» »

Tek - vprašanja, nasveti, vzpodbude ...

Tek - vprašanja, nasveti, vzpodbude ...

Temo vidijo: vsi
««
14 / 39
»»

Rias Gremory ::

Pomembno je kakšen utrip imaš ko miruješ, če redno delaš kardio in koliko si star.
vir: http://www.heart.org/HEARTORG/GettingHe...

Kar ti delaš je High-intensity interval training @ Wikipedia in je super trening za srce in vzdržljivost.

exercise zones

exercise zones

Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

Sriple Tix ::

Letnik 1968, pred nekako tremi leti, dokler sem še meril utrip, se mi je med tekom navkreber dvignil preko 190, pred dvema letoma mi je med mirovanjem v nadzorovanem okolju (priklopljen sem bil na EKG in na mizi zadremal) padel pod 40 in zdravnica je bila navdušena. Mislim, da te še ne bo fršlog, vsaj zaradi teka ne :).

oo7 ::

Rias Gremory je izjavil:

Pomembno je kakšen utrip imaš ko miruješ, če redno delaš kardio in koliko si star.
vir: http://www.heart.org/HEARTORG/GettingHe...

Kar ti delaš je High-intensity interval training @ Wikipedia in je super trening za srce in vzdržljivost.

exercise zones

exercise zones

Hvala za pomoč:)

Malajlo ::

Iz tega zgoraj ali imam pol manj let, ali moja pumpa dela po svoje, ali pa vseeno pretiravam... Pri štiridesetih sem na 170-180 med tekom brez problema celo uro in več :| Max pa spravim skoraj na 200.
MiCoach pravi, da je moje zeleno območje od 148 do 168. To naj bi bila še aerobna vadba. E, zdaj pa ne vem nč več.

amacar ::

Sej ti grafi so vedno na splošno in zajamejo povprečno populacijo. Vsepovsod pa obstajajo izjeme ter ekstremi, ki jih ne moreš ukalupiti.

Rias Gremory ::

Tale vreme je super za tek. Sem se končno zmigal in tekel 22 minut.
Na začetku se moraš malo gnat ampak na koncu je zakon filing.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

mednejed ::

Pozdravljeni!

Čisto na hitro, zanima me, kje kupujete tekaško opremo - mislim
a v teh naših trgovinah, kot npr. Hervis, Tomas Sport ipd.
ali kje v Avstriji oz. drugje (ker njihovih športnih trgovin/oddelkov ne poznam)?

Zanima me glede cen, ker imam občutek, da so v vseh teh naših večjih (prej omenjenih) trgovinah
cene podobne oz. kar identične, pa še to zelo visoke...
Pa še barve ne dobiš take, kot bi jo hotel (mi je zadnjič 'zaupal', ko sem pomerjal nov par, da to oni naročajo za 8 mescev v naprej in je to to)...
(Predvsem me to zanima za copate...)

Hvala!

PS: upam, da sem zadel ta pravo temo... :P

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mednejed ()

oldguy ::

mednejed je izjavil:

Čisto na hitro, zanima me, kje kupujete tekaško opremo - mislim

Jaz kupujem kjer je pač poceni - bodisi prek neta bodisi počakam na popuste pa potem kupim magar na zalogo. Cene brez popustov so preprosto previsoke za čevelj, ki ga zamenjam dvakrat na leto. Fajn je, ko enkrat veš, kaj ti ustreza ker potem lahko naročaš prek interneta, ampak na splošno jaz še nisem videl kake večje razlike v ceni med nakupi iz tujine ali pri nas med razprodajami/akcijami. Nazadnje sem tako kak mesec nazaj kupil tele v akciji za 60€, pa jih imam še v škatli ker bom najprej znucal stare.

Menjam pa čevlje na cca. 500-600km oz. po občutku, vendar jih nikoli nimam za več kot za cca. 800km, kot nekako priporoča tudi proizvajalec. Nekoč sem si namreč obljubil, da mi je denar manj pomemben kot pa kolena in da bom zato menjal tudi, če čevelj drugače zgleda tip-top. Razlika v blaženju med novim in starim čevljem se sicer zares opazi že po kakih 300km, vendar še nekaj časa ni kritična. Pogostost menjave je dodatno odvisna še od letnega časa - pozimi jih menjam hitreje.

Ganon ::

Prvič v življenju sem se odločil, da bi začel teči. Kakšne tekaške copate naj gledam? Toliko jih je, da mi ni čisto nič jasno. V čem so tisti za 150 EUR in več boljši od tistih za 50 EUR? A ni to isti šmorn?

Sriple Tix ::

Čestitam za odločitev in če boš vztrajal, ti ne bo nikdar žal.

Po nasvet odidi v najbližjo poslovalnico Tomas sporta in se tam posvetuj z nekom "od foha", kajti takole na daleč je vse skupaj večinoma bluzenje in teorija, ki morda deluje ali pa tudi ne.

Glede copat in njihove cenjenosti. Dokler sem tekel napačno po petah (in si tudi vnel obe ahilovi tetivi zaradi tega), sem precej pazil kaj kupujem in vse kar mi je ustrezalo, je bilo v rangu 150€. Odkar sem si pred dvema letoma vzel čas in se ponovno naučil teči, mi je načeloma čisto vseeno, kaj imam na nogah. Za off-road sicer še vedno uporabljam Salamon, ker na spolzkem opravlja svoje delo točno tako, kot ga mora, za asfalt in urejen makadam pa sem v kranjskem SportDirectu vzel http://www.sportsdirect.com/karrimor-du... za dobrih 50€ in svoje poslanstvo prav tako opravljajo več kot odlično.

Za kakšen nasvet pobrskaj tukaj http://www.polet.si/ , glede prehrane pa je (za mene) v Sloveniji čez vse Nada Rotovnik Kozjek, ki prav tako piše tudi za Polet http://www.polet.si/tags/nada-rotovnik-...

eric_cartman ::

Živjo!

Tudi jaz bi potreboval nasvet. Pred kratkim sem se končno odločil, da začnem s tekom. Kupil sem si tudi tekaške copate Nike dart 10. So ranga tam cca. 50 € pa tudi kar dobro so bili ocenjeni. Enostavno nisem želel niti nisem mogel zapraviti celega premoženja za superge.

Tekel sem vsak dan po približno 40 minut 2 tedna. Ne vem kaj sem sicer naredil narobe, vendar po 2 tednih so me začela tako boleti kolena, da nisem več niti hoje po stopnicah zmogel brez šepanja. Torej ne vem kaj bi lahko bilo krivo. Ali sem narobe tekel, ali sem mogoče enostavno malo pretežek (imam 178/84)? Bolečina je bila pa dejansko znotraj v kolenu in to taka pekoča. Vsakič ko sem stopil na tla me je dobesedno zapeklo v kolenu.

Prosim za nasvete, ker sem kar slabe volje, ker zdaj, ko sem se končno discipliniral za tek, pa se je zgodilo to s kolenom.

Lp

chucki ::

Tekel sem vsak dan po približno 40 minut 2 tedna .... Občutno občutno preveč za začetnika. Upam, da nisi fasal kakšne poškodbe. Če ne bo v nekaj dneh bolje, obišči zdravnika.
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti

@chucki

Zdaj sem si s konjsko mastjo mazal koleno. Nekaj dni je bilo tako, da mi je pekoč občutek konjske masti samo zakril bolečino v kolenu. Torej nekaj podobnega kot v smislu, zlomil sem si prst na roki in me sedaj ne boli več koleno. :) Danes pa moram potrkat, ker je že mnogo mnogo bolje. Torej ni več šepanja. Niti ne hodim več težko. Vendar pa, če probam malo zalaufat, še vedno čutim koleno.

Kaj pa mi priporočaš? Kako začeti? Lahko kombiniram kolesarjenje en dan, naslednji dan pa tek recimo? Je to vseeno prevelik napor za noge? Bi moral imet kakšne trakove za koleno?

Zgodovina sprememb…

kuglvinkl ::

predvsem moraš pustit telesu, da počiva.
Your focus determines your reallity

mitja73 ::

3 tedne počitka je običajna praksa za poškodbe mehkega tkiva. v tem času pa z vajami ojačaj mišice nad kolenom - kvadriceps, zato da bodo bolj prevzemale breme med tekom namesto samega kolena.

Aston_11 ::

Teče se na vsakih par dni, ne pa vsak dan, zlasti ne začetniki. Saj tudi biciklisti nekje težko vsak dan odvozimo daljšo furo, pa naj bi bile manjše obremenitve na telo. Ti si dober za kakšen teden, dva, da se ti nazaj vse umiri. Tvoje kile niso noben problem. Počitek je pomemben...

hawkwood ::

Tečem malo bolj redno od lani septembra, ko sem se odločil da grem na polmaraton. Letos pa bi rad šel na polni maraton.

Ok problem ki ga imam je da me po daljših tekih (kake 20+ km) boli na levi nogi čisto pri kolku, tko prednji del. Enkrat se mi je zgodil da naslednji dan še noge nisem mogel dvignit zaradi tega.. A je možen da narobe tečem, ali je to normalno in se mišice čez čas navadijo? Ste imeli tudi ostali s tem težave?

mitja73 ::

tud kaki mravljinci ?

Ne mravljincev nimam. Če sem pri miru in noga počiva me niti ne boli, ko pa nogo premaknem (predvsem ko jo skušam dvigniti) pa res precej boli in to samo tu pri kolku.

Problem je ker med tekom se mi niti ne zdi da bi me kaj bolelo. Kako uro kasneje in naslednji dan, pa me tu pri kolku res neznostno boli, tko da si niti čevljev ne morem normalno obut. Potem par dni počivam in se spet normalizira zadeva.

Invictus ::

eric_cartman je izjavil:

Živjo!

Tudi jaz bi potreboval nasvet. Pred kratkim sem se končno odločil, da začnem s tekom. Kupil sem si tudi tekaške copate Nike dart 10. So ranga tam cca. 50 € pa tudi kar dobro so bili ocenjeni. Enostavno nisem želel niti nisem mogel zapraviti celega premoženja za superge.

Tekel sem vsak dan po približno 40 minut 2 tedna. Ne vem kaj sem sicer naredil narobe, vendar po 2 tednih so me začela tako boleti kolena, da nisem več niti hoje po stopnicah zmogel brez šepanja. Torej ne vem kaj bi lahko bilo krivo. Ali sem narobe tekel, ali sem mogoče enostavno malo pretežek (imam 178/84)? Bolečina je bila pa dejansko znotraj v kolenu in to taka pekoča. Vsakič ko sem stopil na tla me je dobesedno zapeklo v kolenu.

Prosim za nasvete, ker sem kar slabe volje, ker zdaj, ko sem se končno discipliniral za tek, pa se je zgodilo to s kolenom.

Lp

Mogoče bi začel zraven še kolesarit da si okrepiš kolenske vezi ... Pomaga pri vseh športih.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

celada ::

hawkwood je izjavil:

Ne mravljincev nimam. Če sem pri miru in noga počiva me niti ne boli, ko pa nogo premaknem (predvsem ko jo skušam dvigniti) pa res precej boli in to samo tu pri kolku.

Problem je ker med tekom se mi niti ne zdi da bi me kaj bolelo. Kako uro kasneje in naslednji dan, pa me tu pri kolku res neznostno boli, tko da si niti čevljev ne morem normalno obut. Potem par dni počivam in se spet normalizira zadeva.

Jaz sem imel podoben simptom, ko sem imel zanič čevlje.

Ganon ::

Kako pa veš, koliko in kdaj je dovolj za začetnika? Ker na začetku, ko imaš zagon, bi verjetno rad tekel vsak dan.

echo ::

Ja, tudi počitek je del discipline, ki jo tek zahteva :)
Meni je dolgo časa odgovarjalo 4-5x na teden, odvisno pač od vikenda.

Sedaj se po daljšem počitku spet spravljam k teku, sprva 3x tedensko, potem pa več.
Dobro je tudi s kakšnimi drugimi vajami nadomestiti kakšen dan teka - recimo kolo, uteži, vaje z lastno težo ipd.

Invictus ::

Ganon je izjavil:

Kako pa veš, koliko in kdaj je dovolj za začetnika? Ker na začetku, ko imaš zagon, bi verjetno rad tekel vsak dan.

Saj to je največja napaka. Tečejo kolikor morejo, ampka ker so brez moči in kondicije, pride do poškodb.

Pa hitro obupajo.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

celada je izjavil:

To bi lahko bil problem, so že kar stari. Ql, bom zamenjal za kaj boljšega pa bomo vidli.

energetik ::

hawkwood je izjavil:

celada je izjavil:

To bi lahko bil problem, so že kar stari. Ql, bom zamenjal za kaj boljšega pa bomo vidli.
Eh supergi nimajo toliko veze. Če si začetnik, pač ne pretiravaš, sploh če si pretežek. Začneš s hojo vsake 2 dni, potem vmes vključuješ vedno več intervalov teka. Ob katerikoli bolečini _nehaš_, počivaš par dni. Če bolečina mine, nadaljuješ, sicer še počivaš. Jaz sem tudi pri pripravi za polmaraton laufal samo 3-4x/ teden, ostalo je bil počitek. Pa se dosegel kar dober čas.
Sicer pa bi za začetnika morda celo priporočil, da začne s Fivefingersi, po mojem mnenju bo lažje ujeti pravo tehniko, ker se ne moreš zanašati na blaženje superg.

Zgodovina sprememb…

PARTyZAN ::

Se strinjam. Z minimalističnimi začet je boljše, da se že v osnovi naučiš teka po sprednjem delu stopala. Ko enkrat dobiš slabe navade je težje popravljat tehniko teka.

Ni mi čisto jasno. Gledal sem pravilno tehniko teka in naletel na te posnetke, ki so si malo kontradiktorni.

Torej Blaž Kavčič tukaj razlaga kako se poslužujemo pravilnega teka. Pri njemu se predvsem lepo vidi, da ob stiku s tlemi najprej stopi na zunanjo stran stopala, da ne obremenjuje sklepov in tetive. Na koncu še opozori, da naj ne tečemo samo na stik s prednjim delom stopala, ker bo tako preveč obremenjena ahilova tetiva in lahko pride do poškodb.

Potem pa sem si ogledal še en angleški posnetek, kjer pa pravijo, da je ravno tek po prednjem delu stopala pravilen in da najbolj absorbira udarce ob tla in zmanjšuje možnost poškodb. Torej ravno nasprotno prvemu posnetku. Hkrati pa poudarjajo, da je nagibanje naprej napačno.

Zadnji posnetek pa pravi, da je dobro, če si malo nagnjen naprej, da ti pri teku pomaga tudi gravitacija, hkrati pa opozarjajo, da stopaš ne preveč na prednji del stopala, ampak nekaj vmes med sprednjim delom in celim stopalom.

Nihče v zadnjih dveh posnetkih ne omenja teka na zunanjo stran podplata. V čemu je trik? Kateri tek je potem bolj pravilen?

Zdaj si predstavljam to nekako tako, da je to kot vožnja z avtom. Vsak malo po svoje pelje, pa še vedno se lahko varno pelje od točke A do B. Ampak vseeno, kakšen tek pa vi preferirate?

Lej, ljudje smo tekali naokrog desettisoče let, in to bosi. Meni je logično, da je torej tehnika bosega teka najpravilnejša. Stopalo in noga sta narejena za blaženje udarcev, samo nekaj časa potrebujeta, da se navadita na bosi tek, ker je stopalo razvajeno od premehkih superg.
Torej jaz bi gledal sredinski posnetek.

Malajlo ::

Če sem prav razumel, naj bi stopil na sredino stopala (mid-foot). Ne na peto, ne na prste, vmes.
Na yt je en simpl prikaz - poskakuješ na mestu, potem izmenično, se nagneš naprej s celim telesom in zlaufaš.
Sem do sedaj mislil, da pravilno tečem. Ker me zadnje dni noge bolijo, sem se posnel in našel vzrok. Je pa grozno težko z vneto pokostnico (pravzaprav je bolj vzrok limfa) tako teči. Te kar vzravna in greš hitro narobe.
In sem bil prepričan, da tečem (skoraj) pravilno :|

Dejan_007 ::

energetik je izjavil:

Lej, ljudje smo tekali naokrog desettisoče let, in to bosi. Meni je logično, da je torej tehnika bosega teka najpravilnejša. Stopalo in noga sta narejena za blaženje udarcev, samo nekaj časa potrebujeta, da se navadita na bosi tek, ker je stopalo razvajeno od premehkih superg.
Torej jaz bi gledal sredinski posnetek.

Je že res, da smo ljudje tekali naokrog desettisoč let, ampak ne po betonu. Tek po betonu je zame neumnost in škoda, ki si jo pri tem narediš lahko, gromozanska. Sam raje kolesarim.

Pri izbiri obuval je pa pomembno al si pronator al supinator in od tega je odvisna izbira tekaških copatov. Sam sem sicer enkrat kupil neke pocenske nike copate v šport 2000 za 35E in so bile res super pri teku. Moja si je pa kupila neke super duper drage adidaske za 120E pa so bile za en k....

Sam sicer kolesarim, ampak občasno grem na kak tek 10km, 21km, pa ga pretečem brez problema. Res pa je, da mi je tek po betonu čisto mim, vsaj zame.

Zgodovina sprememb…

Duhec ::

Dotik ali najprej peta ali prsti naj bo glede na hitrost. Pri hoji se peta prve noge najprej dotakne tal, pri neki vmesni hitrosti se dotika celo stopalo, pri hitrem teku ali šprintu naj se dotikajo zgolj prsti. Če boš pri hitrem teku pristajal na peti bo to bolj obremenjevalo kolena pa če imaš še tako dobre superge v petnem delu.
Glede vsakodnevnega teka dva tedna. Počitek je del treninga in ga vključi v urnik!
http://blackbird.si/

r3dkv1c4 ::

Tek po asfaltu ali betonu naredi več škode , kot koristi.
Ne poznam tekača, ki na dolgi rok ne bi imel resnih trajnih kolenskih poškodb ravno zaradi podlage.
Vsaka stvar ima svojo mejo.

You can ban me, but you can't shut me down!

r3dkv1c4 je izjavil:

Ne poznam tekača, ki na dolgi rok ne bi imel resnih trajnih kolenskih poškodb ravno zaradi podlage.

Japajade. Čudno da en Mravlje ni že zdavnaj na vozičku, a?

Če že, bi rekel da se ti in tvoji "tekači" treningov očitno lotevate precej nepremišljeno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: oldguy ()

Dejan_007 ::

oldguy je izjavil:

r3dkv1c4 je izjavil:

Če že, bi rekel da se ti in tvoji "tekači" treningov očitno lotevate precej nepremišljeno.

Vsak zdravnik ortoped ti bo potrdil, da tek po asfaltu ni zdrav.

Pa si kdaj videl kako teče Mravlje. Noben amater ne teče na takšen način. In tudi on ima posledice in še imel jih bo.

Dejan_007 je izjavil:

Vsak zdravnik ortoped ti bo potrdil, da tek po asfaltu ni zdrav.

Med trditvama "tek po asfaltu ni zdrav" in "vsi imajo resne trajne poškodbe" je precejšnja razlika :)

S tem, da imam tudi do trditve "tek po asfaltu ni zdrav" zadržke, odvisno pač od tega, v kakšnem kontekstu jih podajamo. Upam si trdit, da občasni asfaltni teki dobro pripravljenemu tekaču s pravilno tehniko ne povzročijo niti najmanjše težave. Za amaterja, ki pretirava (v po možnosti slabi obutvi), pa seveda asfalt zlahka pomeni ticket to hell.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: oldguy ()

oldguy je izjavil:

r3dkv1c4 je izjavil:

Ne pametuj no, so izjeme, ki celo kariero tečejo brez poškodb......in Mravlje sodi mednje.

Mene pa verjemi, da sigurno ne boš učil teči, pa trenirati še manj.

Predno repliciraš neumnosti, rajši vprašaj kakšnega strokovnjaka iz področja športne medicine in ti bo povedal enako, kot sem napisal jaz

r3dkv1c4 je izjavil:

Mene pa verjemi, da sigurno ne boš učil teči, pa trenirati še manj.

Hvala povsem fakin enako.

r3dkv1c4 je izjavil:

Predno repliciraš neumnosti, rajši vprašaj kakšnega strokovnjaka iz področja športne medicine in ti bo povedal enako, kot sem napisal jaz

A da ne pozna tekača, ki na dolgi rok nima resnih trajnih kolenskih poškodb ravno zaradi podlage?

Hja. Sprašujem. Pa si noben ne upa trdit kaj tako neumnega.

Oldguy>Upam si trdit, da občasni asfaltni teki dobro pripravljenemu tekaču s pravilno tehniko ne povzročijo niti najmanjše težave.

Kaj zdaj mešaš hruške z jabolki, eno je tek v trgovino po kruh, pet minut pred 12h po asfaltu, drugo pa večletni trening po asfaltu.

Pa po tvojih trditvah sodeč, si pretekel v življenju ravno toliko, kolikor sem jaz na eni tekmi.

r3dkv1c4 je izjavil:

...eno je tek v trgovino po kruh, pet minut pred 12h po asfaltu, drugo pa večletni trening po asfaltu.

Fino da si to pojasnil. Šele zdaj.

Kljub temu tvoja izjava še vedno ne pije vode, kot dokazuje kup folka, ki celo življenje teče po asfaltu brez ekstremnih kroničnih poškodb. Da te seveda obstajajo, nihče ne zanika - a obstajajo tudi v vseh drugih športih, ki se jih nekdo gre na vrhunski ravni.

r3dkv1c4 je izjavil:

Pa po tvojih trditvah sodeč, si pretekel v življenju ravno toliko, kolikor sem jaz na eni tekmi.

No, tvoje osnovnošolca vredne provokacije ob stran, kaj točno pa tekmuješ če ni skrivnost?

"Kljub temu tvoja izjava še vedno ne pije vode, kot dokazuje kup folka, ki celo življenje teče po asfaltu brez ekstremnih kroničnih poškodb. Da te seveda obstajajo, nihče ne zanika - a obstajajo tudi v vseh drugih športih, ki se jih nekdo gre na vrhunski ravni."

Se vidi, da nisi nikoli niti od daleč videl vrhunskega športa, da take klobasaš.
Pri vrhunskem športu je manj poškodb, kot pri rekreativnem.

Nič več, zaradi težav s koleni in pomanjkanja časa, se samo rekreativno še bavim z gorskim kolesarejenjem in malim nogometom.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: r3dkv1c4 ()

STASI ::

Še mojih 5 minut.
Ste že videli kje se ogrevajo atleti za treninge in tekme? Kje opravijo bazične priprave?
Vse se odvija na tartanu, makedamu, hosti, travi. Seveda tudi malce na asfaltu. Vendar se asfalta izgibajo.
Sam sem treniral atletiko 8 let. Asfalta smo se izogibali. Tudi trener nas je na to vedno opozarjal (čim manj teka po asfaltu). Res da smo šli recimo na kros iz ŽAKa do Tivolija po asfaltu, saj ni bilo druge alternative. V Tivoliju pa smo tekli samo po makedamu.

Še nekaj sem opazil pri večini rekreativcov, da ne znajo pravilno teči (pravilna drža, motorika rok in nog). Da ne bo pomote. Tudi sam mislim, da trenutno ne bi mogel teči kot bi moral. Tehnika teka pripomore k zmanjšanju poškodb in tudi boljšim rezultatom.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: STASI ()

gusto ::

Sam sem se podal med tekače bolj iz nule, po nekaj preveč nabranih kilogramih na začetku študija. Sem občasno igral nogomet, ampak sem bil v slabi formi. Od takrat je sedaj minilo več kot 5 let, lahko povem svoje razmišljanje in izkušnje.

Prvo pravilo je, da poslušaj svoje telo in ne pretiravaj. Ne rabiš prej vedet ne vem kaj vse, si kupit top opreme itd. Poznam ljudi, ki so naredili "doktorat" iz teka, kako in kaj, zapravl precej € za opremo, ker kao brez tega ne morejo začet teči, ko se je bilo pa treba dejansko spravit teč pa 100 izgovorov in nobenega sistema. Sam sem si obul fuzbal teniske in sem šel teč. Nobenega nisem nič vprašal, oblekel sem si reklamno bombažno majico in sem šel. Moj prvi cilj je bil preteči 5k in potem izboljševati čas.

Ne spomnem se ravno kolikokrat na teden sem tekel, verjetno nekje vsak drugi dan. Tek mi je postal všeč, rad sem se boril sam s sabo, ko sem tekel na čas, opazil sem, da pri teku treniraš tudi glavo, psiho, da če tega ni, ne moreš napredovat. V enem letu sem napredoval do 21k, ki sem jih še vedno pretekel v nogometnih copatih. Šele takrat sem si potem kupil prve tekaške copate. Za tek ne rabiš neke hude opreme, samo voljo!

Za orientacijo, sedaj tečem med 100-150 km na mesec, 21k pretečem pod 1h 30min, daljši teki me ne mikajo. Bi lahko tekel še dosti več, vendar imam rad tudi druge športe, med drugim kolesarjenje. Ta kombinacija se mi zdi zelo dobra, na kolesu dobro regeneriraš kolene po teku. Nikoli nisem imel kakšnih omembe vrednih poškodb, težav s koleni, tečem pa po vseh podlagah. Asfalt mi ne dela nobenih problemov, praktično mi je vseeno. Če pa se prav spomnim, mi pa je na začetku res ustrezala mehkejša (neasfaltna) podlaga. Kot pa sem že omenil, sam pa tekel v nogometnih copatih, mogoče bi tekaški izničili učinek.

BISTVO: Ne komplicirat, se preveč ozirat na "internet strokovnjake", poslušaj svoje telo, daj si nek začetni cilj, postavi urnik, drži se ga in ne išči izgovorov. In še enkrat zmernost, cilji naj bodo realni, ne pretiravaj, ker te lahko mine ali pride do poškodb.

oldguy>
Med trditvama "tek po asfaltu ni zdrav" in "vsi imajo resne trajne poškodbe" je precejšnja razlika

Nikakršne razlike ni ampak je kar močna vez med tema dvema stavkoma.
Vsaka poškodba miniskusa in sprednjih križnih vezi je trajna, ker nikoli več koleno ni isto.
Funkcionalnost kolena po poškodbi se vedno zmanjša.
Če te še kaj zanima o poškodbah kolen, verjemi, lahko ti napišem cel referat......ampak itak nima pomena, ker veš ti več o teku, kot mi športniki skupaj.

Ti svetujem, da tečeš po asfaltu še naprej. Izogibaj se mehkejših podlag.....:))

gusto je izjavil:

Sam sem se podal med tekače bolj iz nule, po nekaj preveč nabranih kilogramih na začetku študija.

Basically moja zgodba, s tem da je moj tekaški staž malce daljši. Izkušnje podobne, le da sem imel na začetku precej težav s koleni. A nikakor ne zaradi podlage (večinoma tečem po makadamu in gozdovih), temveč zaradi pretiravanja in tehnike. Odkar sem porihtal to, že par let ni nikakršnih problemov, pa mesečno pade med 100-300km in vsako leto kak maraton. Poslušat sebe je the nasvet.

erkgheoruugh ::

Vidim, da je knjiga Born to run naredila več škode kot koristi.
Tisti, ki ste prepričani, da je problem samo tehnika, si pejte prebrat temo vnetje narastišča ahilove tetive na t.forum.
Tipična poškodba spreobrnjenca v tehniki. Sem dal skozi, zato vem o čem govorim.

Mislim, da je postopnost bolj pravi odgovor, kar je bilo čutiti v prvih odgovorih tistemu, ki je spraševal po poškodbi. Pol se je pa zapelo za tehniko, podlago, copate, itd.

Okapi ::

energetik je izjavil:

V resnici je to "hipijevsko" (in napačno) gledanje. A misliš, da so ljudje že v pradavnih časih izumili obuvala zaradi lepšega, da bi skrili umazana stopala?

Evolucija velikokrat (skoraj nikoli) ne naredi absolutno najboljšega sistema, ampak samo najboljšega v danih okoliščinah (glede na izhodišče in čas, ki ga je imela na voljo). V primeru ljudi je bilo izhodišče - noga, prilagojena plezanju po drevesih - vse prej kot idealno za razvoj tekalnega stopala. In časa tudi ni bilo prav veliko na voljo, recimo 5 milijonov let.

Za primerjavo - evolucija konj od psu podobne gozdne živali do stepske živali, ki teka po "nohtu" enega prsta, je trajala 10x dlje.

Tako da človek lahko s svojo pametjo in izumi še kako dobro nadgradi in izboljša svoje stopalo za tek.

O.

Okapi je izjavil:

energetik je izjavil:

V resnici je to "hipijevsko" (in napačno) gledanje. A misliš, da so ljudje že v pradavnih časih izumili obuvala zaradi lepšega, da bi skrili umazana stopala?

Evolucija velikokrat (skoraj nikoli) ne naredi absolutno najboljšega sistema, ampak samo najboljšega v danih okoliščinah (glede na izhodišče in čas, ki ga je imela na voljo). V primeru ljudi je bilo izhodišče - noga, prilagojena plezanju po drevesih - vse prej kot idealno za razvoj tekalnega stopala. In časa tudi ni bilo prav veliko na voljo, recimo 5 milijonov let.

Za primerjavo - evolucija konj od psu podobne gozdne živali do stepske živali, ki teka po "nohtu" enega prsta, je trajala 10x dlje.

Tako da človek lahko s svojo pametjo in izumi še kako dobro nadgradi in izboljša svoje stopalo za tek.

O.
V tem primeru se ne strinjam. Verjetno so jih izumili, da so se zaščitili pred poškodbami (trni, skale itd) in pred mrazom.
In jaz mislim, da se je stopalo iz plezalnega povsem spremenilo v tekaškega, saj so 100 tisoče let lovci tekli po prerijah bosi. Pa tudi po izumu obutve so bili to trdi podplati, ne pa Nike Air.

Okapi ::

Tekli so že, samo ne optimalno. Optimalno se teče po prstih, ne s stopalom - praktično vse živali, ki učinkovito tečejo, tečejo izključno po prstih. Konj recimo po enem samem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

celada ::

Okapi je izjavil:

Tekli so že, samo ne optimalno. Optimalno se teče po prstih, ne s stopalom - praktično vse živali, ki učinkovito tečejo, tečejo izključno po prstih. Konj recimo po enem samem.

In ljudlje smo ena od redkih vrst, ki lahko teče učinkovito na dolge razdalje kolikor vem smo celo edina vrsta na svetu, ki je uporabljala to v lovu. Če nič drugega smo to morali razviti, ker smo počasnejši od 4 nožnega plena na kratke razdalje. Edino konji nam lahko konkurirajo in še to zato ker so edina druga vrsta, ki uporablja znoj za hlajenje.

««
14 / 39
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vprašanje za rekreativne tekače (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
678512 (6689) AnjaNja
»

Najmehkejši tekaški copati (strani: 1 2 )

8317940 (15891) m0LN4r
»

Poškodbe pri teku

275265 (4476) Aquinas
»

Je tek zdrav? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8726916 (24362) ThinkPad
»

tekaški copati - nike+ (strani: 1 2 )