» »

Custom layout tipkovnice

Custom layout tipkovnice

GrimReaper ::

Ker WASD tipkovnice omogočajo popolno customizacijo, je zdaj končno napočil čas ko si lahko naredim svoj layout.
In sicer sem za softwarski layout uporabil program Microsoft Keyboard Layout Creator.
Izhajal sem iz UK layouta, ampak na koncu od tega nisem pobral nič.

Zaenkrat izgleda tako:

Tipkovnica bo primarno za igre. Tako da sem najprej pomislil kaj me je do sedaj motilo pri slovenski tipkovnici.
1. Poziciji Z in Y, pri veliko igrah sicer nista problematični oz. se jih sploh ne rabi, in se jih da v igrah tudi zamenjat med sabo, ampak zakaj bi si delal probleme, tko da sem dal US razpored.
2. Tilda, ker je pri SLO razporedu dead key (to pomeni da se znak prikaže šele potem ko vtipkaš črko), so pri nekaterih igrah (starejših in Source igrah kjer rabiš konzolo) problemi. Sem dal spet kot US. Tukaj sicer lahko probam dodat dva znaka ki jih res rabim, ker pomoje to ne vpliva na delovanje konzole, samo da ni dead key.
3. Enako je z afno, ne vem kdo jo je dal zraven V, ker AltGr pomeni CTRL+ALT+V, kar pomeni da ti poleg afne kopira še vse kar je v clipboardu. Spet dam lahko za primer konzolo v Source igrah, ter kakšne US spletne strani (ravno ta od WASD tipkovnic, kjer moram vedno ročno vtipkat email).
4. AltGr oz. tretji nivo sem popolnoma brisal, ker sem v življenju od tega rabil samo znak za stopinjo. Pa še to ne vem zakaj mora bit dead key, zdaj sem jo dal lepo na Shift in se ti takoj prikaže.
Levo poševnico, ki je drugače zraven Q, sem dal zraven desne poševnice.
Od znakov drugega nivoja sem se znebil #, &. Prav tako sem se znebil zavitih oklepajev {}, oglate [] pa sem dal na mesto navadnih. Tudi oglatih drugače ne rabim, ampak so še vedno pred ostalimi znaki ki so trenutno na SLO tipkovnici.
5. Za razpored @, € ter ČŠŽ sem dobil idejo od predloga slovenske tipkovnice iz leta 2009.
6. Navadne oklepaje sem hotel dat na čimbolj dostopno mesto, tako da jih lahko uporabljaš z eno roko.
Pozicijo ostalih znakov sem pustil kot je pri SLO, po US se dosti ne moreš zgledovat, ker te močno ovirajo ČŠŽ, ki pa so nažalost za nas nujno potrebni na prvem nivoju.

Glavni cilj je bil da je layout čimbolj clean, ker zdajšnja SLO tipkovnica je čista zmeda.

Kaj sem sploh hotel s tem topicom? Če ima kdo še kakšen predlog, mogoče sem kakšen znak ki je dosti uporaben, pozabil.
Na šihtu večkrat rabim znak za fi, doma pa niti ne. Kaj drugega mi pa ne pade na pamet.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

MrStein ::

Sam sem že naredil enkrat modifikacijo SLO layouta, sicer zelo minimalno.
Tildo sem dodal, kot na US (ta dead key je itak dostopen na drugih tipkah, ni mi jasno, zakaj sta to tak pomebna (mrtva) znaka, da sta na kar dveh mestih - razen "tilde" na AltGr + ' oziroma + , dve tipki zraven backspace), drugo pa se ne spomnim.

Sem objavil na forumu, tak da lahko poišče tisti, ki ga zanima.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

GrimReaper ::

Tole pa mislim da bo res finalni layout, sem parkrat probal premikat znake, pa sem se vedno vrnil nazaj k temu.
Od US znakov manjkajo | (ne vem kako se reče, pač vertikalna črtica, ki sem jo rabil samo parkrat, vidim da ravno v podpisu tukaj), strešica ^ (ne vem kje bi to rabil), ter oglati [] in zaviti {} oklepaji, ki jih pa tudi zelo malo rabim.
Od SLO manjkajo samo znaki dostopni z AltGr.
Itak pa imam prostor še tam kjer so na SLO tipkovnici ŠĐČĆŽ, z AltGr, in tega niti ne rabim gravirat.
Je pa neverjetni win da imam ?, = in navadne oklepaje na prvem nivoju. Sploh z oklepaji je zdej kriza, če nekaj na hitro delaš in morš met desno roko skos na miški, levo pa moraš pretegovat iz desnega shifta do osmke in devetke.

to sem sam naredil v njihovem Keyboard Designerju, iz tega bodo prišle samo barve

to sem sam naredil v njihovem Keyboard Designerju, iz tega bodo prišle samo barve

tako pa so mi pri WASD uredili v Corelu

tako pa so mi pri WASD uredili v Corelu

7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slovenska tipkovnica?! (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
9431302 (1261) prowb
»

Končno jim je prišlo (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
7214035 (8145) jype
»

Potrjen nov standard slovenske tipkovnice (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Diski
17630391 (18792) Phantomeye
»

Nov simbol za rupijo ali kako dolgo traja vključitev znaka v Unicode (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
5024312 (23127) ahac
»

Se obetajo spremembe na slovenski tipkovnici? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
19624982 (20370) madmitch

Več podobnih tem