» »

Tek - vprašanja, nasveti, vzpodbude ...

Tek - vprašanja, nasveti, vzpodbude ...

Temo vidijo: vsi
««
13 / 39
»»

echo ::

Pri meni ima velik vpliv prebava in hranjenje, potrebujem par ur pavze od zadnjega obroka pa do teka.
Obisk WCja je nadvse zaželen.

Veter je problem, ker se moraš veliko bolj naprezati, da dosegaš navajeni tempo. Zato je pa dobro poslušati srce in mu prilagajati frekvenco ter dolžino koraka.
Meni zelo pomaga, če recimo odtečem km ali dva, potem pa si vzamem pet minut pavze, nato pa lahko z veliko večjim udobjem tečem - če se le da, to prakticiram na uradnih tekih.
Nimaš kej - ko zalaufa, pa zalaufa :)

ameba ::

Živjo,

nekaj postov nazaj sem omenjal, da imam probleme s koleni.
Samo sporočam, da sem problem rešil.
Šel sem na masažo, katera nima posebne tehnike, potrebuješ samo maserja, ki se ukvarja s poškodbami športikov in ima izkušnje na tem področju.
Skratka, enkratna terapija mi je pomagala pri mojem problemu. Sedaj lahko normalno tečem.

Rias Gremory ::

Na kratko o jutranjem teku:
Imel sem bolj počasen tempo z manj postanki in mi je šlo veliko bolje. Ne prevroče, edino na koncu mi je bilo že kar malo vroče v glavo, moram poskusit naslednjič ob 7ih.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

Zgodovina sprememb…

chucki ::

Za tak denar? Go for it!
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti

energetik ::

Rias Gremory je izjavil:

Mislite, da je to kul http://www.lidl.si/cps/rde/SID-A0177288... ?
Itak. Imam praktično identično iz Hoferja, ampak 5 let nazaj je stala mislim da 30€, pa še kodiranega signala nima.
Tako da nabavi, magari na zalogo. :)

Hvala!

MisterR ::

energetik je izjavil:

Rias Gremory je izjavil:

Mislite, da je to kul http://www.lidl.si/cps/rde/SID-A0177288... ?
Itak. Imam praktično identično iz Hoferja, ampak 5 let nazaj je stala mislim da 30EUR, pa še kodiranega signala nima.
Tako da nabavi, magari na zalogo. :)

Zakaj je to dobro? Lahko skonektaš s telefonom?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MisterR ()

Da ti ne lovi signala od npr. sotekača, ampak le od tvojega merilnika.

MisterR ::

Glede nato, da ta ura nima Bluetootha me zanima, če se da signal od pasa kako ulovit preko telefona? Ali mora to bit namenski bluetooth pas, polar itd?

Če se prav spomnim piše v navodilih, da lovi do 70 cm tako, da bi moral odpreti uro in pogledat kakšen čip je, potem pa datasheet pogledat kako laufa komunikacija.
IMHO je pomoje je za modri zob bolje nabaviti namensko stvar.

Prejle sem odtekel 27 min (imel merilec) in sem ugotovil, da sem še zelo nov v teku.
Torej zanima me par stvari:
1. Koliko časa pred tekom ne jeste?
2. Kakšna hrana je dobra po teku?
3. Kaj je narobe če med tekom dobim mravljince po rokah in v srcu (vsaj tako se mi je zdelo)?

Nasploh sem imel med tekom slabo počutje, zdi se mi, da če ne tečem teden ali dva moram bolj počasi nazaj začet. Lenoba sem.

celada ::

Rias Gremory je izjavil:

Prejle sem odtekel 27 min (imel merilec) in sem ugotovil, da sem še zelo nov v teku.
3. Kaj je narobe če med tekom dobim mravljince po rokah in v srcu (vsaj tako se mi je zdelo)?

Nasploh sem imel med tekom slabo počutje, zdi se mi, da če ne tečem teden ali dva moram bolj počasi nazaj začet. Lenoba sem.

1. 1-2 uri vsaj.
2. Jaz načeloma ne jem po teku. Tečem zvečer in mi potem ne paše jesti.
3. Ugh nevem nisem tega še nikoli doživel.

amacar ::

1.) Se ne obremenjujem, tečem bolj zvečer, tako da je od kosila kar nekaj časa.
2.) Jem kar je za večerjo, nič posebnega.
3. ) Še nisem doživel.

Rias Gremory je izjavil:

1. vsaj 1,5h, bolj 2h, pa še to bolj OH. Če boš pred tekom jedel kakšna rebrca, si ti bo cel tek dvigalo v želodcu. Raje malo lačen kot polno sit. Tudi če si lačen, imaš zadosti glikogena za vsaj 3/4h teka. Jaz med tekom neham biti lačen.
2. beljakovine + OH. Če nimaš Wheya, lahko takoj po teku ene pol litra čokoladnega mleka, ko se umiriš in stuširaš pa npr. piščanc file + riž.
3. nimam pojma. Meri si utrip in ne pojdi previsoko, recimo do max 80% max utripa.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Rias Gremory je izjavil:

Dvakrat sem prebral 27 KILOMETROV :)
Jaz ne jem vsaj 3-4ure pred tekom. Že tako ali tako se mi po dobrem kilometru začne spahovati in če je tega preveč, se mi totalno podre ritem.
Vsaka hrana je dobra po teku, jej kaj ti paše.
Mravljinci so znak velike obremenitve, čeprav prej pljuča ne zmorejo ali se začneš pregrevat, so pa pri daljših tekih dokaj pričakovani.
Kolikšno hitrost si imel? Koliko km si naredil v teh 27minutah?
Si bil ogret?

Sriple Tix ::

Jaz načeloma tečem zjutraj oziroma dopoldne, ko opravim "delo" v fitnessu. Pred fitnessom popijem skodelico (cca. 2 dcl) čokolina, da nimam povsem prazen želodec, pomeni, da tečem dobro uro zatem. Mleko je malce težko prebavljivo in ga pred tekom ne bi pili, toda navadil sem se na ta obred in vse skupaj mi ne dela težav. V petnajstih minutah pred tekom počasi spijem 3 dcl precej slane Cedevite, česar se moraš navaditi in s seboj na relacije daljše od 15km jemljem tudi bidone, napolnjene z istim zvarkom. Po teku si dam duška s hrano, in to prav tisto, ki mi v tistem trenutku najbolj prija. Zanimivo, da po tekih okrog 30km najraje jem "suhe" makarone z zeleno solato, že ob misli na kaj drugega se mi dobesedno dviguje.

Sicer pa se ne obremenjuj s stotimi nasveti, tudi moje pisanje preberi zgolj kot zanimivost, kajti največ boš opravil, ko boš enkrat začel poslušati svoje telo. Brez zamere, vendar polurni teki ne potrebujejo nekega filozofsko nutricionističnega pristopa, ko se bodo razdalje in hitrost povečale, pa preberi kakšno publikacijo o teku, tudi v Poletu se najde marsikaj zanimivega, kar olajša začetne in tudi nadaljevalne tekaške korake.

Mojih pet centov, če se kdo ne strinja, mu že vnaprej priznam, da ima prav.

Sriple Tix je izjavil:

Brez zamere, vendar polurni teki ne potrebujejo nekega filozofsko nutricionističnega pristopa, ko se bodo razdalje in hitrost povečale, pa preberi kakšno publikacijo o teku, tudi v Poletu se najde marsikaj zanimivega, kar olajša začetne in tudi nadaljevalne tekaške korake.
Morda res ni potrebno toliko komplicirati, ampak hrano direktno pred tekom bi pa vsakemu odsvetoval. Vsaj težko prebavljivo. Načeloma drži da pred tekom lahko prebavljivo hrano z OH, po teku pa tudi beljakovine. Vsaj jaz po daljših tekih spijem cca. 30g wheya v 3 deci vode, dodam tudi nekaj sladkorja, tako da mišice takoj dobijo beljakovine in energijo.
Potem ko se stuširam in umirim, pa se lotim konkretnejše hrane.

Razni prehranski dodatki, pomešani z vodo, so super tudi pred tekom, seveda v primernem časovnem odmiku, saj ne delajo teže v želodcu.

Ejsi_Disi ::

Pa lahko jeste te praške?
Rock n' roll ain't noise pollution!

Sej si jih zmešaš :)

Meni paše kakšen jogurt pol ure, uro pred tekom.
Pa tudi kakšen jabolk si utrgam med tekom, kislina mi prija.

To, da ni dobro s polnim želodcem tečt, pogruntaš ob prvi priliki, ne rabiš statistike in nasvetov :)

Jaz jih dobim en kup zastonj od Isostarja pa je zadeva tolk ogabna, da mi je bilo enkrat še med tekmo slabo pa sem pil več kot uro pred tekmo. Še en napitek, ki ima okus po čokoladi je tolk ogaben, da se mi je skoraj navaden čokolino zagravžal.
Drugače sem bolj iz firbca probal.

Katere čvelje pa uporabljate? Takole izgledajo copati po približno 800 km uporabe, predvsem je to cesta :) Mizuno wave enigma , Mizuno wave enigma 3

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: Gandalfar ()

PARTyZAN ::

Vibram Fivefingers. S trenutnimi sem naredil že krepko čez 1000km, pa mislim, da bodo zdržale še vsaj enkrat toliko. Zelo zadovoljen.

Asics GT-2160. Premehki.

PARTyZAN je izjavil:

Vibram Fivefingers. S trenutnimi sem naredil že krepko čez 1000km, pa mislim, da bodo zdržale še vsaj enkrat toliko. Zelo zadovoljen.
Tudi jaz nameravam probat z "bosim" tekom oz. Fivefingersi. Oziroma naslednje superge bodo z najtršim podplatom, kar se da najti.

Zgodovina sprememb…

echo je izjavil:

Rias Gremory je izjavil:

Dvakrat sem prebral 27 KILOMETROV :)
Jaz ne jem vsaj 3-4ure pred tekom. Že tako ali tako se mi po dobrem kilometru začne spahovati in če je tega preveč, se mi totalno podre ritem.
Vsaka hrana je dobra po teku, jej kaj ti paše.
Mravljinci so znak velike obremenitve, čeprav prej pljuča ne zmorejo ali se začneš pregrevat, so pa pri daljših tekih dokaj pričakovani.
Kolikšno hitrost si imel? Koliko km si naredil v teh 27minutah?
Si bil ogret?

Niti nisem bil ogret, to moram poštimat. Hitrosti pa ne merim.
Če ima google maps prav sem naredil cca 4,2 km.

EDIT: Hvala drugim za odgovore.

Zgodovina sprememb…

Bosi tek po cesti? Si ne predstavljam, ker po 800km, ki sem jih naredil so copati postali enostavno pretrdi in me je začela boleti peta. Tudi, ko berem tekaške forume je potrebno copate menjati na približno 600km... Očitno si radi uničujete gležnje in stopala.:))

PARTyZAN ::

S podloženimi copati je lažje teči narobe (heel strike), zato se tudi po določeni razdalji pena sesede do te mere, da copat ni več uporaben. Pri barefoot copatu podloge ni in si prisiljen se naučit pristajat na prednjem delu stopala, silo pa blažiš z mišicami (predvsem meča). Si upam rečt, da so sklepi s pravilno tehniko teka v barefootkah izpostavljeni manjšim silam kot s heel strikom v navadnih copatih.

PARTyZAN je izjavil:

S podloženimi copati je lažje teči narobe (heel strike), zato se tudi po določeni razdalji pena sesede do te mere, da copat ni več uporaben. Pri barefoot copatu podloge ni in si prisiljen se naučit pristajat na prednjem delu stopala, silo pa blažiš z mišicami (predvsem meča). Si upam rečt, da so sklepi s pravilno tehniko teka v barefootkah izpostavljeni manjšim silam kot s heel strikom v navadnih copatih.
Točno to. Pri bosem teku je čisto druga tehnika teka, seveda traja nekaj časa, da se tehnika prilagodi. Enostavno se moraš prilagoditi, saj bos ne moreš pristajati na peto, kot s supermehkimi supergami.
Čakam samo, da se pojavijo kakšni ponaredki Fivefingersov, ker to je po mojem nategovanje s ceno za tisti kos gume.

To verjetno tekači tako tečete - bolj po petah. Ker sem včeraj med tekom študiral in sploh ne stopam na peto. Verjetno zato, ker treniram nogomet in v kopačkah ne moreš teči po peti oz. stopati na peto. Saj podobno je verjetnio s tenisači, rokometaši..., kjer je prioriteta delo na prstih, na prednjem delu stopala.
Tečem pa v teh - Adidas Supernova Cushion 7

Zgodovina sprememb…

Aston_11 ::

Sem probal bos in je zadeva super od super.

Hindsight ::

Jst sm si tud zle končno kupil šuhe za tek, prej sm laufu z enimi, ki niso bli glih za to, ampak matr so bli pa udobni.
Zej pa res ne vem, kupil sem si te:
 Nike Free 5.0

Nike Free 5.0

Šuhi so zgledal super, sem jih sprobal v trgovini (tudi druge, nisem kar takoj skočil na te) in so se mi te najbolj dopadl. Nisem imel nobenih problemov, so bli udobni in vse, zej pa ko laufam ugotovim, da me po dobrih dveh kilometrih začne peči stopalo oz. v takem smislu. Pač ne tak fejst, da ne morem tečt, tak da se čuti. Šuhov ne morem zej glih vrnit če so uporabljeni, me pa samo zanima, če je imel kdo isto situacijo in če se je kej izboljšalo? Pa kaj bi lahko bil razlog? Mal dolgo, ampak upam da bo kdo prebral. :D

Polarni_Medo ::

Jst imam te copate. Tudi mene so na začetku pekla stopala... rabil sem cca 5 x it tečt, da se je copat prilagodil stopalu in stopalo privadilo copata. Sedaj jih uporabljam že 3 mesece in so super.

Hindsight ::

Polarni_Medo je izjavil:

Jst imam te copate. Tudi mene so na začetku pekla stopala... rabil sem cca 5 x it tečt, da se je copat prilagodil stopalu in stopalo privadilo copata. Sedaj jih uporabljam že 3 mesece in so super.

Ej super si, sm se že bal da sm fuknu dnar stran. Jih mam od četrtka pa jih bom zej zgulu do amena. :D

Malajlo ::

Na kolk pa kaj pulz poženete med tekom? Sem ravnokar eno desetko odtekel in sem imel pulz v povprečju okoli 170. Po formulah na internetih je to precej :| Max sicer lahko tudi do 200 dosežem (rekord pred leti, z malo več kondicije, sem imel 218, anaerobni prag je bil pri 196).

shadowfax ::

Nimam pojma, si nikoli ne merim. Razmišljam zadnje čase, da bi nabavil nek HRM pa ne vem katerega. Uporabljam samo sports tracker za razdaljo in čas. Verjetno ni neumno spremljat tudi pulza.

HRM čakam iz Hongkonga, nek BLE za 20 EUR (isto obliko prodajajo za najmanj 50 EUR po evropskih e-štacunah). Če bo delovalo, sporočim ;) Pulz sem meril na uro, potem sem si pa tisti merilec inštaliral, ki uporablja bliskavico in kamero na telefonu. Za prvo silo je.

LapD ::

Jaz laufam povprečno na 70% maximuma, vsake toliko grem na 80%, kar je v mojem primeru dobrih 150 utripov na minuto. V bistvu je zelo priporočljivo spremljat pulz, tudi pri nas rekreativcih ... razen če se že toliko poznaš, da znaš ocenit na pamet.
web&motion designer

Kolk se pa matraš za teh 80%? Oz. drugače, koliko časa lahko držiš ta tempo?

Malajlo je izjavil:

Na kolk pa kaj pulz poženete med tekom? Sem ravnokar eno desetko odtekel in sem imel pulz v povprečju okoli 170. Po formulah na internetih je to precej :| Max sicer lahko tudi do 200 dosežem (rekord pred leti, z malo več kondicije, sem imel 218, anaerobni prag je bil pri 196).
Za vzrževanje kondicije ponavadi laufam povprečno med 140-155, to je pri meni 74-82% max.
Ko sem se za kakšno tekmo pripravljal, sem pa ponavadi delal intervale, par minut pri 95% max, nato spet par minut pri 70%. Nekaj takega.

Malajlo je izjavil:

Kolk se pa matraš za teh 80%? Oz. drugače, koliko časa lahko držiš ta tempo?
80% ni neko matranje. To je pri meni recimo tek po ravnem s tempom 5-6min/km. Recimo na polmaratonu sem jaz tempo malo pod 5min/km držal 1h40min.

Zgodovina sprememb…

Ni zgolj tek temveč precej več in ker Mateja precej dobro poznam ...

http://nov.vecer.com/clanek.aspx?id=201...

romegregor ::

Moje mnenje kot bivšega (lahko rečem vrhunskega) športnika: na začetku so merilci srčnega utripa super stvar, kot motivacijsko orodje...kmalu pa jih prerasteš (če se s športom ukvarjaš rekreativno in ne loviš laktatnega praga) ker tečeš/športaš bolj zaradi odvisnosti od endorfinčkov, ki se po vadbi sproščajo in ti pulz ne igra več vloge, ker svoje telo enostavno preveč dobro poznaš...tako da...ja, na začetku so super, pa tudi kasneje, če sicer rad spremljaš dogajanje kaj se JE s telesom dogajalo med vadbo, ker med samo vadbo pač ne posvečaš več pozornosti uri, ker se glava dejansko sprosti in odtavaš z mislimi...po treh urah ko prideš na cilj, se pa vprašaš: kdaj sem pa že prispel? :D

Polar ima precej dobro naštudirana območja srčnih con, tako da priporočam da si tisto malce ogledate ;)

Živjo,

mene pa zanima me kaj vse imate oblečeno ko tečete pri teh temperaturah, torej -10 do 5?
Katere trgovine so ugodno pri nakupu tekaške opreme (v bistvu rabim samo hlače, tiste pajkice najbrž pa mogoče rokavice)? Imate kakšen šal čez usta?

Lep pozdrav

Vsa oblačila Lidlova ali Hoferjeva in so v teh dneh odlično opravila svoje delo, na nogah http://www.aliexpress.com/item/2014-Fre... in preko ust http://www.aliexpress.com/item/Outdoor-... :)

GGGGG ::

Jaz imam tudi nekaj stvari iz Lidla in Hoferja. Zdaj, ko je hladno, oblečem 2 longsleeva in tanko vetrovko čez, spodaj pa neko tekaško trenirko. Na glavo kapo, čez usta nimam nič, sem se nekako navadil brez vsega. Obute imam pa kar navadne tekaške čevlje, ki jih imam celo sezono, samo dvojne nogavice, tudi, če grem po celem snegu. Premočijo sicer, ampak po tem mrazu tako ali tako nisem zunaj več kot eno uro, tako, da je za zdržati.

Hvala obema za odgovor. Much appreciated!

Xxxzilla ::

Zame je v tem vremenu dovolj tudi samo navadna trenirka, majica ter športne sorte hoodie pulover. Seveda brez kape in rokavic ne gre, obutev ista kot pri uporabniku ''iKst'', kadar je vetrovno pa pride prav še maska ali kakšna rutica, ki prekrije obraz. Sports direct ima kar solidno izbiro kar se športnih oblačil tiče, pa tudi cene so nižje kot denimo v kakšen Hervisu. Sicer pa tudi z oblačili, ki so občasno na razpolago v Hoferju in Lidlu nemoreš zgrešit.

Rias Gremory je izjavil:

Živjo,

mene pa zanima me kaj vse imate oblečeno ko tečete pri teh temperaturah, torej -10 do 5?
Katere trgovine so ugodno pri nakupu tekaške opreme (v bistvu rabim samo hlače, tiste pajkice najbrž pa mogoče rokavice)? Imate kakšen šal čez usta?

Lep pozdrav
Dolge tekaške pajkice, športne nogavice, povišane čez gležnje. Gor pa kratka švic majica, švic puli in tanek flis. Tanke rokavice iz flisa, na glavi pa windstoper trak, zvečer še ledica.
To je pri meni 0~7°. Če je manj, dodam še masko čez usta + kakšno ruto okoli vratu.

Sicer pa sem včeraj končno po nekaj mesecih (kronično pomanjkanje časa:'() šel na večerni tek na Rožnik. 6,7km, 43min, povprečni utrip 154. Glede na dolge mesece neaktivnosti še kar OK.
Luštno je bilo, treba se je spravit ven, čeprav se ti ne da. Po 5min teka se vse pozabi.

Danes po nočni sem peljal avto v Mony (bočne zaščitne letve in zavesice spredaj, da ne bo ves speskan) in koristno izrabil mehanikovo uro :). Startal pri -3, vrnil pri 0, na sebi nosil kratko švicmajico, dolgo švicmajico, kolesarski puli in softshell, dolge rokavice, trak na glavi, dolge zimske hlače in teniske za urejen teren, kar se mi je kakšen kilometer malce maščevalo, saj sem tekel po deloma ugrezajočem srenu, kjer bi bilo kaj višjega na nogah bolj primerno.

http://app.endomondo.com/workouts/45645...

(na Endomodo ne uploadam vseh treningov, le tista, kjer želim imeti satelitsko sliko, saj SportsTracker tega ne omogoča več :|)

oo7 ::

Tisti, ki tečete koliko imate kaj srčnega utripa? Koliko je največ v meji normale?

Jaz poleti samo kolesarim in si ne merim utripa. Zdaj pozimi pa tečem doma na tekalni stezi.
Tekalno stezo nastavim na največjo hitrost in tečem 40 sekund in 20 sekund počivam to delam 20 minut in srčni utrip mi pride na 160-165 je kakšna nevernost, da me bi kap:)) ker srce buta na polno in na koncu sem tudi čisto premočen. No težav s težo ravno nimam velik sem 180cm in težak 82kg ampak kot pravim srce res razbija in me zanima ali bi moral malo umiriti tempo ali je tak srčni utrip ok?

Hvala
««
13 / 39
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vprašanje za rekreativne tekače (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
678512 (6689) AnjaNja
»

Najmehkejši tekaški copati (strani: 1 2 )

8317940 (15891) m0LN4r
»

Poškodbe pri teku

275265 (4476) Aquinas
»

Je tek zdrav? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8726916 (24362) ThinkPad
»

tekaški copati - nike+ (strani: 1 2 )