» »

Nakup računalnika/rač. opreme na podjetje

Nakup računalnika/rač. opreme na podjetje

ramiz?! ::

Zanima me koliko procentov dobiš nazaj. A 8,5% ali 20%. V tujini je namreč 20% za Slovenijo pa nisem prepričan. Raje bi slišal od tistih, ki so že kdaj kaj kupili prek podjetja( s.p.-ja).
Never regret anything, there's always a reason things happen.

Janac ::

Kaj ni sam DDV oz. davk stran? Se prav 20% po mojih strokovnih informacijah.

ramiz?! ::

Po mojih strokovnih informacijah ne.
Never regret anything, there's always a reason things happen.

Janac ::

DDV-ja je 20%, kaj ni res?

Fave ::

Če si dvčni zavezanec dobiš pri računalniku 20% povrnjeno.
My mind's a hyper tool that fixes everything.

theBill ::

Na firmo lahko kupiš brez DDV, če zavedeš pod osnovna sredstva. Je pa razlika, če kupuješ iz tujine ali v Sloveniji.

V Sloveniji kupiš stvar z DDV-jem in če jo zavedeš pod osnovna sredstva, potem ti ob četrtletnem poračunu zmanjšajo plačilo davka za vrednost DDV, torej naknadno privarčuješ znesek DDV. Za računalniško opremo je DDV 20%. Seveda ti zadeva, ki si jo vpisal kot osnovno sredstvo šteje kot strošek in s tem na koncu leta plačaš manj davka na dobiček (verjetno to misliš s tvojimi strokovnimi informacijami).

Iz tujine blago že v osnovi kupiš brez DDV, zavedeš pod osnovno sredstvo, in je to to, nobenih poračunov DDV ob četrtletju in nič (kolikor imam sam izkušnje, ti iz tujine naknadno ne vračajo davka, torej če si kot pravna oseba plačal z DDV-jem, je to tvoj problem - vsaj tako imajo pri nemškem trgovcu Hoh.de napisano). Gre pa enako kot nakup iz Slovenije v stroške - torej zmanjša prejemke -> manjši davek na koncu leta. Je pa konkretno v Nemčiji DDV za računalniško opremo 19%.

Za več info pa: http://www.racunovodja.com/

Malajlo ::

DDV iz tujine ni tvoj problem, če ti ga obračunajo, ampak kar dvostranski. Tudi v SLO ne moreš izdati fakture z DDV, če je ne smeš. Račun se stornira, izda dobropis, razliko firma vrne (na TRR, na kreditno, najbrž tudi PayPal). Sem že dobil nazaj denar v takih primerih, ko online plačevanje v tujini ne pozna zavezancev v EU.
Ne moreš samo z rameni skomignit. Sploh če je govora o par jurčkih.
Kaj je pa poračun DDV? V poročilu za DDV si odbiješ vhodni davek (če si ga smeš oziroma ga smeš). Ničesar z nikomer ne poračunaš. Mogoče kje za šankom, pri DURSu pa tko ne gre ;)

Aja, pa neto vrednost opreme gre v stroške (spet, če je upravičeno). Zato se ti zmanjša dobiček, plačaš manj davka na dobiček. DDV si si že odbil ob nakupu.
(seveda napisano velja za zavezance za DDV)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Malajlo ()

fosil ::

Nazaj ne dobiš nič.
Tuja trgovina ti mora izdat račun brez DDV, ti pa potem pri nas narediš samo-obdavčitev.
Seveda pod pogojem da si zavezanec za DDV.
Tako je!

theBill ::

@Malajlo - lepo si dodal info., sam namreč ne kupujem prek svoje firme (tisti del z vhodnim DDV, davkom na dobiček, itd. prevzame računovodstvo), tako da mi je bilo vse skupaj na hitro razloženo. Sam moram samo zrihtat pravilni predračun ;)

Mi je pa čudno, ker npr. pri Hoh.de so imeli v splošnih vprašanjih zapisano, da naknadno ne vračajo DDV-ja za kupce iz tujine. Nisem vedel, da lahko kadarkoli firma naroči v tujini in plača polni račun, pa da se potem naknadno izdajajo dobropisi. A ni pri nas tako, da te prodajalec vpraša, če da račun na davčno (in če gre na firmo pač daš davčno številko in ti izda račun na davčno številko), če pa rečeš ne ga pač plačaš kot fizična oseba?

Malajlo ::

Včasih zaserjejo, ker je Slovenija nekje pet držav naprej od Grčije, pa obračunajo DDV. In potem jim pač moraš j... vse po spisku, da popravijo svojo napako.

ramiz?! ::

Jah jaz sem hotu naročit na cyberport.de, pa je vse lepo in prav, mi kaže brez davka, čisto na koncu pa mi še davek prištejejo in sploh ne morem brez davka vzet ...
Never regret anything, there's always a reason things happen.

Malajlo ::

No, vidš. Šalabajzerji ne poznajo VIES pa podobnih jajc.
Ne preostane ti drugega, kot da jih kontaktiraš. Še preden plačaš, ker potem se izgovarjajo na prej omenjene klavzule, da ko zaj€beš - zaj€be$ ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odprtje normiranega spja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16440113 (14988) Recordman
»

DDV, davčni zavezanci itd. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5516430 (15067) Ales
»

Najemna pogodba (ni zavezanec za DDV)

Oddelek: Loža
145076 (4767) Vikking
»

Postal bom podjetnik, kako naprej (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5522990 (17622) K0K0
»

Laično vprašanje glede DDV...

Oddelek: Loža
153314 (3035) SkIDiver

Več podobnih tem