» »

Nakup rabljenih Windows 7

Nakup rabljenih Windows 7

MatH ::

Stremim k temu, da bi se znebil travniške programske opreme. Pri igrah mi je to že uspelo (Steam akcije), MS Office pa sem zamenjal z Libre Office. Sedaj razmišljam še o Windowsih 7, ki bi jih rad legaliziral čim ceneje zato me zanima nakup iz druge roke. Bojim pa se, da bi kupil winse z že uporabljeno aktivacijsko kodo. Ali lahko v tem primeru pridobim novo kodo glede na to, da imam DVD, škatlo, certifikat oziroma karkoli že pride pakirano z windowsi?
Edina stvar, ki na vseh računalnikih in telefonih dela tako kot mora, je macola.

pingo76 ::

Načeloma se rabljenih windowsev ne kupuje kar tako. V primeru OEM in DSP licenc pa to v nobenem primeru ni prenosljivo na drug pc (tehnično ja legalno pa ne).

MatH ::

Se pravi mora biti retail licenca? Kako jo prepoznati?
Edina stvar, ki na vseh računalnikih in telefonih dela tako kot mora, je macola.

darkolord ::

Da je zapakirana v retail škatli?

MatH ::

Ne mi zamerit butastih vprašanj, a do sedaj še nisem kupil računalnika s priloženimi windowsi. Sklepam torej, da če je v škatli je retail verzija in da so računalnikom windowsi priloženi le na disku (brez škatle in DVDja)
Edina stvar, ki na vseh računalnikih in telefonih dela tako kot mora, je macola.

fosil ::

Tudi DSP verzija pride v škatli in z dvd-jem, le da je škatla na pogled neugledna.
Verzija običajno piše na nalepki s cd-keyem.
Tako je!

Zheegec ::

OEM je nalepka, FPP pa pride na večjem kartonu in se ne nalepi nikamor.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Duhec ::

MatH je izjavil:

Stremim k temu, da bi se znebil travniške programske opreme. Pri igrah mi je to že uspelo (Steam akcije), MS Office pa sem zamenjal z Libre Office. Sedaj razmišljam še o Windowsih 7, ki bi jih rad legaliziral čim ceneje zato me zanima nakup iz druge roke. Bojim pa se, da bi kupil winse z že uporabljeno aktivacijsko kodo. Ali lahko v tem primeru pridobim novo kodo glede na to, da imam DVD, škatlo, certifikat oziroma karkoli že pride pakirano z windowsi?

Za legalizacijo programske opreme je MS sčaral Get Genuine Kit, ki je v bistvu verzija DSP, ki se lahko kupi samostojno in ne skupaj z novim računalnikom. Namenjena je ravno tistim, ki nočejo menjati obstoječega HW, želijo pa imeti licenčni SW.
Je samo angleška verzija.
Zanjo veljajo OEM/DSP pravila, torej ni prenosljiva med računalniki, uporablja se na HW na katerega je bila prvič nameščena.
Npr.:
http://www.enaa.com/oddelki/microsoft/i...

Zvezdica27 ::

lp,

od sodbe Sodišča EU pred kakim mesecem (več: Novosti glede licenciranja - sodišče EU je "preprodaja" licenc pod pogoji iz sodbe načeloma postala povsem zakonita - če hočeš biti 100% (recimo da kupuješ to za firmo), pa vprašaj tržno inšpekcijo.

Pričakujem padec cen licenc (winsow, programja)... ali pa tudi ne ;)

kakorkoli, glede na sodbo lahko kupiš rabljeno licenco - ali še bolje, kot potrošnik to kupiš v eni od trgovin, ki preprodajajo in kot potrošnik se vedno lashko izgovoriš, da nisi mogel vedeti, da to ni legalno (po sodbi sedaj je). Riziko zate zelo majhen, pa še račun dobiš.

zz

aja, pardon, mora iti za dolgotrajno licenco, tiste študentske kakršne so, odpadejo. Pa letne tudi ne (programi)

zz

Zgodovina sprememb…

carota ::

Lahko pa kupiš poceni XP-je in jih čez 2 meseca, ko izide Windows 8, nadgradiš za 40 EUR.

NeMeTko ::

Nakup rabljenih Windows-ov je več kot vprašljivo početje. Nazadnje si lahko ob denar, pa še aktivirati jih ne boš mogel na svojemu računalniku.

Microsoft ima VSE aktivacije zabeležene (vem iz lastnih izkušenj). Če isto aktivacijsko kodo uporabiš na povsem novem računalniku, ti lahko zavrnejo aktivacijo in rečejo, da pokliči na Microsoft podporo.

ČE razmišljaš o nakupu, bi jaz NAJPREJ preveril iz prve roke pri Microsoft podpori, kaj te lahko čaka v tem primeru. ČE dovoljujejo prenos lastništva, potem se pozanimaj točno za katere vrste licenc to velja (zagotovo ne za vse!) in naj ti povedo, kje imajo to napisano črno na belem, da si to lahko izpišeš in se kasneje na to sklicuješ, če bi naletel na težave ob aktivaciji.

Zgoraj omenjena (nepreverjena) sodba evropskega sodišča tu ne spremeni nič - lahko ti Microsoft reče 'prebral si licenčno pogodbo, če si se spravil nameščati, si se z njo strinjal - če ti kaj ni prav, pa nas toži'.
Navajanje takšnih sodb kot zgoraj, brez navedb vseh okoliščin (morda prvotni kupec še nikoli namestil/aktiviral svoje kopije?), je lahko nevarno zavajajoče.

MrStein ::

Če avtomatska aktivacija pade, aktiviraš po telefonu. Ponavadi ne težijo. Če si kupil licenco pa itak nimajo kaj. (saj je retail licenca prenosljiva med PC-ji, torej se nimajo nad čim pritoževat)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

carota ::

Evo, prvič v življenju sem šel brat licenco od Windowsev. :) Imam originalne XP-je DSP, kupljene s (takrat) novim računalnikom. Jaz razberem, da se jih lahko namesti samo na en računalnik in ne vidim prepovedi uninstall-a ter nove namestitve na drugi računalnik. Le zares izbrisat jih je treba. Morda je to samo moja interpretacija. :) Bom videl čez 2 meseca, ko bo možno upgrejdat na W8 in bo prišel nov računalnik.

Alamar ::

V neki nagradni igri na nekem forumu, sem dobil Windows 7 ključ. Z uradnim Microsoftovim orodjem sem preveril veljavnost in ključ je veljaven. Gre za "Windows 7 Home Premium Retail" ključ. Ne morem pa s tem orodjem ugotoviti, če je mogoče že aktiviran. Torej je kakšen način, da preverim tudi, ali je že aktiviran? Ključ bi prodal, saj imam na vseh družinskih kompjuterih že ob nakupu nameščene OEM verzije. Kolikšna je sploh okvirna cena takega ključa?

MrStein ::

Microsoft v svoji (online) prodajalni prodaja take ključe, tako da lahko tisto vzameš za izhodišče.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zvezdica27 ::

lp,

licenca iz USA ne velja vedno 100% v SLO (EU). Lep porimer za to je zgoraj navedena sodba, ki v bistvu v osnovah licenco odpravlja/nadomešča s kupoprodajno pogodbo. In po verzijah so licence lahko različne (trajne, začasne itd.).

carota: če hočeš biti prepričan, kaj MS razume pod tem, jih vprašaj.

zz

Lonsarg ::

Kolk je pa kej legalno MSDNAA serijsko drugemu dati. EULO se resda krši, ampak kršit pogoje uporabe še ne pomeni nujno kršit zakona. Na MSDNAA se namreč dobi po 4 Windows 7 Pro serijske na osebo, pač Microsoft je čuden.

NeMeTko ::

Ti kar talaj serijsko - samo potem ne jokaj, ko boš kupil nov računalnik, pa ne boš mogel več inštalirati Windowsov, ker si izkoristil vse aktivacije.

Drugače če 'daš nekomu drugemu' svojo serijsko, ti kršiš licenčno pogodbo - oni drugi pa zakon, saj ni kupil pravice do uporabe.

Sicer je verjetnost, da se vaju zaloti sorazmerno majhna, vendar to nebi smela biti spodbuda, da bi to počel. Vsekakor pa stvar nebi bila najbolj ugodna za nobenega od vaju, če se vaju zaloti. Že samo stres je v tem primeru večji, kot je vsa stvar vredna, kaj šele stroški kakšnega odvetnika in poravnave.

NeMeTko ::

Zvezdica27 je izjavil:

licenca iz USA ne velja vedno 100% v SLO (EU).


Pred leti je celo veljalo, da so vse licence iz 'sivega uvoza' ilegalne!

Z vstopom v EU se je ta pojem verjetno razširil na območje EU (lahko kupiš kjerkoli v EU), vendar zagotovo še obstajajo omejitve za nakupe z drugih območij izven EU.

Bistvo je v tem, da lahko MS naredi neko akcijo v južni Ameriki, pa tam ponudi licence za 10% cene, ki velja pri nas. Kakšen podjetnež potem lahko kupi te licence in jih prodaja pri nas po polni ceni. Dejansko pa je s tem oškodoval proizvajalca programske opreme, ki je razpisal akcijo izključno za določeno območje, tako da si lahko vzame tudi pravico, da te licence proglasi za neveljavne v drugih delih sveta.

Logično?

Utk ::

Niti najmanj.

NeMeTko ::

Ti je mogoče logično, da nekaj ni v redu, če sosedu, s katerim imate dobre odnose podariš sadike solate, nazadnje pa izveš, da jih je sosed šel prodajati svojemu znancu?

Utk ::

Lahko si mislim svoje in drugič več ne dam zastonj, ne morem pa rečt, da mi je eden ali drugi kaj ukradel.

NeMeTko ::

Zdej si pa še predstavljaj, da si imel s sosedom pogodbo, da bo tisto solato sadil izključno na svojem vrtu, pa da imaš dosti denarja in ti ni problem to pogodbo uveljaviti in od soseda iztožiti kar je zaslužil s tvojo solato.

Utk ::

To je pa problem mene in soseda, ne pa problem tretjega, ki je stvar kupil in pošteno plačal.
In kje je meja? Kaj če sem brazilski državljan v Evropi? Kaj če sem slovenski državljan na potovanju po Braziliji? Kaj če kupim rabljen računalnik iz Brazilije? Ne moreš stvari prodajat nekje in zahtevat, da se ne proda oz. uporablja drugje. Če imaš s tem problem, jo ne prodajaj, sploh.

NeMeTko ::

To je pa tako, kot če prideš v trgovino, plačaš - in ugotovijo, da je bankovec ponaredek.

Verjameš, da bo to tudi TVOJ problem, ne le problem tistega, ki ga je ponaredil?

Utk ::

Ja ne ni tako. Pri windowsih vsak dobi plačano natančno tolk kot je zahteval, s pravim denarjem. Problem je samo, da se je MS odločil, da to lahko kupi Juan, Janez pa ne, Janez se pa na to neumno pravilo upravičeno poserje, ker MS ne more vedet ali je on Janez ali Juan.
Pa še vsi zakoni so na strani Janeza in ne MS-ja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Lonsarg ::

Če v EULi izrecno piše, da lahko to licenco uporablja točno določen človek, potem je tudi zakon, v primeru da Microsoft toži na strani EULE.

Drugo je, če v EULI piše, da se ne sme preprodajat serijske, to pa je EU odločil da ne velja in da se lahko prodaja rabljeno.

Ne ve se, kako pa odreagirajo inšpektorji, če nekdo krši EULO, ali te oglobijo kot pirata ali prepustijo morebitno tožbo Microsoftu, sami pa ne naredijo nič.

Zvezdica27 ::

lp,

govorim o temu, da so EULA oz. licence ponavadi napisane v ZDA, v sedežih firm. Ameriško pravo pa ne velja vedno 100% pri nas, sicer je pogodbena svoboda na polno v civilnem pravu, samo ne preko meje.

Ena od mej je tista sodba sodišča EU: ameriškopojmovanje licenc v EU ne velja čist v celoti. V 90% ja, več pa po moje ne. Kaj je ostalo, ne vem, nisem strokovnjak, samo gotovo je še kaj pri avtorksih pravicah, načinu izračunavanja odškodnine itd... nisem stručko.

Tisti primer iz J Amerike ni najbolj posrečen, ker je vmes tudi carinski vidik, ne samo EULA, o kateremu pa sploh pojma nimam.

Ampak na pslošno: licenca, "zakupljena" v EU, se lahko v EU prosto preprodaja, če gre za dolgotrajno licenco - če ne (tista MSDNAA fora) pa ne. Če je "zakupljena v J ameriki, je to že zaplet mednarodnega zasebnega prava, ki bi ga bilo treba najprej dobro prečiti (po euli, katero pravo velja?), pa še carine so vmes (če so?), distributerske pogodbe, tajni dogovori o censki diskriminaciji...

Zaplewtene so tele stvari...

zz

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kje kupiti original Windows 10 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
19132796 (7482) Gospod
»

Je mozen prenos licence? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
5214742 (13076) grizl
»

Windows 8 brez škatlaste različice? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
8421667 (15822) Jst
»

Kje kupiti Windows 7 ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
6212348 (8953) Pesimist
»

Znane cene za Visto II. (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
10710713 (7382) CWIZO

Več podobnih tem