Forum » Zvok in slika » Ocenjevanje fotografij ter nasveti
Ocenjevanje fotografij ter nasveti
Temo vidijo: vsi
Okapi ::
Jaz bi še izrez popravil, zgoraj odrezal zvonik in spodaj enako, da galeb ostane na sredi.
O
O
Anney ::
Najveja fora te slike je, da sem jaz slikal tega gospoda, zadaj za mano pa je oba snemal HRTV. :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Anney ()
kuglvinkl ::
Na levi strani je fotka prazna. Drgač pa kudos za pogum.
Your focus determines your reallity
BigWhale ::
globoko grlo ::
haha, lol
drgač pa lepo ujete linije, všečne fotke
drgač pa lepo ujete linije, všečne fotke
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB
Tac20 ::
Eno vmesno vprašanje, kakšno lečo izbrati, da se lahko objekte fokusira če so te tudi bližje objektivu. Ali bi potem za fotografiranje takih portretov moral kupiti macro lečo? Gre se za full frame Canon.
Problem pri lečah ki jih imam je ta, da mora biti objekt dovolj oddaljen da aparat fokusira (npr. več kot pol metra ali več pri večjih goriščinih razdaljak npr 70mm in več)
Problem pri lečah ki jih imam je ta, da mora biti objekt dovolj oddaljen da aparat fokusira (npr. več kot pol metra ali več pri večjih goriščinih razdaljak npr 70mm in več)
freesty ::
Ja zato rabis macro objektive ali pa dodatke za makro. Me pa zanima kaksne portrete ti fotkas, da pri 70mm in vec moras biti blizje od pol metra?
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0
mitkos ::
A ni za portretno fotografijo dobro imeti tam od 70-200mm objektiv?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mitkos ()
Tac20 ::
Ja zato rabis macro objektive ali pa dodatke za makro. Me pa zanima kaksne portrete ti fotkas, da pri 70mm in vec moras biti blizje od pol metra?
Govorim hipotetično oz. nasplošno, se pravi da pri večji goriščni razdalji lahko prideš bližje objektivu potrebuješ macro objektiv? Zdej pa še dodatno vprašanje, koliko se potem ta razdalja zmanjša? Npr pri 100mm macro objektivu lahko prideš kako blizu par cm? par 10 cm ?
A ni za portretno fotografijo dobro imeti tam od 70-200mm objektiv?
To itak, ampak to ni poanta mojega vprašanja, portrete se pač fotka z večjimi goriščnimi razdaljami da ljudje izpadejo bolj "lepi" :), linije obraza se ravnajo itd.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Tac20 ()
Če prodajaš avto in si slikal za oglas, je dobra.
O.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Robi :P ::
no comment ::
nejcek74 ::
Nebo je precej prekurjeno :) ostali del fotografije pa se vedno precej temen. Za temo (avto) se mi zdi kompozicija in scena ok, samo svetloba pa nekako ni prava.
@no comment
jest bi šel bližje avtu (predvidevam, da je avto tea fotke :), pa mogoče bi ga fotkal iz spodnje strani in bi mel hosto za ozadje namest prežganih oblakov
jest bi šel bližje avtu (predvidevam, da je avto tea fotke :), pa mogoče bi ga fotkal iz spodnje strani in bi mel hosto za ozadje namest prežganih oblakov
jacal ::
Janac ::
jacal ::
korenje3 ::
A lahko nekdo oceni to sliko prosim?
zakaj imaš "C" kot za copyright pred imenom?
sam ste glupi s temi oznakami in podpisi.
C pomeni da si vzel sliko od drugje s pravicami. R pa pomeni, da je tvoja slika.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
A lahko nekdo oceni to sliko prosim?
C pomeni da si vzel sliko od drugje s pravicami. R pa pomeni, da je tvoja slika.
pol sm pa zajebo morm dat R? enkrat so mi na rtvju za miss sporta ukradl sliko od takrat jih markiram očitno narobe?
oz mislim da si ti zajebal vsi fotografiji dajejo C gor sem šel zdej gledat na profil Tomota Jeseničnika in ma Cje vsepovsod tko da je prav
R se uporablja za firme oz znamke nekih produktov registriranih, c pa za avtorske pravice...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Robi :P ()
Unknown_001 ::
@Robi :P
Jaz ti svetujem, da naslednjič poskrbiš za dobro osvetlitev scene (v tem primeru ne slikaj proti viru svetlobe in ne izpostavljaj ozadje če to preveč odstopa po osvetljenosti). Prava osvetlitev dela čudeže. Da bi bil avto dobro osvetljen (ne preveč) bi slika lahko vrhunsko izpadla. Jaz sem zadnjič svoj avto pr zidanci na trati, ko je bil pod velko krošnjo (oreh) slikal in kot nalašč je bilo ravno prav oblakov da je bila osvetlitev ob močenm soncu popolna. Ko sem primerjal z ostalimi slikami, ki so bile v podobnih (naprednih) pozicijah slikane je bila razlika ko dan in noč. Dobra osvetlitev naredi sliko živo in zanimivo za pogledat, preveč osvetlitve pa rezultira v nadležnem bleščanju.
Jaz ti svetujem, da naslednjič poskrbiš za dobro osvetlitev scene (v tem primeru ne slikaj proti viru svetlobe in ne izpostavljaj ozadje če to preveč odstopa po osvetljenosti). Prava osvetlitev dela čudeže. Da bi bil avto dobro osvetljen (ne preveč) bi slika lahko vrhunsko izpadla. Jaz sem zadnjič svoj avto pr zidanci na trati, ko je bil pod velko krošnjo (oreh) slikal in kot nalašč je bilo ravno prav oblakov da je bila osvetlitev ob močenm soncu popolna. Ko sem primerjal z ostalimi slikami, ki so bile v podobnih (naprednih) pozicijah slikane je bila razlika ko dan in noč. Dobra osvetlitev naredi sliko živo in zanimivo za pogledat, preveč osvetlitve pa rezultira v nadležnem bleščanju.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt
Unknown_001 je izjavil:
@Robi :P
Hvala za nasvet, ja lani sem slikal pri premočnem soncu in je pleh bleščal tako da linije avta niso bile poudarjene. Tokrat sem šel očitno prepozno, bom naslednjič upošteval nasvete.
dottor ::
Tudi sam sem se že srečal z objavo moje slike in podpisom nekoga drugega oz. logotipom organizacije. Od takrat naprej dajem svoj logotip na večina slik ki se znajde na spletu (+ logotip organizacije za katero slikam če je takšna njihova želja).
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi
Janac ::
Vem, da ni fajn, da neko ukrade fotko in napiše svoje ime, ampak je pa tudi določena pohvala, ker verjetno niso dal kr ene fotke. Seveda, če govorimo za nek soliden medij...
Vem, da ni fajn, da neko ukrade fotko in napiše svoje ime, ampak je pa tudi določena pohvala, ker verjetno niso dal kr ene fotke. Seveda, če govorimo za nek soliden medij...
sm bil vesel da se je dopadla RTV SLO, probal sem jih lepo nagovoriti da dajo mojo ime spodaj in ni šlo kljub temu da sem avtor bla bla bla niso jebal 5 postov
Ni šlo za nek soliden medij ampak za en Klub ki je pobral pol mojega fotoalbuma...
Stopiš do najbližjega odvetnika in ti bo lepo zadevo uredil. Za objavo brez dovoljenja dobiš 3x običajni honorar za fotko.Vem, da ni fajn, da neko ukrade fotko in napiše svoje ime, ampak je pa tudi določena pohvala, ker verjetno niso dal kr ene fotke. Seveda, če govorimo za nek soliden medij...
sm bil vesel da se je dopadla RTV SLO, probal sem jih lepo nagovoriti da dajo mojo ime spodaj in ni šlo kljub temu da sem avtor bla bla bla niso jebal 5 postov
O.
Pod katerimi pogoji lahko to storiš? Sicer smo verjetno že v OffTopic-u ampak me zanima. Jaz sem dosegu da so bile slike odstranjene.
Če brez dovoljenja objavijo tvoje slike, lahko zahtevaš honorar. Če ti ga nočejo plačati, jih lahko tožiš. Koristno je pred tem "zavarovati dokaze". Zadeve so AFAIK precej rutinske, kot rečeno pa ne smeš pričakovati, da ti bodo plačali poljubno visok honorar (v slogu, moj honorar je 1000 evrov za fotko).
O.
O.
Kako se pa pol zadeva odvije na sodišču? Tožiš, priložiš dokaze, da so slike res tvoje, pol pa koliko (in če) časa traja zadeva in koliko je zadeva smotrna? Tožarit za 20€ se ne splača...
Mislim za nasplošno, če kakšen klub/društvo/zveza/podjetje uporabi tvojo sliko brez tvojega dovoljenja, brez tvojega imena in po možnosti še cropano (v prej omenjenem primeru so cropali tako da ni bilo mojega imena spodaj levo)...
Sam sem zahteval odstranitev celotnega članka, kar sem tudi dosegel. Vidim, pa da bi bilo mogoče bolje se zmenit za "izvensodno poravnavo" preden stopim do odvetnika
Sam sem zahteval odstranitev celotnega članka, kar sem tudi dosegel. Vidim, pa da bi bilo mogoče bolje se zmenit za "izvensodno poravnavo" preden stopim do odvetnika
skyline ::
eric_cartman ::
Pri nas na informativnem programu je sicer kontrola zelo stroga in pobiramo material samo iz strani, s katerimi imamo podpisane pogodbe: STA foto, Foto Bobo, Shutterstock, Reuters Media Express in Reuters Pictures, ter seveda reportaže pridobljene s strani naših uradnih fotografov in snemalcev.
Kultura, otroški in dokumentarni progam ter šport pa ne vem kako imajo to urejeno oz. če je nadzor pravi, ker smo mi kot informativni program zelo velik odžiralec teh slik in so večinoma zgoraj naštete strani rezervirane samo za nas.. Se pa strinjam, ker bi jst kot fotograf tudi zahteval, da je pod fotografijo moje ime in če imaš priliko dokazat, da je fotografija res tvoja last, potem se pritoži oz. spiši uradno pritožbo, da zahtevaš, da pri ponovni objavi napišejo kot vir tvoje ime, če se seveda strinjaš, da je stvar sploh objavljena.
Nasvet pa za vse..Če ima kateri željo objavljat slike in mogoče tudi zaslužit kakšen cent, si zaboga dajte, ko jih objavlate na forumu kakšen watermark gor(pa ne na rob slike!). Ker če jih RTV slučajno ne pobere jih pa ProPlus ali pa kakšna TV "Šiška", saj nima veze.
Edit: Me pa zanima za katero fotko natančno to gre, ker če je nisi zavaroval jo je lahko zelo verjetno pobrala tudi kakšna od foto agencij in si jo prisvojila. Želim ti rečt, da jo je RTV lahko vseeno kupil in objavil, pa je bila kraja opravljena s strani drugih agencij. Konec koncev imajo potem oni večje koristi kot mi..Oni so potem še plačani od nas, ko kupimo že ukradeno fotografijo..
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: eric_cartman ()
BigWhale ::
Nevem no, ...
R je oznaka za registrirano blagovno znamko
Registered trademark symbol @ Wikipedia
C je pa oznaka za avtorske pravice.
Copyright symbol @ Wikipedia
R je oznaka za registrirano blagovno znamko
Registered trademark symbol @ Wikipedia
C je pa oznaka za avtorske pravice.
Copyright symbol @ Wikipedia
Korenje pač po stari navadi nekaj bluzi.
Kar se označevanja svojih fotk tiče, sta pa dve različni strategiji. Lahko jih označiš in jih potem nihče ne uporablja, lahko pa jih ne označiš in upaš, da jih bo kdo ukradel. Googlovo iskanje slik krajo hitro najde (ne vem sicer, če se da to na kakšen način avtomatizirati) in potem lahko računaš na 3x honorar. Še zlasti, če poznaš kakšnega odvetnika, ki ti bo za rundo pira sestavil grozilno pismo.
O.
Kar se označevanja svojih fotk tiče, sta pa dve različni strategiji. Lahko jih označiš in jih potem nihče ne uporablja, lahko pa jih ne označiš in upaš, da jih bo kdo ukradel. Googlovo iskanje slik krajo hitro najde (ne vem sicer, če se da to na kakšen način avtomatizirati) in potem lahko računaš na 3x honorar. Še zlasti, če poznaš kakšnega odvetnika, ki ti bo za rundo pira sestavil grozilno pismo.
O.
kako pa gugl ve kdo je komu kaj ukradel?
oz. kako se dokaže, da ti je nekdo neki odnesel s pomočjo strička?
oz. kako se dokaže, da ti je nekdo neki odnesel s pomočjo strička?
Niti ne potrebuješ RAW. Dovolj je tudi jpg, še zlasti, če si ga za objavo malo porezal. Ali pa če imaš še kakšno drugo tako fotko, slikano istočasno in iz istega položaja. Danes redkokdaj narediš samo eno fotko nečesa, objaviš pa običajno samo najboljšo. Sodniku, če do tam pride, pokažeš še ostale iz serije in je takoj jasno, kdo je od koga kradel.
Dokazovati se da tudi, kdaj je bila kakšna fotka objavljena na netu, čeprav je to že malo bolj forenzično.
O.
Dokazovati se da tudi, kdaj je bila kakšna fotka objavljena na netu, čeprav je to že malo bolj forenzično.
O.
korenje3 ::
Red Bullov vzpon s ponyji na Vršič, cela reportaža pa na http://mihahorvat.com/red-bull-goni-pon...
overexposed nebo, se preliva kar čez drevesa. veliko popačenja na sliki - drvesa kar postrani? barve wtf? si s telefonom slikal?
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Zvečer ne zamudite Luninega mrka (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 15835 (10418) | Duhec |
» | Predlogi za smartphone z najboljso kamero (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 16252 (14249) | next3steps |
» | Foto - Aprilska norostOddelek: Zvok in slika | 4280 (1906) | Super Sonic |
⊘ | kateri 4\3 fotaparat do 500evrov (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Zvok in slika | 28327 (25169) | bluefish |