» »

Laserska korekcija vida

Laserska korekcija vida

Aphanisis ::

Je že kdo šel skozi to? Izkušnje? Cena? Priporočila kje to narediti?

Resno razmišljam o tej opciji, ker bi se rad rešil očal. :) Dioptrija je nekje -2.

black ice ::

Pred nekaj leti sem se tudi sam zanimal za to. Pri nas priporočajo (če se še dobro spomnim)Žalec, v tujini pa Češko in Hrvaško (Zagreb). Pri nas je cena za osnovni pregled ~100€, korekcija vida bi naj (po besedah oftalmologa) stala nekje 2500€ na oko.

Zaradi študija nisem mogel opraviti posega, zato sem to odložil do nadaljnega.
Se bodo oglasili še drugi in prispevali še kakšno koristno informacijo.

5er--> ::

smash ::

1. zanima me ali lahko greš večkrat na lasersko korekcijo, v primeru da se ti po prvi operaciji dioptrija zopet poslabša

2. ali lahko pri sami operaciji z premikanjem glave, mižikanjem očesa, na kakršenkoli način, narediš kakšno štalo

3. ali se odpravi tudi astigmatizem oz cilindri?

4. veliko jih pravi, da je treba po operaciji nositi sončna očala, ker naj bi se vse bleščalo...je to res? nekak mi ni jasno, po kakšni logiki bi to tega prihajalo

5. so cene res tako astronomske? je v to ceno vključen vsaj popravek, če operacija prvič ne uspe zaradi kakršnegakoli razloga?

folfy ::

Ravnokar je bil znanec na tej operaciji (v Zagrebu), mislim da je plačal
okoli 1200€ na oko.

@Smash:
Glavo naj bi imel fixirano, tako da ni mogo premikat glave + nekaj da so onemogočili mežikanje.
Pa po operacij isi naj nebi smev kak mesec oči sploh dotikat. Je pa res nosil prvih nekaj dni sončna očala, nevem ali zaradi bleščanja ali zaradi zaščite?

Pravi pa da je njega ful bolelo, čeprav je dobo inekcijo pa protibolečinske tablete.

Po drugi strani pa je bila sestrična na isti operaciji v Žalcu, pa ni omenjala kakih hujših bolečin.

Tilen ::

Kaj pa efekt? 0.0?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

black ice ::

smash je izjavil:


4. veliko jih pravi, da je treba po operaciji nositi sončna očala, ker naj bi se vse bleščalo...je to res? nekak mi ni jasno, po kakšni logiki bi to tega prihajalo

Po pogovoru z zdravnikom naj kar nekaj časa (več kot en mesec) ne bi bral, gledal TV oz. v računalniški monitor skratka nič kar napenja oči, pa tudi sončne svetlobe bi se naj izogibal.

Trenutno imam rajši dioptrijo.

Tody ::

Tole je bulshit :) Edini merodajni zdravniki so tisti, ki delajo operacije teh pa je 3-5 v Sloveniji. Večina okolistov tudi malce nabija in ustrahuje saj če si zbiješ dioptrijo adijo njegov zaslužek.

V kliniki Svjetlost je cena 850 eur za en uč za laser. Pri slovencih je še ceneje "Laserska operacija dioptrije (LASEK) akcija 845 EUR" http://www.morelaokulisti.si/predstavit...

Seveda če ste kandidat za to.

smash ::

black ice je izjavil:

smash je izjavil:


4. veliko jih pravi, da je treba po operaciji nositi sončna očala, ker naj bi se vse bleščalo...je to res? nekak mi ni jasno, po kakšni logiki bi to tega prihajalo

Po pogovoru z zdravnikom naj kar nekaj časa (več kot en mesec) ne bi bral, gledal TV oz. v računalniški monitor skratka nič kar napenja oči, pa tudi sončne svetlobe bi se naj izogibal.

Trenutno imam rajši dioptrijo.


kaj dobiš potemtakem dopust za en mesec?

krtivo ::

Sem šel ravnokar čez tole, pa bom skušal odgovoriti...
Smash:
1. lahko greš večkrat ne operacijo in sicer dokler ti dopušča debelina očesne leče
2. če se premakneš med operacijo, se laser samodejno ustavi
3. jaz sem imel cilindre, pa ni nihče nič kompliciral glede tega
4. blešči se samo prva dva do tri dni po operaciji. Težko držiš oči odprte
5. nekateri imajo popravke vključene v ceno, vsaj zgoraj omenjena okulistka iz Ljubljane ima zagotovo

Pa bom podal še celotni opis postopka, ker sam, kljub veliko temam na forumih, nisem našel vseh informacij, ki so me zanimale:
- začetni pregled pri okulistu je tisti pri katerem izveš ali si primeren kandidat (debelina očesne leče, bolezni očesa, ostale bolezni v družini...) (po navadi brezplačen)
- podrobnejši pregled sledi splošnemu, ko ugotovijo, da si primeren kandidat (očesni pritisk, ozadje-širjenje zenic, bolezni, dioptrija ipd.). Dobiš tudi vsa morebitna zdravila, ki jih moraš zaužiti pred posegom v primeru alergij ipd. (mene je ta pregled stal 100€)
- tretjič obiščeš okulista na dan posega (pred posegom ne smeš nositi kontaktnih leč vsaj nekaj dni, jesti moraš en teden C vitamin cca. 1000mg na dan, da se hitreje celiš, se izogibati kajenju, alkoholu, mrazu, prehladom ipd.)
- na dan posega plačaš poseg pred operacijo (1790€ za obe očesi), nato greš v ordinacijo, se vležeš pod napravo, ki ti avtomatsko izmeri fokusno točko ipd. Veke imaš fizično zataknjene, da ne moreš pomežikniti (ne boli), gledaš v eno zeleno piko. Oko ti ves čas zalivajo s tekočino, tako da meni sploh ni bilo panike, da bi pomežiknil. Ko je vse izmerjeno (cca. 5-10 minut), se vklopi laser na kar te okulista seveda opozori, saj je zdaj res bolje, da ne zijaš okoli. Poseg traja cca. 15 sekund na vsakem očesu. Čutiš rahel vonj po zažganem. Nastane meglica, vendar odvisno od dioptrije takoj ko vstaneš vidiš bolje. Meni se je zdelo neverjetno bolje, samo zelo megleno. Vstavijo ti zaščitne leče. Dobiš kapljice za v oko, ki jih moraš tisti dan oz. teden jemati redno na nekaj ur, prvi dan vsako uro, dobiš navodila kako in kaj, kdaj je naslednji pregled (cca. 4-5 dni) in greš domov (seveda ne sam, drugi te morajo peljati ;-))
IN POL SE ZAČNE ZABAVEN DEL
Po poti domov si še ves navdušen kako je šlo vse "u izi" mimo in gledaš znake, ki jih prej brez očal nisi mogel, poskusiš kakšno tablico na avtu prebrat ipd. Čeprav ti lepo vsi povedo, da bo prvi dan po operaciji kriza, sem bil jaz čist prepričan, da ne bo panike. BIG MISTAKE! Torej, če vam okulistka da zdravila za lajšanje bolečin vam jih verjetno ni dala zaradi promocije farmacevtske družbe, ampak da jih dejansko vzamete, preden začne boleti. No jaz sem čakal predolgo in sem spoznal kako lahko oko boli (primerjava: kot bi mi v vsako oko zarili vroč žebelj, čeprav ne vem kako to boli ;-)) V kaki uri, ko sem pojedel vsa zdravila kar sem jih dobil od okulistke se je zadeva umirila in sem zaspal. Ko sem se zbudil sem še vedno čutil neprijetno ščemenje v obeh očesih. tako je bilo 4 dni do prvega pregleda, kjer so mi samo odstranili zaščitni leči, ki sem jih dobil po operaciji. Ne pričakujte, da boste po odstranitvi zaščitnih leč že ostro videli kot je bil to primer pri meni. In pol pride 5.-6. dan ali naslednji dan ali dva po odstranitvi zaščitnih leč do razsvetljenja ;-) Ko vidiš dokaj ostro, čeprav še ne popolno in zdaj čakam, da se zadeva izboljša.

Uf... čist preveč sem se razpisal, ampak upam, da komu pomaga. Zadeva je ZLATA vredna in ne 2000 €. Če imate še kakšno vprašanje, pa kar na plano ;-)

Vikking ::

Kakšno dioptrijo si imel pred posegom in kakšna je oz. bo po posegu, verjetno ti meritve po posegu še niso opravili. Ter koliko časa je prepoved gledanja v rač. monitor, tv... Oziroma kakšna navodila si dobil, čemu se moraš izogibati prvi mesec po operaciji.

NeMeTko ::

@krtivo - nič preveč se nisi razpisal - še jaz, ki nimam težav z vidom sem z interesom prebral do konca.
Mislim, da si marsikomu pojasnil točno to, kar jih je zanimalo.

feryz ::

Popravek oz. dopolnitev!
Bolečin ni popolnoma in absolutno nič!
Ne vem, ali tvoje izvirajo iz psihičnih predpriprav na njih ali česa drugega, jaz jih nisem imel. Brez da sem se dotaknil kakršnekoli tablete. Fajn je le, da izdatno namakaš uč.
Tudi oslarije glede mesečnih dopustov in podobnega, ne držijo. Dva ali tri dni in si kot prej. Medtem ko čakaš na razsvetljenje, lahko mirno gledaš naokrog, gledaš TV, rač. ali kaj podobnega. Odsvetuje se le napenjanje oči med tem početjem in telesne aktivnosti, ki vplivajo na povečan pritisk, obremenitev glave ali celo direktno obremenitev oči.

Lečo ti vstavijo zato, ker pred samim posegom kirurško umaknejo (zarežejo in pomaknejo v stran) povrhnjico očesa in se mora ta zaceliti in ostati na mestu. Da ta zadeva (kirurgija) ne boli, vam pred posegom stankajo v oko kar nekaj anestetikov v obliki kapljic. Ta poseg res ne boli, je pa malo tečen oz. nelagoden občutek . Nagraužen, po domače.

NeMeTko ::

@feryz: Če nekdo, ki je zadevo dal skozi trdi, da ga je bolelo, mu tudi verjamem, da ga je - kaj bi pa imel od tega, da bi si to izmišljeval?

Če ti praviš, da tebe ni bolelo, ti tudi verjamem, saj tudi ti nimaš razloga, da bi si kaj izmišljeval.

Predvidevam, da je zadeva različna od posega do posega, morda je razlika tudi v samem laserju, globini vžiganja, skratka v tehniki. Potem pa imaš tudi ražlično dojemanje bolečine pri posameznikih.

Vse skupaj sešteto očitno pri nekomu povzroči občutne bolečine, pri drugemu pa zgolj 'neprijeten občutek'.

krtivo ::

@Vikking imel sem na eno oko dioptrijo -6,75, na drugo tudi nekaj podobnega. Meritev zdaj še nisem imel, ampak jih niti ne rabim, ker je razlika takšna, da tudi če mi je ostalo -1.00 ali kaj podobnega se mi zdi zdaj, da vidim kot zajec ;-) Izogibal naj bi se premočni svetlobi, računalniku, televiziji, ampak po moje je to mišljeno večurno zijanje v ekran. Če bi moral 8 ur zbrano gledat v monitor, verjetno res ne bi šlo gladko, ampak ne bi me bolelo ali kaj podobnega po moje. Ne bom rekel, da ni panike, ampak jaz nimam težav in občudujem kako lahko na SLO1 ali SLO2 preberem napisek "živo" pri logotipu z razdalje nekaj metrov ;-)
@Feryz ja res je, pri eni vrsti operacij ni bolečin, ampak to je PRK metoda z laserjem (2600€), jaz sem šel na "cenejšo" varianto, kjer ti ničesar ne vstavljajo v oko, ampak ti laser le stanjša lečo in boli, verjemi. PRK pa lahko bereš že isti dan in je tudi kasneje neboleča. Riziko je, da se ti razliva svetloba, česar si jaz zaradi poklica ne smem privoščiti.
Tudi tiste s sončnimi očali so malo bose, saj se je danes pokazalo sonce pri nas in nisem imel nobenih težav s tem.

Za skeptike... jaz sem 4 leta!!! razmišljal o tej operaciji. Skoraj odkar so bile na voljo pri nas za normalen denar. Zaradi moje visoke dioptrije. Pa sem se šele zdaj odločil in za zdaj mi niti slučajno ni žal, kljub enodnevnim nevšečnostim. Imel sem vse pomisleke, prebral vse forume na to temo, tudi o izgubi vida po operaciji, helikopterskih prevozih v Švico, zgubanju leče, crosslinking popravkih itd. Priznam, da ni enostavno in če bi imel recimo -2.00 ali podobno dioptrijo bi verjetno tole še vedno bral z očali.

smash ::

@krtivo hvala za info

kako to da ne predlagajo poseg najprej na enem očesu in potem še na drugem? je zadeva že tako sigurna, da ne more iti kaj narobe?

krtivo ::

@smash: ja, verjetno je res tako, da je zadeva ziher, pa tudi časovno, manj pregledov, enkrat manj skrbi... Včasih vem, da so delali najprej eno potem drugo oko, danes pa kar obe hkrati.

amigo_no1 ::

feryz:
Bolečin ni popolnoma in absolutno nič!

Odvisno od postopka...

ABX ::

Sodelavka je to naredila.

5.000E, 15 min nebolečega posega in zdaj vidi odlično.

P.S: Ravno kar sem zasledil na ta član.
http://rt.com/news/eye-lens-stem-cells-...
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

A. Smith ::

Tilen je izjavil:

Kaj pa efekt? 0.0?


Pri korekciji višjih dioptrij je možnost za ostanek določene manjše dioptrije poposegu nekoliko večja in zavisi predvsem od stopnje dioptrije. V primeru zadostne debeline roženice je možna v primeru zaostale dioptrije po obdobju enega leta dodatna laserska korekcija. 0.0 nihče ne upa garantirat. Ponavadi garantirajo neko mejo, recimo 0.7.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

fujtajksel ::

A je kdo kaj zasledil o odstopih mrežnice po posegu?

francek1 ::

Vsem, ki se boste odpravili na to operacijo svetujem, da se pozanimajo, kateri laser uporabljajo. Mora biti vsaj pete generacije. Priporočam
http://www.opticalexpress.hr/si/ocesna_...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

smash ::

hrvati so se zgleda specializiral za te stvari :)

Nancy1811 ::

krtivo
Hvala za izčrpen komentar,10 dni nazaj,sem ga z zanimanjem prebrala večkrat,danes pa sem 7 dan,po posegu LASEK.Vse kar si napisal je res,za kakšne bolečine gre,ve pa le tisti,ki je šel skozi to..
Zdaj me zanima še nekaj stvari in sicer,kako je pri tebi s suhim očesom?Sama bi si kapljice lahko dajala na 5 minut,sicer vidim motno,megleno.Ko si dam kapljice,se slika izostri,a le za nekaj minut,dokler je oko mokro.
Drugo najpomembnejše vprašanje je,kdaj oziroma po kolikem času,se ti je izostril vid?Kot sem omenila,je danes točno teden dni po operaciji,moj vid pa je na daleč ravno tak,kot pred posegom.Očitna razlika je na blizu,naprimer na rokah vidim vsako porico,gubico,ki je prej nisem videla niti z očali.Malce sem zaskrbljena gleda vida na daleč...
Moja dioptrija pred posegom je bila -4.0 na eno,ter -3.75 na drugo oko.
Pri pregledu naslednji dan,mi je zdravnica rekla,da se mi oko po posegu lepo celi.
Poseg sem delala v kliniki Morela.
Hvaležna bom za vsako informacijo!

gnss ::

@krtivo

Najlepša hvala za informacije iz prve roke.

Zanima me ena stvar - kateri tip operacije je bil izvečen na tvojih očeh?
PRK, Lasik, Lasek??

Hvala za odgovor!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Laserska operacija oči (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Loža
809267718 (19892) trancer01
»

Keratokonus oči

Oddelek: Loža
133219 (1695) cebelar123
»

očala ali leče?

Oddelek: Loža
223785 (3165) mkk20
»

Laserske operacije oči

Oddelek: Znanost in tehnologija
224900 (4342) darian
»

Očala-špegli (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
885501 (4500) c0Rp_

Več podobnih tem