» »

Slovenci množično zapuščajo domovino

Slovenci množično zapuščajo domovino

nejcek74 ::

:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nejcek74 ()

dope1337 ::

nejcek74 je izjavil:

ampak vsaj v moji branži lahko rečem, da je povprečen slovenski delavec delovno 180% švicarskega ali nemškega. Da o francozih sploh ne zgubljam besed.


Po dveh mescih (ja vem ... to je 3 put ništa vse skup) dela v nemški avtoindustriji (štromaraj+mehanika) se ti brez zadržkov podpišem, da smo zelo deloven narod napram drugim (slovaki pa poljaki so tu nekje z nami). Španci ... katastrofa (se vidi da jim fali siesta - al ka že majo oni). Je pa razlika v našem razmišljanju kako se dela napram nemškemu, vsaj vkolikor sem osebno opazil, predvsem pri organiziranosti (nemčija vodi) in pri hitrosti (šibamo jih po desni).
Vsaj tak občutek sem dobil po tej predvsem kratki izkušnji.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

gruntfürmich ::

slovenci načeloma smo zelo delovni narod. vendar s pomembno razliko: namreč garamo bolj na rukerje, potem pa se prekurimo. dočim severnjaki pa delajo malo, vendar skos nekaj delajo. končni efekt je verjetno podoben (celo življenje pač ne moreš delati na 150%), vendar smo mi pač veliko bolj utrujeni, in potem trpi recimo družinsko ali spolno življenje:D
seveda pa smo potem sposobni v enem zamahu vso ustvarjeno delo uničit zaradi favšije...:O in smo spet na nuli.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Utk ::

Hitro se dela tako, da se dobro premisli kako se bo delalo. S hitrimi gibi rok v tovarni ne moreš nadomestit pameti. V nemških tovarnah delo res zgleda kot slow motion, verjetno pa sklapajo avto vseeno hitreje kot če bi imeli not 300 Slovencev, ki bi noreli eden čez drugega. Tudi vprašanje koliko časa bi noreli. V Nemčiji mora tudi tovarna plačat mastno odškodnino, če se delavec iztroši zaradi nekih gibov, pri nas se pa tega nihče ne rabi bat. Nekatere tovarne pri nas proizvajajo v glavnem invalide.

nejcek74 ::

Ne, sploh ne gre za neke rukerje, pamet ipd. Konec koncev jaz opravljam delo, ki je 70% intelektualno, tako da hitri gibi rok niso kljucni. Preprosto gre za to, da se tukaj pocutim, da sem med delom ves cas rahlo na izi. In zelel sem dvigniti samozavest vsem, ki doma ne najdejo dela, da v delo v evropi pac ni nek bavbav, cetudi so za njega spodobno placani.

Utk ::

No sej, tako je tudi prav. Če je delo prav zorganizirano, se nihče ne bo vtrgal pri njem. Kje je bolje organizirano se pa itak ve.

Matako ::

Načeloma boljši delavci iste stvari enako dobro opravijo precej hitreje in z manj truda. Ok, pogosto gre samo za izkušnje. Zelenec lahko neko stvar packa cel dan, star maček jo odpravi v eni uri žvižgajoč. Dobro vodstvo to ve in zna razporejati delo, da je učinek najboljši - gre za iste sposobnosti, kot jih mora imeti trener čez sezono, ko daje ustrezen čas različno dobrim igralcem.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Invictus ::

kr1ženska je izjavil:

Če nimamo več izobražene delavne sile doma, jo bomo pač poiskali v tujini.

Seveda bodo tujci namesto za nemške plače raje delali za slovenske.

Na našo žalost nihče ni tako neumen. Razen Slovencev.

Da ne govorimo še o kompliciranju države za delovna dovoljenja. Celo za iskane poklice...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Ramon dekers ::

Da ne govorimo še o kompliciranju države za delovna dovoljenja. Celo za iskane poklice...


Motiš se, vsaka ukrajinska kurba dobi dovoljenje pri nas zato da gre potem naprej na delo v Nemčijo.

Okapi je izjavil:

No, verjetno gre pa tudi veliko takih v tujino s poklicno samo pojma nimam kako lahko pridobijo dovoljenja,
V katerem stoletju si se ti zataknil? Za EU ne rabiš nobenega dovoljenja.

O.



Niso samo dovoljenja, temveč gre tud za znanje jezika. Kdo bo pa v tujini gledal fizikalca ki zna samo slovensko. Pa mislim da je v Nemčiji tudi tako da moraš opravljati izpit iz znanja nemščina ki je sestavljen iz 4 ali 5 faz, pri čemer moraš plačati tudi 90 urni tečaj ki stane 600€. Če gredo pa reveži preko agencij, bodo pa kaj kmalu ugotovili, da je bolje da so doma še posebno če ne bo plačaila.

Zgodovina sprememb…

Kamran ::

Živ',

Še moj piskrček: :)

Ok logično je, da ljudje v tujino odhajajo zaradi morebitno boljših možnosti za izobraževanje, kariero, podnebja (?), itn., vendar so tudi pasti tukaj. Pa ne govorim o tem, da te "nategnejo" tako kot je "nekdo iz Mislinj" to naredil z bosanskimi in drugimi SFRJ-evskimi "brati" iz juga, temveč je razlog (za strah oz. pozornost) lahko povsem drugje.

Torej tale (načrtovana) kriza je tudi povzročila, da so mnoga podjetja šla v stečaj, ponekod so bili celi gospodarski sektorji ohromljeni. Če nočeš krompir okopavati, delati na črno oz. iti v kriminal (ropati bogate npr.), in če imaš možnosti pač greš drugam. :|

Vendar bodo prišle nove krize (ki bodo tako kot ta iz 2008 umetno, namerno povzročene) in države (geografsko gledano), ki so prej, pred prejšnjo krizo bile obljubljene, bodo sedaj tudi doživljale "množična" izseljevanja v nove, obljubljene države.

Tako se bodo ljudje selili iz ene države v drugo, dokler ne bo tako, da bo zaposlitev moč dobiti samo še v nekih zgoščenih območjih (t.i. "pametna mesta"), ki pa bodo imele ustrezno "varnostno politiko". Songdo je opevan primer mesta prihodnosti. ;)

Vendar ljudje tudi po vnaprej načrtovanih krizah tudi ne bodo "kar tako" odšli v takšna mesta. Potrebni bodo "drugačni prijemi" - Sirija je lep primer. Satanistični supervojaki (Russ Dizdar - The Black Awakening) oz. plačane milice bodo poskrbele, da bo "odvečni del" prebivalstva odstranjen, predvsem tisti, ki ne bodo imeli možnosti migracij. Zraven bodo še iz raznih eksperimentalnih laboratorijev "uhajali" razni HXNX virusi z visoko stopnjo nalezljivosti in smrtnosti, da bo kakršenkoli odpor zadušen, itn.

Lahko bi rekel, da lastna, domača pridelava hrane je še zmeraj dobra alternativa, vendar kaj ko je tudi Slovenija v mreži geoinženiringa. Orgonski top verjetno prav pride. 8-)

Vmes bodo pa še nacionali (prodani) politiki poskrbeli, da se jim lastno prebivalstvo ne bo moglo upreti, četudi lahko da ne bo tako. Ker bo pa val nasilja zajel tudi izvorne države, iz katerih so migranti migrirali, se ne bodo mogli vrniti in bodo tako "obsojeni" na tisto državo v katero so odšli.

So pa tudi doma izobraženi ljudje oz. bi znali "marsikaj porihtati", vendar nekaterim je bolj kot rešitev, cilj uničiti vse, prebivalstvo spreti med seboj (levi vs. desni, itn.), da ne bodo opazili odtok denarja in druge zločine, ki jih bodo tisti nad njimi izvajali, dokler ne bodo ti že zdavnaj v kakšni Argentini. 8-O

by00 ::

Članek o tej tematiki je objavljen tudi v najnovejši Mladini:
http://www.mladina.si/116714/adijo-pame...

gruntfürmich ::

nejcek74 je izjavil:

Ne, sploh ne gre za neke rukerje, pamet ipd. Konec koncev jaz opravljam delo, ki je 70% intelektualno, tako da hitri gibi rok niso kljucni. Preprosto gre za to, da se tukaj pocutim, da sem med delom ves cas rahlo na izi. In zelel sem dvigniti samozavest vsem, ki doma ne najdejo dela, da v delo v evropi pac ni nek bavbav, cetudi so za njega spodobno placani.

četudi tega nisi želel povdariti, je še kako res!:D
slovenci delamo na rukerje, vse hitro, vse takoj, nič potrpljenja, samo teženje... in to se nam že vrača kot bumerang.
tujci pa nas gledajo kot teleta (v tem primeru smo mi teleta); samo divjamo in divjamo nekaj ustvarjat, ampak dejansko pa ni nič za pokazat. oz še dolj drvimo...
in nobenemu ni nič jasno...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

nejcek74 ::

Ne vem, ocitno ne govoriva vec istega jezika :). Ne, saj mogoce te razumem: ti hoces reci, da so pri nas delovni procesi usmerjeni na rukerje? Hm, recimo da tako sformuliras, samo potem sem jaz imel do sedaj 10 letni ruker, oziroma bolje 10 letno obdobje ko sem padal iz enega v drugega. Jaz bi prej rekel da s(m)o v sloveniji delavci (kakrsnikoli) preveckrat samo nepotrebeneg strosek, ki se ga poskusa na vsak nacin zmanjsevati.
Ceprav se meni zdi zadeva precej bolj kompleksa, ampak lahko jo tako na hitro vrzem: tocno vedo zakaj te najamejo, od tebe pricakujejo da to dobro opravis in te za to spodobno placajo, ce ne drugega dovolj da ti ne bo treba popoldne avta sraufat al pa ceglov polagat.

Ramon dekers ::

by00 je izjavil:

Članek o tej tematiki je objavljen tudi v najnovejši Mladini:
http://www.mladina.si/116714/adijo-pame...



No ta dva omenjena v članku sta ekstrema. Ampak poglejmo si nek banalen primer v Nemčiji je nekdo doštudiral psihologijo in brez problema dobil službo v marketingu in pri tem postal zelo uspešen. Sprašujem se kako je to možno, ker v Sloveniji te nihče ne povoha če nisi dejansko iz določene branže pri kateri si opravil izobraževanje in/ali nabral res veliko kilometrino v drugi stroki vendar je za drugo stroko izredna težavna pot ali pa potrebuješ veze.

Seveda govorimo o nekem intelektualnem nivoju kjer si človek želi napredka, res pa je da gre lahko nekdo s fakulteto tudi za kuharja. V Sloveniji pač intelektualnega napredka ni mogoče pridobivati kot je jasno navedeno tudi v članku.

Škoda je ker v Sloveniji za posameznika ni možnosti napredovanja, navkljub temu, da so izobraževalne institucije na dokaj visokem nivoju v primerjavi z zahodom.

Zgodovina sprememb…

djordjevic ::

To pa drži kot pribito. Vertikalno napredovanje je tako svinjsko težko oz. se vsi prav trudijo, da ti zmečejo toliko polen pod noge, da se slej ko prej utrudiš, medtem ko je to v tujini stalna praksa. Tam dejansko lahko prideš s tekoča traku do direktorja, če le imaš v sebi potrebne veščine. Pri nas? Bistvena je partijska knjižica.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Isotropic ::

nejcek74 je izjavil:

Ne, sploh ne gre za neke rukerje, pamet ipd. Konec koncev jaz opravljam delo, ki je 70% intelektualno, tako da hitri gibi rok niso kljucni. Preprosto gre za to, da se tukaj pocutim, da sem med delom ves cas rahlo na izi. In zelel sem dvigniti samozavest vsem, ki doma ne najdejo dela, da v delo v evropi pac ni nek bavbav, cetudi so za njega spodobno placani.

za razvojni oddelek v mercedesu (nekaj v zvezi z modeliranjem obnasanja ljudi ob trku) sem slisal, da niso meli casa niti, da bi sli na kavo :D
(v kaksnem kontekstu je bilo misljeno sicer, ne vem, mogoce tut tko, da bi se mogli odlogirat takrat)

vsekakor pa niso lenarili.
un k je tam delal, je rekel, da je sicer zelo priden, ampak da tam pa nebi delal.

Zgodovina sprememb…

Gregor P ::

... časa za kavo nisem imel niti pri nas, ampak ne zato ker bi to kdo zahteval od mene, preprosto si ne predstavljam, da bi sredi dela delal kakšne "na izi" pavze, dokler to (torej določena etapa do končnega cilja) ni dokončano, tako kot sem si sam zamislil ... včasih sem imel težave s sodelavci, ko je bilo del dela odvisen tudi od njih in so bili vsi na kavah, pa "čik" pavzah ter samo čakali, kdaj bo odbila zadnja sekunda "kolektivno dogovorjenega" delavnika, da so lahko nemudoma odvihrali z delovnega mesta domov; ne bi delali nit sekunde dlje.:8) Vendar razumem, da morda na takšen način lahko nekega dne pregoriš; upam da so kakšni predznaki pred tem:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

OrkAA ::

Če ti je delo kul ni razloga da bi pregoru, ko ti začne presedat je pa fino mal presedlat.

para! ::

preprosto si ne predstavljam, da bi sredi dela delal kakšne "na izi" pavze, dokler to (torej določena etapa do končnega cilja) ni dokončano

To je zato, ker nisi dovolj sposoben. Takšni morato non-stop delati, po možnosti pod stresom, brez odmorov, saj bi sicer delali nadure dokler ne končajo. Tisti, ta sposobni, svoje delo opravijo z eleganco in si zato lahko vmes privoščijo kavice. Govorim iz izkušenj.

Tudi z vidika stresa je pametneje delati tisto, v čemer si res dober, saj potem delo ni stresno. Da bi pa stres zanemarjal kot nekaj, kar je pač del delovnega mesta pa... hej, jebi se delovno mesto, moje zdravje je krepko spredaj na lestvici.

lp
Death before dishonor!

Daedalus ::

Zna biti da je to. Delo overtime je ponavadi znak tega, da človek ni sposoben v rednem delovnem času opraviti dela. Zakaj je temu tako, pa je lahko več razlogov. Dejansko preobremenjen delavec (= lousy management), neučinkovitost zaposlenega... Je pa tudi res, da se ima večina podjetij pri merjenju učinkovitosti hude težave.

En pogled na tole problematiko
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Spock83 ::

para! je izjavil:

preprosto si ne predstavljam, da bi sredi dela delal kakšne "na izi" pavze, dokler to (torej določena etapa do končnega cilja) ni dokončano

To je zato, ker nisi dovolj sposoben. Takšni morato non-stop delati, po možnosti pod stresom, brez odmorov, saj bi sicer delali nadure dokler ne končajo. Tisti, ta sposobni, svoje delo opravijo z eleganco in si zato lahko vmes privoščijo kavice. Govorim iz izkušenj.

Tudi z vidika stresa je pametneje delati tisto, v čemer si res dober, saj potem delo ni stresno. Da bi pa stres zanemarjal kot nekaj, kar je pač del delovnega mesta pa... hej, jebi se delovno mesto, moje zdravje je krepko spredaj na lestvici.

lp


Reci to mojim staršem, kjer morajo za trakom izpolnjevati normo. Če šefe vidi, da ima čas za kavico pa s časoma dvigne normo.

Gregor P ::

Mogoče to velja za kakšno javno upravo, ampak kot zasebnik imaš rad zadeve narejene čim prej (za to si tudi boljše plačan) in nič ne prelagaš po kavici oz. na jutri; namreč tako lahko začneš delati že na drugih zadevah itd. (ki so morda res bile sicer po načrtih predvidene "za drugič").

Če si pa "nesposoben", pa vsaj običajno kar lepo nemudoma letiš iz službe (oz. ti noben ne da dela)>:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Gregor P ::

Daedalus je izjavil:

En pogled na tole problematiko

You don’t need to read the full text of everything you come across in the course of your work

In general, don’t waste your time creating A-plus work when B-plus is good enough.

... besede, ki jih resnično ne pričakuješ od nekoga, ki dela v pravni pisarni ("when I was a partner in a Washington law firm") ... saj verjetno pa zato več ne dela tam in se je raje posvetil "poučevanju" drugih>:D
(sicer ne vem nič o avtorju, razen tistega kar piše v članku)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Daedalus ::

In general, don't waste your time creating A-plus work when B-plus is good enough.

.. besede, ki jih resnično ne pričakuješ od nekoga, ki dela v pravni pisarni ("when I was a partner in a Washington law firm") ... saj verjetno pa zato več ne dela tam in se je raje posvetil "poučevanju" drugih


Done is better than perfect.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Gregor P ::

... ne ko se gre za življenja oz. pravice tvojih klientov (za kar te tudi najamejo ponavadi); tu je samo odlično dovolj dobro:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Daedalus ::

Ja, sej to napiše. When B-plus is good enough. Ko pa ni, je pa treba za A-plus delat. To se menda razume?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Gregor P ::

... in kaj je potem sedaj novega tukaj? Narediš pač to kar se zahteva od tebe (če je B-plus, pač B-plus, če pa A-plus, pa pač tega), saj to se menda ni spremenilo v teh letih?8-O
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

cryptozaver ::

Glede na naslov avtor ni Slovenec, saj piše v tretji osebi. Ali pa noče bit...

djordjevic ::

Ali pa pač sam ostaja v domovini. Brihta.
No grave is deep enough to keep us in chains.

SplitCookie ::

Daedalus je izjavil:

Zna biti da je to. Delo overtime je ponavadi znak tega, da človek ni sposoben v rednem delovnem času opraviti dela. Zakaj je temu tako, pa je lahko več razlogov. Dejansko preobremenjen delavec (= lousy management), neučinkovitost zaposlenega... Je pa tudi res, da se ima večina podjetij pri merjenju učinkovitosti hude težave.

En pogled na tole problematiko


Delo overtime trenutno pomeni da je zaposlenih predvsem premalo.

Na vsako uro bi moral delavec imeti 5min+ odmora za preteg in sprostitev.

Delat 8 ur 'v eno' drugače rata 1 uro delanja in ostalo zabušavanja (dela se nekej da se kao vidi da se dela)
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

Vajenc ::

Zgleda, da je imel Nimitz prav. Naši gredo na sever, južnaki (beri brez slabšalnega tona) pa k nam na prazna delovna mesta.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

jype ::

Ne vem če je imel prav. K nam pridejo delat tudi s severa, ker je pri nas standard za visoko izobražene visok.

Vajenc ::

jype je izjavil:

Ne vem če je imel prav. K nam pridejo delat tudi s severa, ker je pri nas standard za visoko izobražene visok.

To bi rad verjel, ampak kaj ko poznam nekaj primerov, kjer pri nas ne cenijo visoko izobraženih ljudi. Za znanca na Institutu Jožef Stefan niso uspeli zagotoviti ustrezne zaposlitve, ga pa zato toliko bolj cenijo na podobnem inštitutu v Franciji. Drug znanec je bil več let med uspešnejšimi borzniki v velikem amsterdamskem podjetju, pa je pri nas komaj dobil zaposlitev.

Tole je že leta 2009 povedal bivši direktor IJŽ:
O begu bodočih znanstvenikov sem že povedal. Že formirani znanstveniki pa odhajajo zaradi slabših pogojev dela, zaradi izrazite nenaklonjenosti države (tu je več akterjev) do kakovostnih (tudi mladih) raziskovalcev .
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

jype ::

Ja, to je problem znanosti, ki je državno financirana. V zasebnem sektorju teh težav ni, so pa seveda druge.

Kamran ::

jype je izjavil:

Ja, to je problem znanosti, ki je državno financirana. V zasebnem sektorju teh težav ni, so pa seveda druge.

Bolonjska reforma bo sedaj res "zaživela" oz. bo izobraževalni sektor res postal "le" servis gospodarstva. Govorim seveda o krčenju sredstev za izobraževanje znotraj JS za univerze.

Daedalus ::

Izobraževalni sektor pri nas nikol ni mel veze z gospodarstvom. Vsaj ne na nivoju Univerz. Zakaj misliš, da bo zdaj drugače?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

jernejl ::

Govorim seveda o krčenju sredstev za izobraževanje znotraj JS za univerze.

Tudi na univerzah bi bilo (tako kot drugod) možno še precej privarčevati, pa se to ne bi poznalo pri kvaliteti univerz, njihovega raziskovalnega in pedagoškega dela.
Težava je v tem, da se v praksi dogaja nekaj drugega. V medije je že prišla zgodba, kako so morali ustaviti številne raziskovalne projekte in odpuščati perspektivne mlade raziskovalce, ki so zmagovali na svetovnih univerzitetnih tekmovanjih.
Na takih mestih se bo najprej začelo varčevati. Na drugi strani pa obstajajo projekti, ki se klavrno zaključijo in veliko stanejo; obstajajo ljudje, ki so ustoličeni na udobnih in dobro plačanih položajih, so na pedagoškem področju precej slabi, njihovo raziskovalno delo pa obsega podpisovanje na številne knjige in članke, ki jih pripravljajo mladi, zagnani in slabo plačani podrejeni. Za te primere ne bo nikoli zmanjkalo denarja. Najprej je treba udariti po mladih, perspektivnih in slabo plačanih zaposlenih.

Daedalus ::

Obstajajo še bolj nore zgodbe o MR-jih. Recimo - za MR-ja dobi faks/raziskovalni inštitut xyz sredstva za 4 leta, v katerih more MR doktorirat. Po tem, ko doktorira, seveda ni več sredstev. In se novopečenega dr-ja odpusti (oz., se ne podaljša pogodba o zaposlitvi), njegovo mesto pa zasede nov MR s ~ štiriletnim rokom trajanja. Oni, ki furajo to sceno, pa so nedotakljivi. Glavarina je že dolgo časa grobar visokega šolstva tu naokoli. Od fiktivnih vpisov, do opisanega primera. V osnovi je VŠ pri nas totalno zgrešeno zastavljen projekt.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

celada ::

Kolikor vem glavarnine več ni. Že cca 2 leti.

Daedalus ::

Sem preveril in ja. Je ni od lani. Čeprav nisem prepričan za MR-je...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Okapi ::

Obstajajo še bolj nore zgodbe o MR-jih.
Včasih je bilo še slabše. Imel si dve vrsti mladih raziskovalcev - za obnovo (ti naj bi ostali na inštitutu ali faksu) in za pretok (ti naj bi šli po magisteriju/doktoratu v proizvodnjo). In so nekateri inštituti jemali te "pretočne" samo zaradi denarja, ki so ga dobili zanje (kot strošek izobraževanja mladega raziskovalca), kaj so počeli, jih pa ni prav dosti zanimalo in so bili najbolj veseli, če z njimi niso imeli nobenega dela.;)

O.

Kamran ::

Daedalus je izjavil:

Izobraževalni sektor pri nas nikol ni mel veze z gospodarstvom. Vsaj ne na nivoju Univerz. Zakaj misliš, da bo zdaj drugače?

Jah, če bo obveljala volja Vlade oz. bo krčenje sredstev uspelo, bodo morali ali pač delovati s tem denarjem, ki jim bo namenjen ali pa si na trgu poiskati dodatne rezerve. Fakultetam z naravoslovno vsebino bo precej lažje kot z družboslovno. Šolnine so itak utopija, čeprav realna možnost, vendar pa po drugi strani bi bilo s tem recimo kršeno načelo javnih služb prepovedi razlikovanja in enakega dostopa.
Drugače bi pa recimo večja uporaba multimedijskih vsebin oz. multimedijskih pristopov (avdio/video-predavanja, e-pogovorne ure, itn.) lahko razbremenila akademsko osebje ukvarjanja s pedagoško dejavnostjo in bi se recimo lahko bolj posvetili raziskovalni (katere menda zelo manjka). :|
S tem bi se tudi pokazalo koliko jih samo "čička" na svojih akademskih nazivih in koliko jih sploh še raziskuje, objavlja strokovne članke oz. piše knjige/učbenike za svojo sfero.

Da ne omenim, da bi se marsikje dalo uvesti kar tipkanje izpitov namesto klasičnega ubitaškega pisanja na papir (in čepenja 45-120 min v eni večji predavalnici). Pa zato ne bi potreboval 150-200 namiznih/prenosnih računalnikov. Zadostovalo bi jih že samo 30-50. Druga alternativa oz. dopolnilna možnost pa so skupinski ustni izpiti. :O

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kamran ()

Smurf ::

Daedalus je izjavil:

Obstajajo še bolj nore zgodbe o MR-jih. Recimo - za MR-ja dobi faks/raziskovalni inštitut xyz sredstva za 4 leta, v katerih more MR doktorirat. Po tem, ko doktorira, seveda ni več sredstev. In se novopečenega dr-ja odpusti (oz., se ne podaljša pogodba o zaposlitvi), njegovo mesto pa zasede nov MR s ~ štiriletnim rokom trajanja. Oni, ki furajo to sceno, pa so nedotakljivi. Glavarina je že dolgo časa grobar visokega šolstva tu naokoli. Od fiktivnih vpisov, do opisanega primera. V osnovi je VŠ pri nas totalno zgrešeno zastavljen projekt.

Kaj je s tem narobe? Smisel MR-ja je, da doktorira na fakulteti, drzava mu pri tem krije stroske in se celo daje placo. Po doktoratu pa more poiskati sluzbo, logicno.
Ce se akademsko izkaze in je zanjga prostor (to se mi zdi vecji problem!) se ga lahko zaposli kot raziskovalca ali asistenta. Za vse doktorante pa logicno, da ne more biti prostora.

Priznam pa, da je bil to eden izmed razlogov zakaj se jaz nisem zaposlil kot MR, namrec noben ti ne more zagotoviti, da lahko ostanes na faksu, pa ce si se tako dober. No ja pa se nizka placa je, in sem sel rajsi v industrijo (doktorat pa se zmeri delam ob delu). Zaenkrat mi ni zal.

Tear_DR0P ::

Kamran je izjavil:

Jah, če bo obveljala volja Vlade oz. bo krčenje sredstev uspelo, bodo morali ali pač delovati s tem denarjem, ki jim bo namenjen ali pa si na trgu poiskati dodatne rezerve.

saj to počnejo, kot je omenil Daedalus - prijavijo se na razpise za MR :)

Kamran je izjavil:

Fakultetam z naravoslovno vsebino bo precej lažje kot z družboslovno.
saj veš, da je tole taka pavšalna sodba, kjer nimaš prave podlage. na FGG, ki je povsem naravosloven faks, je letos precej upadel izredni vpis, ker nihče ne misli plačevat šolnine za naravosloven študij, če mu je industrija v Sloveniji umrla.

morda, morda, se bo počasi v SI kaj spremenilo in bomo ljudje začeli študirati najprej za svojo osebno rast in šele nato za višjo plačo, ne pa najprej za to da imamo šolo, potem za to da imamo višjo plačo, za osebno rast pa gradimo hiše, urejamo vrt in piknikarimo :D
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Matako ::

Tear_DR0P je izjavil:


morda, morda, se bo počasi v SI kaj spremenilo in bomo ljudje začeli študirati najprej za svojo osebno rast in šele nato za višjo plačo, ne pa najprej za to da imamo šolo, potem za to da imamo višjo plačo, za osebno rast pa gradimo hiše, urejamo vrt in piknikarimo :D


Morda! Ampak za vsak slučaj razmislimo o planu B, če ne bo nič iz tega. :))
/\/\.K.

Daedalus ::

Kaj je s tem narobe? Smisel MR-ja je, da doktorira na fakulteti, drzava mu pri tem krije stroske in se celo daje placo. Po doktoratu pa more poiskati sluzbo, logicno.
Ce se akademsko izkaze in je zanjga prostor (to se mi zdi vecji problem!) se ga lahko zaposli kot raziskovalca ali asistenta. Za vse doktorante pa logicno, da ne more biti prostora.


Narobe je to, da so MR-ji v tem primeru molzne krave za sredstva države. Fakultete večinoma z njimi nimajo drugih načrtov, pa jih je preprosto preveč. Ko je doktorat opravljen, adijo, next, pls. Kakim res dobrim se kdaj ponudi minimalc za 60% delavnika.

Kar je precej čudna logika, se ti ne zdi? Da se X let vlaga Y sredstev v človeka, katerega prihodnost nikogar ne zanima. Kratkoročna naravnanost se temu reče - tako kot v politiki, ko nihče ne vidi preko štiriletnega mandata. Manjko najbolj osnovne strategije na nivoju države in univerz, miselnost tipa "samo da je za sproti".
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Smurf ::

Mah v tem odnosu imajo MR vec od tega kot fakulteta. Zastonj se solas pa se dobivas placo, potne stroske, placilo konferenc, itd.. Zdej, da na koncu doktorata ni sluzbe je pa drug problem (deloma krivda drzave, deloma krivda MRja).

Men se zdi narobe bolj to, da se mesta za MRje dodeljuje glede na tocke, ki jih je dobil mentor (z objavami itd.). Potem imamo pa primere, ko se v enem laboratoriju krizno citirajo, si nabijejo tocke in dobijo 5 mest za MR, drug laboratorij pa niti enega. Na koncu pa majo tezavo napolniti tistih 5 mest in iscejo ze res skoraj kogarkoli (med tem, ko nek drug laboratorij ne more dobiti niti enega). Posledicno pade kvaliteta in na koncu dobimo nesposobne doktorje :).

Kamran ::

Tear_DR0P je izjavil:

saj veš, da je tole taka pavšalna sodba, kjer nimaš prave podlage. na FGG, ki je povsem naravosloven faks, je letos precej upadel izredni vpis, ker nihče ne misli plačevat šolnine za naravosloven študij, če mu je industrija v Sloveniji umrla.

E no, tega pa nisem vedel. Hvala za informacijo.
Vseeno, če tako gledaš, bi folk lahko vseeno šel izredno, vendar potem pa v tujino. Že tako ali tako odhajajo. Tukaj se zastonj (osnovno) izobrazijo, potem v tujini kaj nadgradijo in ima "uvozna država" praktično zastonj izobraženo intelektualno silo, medtem ko ima matična izgubo. ;((

Okapi ::

FGG, ki je povsem naravosloven faks,
FGG je povsem tehnični faks. Naravoslovni so biologija, fizika, kemija ...

O.

Ramon dekers ::

jype je izjavil:

Ne vem če je imel prav. K nam pridejo delat tudi s severa, ker je pri nas standard za visoko izobražene visok.



Haha, kje si pa ta vic slišal. Ti povem iz lastnih izkušenj da bežijo/mo vsi. Sloveniji se lahko nekateri samo zahvalimo za "papir". Jure ti si tak komik.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slovenija vabi delavce iz Filipinov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18919169 (15042) PrihajaNodi
»

Koliko ljudi z doktoratom se izseli v tujino? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22554019 (47140) Mavrik
»

Slovenija med top 25-timi državami (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
23828701 (23333) jype

Več podobnih tem