» »

Par stvari o glasbenih cd-jih...

Par stvari o glasbenih cd-jih...

ChiefThunder ::

Pozdrav!

Nevsezadnje sem si le omislil glasbeni stolp, pa me zanima sledece:

1. Kako posneti kompilacijo v audio zapisu in pri kakšni hitrosti writerja?
2. Kaj je finta audio zapisa, da je tako potraten?
3. Tudi mp3-je se lahko spremeni v audio obliko. Kakšna je kvaliteta pri takem pocetju in ali razširjena kapaciteta doprinese k njej?
4. Kje je smoter nakupovanja originalnih audio cd- jev, glede na to, da stanejo vec tisocakov?
...

Je še kakšna druga stvar na kateri moram biti pozoren (kvaliteta, nosilci, programje...)?

Hvala za odgovore.

lp
... po liniji najmanjšega odpora. ;)

JLP ::

1. Sm zažen Nerota pa izber da boš natredu Audio CD. Pol sam WAV fajle pa MP3je čes nosiš pa se tracki dodajajo (pr tem se MP3ji dekodirajo v WAV). Hja če ti CD player čist BP bere plate posnete s 40x pa da je CD brez opaznih izgub kvalitete zarad tega pol lahk kr 40x pečeš. Sam jest ponavad kr na 4x al pa 8x. Da je bl ziht pa nikol ne veš kdaj najdeš kak star CD player k noče vrtet CDja prehitro zapečenga.

2. Hja AudioCD k ga posnamejo v studiu ma zlo velik informacij gor an. Zato pa porab tolk placa. Sicer bi lahk se še kej kodiral kukr pr FLAC in podobnih losless kodekih in bi pršparal ene 50% placa ampak je AudioCD format/standard pač zastavlen tko kt je.

3. Hja kvaliteta bo ista kt pr dekodiranju MP3ja u Winampu (če je le saj tolk dobr dekoder k si ga uporabu za dekosiranje MP3jov). Zarad tega k več placa porab na AudioCDju al pa disku pa fajl iz MP3ja dekodiran ne bo nč bl kvaliteten. Ne morš kr dobit nazaj prvotnih informacij k jih je kodek pr kodiranju v MP3 zavrgu.

4. To morš pa budale pr RIAA pa podobnih blesavih združenjih vprašat.

No pa še za zravn. peč CDje v našinu DAO, pa mal se merkej da naštimaš presledke med komadi na 0s (defult je 2s in tko pust sam za taprvi track). Če je kaka tišina je skor zmeri že vsebovana v samem MP3ju tko da je brezveze še dodajat 2 s tišine. Pa še na kakmu CDju se kak track kr iz enga brez premora nadaljuje v druzga in če bi zej kle umes naštelov 2s presledka pol neb blo lih kul. Medije pa uporablej une k se ti najbol odnesejo na tvojem pekaču pa na CD playerji.
Live long and prosper!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: JLP ()

ChiefThunder ::

hvala ti za izčrpen odgovor, JLP... :)
... po liniji najmanjšega odpora. ;)

(sic) ::

3. Kvaliteta bo popolnoma ista.

4. Zato, ker je nekdo vložil veliko dela v to in pričakuje, da bo tisti, ki mu bo njegova glasba zelo všeč kupil njegov CD in s tem podprl avtorja in ga istočasno pohvalil zaq izjemno delo.

maksimvs ::

Z večino stvari se strinjam.... Samo še glede originalnih CDjev... Kot je že rekel Sic z nakupom plate podpreš izvajalca ki ti je všeč. Pred kratkim sem z skupino izdal CD in vem kako to gre. Je pa res da večino zaslužka razni mrhovinarji poberejo. Ampak plate ki so mi všeč pa še zmeri original kupim.
Pa še glede avdio zapisa: poskusite poslušat dobro vinilko na dobrem gramofonu pa vam bo jasno kak bi moral biti dober zapis:)

JLP ::

Jah sej dobre CDje od dobrih avtorjev je itak zlo dobr kupt. Mi gre pa na jetra k veliko večino dnarja poberejo lih založniki. Raj bi dal ta dnar direkt avtorju muske kot pa tem birokratskim barabam k sam izkoriščajo avtorje.
Live long and prosper!

Amen!
Je pa res da so po moje CDji predragi.

(sic) ::

maksimvs:

Glede vinilke:

V eni reviji so imeli sliko najdražjega (najboljšega) avdio sistema na svetu (B&W nautilus, Marantz ojačevalec,... in gramofon) - noben digitalni zapis se ne more kosati z kvalitetno (ne tisto iz 60. ki prašči) in dobro posneto vinilko.

Sic!
Ravno to sem hotel povedat! Noben digital ne seže vinilu niti do kolen:D

iso2000 ::

Se strinjam glede vinilk - zakon. Tako mehkih basov in take dinamike na cd-ju ni!

BlackHole ::

Obstaja kak easy trik za tole. Imam npr. album posnet v mp3 formatu in je v eni datoteki, kar pomeni da pesmi med sabo niso ločene z zaznamki. Torej če posnamem tak album v WAV na CD, mi ga bo CD player zaznal kot en track. S katerim programom se da to najhitreje označit. Vem, da gre z Soundforgom, samo to se mi zdi predolg postopek.

Damjan Jagar ::

MP3 Cutter je tak programcek. Izredno enostaven za uporabo in omogoča dokaj hitro rezanje.
http://jagar.si

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kopiranje zaščitenih CD-jev

Oddelek: Pomoč in nasveti
469347 (7553) charly5650
»

muzika na DVD-ju???

Oddelek: Zvok in slika
122361 (2125) matrix2
»

Nova anketa!

Oddelek: Novice / Ankete
333280 (3280) PlayTheGame
»

S kakšno hitrostjo pečti audio CDje? (strani: 1 2 )

527039 (5953) City
»

MP3 - > Audio CD

131683 (1545) Simko

Več podobnih tem