» »

Kateri D-SLR fotoaparat

Kateri D-SLR fotoaparat

«
1
2 3

22gapi22 ::

Pozdravljeni!
Do novega leta bom kupil D-SLR fotoaparat a ne vem za katerega naj se odločim. Gledal sem fotoaparat Nikon D5200 in se mi zdi po funkcijah in specifikacijah zelo dober fotoaparat. A ker nimam še veliko izkušenj z D-SLR fotoaparati me zanima še nasvet od tistih, ki imate z njimi veliko izkušenj. Prosim če mi potrdite mojo izbiro ali pa mi predlagate kaj kar je po vašem mnenju (sorazmrno s ceno) boljše od tega. Za kit sem pripravljen plačati do 900 eur.
Aja pa znima me še konkretno koliko več dobiš pri D5200 kot pri D3200 za skoraj dvojno ceno (ne po specifikacijah temveč po rezultatu - sliki).
Hvala za vse nasvete in pomoč pri odločanju ;)).
LP 22gapi22

bluefish ::

Rezultat je enak, ker imata podoben oz. celo enak senzor.

Oglej si še ponudbo Canona (600D ali 650D) in pred končno odločitvijo aparat dejansko primi v roke ter preveri dosegljivost gumbov ter rokovanja na sploh.

22gapi22 ::

Oo, hvala za tako hiter odgovor...
Ja sem gledal tudi ta dva, vendar ponujata za večjo ceno manj (vsaj po reviewih, specifikacijah in sample fotografijah). Zanima me še koliko je pomembno število autofocus points (D3200 jih ima 11 in D5200 39), ker sem videl da imajo nekateri D-SLR fotoaparati težave z autofocusom.
LP

eric_cartman ::

Tako je s temi zadevami.. Tisti, ki si lastijo Canona bodo nanj pač prisegali in obratno.. Tisti, ki imajo Nikona bodo prisegali na Nikona.. Kot fotografu se mi zdi, da ima Nikon vedno boljše razporejne tipke in omogoča hitrejši dostop do nekaterih funkcij, ki jih stalno uporabljaš kot fotograf.

Vedi, da pri DSLR-ih fotoaparat še zdaleč ne pomeni vse. Objektiv, ki pride zraven v kitu - predvidevam, da je navadni 18-55 VR Nikon objektiv ta, ki ga boš vzel, namreč ponuja dosti nizko kvaliteto fotografij, vendar še vseeno odlično za fotografa začetnika.

Želim povedati, da imaš lahko DSLR fotoaparat za par tisoč EUR in če imaš na njem slab objektiv, bo slika daleč od vrhunske.

Sicer pa je Nikon 5200 novejši in pravzaprav ne ponuja nekih velikih razlik med Nikonom D3200. Ima le več točk ostritve in nekaj procentov manj šuma pri visokih ISO vrednostih, ter čisto malo večji senzor.

Pri fotoaparatu je pač tako, da več denarja kot daš tudi več dobiš.. Tako, da jaz bi na tvojem mestu vseeno vzel body od Nikon D5200 in pa zraven kakšen povprečno dober objektiv..

Ali pa 2. opcija - Nikon D3200 in objektiv višjega cenovnega ranga...

Vseeno pa, če se misliš s tem resno ukvarjati se splača dati teh 900 EUR...

Za začetnika je 11 točk ostritev, kolikor jih ima D3200 sicer zadosti vendar, ko napreduješ je pač boljše če jih imaš na voljo več..Jaz sem začel pred 7 leti z Nikon D40, ki ima 3 točke ostrenja in so bile slike vseeno perfektne.. Še danes jih imam obešene na steni..

Ponavadi imajo težave tisti, ki še ne znajo operirati s fotoaparati in imajo 51 točkovni sistem..

Zgodovina sprememb…

fujtajksel ::

Pri sliki se bolj pozna kateri objektiv. Pri Nikonu se 18-105VR za začetek kar dobro obnese.
Pa pomisli če res hočeš DSLR ali bi mogoče s kakšnim brezzrcalcem lahkotneje pohajal. Npr Oly OM-D, ki ima že tudi kar spodoben senzor. Zna sicer prit dražje.

jype ::

eric_cartman> Tako je s temi zadevami.. Tisti, ki si lastijo Canona bodo nanj pač prisegali in obratno.. Tisti, ki imajo Nikona bodo prisegali na Nikona..

Ni nujno. Jaz delam s Canoni, pa mi je Nikon v ogromno pogledih bolj všeč.

eric_cartman> Kot fotografu se mi zdi, da ima Nikon vedno boljše razporejne tipke in omogoča hitrejši dostop do nekaterih funkcij, ki jih stalno uporabljaš kot fotograf.

Točno zaradi tega (pa v splošnem precej boljših AF sistemov).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

eric_cartman ::

@jype

seveda obstajajo tudi izjeme :D

Samo pravim, da je to ponavadi tako.. :)

sloxl8 ::

Objektivi so tisti, ki prinesejo največ pri kvaliteti slike. Zato predlagam, da kupiš cenejše ohišje in razliko raje porabiš za kakšen dober objektiv.

kitewing ::

sloxl8 je izjavil:

Objektivi so tisti, ki prinesejo največ pri kvaliteti slike. Zato predlagam, da kupiš cenejše ohišje in razliko raje porabiš za kakšen dober objektiv.

Če je body počasen in če ima senzor veliko šuma ti tudi dober objektiv ne pomaga kaj dosti, sicer omenjena Nikona nista slaba. Sony SLT A65 je tudi v tem rangu in ni slaba izbira http://www.dpreview.com/reviews/sonyslt...

eric_cartman ::

@kitewing

To že drži, samo problem je v tem, da je budget omejen na 900 EUR..

V tem rangu pa se ne dobi ohišja, ki bi imel pri visokih ISO vrednostih malo šuma.. Lahko rečemo sorazmerno malo v primerjavi z drugimi body-i v tem rangu, vendar še vedno preveč šuma nad ISO 800 tudi za amaterskega fotografa.

Da ne govorim, kaj se zgodi s ceno, ko pridemo do full frame body-jev in objektivov. Na žalost je tako, da je pri fotografski opremi 900 EUR drobiž in lahko zares dobre rezultate dobimo šele, ko za fotoaparat zapraviš 2000 EUR in več in na enemu objektivu še vsaj dodatnih 700 EUR.

Pri Sony-u pa vidim isti problem, kot pri Canon-ih - in to je slaba razporeditev tipk. Vsaj meni to predstavlja velik problem.

Zgodovina sprememb…

buneech ::

Glede na budget bi blo vrjetn najbol kšnga D5200 z 18-105 kit objektivom, ali pa ekvivalentnega Canona. Odvisno kaj ti bolj sede v roko, in katere objektive imaš bolj pri roki (prijatelji, znanci, itd.).

fujtajksel ::

eric_cartman je izjavil:

@kitewing
To že drži, samo problem je v tem, da je budget omejen na 900 EUR..
V tem rangu pa se ne dobi ohišja, ki bi imel pri visokih ISO vrednostih malo šuma.. Lahko rečemo sorazmerno malo v primerjavi z drugimi body-i v tem rangu, vendar še vedno preveč šuma nad ISO 800 tudi za amaterskega fotografa.


Jst mislim da pri novih DSLRjih v tem rangu sploh ni velike razlike pri višjih isih ;) D3200 in D5200 imata tkointko senzor po zadnji modi, pa tudi D5100 in D7000 sta relativno novejša generacija. Canonovi senzorji so nekej slabši pri osnovnem ISO (ampak moraš slikat raw da imaš kej od tega), sicer pa tud ni blazne razlike. Pozna se, če imaš večji senzor, kar pa je izven budgeta. Do nedavnega so tu m43 brezzrcalci nekaj zaostajali, ker njihovi senzorji niso bili konkurenčni, ampak zadnji trije Olympusi s Sonyjevimi senzorji so kar dobri za ta crop faktor.
Tako da če hočeš manj šuma v slabi luči kupi objektiv s širšo zaslonko. Kakšen rabljen Nikonov 50/1.8D npr dobiš poceni. Ali pa namesto običajnega kit objektiva vzameš kakšen srednji zoom s širšo zaslonko od Tamrona ali Sigme, ki tudi ni pregrešno drag.

22gapi22 ::

Iz vaših odgovorov sklepam da se mi najbolj splača kupiti cenejše ohišje (tako, da bi mi najbolj ustrezal D3200) in zraven kakšen boljši objektiv. Sem gledal tudi omenjene Sony-je in sem ga tudi preizkusil, vendar mi nekako bolj ustreza Nikon s katerim sem že več delal (pri astronomiji) in ima zelo dobro postavitev in obliko. Edino kar me malo moti je to, da Nikon D3200 nima funkcij kot so auto HDR itd... Ko sem pogledal več sample slik sem se kar navdušil za 5100, saj je pri slabši svetlobi kvaliteta mnogo boljša (glej sliki). 6MP razlike je v primerjavi s to lastnostjo nič. Ker je cena zelo podobna me zanima za katerega bi se vi odločili?

Hvala za vse odgovore, saj so mi v veliko pomoč pri izbiri.
LP ;)

 Nikon D3200

Nikon D3200

 Nikon D5100

Nikon D5100

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 22gapi22 ()

kitewing ::

Hdr narediš v postprodukciji.

Lozinka ::

OP stegni stegni se za rabljenim d7000 in kakšnim bolšim objketivnom. Recimo: http://www.bolha.com/fotografija-in-opt... (3 leta ima še garancije) + 50 mm fixen objketiv (http://www.bolha.com/fotografija-in-opt....

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Lozinka ()

22gapi22 ::

kitewing je izjavil:

Hdr narediš v postprodukciji.

Ja saj to vem, vendar se mi je zdelo priročno da ti lahko to naredi že fotoaparat. In to res ni faktor. Bom zvečer, ko bom imel čas pregledal še tega iz Bolhe. Kaj pa glede omenjenih dveh?
LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 22gapi22 ()

fujtajksel ::

22gapi22 je izjavil:

kitewing je izjavil:

Hdr narediš v postprodukciji.

Ja saj to vem, vendar se mi je zdelo priročno da ti lahko to naredi že fotoaparat.
LP


HDR je res non-feature, ker je procesiranje v aparatu preveč omejeno za dober rezultat. Pri današnjih senzorjih se je bolj smiselno naučit podobno procesiranje iz raw posnetkov (Lightroom 4, Raw Therapee 4, DxO OP 8) - če pa že rabiš res pravi HDR imaš bistveno boljše možnosti z Auto-Exposure Bracketing in potem s HDR programom na računalniku.

Ampak je pa kup drugih funkcij in gumbkov za katere so tamali oskubljeni in za katere težko veš al jih boš pogrešal hudo al nič. Ni druge kot da greš čez sezname na Dpreview ali Imaging resource in se poskusiš nekako odločit. Tud če kiksneš bo čez par let čas za menjavo...

Cveto ::

Tale iz oglasa niti ni tako ugoden, saj je brez objektiva. Je sicer varianta, a bo treba dodati par sto eur za kakšen pameten objektiv.

Fiksni objektiv 50mm je sicer kul, a je preveč specifičen da bi ga imel kot edini objektiv. Za pokrajino in saplošno fotografijo je preozek, za portrete pa je odličen, a le če imaš dovolj prostora. Jest ga sicer imam, a večinoma ostaja v torbi. Ko pa pride do situacije da pride v poštev, so slike fantastične.

Kar se aparata tiče imam jaz sicer Canona, a ko g ledam kakšna je situaccija zdaj, bi verjetno tudi vzel Nikona. Takrat (dve leti nazaj) Nikon pač ni imel nič pametnega v razredu mojega 550D.

Zvezdica27 ::

lp,

če boš šel na canon, ne glej novih 650d, ampak raje poglej za rabljenimi 550 ali 600d, isti šrot, samo ful ceneje. Celo 500d (nima eksternega vhoda za mic, ima pa video). V tem rangu hudih razlik ni, so pa ti onosvneži od neke časvone meje HUDO spodobni fotkiči. Pri canonu je ta meja bila 500D za ta rang (advanced entry).

Tistih 100e razlike pa raje vloći v oreng objektiv! In pa v oreng oreng flash! Bolj kot karkoli na začetku rabiš dober flash, kak Metz 48 ali 50 (canon so dragi, kitajci v kurcu). Od tu naprej pa se učiš.

Body boš menjal, obejktivov ne.

In ko odločiš za C ali N - potem moraš to furati do konca. Za N ne poznam.

Veliko užitkov!

zz

Lozinka ::

Cveto je izjavil:

Tale iz oglasa niti ni tako ugoden, saj je brez objektiva. Je sicer varianta, a bo treba dodati par sto eur za kakšen pameten objektiv.

Fiksni objektiv 50mm je sicer kul, a je preveč specifičen da bi ga imel kot edini objektiv. Za pokrajino in saplošno fotografijo je preozek, za portrete pa je odličen, a le če imaš dovolj prostora. Jest ga sicer imam, a večinoma ostaja v torbi. Ko pa pride do situacije da pride v poštev, so slike fantastične.

Kar se aparata tiče imam jaz sicer Canona, a ko g ledam kakšna je situaccija zdaj, bi verjetno tudi vzel Nikona. Takrat (dve leti nazaj) Nikon pač ni imel nič pametnega v razredu mojega 550D.


50mm je super za začetnika, da se malo nauči kompozicije. Vsi profi fotografi/snemalci po "old scool principu" začnejo slikat/snemat z vidnim poljem kot ga ima človek (50mm), tako, da imajo nastale fotografije/posnetki neko dejansko težo (zgodba, pomen) in kompozicijo. Kasneje si lahko kupi še en širokokoten in makro objektiv pa ima pokrite vse sfere. Ne vem zakaj bi rabil zoom objektiv, če ne slika športa/dogodkov/medvedov/ni nek mam-fotoapart-pa-sme-turist.

bluefish ::

Ja, fiksna goriščnica vsekakor prisili k razmisleku o kadru, vendar ni ravno nujno, da je to 50mm.
Na crop formatu namreč postane precej omejujoča in je dolžina tam okoli 35mm verjetno boljša izbira.

=Exceed= ::

Izredno dobra opcija je tudi Pentax K-30:

Dpreview

Imam ga v lasti slab mesec. Kaj konkretnega še ne moram napisati, saj
enostavno ni bilo časa (in lepih dni :)) pretestirati kamerce, nasplošno
pa sem z do zdaj zajetimi slikami izredno zadovoljen.

Vzel sem v kitu z objektivom 18-135 WR.

kuglvinkl ::

Zakaj je potem izjemno dobra opcija, če sploh še mnenja nimaš?

eric_cartman ::

Še vedno se mi zdi, da Pentax ni primerljiv z Nikoni in Canoni.. Po dostih review-ih berem in gledam primerjave, pa imam osebno mnenje pač tako, da Pentax še vedno zaostaja..

V dostih primerih ima večji šum kot Nikonovi fotoaparati vstopnega rangam, dosti slabša nasičenost barv itd...

Takrt ko bo 90 % fotografov trdilo, da je Pentax dober fotkič oz. boljši od Nikona, potem si bom mogoče še premislil... :D

Zaenkrat pa moj D300S in po novem D600 super funkcionirata - vsaj še za nadaljnih 5 let... :D

fujtajksel ::

Kolikor jaz zastopima ima Pentax v amaterskem segmentu čisto zanimive aparate, šepa pa bolj na pro sceni in glede širine izbire objektivov. Eni senzorji so isti Sonyjevi kot v Nikonih, tako če ti hišni rendering ni všeč lahko vzameš kakšen raw konverter.

=Exceed= ::

@kuglvinkl, zato, ker je še vedno opcija. Ni pa brezpredmetno link dpreviewa v mojem postu:)

Nasplošno pa sem mnenje napisal.

22gapi22 ::

V zadnjih dneh sem imel končno malo več časa za prebiranje reviewov in sem ugotovil, da bi mi najbolj ustrezal canon 600d. Sprva sem se navdušil nad Nikoni, ki so v slabših svetlobnih pogojih boljši (vsaj v tem cenovnem rangu) a sem se potem malo bolj poglobil v funkcije in sem presodil da mojim potrebam Canon bolj ustreza. Canon ima možnosz manual focusa pri videu, crop zoom med videom še vedno pri polni ločljivosti, 60 fps, slike imajo malce lepše barve (sicer se jih da v Photoshopu itd.. enako spremeniti tudi pri Nikonu vendar vseeno.) in kar je najpomembneje ima Canon nastavitve hitrje dostopne in narejene bolj pregledno. Na odločitev je vplivala tudi dobra Canonova programska oprema za PC, ki vključuje tudi upravljanje fotoaparata preko USBja. Pri vseh fotoaparatih, ki sem jih imel do sedaj sem zelo pogrešal, da bi jih lahko upravljal tudi preko PCja, saj občasno pride prav tudi avtomatsko upravljanje fotaparata.

Hvala vsem, ki ste si vzeli čas in napisali svoje mnenje.
LP

jype ::

22gapi22> Canon ima možnosz manual focusa pri videu

Ne možnost, obvezo. Autofocus med snemanjem videa imaš na nekaterih Nikonih, pri Canonih pa ne.

22gapi22> Na odločitev je vplivala tudi dobra Canonova programska oprema za PC, ki vključuje tudi upravljanje fotoaparata preko USBja.

To zna tudi Nikon, recimo z gphoto2.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

bluefish ::

jype je izjavil:

Ne možnost, obvezo. Autofocus med snemanjem videa imaš na nekaterih Nikonih, pri Canonih pa ne.
Tudi pri Canonih je, vendar je zadeva bolj boga. Nekaj napredka je pri 650D in dveh lečah s STM motorčkom.

hank ::

Za budget 900€ je odlicna varianta Pentax k30, oziroma se bolje k5.
http://geizhals.at/eu/571969
Ce te ne moti slabsi video nacin in manjse st. pik, potem je to za to ceno dalec najvec kar lahko trenutno dobis. Kompaktno, proti prahu in vodi dobro zatesnjeno ohisje in trenutno se zmeraj najboljsa kvaliteta slike v APS C razredu. Pentax ima najbolj naravne barve in ravno pri visokem ISO najboljoso sliko (ohrani najvec detajlov), slabost je tudi, da je pri nas na voljo malo rabljenih objektivov.

blackbfm ::

V dostih primerih ima večji šum kot Nikonovi fotoaparati vstopnega rangam, dosti slabša nasičenost barv itd...


a to tut piše da imajo nikoni namenoma okleščene funkcije (ena cvetka recimo je kompresija raw slike) in gumbe, zato da ne vstopni modeli ne delajo konkurenco boljšim modelom? že zaradi tega ga nikoli ne bi kupil

fujtajksel ::

blackbfm je izjavil:

a to tut piše da imajo nikoni namenoma okleščene funkcije (ena cvetka recimo je kompresija raw slike) in gumbe, zato da ne vstopni modeli ne delajo konkurenco boljšim modelom? že zaradi tega ga nikoli ne bi kupil


Vsaka firma ima pač svoj poslovni model in če ti ni všeč pač ne kupi. Seveda je nadležno, da ne prodajajo majhnega DSLRja z bogatim naborom vseh možnih funkcij, ki se jih bi dalo stlačit vanj (nekatere zadeve so tudi povezane z manjkajočim hardverom, ki je odletel ob prešanju). Ampak dejansko pa tipični uporabnik ne uporablja vseh možnih funkcij. Še zlasti profesionalci najbrž ne uporabijo 10% vse tiste funkcijske navlake na ta velikih škatlah. Vprašanje je, ali ti oskubljeni nabor ustreza ali bi kaj pogrešal.
Druga stlačena reč pri vstopnih modelih je iskalo. Pri ta večjih dobiš mnogo boljši pogled na to kar slikaš, kar je presneto pomembna reč.
Kar se tiče lossy raw kompresije boš z lučjo podnevi iskal njene škodljive posledice. Tudi v zanič svetlobi jih težko najdeš, in na DxOMark se tudi vstopni modeli dobro odrežejo. Večini bolj ustrezajo dobljeni manjši fajli.

Če iščeš primere Nikonovega korporativnega pohlepa se sicer najde še kaj:
- na Nikonovem servisu ne bodo hoteli imet opravka za aparatom, ki ni bil kupljen po legalnih kanalih (je "grey market", tj uvožen iz območja kjer ga prodajajo po nižji ceni, medtem ko sami nimajo zadržkov pri selitvi proizvodnje tja kjer je najcenejša)
- Nikon od nedavnega noče več prodajat rezervnih delov neodvisnim serviserjem.
Ne bi vedel kako je glede tega pri drugih firmah, ampak bojim se da so časi svetovnih garancij minili.

bluefish ::

Canon ima menda tudi regijsko garancijo.

floyd1 ::

Ko sem se odločal za prvi DSLR me je pri (sicer izvrstnem) Nikonu zmotilo le to, da so takrat začeli iz vstopnih bodyjev metati AF motorček. Velika izbira rabljenih objektivov (ki so za začetnika vsekakor zanimivi) potem naenkrat več ni bila tako velika. Seveda če nočeš ostriti ročno.

fujtajksel ::

> Canon ima menda tudi regijsko garancijo.

Kaj pa rezervni deli, ki so pogoj za delovanje neodvisnih servisov in manjša domača popravila?


> Ko sem se odločal za prvi DSLR me je pri (sicer izvrstnem) Nikonu zmotilo le to, da so takrat začeli iz vstopnih bodyjev metati AF motorček. Velika izbira rabljenih objektivov (ki so za začetnika vsekakor zanimivi) potem naenkrat več ni bila tako velika. Seveda če nočeš ostriti ročno.

No na nove Canone njihovih starih objektivov niti nataknit ne moreš.
Se mi zdi da je objektivov z motorčkom za Nikon zdaj že kar dovolj. Z majhnim iskalom seveda ročno težko dobro ostriš. Če že imaš kakšne take objektive ali res računaš da drugače ne moreš prit do dobrega stekla, relativno poceni dobiš motoriziran aparat starejše generacije, npr D90, D80 - sploh niso zanič.

jype ::

fujtajksel> Kaj pa rezervni deli, ki so pogoj za delovanje neodvisnih servisov in manjša domača popravila?

Vratca za prostor baterije za vsak aparat iz EOS serije se dobi za par deset evrov na Canon servisu v Fužinah.

fujtajksel> No na nove Canone njihovih starih objektivov niti nataknit ne moreš.

Ja, ker se je iz FD na EF spremenilo praktično vse. Tudi sicer Canon ni znan po odprtosti in večina proizvajalcev cenejše optike razvije lastno elektroniko z reverznim inženiringom Canonove.

dottor ::

Si bom malo sposodu temo.

Trenutno uporabljam Nikon P90. Fotoaparat za začetnike je res super, saj te vpelje v svet fotografije. Sedaj je postal že malo premalo pa so že vidni minusi kot do ne najboljši fleš in slikanje v zaprtih prostorih (to rešujem nekako tako da pred fleš dam dlan, da se svetloba malo razprši in pridejo boljše slike s flešem kot če pustim direktno), ponavadi se spovne filat fleš lih takrat ko ga rabiš, na sploh v temnejšem okolju ima kar precej minusov. Malo sem razmišljal, da namesto kompa si uzamem drugo mašinco in tega P90 pustim za domačo uporabo za brata in očeta.
Za zdej sem nekako gledal:
Nikon D5100 + 18-105 VR (600€)
Bliskavica Metz 36 AF-5 digital (90€)
Baterija Hahnel Li-Ion HL-EL14 (50€)
SanDisk Ultra 16 GB (Class 10) (17€)
Cene so zelo na grobo zaokrožene in bi vse skupaj prišlo okoli 750€. Ker veliko slikam zaprtih prostorih (razne razstave, cosplayi, ...) ter z družino veliko časa preživimo v naravi bi uzel nekaj kar bi odgovarjalo obojemu. Nekako se mi zdi D5100 idealna rešitev. Objektiv sem zanalašč "izbral" 18-105 ker bri coplayu recimo imaš motive ki se premikajo in 1x so pred tabo čez 2 sekunde pa 5,6 metrov stran in bi rad ujel neko podrobnost in nimaš časa menjavat objektiva.

Rad bi dobil mnenje strokovnjakov. Se bo pa to nabavljalo najverjetneje v prvi tretjini naslednjega leta (če mi doomsday ne pokvari veselja) :D

Map ::

Pomoje je najboljše da kupiš Nikona D5100 in en boljši objektiv. Nikon D5100 body + objektiv NIKKOR 18-105 VR te pride na mimovrste slabih 600€, ostalih 300€ pa porabiš za en dober objektiv. Priporočam ti objektiv Nikon AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G, stane pa 200€, ampak lahko z njim delaš odlične posnetek in lahko veliko ustvarjaš, ali pa kupiš enega za 300€. Še bolj se ti splača kupit rabljen objektiv, ampak dobro ohranjen. Zaradi starorsti ni nič slabša slika, le kak rang boljši objektiv dobiš za isto ceno.

dottor ::

Kar se fotoaparata kliče sem lih gledal da KIT D5100 + 18-105VR. Objektiv sem tudi razmišljal uzet kasneje enaga za slikanje na raznih zaprtih eventih (razstave in cosplayi) tako da si mi s tem predlogom malo olajšal delo, bom pa vsekakor kupoval novo robo in ne rabljeno že zaradi tega če mam namen uložit tolko denarja v to. Kaj pa mnenje glede bliskavice Metz 36 AF-5? Z zdajšnjo bliskavico na P90 nisem najbolj zadovoljen, ker osvetli samo eno polje, pa dosti krat bi želel razpršeno svetlobo (zato postavim dlan bred bliskavico ko želim to), zato se tudi odločam za "zunanjo" bliskavico.

fujtajksel ::

Mensezdi da je Metz 36 bolj zasilna zadeva.
http://dpanswers.com/roztr/flash_show.p...
http://speedlights.net/strobist-flash-b...
http://www.buzzillions.com/reviews/metz...

Bi priporočal vsaj kakšen SB-700 ali rabljen SB-600. Nikonov zato, ker imajo fleši precej enih načinov in ta "združljivi" nikoli ne podpirajo čisto vsega - pa že z originalnimi so včasih problemčki. Če že vzameš združljivega, dobro pogugljaj in glej da ima vsaj spodobno veliko bazo uporabnikov. Pa da ima spodoben GN - če že nosiš kramo naokrog, naj bo vsaj kej od nje.

Map ::

Tudi jaz bi priporočal kakšen SB-700, če že misliš vlagat. Glede objektivov pa, če misliš na kakih zaprtih eventih slikat, se ti za 100€ več splača namesto AF-S 50mm 1.8 splača vzet 1.4. Pravijo, da se splača dat še teh 100€. Če boš kupoval nove objektive še bolje, ampak ne mislit, da je leto starejši kaj slabši in ko bo šlo za objektiv, ki ga dobiš rabljenega 30,40, v nekaterih primerih tudi 50% ceneje, je pa bolje malo razmislit.

kuglvinkl ::

enih leč enostavno ni. Sam iščem 17-35 že pol leta...

Ampak, zdej bom mogoče počakal na 24 TS od Samyanga.

Sicer pa, Sigma je dala super lečo ven 35mm 1.4. Pro grade (OK ni weater sealed). Kar pomeni, da bo narejen pritisk na Nikona in Canona :) Like AMD in good ol' days.

Zgodovina sprememb…

dottor ::

Bom še malo po bolhi pogledal kaj se prodaja. Za zdej hvala. Bo treba najprej začet zbirat €, tako da upam da mi v 4ih mescih uspe zbrat vsaj za KIT. Se bom vsekakor pred nakupom spet javu in preveru kaj je novega na trgu.

Map ::

Ni za kaj. Ti pa priporočam, da si ogledaš foruma slo-foto.net in e-fotografija.com. Oba foruma sta slovenska in verjamem, da ti bosta prišla prov pri izbiri. Za vsak slučaj še tam malo povprašaj, kaj je najbolje kupit. Najdeš lahko tudi veliko nasvetov kako fotografirati, skratka vse. Do takrat, da kupiš fotoaparat beri foruma, sprašuj in uporabljaj iskanje. Ko boš imel fotoaparat v rokah pa samo slikaj in probuj različne nastavitve itd.

freesty ::

http://www.bolha.com/fotografija-in-opt...

Tole se mi zdi zelo dober deal.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

dottor ::

To sem tudi vidu ja. Pa še v Kopru so :) Je kdo kej kupoval kdaj pri Foto Levac v Kopru? Se da na obroke zmenit? Neki sem iskal na spletni strani pa nisem nič zasledil. Bi vzel komplet opremo pri njih pa če se da zmenu na obroke preko trajnika, še boljše preko položnice. So malenkost dražji, ampak na mimovrste če želim na obroke bo mogu iz v Ljubljano, pa raje dam 10-20€ več pa imam vse v Kopru.

freesty ::

Sedaj sem videl, da v bigbangu prodajajo za 600€ isti komplet. Lahko na obroke brez obresti. Imas moznost nabavit se zgodi garancijo. In pa mogoce se kaj zbarantas:)
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

dottor ::

Bomo šli še tam pogledat. V Foto Levac lahko samo preko Diners Cluba, ki pa je nimamo doma. Meni kot študentu dvomim da bojo v BBju odobrili obroke bom se zmenu z očetom (ki bo verjetno spet zakompliciral). Grem si zdej an spletno stran BBja prebrat malo pogoje pa kako pa kaj na obroke.

EDIT: V ponudbi imajo z objektivom 18-105 in 18-105VR, pa me zanima razlika. V ceni je 20EUR.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dottor ()

freesty ::

VR je s stabilizatorjem. Vzami VR za 20€ se splaca.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

dottor ::

Pa še cene so primerljive z Mimovrste. Objektiv je 2€ cenejši, Metz 36 AF-5 digital (SB700 je za zdej malo izven dosega) je pa 10€ dražji. Fotoaparat ima razrezano ceno kar je super, za objektiv in bliskavico bi proval uzet na obroke, alpa zbrat tistih 300€ v šusu. Pri VRju je edino to da ne dobiš zraven torbice in kartice kar je par 10€ več ampak dobim čene drugo stabilizator.

Zdej pa ostaja še najtežji del... Prepričat očeta da gre z mano v BB in uzamemo na njegovo ime, ker sem jaz študent in nebo šlo na moje, pa da mu pol iz štipendije dam 60€ na mesec in počasi zberem 300€ za AF-S 50/1.8G in 36 AF-5.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fotoaparat - priporočilo za nakup (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
695576 (3981) BRBR
»

Fotoaparat :)

Oddelek: Kaj kupiti
355650 (4629) leil
»

zrcalno-refleksni fotoaparat (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
14023719 (18570) schurda
»

Nikon D5100 + Tamron 18-200 ali 18-105 VR

Oddelek: Kaj kupiti
154561 (4357) Good Guy

Več podobnih tem