» »

Nizozemska zavrnila sporazum ACTA

Nizozemska zavrnila sporazum ACTA

Webwereld - Zloglasni protipiratski sporazum ACTA, ki v resnici pokriva še precej več od internetnega piratstva, je doživel še eno zavrnitev. Čeprav ga je 22 držav članic EU podpisalo na januarskem vrhu v Tokiu, je njegova ratifikacija precej težji oreh. Zaradi nepreglednega načina podpisovanja, saj večina javnosti zanj sploh ni vedela, in preširokega obsega delovanja, ki bi posegalo tudi v druge pravice, so številne države napovedale ustavitev postopkov za ratifikacijo. Naslednja v vrsti zavrnitev prihaja iz Nizozemske, ki je ena izmed petih držav članic EU, ki januarja ACTE sploh ni podpisala (ostale so še Ciper, Estonija, Nemčija in Slovaška). Te imajo možnost, da se sporazumu pridružijo pozneje, a Nizozemci tega sedaj zagotovo ne bodo storili.

Njihov parlament je danes soglasno sprejel odločitev, da vladi predlagajo zavrnitev sporazuma ACTA. Hkrati odločitev pomeni, da četudi vlada ACTO slučajno podpiše, je parlament ne bo ratificiral, s čimer na Nizozemskem ne bo mogla stopiti v veljavo. Nizozemska vlada je sicer že pred tem povedala, da ACTE ne bodo podpisali, dokler ne bo povsem jasno, da ne krši evropske ali nizozemske zakonodaje. Nadalje današnja odločitev vsebuje priporočilo vladi, da se v prihodnosti negativno opredeli tudi do podobnih predlogov, s čimer so se želeli zavarovati pred poizkusom vsilitve ACTI sorodnih zakonov in pobud. A po drugi strani je res, da je vlada na Nizozemskem padla in da bodo septembra predčasne volitve.

Evropski parlament bo ACTI glasoval letos junija. Obeti so slabi, saj so poslanci večidel nenaklonjeni sporazumu, ker da je prestrog in omejujoč. Isto stališče bodo na zasedanju dodatno poudarili nizozemski poslanci, so se dogovorili. Evropski parlament bo zato ACTO bržkone zavrnil in od Evropske komisije zahteval pripravo nove, sprejemljivejše zakonodaje s področja varovanja avtorskih in sorodnih pravic. Da bi ACTA začela veljati v EU, bi jo moral ratificirati Evropski parlament in nacionalni parlamenti, kar je sila malo verjetno.

20 komentarjev

N4g4c3N ::

Every ACTA has an opposite REACTA :)

zee ::

Ze nekaj let pravim, da bi Slovenijo morala anektirati kaksna Nizozemska oz. poljubna drzava z dolgo tradicijo demokracije in pravne drzave.

Ta novica je se en dokaz v prid temu razmisljanju.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

zavajon ::

Bojda prebivalci nekdanjih nizozemskih kolonij ne delijo tvojega mnenja.

TheRiddle ::

folk paniko zganju, jaz sem se jim pa smejal. Pa tudi če stopi v veljavo še ne vem kakšen zakon/sporazum, stvari se ne bojo spremenile čez noč (če se bodo sploh), s preteklim časom se pa zna spet pri nas zgodit kakšen upor tlačanov :D
zakaj bi poenostavil, če lahko zakompliciram :D

zee ::

zavajon je izjavil:

Bojda prebivalci nekdanjih nizozemskih kolonij ne delijo tvojega mnenja.


Bil lani na Bonairu (Nizozemski Antili) pa ni bilo videti, da bi jim kaj dosti falilo, sploh ker nizozemska drzava vlaga znatna sredstva v razvoj osnovne infrastrukture.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

enadvatri ::

Pustimo zarote ob strani, to so zgolj realni interesi (močnih) v gospodarstvu.

Te zmage sem izredno vesel, ker je Nizozemska v marsi čem zgled marsi kateri državi in njena odločitev lahko močan argument.

Imamo pa še veliko podobnih pritiskov kot npr. predpisano atestiranje sestavljenih računalnikov za prodajo (mali servis od tedaj skoraj ne prodajo kišt, vsaj zakonito ne).

PaX_MaN ::

Te zmage sem izredno vesel

Huh?

Nizozemci že prej niso hoteli pristopit k ACTI(piše v novici) - kako je to, da so ponovili svoj ne (čeprav gre IMO za nabiranje političnih točk - volitve in te fore)
"zmaga"?

(Sploh ker lahko naslednji parlament to odločitev ... popravi. Glej "Vlada na more sklepa DZ da se financira del Univerzijade iz proračuna kr spregledat in rečt ne!"@Lukšič )

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

enadvatri ::

Res je, naslednja vlada lahko vse po svoje ...

A dvomim, da bo. Ker je tam narod precej drugačen.

PaX_MaN ::

Res je, naslednja vlada lahko vse po svoje ...
A dvomim, da bo.

Turistom so že (spet?) prepovedal ganđo kadit.
:D

enadvatri ::

Ker so pametni. Tudi jaz ne bi rad gledal zadetkov, ki nimajo mer in kulture (še zdaleč ne hodijo ljudje samo zaradi trave tja).

Zase pa so si jo pustil. >:D Zdaj reci, da so neumni.

zavajon ::

Kakšnih mer in kulture nimajo zadetki v Amsterdamu?
Res je, da so vzor mer in kulture zadetki po slovenskih gasilskih veselicah ;)

PaX_MaN ::

Zdaj reci, da so neumni.

Jsm reku da niso zgled marsikateri državi in njena odločitev lahko močan argument.

enadvatri ::

PaX_MaN je izjavil:

Zdaj reci, da so neumni.

Jsm reku da niso zgled marsikateri državi in njena odločitev lahko močan argument.


Nam so svetovali, zlasti v sodstvu (na naše povabilo). Koliko se nas je prijelo, ne vem (prej malo ali nič). Pa še kje svetujejo, ne samo pri nas. Njihovo zakonodaja pa velja pregovorno za vzorno (pustimo vsebinsko plat).

PaX_MaN ::

Sodstvo je pa čist neko drugega kot parlament, ani?
Ajd, če bi parlamentu svetovali...

enadvatri ::

Predlogi zakonov oz. sprememb (zlasti procesnih) se pišejo TUDI na sodiščih. Pa že malo postavi reči na glavo.

Res, da to nima neposredne veze s sprejetjem nekega večstranskega mednarodnega sporazuma. A, če bi ta utegnil imeni nezakonite, predvsem pa protiustavne, posledice, dvomim, da bi bila strokovna javnost tiho.

driver_x ::

Za pričakovati je, da bo ACTO zavrnilo kar nekaj držav - predvsem zaradi rzvpitosti ACTE in njene negativne konotacije. Politiki tako nabirajo volilne glasove. Problem pa je, ko bodo prišle še druge "ACTE". Mogoče prihodnje ne bodo urejale toliko stvari na enkrat, ampak bodo enak učinek dosegli z več zaporednimi sporazumi. Interesi politike so žal drugačni od naših.

digitalcek ::

driver_x je izjavil:

Za pričakovati je, da bo ACTO zavrnilo kar nekaj držav


Acto bo seveda zavrnila večina EU držav.

Eden od manjših razlogov je tudi ta, da tudi gospodje iz parlamentov kdajpakdaj radi kaj dolpotegnejo.
Največji razlog pa je seveda, da se je dosti bolj smiselno prikupiti 95% državljanom, kot tistim 5-im odstotkom avtorjev in drugih ljudi, ki pa le mislijo, da bi avtorske pravice kazalo dosti bolj spoštovati. In kršitve precesuirati.
Kot da tega mi ne bi vedeli...

Ampak prišla bo Acta 2 , Acta 3. Nekaj v tem smislu.
Nadzor se bo takrat SEVEDA bistveno povečal, avtorji (ki ne klepljemo miljonov, pa tudi kasneje jih ne bomo, nekaj več dohodka pa vsekakor verjetno bo), pa bomo seveda pušili še tri ali pet let (do sprejema recimo pete verzije Acte) in poskušali živeti od donacij in apeliranja na poštenost, na zdravo pamet uporabnikov....

jype ::

digitalcek> vsekakor verjetno

Mhm, najbrž, mogoče, včasih, ponekod, lokalno, zmerno do pretežno in kar je še takšnih meteoroloških izrazov.

driver_x ::

digitalcek, tistim, ki te zakone pišejo in jih sprejemajo, bi se gladko fučkalo za avtorje, tudi če predstavljali 95% populacije. Vendar v tem primeru nastopijo lobisti, ki jim razložijo, zakaj je taka zakonodaja pomembna. In ravno avtorji so tisti, ki imajo za sabo najmočnejše organizacije in so posledično zaščiteni bolj od severnih medvedov.

Interesi sprejama ACTE so seveda drugi, čeprav računajo na podporo takih, kot je digitalcek, ki zmotno upajo, da jim bodo tovrstni predpisi prinesli večje zaslužke.

P.S. tudi sam sem avtor.

ABX ::

zee je izjavil:

Ze nekaj let pravim, da bi Slovenijo morala anektirati kaksna Nizozemska oz. poljubna drzava z dolgo tradicijo demokracije in pravne drzave.

Ta novica je se en dokaz v prid temu razmisljanju.


No go, 90% Slovencev živi v gozdu in temu primerno razmišlja.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropski parlament zavrnil ACTO (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
6223997 (21250) [D]emon
»

EU lahko še ta teden ratificira ACTO (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9812964 (9707) RejZoR
»

Kaj torej piše v ACTI (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
13776790 (63295) Iatromantis

Več podobnih tem