitor Hansol 520F, ki podpira 1024 × 768 (preveč ostra slika) vendar delam na 800×600, slika je sicer nekoliko zapacana ampak popolnoma nič ne utruja oči. Res!

Sestra ima Ilyamo 411 pro, ki pa veliko bolj utruja oči, če vanj gledaš dalj časa!

Pa še to:
Velikost slike (LCD zaslona) je nekje med 15" in 17" CRT zaslona (vidni del)!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Elton ()

Stayerc ::

Sicer ni povezano z vprasanjem zgoraj, ampak samo za informacijo. ROLAN (MB) se danes slucajno bil tam, ko je prodajalec govoril, da pri njih upostevajo garancijo od 7 fuc pixlov dalje!!

Lp

nojus ::

bolj mi je vsec flatron, ker ma manjso velikost pike, pa baje da LCD-ji podpirajo samo 16bitne farbe?

Elton ::

Verjemi, očem je pa bolj všeč LCD

Davey007 ::

Tole bi pripomnu...
V službi imam Philipsa 21" vidu sm pa že par 15" LCDjev in moram rečt, da ni primerjave. Ok, cena je tle obratna (21" enkrat dražji od LCD), ampak če gledam kvaliteto slike, predvsem barvna pravilnost za tisk, lahko rečem, da je LCD zanič.
Tako, da iz tega stališča zagovarjam navadne flat ekrane.

LCD je pa hudo fensi, ampak ga ne bi mel doma zaradi cene.

LP Davey

andrej ::

hm, mel tri razlicne prenosnike pa se nikdar nisem mel prav pik... Je pa res, da lahko ravno ti naletis na kak tak model. Drugace pa 15 ni merilo pri vseh proizvajalcih...

Meni osebno so LCD-ji vsec zaradi izjemne citljivosti besedila. CRT-ji se ne morejo niti od dalec primerjat. Torej, ce zelo veliko delas z besedili potem je LCD way to go. Ce pa spilas igre in delas druge stvari pa je bolje vset CRT model. Ce ne drugace ze zaradi tega, ker majo LCD-ji zapeceno resolucijo. Vse ostale so interpolirane...

nojus: nope, ni take omejitve. pa velikost pike je velikokrat samo teoreticna. Kot je ze blo receno, specifikacij nic ne gledat. Pogledat je treba sliko pred nakupom.

Davey007: jaz mam doma NEC 22 in zraven prenosnika z 15 LCD, pa je slika na LCD-ju bistveno bolj ostra. Za delo z besedilom bi v vsakem trenutku zamanjal 22 za LCD monitor! Res pa je da barve na LCD-jih niso tako dobre... Slika je tudi odvisna od graficne kartice...

Mr.B ::

testi LCD-jev :
Mr Tom`s
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

tha_man ::

Imam Hansol 520F. Kar se tiče teksta, ima LCD naravnost popolno sliko proti kateremukoli CRT-ju, ne glede na velikost ali ceno. Z grafiko se sam ne ukvarjam, zato ne morem ravno soditi o 100% pravilnosti barv, ampak meni se na splošno zdijo enake kot na CRT-ju, oz. malo bolj žive. Za igre se obnese enako kot CRT, res pa da tam ne pridejo do izraza njegove dobre strani (ostrina slike, ni geometrijskih popačenj in moireja...). Za oči je pa definitivno boljši kot CRT. Dejstvo je, da slika na LCD-ju *ne* utripa, pa tudi seva ne čisto nič. Poleg tega pa ni treba nastavljat slike, samo pritisneš na gumb in se nastavi sama. Pri novem modelu (530) pa mislim da ti celo gumba ni treba več pritisnit.

Kar se mrtvih pik tiče, kolikor jaz vem je 8 pik definitiven maksimum ko ti morajo priznati garancijo. Nekateri ti jo priznajo tudi prej.

Osebno LCD-ja ne zamenjam za noben CRT!
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Lime ::

Tudi jaz imam LCD (LG 18.1" 280.000,00 SIT Comtron) in ga ne zamenjam za nobenega cevnega.
Prej sem imel Flatrona (LG 915FT 19") in sem mislil, da imam doma boga, ampak sedaj vidim, da sem se pošteno motil. Sicer še zdaleč Flatron ni slab monitor, ampak LCD je zakon!
Lepe barve, kontrasti, ostrina, slika ne migeta, ne zasede nobenega prostora, slika se sama nastavlja od roba do roba, ko menjaš resolucijo ali med preklopom DOS/WINDOWS. Skratka z veseljem gledaš v tak monitor.
P.S. Dela tudi na 32-bitnih barvnih nastavitvah.

Glede čakanja na padec cene: v računalništvu lahko vedno čakaš. Enkrat se moraš enostavno odločiti za nakup. Tudi po LCD tehnologiji bo sledila nova (oziroma jo IBM že testira).

Heisenberg ::

kaksen IBM neki....

LCD monitorji se bodo pocenili ker oru SAMSUNGU razvijajo tehnologijo OLED (organic light emiting diodes), Taki zasloni bodo sestavljeni iz tankega filma organskega materiala, ki bo spreminjal barvo glede na to, koliko napetosti bo prejel. OLED bo imela veliko prednosti pred LCDji. Hitrejsi odzivni cas (dobr za video posnetke),sirsi zorni kot. Tak zaslon potrebuje pri proizvodnji manj postopkov,materiali so cenejsi,manjse je tudi stevilo monitorjev z napako (beri-nimajo nedelojocih pik). Taki zasloni bodo boljsi in cenejsi od LCDjev. Pocenitev LCDjev je s tem napovedana za konec leta ko naj bi cene tudi vecjih padle na normalen nivo ...jaz raje pocakam na OLED >:D

tha_man ::

DM, občutek imam da boš čakal. Osebno še nisem videl nove tehnologije ki bi bila poceni ob prvem prihodu na trg, ne glede na stroške izdelave. Moraš upoštevat, da je treba pokrit tud stroške razvoja, to pa pomeni sprva visoke cene. Saj izdelava GeForce 3 čipov je tud poceni, mogoče še cenejša kot pri dvojkah (fizično manjši čip), pa so vseeno dragi. Enako bo z OLED. Čez nekaj časa se bodo seveda pocenili, ampak kdo ve na kaj boš čakal takrat :\

(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Heisenberg ::

sej sem ti napisal...
lcdji naj bi se drasticno pocenili ob koncu leta, take so napovedi ker pridejo ven nove tehnologije med drugimi tudi OLED, ki pa bo ze pri prihodu cenejsi od LCDjev ker je pac cenejsa tehnologija, cene bodo potem tudi hitreje padale kot pri lcd in tudi kupcev bo vec ..
lcdji pa se bodo prodajli se nekaj casa, predvsem rabljene bo za dobit po ugodnih cenah

v roku dveh let bo imel lahko ze skoraj vsak na mizi tanek zaslon, ki ne bo nic drazji od sedajsnih 17" modelov (po mojem v povprecju okoli 80000sit)


goba ::

Svojega Philips Brilliance 109P20 ne menjam za noben LCD>:D

Heisenberg ::

goba: enako jaz svojega philipsa brilliance 107P20 ne manjeam za nobenega LCDja-vsaj trenutno se ne, razen ce mi ga en odkup za 85000sit, je pa se dve leti v garanciji>:D

fictionel ::

jst tut neb zamenov mojga 109P20 (uff.... nakljucje?) za ksn 15'' LCD. Zamenov bi edin ce bi mi edn kupu en spodobn lcd (17''+, cena nad 250ksit :D)
zaenkrt mam pa pomoje najboljsi monitor na vas :8)

matter ::

:)
Slika je na LCD komad boljša. Ostrina je čista, medtem ko na crt mal peša to. Mene oči kr pečt začnejo na crt, zdej ko sm se navadu lcdja. Pa niso bli slabi crt na lanu, kjer se je gnetlo crtjev hehe. Barve se mi ne zdijo boljše oz. niso.
Jest mam eizo model l356 pa mi igrce normalno delajo. Ne vem zaqa folk prav da niso za igrce, glede na to da še probal niso. Tut filmi delajo uredu. Nasploh ga uporabljam za multimedijo.
Defektnih pixlov zaenkrat ni, glede garancije pa je to uštimano po standardih. Mislm da 4 pixli al pa se motim. Garancijoi pa mam 3 leta (me zanima ker crt ma 3 leta)
Folk velik šimfa lcd je, pa ne vem zakaj.
Glede OLED tehnologije, je zadeva sicer že izvedljiva, mapak bolj v povojih. Napovedano je da pridejo prvi zasloni z OLED tehnologijo leta 2005, kar pomeni da je še daleč. Bojo pa mobilci prišli prej.
Z resolucijo ni problemov, ker sam interpolcajo užge, če je 800 resolucija. Pa pri tej resoluciji ni popačenje tolk opazno kot pri manjših. Jest bi kr reku da je slika na lcd pri resoluciji 800x600 nekak podobna sliki na crt pri optimalni resoluciji. Ampak mogoče sem pa smo jest to.
Pa ne primerjat slike na kupljenem LCD monitroju in na monitorju na prenosnikih, ki sicer uporabljajo isto tehnologijo, ampak sem vidu sliko na prenosniku pa na mojmu pa je tle much boljša.
Ta je dobra da ne bi zamenu enga crt za lcd. Pol pa nisi normalen. Res so kaki Eizo crt za 300 čukov hudi, ti pa res sesujejo lcd.

goba ::

DM, fictionel: Tale amatter se je pa ful razpisal, a?:D

Heisenberg ::

jabi ga a-matter pac ;)

MadMax ::

Hehe, matter, si se razpisal...
btw: tezko bos dobil CRTja z manj kot 3 leta garancije (razen kak Relisys in podobna cuda, pa se ti imajo 2 leti).
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

tha_man ::

matter, namizni lcd-ji imajo res boljšo sliko kot tisti na prenosnikih. Predvsem kotna vidljivost in enakomernost osvetlitve, ker pač ni treba tako šparat z energijo in velikostjo (debelostjo).
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

BigFoot ::

fictionel> mrbit na svoji vasi, hehe :)
na moji mam pa sigurno jest najboljsega :D 22" Iiyamo (trinitron)
LG 77CX OLED TV; Marantz SR6010 7.2: 5x Focal Sib, 2x Focal Cub, 2x Focal
Little Bird; PS5, Xbox Series X, PS4 Pro, Xbox One, PS3, Vero 4K, Samsung
UBD K8500 4K UHD, Philips BDP2180/12

Piranha ::

Ahja, lepo vam, ki ste že naopisali kake komentarje oziroma odgovore. Večina vas ma take dobre monitorje, da je joj... heh, ta nazadnji še celo 22", kaj bi jaz dal za kaj takega.

Marsikdo misli, da je navažnejše imeti najhitrejši proc ali pa ne vem koliko rama in ne vem kak disk ampak jaz mislim, da je najbolj važen monitor.

Sam imam že zelo star monitor in tudi zelo "majhen", saj ima le 15" po diagonali in je izbočen kot žoga. Kar pa še je najlepše od vsega tega, se dosti ukvarjam s kakim CAD risanjem ali pa grafiko, kar postane še večja muka...(ampak počasi to opuščam).

Jaz sem full dosti za računalnikom in včasih res full trpijo oči. Eno parkrat sem že mel čast delat s LCD monitorjem in vam povem, da je to balzam za oči. Tak monitor si bom jaz tudi kupil. Čeprav bo to le 15" ampak glavno da oči ne trpijo... ker res nebi rad imel na nosu še debelejše pepelnike kot sedaj.:D
Piranha

andrej ::

jaz mojega 22 NEC MultiSnyc FP1350 zamenjam za 17/18 LCD kadarkoli!:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: andrej ()

goba ::

To ti pa rad verjamem:)).
Taksno ogromno tezko skatlo (s sitnimi ledicami) bi tudi sam z veseljem zamenjal za kaj lazjega in manj obajhtnega:P.

Lime ::

Kakšen IBM neki?
IBM je imel že leta 1995 tehnologijo, precej boljšo kot LCD, vendar se je žal izkazala za predrago, saj bi 15" monitor stal cca. 10.000 $. Ne vem ali so tehnologijo opustili, ali jo še razvijajo.
Lani v Hannovru so imeli raztavljen ekran s tehnologijo z nekakšnimi naravnimi materiali (oznake si nisem zapomnil), vendar niso vedeli povedati niti cene, niti kdaj bo dobavljiv (nekakšen prototip). Sicer to ni bil monitor, ampak zaslon na nekakšnem stroju (ta me ni prav zanimal). Ekran pa je imel 12". Rekli so, da so v fazi testiranja že tudi monitorji (tudi večji).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Igranje na najvišji ločljivosti

Oddelek: Novice / Grafične kartice
454416 (3206) Suli
»

zakaj je LCD bolj zdrav (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
557128 (5812) trs
»

Nakup monitorja CRT ali LCD- svetujte

Oddelek: Kaj kupiti
332008 (1493) matej123
»

LCD? Ja al ne? Katerga?

Oddelek: Kaj kupiti
172350 (1829) zigadr
»

Dejstva o LCD (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
503917 (3129) matter

Več podobnih tem