» »

Bass kitara na komp

Bass kitara na komp

«
1
2

dottor ::

Brat ima električno bass kitaro. Ker si za zdej ojačevalec spodoja, me zanima ali je kakšna možnost, da bi kitaro priključili na Audio IN na zvočni in bi lahko poslušal na računalniških zvočnikih? Da bi računalnik oz. zvočna kartica služja kot "ojačevalec"? Pa bi bla dovolj integrirana al bi mogli investirat v kakšno kartično (recimo kak Xonar)?

OrkAA ::

Da se, ampak je precej bedno.

Rabiš softver če hočš simulirat feršterker, ampak taprav je bolš.

dottor ::

Gre se bolj za začasno rešitev dokler ne najdemo kje kakšnega solidnega ojačevalca za dobro ceno.

Moonman ::

Kar spodobno za svoj denar:
http://www.glasbeni-center.com/index.ph...


dottor ::

To je snemalnik, al lahko tudi poslušaš real-time?

Zvezdica27 ::

lp,

za doma poslušat in trenirat bo dovolj. Pazi na input level!

zz

dottor ::

Mam še eno vprašanje. Ugotovili smo da gre tudi z Audacity, če daš na snemanje. Zdej pa me zanima če se da izničit delay zvoka med "udarcem" na struno in output zvokom na zvočnikih? Kitara je povezana na Audio In na zvočni kartici (ASUS Xonar D2). Ko dam v programu snemanje in "aktiviram" Software Playthrough lahko med snemanjem slišiš kaj se snema je pa par sekundni delay umes 2-3s. Se da ta delay kako izničit? Poskušal sem z Nastavitev merilnika oz. Hitrost osveževanja merilnika na sekundo za IN in OUT ampak stvar nima učinka. Je kej v nastavitvah kej za nastavi, kar sem spregledal? Brat bi rad v prihodnje dajal posnetke na jutub pa je malo smotano da se istočasno ne sliši kaj igra. Res da se "na suho" sliši ampak ni to to.

jype ::

dj_dottor> Se da ta delay kako izničit?

Ja, zmanjšaš bufferje. To poveča možnost overflowa, ki se sliši kot zoprno pokanje.

dottor ::

Se pravi če odpravim delay nastopi "pokanje" v zvočnikih... Bom proval dobit pravo razmerje med obema. Mi lahko samo še poveš kje to najdem?

jype ::

dottor ::

Hvala. Si bom malo prebral in bova z bratom nekako provala najdet najboljšo nastavitev. Če bo še kej se spet javim :)

dottor ::

Sem se igral z bufferjem ampak stvar kot da nima vpliva. Proval sem ga dat tudi v minus pa nič. Zna kdo pomagat mogoče s približnimi nastavitvami?

Bor H ::

Jaz še nisem uspel winsow prepričat da bi mi kitara lepo laufala brez zamika. Najbolj smiselna zadeva je nakup zunanje zvočne kartice, nekaj takega recimo: http://www.thomann.de/gb/maudio_fast_tr...
Predvsem je važno da ima direct monitoring, kar pomeni da ti ojača signal in ga pošlje direkt na slušalke/zvočnike. Pa tut prej ali slej si bo zaželel brat tudi kej posnet, če ne drugega bo pa lahko se posnel ko bo mislil da full groova, pol bo pa ugotovu da to ni res pa šel nazaj vežbat. Govorim iz lastnih izkušenj ;)

dottor ::

Se pravi da pol v Windowsih je skoraj nemogoče igrat oz. snemat brez zamika?

Bor H ::

Težka bo, vsaj vista/7 imajo dodaten layer za audio. Mogoče bi delal če bi probal skozi XP al pa linux.

Lahko pa igraš preko radia, če imaš vhod za mikrofon. Imaš pa tudi take opcije: http://www.thomann.de/gb/harley_benton_...
Če je bas aktiven bi tudi direkt na slušalke delal. Tretja opcija ki jo vidim, je pa da direkt na zvočnike vključiš (če imaš aktivne).

dottor ::

Ja bass kitara je aktivna, je brat sproval priklopit na svoje logitech 2.1 zvočnike stem da je zvočnika izklopil iz suba in dela normalno. Bolj se gre za snemanje. Pa je kaka razlika če priklopim na AUDIO IN al na MIC?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dottor ()

Bor H ::

Mic načeloma ojača, audio in pa ne.
Za snemanje bo bolj slaba tole, pa tudi kar boš posnel bo bolj kot ne zanič. Res se splača investirat v neko malo USB zvočno, pomoje če mal pogledaš dobiš kaj dobrega za 50€, magar rabljeno.

dottor ::

Bom reku bratu da si pogleda. Je pa še v fazi učenja tako da snemanje ne pride še tako kmalu kljub temu, da si želi sproti uploadat videoposnetke na jutub.

Meizu ::

Potrebuješ ASIO driver, potem bo pa delalo ok.

Bor H ::

Jst mam tut z ASIO driverji latenco tolk da je neigralno.

Meizu ::

potem imaš pač dokej šrot od zvočne v kišti. Ampak brez straha tisto itak ni mišljeno za takšne podvige. Za snemalne potrebe se uporablja vsaj studijsko zvočno, za še boljše dosežke pa kompresorske enote, preampe in ostale stvari. Z drugo besedo, studio.

Bor H ::

Ni nek biser ampak se isto dogaja tudi na M-Audio FastTrack Pro, če ne uporabljam direct monitoring. Anyway, tudi Asio ima svoje probleme lahko, sploh na Vista+ sistemih.

dottor je izjavil:

Bom reku bratu da si pogleda. Je pa še v fazi učenja tako da snemanje ne pride še tako kmalu kljub temu, da si želi sproti uploadat videoposnetke na jutub.

Če govorimo o integrirani zvočni bo rezultat dovolj slab da nima resnega smisla, lahko pa proba posnet z Audacity (ki je dost straight forward) kej za občutek kvalitete. Če ima aktivo naj se drži audio in vhoda, lahko pa eksperimentira

dottor ::

Uporabljam ASUS Xonar D2 in ASIO driverji so že priloženi driverjem od zvočne.

Meizu ::

Sam uporabljam Focusrite Scarlett 8i6 in moja latenca je 2.73ms, kar je primerljivo z delayem lampaškega ojačevalca npr. :)

dottor ::

Pač jaz bi rad dobu vsaj približne nastavitve, da bi se dalo s to zvočno čim manj zmanjšat delay pri snemanju brez da bi rabu za zdej ulagat € v dodatno opremo.

Meizu ::

edina opcija ti je ASIO. Če z ASIO driverji ne izboljšaš rezultata, potem ga najverjetneje nikoli ne boš.

dottor ::

Original mam nastavljeno na 10ms v ASIO Control Panelu. Se pravi da 10ms nastavim tudi v Audacityu oz. morat biti v obeh ista latenca, ker zdej je v Audacityu default 100ms.

Meizu ::

obvezno je treba sinhronizirat.

Večinoma je nesinhronizacija med driverjem in programom odgovorna za prasketajoč zvok v posnetku.

dottor ::

Zvok ni prasketajoč samo delaya bi se rad le kar se da rešu. Se pravi bova z bratom čez dan provala ASIO in Audacity sinhronizirat na isto latenco ki je "najboljša". Tako informativno: kolko lahko dejansko zmanjšaš delay da se čimbolj približaš ojačevalcu oz. kolko blizu istočasnega udarca in zvoka lahko prideš?

jype ::

Okrog 3ms je vsaj na Linuxu minimum, ki ga (core 2 duo q6600) hardver teoretično zmore - če imaš vmes pipeline efektov, ki jih cpu žveči dlje, pa seveda ustrezno več.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

dottor ::

Imam Win7 s E8500 procesorjem. Igra se brez efektov direkt priklopljeno na AUDIO IN in v v programu brez nič dodatnega. Se pravi da lahko pričakujem okoli 6 ali 8 ms?

sandmat ::

vzami kakšno zunanjo kartico OD M-Audio. s tem bi moral priti precej blizu neslišnega zamika. Pa ne rabiš snemat, ker lahko mastaviš direct monitoring.

Lp

dottor ::

Kje najdeš direct monitoring, ker že zadnja 2 dni iščem pa mi je uspelo samo med snemanjem da se sliši...

Moonman ::

Si že poskusil ASIO4ALL?
http://www.asio4all.com/

S tem sem lahko normalno igral preko line in vhoda.

Drugače je pa to rezultat z zadevico iz 4. posta te teme:



jype ::

Od M-Audio lahko toplo priporočam Fast Track Pro. Ni draga, pa od sebe da vse tisto, kar človek potrebuje.

Bor H ::

dottor je izjavil:

Kje najdeš direct monitoring, ker že zadnja 2 dni iščem pa mi je uspelo samo med snemanjem da se sliši...

Direct monitoring je funkcija direkt na zvočni, torej da ti signal poleg snemanja tudi direkt pošlje na zvočnike mimo OSa tako da je latenca minimalna.

Fast Track je pa res dobra zvočna za ta denar. Še enkrat bi omenil, da se res ne splača snemat basa na zvočno, ki ni temu namenjena, ker boš dobil sam šum.

Meizu ::

Fast track je super zadeva, sem jo imel tudi sam, potem pa sem presaltal na Focusrite Scarlett 8i6, ki ima se boljse preampe. Poteze niti priblizno ne obzalujem, vendar je tudi fast track super zadeva.

M-Audio, Focusrite, Motu itd. to so firme, ki so trenutno top.

jype ::

Novejši FT ima tudi neke nove preampe. Nisem še preizkusil, po internetu se bere, da je boljše kot je bilo, a ne dovolj, da bi upravičilo zamenjavo.

dottor ::

Hvala za vse nasvete.

Spajky ::

Ni vse samo v latencah zv.kartice oz. driverjev ...

Bass kitaro je treba na line in komp kartice (ki naj bi imele direkt linearno karakteristiko) priklopit preko kompresorja signala zaradi tega, ker so "špice" signala pri njej zelo velike in težko naštimaš, da zveni dobro in dovolj močno brez pokanja, razen če igraš samo s prsti in pa nežno, samo pol pa sound ni dovolj trd.

Za še posebej "slaping" in pa s trzalico sem jest imel "rack" z efekti in kompresijo 1:2 vštekano, da ni bilo problemov npr.! ta efekt rack sem imel tudi na špilih pred vhodom na mixer ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

pirckoff ::

Ne vem če si rešil probleme z zamikom ali ne... TL;DR

Jaz sem mel podobne probleme z električno kitaro na pc win 7. Delay je bil okoli 0.5-0.7s. Problem je rešila inštalacija driverjev za tisti chipset zvočne (neka generična HD-Audio zvočna na plati), ki sem dobil od proizvajalca plate.

dottor ::

Ne nisem še rešu. Proval sem ponovno namestit driverje ter na novo namestit prejšnji oz. pvi verzijo pa še vedno je delay prisoten.

pirckoff ::

Stestiraj delay brez kakršnih koli programov, se pravi cisti audio in, kakor ga predvaja win (predvidevam). Tukaj nebi smel imeti opaznega delaya. Če ga imaš, je najbrž problem z driverji, če sem prav razumel imaš ASUS Xonar D2 zvočno? Malo googla na hitro, vidim da se precej pritožujejo čez driverje od asusa. Tukaj se en stric trudi s "popravljanjem", malo si preber ce je tudi za tvojo zvocno (http://brainbit.wordpress.com/category/...
Poglej, če imaš na zvočni kako procesiranje zvoka vklopljeno.

V skrajni sili bi jaz probal še z onboard zvočno, če jo imaš, seveda ne z generičnimi win driverji.

dottor ::

Bom spoval z AUDIO IN brez Audacitya. Matična nima onboard zvočne ampak posebej Supreme FX zvočno.

Excalibrus ::

Se da direkt preko spodobne mešalke vezat na računalnik. Smo na ta način pred časom posneli kar nekaj materiala. Seveda je boljše, če je vmes še posredno vezano na ojačevalec.

dottor ::

Zgleda da nebo šlo poceni oz. brez stroškov skozi kot sem upal... Če bo brat hotu kej snemat bo mogu kar nekaj denarja še vložit v to...

Bor H ::

Fast Track je tam 50-100€, to je drobiž ko prideš do cen v glasbi.

Zvezdica27 ::

lp,

probaj linux RT ali low-latency kernel zadeve, googlaj, prav za glasbo, latence baje v rangu 1 ms.

Drugače pa jaz tega ne razumem... kaj smo mi vse snemali prek jebenih XP, brez kakršenkoli opazne latence,kak ms ziher, samo da bi bila pa 1 sekunda??? In to je veljalo tudi za cheap onboard zadeve, četudi smo imeli "profi" 16-kanalno zvoćno. Sam tud če sem se doma igral je vse klapalo točno tako kot ti opisuješ.

Enostavno ne verjamem...

drugače pa ja, rečitev je preko mešalke. a to kar opisuješ, si sploh ne predstavljam na sodobnem sistemu...


zz

dottor ::

Jaz mam Win7 64bit Ultimate in Xonar D2 (na PCI vodilu) in delaj je na uho slišat med 0,5 in 1 sekundo od udarca po struni pa do zvoka na zvočnikih, kar brata dosti krat med igranjem full zmede, ker se sliši z zamikom (ponavadi si da slušalke s komadom gor pa še vedno ga zmede). Proval bom kak Linux pogledat alpa vršt XPje na en disk pa ko se bo kej snemalo se ga priklopi.

Bor H ::

Zvezdica: z Visto je MS spremenil kako se obnaša audio, naprave načeloma nimajo več direkt dostopa, to pa ma prednosti in slabosti, predvsem cheap onboard majo švoh driverje in imaš pol latenco, ki je pa s preampom/mešalko ne bi rešil

dj dottor: kaj pa če bi izklopil svojo kitaro v zvočnikih in igral po zvoku ki ga sliši iz strun? ne bo enako dobro igral ampak bo vsaj točen
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kitarski efekti na računalniku?

Oddelek: Zvok in slika
92276 (1762) RazzorX
»

Kaj je ASIO in kako se uporablja?

Oddelek: Zvok in slika
72354 (2213) neres
»

Katero zvočno kartico kupiti za snemanje glasbe

Oddelek: Kaj kupiti
113542 (3353) Volta
»

Pc za demo posnetke..cubase

Oddelek: Kaj kupiti
342764 (2390) Axis69
»

zvočna kartica in kitara

Oddelek: Zvok in slika
334215 (3801) DOOM_er

Več podobnih tem