» »

Mnenja o Oknih 8

Mnenja o Oknih 8

««
12 / 27
»»

Cold1 ::

Premalo jih je, da bi lahko ocenili ali se ne gre morda zgolj za majhno skupino posebnežev (kot pri skupnosti Linuxašev, ki ravno tako prisega na svoj sistem), in to prav dobro veš.

keitai ::

Cold1 je izjavil:

Lenobe (konzervativne "babice in dedki") se boste pač morale navaditi na nov vmesnik ali pa ostanite na win7/2000/xp/etc.

To se že dogaja, Okna XP imajo še vedno okoli polovičen tržni delež, in verjemi da MS tega ni želel.

Odvisno, če pogledaš članek na wikipedia o windowsih ter pogledaš pod usage share xp-ji nimajo niti polovičnega deleža, po nekaterih jih pa win 7 že prekašajo. Imaš še druge meritve po katerih win xp vodi, pri drugih win 7. Imo se bo večina ljudi čez čas lepo navadila na vmesnik osmice (ni idealen, ampak vmesnik, ki se fura od 95ke tudi nikoli ni bil).

darkolord ::

Cold1> Premalo jih je, da bi lahko ocenili ali se ne gre morda zgolj za majhno skupino posebnežev (kot pri skupnosti Linuxašev, ki ravno tako prisega na svoj sistem), in to prav dobro veš.

Ne. Več sto ocen - še posebej na Amazonu - je ponavadi dovolj reprezentativnih. Ostali, ki niso v tej "skupini navdušencev", bi hitro zbili oceno, če bi bilo kaj na temu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darkolord ()

Predpostavljaš da ljudje, ki jim Metro ne ustreza, sploh preizkusijo in opisujejo tak sistem; bolj verjetno je, da pogledajo kockice in si rečejo "gremo dalje", tako ostanejo zgolj pozitivna mnenja, podobno kot pri Linuxu.

Mavrik ::

Not likely - psihologija (in praktične izkušnje pravijo), da so ljudje bolj zavzeti pri negativnih izkušnjah in bodo to veliko pogosteje tudi javno razlagali kot pa pozitivne izkušnje - App store marketi ta trend zelo lepo kažejo.
The truth is rarely pure and never simple.

Icematxyz ::

Mac tudi ima App Store in Steam tam brez težav živi. Zakaj le? Microsoft ne bo pri W8 nič odžiral profita, ker nima nobene trgovine z Windows aplikacijami. Pri Metro aplikacijah pa tako do zdaj ni bilo nobenega deleža in ga nobenemu ne bo odžiral.

Gabe se ne strinja.

Preberi vse, ne pa samo en stavek.

Vse sem prebral in povzel:

1.) Microsoft se ni odločil, ampak je ponudil 2 lupini v enem OS.
2.) Sam praviš, da na namizju uporabljaš večino časa eno lupino na tablici pa predvidevaš, da boš torej drugo.

Kaj torej nisem prebral in kaj ne drži?

Microsoft pa je poleg tega naredil napravo za trg, ki trenutno še ni pokrit: polna verzija OSa z možnostjo poganjanja tabličnih aplikacij.

Da, dve ločeni področji so vzeli in ju združili na ločen način v enem OS in verjetno predvidevajo, da bi se morda na podlagi testiranja na uporabnikih in razvijalcih zadeva do W9 lahko vsaj malo zlila?

Primerjave s Linux tukaj in zadovoljstvo bi pa morda le opozoril na dejstvo, da trenutno na mobilnem področju prednjači OS, ki uporablja Linux jedro in da torej primerjava ni na mestu in pa tudi primerjava s Linux uporabniki na namizju nekako ni najbolj na mestu, saj je WP bistveno premalo časa na tržišču, ko in če bo kakšno desetletje s takšnim odstotkom (1%) in bodo ankete še vedno kazale, da so uporabniki zelo zadovoljni, potem pa se bomo torej pogovarjali naprej in delali takšen primerjave in morda ustanovili kakšen klub za druženje.

...da so ljudje bolj zavzeti pri negativnih izkušnjah in bodo to veliko pogosteje tudi javno razlagali...

Ja, če sploh preizkusijo.

techfreak :) ::

iOS in Mac OS, ki sta v vrhu priljubljenosti med telefoni, tablicami in PCji višjega cenovnega razreda ne pritrjujeta temu mnenju.

iOS je verjetno res bolj popularen pri telefonih in tablicah višjega cenovnega razreda, vendar predvsem zaradi dobre uporabniške izkušnje in velikega števila aplikacij. Med PCji višjega cenovnega razreda bi rekel, da je Windows še vseeno bolj popularen, ker se poslovno zelo veliko uporablja in prav takšni uporabniki kupujejo dražje računalnike.

MetroFon, ahem, Windows Phone je eden redkih izdelkov, ki se je MSu povsem ponesrečil, celo Windows Mobile, ki je bil menda nepriljubljen ga poseka po tržnem deležu, kljub temu da ga ne prodajajo več.

Glede na dosedanje "uspehe" lahko brez zadržkov rečemo da uporaba Metroja ni bila dobra izbira za MS.

Windows Phone je bil uspešen izdelek, če ocenjujejo strojno in programsko opremo. Vsekakor je po uporabniški izkušnji nekaj let pred Androidom, pokopalo ga pa je majhno število aplikacij in prenasičenost trga z iOS/Android napravami.

Tabletke niso nadomestek prenosnikom, razen če ne potrebuješ tipkovnice in miške (sledilne ploščice), ampak potem tako ali tako ne uporabljaš Okenskih aplikacij, tu pa iOS brez problema zmaga.

Surface Pro ima docking, tako da je lahko brez težav nadomestek prenosniku. iOS zgubi, ker ne moreš uporabljati normalnih programov na njem.

Primerjave s Linux tukaj in zadovoljstvo bi pa morda le opozoril na dejstvo, da trenutno na mobilnem področju prednjači OS, ki uporablja Linux jedro in da torej primerjava ni na mestu in pa tudi primerjava s Linux uporabniki na namizju nekako ni najbolj na mestu, saj je WP bistveno premalo časa na tržišču, ko in če bo kakšno desetletje s takšnim odstotkom (1%) in bodo ankete še vedno kazale, da so uporabniki zelo zadovoljni, potem pa se bomo torej pogovarjali naprej in delali takšen primerjave in morda ustanovili kakšen klub za druženje.

Android in Linux imata zelo malo skupnega, med drugim že to, da je prvi namenjen množici, drugi pa ozki skupini ljudi, ki so dovolj računalniško podkovani. Android zmaguje izključno zaradi prepoceni mobilniki s strojno opremo, ki niti približno ni sposobna normalno poganjati ta OS.

Android in Linux imata zelo malo skupneg...

Aha in tu nekje sem tudi nehal brati.

Če misliš da ni tako, potem očitno ne poznaš Android platforme.

pecorin ::

Android in Linux imata zelo malo skupnega

windows 8 in windows imata zelo malo skupnega...
nekako tako si povedal...

Windows Phone je bil uspešen izdelek, če ocenjujejo strojno in programsko opremo.

Uspešnost se ocenjuje po tem ali se izdelek prodaja. WinPhone se ni.

...pokopalo ga pa je majhno število aplikacij in prenasičenost trga z iOS/Android napravami.

Ko je Apple lansiral svoj telefon je bil trg povsem prenasičen z modeli obstoječih firm, za povrhu vsega pa ni imel nobenih aplikacij, niti jih ni podpiral, pa je bil vseeno izjemno uspešen, celo tako zelo, da se je Jobs omehčal in dovolil programsko opremo tretjih strani.

Surface Pro ima docking...

Kakšen docking?

...tako da je lahko brez težav nadomestek prenosniku.

Prave prenosnike brez problemov uporabljaš na kolenih (avto/avtobus/vlak/letalo/predstavitve/ipd.), če imajo dovolj dobro sledilno ploščico, Površince pač ne moreš.

iOS zgubi, ker ne moreš uporabljati normalnih programov na njem.

Tudi na Površinci jih ne moreš, brez zunanje tipkovnice, miške in večjega zaslona, na Arm verziji pa niti z vsem tem ne.

Lonsarg ::

Da sta linux in Android nekak popolnoma drugega nekako res ne sme biti težko razumeti. Skupnega imata izključno stvari, katere povprečni uporabnik NE opazi. Torej za povprečnega uporabnika imata 0% skupnih reči. Za kake bolj napredne uporabnike, ko kak terminal zaženejo na Androidu ali za kake developerje pa odstotek koliko imata skupnega res je večji od 0%, ampak ne tako veliko višji...

Cold1 je izjavil:

...tako da je lahko brez težav nadomestek prenosniku.

Prave prenosnike brez problemov uporabljaš na kolenih (avto/avtobus/vlak/letalo/predstavitve/ipd.), če imajo dovolj dobro sledilno ploščico, Površince pač ne moreš.

Prave prenosnike si VEDNO kadar jih uporabljaš na kolenu, v bistu želim, da bi takrat bili tablice, VEDNO, jaz in večina ljudi opažam. Miške itak nemoreš na kolenih uporablat, touchpad je pa SLABŠI od touchscreena.
Mogoče ste se nekateri res navadili na defektno nerodno uporabo laptopa na kolenih...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Android in Linux imata zelo malo skupnega

Z Linux v tem primeru mislim na Linux distribucije. Android in Linux distribucije imajo ravno toliko skupnega, kot jih imajo distribucije z usmerjevalnikom ali pa STBjem.

Ko je Apple lansiral svoj telefon je bil trg povsem prenasičen z modeli obstoječih firm, za povrhu vsega pa ni imel nobenih aplikacij, niti jih ni podpiral, pa je bil vseeno izjemno uspešen, celo tako zelo, da se je Jobs omehčal in dovolil programsko opremo tretjih strani.

Apple takrat ni imel konkurence, ker konkurentne naprave ni bilo.

Kakšen docking?

Tipkovnica+touchpad. Ne moreš uporabljati na vlaku, lahko pa za mizo.

Apple takrat ni imel konkurence, ker konkurentne naprave ni bilo.

Ne, konkurence je bilo kolikor hočeš, jo je še vedno, in tako kot takrat še vedno ni konkurenčna.:P

Tipkovnica+touchpad. Ne moreš uporabljati na vlaku, lahko pa za mizo.

Saj veš da imaš za iPad na voljo Logitechov pokrov, v katerega lahko iPad zatakneš tudi pod kotom, nato pa uporabljaš vanj vgrajeno tipkovnico - zadeva je domala povsem enaka prenosniku.

Po tej tvoji definiciji ima tako tudi iPad podporo "dockingu".

nofaith ::

Se strinjam. Mam lumio 800 tut sam. Ma par pomanklijvosti ampak o tem ne bom govoril v tej temi ker je off topic ampak je odličen. Pa kukr sm gledu un video od windows 8 pa je ful costumizejšna.
V prostem in neprostem času tehnološki entuziast.

Z Linux v tem primeru mislim na Linux distribucije.

Tudi tako povedno se ne spremeni 0. Linux = Linux. In pa tudi nisi zgleda natančno prebral:

trenutno na mobilnem področju prednjači OS, ki uporablja Linux jedro

Tako je torej že bilo napisano v osnovi in na to si odgovarjal in pa potem zaradi tega verjetni beremo takšne:

Da sta linux in Android nekak popolnoma drugega nekako res ne sme biti težko razumeti. Skupnega imata izključno stvari, katere povprečni uporabnik NE opazi. Torej za povprečnega uporabnika imata 0% skupnih reči.

Linux = Linux.

Če misliš da ni tako, potem očitno ne poznaš Android platforme.

Morda pa boš moral sam poglobiti znanje, ker to ne drži:

Android zmaguje izključno zaradi prepoceni mobilniki s strojno opremo, ki niti približno ni sposobna normalno poganjati ta OS.

Android trenutno zmaguje tudi v višjem segmentu mobilnih naprav na vseh preostalih pa tako trenutno nima prave konkurence.

Linux je Linux kot jedro, vendar to vemo samo geeki. Ostali enačijo Linux z OSom, kar se dejansko šteje kot Linux distribucija.

Android trenutno zmaguje tudi v višjem segmentu mobilnih naprav na vseh preostalih pa tako trenutno nima prave konkurence.

Android v višjem cenovnem razredu kupujejo izključno programerji ali pa navdušenci nad odprtim sistemom, ki želijo nameščati programe neodvisno od App Store-a, ali pa želijo uporabljati svoje programe.
Na vseh preostalih pa preprosto ni alternative, saj sta tako iOS in WP v višjem cenovnem razredu.

Linux je Linux kot jedro, vendar to vemo samo geeki. Ostali enačijo Linux z OSom, kar se dejansko šteje kot Linux distribucija.

Linux je Linux da in tudi Android ga uporablja, kot tudi ostali OS-i, kateri uporabljajo Linux jedro in tukaj bom v tej temi o tem razpravo sam zaključil.

Android v višjem cenovnem razredu kupujejo izključno programerji ali pa navdušenci nad odprtim sistemom, ki želijo nameščati programe neodvisno od App Store-a, ali pa želijo uporabljati svoje programe.
Na vseh preostalih pa preprosto ni alternative, saj sta tako iOS in WP v višjem cenovnem razredu.

Me veseli torej, da je samo pri kupcih izdelkov podjetja Samsung v tem segmentu takšno število (zavednih) uporabnikov, bi pa seveda verjel, da ker gre za pisano druščino uporabnikov med katerimi se v vseh segmentih najdejo tudi takšni, ki razmišljajo tudi v to smer, katero omenjaš.

Toliko torej o tem, ker smo malo off-topic.

O iOS načeloma v tej temi ne bi, kvečjemu morda o WP, kateri je začel to razpravo in moje mnenje je, da bo WP tudi v višjem segmentu imel s strani omenjenih igralcev na tržišču močno konkurenco in s tem, ko tja prištevaš iOS seveda samodejno zraven šteješ torej tudi Android!

Zgodovina sprememb…

AlesSLO ::

bluefish ::

Lepo, že 15. avgusta na MSDN in najbrž tudi MSDNAA.

KTr1sk ::

i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q

Mr.B ::

Spc, ti me počasi spominjaš na nekega starega iz baldahina povlečenega mojstra, ki je verjetno še vedno porablja noki-jo 6110, ostali smo pa že zdavnaj prešli na androida ali nekaj jabolčnega, in vse se nam zdi nekako samoumevni vmesnik. No sej bo kdo naredi Windows clasic izgleda, pa si ga boš namestil..
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Spc ::

Mr.B je izjavil:

Spc, ti me počasi spominjaš na nekega starega iz baldahina povlečenega mojstra, ki je verjetno še vedno porablja noki-jo 6110, ostali smo pa že zdavnaj prešli na androida ali nekaj jabolčnega, in vse se nam zdi nekako samoumevni vmesnik. No sej bo kdo naredi Windows clasic izgleda, pa si ga boš namestil..

To ravno ni vredu primerjava kajti z starejšimi windowsi narediš stvari dosti hitreje in boljše kot pa z novimi.

Isto hitro, ker ti Windows 8 style UI (novo ime Metro vmesnika) ni potrebno uporabljati, razen namesto Start menija, kjer pa se iskalnik obnasa enako kot na Windows 7.

NeMeTko ::

Večina vas je še premladih, da bi vedla, kako smo se težko navajali na Windows okolje, saj se nam je takrat zdelo, kot da pod DOS-om vse naredimo najmanj 3x hitreje. Prve Windowse smo uporabljali predvsem za Write (urejevalnik besedil, podobno kot Wordpad danes v Windowsih), ker je bil veliko bolj fancy kot stari dobri Wordstar pod DOSom. Danes pa imaš že probleme, da še najdeš koga, ki še pošteno obvlada DOS.

Navadili smo se na Windows 3.1, 95, XP, 7. Resda si si malo prilagodil uporabniški vmesnik, da je bil malo bolj 'klasičen' ali staromoden, ampak načeloma doslej ni bilo problema preiti na novejšo verzijo.

Windows 8 spet uvaja 'neke nove fore' na uporabniškem vmesniku, ki jih 'starejši' uporabniki kar nekaj časa ne bomo znali ceniti. Potuhtali bomo varianto, da bo uporabniški vmesnik že ob zagonu tak, kot pod Windows 7 in lepo uporabljali ostale prednosti, ki jih bo Windows8 prinesel s seboj. Da bi pa zdaj delal paniko in se prepiral ali je metro potreben ali ni...čemu? Če mi ni všeč, ga bom skril in voljno. Morda bomo kasneje tudi ugotovili kakšno prednost, ki bi nam jo prinesel novi vmesnik in se sčasoma pričeli navajati nanj? Glede na to, da pod Win7 še vedno uporabljam XP style orodno vrstico, to verjetno ne bo tako kmalu.

energetik ::

NeMeTko je izjavil:

Če mi ni všeč, ga bom skril in voljno. Morda bomo kasneje tudi ugotovili kakšno prednost, ki bi nam jo prinesel novi vmesnik in se sčasoma pričeli navajati nanj? Glede na to, da pod Win7 še vedno uporabljam XP style orodno vrstico, to verjetno ne bo tako kmalu.

Ne vem, kako ga boš skril, če ga pa praktično moraš uporabljati za zagon aplikacij, iskanje in celo za shutdown.
No, jaz pač ne bom nič tuhtal, kako ga uprabljat, ampak bom do 2020, ko bo konec extended podpore, lepo visel na Win7. Potem pa zelo verjetno Linux.
Eno kišto bom pa imel offline z Win7, da bom lahko poganjal tiste 2 stari igri, ki ju občasno še igram. :)

energetik je izjavil:

Ne vem, kako ga boš skril, če ga pa praktično moraš uporabljati za zagon aplikacij, iskanje in celo za shutdown.

Recimo tako ?

Mr.B ::

Spc

To ravno ni vredu primerjava kajti z starejšimi windowsi narediš stvari dosti hitreje in boljše kot pa z novimi.

Ne razumem, hitreje klikneš na ikonico ali na metro aplikacijo ? Ker me boš zelo težko prepričal, da imaš tako slab HW, da sedaj ne moreš več tikati 5 črk na sekundo ampak pod W8, samo še 2.5 črki na sekundo. Za ostale programe je isto, s tem da naj bi pod W8 teki hitreje kot pod W7.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

mit3k ::

Haha, ne morem verjet, a si je res tak težko vzet par minut in ta metro malo naštudirat? Nevem no, jaz sem navadil v par urah in čist nič ne pogrešam sedmice... eni ste res neverjetni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mit3k ()

amigo_no1 ::

mit3k je izjavil:

Haha, ne morem verjet, a si je res tak težko vzet par minut in ta metro malo naštudirat? Nevem no, jaz sem navadil v par urah in čist nič ne pogrešam sedmice... eni ste res neverjetni.

Par min =! par ur.

Ja, je.

mit3k je izjavil:

Haha, ne morem verjet, a si je res tak težko vzet par minut in ta metro malo naštudirat? Nevem no, jaz sem navadil v par urah in čist nič ne pogrešam sedmice...

Saj ne gre za to, da se ne da naštudirat. To zagotovo lahko v parih urah, če imaš soliden vir oz. napotke.

Večji problem je, da ti 'pride v kri'. Komur vmesnik že ob prvem stiku ni bil simpatičen, bo pač imel nek odpor in posledično bo dlje trajalo, da mu pride v kri in mu ne bo predstavljal nekakšno dodatno oviro, ki ga zgolj bremza pri opravljanju vsakodnevnih opravil.

Moraš se tudi zavedat, da marsikdo računalnik uporablja še oz. predvsem za kaj drugega, kot pa 'socializacijo' po raznih socialnih omrežjih in podobno, kjer je novi vmesnik zagotovo priročen. Kdor uporablja gomilo nekih orodij in programčkov (npr. programerji, oblikovalci, vzdrževalci omrežij, itd.), jim je bolj pomemben hiter dostop do namizja, kjer imajo vse svoje ikonice na točno določenem mestu, kot pa tisti veliki kvadrati z dostopom do maila, facebooka, vremena itd. Tudi potrebujejo po 4 in več oken razporejenih po ekranu, za kar metro vmesnik ni bil narejen (če se ne motim?).

bluefish ::

Kaj ima pri delu na namizju veze Metro?

modicr ::

BTW, me zanima, če se bo MS podobno kot pri Windows 95, ko je izdajo spremljal hit "Start me up", odločil za kako pesem na temo "touch" ... Na misel so mi npr. prišli Doors in Samantha Fox. :)

(c) nisem patentiran

Zeratul ^^ ::

Se hecas?

Meni pri W8 ni vsec da nebo Boxa in Start buttona.
#yolo

AlienRR ::

DragonHeart je izjavil:

Je torej še kak drug razlog, ki ste ga našli na 5 straneh pisanja, zaradi česar bi se win8 lahko zavrnili?

je dejansko pomembno kako je videti OS?!?

Za delo nikakor ne, za brskanje po spletu ni pomembno, za downloadanje torrentov ni pomembno (kar je slovenski nacionalni šport).
Je pa več kot jasno, da windows 8 na isti mašini, kjer je bila prej naložen windows 7 ali starejši brat windowsXP, deluje bolje. To je razvidno iz consumer preview. In zaradi tega ga bom kupil takoj ko pride na police, saj bo sistem v ozadju deloval lepše, jaz pa bom še vedno brskal v moji Operi, še vedno bom na isti način shranjeval in urejal slike, na identičen način bom klepetal s prijatelji preko skypa.

Razloga za zavrnitev win8 nek človek, ki samega sebe kliče IT strokovnjak, ne bi smel imeti, saj uporabniški vmesnik ne bi smel imeti nikakršnega vpliva na njegovo delo.

V kolikor pa najdeš neko neskladnost s tvojimi programi, ki jih uporabljaš, pa ti lahko rečem le žal mi je, upam da bodo program posodobili, da bo deloval na windows 8.

Glede gonilnikov pa je že iz consumer preview jasno da brez problema delajo že gonilniki za windows 7. Gonilnike za windows 8 bomo dobili v kratkem, tako da bojazni da neka strojna oprema ne bi delovala na windows 8 dejansko ni. Razen če imaš kak antični ali eksotični kos, ki ima že v osnovi slabe gonilnike za operacijski sistem ki je bil popularen v času prodaje tega artikla.

'Beng on' citiranemu postu!8-)

Tisto z iskanjem gumba za izklop, zakaj neki bi v letu 2012 izklapljal OS ter programe? Obstaja sleep/hibernacija pa nadaljuješ z delom takoj, namesto da je še po zagonu potreno vse sprešaltavat. Vkolikor pa že, pa obstaja gumb za vklop kompjutra. ...ki ima več kot samo eno funkcijo! (ne ga srat jeli:D)

Tale metro, se mi zdi na hitro podobna zadeva kot home screeni pri androidu, pač si je potrebno vzeti par minut za grupiranje appov, potem pa ena roka na tipkovnici (namest pod mizo:P) za bližnice druga pa na miški. Malo pogrešam možnost prilagajanje velikosti posamezne ikone po meri. Po mojem mnenju so vse ikone prvelike. Dosti prevelike. Vsaj desktop ostaja prazen. Metro aplikacije se mi zdijo zelo nepregledne, sploh na 27". Kot da bi imel tulifon na 50x povečavi.

V VirtualBox-u se mi je zdel v redu odziven, da je silen napredek nebi rekel*, ker mi prav tako delata vista ter 7.
*Ampak! To je virtualcu, prav na sistemu še ga nisem sprobal.

Funkcije skrite v kotih, so skrite po nepotrebnem. Magari bi dodali par pikslov velik trikotnik po kotih in ko bi se z miško zapeljal gor bi odprlo meni. Tako pa se še malo iščem da zadevo odpre.

Zadeva ki jo ZELO pogrešam je delo z zavihtki znotraj raziskovalca. Tako pa moram imeti odprtih 1000 oken po nepotrebnem ter posledično se jih ne da po oknih grupirat tako pa pade učinkovitost dela.. Živeli Linux distroti!

Location-crap-service (in podobno), se da izklopit med windows features/services. Pregled tega smatram kot 'must' pri vsakem frišnem inštalu.

Mislim, da malo pretiravajo s svojimi cloud rešitvami, vsaj jaz imam rad svoje podatke pri sebi in pri vsakem vklopu prednaloženega appa - "enter email here and there and...". Ampak, cloud ja feature 8ke.

Task manager je končno prenovljen (na bolše)!>:D

No toliko moje površinske izkušnje iz virtualbox-a.
You can override the laws of thermodynamics with sufficient sudo access.

amigo_no1 ::

Tisto z iskanjem gumba za izklop, zakaj neki bi v letu 2012 izklapljal OS ter programe? Obstaja sleep/hibernacija pa nadaljuješ z delom takoj, namesto da je še po zagonu potreno vse sprešaltavat. Vkolikor pa že, pa obstaja gumb za vklop kompjutra. ...ki ima več kot samo eno funkcijo! (ne ga srat jeli)

Hint: SSDji tega nimajo radi.
V 2012 letu.

Kaj, hibernacije? Pri sleep je tako vse skupaj na RAMu, power off/on gumb pa ima pri meni popolnoma enako funkcijo kot shutdown signal iz OS.

@Nemetko
Večina vas je še premladih, da bi vedla, kako smo se težko navajali na Windows okolje, saj se nam je takrat zdelo, kot da pod DOS-om vse naredimo najmanj 3x hitreje.

Govori zase, sam moram reči da se mi je CLI vedno zdel bolj ali manj neuporaben; brez GUIja so računalniki zgolj konzole za poganjanje videoiger (ali drugih programov, ki imajo lasten GUI).

Danes pa imaš že probleme, da še najdeš koga, ki še pošteno obvlada DOS.

Te probleme smo vedno imeli; osebni računalnik in GUI sta eno in isto.

Resda si si malo prilagodil uporabniški vmesnik, da je bil malo bolj 'klasičen' ali staromoden, ampak načeloma doslej ni bilo problema preiti na novejšo verzijo.

Ponovno, govori zase, večina uporabnikov je vedno uporabljala izboljšani izgled ali pa je Okna preskočila (glej tudi: Windows Vista).

Če mi ni všeč, bom [Metro] skril in voljno.

Ne moreš, v tem je celoten problem.

Morda bomo kasneje tudi ugotovili kakšno prednost, ki bi nam jo prinesel novi vmesnik in se sčasoma pričeli navajati nanj?

Vse kar Metro prinaša "novega" so že zdavnaj (od januarja 2007, v Visti) omogočali namizni pripomočki (rss feeds, e-poštni opomnik, vreme, itd.) pa jih večina niti ne uporablja.

Glede na to, da pod Win7 še vedno uporabljam XP style orodno vrstico, to verjetno ne bo tako kmalu.

Kakšno orodno vrstico? Kje? Ali pa morda govoriš o hitrem zagonu?

Recimo tako ?

Vistart ne nadomešča menija Start iz Oken 7 (nima hitrih seznamov), niti tistega iz XP-jev ne (nima podmenija "Vsi programi"); temu primerno je skorajda povsem nekoristen.

Komur vmesnik že ob prvem stiku ni bil simpatičen, bo pač imel nek odpor in posledično bo dlje trajalo, da mu pride v kri in mu ne bo predstavljal nekakšno dodatno oviro, ki ga zgolj bremza pri opravljanju vsakodnevnih opravil.

Tole drži, zastavlja pa se neko drugo vprašanje: ali je poznavanje Metroja sploh potrebno, in če ni, zakaj bi se mu uporabniki sploh želeli prilagajati?

Tudi potrebujejo po 4 in več oken razporejenih po ekranu, za kar metro vmesnik ni bil narejen (če se ne motim?).

Metro ne pozna upravljanja oken, na tablicah je le to nesmiselno zaradi pomanjkanja delovne površine.

Ker vidim da je AlienRR privlekel stare neumnosti iz naftalina, jih kaže malce pokomentirati:

Ja. Tako kot je pomembno pri avtomobilih, hišah, obleki in vsemu ostalemu.

Za delo nikakor ne...

Seveda je, grd izgled te bo motil in onemogočal zbrano delo. Ne verjameš? V službo si odnesi skledo dreka (lastnega, lahko pa greš tudi do kmeta), le ta je grd na vse mogoče načine, opazuj svojo sposobnost opravljanja dela, poročaj.

...za brskanje po spletu ni pomembno

Drekast uporabniški vmesnik moti ne glede na to kaj delaš.

Je pa več kot jasno, da windows 8 na isti mašini, kjer je bila prej naložen windows 7 ali starejši brat windowsXP, deluje bolje.

Na računalnikih, ki so zmožni poganjati starejša Okna, Win8 sploh ne deluje, če ne izpolnjujejo določenih pogojev, in mnogi (pri katerih bi se domnevne pospešitve sploh poznale) jih ne.

...saj uporabniški vmesnik ne bi smel imeti nikakršnega vpliva na njegovo delo.

Popolna norost. Uporabniški vmesni v celoti definira, omogoča in hkrati omejuje tvoje delo z njim.

V kolikor pa najdeš neko neskladnost s tvojimi programi, ki jih uporabljaš, pa ti lahko rečem le žal mi je, upam da bodo program posodobili, da bo deloval na windows 8.

Večina programov je bila narejena s strani podjetij, ki ne obstajajo več, bluzenje o posodabljanju le teh ni na mestu; poanta operacijskih sistemov je da zagotavljajo stabilne vmesnike, ki omogočajo poganjanje programov ne glede na starost.

Glede gonilnikov pa je že iz consumer preview jasno da brez problema delajo že gonilniki za windows 7

In kaj potem?

Gonilnike za windows 8 bomo dobili v kratkem, tako da bojazni da neka strojna oprema ne bi delovala na windows 8 dejansko ni.

Sam si še vedno lastim staro PII mašinco iz pred preteklega desetletja, bodo Okna 8 delovala na njej?
(Okna XP preizkušeno so, Okna 7 bi menda tudi, pa čeprav bolj počasi.)

Razen če imaš kak antični ali eksotični kos, ki ima že v osnovi slabe gonilnike za operacijski sistem ki je bil popularen v času prodaje tega artikla.

Definiraj "antičen", pa ne pozabi upoštevati dejstva, da mnogi še vedno uporabljajo Athlone XP.

noraguta ::

na winrt je iz mojga stališča fail, sam vmesnik pa bog ve to se da hitr spremenit. celoten api pa bolj težko. vse skupaj je prepakiran win32 api brez kakih bistveni prednosti, debug je pa zavoljo coma še precej bolj zakompliciran(support ga je/bo zasovražil do kernela). poleg tega pa umanjko jave in ostalih 3rd party razvojnih orodij tudi ne govori množičnemu navdušenju nad platfrmo. sploh ker prinaša zgolj now api ne pa novih kaj bolj prida konceptov v ozadju. zelo zadržan. pisanje knjižnic in razgroščevanje le teh za enak efekt ni ravno smiselno početje.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: noraguta ()

Ja. Tako kot je pomembno pri avtomobilih, hišah, obleki in vsemu ostalemu.

Me ne briga preveč kako zgleda dokler je funkcionalen in racionalen z rabo HW. Sicer se malo blinga ne bi branil. Ne Cold1, nebom argumentiral pod kaj mislim funkcionalen/racionalen, ker se gre za moj oseben stil dela, ki (predviedvam) marsikomu nebi odgovarjal. Sem pa v prejšnem postu malo nakazal v smeri katere delam.

Za delo nikakor ne...

Seveda je, grd izgled te bo motil in onemogočal zbrano delo. Ne verjameš? V službo si odnesi skledo dreka (lastnega, lahko pa greš tudi do kmeta), le ta je grd na vse mogoče načine, opazuj svojo sposobnost opravljanja dela, poročaj.

Pro troll or just casual one...?

...za brskanje po spletu ni pomembno

Drekast uporabniški vmesnik moti ne glede na to kaj delaš.

FF/chrome/opera/watever zgleda še vedno enako v desktop je enak W7. Torej ne rabiš gledat kup dreka in moje delo je ne moteno. (ker ga ni v firmi pač pa nekje zunaj:D)

Je pa več kot jasno, da windows 8 na isti mašini, kjer je bila prej naložen windows 7 ali starejši brat windowsXP, deluje bolje.

Na računalnikih, ki so zmožni poganjati starejša Okna, Win8 sploh ne deluje, če ne izpolnjujejo določenih pogojev, in mnogi (pri katerih bi se domnevne pospešitve sploh poznale) jih ne.

Po mojih izkušnjah, kjer dela W7/vista dela w8. Za 95 mi dol visi.

...saj uporabniški vmesnik ne bi smel imeti nikakršnega vpliva na njegovo delo.

Popolna norost. Uporabniški vmesni v celoti definira, omogoča in hkrati omejuje tvoje delo z njim.

Torej kako točno metro moti delo z brskalnikom, wordom, raziskovalcem nenazadnje pro engineerjem, fotošopom? Vsaj jaz daleč največ delam v samem programu, ne v metru, da so pa nastavitve in skrite menije blago rečeno zaj*bali pa se strinjam. Samo to se, da popravit.

Večina programov je bila narejena s strani podjetij, ki ne obstajajo več, bluzenje o posodabljanju le teh ni na mestu; poanta operacijskih sistemov je da zagotavljajo stabilne vmesnike, ki omogočajo poganjanje programov ne glede na starost.

Glede gonilnikov pa je že iz consumer preview jasno da brez problema delajo že gonilniki za windows 7

In kaj potem?

Pro troll or...?8-O;(( Upam, da to res trolaš.

Gonilnike za windows 8 bomo dobili v kratkem, tako da bojazni da neka strojna oprema ne bi delovala na windows 8 dejansko ni.

Sam si še vedno lastim staro PII mašinco iz pred preteklega desetletja, bodo Okna 8 delovala na njej?
(Okna XP preizkušeno so, Okna 7 bi menda tudi, pa čeprav bolj počasi.)

8 in 7 imata praktično identične strojne zahteve. http://windows.microsoft.com/en-us/wind...

Bi še opomnil, da tukaj je moj vidik glede na moje delo in ne neko "splošno večinsko mišlenje". To kako W8 (ne)koristi nekemu sys adminu/programerju/avtomehaniku/gadget freaku/čistilki/javni upravi mislim da se ne trenutno ne tiče. Je pa zanimivo slišat tudi tisto mnenje.

Me ne briga preveč kako zgleda dokler je funkcionalen in racionalen z rabo HW.

V resnici si z izgledom dovolj zadovoljen, če ne bi bil, bi te le ta motil; vprašanje je le ali to razumeš in s svojo trditvijo, da izgled ni važen trolaš, ali pa pač dejansko ne poznaš samega sebe.

...ker se gre za moj oseben stil dela, ki (predviedvam) marsikomu nebi odgovarjal.

Tule priznavaš da je tvoj pogled v celoti subjektiven, nič problematičnega, vendar pa bi moral to jasno zapisati že prej.

Dokler ne boš preizkusil zate motečih elementov v praksi (namesto sklede dreka lahko vzameš tudi kaj drugega), ne moreš postavljati trditev o tem kako le ti v splošnem niso problematični.

FF/chrome/opera/watever zgleda še vedno enako v desktop je enak W7

Ne ni (sploh veš kako izgleda končna verzija W8?). Pa tudi če bi bil, je tu še vedno skrajno moteči začetni zaslon in odsotnost menija Start.

Po mojih izkušnjah, kjer dela W7/vista dela w8.

Tvoje osebne anekdotee niso relevantne.

Torej kako točno metro moti delo z brskalnikom, wordom, raziskovalcem nenazadnje pro engineerjem, fotošopom?

Na vsaki točki, ko bi potreboval meni Start. Na vsaki točki, ko moraš gledati oduren izgled, se pravi, vseskozi.

Samo to se, da popravit.

Ne, ne da se (zaenkrat).

8 in 7 imata praktično identične strojne zahteve.

Ne, nimata; strojne zahteve se izjemno razlikujejo (namig: potreba po hitrem procesorju, pomnilniku in disku je le del strojnih zahtev).

Pa tudi če bi bil, je tu še vedno skrajno moteči začetni zaslon in odsotnost menija Start.

Na vsaki točki, ko bi potreboval meni Start. Na vsaki točki, ko moraš gledati oduren izgled, se pravi, vseskozi.

Start meni imaš v novi preobliki. Uporaba je enaka kot pri W7: vpišeš ime program in tipko Enter. Če iščeš datoteke pa ime datoteke in tipko Enter. Simpl.

Novi vmesnik sledi modernemu slogu, ki je všeč večini uporabnikov (poglej si število uporabnikov Googla, Facebooka, Androida ter drugih spletnih aplikacij in programov). Če si pa v manjšini, ki jim to ne odgovarja, pa imaš še vedno možnost uporabe alternativnih OSov.

Ne, nimata; strojne zahteve se izjemno razlikujejo (namig: potreba po hitrem procesorju, pomnilniku in disku je le del strojnih zahtev).

In kateri je drugi del strojnih zahtev?

Me ne briga preveč kako zgleda dokler je funkcionalen in racionalen z rabo HW.

V resnici si z izgledom dovolj zadovoljen, če ne bi bil, bi te le ta motil; vprašanje je le ali to razumeš in s svojo trditvijo, da izgled ni važen trolaš, ali pa pač dejansko ne poznaš samega sebe.

Linux chrunchbeng. Ni lep, je pa (zame) funkcionalen.
Nikjer nisem napisal, da metro nebi mogel biti boljši. In ja za splošno rabo se mi zdi OK.

...ker se gre za moj oseben stil dela, ki (predviedvam) marsikomu nebi odgovarjal.

Tule priznavaš da je tvoj pogled v celoti subjektiven, nič problematičnega, vendar pa bi moral to jasno zapisati že prej.

Haha, svetovn si ni kaj. V tretjem stavku ti povem da govorim o moji subjektivni oceni. In če ti še vedno ni jasno to dopolnim na koncu.

Dokler ne boš preizkusil zate motečih elementov v praksi (namesto sklede dreka lahko vzameš tudi kaj drugega), ne moreš postavljati trditev o tem kako le ti v splošnem niso problematični.

Zato sem dodal že v prvem postu:
No toliko moje površinske izkušnje iz virtualbox-a.

in za stvari ki sem jih sprobal bom podal subjektivno trditev. Torej velja zame, zate ne rabi.

FF/chrome/opera/watever zgleda še vedno enako v desktop je enak W7

Ne ni (sploh veš kako izgleda končna verzija W8?). Pa tudi če bi bil, je tu še vedno skrajno moteči začetni zaslon in odsotnost menija Start.

Namesto windows ikonice stisniš windows tipko na tipkovnici. Saj vem raketna znanost.:D

Po mojih izkušnjah, kjer dela W7/vista dela w8.

Tvoje osebne anekdotee niso relevantne.

So so, podajam subjektivno oceno, remeber? Sicer so moje anegdote ravno koliko relevante kot tvoje.

Torej kako točno metro moti delo z brskalnikom, wordom, raziskovalcem nenazadnje pro engineerjem, fotošopom?

Torej windows tipka in klik na želeno ikono, sta ti moreča? Hm, no žal, meni ni. Potem pač ne uporabljaj W8. Saj imaš alternative.

8 in 7 imata praktično identične strojne zahteve.

Zato mi vredu v virtualboxu dela na 1.6GHz procesorju(undervoltan/clockan i7 2600k) pri dodljenih dveh nitih in 765MB dodeljenega RAMa ter vse skupaj na HDD.;(( lucky me. Vrjetno sem naletel na spimpano verzijo.:))

Ti bom citiral zahteve, ker zgleda je na link kliknit pretežko.
izvoli:

Processor: 1 gigahertz (GHz) or faster

RAM: 1 gigabyte (GB) (32-bit) or 2 GB (64-bit)

Hard disk space: 16 GB (32-bit) or 20 GB (64-bit)

Graphics card: Microsoft DirectX 9 graphics device with WDDM driver

Additional requirements to use certain features:

To use touch, you need a tablet or a monitor that supports multitouch.

To access the Windows Store and to download and run apps, you need an active Internet connection and a screen resolution of at least 1024 x 768.

To snap apps, you need a screen resolution of at least 1366 x 768.

Internet access (ISP fees might apply)

Kje točno imenja i7 ter xenone? O glej! Na HDD lahko furaš! Jupi, ane! Ne ga srat, celo 1GB RAMa je dovolj, sploh danes ko je tako drag.;)

darkolord ::

vse skupaj je prepakiran win32 api brez kakih bistveni prednosti
Se vidi da niti približno ne veš, o čem govoriš.

@Techfreak :)
Start meni imaš v novi preobliki.

Ne, ni ga (razumeš pomen besede "meni"?).

Uporaba je enaka kot pri W7: vpišeš ime program in tipko Enter.

To ni način uporabe menija Start, opisal si ukazno konzolo; dovoli da se ponovim:
Govori zase, sam moram reči da se mi je CLI vedno zdel bolj ali manj neuporaben; brez GUIja so računalniki zgolj konzole za poganjanje videoiger (ali drugih programov, ki imajo lasten GUI).

Če iščeš datoteke pa ime datoteke in tipko Enter. Simpl.

Ponovno si pogrešil, začetni zaslon zahteva da posebej izbereš kategorijo iskanja in s tem oteži in upočasni delo, meni Start v Oknih 7, je konkretno bolj priročen.

Aja, pa še to, ne želim grdega, celozaslonskega iskalnika.

Novi vmesnik sledi modernemu slogu, ki je všeč večini uporabnikov...

To je nepreverjena špekulacija; spletne strani so večinoma grde in privzeto razobličene, dejstvo da uporabniki na to pristajajo ne pove ničesar, še posebej, ker se gre za zastonjske spletne strani.

Če si pa v manjšini, ki jim to ne odgovarja, pa imaš še vedno možnost uporabe alternativnih OSov.

O kateri "manjšini" pa govoriš? Morda o 45% uporabnikov, ki uporabljajo Okna 7? Ne? O 45% ki uporabljajo XP-je? Tudi ne?

Mimogrede, če bi ljudem odgovarjali razobličeni slogi, bi večina še danes furala CLI.

In kateri je drugi del strojnih zahtev?

Zapisan je na tisti spletni strani, ki jo onile modrijan navedel, je pa seveda potrebna primerjava z Okni 7 (ali, če želiš XP) preden postane jasno, da so dotična združljiva s precej več PC-ji kot Osmica.
In ker očitno ni jasno, bom relevanten del navedel:
What is PAE, NX, and SSE2 and why does my PC need to support them to run Windows 8 Release Preview?

Physical Address Extension (PAE), NX processor bit (NX), and Streaming SIMD Extensions 2 (SSE2) refer to features of the processor. PAE enables 32-bit processors to access more than 4 GB of physical memory on capable versions of Windows and is a prerequisite for NX. NX allows the processor to help guard the PC from attacks by malicious software. SSE2 (a standard on processors for a long time) is an instruction set that is increasingly used by third-party applications and drivers. For Windows 8, we require that your processor support NX for security reasons to ensure that malware defense features work reliably. To enhance the reliability of third-party applications and drivers running in Windows 8, SSE2 is also required. If your PC does not support PAE, NX, and SSE2 you won't be able to install Windows 8 Release Preview.

Tole izloči veliko količino Athlonov in Pentiumov 4 (kasnejši procesorji pa tako ali tako ne potrebujejo nobenih pospešitev) s tem je nakladancija o hitrejših (oziroma za počasnejšo strojno opremo bolj primernih) Oknih 8, upam da, zaključena.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Cold1 ()

@AlienRR
Odločiti se boš moral ali se ti gre za podajanje subjektivnih mnenj (v tem primeru ni jasno zakaj se kritično odzivaš na mnenja drugih), ali pa za objektivno oceno (v tem primeru pa se sprenevedaš).

Glede na to da braniš mnenja drugega uporabnika, ki si ga navedel, bi rekel da se ti nikakor ne gre za subjektiven pogled.

Kar se tiče relevantnosti tvojega subjektivnega mnenja; ni je, ali pa je izjemno majhna. Zakaj? Ker si uporabnik Linuxa.
MS ne cilja na skupnost uporabnikov, ki obsega okrog 1% ljudi, na tržišču lahko preživijo zgolj, če obdržijo svojih 90%, kar daje težo uporabnikom Oken 7 in XP; pa če so njihova mnenja objektivna, subjektivna ali frjolčna.

-------------------------------------------

Mimogrede, to, da se najdejo uporabniki Linuxa, ki so z Osmico zadovoljni, je prej negativen kot pozitiven znak; če bi Linuxaši želeli podobne reči kot Oknaši, ne bi uporabljali Linuxa (in obratno), temu primerno, je njihovo zadovoljstvo, po vsej verjetnosti, negativni indikator zadovoljstva Oknašev.

Ne, ni ga (razumeš pomen besede "meni"?).

Iz Wikipedije:
In computing and telecommunications, a menu is a list of options or commands presented to an operator by a computer or communications system.

Novi vmesnik torej ustreza pomenu meni.

To ni način uporabe menija Start

To je edini način uporabe menija Start, če hočeš biti produktiven in delo hitro opraviti. Brskanje po menijih je počasno.

Če ga ti ne znaš uporabljati, še ne pomeni, da je neuporaben. Velikokrat je lažji za uporabo kot pa GUI vmesnik.

Ponovno si pogrešil, začetni zaslon zahteva da posebej izbereš kategorijo iskanja in s tem oteži in upočasni delo, meni Start v Oknih 7, je konkretno bolj priročen.

Avtomatsko išče po programih in datotekah. Edini problem je, če iščeš po nastavitvah.

O kateri "manjšini" pa govoriš? Morda o 45% uporabnikov, ki uporabljajo Okna 7? Ne? O 45% ki uporabljajo XP-je? Tudi ne?

Okna 7 uporabljajo zaradi tega, ker nimajo možnosti izbire. Uporabniki XP spadajo v naslednje skupine:
- neznajo namestiti novega OSa
- nimajo potrebe po novi verziji
- imajo strojno opremo, kjer novejše verzije ne delujejo dobro

Mimogrede, če bi ljudem odgovarjali razobličeni slogi, bi večina še danes furala CLI.

CLI nima primerjave z GUI.

Tole izloči veliko količino Athlonov in Pentiumov 4 (kasnejši procesorji pa tako ali tako ne potrebujejo nobenih pospešitev) s tem je nakladancija o hitrejših (oziroma za počasnejšo strojno opremo bolj primernih) Oknih 8, upam da, zaključena.

Windows 8 je še vseeno lahko hitrejši in lahko deluje na starejši strojni boljše kot Windows 7. Pod starejša strojna oprema razumem procesorje pred Intel Core serijo.

@Cold1
Nikakor ne branim drugih, le strinjam se v citiranem delu, ki ga (občasno) po svoje tudi dopolnim/spremenim, tako, da ustreza mojemu subjektivnemu mnenju. Se pač zgodi, ker smo ljudje različni da se z nekom popolnoma strinjam, z nekom pa popolnoma nič in z nekom pa delno.

Sem uporabnik viste, Windows 7, Androida in ene distribucije linux. Kot pomoč drugim pa še kdaj pokukam v XP in iOS.

EDIT: dam typo x2.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: AlienRR ()
««
12 / 27
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

windows 7 ali 8 (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
8520099 (16834) Mr Johnny
»

Bo Windows Blue dobil nazaj startni meni in namizje? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
19749094 (42067) Bistri007
»

Prava nadgradnja na Windows 8 le s Sedmice (strani: 1 2 3 )

13638730 (34573) lopov
»

Windows 8 prihaja v štirih inačicah (strani: 1 2 3 )

13940656 (35230) Lonsarg
»

Predogled Windows 8 na voljo (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

421105513 (87458) techfreak :)

Več podobnih tem