» »

Pisanje diplomske in povzetki ze napisanega?

Pisanje diplomske in povzetki ze napisanega?

«
1
2

Racunalnik ::

Pisem diplomsko in ko prebiram mal ostale diplomske za primer k so ze napisane, se mi zdi da so po cele strani copy/paste od ostalih del,clankov ali knjig, stem da se nakoncu v oklepaju napise po kom je to povzeto ali citirano.
Navodila ki sem jih jest dobil so omenjala da se zeli da se cimvec razlicnih virov prebere in stem k jih ti uporabis v svoji diplomski pokazes da si ssi veliko prebral na temo ki jo delas.
Zdej me zanima ali jest lahko ko recimo po internetu najdem neke clanke, jih skopiram v svojo diplomsko in spodaj napisem od kod je to?
Je to vredu ali bi jest moral tak vsak clanek po svojih besedah opisovat in obracat in se na koncu isto podpisati spodaj od kod je to povzeto in ali je tega lahko 90% diplomske naloge, da vem kako se orientirat?

fosil ::

Preberi si tole. Str. 15.
Logično pa da ne more bit cela diplomska sam kopiranje od drugih.
Tako je!

JayKay ::

navajas vire ki podpirajo tvojo lastno teorijo (ker pac ti nisi dovolj avtoritativna oseba). to kaj pa se v slo diplomskih dela pa je plagiarizem na vrhuncu.

M1_Abrams ::

Če citiraš članek mora bit naveden v narekovaju in dodan vir oz. literatura. Namen diplomske naloge je pa da predstaviš ti nekaj svojega, izvirnega. V bistvo mora vsebovati neko novo uporabnost.
PHP & MySQL

Zgodovina sprememb…

Nikonja ::

Mislim da ste malo zgrešili, namen doktorske disertacije je da ti predstaviš nekaj novega, izvirnega ali razširiš pogled na obsotječo zadevo.
Namen diplomske naloge je da je narediš in pika. Tudi tvoj mentor je nebo prebral kje pa kdo drug.
V teoriji naj nebi delal samo copy/paste ampak po pravici povedano 90% ih prav to dela in bodo tako delali tudi v prihodnosti.

NeMeTko ::

@M1_Abrams - tole se da razumeti, kot da moraš za diplomsko naresti neko novo odkritje - v praksi to še marsikdo za svoj doktorat ni uspel.

V širšem smislu pa ti dam prav (formulacija je bila nekoliko dvoumna). Če pišeš diplomsko, se copy/paste ne moreš izogniti, saj se naslanjaš na stvari, ki so že nekje napisane in jih moraš navesti. Je pa smisel diplomske, da pokažeš, da znaš informacije iz različnih virov potegniti skupaj, pravilno interpretirati in še kaj s svojimi besedami pojasniti. Tako nastane nek izdelek 'ki ga še ni bilo', nekaj 'izvirnega', 'nova uporabnost'.

Seveda ti nihče ne brani, da originalna besedila ne kopiraš, ampak jih po svoje predstaviš -samo potem ne vem, kdaj bo taka diplomska naloga spisana.

Mavrik ::

Zanimivo kak nam je nekaterim uspelo napisati diplomsko brez copy-pastanja tujih tekstov v parih tednih ;) A ste res tako nesposobni? Kako točno vi mislite nadaljevati profesionalno kariero?

Je to vredu ali bi jest moral tak vsak clanek po svojih besedah opisovat in obracat in se na koncu isto podpisati spodaj od kod je to povzeto in ali je tega lahko 90% diplomske naloge, da vem kako se orientirat?


Nikjer nisi niti omenil kaj bi pa RAD POVEDAL s tistim člankom. A rabiš z njega formulo? Povzetek? Rezultat? Uvod? KAJ TOČNO tvoj copy-paste pove? Kako to pomaga tvoji hipotezi?
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

Smurf ::

Ponavadi citiras samo neko ugotovitev, rezultat itd., ne pa da kopiras celotni tekst.

Pa Mavrik ima prav, ce boste vse poceli po najlazji poti... si delate skodo predvsem sebi.

Racunalnik ::

Ne gre se zato da bi jest iskal najlazjo pot, ampak ce imam diplomsko o internetu in omrezju, kaj naj zdaj man wan lan, opisuje zavite v drugacen celofan ce je pa tega na netu malo morje in pac copy/pastam. Ce sam spisem uvodne spice, lahko opisem internet isto kot jih je ze 100 drugih ker nemorem drugih besed uporabljati, torej bodo gledali skozi program diplomsko in rekli da si itak vse skopiral samo drugace pa napisal.

In ce jest opisujem taisti internet kaj to je itak ali dobim info iz knjige ali iz neta(wikipedia ali podjetja ki trzijo IP storitve), se vedno sem si to prebral ,napisem po svoje, na koncu moram pa itak napisati od kod sem to povzel.

Recmo imam diplomsko kako priklopimo pc na internet, zacnes kaj je internet, kaj so mreze, router, pc in vse to je za 100x napisano in nevem se mi zdi cist neumno da bi sel iste texte spreminjati besede k se jih itak ne da vec ker je ze vse uporabljeno in nakoncu napisem od koga sem naredu povzetek!? In ce so to vsakic trije viri bi moral pod vsakim mojim obrnjenim stavkom navajat tri vire?

Moja diplomska nebo nic izvirnega, ze vse je bilo 100x slisano in lahko delam povzetke samo po ostalih.

Zgodovina sprememb…

Nikonja ::

Nehajte bluzit, res, pol pa boste začeli govorit kako vi tudi mp3, filme, igre...tudi nikoli niste z interneta potegnili ker ste tkooo pošteni a ne!
In ne NE delaš si nobene škode če prepišeš polovico diplomske, in NE bo ti trpela profesionalna kariera ker te delodajalec ziher ne bo vprašal kako si napisal diplomsko nalogo, njega samo zanimajo tvoje izkušnje, diploma je samo pogoj da sploh prideš na razgovor.

@Racunalnik, po meni je res da se vsedeš z svojim mentorjem in njemu razložiš dilemo, če je dokaj normalen ti bo on najboljše svetoval (sej je mentor), pa vpraš tudi svoje sošolce ker tukaj ne boš dobil normalnega odgovora ker kako vidiš tukaj so sami poštenjaki, svetniki....

Gandalfar ::

Diplomska naloga ni "opisimo en postopek" ampak si postavis raziskovalno vprasanje v obliki hipoteze.

Npr. ali je bubble-sort optimilen algoritem za urejanje podatkov iz Wikipedije.

Nato je diploma:

- pregled bazicne literature in povzetek definicij
- definicija raziskovalnega vprasanja
- definicije metodologije resevanje
- opis rezultatov, ki jih je dala metodologija
- zakljucek in povzetek

(btw, to sploh ni original research, to samo pokaze da si znas postavit eno vprasanje in ga semi-strokovno izvest in v grobem opisat kaj se je pri tem dogajal)

To pa kar ti opisuje je pa seminarska iz srednje sole.

Zgodovina sprememb…

Smurf ::

@Racunalnik glede na napisano imas zanic in nesmiselno diplomsko nalogo. Preberi si nasvet od gandalfara, je dober.

@Nikonja ce pustimo tukaj postenje, delati tako diplomsko nalogo je cista izguba casa, ker od nje ne odneses popolnoma nicesar. Zdej verjamem, da je nekaterim dovolj, da zgolj dobijo tisti papir nato pa sluzbo za 800€ neto (pustmo to, da se potem cudijo zakaj imajo nizko placo). Zdej drugi pa raje pametno vlagamo cas, naredimo neko stvar dobro in to potem to stvar izkoristimo za se kaj drugega. Ce mislis, da vsebina diplome ne pomeni nic se mocno motis. Visokotehnoloska (tako v Sloveniji kot v tujini) podjetja rada iscejo perspektivne mlade ljudi. Taki ljudje imajo praviloma manj izkusenj s tem pa imas manj opcij pri cemer lahko ocenis kandidata. V takem primeru ti recimo vsebina diplomske naloge pride se kako prav, ker lahko iz nje do neke mere ocenis karakter kandidata (koliko se je pripravljen potruditi, kaj zna, itd.).

metalc ::

Zakaj pa glede teh dilem ne vpršaš mentorja, saj najbrž za mentorstvo dobiva nek dodatek. Poleg tega je gotovo zainteresiran, da diplomiraš, ker s tem dobi svoje akademske pike za napredovanje.

BTW, ali ni danes tako, da vsako diplomsko dajo "prebrati" programu za odkrivanje plagiatov? Ali kako so že dobili onega Jankovićevega poslanca?

Racunalnik ::

Hvala vam za informacije.

Sedaj sem najdu diplomsko iz mariborske fakultete ki ni kolkr vemo neka leva sola in po pregledu te diplomske in po brskanju po virih ki jih ta diplomska ima navedene, sem videl da je cela diplomska naloga dobesedno skopiran text iz drugim doktroratskih del(vrjetno misljeno kot papirni del virov) ostalo vse skopirano iz neta, npr, pisemo o mobilni telefoniji in gremo na mobitel stran in tam skopiramo kar pisejo o telefoniji in tako dalje. Tako da kolkr vidim v tem ni problemov ce je na mariborski fakulteti zadeva sla cez.

It tega doktorskega dela so celo miselni vzorci in ostala grafika pobrani.

Torej za papirni del virov si vzamem par diplomskih oziroma clankov ali magisterskih del, ostalo pa kar najdem na wikipediji in po internetu in strani raznih podjetji ki predstavljajo svoj izdelek?

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

Ne. Mislm wtf?

Racunalnik ::

V cem je problem? Sej te zastopim kaj hoces povedati ampak ce imam pred nosom tako narejeno, zakaj bi delal drugace?

celada ::

Ker se tako diplomske ne dela. Diplomska naj bi predstavljala en resen izdelek, ki je lahko raziskovalne ali pa praktične narave in eno skropucalo sestavljeno iz različnih drugih doktorskih disertacij in ostalih del temveč naj bi tudi nekaj originalnega sam prispeval. Mislim, mi smo več svojega dela vložili notri v seminarske naloge v drugem letniku kot pa v diplomski, ki jo ti opisuješ.

FiDeK ::

To je tako, kot bi spraševal, da zakaj ne bi kradel še ti, če itak tako nekateri delajo in jih nihče ni dobil pri tem.

Saj so ti povedali v čem je smisel diplomske naloge - da znaš sam postatiti neko hipotezo, raziskati literaturo in sorodne članke, nato pa sam po nekih metodah priti do ugotovitev. Pri tem naj bi seveda uporabil znanje, ki si ga tekom študija pridobil. Če ti je to pretežko, seveda lahko poskusiš s popularno prakso plagiatorstva in v veliko primerih ti bo celo uspelo.

Btw, mislim da cilj diplomske naloge vsekakor ni nek resen prispevek znanosti, ampak zgolj to, da pokažeš da znaš uporabiti stvari, ki si se jih naučil ter poiskati in uporabiti tiste, ki jih potrebuješ. Prispevek znanosti naj bi bila doktorska disertacija.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: FiDeK ()

marvin42 ::

očitno na nekaterih faxih srednješolska seminarska naloga šteje kot diplomska naloga.
Mostly Harmless

Smurf ::

Ce ne druzga zato ker je to nelegalno ;).

Sicer velika moznost, da te nikoli ne dobijo (ponavadi diplomo niso tako zanimive za preverjanje, razen ce bos kaksna znana oseba)... lahko pa te (zdej se zmeraj bolj uveljavlja tudi elektronsko avtomaticno preverjanje plagiatorstva :) ). Kar pomeni, da lahko potencialno izgubis nekoc diplomo, s tem pa tudi ugled, sluzbo...

by00 ::

Racunalnik je izjavil:

Pisem diplomsko in ko prebiram mal ostale diplomske za primer k so ze napisane, se mi zdi da so po cele strani copy/paste od ostalih del,clankov ali knjig, stem da se nakoncu v oklepaju napise po kom je to povzeto ali citirano.
Navodila ki sem jih jest dobil so omenjala da se zeli da se cimvec razlicnih virov prebere in stem k jih ti uporabis v svoji diplomski pokazes da si ssi veliko prebral na temo ki jo delas.
Zdej me zanima ali jest lahko ko recimo po internetu najdem neke clanke, jih skopiram v svojo diplomsko in spodaj napisem od kod je to?
Je to vredu ali bi jest moral tak vsak clanek po svojih besedah opisovat in obracat in se na koncu isto podpisati spodaj od kod je to povzeto in ali je tega lahko 90% diplomske naloge, da vem kako se orientirat?

Odvisno je sicer od fakultete, ampak kot so povedali ostali - potrudi se, sploh če fakulteta javno objavlja dela študentov. Bodoči delodajalci znajo tudi Googlati ;)

Čedalje več fakultet ima sisteme za prepoznavanje plagiatov. To pomeni, da se bo tvoj tekst primerjal z že napisanim od prejšnjih generacij. Zagrožene kazni so upravičeno zelo visoke, tako da se na tvojem mestu s tem ne bi igral. Če prepisuješ, citiraj. Sicer pa je citiranje drugih diplomskih del načeloma nezaželeno.

Iskanje člankov na internetu ne pomeni, da je vsak vir, ki ga boš našel na Googlu, resnično kredibilen.
Svetujem ti, da raziščeš tematiko v COBISS-u (iskanje po ključnih besedah), članke pa v znanstvenih revijah s področja, iz katerega boš definiral. Večina fakultet ima urejen oddaljeni dostop do teh člankov, torej od doma, npr. preko Nukovega Mrežnika http://www.nuk.uni-lj.si/nuk/mreznik.asp . Tudi Wikipedia ne velja za resen vir.

Natančno si preberi fakultetna navodila o citiranju, saj se sistemi razlikujejo.
Načeloma sta možnosti dve. Lahko neposredno navajaš tekst v narekovajih, ampak ti svetujem, da je tega čim manj. Več dosežeš, če v veznem tekstu interpretiraš prebrano in na koncu stavka omeniš avtorja, ki si ga povzemal. Pomembno je torej, da si tujih ugotovitev in idej ne prisvajaš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: by00 ()

Tear_DR0P ::

Racunalnik je izjavil:

V cem je problem? Sej te zastopim kaj hoces povedati ampak ce imam pred nosom tako narejeno, zakaj bi delal drugace?


ni panike, ti kar tako naredi kot hočeš. v življenju najverjetneje nikoli ne boš vidnejši politik ali podjetnik, da bi ti kdo brskal po diplomski in ugotavljal, da si v preteklosti goljufal in delal po linji najmanjšega odpora.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

darkkk ::

Lej namen diplomske naloge ni "raziskovanje" oz. vsaj ne preveč globoko. Fajn je, če maš neko konkretno problematiko in da se tebi in mentorju približno sanja, kako to reševat (fajn je tudi rešit), ampak niti ni nujno.
(mam sestrično, ki je diplomirala iz "ni uspelo", doktorirala pa z "je uspelo" 5 let kasneje).

Žalostna resnica je pa precej drugačna, mentorju se jebe kaj počneš, o tematiki nima pojma in ti da v roke neko knjigo, ki je povzetek dogajanja na področju v zadnjih 15 letih in ti reče napiš neki. (spiši si naslov, temo itd.)
Po možnosti neko napol interdisciplinarno področje, za katerega ugotoviš, da imajo 2 faksa stran raziskovalne skupine, ki to počnejo že 40 let.

Na koncu neki spacaš skupi in volk je sit in koza cela in greš naprej (and never go back).

MTB ::

Žal je tako, da je veliko število diplomskih del copy/paste. Saj se je to dogajalo tudi v preteklosti, ampak je bilo veliko težje odkriti kot danes, ko je vse že na internetu. Poznam doktorja, ki je naredil copy/paste tujega gradiva, ki smo mu ga mi študentje celo prevajali iz angleščine. Za nameček je ta isti človek uporabil seminarske naloge izrednih študentov, da je izdal svojo skripto. Da bi bilo še huje, z namenom da bi jih čimveč diplomiralo pri njemu, vzpodbuja študente, naj uporabljajo (prepišejo) njegovo delo, nekaj malega spremenijo, dodajo še kaj s spleta in diploma je tu.
Iskreno povedano mi je slabo, da sem se sploh vpisal na takšno fakulteto. Svojo diplomo pišem že kar nekaj časa, saj zahteva veliko raziskovanj. Sošolci ki so bili pri njemu (večina takih, ki jim je šola samo papir), so pa že vsi diplomirali. Najpogostejši komentar je pa bil - kaj se sekiraš, važno da je diploma v žepu, pa da je profesor zadovoljen.

Timurlenk ::

JayKay je izjavil:

navajas vire ki podpirajo tvojo lastno teorijo (ker pac ti nisi dovolj avtoritativna oseba). to kaj pa se v slo diplomskih dela pa je plagiarizem na vrhuncu.

kako je plagiarizem, če navedeš vsak vir, s katerega si vzel neko misel, teorijo itd.
Demokracija je zdej v drugem planu, to je vendar jasno.

st0n3 ::

Timurlenk je izjavil:

JayKay je izjavil:

navajas vire ki podpirajo tvojo lastno teorijo (ker pac ti nisi dovolj avtoritativna oseba). to kaj pa se v slo diplomskih dela pa je plagiarizem na vrhuncu.

kako je plagiarizem, če navedeš vsak vir, s katerega si vzel neko misel, teorijo itd.


simple. Kot ti je ze zgoraj napisal. Plagiarizem je tudi to:
Even if one has paraphrased or used quotation marks and referenced correctly, it is un-acceptable to base a substantial portion of a
report on someone else’s work. The purpose of using other people’s material is as support to your own arguments.

Po tvoje potem lahko copy/paste celo diplomo nekoga drugega, ga navedem kot vir in se podpisem pod to delo?
c-c-c-c

Timurlenk ::

ne, ampak ko delaš neko diplomsko, moraš teorijo od nekod vzet, saj si ne ti na novo izmišljuješ neke teorije o neki tematiki


praktičen del in ugotovitve pa itak morajo biti tebi lastne


Po tvoje potem lahko copy/paste celo diplomo nekoga drugega, ga navedem kot vir in se podpisem pod to delo?



tako debilna primerjava, da ne najdem primernih besed
Demokracija je zdej v drugem planu, to je vendar jasno.

Zgodovina sprememb…

st0n3 ::

ja, to ze da uporabis teorijo "ki ze obstaja". Gre se za to da jo spises ti in navades vire, ki to podkrepijo. Narobe pa je da se "prepise" (ali recimo samo prevede) cel teoreticni del s slikcami/grafi vred iz neke knjige(ali vec) in se jo poda kot vir.
Se vedno more to na koncu biti tvoj izdelek (nekaj kar si v vecini ti napisal).

Timurlenk je izjavil:


Po tvoje potem lahko copy/paste celo diplomo nekoga drugega, ga navedem kot vir in se podpisem pod to delo?

tako debilna primerjava, da ne najdem primernih besed


ja je debilna amapak se vedno pase pod tvojo definicijo "ne-plagiarizma":)
c-c-c-c

Racunalnik ::

Nevem no, noben ni reku da bi kopiral od koga iz diplomske, to itak odpade, ampak kot pisni vir si pa vrjetno lahko vzamem magistrsko delo iz neta, ali pa ce grem v knjiznico in ga imam fizicno v roki, v cem je razlika?

Jest nove znanosti nemorem odkrivat, naredim diplomsko na isto tematiko na katero so ze narejene diplomske in se moja nemore nevem kaj razlikovati od ostalih ne da bi lahko rekel da je kopija.

Evo tukaj mate primer seminarske pa prelistajte prvih 5 strani pa boste spodaj vsakega texta dobili napisan vir in vsi ti viri so dobesedni copy/paste in ce to dovolijo na mariborski fakulteti bodo tudi na moji soli. Seminarska je v cobisu in javno objavljena torej potem to ni plagiat ampak zgleda dovoljeno.

http://dkum.uni-mb.si/IzpisGradiva.php?...

Taka navodila imamo pa iz sole. Sicer si jih neznam cisto pravilno interpetirat a se lahko citira samo stavek ali lahko cel del clanka ali podobno
Uporabljeni viri in citiranje

Vsak podatek, ki ga vnesemo v našo diplomsko delo, vsako znanje, ki ga črpamo, vsaka teorija, ki jo uporabimo, in vsaka misel, ki jo prevzamemo, ima svojega avtorja. Tem avtorjem smo na nek način dolžniki, ker so nam s svojimi objavljenimi deli omogočili, da lahko sami raziskujemo, pišemo in objavljamo lastne ugotovitve. Zaradi upravičenega javnega interesa za svoboden pretok informacij ima vsakdo pravico soočiti se z delom drugih avtorjev, ga brati, proučevati ter ga v primernem obsegu in na ustrezen način tudi vključiti v svoje delo. S tem, ko je njihovo delo uporabljeno v nekem drugem delu, avtorjem pripada pravica do navedbe avtorstva. Avtorstvo mora biti ustrezno identificirano in njegovi prispevki skrbno popisani. Zato v vseh primerih, ko za naše pisanje uporabimo odlomke iz tujih stvaritev, to na predpisani način označimo.

Če uporabimo tuje misli in jih v našem strokovnem besedilu prikažemo kot svoje, zagrešimo plagiat. Plagiat je duhovna tatvina, kjer brez ustreznega priznanja avtorstva prevzamemo del ali celotno tujo stvaritev. Plagiat razumemo seveda predvsem kot etični prekršek. Hkrati pa sodi tudi v kategorijo pravne obravnave, ki ga opredeljujemo kot kršitev avtorske pravice pri kateri si nekdo (zavestno) lasti tuje delo.

Kako se torej izogniti plagiatu in s tem prispevati h korektnosti strokovnega besedila?
V besedilu predvsem nedvoumno označimo, kateri deli besedila so povzeti, poleg tega vedno navedimo avtorja povzetih misli in njegovo delo (Kobeja, 2001, 15).

Navajanje ali citiranje je, kot rečeno, vključevanje misli drugih avtorjev v besedilo. Tuje misli vključujemo v svoje delo, da bi pokazali, da nadaljujemo določeno smer razmišljanja, da poznamo literaturo, da bi dokumentirali ali podkrepili svoje misli, jih ilustrirali ali ker razpravljamo o mislih, ki jih navajamo. Eno od pomembnih načel znanstvene etike je: Ne prisvajaj si tujih misli tujih odkritij in tujega sloga! Hkrati pa velja, da je treba spoznanja drugih poznati in jih upoštevati pri svojem delu. Diplomskemu delu se šteje v dobro, če je iz nje razvidno, da je študent pregledal veliko relevantne literature. Zato je prav, da so v nalogi povzeta spoznanja in misli drugih avtorjev. Toda slab vtis pusti tisti, ki ustvari videz, da so tuje misli njegove in ki tujim mislim ne doda nič svojega. Zato je pomembno vedeti, kako navajamo dela drugih avtorjev.

Primer dobesedne navedbe (citata):

Sokrates je rekel: Vem, da nič ne vem. (Sokrates 1965,77). Gre za znano modrost, ki smo jo dobesedno citirali.

Kadar citiramo ali povzamemo misli tujih avtorjev, moramo to v besedilu sproti označevati. V besedilu mora biti jasno vidno, kdaj je misel izvirna, kdaj je citirana ali povzeta. Navajanje virov v besedilu zahteva naslednje podatke:
- priimek avtorja oz. institucije, ki je delo izdala
- leto objave
- število strani

Primer: Idealno povpraševanje ni tržna kategorija, ker se na trgu ne pojavi (Planina 1997,89).

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

> ampak kot pisni vir si pa vrjetno lahko vzamem magistrsko delo iz neta, ali pa ce grem v knjiznico in ga imam fizicno v roki, v cem je razlika?

Diploma in magistrskega sta ista fora kot Wikipedija. Povzetek izvornega vira in kot taka nista primarna vira in jih sta neuporabna.

Edini case, ki ti je zanimiv je ce je v mag. en original kos researcha. Ce hoces citirat en povzetek je to spet nivo Wikipedije.

Kar naredis je, da pogledas kaj citira tista diploma in gres iskat izvor, ce se ti zdi da je to tocno tisto kar rabis.

Racunalnik ::

Sej bi se rad strinjal stabo ampak a si prebral prvih 5 strani diplomske iz linka? Jest ti zagotavljam da si nebos kratil casa da ima diplomska citirano po pol a4 strani texta iz ,magistrske, torej je citirala nivo wikipedije, in glede na to da dela primerjavo med slo ponudniki ip telefonije je citirala oziroma copy/pastala stvari ki pisejo na mobitelu od kaj je wlan do nevem se cesa, t2 in ostalih, kaj pa potem v tem primeru, to je potem vse wikipedia?

Pravtako ,mi potem pojasni kaj je elektronski vir podatkov in zakaj te spodbujajo k uporabi le teh in v 20% zahtevajo pisne vire?

Zgodovina sprememb…

Timurlenk ::

imo je ok, da za magisterij citiraš doktorat in za diplomo magisterije


in za seminarsko diplomo
Demokracija je zdej v drugem planu, to je vendar jasno.

Gandalfar ::

Vprasanje kateri del. Ce povzemas zacetno teorijo (ki je povzetek druge teorije) potem ni vredu. Ce se nanasas na rezultate, potem bi bilo potencialno ok.

> kaj pa potem v tem primeru, to je potem vse wikipedia?

To je vse crap. Kar je ok, ce je tvoj cilj najmansja kolicina efforta, da dobis kos papirja, s tem da te bo znal kaksen clan komisije tudi vrzt na zagovoru. Lahko pa se minimalno tudi potrudis, ampak to je pa cisto na tebi.

Timurlenk ::

Vprasanje kateri del. Ce povzemas zacetno teorijo (ki je povzetek druge teorije) potem ni vredu.


no, sej to itak logično; povzemat povzetek je res banalno


(sploh, če lahko samo kopipejstaš, spremeniš malo besedni red in navedeš originalni vir)


jok3
Demokracija je zdej v drugem planu, to je vendar jasno.

Zgodovina sprememb…

Racunalnik ::

Ja po pravici je zame ze to dost efforta da naberem vire jih sesatvim v nek vrstni red, malo povzamem tam, malo tu. Jest to delam za kos papirja, enostavno mi resnicno ne grejo besede in tako kot bi jest to razlozil kar delam bi bilo vseskp na treh straneh.

Sedaj niti vec nevem kaj sploh lahko in kaj ne. Najbolje da za vse dobim knjige in iz knjig napisem, za kar bom moral spet nastevat vire, cetudi s svojimi besedami vse opisem.

Gandalfar ::

Fenomenalna knjiga na to temo: http://www.amazon.com/Research-Chicago-...

zelo priprocam. Obstaja tudi 3rd edition, ki jo dobis za kindla, oz. http://www.bookdepository.co.uk/Craft-R... najboljse investiranih 12eur za potrebe diplomske.

Timurlenk ::

mja, to bi bilo uporabno, če bi dejansko kdo bral tvoj izdelek, razen asistenta
Demokracija je zdej v drugem planu, to je vendar jasno.

celada ::

Timurlenk je izjavil:

mja, to bi bilo uporabno, če bi dejansko kdo bral tvoj izdelek, razen asistenta


Naredi praktično diplomsko potem. Vsaj, kar se tiče mojih sošolcev so bolj ali manj vsi (tisti s katerimi sem se pogovarjal) delali za take in drugačne firme in reševali pač določen problem , kar je nakoncu končalo kot diplomska naloga.

Timurlenk ::

saj sem, tisto se bolj nanaša na seminarske
Demokracija je zdej v drugem planu, to je vendar jasno.

Ramon dekers ::

Fino je poiskati določene strokovnjake na določenem področju. Sam se jih našel kar nekaj in eden je celo objavil mojo diplomsko naloga na svoji spletni strani. Mentorjem pa se navadno jebe, poleg tega, če kontaktiraš preko e-maila z njimi nikoli ne veš kdaj jim dejansko kradeš čas.

Imaš pa določene štručkote s tvojega področja tu na forumu nevem zakaj jih ne kontaktiraš, priporočili bi ti vsaj literaturo, ki je dovolj kakovostna...

EDIT: bolje je da sploh ne gledaš tujih nalog, brez literature (knjig in znastvenih člankov) pa itak ne gre, žal, od nekje pač moraš črpati vsebino in rešiti problem.

Zgodovina sprememb…

Racunalnik ::

Ce mentor tvojo diplomsko odobri, jo oddas in kako gre naprej, pregledajo diplomsko in ce je vredu te povabijo na zakljucni zagovor in ce tam ne uspes te lahko zavrnejo ali ti zavrnejo ce ze, ze predno te povabijo na zagovor in na zagovoru nemores biti zavrnjen?

metalc ::

Predvidevam, da si že nekaj mesecev prej na referatu oddal vlogo za opravljanje diplomske (en pildek, kjer mentor navede naslov in se z avtogramom strinja glede mentorstva) in prevzel papirje o odobritvi teme, ki se zvežejo čisto na začetek. Takrat bi moral dobiti tudi knjižico z vsemi potrebnimi navodili...

Ko je mentor zadovoljen, daš diplomsko vezati, on podpiše en pildek, ki ga ti skupaj s še nekaj izvodi diplomske oddaš v referatu, nakar ti določijo termin zagovora. Oni te izvode predajo naprej komisarjem, knjižnici..., verjetno moraš oddati še elektronsko verzijo in podpisati soglasje za objavo na internetu... Kakorkoli že, v min 1 tednu, kolikor mora miniti do zagovora, jo prebere še komisija, ti pa v tem času pripraviš zagovor, torej izluščiš bistvo, ki ga oddrdraš v ok. 15 minutah, pripraviš prezentacijo v PowerPointu... Komisija te na zagovoru posluša, po govoru še kaj povpraša in to je to. Zatem grejo ven (najbrž v najbližji bife), podebatirajo, se vrnejo in sporočijo rezultat. Seveda se lahko tudi pogrne, vsaj teoretično, odvisno tudi, kakšne tečnobe ti imenujejo v komisijo. V zadnjih letih ti lahko elektronsko verzijo spustijo še čez detektor plagiatov in valjda, da ne boš naredil, če kaj odkrijejo.

PS nisem več najbolj frišen in lahko se je v zadnjih letih kaj spremenilo.

St235 ::

Racunalnik je izjavil:

Ce mentor tvojo diplomsko odobri, jo oddas in kako gre naprej, pregledajo diplomsko in ce je vredu te povabijo na zakljucni zagovor in ce tam ne uspes te lahko zavrnejo ali ti zavrnejo ce ze, ze predno te povabijo na zagovor in na zagovoru nemores biti zavrnjen?


Seveda si lahko zavrnjen na zagovoru. Ni ravno pogosto, je pa popolnoma možno.

Drugače kar se copy paste tiče, pa dandanes vsako delo spustijo čez servis kot je TURNITIN in se dobesedni copy/past odseki hitro najdejo.

Racunalnik ::

Lahkotnik 29, to mi je znano,edino nevem a to isce po diplomskih iz knjiznice ,ali po spletu in vrjetno ce navedes vir nima veze za plagiat, to igra vlogo vrjetno za copy/paste ki ga vzames kot za svojega ne?

Matija82 ::

Racunalnik je izjavil:

Lahkotnik 29, to mi je znano,edino nevem a to isce po diplomskih iz knjiznice ,ali po spletu in vrjetno ce navedes vir nima veze za plagiat, to igra vlogo vrjetno za copy/paste ki ga vzames kot za svojega ne?


Kakor vem se dela baza iz del študentov, torej če si "kradel" iz diplomske bodo to brez problema odkrili. Verjetno obstaja tudi možnost internetnega iskanja toda mislim, da večina teh programov deluje na primerjanju iz svoje lastne baze.

Racunalnik ::

Kater eknjiznice so najboljse za vclanit in dobiti tehnicno gradivo, NUK, CTK?

Po cobissu iscem na svojo temo in mi ven mece samo diplomske, dam v filtru knjigo pa nic.

ta-mau ::

Če si še študent maš pri nuku dostop do mrežnika, ki ti omogoča dostop do člankov tujih virov kot so springerlink, sciencedirect, ieee, etc.. Mislim pa, da so omenjeni viri tudi dostopni iz omrežja na friju (not sure..). Sam sem kar nekaj člankov uspel najt na teh portalih..

Racunalnik ::

Nisem vec student,hvala za pomoc, a po drugi strani sploh nevem kaj mi bodo online clanki ce pa itak pravjo da so to povzetki od povzetkov tko da mi razn kjnige nic ne pride v postev zgleda!?

Gandalfar ::

Mi govorimo da rabis online 'pejpre', torej scientific articles, ki so objavljeni v scientific journals.

Racunalnik ::

Ja potem pa prosim do teh "online pejprov" linke katere lahko uporabim. Sam nepoznam tega niti nimam nobenih dostopov.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fax in neprimeren odziv profesorja? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
13230591 (17788) Phantomeye
»

Diploma + navajanje virov (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
5726493 (15657) mojca
»

Izdelava nalog po naročilu (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
8729225 (24527) bajsibajsi
»

Diploma in začetek

Oddelek: Šola
92421 (1919) KraitPay
»

Diplomska na FDV... (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22580688 (73359) Matako

Več podobnih tem