» »

Kaj je ASIO in kako se uporablja?

Kaj je ASIO in kako se uporablja?

guest #44 ::

zdravo

situacija je sledeča...imam kitaro in multiefekt (predojačevalec), ki jo priklopim kr na line in in uporabim Mixcraft oz. audacity za snemanje. Med drugim sem nekoč uporabljal tudi GuitarFX Box.

kot malo berem naokoli, ljudje neki govorijo o ASIO načinu snemanja...bral sem na wiki da to neki bypass-a windows audio software al neki takega. Prednosti naj bi ble manjša latency in še nekaj drugih.
Še prej morem povedat da imam trenutno laptop z integrirano Realtek HD audio zvočno kartico. V GuitarFX Box imam nastavljen input/output na nek WDM streaming...skllepam da je to boljše od navadnega streaminga?? :P

kje lahko vidim če mi kartica podpira ta ASIO način oz. kje to usposobim? a je to odvisno od programa? sem prav noob na tem področju tko, da bodite strpni :)


drugo vprašanje je, kaj priporočate za snemanje kitare oz analognega signala na računalniku? slišal sem za neke posebej namenjene zunanje kartice na usb.
ker se mi je star desktop računalnik skuru, nameravam v bodočem nabavit enega novega in rad bi si zrihtal eno kvalitetno opremo za avdijo snemanje, kaj priporočate?

hvala za odgovore

Volta ::

No ASIO je dober za nizkolatenčno snemanje - torej brez neželenega laga. Jaz sem kupil Creative X-FI Platinum z konzolo in na tej konzoli so vsi priključki, ki si jih lahko zamisliš. Snemanje je preko npr. Audacity-ja zelo enostavno, pa še npr. če priklopiš kitaro preko multiefekta v vhod za mikrofon ( običajen Jack-Jack kabel), lahko tako posnameš kitaro brez problema :)

Kje pogledaš, če ima tvoja zvočna karta ASIO, pa nimam ideje. Tiste dražje ( nad 50 eur ), ga po vsej verjetnosti imajo, čeprav nisem sigurn. Ponavadi piše v opisu same zvočne karte. Kolikor vem jaz moraš ASIO vklopiti v programu samem - npr. jaz uporabljam FL Studio 8 za delat trance muziko in si lahko tam enablam ta način, tako da potem preko MIDI vhoda priključim synthe in jih uporabljam kot midi kontroler brez laga.

Upam, da sem ti kaj pomagal. LP

guest #44 ::

aha...ja malo boljše je. to pomen da če kartica to podpira, lahk z določenim software recording programom pač usposobiš. sej približno mislim da vem, ker sem opazu da v mixcraftu piše neki navadno snemamnje in AISO način. tko da je tu potrebna le dobra zvočna kartica?

hmm, nad 50EU praviš. moram čekirat. kaj notranje (PCI) kartice so načeloma boljše od (usb) zunanjih? ker zunanjo bi lahk tud na laptop priklopu.

Volta ::

Ja, vidim da razumeš kaj približno je ASIO. No, jaz mislim, da tiste nad 50eur zagotovo podpirajo ASIO standard, možno pa je, da tudi kaka cenejša podpira ASIO. Pomoje kakih večjih razlik med zunanjimi in notranjimi zvočnimi karticami ne bi smelo biti, če so le oboje dovolj kvalitetne. Tebi se splača vzeti USB zvočno z ASIO podporo, pa je problem rešen. Edino ne vem, kako ti nameravaš snemat kitaro na računalnik. Multiefekt imaš povezan preko USB-ja na računalnik in potem tam preko snemaš al kako drugače? Iz tvojega prvega posta nisem vsega dobro razumel.

// Edit Imaš morda pretvornik iz Jack-jack kabla na ožji vtič, ki paše v zvočno na plošči ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Volta ()

guest #44 ::

multiefekt je takoj po kitari, pač deluje kot predojačevalec signala iz efekta pa gre direkt na line in. z adapterjem na mini jack al kaj je že tisto :)

a po latenci in to so usb enako primerljive z notranjimi? ker če je res pol se mi itak bolj splača to kupit.

jamiroq ::

lahko probas tudi asio4all; (univerzalen asio driver; menda deluje tudi z realtek hd zvocnimi).
edit: url

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jamiroq ()

Volta ::

z adapterjem na mini jack al kaj je že tisto :)

Ja, to je to, kar sem imel v mislih. Za latenco usb zvočnih kartic ne vem, ker je še nisem imel, ampak glede na podatek, da usb 2.0 zmore 480mb/s prenosa, nebi smelo biti nobenega laga.

LP

neres ::

Sem skoraj 100% da zvočna na tvojem prenosniku (Realtek) nima ASIO driverjev. Lahko inštaliraš Asio4all, ampak ne vem koliko boš pridobil.
PCI zvočne so boljše od USB kar se tiče latence. Ampak oboje se da uporabljat. Poglej za reviewi posameznih kartic ko boš kupoval.
Če zvočna podpira ASIO potem to piše na strani proizvajalca oz. na embalaži. Obstajajo pa sicer tudi kakšni neuradni driverji, kot npr. odlični KX driverji za SB live. Rabljeno SB live dobiš za 10€ ali pa kar zastonj če imaš malo sreče. Kar se pa tiče bolj "priznanih" znamk se dostikrat omenja M-audio 2496 (PCI) al pa kake Emu, za slabih 100€.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bass kitara na komp (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
563801 (3162) dottor
»

Zajemanje zvoka inštrumentov

Oddelek: Zvok in slika
51114 (1031) BluPhenix
»

Katero zvočno kartico kupiti za snemanje glasbe

Oddelek: Kaj kupiti
113537 (3348) Volta
»

Pc za demo posnetke..cubase

Oddelek: Kaj kupiti
342760 (2386) Axis69
»

zvočna kartica in kitara

Oddelek: Zvok in slika
334206 (3792) DOOM_er

Več podobnih tem