» »

Skupen MONITOR za TV in Računalnik

Skupen MONITOR za TV in Računalnik

DoberDan ::

Pozdrav!

Pred mano je selitev in zato bom potreboval tudi novo televizijo. Računalniški komplet, katerega del je tudi LCD računalniški monitor SamsungS24B370 24palčni gre z mano.

Ker bi bila računalnik in TV v istem prostoru in to še praktično drug ob drugem, je torej nesmiselno imeti dva monitorja eden zraven drugega.

Zatorej: Potrebujem MONITOR, ki ga bom lahko uporabljal za delo na računalniku za mizo in ki bo hkrati dovolj velik in dober, da bom lahko gledal TV programe s kavča, ki bo 280cm oddalnjen od monitorja.

Kaj mi priporočate? Kakšen ekran, da bo dober tako za nabijanje iger, kot za tv programe? Naj bo to LCD LED ali plazma? kakšne diagonale? Obstoječ monitor je pa verjetno premajhen, ne?
Koliko sem pripravljen odšteti? phjah, nevem, do ene 500EUR.
  • spremenil: DoberDan ()

DoberDan ::

Pa še par stvari me zanima, ker sem glede tega res čist brez pojma, pa čeprav sem že marsikaj bral po tem forumu na to temo.

Ni mi jasno, zakaj so monitorji kot monitorji tako strogo razdeljeni na:
-Računalniške monitorje (s HDMI priključkom, do max cca.24palcev, itd, itd..)
-TV monitorje s sprejemnikom (bodisi LED LCD ali plazme)

Okej, saj so sicer tudi Računalniški LCD ekrani s sprejemnikom, ampak kolikor sem gledal, jih je v ponudbi precej malo in še to bolj standardnih 24palčnih dimenzij.

Kaj v praksi monitor z 90centimetri diagonale in računalnik ne gresta skupaj zgolj zaradi prevelikega zaslona ob sedenju za mizo, ali je še kaj drugega?

Kje naj najdem kompromis, da bo za oba namena ustrezal. 24palčni mi je pač premajhem za gledanje s kavča, z diagonalo 90 pa verjetno vseeno prevelik za buljenje od blizu.

Kako je pa glede igric, grafične kartice in podobnega? SO računalniški LCd monitorji kaj bolj prilagojeni takšni uporabi, kot TV sprejemniki? Nekaj sem bral, da se recimo na plazmi (svaj starejši) ne da ravno dolgo igrati iger...

Česa še ne vem? In kako naj najdem rešite?

Hvala za pomoč!

In pa, če gledam recimo nekaj takšnega:
http://www.bigbang.si/tv-sprejemniki/11...
Bi bila takšna zadeva dobra za oboje? In v čem slabša od tega Samsung s24B370, ki ga imam zdaj?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DoberDan ()

sajko ::

Kompromis boš zelo težko našel, sploh če želiš gledat TV iz razdalje 3m. Meni je že "normalen" TV iz take razdalje premali, kaj bi šele rekel na kak 27" monitor. In seveda, danes lahko kupiš 30" monitor, vendar je cena parkrat višja od tvojga budgeta.

Jaz bi na tvojem mestu obržal obstoječi 24" monitor za igre in delo na PCju, nad vse skupaj pa na zid obesil nek normalni TV v tvojem budgetu.

Lp,
G

DoberDan ::

Ne, dva ekrana v nobenem primeru ne bom imel, ker se mi zdi nesmiselno. Sploh bova v stanovanju samo dva in oba zelooooo malo gledava TV. Jaz skoraj nikoli. Če pa že, pa kak film s kompa. Torej, na tem monitorju, ki bi bil za oboje. Bolj funkcionalno se mi zdi, ni tako?

Problem je res le diagonala, ki je bolj kot to, da je premahna za od kavča, prevelika za iz stola. Kje je kompromis pri takšni situaciji glede diagonale?

Ampak če pustim diagonale, me zanima, v čem so sploh še razlike med t.i. računalniškimi monitorji in TV sprejemniki, poleg tega da ima slednji vgrajen sprejemnik in je večji? Je še kakšna razlika, ki bi me ob uporabi s stola motila?

Verjetno pa naj v vsakem primeru odmislim plazmo, je tako?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DoberDan ()

Saso123 ::

zate je potem samo pomememben podatek DPI - če hočeš gledat 32" monitor/tv iz razdalje 50cm. Ker iz te razdalje boš na LCD TV videl pixle na ekranu.

DoberDan ::

Pri čemer bo 1920x1080 dovolj? S tem monitorjem:
www.bigbang.si/tv-sprejemniki/118933-ue...

In to grafično: www.amd.com/us/products/desktop/graphic...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DoberDan ()

fosil ::

Tole bo po moje slabo izpadlo z računalniškega vidika.
Ker gledat 81cm ekran iz razdalje pol metra bo čudno, boš moral skoz glavo obračat, poleg tega bodo veliki piksli.
Če ne verjameš, pojdi do kakega znanca s takim tv-jem, priklopi računalnik in se vsedi pred njega, na pol metra razdalje.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

DoberDan ::

Ampak saj, več kot 1920x1080 bo pa verjetno težko dobiti? Vsaj ne za tak denar... Verjetno.

Bom pa stol malo bolj stran postavil ;D

fosil ::

Kupi kakšno tako roko za monitor.
Potem zadaj postaviš tv in ko hočeš gledat tv samo odrineš monitor vstran.
Tako je!

DoberDan ::

Am, link? :D

dope1337 ::

:| 200€ za tole roko? Osebno ne bi dal toliko. Raj grem do kakega šloserja, mu pokažem idejo, pa naj on to specifično za mene skup spaca za cca, 100€. Seveda ob predpostavki, da ga osebno poznam in mi to naredi na fuš. Z računom pa vse, bi te tudi tam pomoje pršl neki takega, pa še tak lepo ne bi zgledal.

Drgač te pa pride televizija mensezdi da 32" 1920x1080, LCD (brez LED tech) okol 300€ ... Sam za v premislek ... Pokneš notr HDMI, pa je to to. Je pa res, da je odvisno, kulk si "aklih" na kvaliteto oz. refresh rate, ker je blo na tisti k sm jo jz gledu sam 100Hz. Mal več podrobnosti o TVju

Morš se pa zavedat, da je če takšna cena v BB, bi se dal drugje še cenej dobit pomoje ...
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

Lonsarg ::

Jaz imam 27" LCD, občasno gledam tudi z kavča(sicer samo 2 metra) in je, bi blo fajn da je večji, fajn bi blo da bi bil 80", če se kot TV uporablja:) Ampak, če je glavni namen monitor, potem ti ostaneta dve možnosti 27" ali pa 32".

27" gledam iz iste razdalje, kot prej 19" in se mi zdi za monitorje lih en sweet spot. Če bi imel 32" bi se že moral malo bolj nazaj naslanjat, kar je odvisno če te moti, morda ti bi bilo še všeč, da se lahko lepo v miru na stol nasloniš, medtem, ko si na računalniku, tak da to je lahko tudi velik plus za nekoga! Če se pa ne boš nazaj naslonil, pa boš premalo monitorja videl v svojem polju in bo moteče. Vsaj tako ugibam, z gotovostjo lahko samo to rečem, da je 27" zakon in niti slučajno prevelik, in tudi 1080p resolucija ni niti slučajno premajhna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

fosil ::

DoberDan je izjavil:

Am, link? :D

Tisto kar je podčrtano je link.
Drugač pa na ebayu dobiš take roke za manj kot 50 eur.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

DoberDan ::

Tale roka niti ni tako slaba ideja.
Še vedno pa nisem dobil odgovora na moje začentno vprašanje :D
Je med t.i. Računalniškimi monitorji in Tv sprejemniki še kakšna druga velika razlika, kot le v tem, da so slednji večji in imajo vgrajen sprejemnik. In če ni drugih razlik, zakaj je potem taka ločenost med Tv sprejemniki in LCD računalniškimi monitorji s sprejemnikom (le da so slednji ponavad le do 27palčni)

Ja, sedaj bulim v 24palčni ekran in nisem skoraj nikoli naslonjen. Vedno slonim na mizi.
Tako da večji ekran + udoben stol, da se lepo nasloniš.

Hvala vsem za odgovore ;)

Lonsarg ::

Ne, nobene razlike ni med TV in monitorjem kot ekranom. Gre pač za to, kako marketing predstavi zadevo končnemu kupcu.

freesty ::

Super wide(mogoce prevec wide), drugace resolucija stima, pa IPS, velikost tut.
http://www.mimovrste.com/artikel/265011...
27" kul zaslon
http://www.mimovrste.com/artikel/265011...
podobn kot prejsn link samo 30" in 16:10 razmerje.
http://www.mimovrste.com/artikel/265010...
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

DoberDan ::

Se mi je zdelo.
Hvala za vse nasvete.
Ko bo čas, bom šel torej v eno trgovino in preštudiral dimenzije v živo, tako da bodo pasale očem ;)

Lp

Opkow ::

Razlika je, da je pri TV-jih elektronika prilagojena za prikazovanje tekoce slike oz filmov... Obicajno malo boljsi kontrasti, digitalna obdelava slike, in podobno, nasploh so optimizirani za multimedijo... Obicajno imas pri LCD TVjih moznost preklapljanja med razlicnimi tipi obdelave video sprejema. Oz se to preklaplja avtomatsko, glede na to na kateri vhod trenutno sprejemas signal. Recimo pri HDMI vhodih pri nekaterih pise, da je namenjen priklopu za PCje. In tega procesiranja pri delu z racunalnikom obicajno noces. Racunalniski monitor je namenjen vec ali manj prikazu staticnih vsebin.
Ce nisi zahteven pri izgledu slike, to potem ni tako problematicno.

Zdaj, ce si za racunalnikom samo da malo kaj preberes, igras in gledas filme... Se pravi nic resnega. :)
Ti svetujem, da kupis en konkreten TV. Tvoj racunalnik pa spremenis v neke vrste HTPC masino. Kupis se brezzicno tipkovnico in misko, pa si zmagal. Magar kupis se eno mizico na kolesckih in delas na racunalniku z razdalje recimo 2 m.
Ker ce bos na velik monitor gledal z razdalje pol metra, si bos zlomil vrat, gostota pixlov gor ali dol.

To je pomojem se najboljse, ce zelis imeti samo en ekran.

Vse drugo so preveliki kompromisi in pomojem ne bos zadovoljen (manjsi ekran z tv tunerjem, vecji monitor z tv tunerjem... vse to ni ne tic ne mis...)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Opkow ()

Lonsarg ::

Ne gre za nobene direktne optimizacije kot take za PC oziroma TV, torej da bi dejansko bil kaj drugače zgrajen TV od monitorja, razen izjemoma, pri kakih dražjih zadevah. Običajno pa grere zgolj za programske dodatke(dodatna obdelava slike), ki jih našopajo na TV, izklopiš(oziroma se samodejno, ko ve da je PC prikloplen gor) in to je to.

Drugače tisti monitorji dražji z večjimi resolucijami so super za več podatkov gor zbasat, sploh un super wide, kjer imaš sidebyside dve aplikaciji z dovolj prostora, ker pri 16:9 mi ga ravno malo zmanjka včasih pri kakem browserju ali programerskem programu.

Sam ja, tudi plačaš za to. Absurdno, da so toliko dražji sam zaradi ene boge večje resolucije, logično bi blo recimo 50% dražji... Lahko se zahvalmo pomankanju konkurence, ki bi delala kaj več kot 1080p. Tak da za take, ki resno raibjo tako veliko delavno površino se bolj priporoča dva monitorja, je pa res, da eden bolje izgleda, tak da če imaš denar..:)

amigo_no1 ::

http://www.monitor.si/clanek/balzam-za-...


Razlika je, da je pri TV-jih elektronika prilagojena za prikazovanje tekoce slike oz filmov...

Še dobro da moj neoptimiziran 24" pc lcd sploh predvaja filme :D (same shit kot na optimiziranem 40" led tv-ju).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

Opkow ::

Sej tega sem se bal, da se bosto prevec piknli v to...
Za dodatno obdelavo slike sem mislil, kot to, da imajo 400 Hz, truemotion, dodatno obdelavo SD signala na full HD resolucijo ekrana in podobno tehnicno in marketinsko kramo,... -.-

Zvezdica27 ::

lp,

zadeva je ista v osnovah, a različna glede implementacije. Kot so že omenili, ponavadi monitorji nimajo dodatnih obdelav, ne vem kakšnih nanosov in nekih true motion bla bla funkcij. TV to imajo, zato da lepše izrisujejo sliko, ni pa to nujno slabo tudi za funkcijo monitorja ko ga opravlja TV...

V praksi se pozna "feeling", tusdi layerji na TV so bolj "odbojni" ponavadi.

Jaz doma recimo na Bravii ne morem surfat, enostavno to ni to. TV pa je vrhunski. a filme z računala je OK. Težko razložim, moraš probati.

Če pa imaš low end TV pa ne bo hude razlike (je pa).

Ampak v osnovi je oboje LCD, tako kot sta stojadina in mercedes oba avta. Štekaš?

zz

DoberDan ::

Pravzaprav me je prešinilo nekaj drugega.

Obdržim zdajšnji monitor za komp in kupim en projektor za 400-500€.
Mislm da bo to kar super :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

monitor 27" (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5535065 (19418) Argica
»

Nakup LED LCD TV monitorja: 23" LG vs. 24" Samsung

Oddelek: Kaj kupiti
193286 (3116) Modri dirkač
»

Kako velik TV sprejemnik kupiti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
5334148 (29746) popster
»

37" Full HD ali HD Ready (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
6922308 (20213) Yoni

HD ready ali full HD? (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
6114328 (9704) Akssi

Več podobnih tem