» »

Zbiranje podatkov na en list po mesecih

Zbiranje podatkov na en list po mesecih

perneales ::

Pozdravljeni,
na forumu sem nov, nikjer nisem našel te teme.
Potrebujem pomoč.
Rad bi naslednje:
Vsak mesec popisujem stanja števcev na kopirnih aparatih.
Vsaka stranka ima svoj zavihek, podatke vnašam ročno in mi mesečno, ko vnesem novo stanje števca avtomatsko izračuna koliko izpisov je kopirni stroj izpisal.
Glede na to, da je koprinih aparatov cca. 100 in jih bo še več me zanima, če mi lahko nekdo svetuje, kako naj se lotim naloge, da mi bo na enem listu excel izračunal, oziroma izpisal za vsak mesec posebej število opravljenih izpisov na vseh modelih za vsak mesec posebej.

Za odgovore oziroma pomoč se vam najlepše zahvaljujem.

LP
Aleš

NeMeTko ::

Mislim, da počasi trkaš ob mejo uporabnosti Excela.

Takšno reč bi bilo idealno reševati v kakšnem database orodju, kjer lahko potem sumiraš po poljubnih kriterijih.
Če si Windows uporabnik, se v Office-u najde Access, ki je namenjen za takšne akrobacije.

Glavni problem je namreč v tem, da imaš za vsako stranko svoj sheet. Če jih je že sedaj kakšnih 100, se zadeva precej komplicira, če hočeš napisati kakršnokoli formulo, ko bi hotela upoštevati vseh 100+ sheetov.

Če pa te iste podatke daš v neko bazo podatkov, jih lahko potem tudi z excelom listaš in izpisuješ (mislim da celo dodajaš).
V praksi je že dolgo tega, kar sem se kaj več igračkal s tem, tako da bi ti lahko bolj podrobno razložil stvari kdo, ki to uporablja pri svojem vsakdnevnem delu.

Definitivno pa razmišljaj o tem, da podatke shrani v database, od koder jih lahko potem v drugih orodjih manipuliraš, grupiraš, filtriraš in na koncu izpišeš.

Teoretično ta 'database' izgleda tako, kot če bi vse podatke, ki jih imaš v excelu stlačil na en sam list, namesto da jih imaš na stotih. Če potem uporabljaš excel za brskanje po teh podatkih pa rabiš samo še en list za prikaz vseh podatkov posamezne stranke, ki jo izbereš z nekim filtrom. Tako bistveno razbremeniš svojo excel datoteko, ki ti verjetno pri stotih+ listih že počasi začenja 'sopihati'?

energetik ::

A je kakšn razlog, da pišeš vsakega v svoj list? Zakaj nima vsaka stranka samo svoj stolpec na 1 listu?
Sicer mi pa še zadj ni čisto jasno, kaj točno hočeš, da se ti izračuna vsak mesec.

Meni pa je na približno jasno, kaj želi - pač nekakšno statistiko, koliko se na določeni vrsti kopircev mesečno naredi kopij (pri vseh strankah skupaj), in ne le koliko kopij je naredila določena stranka.

Izpis po strankah je preprost, saj ima za vsako stranko svoj list. Problem mu pa nastane, če hoče delati izpis po tipu kopirca, saj mora za to zbrati podatke z vseh listov, katerih število pa variira, glede na število trenutnih strank.

joze67 ::

A je sprejemljivo, če imaš na tem zbirnem listu seznam vseh ostalih listov?
Ker potem verjetno lahko zraven narediš vsoto za vsak ta list posebej, na koncu pa sešteješ.

Pozdravljeni,

vsako stranko mi ni treba delani na svoj list, če mi kdo to lahko pove, kako naj naredim.Gledee acessa pa ne vem, ali zna program računati, ozirom, če bi bil primeren zamene. Glede glavnega izpisa je takole.
Naprave imam označene po ID številkah, zraven piše ime stranke.
Zadnji zavihek pa bi vseboval izpis vseh ID-jev in stran s količino opravljenih izpisov za vsak mesec posebej.
Tako, da ko imam vnešene vse podatke stiskam po ID-jih in strankah število izpisov in to je to, dam naprej v obdelavo.

Za odgovore se vam lepo zahvaljujem

Invictus ::

A ne znaš narediti dvodimenzionalne tabele, kjer je ena dimenzija datum, druga stranka (oz-. tvoj ID), vrednost celice je pa število kopij?

Saj temu je Excel točno namenjen. Lahko pa narediš to v Google docs, pa vpisuješ preko telefona.

V drugih zavihkih si pa lahko narediš šifrante. In iz teh podatkov potem sprintaš vse skupaj, če mora stranka imeti nek uraden papir. Za to ne rabiš nobene baze.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

@Invictus - stvar je na prvi pogled preprosta, ko pa probaš to v praksi naresti, se pa grdo zatakne.
Vse ostalo še nekako gre, problem nastane, ko imaš enkrat v tabeli vse odčitane podatke vseh kopircev na eni strani in hočeš izračunati razliko med aktualnim in prejšnjim popisom za konkretni kopirc.

Osnovne funkcije Excela ne omogočajo, da bi podatke 'indexiral' kot v kakšni bazi in potem preprosto rekel 'vzemi podatek iz predhodnega zapisa po indexu sifre kopirca in datuma popisa'. Namesto tega moraš konstruirati neke prav čudne funcije, ki nimajo več nič skupnega s tistim, kar se ljudje učijo na osnovnih in nadaljevalnih tečajih Excela.

Zase lahko trdim, da nekaj malega Excel že obvladam, ampak pripraviti ga do tega, da v formuli uporabi podatek predhodnega popisa (če podatki niso na prav poseben način nasortirani), meni nikakor ne uspe. Tiste funkcije, ki bi eventuelno prišle v poštev, predpostavljajo, da imaš podatke predhodno ustrezno nasortirane, kar pa je pri adhoc vnosu podatkov potem treba vsakič ponovno izvesti na roke.

Stvari, ki jih v database z SQL rešiš 'standardno' v Excelu lahko postanejo nočna mora.

Seveda ne izključujem možnosti, da sem že v osnovi kaj zgrešil, ali pa ne poznam kakšne čudežne funkcije, ki tak 'search' opravi brez težav.

Drugače pa te moram popraviti - v svoji 'dvodimenzionalni tabeli' si pozabil ID fotokopirnega stroja.
Tako moraš iskati (datumsko) predhodni zapis za ID stroja. Ker pa v Excel formulo ne moreš preprosto vpisati 'MAX(datum) for ID_stroja=A2', pa zadeva postane komplicirana (vsaj zame).

Pozdravljeni,

ok, tole prebiram, malo mi je jasno, malo, ne.
Kaj ponujate za rešitev?

LP
Aleš

nodrim ::

Daj točno napiši katere podatke vpisuješ in kako .. in kaj hočeš potem iz njih početi ...

dodaj še kakšno dejansko tabelo s fake podatki ...

tabela je poljubna.
Se pravi, potrebujem ime stranke, ID stroja, število ČB izpisov, Število barvnih izpisov, število skenov.
vse to se naj se izračuna avtomatsko za en mesec, saj se vrši vnos stanja števca vsak konec meseca.

Na posebnem listu (sheetu) pa bi rad, da mi za vsak poljubni mesec excel izpiše število izpisov po mesecih, katere bi za vsak poljuben mesec to stiskal in dal naprej v obdelavo.
Tabela se lahko naredi poljubno, ni določena.

Lp
Aleš

Wisse ::

Če te prav razumem, je vse skupaj dokaj preprosto naredit.
Formule lahko povezuješ tudi med različnimi listi.
Seveda bi bilo kar nekaj ročnega dela, da bi vse skupaj vpisal in povezal med seboj, vendar predvsem na začetku, kasneje pa sproti dodajaš polja.
Z malo več truda, bi se dalo napisat malo bolj napredne formule ali celo kak makro.

Na 1. listu si narediš tabelo v katero vpisuješ stanja števcev:
                    Mesec1  Mesec2  Mesec3 ...
Stranka  ID1 ČB      120     1050    2300
             Bar      5       30      50
             Scn     1000    1900    2700
         ID2 ...

Na 2. listu zadevo ponoviš, vendar namesto stanja vstaviš formulo:
=(Mesec2.ČB - Mesec1.ČB)
=(Mesec2.Bar - Mesec1.Bar)
...
Okence s formulo zagrabiš in potegneš desno in s tem avtomatsko generiraš slikce za ostala polja. V formulo lahko dodaš kak IF, da ne bo napačno računala za mesece, ki še prihajajo in na 1. listu še nimajo vnosa (oz je vnos 0).

Narediš še 3. list, kjer seštevaš podobno kot pri 2., s to razliko, da označiš vse vrstice, ki imajo enak ID mašine.

Toliko se mi ljubi pomagat, izdelat fileta pa pač ne. Lahko še kaj vprašaš.

Edit: S to reštvijo, bi podatke vpisoval le na 1. list, ostalo pa bi se (pol)avtomatsko generiralo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Wisse ()

Duhec ::

Bi se ta primer lahko rešil z vrtilnimi tabelami ?

nodrim ::

tudi vrtilne tabele bi šle s filtrom po datumu, samo si potem omejen z oblikovanjem ... glede na to, da rabi samo razliko števca med zaporednimi meseci, se da še kr dost na izi nardit na roke ... seveda, če je to vse, kar bi rad delal s temi podatki, potem se še splača enkrat na roke postavit ...

Presnet....da na to nisem pomislil, da bi lahko imel stolpce po mesecih.....
To rata, ko preveč trmasto tuhtaš samo v eno smer...

Pozdravljeni,

hvala vsem za nasvete, sem nekaj natuhtal, tko kot je reku Wisse.

TNX

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

pomoč excel (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
587932 (3509) -JM-
»

Sinhronizacija podatkov iz Excela v Word

Oddelek: Programska oprema
153123 (2662) jukoz