» »

Do kje se bodo razvili procesorji?

Do kje se bodo razvili procesorji?

Tattoo- ::

Malo v razmislek:
Zanima me vaše mnenje, do kje se bodo razvili procesorji...glede hitrosti CPU-ja

Moje mnenje je, da obstaja neka zgornja meja, do katere je še smiselno razvijati in povečevati hitrost CPU-ja. Npr. tudi v avtomobilski industriji se je zmogljivost motorjev ustalila pri nekaj 100KM, extremno do 1000 KM...

Racing is in my blood - Ayrton Senna

PeTe13 ::

Procesorji niso avtomobilski motorji. Pa tud moč motorjev počasi vseeno narašča. Razvoj se ne bo ustavil.
Capitalism stole my virginity!

MUC ::

Razvili se bodo do konca, naprej pa ne ! :)

Zheegec ::

Verjetno bomo v končni fazi (če sploh bo kdaj) imeli namesto tranzistorja elektron:D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Tattoo- ::

Dobr, vem da procesorji niso motorji, pa tud ne mislm, da se bo razvoj ustavil. Samo mislm pa, da more bit ena 'zgornja meja', do kje bo še stroškovno upravičeno vlagati denar v razvoj še bolj zmoglivega CPU-ja.
Racing is in my blood - Ayrton Senna

asPeteR ::

ALIEN3001 ima kar prav kajti blizamo se velikostim atomov!! Recimo zdajsni tranzistorji so reda 100 molekul!
To tehnologijo bodo izkoristili do konca, ker se se vedno najbolj splaca, ustaljen proizvodni proces, material je "kamen" ... Toda, prej ali slej 10-20 let se bodo tranzistori reda nekaj molekul, kar pomeni dokoncno ustavitev manjsanja prozvodnega procesa.
Toda, tudi, ce kvantni racunalniki ne bodo pripravljeni takrat, 99% naj bi pa bili ...
Ampak je se vedno MNOGO rezerve v obstojeci tehnologiji! Kar spomnimo se HyperTreatinga, s to tehnologijo je mogoce povecati hitrosti procesorjev za mnogo % na ISTI frekvenci ...
Potem "prihajajoca" 64 bit arhitektura, da tudi se MNOGO prostora za "dihanje" ...
Iz tega lahko sklepamo, da je se rezerve VELIKO ...
Dont worry!
:D

Pa se en link, ki mal govori o tem Quantum computing (in brief).

DSmidgy ::

Pri teli tehnologiji se ne bojo moči motorjev (na nafto) naraščali do enemoglosti (jih bojo tko ali tko v tem stoletju zamenjali drugi). Niti ne moreš procesorja gnati do ne vem koliko hercev. V fiziki velja "svetlobna hitrost = valovna dolžina * frekvenca). In velikost čipa mora biti veliko manjša od valovne dolžine (drugače stvar ni stabilna - napake). Tranzistor nikoli ne bo samo elektron pri tej tehnologiji ampak bo pač mogel imeti eno velikost. In to velikost (ploščino tranzistorja) pomnožiš z številom tranzistorjev in dobiš velikost čipa in iz tega približno teoretično omejitev giga(al že tera)hertzev.Se pa zmogljivost procesorja se ne meri v hertzih.

miranpozar ::

Kaj je računalnik? Stroj ki skuša simulirati resnični svet. Kje se to boljše vidi kot pri razvoju 3D grafike v igrah - vse gravitira k čim večjemu realizmu.
Načeloma bi bilo torej sprejemljivo ustaviti razvoj takšnih in drugačnih procesorjev, ko bo simulirane rezultate nemogoče ločiti od resničnosti. Do takrat pa bo po mojem preteklo še mnogo elektrončkov.

Thomas ::

Zgornja meja computinga je cca ~1020 bit write_erase per Joule.

Ali pa kot je rekel Seth LLoyd - še 600 let Mooreovega zakona in celo Vesolje bo en sam računalnik.

Tam se bo ustavilo, ampak najbrž še ne čez 600 let.

Optimalni computing bo pa v celem Osončju pred 2100. IMO.

Koliko boljši je optimalni computing od trenutnega?

Desetbilijonkrat za isti energetski vir. Pa samo kvadriljoninka energetskih virov v Osončju je trenutno izkoriščena.

Mm ... samo 100 let po Mooreu kot je zdaj!

:)

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Aspirinix ::

Thomas, sorry ampak se ne strinjam.
Vse skupaj se bo ustavilo takrat, ko več ne bomo rabili močnejših mašin. Ko bomo dosegli (ne ravno mi, ampka mogoče naslednja generacija) dovolj visoko stopnjo tehnologije, da bodo lahko računalniki nadzirali nanorobote (ki maš jih ti tako rad) in bo vse skupaj delovalo kot enoten skupen CPU z dostopom do vseh kdaj zbranih informacij (tukaj ne mislim informacij o vsakem atomu, ampak le relevantne informacije za človeštvo). Morda pretiravam, vendar se mi zdi en computer v stilu ala StarTrek čist blizu končne rešitve. Stvar ima konkretno bazo podatkov, hiter dostop do njih, konkreten izpis (holodek, a se lahko katera grafična danes primerja s tako realističnostjo?) in pa konkretno dober vnos podatkov (normalen govor brez posebnega učenja prepoznave). RAzvoj se bo pozneje šel samo še na nekaj področjih, ki bodo imela posebne potrebe. V normalnem življenju pa bo comp enostavna potrebščina, ki ne bo nedostopna in draga, temveč obvezna.

Thomas ::

Sej ... samo pol greš pa na holodeck ... pol pa vidiš, da to sploh ni holodeck, ampak je superholodeck ... pol se pa začneš spraševati, zakaj ne bi engine holodecka mal okrepu ... pa da se tole ne bi (vsaj semi) nikol nehalo ... pa ti začne it na živce vsa stupid potrata vodika v centru Sonca ...


Oziroma to že zdej vse sprevidiš in rečeš - bomo mi kar naredl tole! Keywords:

- Uranium

- Solid State Civilization

- Protokol

- Singularity


8-)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

P_Nut ::

računalniki bodo šli do majhnosti atomov ; seveda bojo narejeni iz miljone le-teh.

Čeprav mislm da bojo bol prevladale nevronske mreže, sposobne veliko ukazov skupaj, ne pa enega ukaza posebej kot to delajo zaenkrat še današnji CPU-ji, ker to pač ni racionalno.

(Maniac) ::

Če ne bi obstajal Godelov izrek bi rekel da kmalu.

Zgornje meje se postavljajo na podlagi današnje tehnologije izdelave, ter arhitekture računalnika (ki še vedno temelji na von neumanovem modelu).

Predstavljajte si če bi arhitektura računalnikov temeljila na modelu Turingovega stroja...

Thomas ::

O čem govori Goedel?

Da ti nujno manjkajo aksiomi, če imaš vključeno aritmetiko celih števil, v svoj sistem. Vedno bodo izreki, za katere boš rabil dodatne aksiome. Ali pa boš imel protisloven sistem, kjer boš pa itak lahko "dokazal" dobesedno karkoli.

V končnem svetu Goedelov teorem nima nobenega učinka. Celo v nekaterih neskončnih ga nima!

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

maksimvs ::

Pred časom je bil v reviji Življenje in tehnika članek o tej temi. Napisano je bilo da se z današnjo tehnologijo ne bo dalo več dolgo zmanjševati procesorjev ker pride do preboja signala med tranzistorji.....
Kakorkoli...po moje bo tako kot je nakazal Aspirinix. Računalnik bo takrat dober ko ga bo znala uporabljati tudi moja mama, in ne bo treba po forumih gledat kako reševat to in ono težavo. Za kaj takega bo pa po moje nujno potrebna napredna umetna inteligenca da bo comp prepoznal govorne ukaze, in to ne naučene, ampak tipa: Hej mašinca dej mi en cede spohi:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: maksimvs ()

Thomas ::

A to bo pa konec, al kaj? Ko ti spoha CD?

Ne bi šu še en korak naprej? Ne samo, da ti musko dobavlja kar wireless. Pač pa da jo zate aktivno išče po netu. In to tako, za katero vidi da ti najbolj godi?

Ne bi šu še korak naprej? Da ti jo komponira sam? Tako, ki tebi najbolj paše, seve.

Ne bi šel še koraka naprej? Da ti svetuje, še kaj drugega - ne samo musko?

To se nikjer ne neha! :))
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

IceIceBaby ::

...nalnik bo takrat dober ko ga bo znala uporabljati tudi moja mama...

Če hoče tvoja mama brez težav računalnik uporabljat nas si iMaca kupi. Resno, takšni računalniki že dolgo obstajajo. Testirano je na mojih starših ki se bojita računalnikov pa Maca z lahkoto uporabljata ne samo za surfanje pa peko CDjev ampak za video montažo pa take stvari.

Drugače pa nevem do kam se bodo procesorji razvili na koncu. Ampak v naslednjih par letih bo pa verjetno poudarek na učinkovitosti procecsorjev in ne več toliko na navijanju frekvenc.
Manj mhz ponavadi pomeni tudi manjšo porabo štroma in manj segrevanja...

Brane2 ::


...naj si iMaca kupi...


Jasno. Mashina, ki se je rodila stara, se ne more več kaj prida postarat. >:D



...Manj mhz ponavadi pomeni tudi manjšo porabo štroma in manj segrevanja...


Se strinjam. Nekakšen sweet-spot med tem kar je mogoče in tem, kar se splača...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

IceIceBaby ::

brane, nebi zdej veliko o Macih pa to. Ampak človek je reku da v prihodnosti pričakuje od računalnika da ga bo še njegova mama znala uporabljat.
In Maci so prav gotovo takšne mašine. Tko da nevem kaj maš za povedat čez njihovo zastarelost al kaj ? Rezultati na tem področju so očitno 10 let pred ostalimi in mene kot uporabnika prav nič ne briga kakšna tehnologija je not dokler stvar dela brezhibno (čeprav mislim da nimaško praviš da se je iMac že rodil star. Apple vgrajuje v računalnike tehnologije, ki šele čez čas pridejo na PCje. Firewire recimo, ki je šele zdaj postal standard so meli iMaci že 1998 serijsko...)

Brane2 ::

FireWire, ki so ga imeli Maci serijsko, je bil levi standard. Šele po par reinkarnacijah je postal kolikor tolikor uporaben. Pa še zdaj ne vidim nič magičnega v njem.

Kaj pa recimo tehnologije, ki ga ne zapustijo tako zlahka in ki so na PCju že davno zastarele ? Kdaj so denimo Maci začeli uporabljati AGP ? Kaj pa DDR SDRAM ?

Čeprav nerad to rečem, je bil Mac vedno 3x dražji od PCja podobnih zmogljivosti. So sicer stvari, za katere je Mac zakon, a teh je vse manj. Pravzarpav razen založbništva skoraj nič.

iMaci so problem svoje sorte. Apple je igračo zaračunaval kot kunkurenca soliden računalnik.

Še celo prvi Mac je bil crap. Atarijev ST je imel enak CPU, pa še vedno je lahko povsem lepo emuliral Maca in pri tem tekel kar nekaj hitreje od originala !

To, da je Mac OS tako zelo intuitiven, je IMHO zelo debatable. Mogoče kak Jaguar, OS-X ali kaj drugega, ampak s prejšnjimi verzijami sem se kar precej zajebaval. Ne vem, mogoče bi kaka babicalažje dodala tiskalnik, ali si nastavila izgled desktopa a mene je to vedno morilo...

Da o patetičnih ločljivostih in bolno slabem videohardveru ne govorimo...

Upam, da bo PPC enkrat uspel kot procesor a bojim se, da se to ne mo zgodilo dokler Apple ne krepne ali dokler IBM ne naredi PPC ATX motherboard za pošten denar...


maksimvs ::

Thomas!
Tisto o pohanju CDjev je bilo mišljeno kot metafora.... O nadaljnjih korakih pa tole: NE nočem da mi računalnik vse naredi, rit obriše kaj šele da bi mi sam muziko komponiral. Pa da ne bo kdo mislil da sem kak tech-hater,:\ ampak samo trdim da za določene stvari računalnik pač ni. Naprimer: jaz osebno ne bi nikoli imel tistega hladilnika z internetom da mi bo po webu krmo naročal in preverjal kdaj se je mleko skisalo....
Pa še nekaj: pred časom je Nokia delala raziskave o novih tehnologijah. Po dolgih opazovanjih so ugotovili da je najboljša naprava za prižiganje in ugašanje luči čisto navaden "šalter"!:D
Kdor more naj razume:)

Thomas ::

No ja, samo maš frike, ki pa vse take stvari bi. Zaradi njih bo šla zadeva - v Vesolje!

8-)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

maksimvs ::

Zelo verjetno8-)

IceIceBaby ::

Brane, firewire je že od začetka zelo uporaben za priklop digitalne kamere recimo. Ali pa za priklop externega diska ali writerja. Magičnih je pa tistih 400 oziroma sedaj 800mbps in pa to da omogoča napajanje. Externega diska na firewire ti ni treba priklopit še z enim kablom v vtičnico za štrom.

AGP nevem kdaj so začeli uporabljat. Verjetno v pribljižno istem času kot PCji. DDR je spet druga zadeva. Plate od motorole ga niti nemorjo prav dobro izkoristit, je pa tko da že brez DDRa dela dovolj dobro.

Sicer pa je bil moj point da je računalnik, ki ga lahko vsaka mama uporablje že dolgo na trgu. Seveda zdaj govorim o OSXu, saj govorimo o novih računalnikih ne ? Pred leti je bla pa situacija podobna. Ko so ljudje v DOSu po tipkah tolkli so mame na macih že klikale. In ko so ven prišli win95 je bil macOS že po defaultu internet ready pa take zadeve.
In sedaj ko imamo na x86 windowsXP s katerimi se lahko skoraj vsaka mama na internet poveže lahko v OSXu vsaka mama obdeluje slike ki jih je posnela z digitalcem in odbeluje posnetek svoje magnolije. Vse skupaj lahko pošilja po mailu pa z enim klikom postav na svoj homepage ... Uglavnem, stvar ki bo v winsih mogoča čez nekaj let, s tem da bo verjetno še vedno jeba z driverji pa neumnimi alerti in podobnim.

Cena je pa tudi svoje poglavje. Kaj ma ta naša mamka rajš. Da ma v dnevni na mizi lep računalnik ki se poda TVju in pohištvu in s katerim dejansko lahko opravi nekaj stvari ali eno neokusno kišto ki ropota da skoraj radia ne sliši in povrh vsega jo še uporabljat nezna.

Sicer se v tej temi nebom več o tem kregal. Lahko pa posebi temo odprem če bi se še o Macih pogovarjal.

P_Nut ::

ja do majhnosti atomov mislim da deli računalnika nikol ne bomo pršli tko kot je nekdo že reku, ker pride do preskoka. Kvečjemu če bi bili tko narazen kot so zdej sam to ti nč ne pomaga. Računalnikom se bliža črna prihodnost! :)) No ja to glih ne, kvečjemu obratno, sam dokler bodo računalniki delal o von neumann-ovem modelu, nikol ne bodo dosegli tiste procesorske moči, ke bi jo lahko. Intel je z Hyper-Threadingom že naredil korak naprej kar se tiče tega, sam dejtvo je da dvo in več procesorski sistemi koštajo in to zelo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple naznanil novega iMaca (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Procesorji
13415453 (9423) root987
»

Leopard proti Visti (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
20516427 (12155) opeter
»

MacWorld Expo 2006

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
494940 (3515) TribesMan
»

Mac VS PC (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
916176 (4967) lopov
»

Power Mac G5 (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
815883 (4621) MitjaP

Več podobnih tem