Forum » Šport » Tek - vprašanja, nasveti, vzpodbude ...
Tek - vprašanja, nasveti, vzpodbude ...
Temo vidijo: vsi
sulaco ::
Jezni dečko:
Pojdi v trgovino Thomas sport na Čopovi v Ljubljano, kjer ti bo ena prodajalka(tudi maratonka) odlično svetovala. Tam se lahko odločiš tudi za video svetovanje, kjer ti posnamejo gleženj na tekalni stezi-tako boš zvedel, ali gleženj zviraš navznoter ali navzven (pronator ali supinator). Od tega (in od tvoje teže) je odvisno kateri copat je zate.
NE KUPUJ SUPERG ZARADI BARVE ALI ZNAMKE!!!
P.S. Nekateri pravijo, da se superge menja na 1500km. Triatlonci še prej...
P.S2: Slišal se pa eno zanimivo teorijo: Če se supergo opere v pralnem stroju je zanič, ker se blažilna pena "pokvari" ??? To se mi zdi sicer malo čudno, ker potem bi za vsakim tekačem pošteno smrdelo zaradi neopranih superg...
Pojdi v trgovino Thomas sport na Čopovi v Ljubljano, kjer ti bo ena prodajalka(tudi maratonka) odlično svetovala. Tam se lahko odločiš tudi za video svetovanje, kjer ti posnamejo gleženj na tekalni stezi-tako boš zvedel, ali gleženj zviraš navznoter ali navzven (pronator ali supinator). Od tega (in od tvoje teže) je odvisno kateri copat je zate.
NE KUPUJ SUPERG ZARADI BARVE ALI ZNAMKE!!!
P.S. Nekateri pravijo, da se superge menja na 1500km. Triatlonci še prej...
P.S2: Slišal se pa eno zanimivo teorijo: Če se supergo opere v pralnem stroju je zanič, ker se blažilna pena "pokvari" ??? To se mi zdi sicer malo čudno, ker potem bi za vsakim tekačem pošteno smrdelo zaradi neopranih superg...
Free Bird ::
Hvala obema za super nasvete.
sucao: V LJ bo malotežko, ker sem iz štajerskega konca Bom pa zagotovo preveril v Mariboru.
Hvala.
sucao: V LJ bo malotežko, ker sem iz štajerskega konca Bom pa zagotovo preveril v Mariboru.
Hvala.
Okapi ::
Pogledaš na kakšne svoje stare shojene čevlje/superge, kako imaš obrabljeno peto oziroma podplat, in to sam ugotoviš.
O.
O.
Bananovec ::
Protimikrobni sprej deluje odlično, kar se smrada tiče. Dobiš ga v prodajalnah čevljev za približno 5€.
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple
Regards, Apple
enadvatri ::
Malo bom obudil to staro temo. Odločil sem, da začnem teči. Ker pa nimam nekih čprimernih copat sem se odločil, da si ene nabavim. Razmišljam v rangu tja do 100€, imam pa malo širšo in višjo nogo, ponavadi mi Adidas čevlji ustrezajo bolj kot Nike. Mogoče kak vaš predlog?
Obišči trgovino (Tomas sport, Hervisovi centri ...), kjer imajo veliko izbiro, tekaško stezo za preizkus in kolikor toliko uke prodajalce.
Najlažje bo, da poproiš prodajalca/svetovalca, če ti pomaga pri določanju (najbolje dinamično s kamero na stezi, alternativno pa statično z optičnim čitalcem) gibanja stopala ob podlago, da boš sploh vedel, kakšen tekač si (nevtralen, pronator ali supinator) oz. kakšne tekaške copate potrebuješ. To je precej pomembno pri izbiri, saj so danes že skoraj vsi modeli prilagojeni in ti napačna izbira lahko tudi precej ponagaja!
Adidas tudi meni ustrezajo, ker imam široko nogo in visok nart. Imajo še ce lo širše modele. Vendar ni to edina znamka, ki je dobra. Imaš jih še cel kup (Nike, Mizuno, Asics, Reebok, Saucony, Brooks, Inov8, Salomon ...) pa spet odvisno od namembnosti (predvsem podlage, po kateri boš tekel). Pomembno je, da si v njih med preizkušanjem čim dlje časa (stoje, med hojo in tekom na stezi) ter se počutiš udobno!
Ko boš vedel, kakšen tekač si in vsaj približno za eno znamko svojo velikost, se lahko lotiš precej cenejših spletnih nakupov. Pa še takrat izberi/preizkusi superge pri nas v trgovini in jih nato naroči prek spleta. Sam imam pri takem naročanju iz VB (StartFitness) samo pozitivne izkušnje. Že lanski, kaj šele vsi ostali pretekli modeli, so znatno znižani. Izjemna ponudba številk ter sezonskih modelov (pomlad/poletje in jesen/zima). Za naš trg nekaj neobičajnega, pa še cene so bistveno nižje s poštnino vred že pri novih modelih!
Sriple Tix ::
Kaj pa vem. Te, ki jih uporabljam jaz in sem jih pred zimo kupil pri superge.si, niso nič cenejše (je pa res, da pri nas nimajo več številke zame).
http://www.superge.si/Nike/zoom-elite-1...
http://www.startfitness.co.uk/product.a...
Ampak prosim, da ne bo zdaj prišlo do kregarije in kakšnih dokazovanj. Stran mi je všeč in pred skorajšnjim nakupom (copati mi zdržijo cca. 800km, kar je v zimskem terminu dobre 4 mesece) se bom zanesljivo ustavil pri njih.
No, zdaj pa počasi v fitness, potem pa tek do Bleda ter v spomin na Ruth en giro okrog jezera ( http://www.nevergiveup.si/our-mission/b... ) ter nazaj domov .
Ampak prosim, da ne bo zdaj prišlo do kregarije in kakšnih dokazovanj. Stran mi je všeč in pred skorajšnjim nakupom (copati mi zdržijo cca. 800km, kar je v zimskem terminu dobre 4 mesece) se bom zanesljivo ustavil pri njih.
No, zdaj pa počasi v fitness, potem pa tek do Bleda ter v spomin na Ruth en giro okrog jezera ( http://www.nevergiveup.si/our-mission/b... ) ter nazaj domov .
Jeh×ena SportsTracker stran dela spet zgolj na pol, ampak saj se vidi, da sem obljubo izpolnil, normo dosegel in zdaj lahko preostanek nedelje brez slabe vesti preživim na kavču.
Sicer je bilo teči okrog jezera s številko na hrbtu super. Malce sem prehiteval tiste pred menoj, bil prehitevan od tistih, ki so jim korak lajšali na gurtne okrog pasu privezani psi (jasno, tudi brez štirinožnih pomagačev bi me pihnili), drugi krog srečal prijaznega Korošca priseljenega na Primorsko in z njim klepetal pol kroga ter potem zavil nazaj domov. No, sredi poti sem ugotovil, da pač nisem dovolj utrujen ter opravil še en malce večji ovinek nazaj skozi Bled in šele nato usmeril korak proti domu. Fajn!
Sicer je bilo teči okrog jezera s številko na hrbtu super. Malce sem prehiteval tiste pred menoj, bil prehitevan od tistih, ki so jim korak lajšali na gurtne okrog pasu privezani psi (jasno, tudi brez štirinožnih pomagačev bi me pihnili), drugi krog srečal prijaznega Korošca priseljenega na Primorsko in z njim klepetal pol kroga ter potem zavil nazaj domov. No, sredi poti sem ugotovil, da pač nisem dovolj utrujen ter opravil še en malce večji ovinek nazaj skozi Bled in šele nato usmeril korak proti domu. Fajn!
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()
Sriple Tix je izjavil:
Kaj pa vem. Te, ki jih uporabljam jaz in sem jih pred zimo kupil pri superge.si, niso nič cenejše (je pa res, da pri nas nimajo več številke zame).
Nobenega kreganja, hvala za mnenje in izkušnjo! Več glav, več ve ali kako že?
Običajno so copati tam s poštnino cenejši, ne pa nujno (kar si sam ugotovil). Morda nasvet za v bodoče, poišči kodo za popust na spletu (veliko krat jih najdem za 10 % do 20 % kar na RetailMeNot). Ta se upošteva tudi za nove modele copat! Poleg tega vedno dobim zraven še par nogavic za tek, ki stanejo pri nas med 5 in 10 EUR.
Gotovo pa so takoj po sezoni znižani lanski copati, kar pri nas ni vedno tako. Ravno tako je izbira po številkah in sezonskem tipu (pomlad/poletje - S/S in jesen/zim - A/W) neprimerno boljša.
Povdarjam pa, da naročanje na slepo, brez preizkusa copata ni ravno smiselno početje.
Sriple Tix je izjavil:
Jeh×ena SportsTracker stran dela spet zgolj na pol, ampak saj se vidi, da sem obljubo izpolnil, normo dosegel in zdaj lahko preostanek nedelje brez slabe vesti preživim na kavču.
Kapo dol.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enadvatri ()
matmel ::
Živjo.
A ve kdo kje bi prišel do kakšnih ugodnih in kakovostnih tekaških dresov. Določili so me, da nabavim drese,seveda bi jih tudi natisnili z nasim imenom kluba,sponzorja itd...Najbolje bi bilo dobiti vse na enem mestu, gledal sem nekaj žolno sport,sam se mi zdi, da je to za nas bolj kot ne (pre)drago. Imamo sicer sponzorja, pa vendarle bi našel neko normalno varianto. A mogoce kdo ve za kake dizajne, ker sam imam v glavi že nekako oblikovano, a obstaja kaki program kjer bi tole natančno naredu?
Lp.
A ve kdo kje bi prišel do kakšnih ugodnih in kakovostnih tekaških dresov. Določili so me, da nabavim drese,seveda bi jih tudi natisnili z nasim imenom kluba,sponzorja itd...Najbolje bi bilo dobiti vse na enem mestu, gledal sem nekaj žolno sport,sam se mi zdi, da je to za nas bolj kot ne (pre)drago. Imamo sicer sponzorja, pa vendarle bi našel neko normalno varianto. A mogoce kdo ve za kake dizajne, ker sam imam v glavi že nekako oblikovano, a obstaja kaki program kjer bi tole natančno naredu?
Lp.
Tnx, za info Matijadmin. Po Kraškem maratonu, ko bom predvidoma iskal zamenjavo za moje najkice, bom pogledal tudi za kodo s popustom. 10 ali 20% se že orenk pozna .
Tnx tudi tebi, mr1two. Sicer še nisem na lanski hitrosti, ampak čedalje manj obleke na sebi prida tudi k hitrejšemu koraku.
Tnx tudi tebi, mr1two. Sicer še nisem na lanski hitrosti, ampak čedalje manj obleke na sebi prida tudi k hitrejšemu koraku.
Živjo.
Lp.
Takih izkušenj z nabavo in tiskom športnih dresev na enem mestu nimam. Najbolje, da povprašaš v kakšnem športnem klubu ali počakaš, da se oglasi nekdo, ki je to počel. Jaz sem sicer tako naročal majice, softšele s sitotiskom in vezenjem.
Glede oblikovanja je tako, potrebuješ nekoga, ki je tega vešč. Tiskarji imajo najraje vektorske formate (Ilustratorja ali Corela), nekateri celo ponujajo oblikovalske storitve. Dajo tudi kakšen brezplačen nasvet, brez skrbi, če se tega lotiš sam ali kdo, ki vsaj približno ve, kako in kaj.
kuglvinkl ::
Sriple Tix je izjavil:
Kaj je to za en app?
V zadnjih treh dneh sem preizkusil svojo najnovejšo najkijevo pridobitev, ki sem jo kupil "na blind" zaradi nenormalnega popusta ter sreče, da sem naletel na zadnjo številko, ki naravnost sede na mojo nogo. http://www.superge.si/Nike/air-max-2012...
Podplat copata je precej trd, kaj me je presenetilo in preden sem ga poveznil na nogo, sem bil celo malce v skrbeh, če se nisem za nakup odločil prehitro. Toda prvi kilometri so me navdali z zadovoljstvom, kajti čevelj je zasnovan tako, da te po defaultu nese na nos, kar pomeni, da tečeš bolj po prstih in trdota podplata ni moteča. Prav tako mi je všeč izjemno širok petni del, kar je balzam za mojo, zdaj najbrž že kronično boleče rastišče ahilove tetive (po pretečenih dvajsetih kilometrih in še to med kakšnim vzponom jo čutim, sicer je OK). Tudi blaženje je vrhunsko in mojih 88 kilogramov je AIRMAX požiral kot za stavo. Moram priznati, da mi je ta sistem morda še bolj všeč od ON valjčkov, ki sem jih preizkušal ter "malikoval v najboljše vzmetenje" lani poleti. Za čuda pa se navkljub grobemu profilu precej slabo obnese na makadamu.
OK, po cca. 40 kilometrih vem, da sem kupil dobre copate, le zdaj me malce skrbi, če bom ob naslednji menjavi spet naletel na ugoden popust ali pa zadel na loteriji v kakšni izmed tujih trgovin (StarFitness ...).
Danes bi bilo morda vseeno, če bi ostal doma, saj sem ves čas čutil "težke noge", kar se vidi tudi po hitrosti, amapak v naslednjih dneh je napovedano grdo vreme in če nisem utrujen ali vsaj za odtenek "musklfibrast", po besedah mojih najdražjih samo težim doma .
Podplat copata je precej trd, kaj me je presenetilo in preden sem ga poveznil na nogo, sem bil celo malce v skrbeh, če se nisem za nakup odločil prehitro. Toda prvi kilometri so me navdali z zadovoljstvom, kajti čevelj je zasnovan tako, da te po defaultu nese na nos, kar pomeni, da tečeš bolj po prstih in trdota podplata ni moteča. Prav tako mi je všeč izjemno širok petni del, kar je balzam za mojo, zdaj najbrž že kronično boleče rastišče ahilove tetive (po pretečenih dvajsetih kilometrih in še to med kakšnim vzponom jo čutim, sicer je OK). Tudi blaženje je vrhunsko in mojih 88 kilogramov je AIRMAX požiral kot za stavo. Moram priznati, da mi je ta sistem morda še bolj všeč od ON valjčkov, ki sem jih preizkušal ter "malikoval v najboljše vzmetenje" lani poleti. Za čuda pa se navkljub grobemu profilu precej slabo obnese na makadamu.
OK, po cca. 40 kilometrih vem, da sem kupil dobre copate, le zdaj me malce skrbi, če bom ob naslednji menjavi spet naletel na ugoden popust ali pa zadel na loteriji v kakšni izmed tujih trgovin (StarFitness ...).
Danes bi bilo morda vseeno, če bi ostal doma, saj sem ves čas čutil "težke noge", kar se vidi tudi po hitrosti, amapak v naslednjih dneh je napovedano grdo vreme in če nisem utrujen ali vsaj za odtenek "musklfibrast", po besedah mojih najdražjih samo težim doma .
No, navkljub tekaško neprimernemu vremenu, snegu, vetru in nizkim temperaturam (sončen dan sem ujel celo dvakrat), mi je uspelo v marcu naklofati povsem zadovoljivo število kilometrov. Upam, da bo april malce prijaznejši in končno skopni sneg/se osuši podlaga na gozdnih poteh v okolici, kajti "asfaltni" tek mi že malce preseda
bigbada ::
Zanima me kaj je tisto za zemljevid zgoraj? Kaki tekaški program?
Ker sem začetnik v teku me zanima tudi, če tek kaj pomaga prot izgubi trebuha ?
Ker sem začetnik v teku me zanima tudi, če tek kaj pomaga prot izgubi trebuha ?
Rias Gremory ::
Program je Sports Tracker, če se ne motim.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
jype ::
bigbada> Ker sem začetnik v teku me zanima tudi, če tek kaj pomaga prot izgubi trebuha ?
Pomaga, a pri prekomerni telesni teži škoduje sklepom. Raje hodit 2 uri kot tečt pol ure. Ko telesna teža pade in se mišična masa v nogah dvigne, komot začneš vedno več tekat.
Razen če pri trebuhu misliš dobesedno - potem ne, pri "izgubi trebuha" pomaga izključno nižanje odstotka telesne maščobe pod nominalno vrednost.
Pomaga, a pri prekomerni telesni teži škoduje sklepom. Raje hodit 2 uri kot tečt pol ure. Ko telesna teža pade in se mišična masa v nogah dvigne, komot začneš vedno več tekat.
Razen če pri trebuhu misliš dobesedno - potem ne, pri "izgubi trebuha" pomaga izključno nižanje odstotka telesne maščobe pod nominalno vrednost.
Excalibur ::
zdravo!
sem nov na forumu in nov v svetu teka, tako da ne se spravit takoj name če bom kakšno neumnost rekel :)
skratka situacija je sledeča.
Zaradi službe oz dela, ki v povprečju predstavlja cca 10ur dnevno dela za računalnikom, sem se odločil da je potrebno pričeti z gibanjem sicer bom slej ko prej trd ko skala, saj me že sedaj vse boli ker se (vem ja neumno) že dosedaj nisem ukvarjal s športom. Skratka odločil sem se za tek. Nekaj malega sem se lotil že lansko leto (cca 3 mesce po 3km/dan) pa sem obupal, letos pa mi telo sporoča da bo kriza če se ne spravim nekaj delat.
Skratka rabim nek nasvet pri nakupu športne opreme. Sem prebral celotno temo in ste se kar fino razpisali :) ugotovil sem, da sem celo življenje kupoval teniske na blef, imam pa resne probleme med tekom in športom da izrazito hodim oz. "padam" na zunanji rob/stran podplata - kar se je v slabih teniskah pokazalo kot razni skleci in rahli zvini gležnjev. Nisem pa vedel da se da to z teniskami oblažiti oz. pomagati.
Torej iščem superge tam v rangu 100eu, ki bodo ustrezali mojim problemom. Zaželjeno je tudi da so zelo zračne. Vsi nasveti tudi kako začeti, kakšne teniske itd itd bodo zelo dobrodošli. In hvala že vnaprej za vse odgovore.
sem nov na forumu in nov v svetu teka, tako da ne se spravit takoj name če bom kakšno neumnost rekel :)
skratka situacija je sledeča.
Zaradi službe oz dela, ki v povprečju predstavlja cca 10ur dnevno dela za računalnikom, sem se odločil da je potrebno pričeti z gibanjem sicer bom slej ko prej trd ko skala, saj me že sedaj vse boli ker se (vem ja neumno) že dosedaj nisem ukvarjal s športom. Skratka odločil sem se za tek. Nekaj malega sem se lotil že lansko leto (cca 3 mesce po 3km/dan) pa sem obupal, letos pa mi telo sporoča da bo kriza če se ne spravim nekaj delat.
Skratka rabim nek nasvet pri nakupu športne opreme. Sem prebral celotno temo in ste se kar fino razpisali :) ugotovil sem, da sem celo življenje kupoval teniske na blef, imam pa resne probleme med tekom in športom da izrazito hodim oz. "padam" na zunanji rob/stran podplata - kar se je v slabih teniskah pokazalo kot razni skleci in rahli zvini gležnjev. Nisem pa vedel da se da to z teniskami oblažiti oz. pomagati.
Torej iščem superge tam v rangu 100eu, ki bodo ustrezali mojim problemom. Zaželjeno je tudi da so zelo zračne. Vsi nasveti tudi kako začeti, kakšne teniske itd itd bodo zelo dobrodošli. In hvala že vnaprej za vse odgovore.
Tek je težak, če imaš prekomerno telesno težo tudi potencialno škodljiv, sploh če imaš zaradi premalo gibanja šibka kolena.
Najprej začni z dolgimi sprehodi, kjer po pol ure hitre hoje nekajkrat po par minut tečeš, lahko tudi hitro.
Če te skrbi obutev, pojdi v trgovino, kjer se prodajalci spoznajo na tek in ti lahko pomagajo pomeriti in preizkusiti obutev.
Najprej začni z dolgimi sprehodi, kjer po pol ure hitre hoje nekajkrat po par minut tečeš, lahko tudi hitro.
Če te skrbi obutev, pojdi v trgovino, kjer se prodajalci spoznajo na tek in ti lahko pomagajo pomeriti in preizkusiti obutev.
mogoče sem premalo napisal oz. prehitro :) seveda imam namen tudi daljši sprehodi, sem pa tu blizu rožnika v Ljubljani tako da imam lepo turo na rožnik in nazaj. Za tek pa sem mislil kar tivoli.
problem s težo sicer je, samo kadarkoli sem se lotil športat je šla teža relativno hitro dol (beri: 2x v življenju). kot pravim problem je moj delavnik oz. tempo in me ubija počasi. Odkar pa sem imel prometno nesrečo pa še bolj čutim kako sem ves zategnjen (pol leta nazaj, ni več nekih posledic od nesreče)
priporočate kakšno posebno trgovino z obutvijo v LJ?
problem s težo sicer je, samo kadarkoli sem se lotil športat je šla teža relativno hitro dol (beri: 2x v življenju). kot pravim problem je moj delavnik oz. tempo in me ubija počasi. Odkar pa sem imel prometno nesrečo pa še bolj čutim kako sem ves zategnjen (pol leta nazaj, ni več nekih posledic od nesreče)
priporočate kakšno posebno trgovino z obutvijo v LJ?
najprej znižaj težo. Sam sem iz švoh 100kg (malca v službi in večerja doma) prišel na malo pod 90 precej hitro, za malco sem jedel samo še tuno in paradajz, pa kakšno črno žemljo zraven.
Pol pa tek, ene trikrat na teden po dobre pol ure (okol 5 km) boš kot nov. Ampak laufat, ne kej dost počivat.
Pol pa tek, ene trikrat na teden po dobre pol ure (okol 5 km) boš kot nov. Ampak laufat, ne kej dost počivat.
Your focus determines your reallity
potem sva zgleda isti tip človeka :D vsaj kar se tiče kilaže :) saj sem na istem trenutno. Ampak samo s hrano ne vem al je pametno nižat al ne? na to se ne spoznam, al ni bol še šport. Problem je, da že tako ali tako zelo malo pojem - vrjamete ali ne, pa sem naštancal 100kg. Edini razlog res vidim v nešportanju. ali pa pač ne vem oz. se ne znam pravilno prehranjevat.
mogoče lahko napišeš kak nasvet glede same prehrane?
počival pa ne bom, hehe sm trmast tko da se ne bom udal :D
mogoče lahko napišeš kak nasvet glede same prehrane?
počival pa ne bom, hehe sm trmast tko da se ne bom udal :D
jype tega ni napisal, čeprav je imel zanesljivo na koncu jezika, toda tek obvezno kombiniraj s kolesom, tako boš (sorry, ampak najbrž resnično) športno zakrnelo telo pripravil na obremenitve brez resnejše nevarnosti, da ga poškoduješ, še preden bi začel orenk trenirati.
Glede hujšanja in prehrane pa imaš odprtih vsaj 20 tem in resnično prosim, da tule pogovor ostane osredotočen na tek (oziroma kar je teku blizu) in se še en topic ne spremeni v prepucavanje enih ter istih likov, kdo ima prav in posledično ve o prehrani več od ostalih.
Glede hujšanja in prehrane pa imaš odprtih vsaj 20 tem in resnično prosim, da tule pogovor ostane osredotočen na tek (oziroma kar je teku blizu) in se še en topic ne spremeni v prepucavanje enih ter istih likov, kdo ima prav in posledično ve o prehrani več od ostalih.
oldguy ::
Za zračne superge si poglej kake Mizuno wave ali tanove asicske, morda tudi kake Nike lunarglide. To so IMO firme, kjer ne boš falil. Seveda pa najdi tako štacuno, kjer je kak sposoben prodajalec, ki ti bo izmeril podplat in povedal kaj je zanj pametnega.
Za bicikl nisem napisal, ker je precej dražje kot hoja+tek. Najmanj 250 bo dal za rabljen bicikl, ki ga bo sploh nosil, pa mu takega ne bi priporočal.
Gre pa na biciklu zagotovo hitreje, ker lahko s precej manj nevarnosti za poškodbe kuriš precej več.
Gre pa na biciklu zagotovo hitreje, ker lahko s precej manj nevarnosti za poškodbe kuriš precej več.
Če bicikliraš za kondicijo, ne za to, da bi čim lažje nekam prišel, je v bistvu čisto vseeno, kakšnega imaš, samo da mu ketna dol ne pada.
Če si enkrat že obupal nad tekom, je morda bolje razmišljati o kakšni drugi obliki rekreacije, ker je precejšnja verjetnost, da boš naslednjič tudi obupal. Sicer je tudi 3 mesece bolje kot nič, a vseeno. Precej zanesljivo znamenje, da izbrana oblika športa morda ni najprimernejša, je ravno to, da začneš krivca iskati v opremi.
V glavnem, na izbiro je še marsikaj drugega, ne samo tek. Še zlasti za malo težje ljudi je tek precej naporna zadeva. Tudi najbolj zagnani rekreativci bi izgubili veselje, če bi morali vedno teči z 10 ali 20 kilskim nahrbnikom.
Kar se hujšanja tiče - to se počne s prehrano, ne z rekreacijo. Rekreiraš se zaradi drugih stvari. Seveda lahko oboje počneš istočasno.
Jaz recimo prisegam na "sobno" rekreacijo - bicikel in veslač. Med gonjenjem kolesa in veslanjem gledam na tv stvari, ki bi jih sicer gledal ležeč na kavču in torej čas dvojno izkoristim.
O.
Če si enkrat že obupal nad tekom, je morda bolje razmišljati o kakšni drugi obliki rekreacije, ker je precejšnja verjetnost, da boš naslednjič tudi obupal. Sicer je tudi 3 mesece bolje kot nič, a vseeno. Precej zanesljivo znamenje, da izbrana oblika športa morda ni najprimernejša, je ravno to, da začneš krivca iskati v opremi.
V glavnem, na izbiro je še marsikaj drugega, ne samo tek. Še zlasti za malo težje ljudi je tek precej naporna zadeva. Tudi najbolj zagnani rekreativci bi izgubili veselje, če bi morali vedno teči z 10 ali 20 kilskim nahrbnikom.
Kar se hujšanja tiče - to se počne s prehrano, ne z rekreacijo. Rekreiraš se zaradi drugih stvari. Seveda lahko oboje počneš istočasno.
Jaz recimo prisegam na "sobno" rekreacijo - bicikel in veslač. Med gonjenjem kolesa in veslanjem gledam na tv stvari, ki bi jih sicer gledal ležeč na kavču in torej čas dvojno izkoristim.
O.
Takole, jaz sem si kupil tekaške čevlje in sicer znamke Mizuno (zaradi široke noge so mi najbolj ustrezali). Sedaj bo že okoli mesec in pol odkar sem začel tekati in rezultati ter kondicija sta se lepo izboljšala. Ponavadi zraven poslušam glasbo, najraje kako vzpodbujevalno. Pozna še kdo kak rock, metal komad, ki se prileže ob teku?
Metallica, Kill 'em all...
:)
Nikol nisem štekal teh "power" komadov, k te "dvigne".
:)
Nikol nisem štekal teh "power" komadov, k te "dvigne".
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kuglvinkl ()
Moj nasvet je, da postopoma spremeniš življenjski slog začenjši z zdravo prehrano in malo zmernega gibanja.
Kot so ti že svetovali, začni izgubljati TT s primerno in uravnovešeno dieto, da ne boš imel težav s sklepi oz. jih boš malo razbremenil.
Vsekakor poizkusi medtem po občutku s hitrejšo hojo, kolesarjenjem ali tudi tekom. Brez bolečin, zelo z občutkom ...
Pij veliko tekočine.
Ko se ti teža zniža oz. pridobiš malo kondicije, razmišljaj naprej.
Glede superg, rabiš močno blažene za supinatorje (tiste, ki tečete po zunanjem robu). Povprašaj prodajalce, katere so primerne za tekače kot si ti ali pa na spletu preveri, da so primerne za supinatorje. Seveda priporočam pred nakupom preizkus superg v trgovini z več 10 min hoje ali na tekaškem traku.
Kot so ti že svetovali, začni izgubljati TT s primerno in uravnovešeno dieto, da ne boš imel težav s sklepi oz. jih boš malo razbremenil.
Vsekakor poizkusi medtem po občutku s hitrejšo hojo, kolesarjenjem ali tudi tekom. Brez bolečin, zelo z občutkom ...
Pij veliko tekočine.
Ko se ti teža zniža oz. pridobiš malo kondicije, razmišljaj naprej.
Glede superg, rabiš močno blažene za supinatorje (tiste, ki tečete po zunanjem robu). Povprašaj prodajalce, katere so primerne za tekače kot si ti ali pa na spletu preveri, da so primerne za supinatorje. Seveda priporočam pred nakupom preizkus superg v trgovini z več 10 min hoje ali na tekaškem traku.
Še eno vprašanje:
Tekati sem začel, da bi izgubil nekaj kilogramov in živeti bolj zdravo. Še vedno tečem, izgubil sem okoli 7 cm obsega. Sem pa ugotovil, da če kako uro ali dve pred tekom jem OH (kruh itd.) tečem veliko lažje, imam ogromno energije, tečem tudi hitreje in seveda bolj z užitkom, zanima me pa kaj mislite vi o sledečem vprašanju. Je smiselno pred tekom jesti OH, sploh bo kaj efekta na moj 'špeh', če pred tekom jem?
LP
Tekati sem začel, da bi izgubil nekaj kilogramov in živeti bolj zdravo. Še vedno tečem, izgubil sem okoli 7 cm obsega. Sem pa ugotovil, da če kako uro ali dve pred tekom jem OH (kruh itd.) tečem veliko lažje, imam ogromno energije, tečem tudi hitreje in seveda bolj z užitkom, zanima me pa kaj mislite vi o sledečem vprašanju. Je smiselno pred tekom jesti OH, sploh bo kaj efekta na moj 'špeh', če pred tekom jem?
LP
Če ješ pred tekom namesto po teku, bo učinek, če ješ pred tekom in po teku, pa niti ne. Skratka, tečeš lažje, ker ima telo pač primerne energetske zaloge, izguba teže je pa odvisna od celotne bilance.
O.
O.
GGGGG ::
Čeprav hujšaš ne pretiravaj s prevelikim deficitom kalorij. Če ne boš jedel ne boš imel energije za trening, izgubljati lahko začneš mišično maso, težko dobiš določene vitamine, siten boš itd. Skratka, ne hujšaj prehitro.
Glede OHjev pred je pa precej logično, OH = energija. Lahko probaš malo pred tekom pojesti tudi kakšno banano. Vsebuje dovolj sladkorja, da ti da malo boosta pa zelo lahko se prebavi. Pa ne pozabi piti ogromno vode.
Glede OHjev pred je pa precej logično, OH = energija. Lahko probaš malo pred tekom pojesti tudi kakšno banano. Vsebuje dovolj sladkorja, da ti da malo boosta pa zelo lahko se prebavi. Pa ne pozabi piti ogromno vode.
Jezni, tvoja želja je - tako predpostavljam - bolj zdrav življenjski slog, torej izguba teže na dolgi rok.
Jej kompleksne OH (hrano iz polnozrnatih žitaric, neluščeni riž idr.) čez cel dan v kaloričnih okvirjih blagega deficita oz. kot si si zastavil dieto. Le tako boš imel stalno dovolj energije za vsakodnevna opravila, tudi miselna, boljše boš razpoložen, pa še manj boš imel poželenja po sladkarijah.
To kar praviš, da si občutil med tekom, drži in je logično. Je pa bolj zdravo, da če že imaš kakšno željo po sladkarijah, te zaužiješ po napornejši vadbi/teku.
Absolutno. Ker bo raven krvnega sladkorja v času vadbe enako povišana zaradi neposredno pred vadbo zaužitega kosa kruha, kot bi bila, če bi še en kos več zjutraj zaužil in tega pred vadbo.
Ti pa ta kos pred vadbo odsvetujem, raje jej v obrokih pred vadbo/tekom (zajtrk, malica, kosilo, malica - odvisno kdaj tečeš) kompleksne OH, ker bosta energija in razpoloženje skoraj takšna kot po tem kosu kruha.
Jej kompleksne OH (hrano iz polnozrnatih žitaric, neluščeni riž idr.) čez cel dan v kaloričnih okvirjih blagega deficita oz. kot si si zastavil dieto. Le tako boš imel stalno dovolj energije za vsakodnevna opravila, tudi miselna, boljše boš razpoložen, pa še manj boš imel poželenja po sladkarijah.
To kar praviš, da si občutil med tekom, drži in je logično. Je pa bolj zdravo, da če že imaš kakšno željo po sladkarijah, te zaužiješ po napornejši vadbi/teku.
Aha, torej če tisti kos kruha ali dva odvzem od nekje prej bo enako efektivno?
Absolutno. Ker bo raven krvnega sladkorja v času vadbe enako povišana zaradi neposredno pred vadbo zaužitega kosa kruha, kot bi bila, če bi še en kos več zjutraj zaužil in tega pred vadbo.
Ti pa ta kos pred vadbo odsvetujem, raje jej v obrokih pred vadbo/tekom (zajtrk, malica, kosilo, malica - odvisno kdaj tečeš) kompleksne OH, ker bosta energija in razpoloženje skoraj takšna kot po tem kosu kruha.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enadvatri ()
Bananovec ::
Glede na to, da se ti med hujšanjem odsvetuje tek, bi ti priporočal, da raje kolesariš ali še bolje plavaš.
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
Regards, Apple
Regards, Apple
Plavanje raje samo občasno.Pri plavanju moraš nujno merit čas (in po možnosti še pulz). Ker ljudje nimamo pravega občutka, kako hitro pravzaprav plavamo - ne ločimo med "sprehodom" in "tekom" v vodi -, se v bazenu večinoma bolj ali manj lagodno sprehajamo, zmotno misleč, da tečemo. Za razgibavanje je to sicer OK, kakšnega posebnega učinka pa ni.
Čemu?
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Kaj pa vem. Men je kar OK pokazatelj, da švicam kot konj, ko odplavam 500m v šusu. Je pa res, da znižujem čas 2km od dobre ure sem zdaj prišel na 50 minut.
Predvsem pa spim kot ubit.
Plama pa redno, 1x na teden.
Predvsem pa spim kot ubit.
Plama pa redno, 1x na teden.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kuglvinkl ()
Ja, saj nisem rekel, da se ne da, ampak da se moraš zavestno potrudit. Ker pri teku se ni treba nič zavestno trudit - vsak ve, kdaj hodi in kdaj teče. Pri plavanju pa marsikdo tega ne ve. Drugače pa je 50 minut za 2 km za rekreativca kar dober čas.
O.
O.
Hvala ;).
Ma kaj pa vem, zadnjič se je nekdo v temi o plavanju zmrdoval, da sem s tem časom bolj Martin Strel :). Kakor koli, me zmatra.
Ma kaj pa vem, zadnjič se je nekdo v temi o plavanju zmrdoval, da sem s tem časom bolj Martin Strel :). Kakor koli, me zmatra.
Da ne bo več dilem, to bi moralo biti tudi rekreativcem jasno ...
Najzaneslivejši pokazatelj napora je povišan srčni utrip. Ta v submaksimalnem območju raste premosorazmerno z naporom. Povišan utrip lahko (za)čutimo vsi! Bolj aktivni ljudje pa smo običajno še posebej oz. drugače poznorni nanj od ostalih.
Važno je, da se človek za začetek sploh loti nečesa (na varen način) in skuša pridobiti navado/doslednost, pri tem pa ni potrebno, da pretirava. Vsekakor je že od začetka pomembno, da prisluhne svojemu telesu in razvija občutenje. Ostalo bo že sami prišlo!
Najzaneslivejši pokazatelj napora je povišan srčni utrip. Ta v submaksimalnem območju raste premosorazmerno z naporom. Povišan utrip lahko (za)čutimo vsi! Bolj aktivni ljudje pa smo običajno še posebej oz. drugače poznorni nanj od ostalih.
Važno je, da se človek za začetek sploh loti nečesa (na varen način) in skuša pridobiti navado/doslednost, pri tem pa ni potrebno, da pretirava. Vsekakor je že od začetka pomembno, da prisluhne svojemu telesu in razvija občutenje. Ostalo bo že sami prišlo!
Eno vprašanje za bolj izkušene tekače.
Kakšne izkušnje imate s tekom brez regeneracije? Jaz že cca. 1 mesec tečem vsak dan, zadnjih 14 dni povprečno 8km na dan, vedno več tudi v hribe.
Veliko ljudi pravi, da je dobro vzeti kak dan ali 2 pavze vmes, po drugi strani pa je na netu dosti ljudi, ki pravi, da regeneracija ni nujna, če tečeš zmerno in se počutiš OK. Jaz zaenkrat nimam težav, boli me nič itd.
Je OK, če držim "streak" dokler se počutim OK, ali je vseeno boljše kak dan počiti?
Kakšne izkušnje imate s tekom brez regeneracije? Jaz že cca. 1 mesec tečem vsak dan, zadnjih 14 dni povprečno 8km na dan, vedno več tudi v hribe.
Veliko ljudi pravi, da je dobro vzeti kak dan ali 2 pavze vmes, po drugi strani pa je na netu dosti ljudi, ki pravi, da regeneracija ni nujna, če tečeš zmerno in se počutiš OK. Jaz zaenkrat nimam težav, boli me nič itd.
Je OK, če držim "streak" dokler se počutim OK, ali je vseeno boljše kak dan počiti?
Aston_11 ::
Prtisni malo v kakšen klanec do konca, pa te drugi dan mišice ne bodo ubogale, pa boš vedel, zakaj je potrebna regeneracija. Pa za tisti dan boš tudi dovolj imel. Pa sprobaj občutek, ko čez dan dva tečeš bistveno lažje kot pred dvema, trema dnevoma...
V hribe že zdaj tečem praktično vsak dan. Na dveh turah imam cca. 300m višinske v 2 kilometrih, kar je zame precej :) Res ne forsiram in včasih kakšnih 100 metrov tudi hodim, tam kjer je res hud klanec. Naslednji dan sem dokaj OK in po ravnem tečem brez problemov.
To, da mi je rahlo padel tempo sem opazil. Ampak, a je res boljše počivati 2 dni v tednu in potem teči hitreje, kot teči zmeren tempo vsak dan?
To, da mi je rahlo padel tempo sem opazil. Ampak, a je res boljše počivati 2 dni v tednu in potem teči hitreje, kot teči zmeren tempo vsak dan?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vprašanje za rekreativne tekače (strani: 1 2 )Oddelek: Šport | 8506 (6683) | AnjaNja |
» | Najmehkejši tekaški copati (strani: 1 2 )Oddelek: Šport | 17927 (15878) | m0LN4r |
» | Poškodbe pri tekuOddelek: Šport | 5263 (4474) | Aquinas |
» | Je tek zdrav? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 26911 (24357) | ThinkPad |
» | tekaški copati - nike+ (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 20095 (17449) | RejZoR |