Forum » Šport » Tek - vprašanja, nasveti, vzpodbude ...
Tek - vprašanja, nasveti, vzpodbude ...
Temo vidijo: vsi
enadvatri ::
erkgheoruugh je izjavil:
Evo sem že v eni drugi temi napisal, pa se mi zdi, da bolj sodi sem, zato bom še tukaj ponovil.
Vsem, ki jih zanima znanost in fiziologija na področju vzdržljivostnega športa, zelo priporočam v branje tale blog, ki navaja in razlaga raziskave povezane s tematiko in obračuna z miti prisotnimi na tem področju.
Pa še intervju z ultramaratoncem Karnazesom. Tudi zanimivo za tekače in preprečevanje poškodb.
Zanimiv blog. Hvala.
Drugače pa ne posnemajte ultrašportnikov (upoštevajte le tu pa tam kakšen nasvet po pameti), ker so to prirojeni in dograjeni stroji brez primere. Je pa res, da za vzdržljivostne športe velja, da se z vztrajnostjo in trudom da narediti čudeže.
energetik ::
Za LM 21km nimam kakšne posebne taktike, recimo prve 3km se bom malo šparal (HR < 85%), potem pa brez popuščanja do konca.
No, HR bom imel pod ~93% ves čas, ponavadi na tekmah ne grem čez, razen v ciljnem šprintu.
No, HR bom imel pod ~93% ves čas, ponavadi na tekmah ne grem čez, razen v ciljnem šprintu.
erkgheoruugh ::
Polovični maraton se ponavadi odteče nekje na laktatnem pragu. To pomeni, da začneš malo pod njim in končaš nad njim, povprečje pa je tam nekje. Je pa na teh množičnih tekih treba na začetku res teči z glavo, saj te množica mimogrede potegne, telo je še spočito in ni problema iti malo hitreje. Problem se pojavi v zadnji tretjini ali četrtini.
Zato je za nekoga, za katerega je to prvi HM, priporočljivo začeti malo bolj konzervativno (kar je za začetnika ponavadi kar težko, zaradi razlogov, ki sem jih prej napisal), potem pa če imaš v zadnji tretjini še moči, postopno pospešuješ, npr. po 5-10 s/km.
Kdor nima možnosti spremljanja tempa, ampak samo utrip ali pa še tega ne, je dosti težje, saj je po občutku, če si novinec težko teči. Tempo mora biti čimbolj konstanten, brez večjih sprememb.
93% se mi zdi malo previsoko, če je to procent maksimalnega pulza. Po mojem je tvoj MHR višji, kot ga sam ocenjuješ. Ali pa si res dobro, dobro treniran tekač. Za rezultat pod 1:25. V tem primeru vzamem nazaj.
Zato je za nekoga, za katerega je to prvi HM, priporočljivo začeti malo bolj konzervativno (kar je za začetnika ponavadi kar težko, zaradi razlogov, ki sem jih prej napisal), potem pa če imaš v zadnji tretjini še moči, postopno pospešuješ, npr. po 5-10 s/km.
Kdor nima možnosti spremljanja tempa, ampak samo utrip ali pa še tega ne, je dosti težje, saj je po občutku, če si novinec težko teči. Tempo mora biti čimbolj konstanten, brez večjih sprememb.
93% se mi zdi malo previsoko, če je to procent maksimalnega pulza. Po mojem je tvoj MHR višji, kot ga sam ocenjuješ. Ali pa si res dobro, dobro treniran tekač. Za rezultat pod 1:25. V tem primeru vzamem nazaj.
MHR si računam kot 220-leta. Na 11-13km tekmah, ki sem jih že odlaufal, sem ponavadi lahko večino časa vzdrževal 175-180 utripa, kar je v mojem primeru 92,5-95% MHR. Sigurno bom prvo 21ko začel bolj konzervativno.
kitewing ::
MHR si računam kot 220-leta. Na 11-13km tekmah, ki sem jih že odlaufal, sem ponavadi lahko večino časa vzdrževal 175-180 utripa, kar je v mojem primeru 92,5-95% MHR. Sigurno bom prvo 21ko začel bolj konzervativno.
Tale izračun je samo teoretičen. Nekaterim sicer velja ne pa vsem. Sicer se strinjam s tvojo strategijo (moja je za 2% nižja).
Duhec ::
Jaz grem odlaufat desetko (kot lani/predlani) pa tud metra ne več !
Začnem na rdečih in končam na rdečih obratih. :P
Začnem na rdečih in končam na rdečih obratih. :P
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Duhec ()
Ste že v nizkem štartu, kdor gre jutr na LM?
Razmišljam, kako bi pasale dereze na superge, če bo zjutraj kakšno belo presenečenje na tleh.
Razmišljam, kako bi pasale dereze na superge, če bo zjutraj kakšno belo presenečenje na tleh.
mr1two ::
Ja vreme ne bo ravno naklonjeno. Vseeno želim vso srečo tekačem.
Uporaba troblje v avtu povzroči krčenje možganov.
oldguy ::
Eh, sej veste kako pravijo, boljše mraz kot vročina...
...dober tek želim vsem, ter se vidimo v coni 2!
...dober tek želim vsem, ter se vidimo v coni 2!
Jst štartam 1 cono za tabo, pol se pa prebijemo do 1. cone, hehe.
Zankrat je na Slovenski cesti 1cm plundre, če pogledam skozi okno.
Zankrat je na Slovenski cesti 1cm plundre, če pogledam skozi okno.
Jaz ravno grem proti Ljubljani, še na en čaj pa preverit razmere, tko da that's it!
Srečno!
Srečno!
OrkAA ::
Cilj dosežen, polovička v času pod 1:40...razmere za tečt so bile pa presenetljivo zelo v redu...
Cilj dosežen, polovička v času pod 1:40...razmere za tečt so bile pa presenetljivo zelo v redu...Jst pa malo nad 1:41. Ma v redu za prvič. Presenetljivo se mraza sploh ni občutilo, švical ko zmešan.
Drugič pa pod 1:30..
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Bravo, bravo...če pa nekoč zares zbiješ čas pod 1:30, si pa IMO že precejšen car. Mraz sploh ni ovira, če se seveda znaš prav oblečt, bolj so bile problem mokre superge, pa še to pravzaprav le po koncu teka, ko sem se ohladil.
Kakorkoli, čestitke vsem ki ste se borili z mano, pa še kdaj!
Kakorkoli, čestitke vsem ki ste se borili z mano, pa še kdaj!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: oldguy ()
Rias Gremory ::
Živjo,
Zdaj ko so zmeraj nižje temperature me nekaj zanima.
Je dobro nositi kakšen šal okrog ust in/ali nosu, da se zrak vsaj malo segreje preden pride v pljuča?
Lp
Je dobro nositi kakšen šal okrog ust in/ali nosu, da se zrak vsaj malo segreje preden pride v pljuča?
Lp
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
Rias Gremory je izjavil:
Živjo,
Lp
Odvisno od temperature. Če je malo pod ničlo, je to odveč, če je pod 10 pa nuja. Tekači na smučeh imajo kar veliko težav zaradi nizkih temperatur, za običajne tekače pa nisem še nikoli slišal, da bi imeli ...
Sriple Tix ::
Jaz si za tek okrog -5 pred obraz nastavim volneno trikotno ruto, ki je dovolj trdna, da obstane nekje 2 cm od ust in mi omogoča nemoteno dihanje, vseeno pa malenkostno pripomore, da ne vdihujem povsem mrzlega zraka. Lahko si pomagaš tudi s kakšnim bolj gosto pletenim šalom, le glej, da se ti ne bo dotikal ustnic.
Sicer pa je jype nekje pisal o pripomočkih za zimsko kolesarjenje in tisto je zanesljivo dobra rešitev, sam pa grem pri -10 raje na sobno kolo.
Sicer pa je jype nekje pisal o pripomočkih za zimsko kolesarjenje in tisto je zanesljivo dobra rešitev, sam pa grem pri -10 raje na sobno kolo.
In kaj točno naj bi bil problem mrzlega zraka? Razen, da je malce presuh.
A na smučanju si tud stavte stvari pred usta? Pa danes, ko ste kidali ste imeli tudi rutke pred usti? Pa, ko greste v šolo, službo si date tudi kaj pred usta?
Zakaj je tek v tem oziru tako poseben?
HDFU!!!
A na smučanju si tud stavte stvari pred usta? Pa danes, ko ste kidali ste imeli tudi rutke pred usti? Pa, ko greste v šolo, službo si date tudi kaj pred usta?
Zakaj je tek v tem oziru tako poseben?
HDFU!!!
No sej zato, ker mi ni jasno pa mi prosim pojasni. Jaz nisem opazil kake posebnosti pri teku pod -5, razen suhega zraka.
Nekje sem napisal, da imam za seboj precej let smučarskega treninga, kar pomeni, da tudi prosto vozim dokaj intenzivno, vendar se mi srčni utrip, frekvenca dihanja in najbrž tudi temperatura telesa niti slučajno ne približa tistim spremembam, ki jih doživljam med tekom.
Morda se tudi motim ali pa sem preveč previden, vsakomur svoje, toda eden izmed sodelavcev si je z zimskim tekom pri nizkih temperaturah precej načel zdravje.
Morda se tudi motim ali pa sem preveč previden, vsakomur svoje, toda eden izmed sodelavcev si je z zimskim tekom pri nizkih temperaturah precej načel zdravje.
@Matijadmin in Sriple Tix
Hvala za odgovora!
@matajur
Tudi na stranišče grem s šalom.
Hvala za odgovora!
@matajur
Tudi na stranišče grem s šalom.
Sriple Tix je izjavil:
Nekje sem napisal, da imam za seboj precej let smučarskega treninga, kar pomeni, da tudi prosto vozim dokaj intenzivno, vendar se mi srčni utrip, frekvenca dihanja in najbrž tudi temperatura telesa niti slučajno ne približa tistim spremembam, ki jih doživljam med tekom.
Natanko tako. Če bi bil tekač na smučeh, bi govoril o nadaljevanju zgodbe po povišanem utripu in hitrejšem dihanju, torej o fiziološkem odzivu na večji napor. Več predihanega hladnega in suhega zraka pa bolj poškoduje sluznico.
No pa smo končno prišli do jedra. Problem je suh zrak ne pa hlad. Isti problem je, če imaš doma suh zrak nizka vlažnost v stanovanju), imaš tudi težave s sluznico, pa ni nobenega mraza. To z mrazom je čisti urbani mit. Pardon, popravljam. Ne urbani mit, ampak stara vraža.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: erkgheoruugh ()
erkgheoruugh je izjavil:
No pa smo končno prišli do jedra. Problem je suh zrak ne pa hlad. Isti problem je, če imaš doma suh zrak nizka vlažnost v stanovanju), imaš tudi težave s sluznico, pa ni nobenega mraza. To z mrazom je čisti urbani mit. Pardon, popravljam. Ne urbani mit, ampak stara vraža.
Napisal sem suh in mrzel. Mraz je v bistvu problem, ker hladi površino ob kateri se giblje. Suh zrak ni tako (kratkoročno) problematičen, poglej primer Doline smrti. Izjemno suh zrak, znan kraj po številnih smrtih turistov zaradi nenadne dehidracije, ljudem kljub visoki temperaturi niti ni sila vroče, ker ohlajanje s potenjem deluje odlično (za razliko od vlažnih podnebij, kjer je zrak zasičen z vodo). Pa nihče ne toži nad bolečinami v grlu, žrelu (sam poznam kar nekaj ljudi, ki so jo obiskali) ...
EDIT: Toliko o urbanih mitih.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enadvatri ()
jype ::
matajur> To z mrazom je čisti urbani mit.
No, pri -5 je lahko relativna vlažnost blizu 100%, pa je še vedno absolutno tako nizka, da človeku izsuši sluznico v minuti intenzivnega dihanja. Skratka, mraz _je_ problematičen, čeprav imaš verjetno prav, da nima niti približno toliko učinka na telo, kot ga ima nizka vlažnost, ki je v mrazu neizbežna.
No, pri -5 je lahko relativna vlažnost blizu 100%, pa je še vedno absolutno tako nizka, da človeku izsuši sluznico v minuti intenzivnega dihanja. Skratka, mraz _je_ problematičen, čeprav imaš verjetno prav, da nima niti približno toliko učinka na telo, kot ga ima nizka vlažnost, ki je v mrazu neizbežna.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
Oboje je problem, mraz in nizka vlažnost. Ponavadi se ti pri takih temperaturah tudi delno zamaši nos, zato moraš vsaj med tekom dihati skozi usta. To ti pa pri -5°C nedvomno preveč ohladi dihalne poti, kar nikakor ni OK. Jaz imam za tek ko je pod 0°C čez usta in nos masko z luknjicami pred usti.
Zgodovina sprememb…
Včeraj sem šel tečt in seveda kot pravi amater sem oblekel samo majico z kratkimi rokavi in kratke hlače.
Ko sem prišel nazaj sem imel roke skoraj zmrznjene, potem pa me je palec na desni roki bolel, občutek je bil tak kot, da mi ga bo vsak čas razgnalo. Skrajno neprijetno. Ali kdo ve natančen razlog? Predvidevam, da sem se prehitro ohladil.
Ko sem prišel nazaj sem imel roke skoraj zmrznjene, potem pa me je palec na desni roki bolel, občutek je bil tak kot, da mi ga bo vsak čas razgnalo. Skrajno neprijetno. Ali kdo ve natančen razlog? Predvidevam, da sem se prehitro ohladil.
Hvala za odgovor, se mi je zdelo, da je nekaj takega.
Verjetno bodo v prihodnje kakšne debele rokavice v redu? Kaj pa dolžina hlač? Sam namreč ne maram tečt z dolgimi hlačami, izkušnje?
Verjetno bodo v prihodnje kakšne debele rokavice v redu? Kaj pa dolžina hlač? Sam namreč ne maram tečt z dolgimi hlačami, izkušnje?
Pri -5 si šel ven v kratkih hlačah/rokavih??
Nabavi si dolge tekaške pajkice, dolga švic majica z ovratnikom + tanek flis. Na roke tanke windstopper rokavice, na glavo trak, čez usta masko.
Sicer pa jaz laufam do nekje -5°C, ko je manj, raje doma dvigam uteži.
Nabavi si dolge tekaške pajkice, dolga švic majica z ovratnikom + tanek flis. Na roke tanke windstopper rokavice, na glavo trak, čez usta masko.
Sicer pa jaz laufam do nekje -5°C, ko je manj, raje doma dvigam uteži.
Zgodovina sprememb…
jype ::
Tudi tanke rokavice so OK, samo preprečiti morajo, da bi ti mrzel zrak pobiral toploto z rok (jaz tečem z berghaus powerstretch, pa se super obnesejo, odlične so tudi za pod debelejše rokavice za spodoben mraz).
Oblečeš termo (npr. s flisom podložene) pajkice, da kolena ostanejo topla. Lahko si bos (do nekje 40 minut pri -10 mi noge še ne začnejo zmrzovati, če ves čas tečem po suhem snegu), ne smeš pa biti brez rokavic (prsti na rokah po pol ure začnejo zmrzovati že pri -1, če je veter pa še bistveno prej).
Tudi zgornji del je najbolje imeti oprijet.
Oblečeš termo (npr. s flisom podložene) pajkice, da kolena ostanejo topla. Lahko si bos (do nekje 40 minut pri -10 mi noge še ne začnejo zmrzovati, če ves čas tečem po suhem snegu), ne smeš pa biti brez rokavic (prsti na rokah po pol ure začnejo zmrzovati že pri -1, če je veter pa še bistveno prej).
Tudi zgornji del je najbolje imeti oprijet.
Dokler pločniki niso povsem očiščeni, tečem z off road copati po makadamu, ki ga je v moji okolici za dolžino kakšnega maratona in tam je na ledu vedno dovolj peska za dober oprijem. Provinca pač .
Z današnjo lahkotno desetko sem zaključil letošnji šopek tekov in seveda v enakem ritmu nadaljujem takoj po novem letu. Navkljub dvomesečnem premoru zaradi poškodbe, mi je po meritvah Sports-Trackerja uspelo preteči 2496 km (tukaj manjka nekaj tekov vključno z maratonom, kamor telefona seveda nisem jemal) in pokuril sem 181112 kalorij. Seveda teh podatkov ne jemljem za sveto resnico, toda kot neko kazalo moje dejavnosti ga vseeno lahko upoštevam.
Skratka, zadovoljen s sezono .
Bananovec ::
Tale izračun je samo teoretičen. Nekaterim sicer velja ne pa vsem. Sicer se strinjam s tvojo strategijo (moja je za 2% nižja).
•MHR = 220 - Age
•Dr. Martha Gulati
identified that the traditional male-based calculation (220-age) overestimates the maximum heart rate for age in women
MHR = 206 - (0.88 x age)
•Miller
MHR = 217 - (0.85 x Age)
•USA Researchers
MHR = 206.9 - (0.67 x age)
•UK Researchers
came up with with the following formulae for predicting maximum heart rates in both endurance and anaerobically trained athletes
Male athletes - MHR = 202 - (0.55 x age)
Female athletes - MHR = 216 - (1.09 x age)
Mi je pa zanimivo koliko odvečne opreme nase date.
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple
mr1two ::
@Sriple Tix
2.5k teka v letu je pa kr lepa cifra. Tečeš skoraj vsak dan, da prideš do teh cifer ali ciljaš na daljše proge?
2.5k teka v letu je pa kr lepa cifra. Tečeš skoraj vsak dan, da prideš do teh cifer ali ciljaš na daljše proge?
Uporaba troblje v avtu povzroči krčenje možganov.
Hvala .
Delam nekako 50 km tedensko, dva meseca pred maratonom jih je bilo kar okrog 100 na teden, včasih 80, včasih 0 (npr. na začetku decembra, ko je bilo preveč mraz). Tečem 70% dolgih tekov med 20 in 30 km, 30% krajših med 10 in 15 km. Če le zmorem (v glavi), tečem vsak drugi dan, tu in tam vmes vrinem kakšno lagodno 10tko tako kot danes, čeprav sem včeraj oddelal 23km. Tečem navadno med 11 in 12 km/h, torej med 5.30 in 5 min/km, le pred maratonom sem malce pospeševal tempo. Pač, v glavi imam moto, da ni važno kdaj dosežeš cilj, pomembno da na poti do njega uživaš, zato mi hitrejši tek ne pride niti na misel.
Delam nekako 50 km tedensko, dva meseca pred maratonom jih je bilo kar okrog 100 na teden, včasih 80, včasih 0 (npr. na začetku decembra, ko je bilo preveč mraz). Tečem 70% dolgih tekov med 20 in 30 km, 30% krajših med 10 in 15 km. Če le zmorem (v glavi), tečem vsak drugi dan, tu in tam vmes vrinem kakšno lagodno 10tko tako kot danes, čeprav sem včeraj oddelal 23km. Tečem navadno med 11 in 12 km/h, torej med 5.30 in 5 min/km, le pred maratonom sem malce pospeševal tempo. Pač, v glavi imam moto, da ni važno kdaj dosežeš cilj, pomembno da na poti do njega uživaš, zato mi hitrejši tek ne pride niti na misel.
kitewing ::
alexa-lol ::
Sriple Tix je izjavil:
Z današnjo lahkotno desetko sem zaključil letošnji šopek tekov in seveda v enakem ritmu nadaljujem takoj po novem letu. Navkljub dvomesečnem premoru zaradi poškodbe, mi je po meritvah Sports-Trackerja uspelo preteči 2496 km (tukaj manjka nekaj tekov vključno z maratonom, kamor telefona seveda nisem jemal) in pokuril sem 181112 kalorij. Seveda teh podatkov ne jemljem za sveto resnico, toda kot neko kazalo moje dejavnosti ga vseeno lahko upoštevam.
181112 kcal
kapo dol, Jack
Hvala tudi tebi .
Pri teh izračunih kalorij mi vedno pride na misel, kakšen bi bil videti ob količini hrane, ki jo vsakodnevno zaužijem in brez miganja. Najbrž bi se kazalec tehtnice ustavil nekje pri 130 kilogramih .
Pri teh izračunih kalorij mi vedno pride na misel, kakšen bi bil videti ob količini hrane, ki jo vsakodnevno zaužijem in brez miganja. Najbrž bi se kazalec tehtnice ustavil nekje pri 130 kilogramih .
Free Bird ::
Malo bom obudil to staro temo. Odločil sem, da začnem teči. Ker pa nimam nekih čprimernih copat sem se odločil, da si ene nabavim. Razmišljam v rangu tja do 100€, imam pa malo širšo in višjo nogo, ponavadi mi Adidas čevlji ustrezajo bolj kot Nike. Mogoče kak vaš predlog?
Nikoli nisem redno tekel ampak bi ti predlagal naslednje:
- Kupi si tako obutev, da ti 100% ustreza (po možnosti poglej model čevlja, ki ga imaš zdaj in poglej če imajo v trgovini naslednjika modela oz. da sta si podobna)
- Naj bodo zračni (zdaj ko bo poletje pride prav če ima čevelj več lukenj)
- Mogoče je tudi dobro, da pogledaš ali se da podložek zamenjati, ker ko bo zgubil obliko boš kupil novega in ne boš metal denarja za nov čevelj (sicer ne vem na koliko časa se menja obutev, če redno tečeš), prav tako lahko bolj temeljito opereš čevelj
Pa za izbiro poglej po različnih trgovinah, ker boš imel več izbire in več cen.
- Kupi si tako obutev, da ti 100% ustreza (po možnosti poglej model čevlja, ki ga imaš zdaj in poglej če imajo v trgovini naslednjika modela oz. da sta si podobna)
- Naj bodo zračni (zdaj ko bo poletje pride prav če ima čevelj več lukenj)
- Mogoče je tudi dobro, da pogledaš ali se da podložek zamenjati, ker ko bo zgubil obliko boš kupil novega in ne boš metal denarja za nov čevelj (sicer ne vem na koliko časa se menja obutev, če redno tečeš), prav tako lahko bolj temeljito opereš čevelj
Pa za izbiro poglej po različnih trgovinah, ker boš imel več izbire in več cen.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vprašanje za rekreativne tekače (strani: 1 2 )Oddelek: Šport | 8505 (6682) | AnjaNja |
» | Najmehkejši tekaški copati (strani: 1 2 )Oddelek: Šport | 17925 (15876) | m0LN4r |
» | Poškodbe pri tekuOddelek: Šport | 5261 (4472) | Aquinas |
» | Je tek zdrav? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 26911 (24357) | ThinkPad |
» | tekaški copati - nike+ (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 20092 (17446) | RejZoR |