» »

V ZDA znatno manj torrent prometa

V ZDA znatno manj torrent prometa

Sandvine izdeluje omrežno opremo za QoS, med drugim tudi motilce torrent povezav. Kot taki so ja v dobrem položaju za oceno količine p2p prometa.

vir: Sandvine Networks

Marc Miller, novi šefe MPAA za tehnično varovanje internetnih storitev. Prihaja z Nintenda, njegova glavna naloga pa bo prepričati studijske šefe, naj sledijo potrošnikom in ponudijo svoje vsebine tudi na spletu.

vir: TechPresident
TorrentFreak - Kanadski proizvajalec mrežne odpreme Sandvine networks je izdal zanimivo poročilo o globalnih internetnih trendih za prvo polovico letošnjega leta. Najbrž najbolj zanimiv podatek zadeva občutni padec deleža torrent prometa z 17,3 % na 11,3 %, a to le v ZDA. V Evropi se še vedno drži z dobrimi 20 odstotki (skupaj 30 % z eDonkey in drugimi p2p klienti), v Aziji pa je sploh visok, skupaj skoraj 66 %.

Pravijo, da glavni razlog za razliko ni v bolj striktnem režimu ščitenja avtorskih pravic (kar itak ne deluje), ampak predvsem v širši ponudbi zakonitih glasbenih in video storitev ("real-time entertainment services"), kot so Netflix, Hulu, oz. Spotify. Samo Netflix v ZDA in Kanadi prinese 32,9 % vsega prometa v večernih urah, kar je že krepko več kot vsi piratski protokoli skupaj. Preboj se je pravzaprav zgodil že lani tega časa in kaže, da je javnost več kot lačna plačljivih medijskih storitev, k torrentu pa se zateka ne toliko zaradi cene, ampak zaradi drugih umetnih ovir, kot so odsotnost internetnega najema nasploh, zamiki v primerjavi s kinom ali TV, nadležne reklame ali podobne stvari, ki prav v ničemer niso v interesu potrošnika.

Industrija zgleda ta poročila bere in v neki meri (baby steps) tudi uvaža, oz. vsaj tako je videti. Novi šef oddelka za tehnično varovanje na internetu, Marc Miller, ki je pred dnevi uradno prišel z Nintenda, je v svojem prvem blog postu izpostavil pomen zakonite streaming ponudbe. Seveda je PR oddelek njegovo izjavo "začinil" z dopisom, da to počno predvsem zato, ker jih "skrbi varnost potrošnikov", v smislu čudnih oglasov, crapwara in virusov, ki redoma čepijo na spletnih portalih za piratske vsebine. Tudi je res, da se je že naslednji blog post vrnil k stari retoriki, tj. kako so uspeli zlobirati izjavo voditeljev G8 o izjemnem pomenu varovanja pravic intelektualne lastnine za svetovno ekonomijo, a kot smo rekli, baby steps.

V opombo je treba povedati, da Sandvine (ustanovili so ga nekdanji Ciscovi inženirji) svoj kruh služi prav z izdelavo omrežne opreme za potrebe izboljšanja kvalitete storitve za potrošnike, to pa vključuje naprave za torrent caching, optimizacijo preusmerjanja p2p paketov po najkrajši poti in na žalost tudi naprave za blokado p2p prometa s proženjem ponarejenih TCP reset paketov. Njihove storitve je na precejšnjo žalost uporabnikov že pred leti uvedel Comcast, eden večjih ameriških ponudnikov dostopa do interneta. Zanimivo vprašanje tudi je, ali operater to sploh sme početi, tako v kontekstu net neutralityja kot tudi v kazenskopravnem kontekstu, saj v končni fazi ne gre za nič drugega kot napad na obstoječo spletno storitev (podobno torej kot DDOS). Prispevek o sorodni metodologiji, to je bombardiranju torrent omrežij s ponarejenimi podatki o neobstoječih seederjih, je že v delu.

24 komentarjev

MrStein ::

Pravijo, da glavni razlog za razliko ni v bolj striktnem režimu ščitenja avtorskih pravic (kar itak ne deluje), ampak predvsem v širši ponudbi zakonitih glasbenih in video servisov ("real-time entertainment services"), kot so Netflix, Hulu, oz. Spotify.

Te storitve kanijo omejiti, če sem prav razumel novice, torej se bo trend počasi vrnil na stare vrednosti?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Gandalfar ::

Ne, ker mas omejeno kolicino prenosa. Vsebin prenesenih z USB diskom pa ne stejejo.

GaS ::

Kakšen slengovski način pisanja naj bi to bil?

PaX_MaN ::

Sandvine networks je izdal zanimivo poročilo o globalnih internetnih trendih

A je peer-reviewed?

CyberPunk ::

Tale domnevno obcutni padec je posledica tega, da ne producirajo vec nobenih vsaj za silo kvalitetnih serij... :))>:D

Lion29 ::

CyberPunk je izjavil:

Tale domnevno obcutni padec je posledica tega, da ne producirajo vec nobenih vsaj za silo kvalitetnih serij... :))>:D


r u kidding me?

cel kup je kvalitetnih serij in serij je vedno vec...in tudi gledalcev je vedno vec


pozdravljam te dodatne serivce.. pr nas bi tut pasalo kaj takega, da bi si lahko prek neta snel neko epizodo v dobri kvaliteti za male dinarcke...
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Dr_M ::

Vse dobre serije ukinejo po prvi sezoni. Bedne pa ostanejo.

Nikec3 ::

Živela svobodna in liberalna Evropa! Kako dolgo še?
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

Lion29 ::

GOT confirmed
Revenge confirmed
Falling Skies confirmed
Louie confirmed
Shameless confirmed

to je nekaj lanskih/letosnjih (dobrih) showov, kjer gledamo drugo sezono

kjeri so pa tisti, ki so dobri pa kenslani?

alcatraz ni lih nek presezek
awake tut ne
harry's law tut ne

kateri so tisti res dobri, ki so jih skenslali?
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Dr_M ::

Alcatraz je dobra serija, pravtako Terra Nova. Baje so tudi Sanctuary skenslal, res da po cetrti sezoni.

Lion29 ::

terra nova bi mogla glede na budget res sturat, pa je polomija... jaz sem jo skenslal po 6-ih delih :D.. but that's just me

razumem frustracije, ko se navezemo na neko serijo in (nam) jo skenslajo...

ampak tako pavsalno reci, da vse dobre skenslajo bedne pa pustijo pa mi je glupo
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Dr_M ::

Ok, da bos potolazen, GOT je res huda serija in me zelo veseli, da je niso skenslali.

:))

SkipEU ::

V ZDA vse več ponudnikov uvaja vse bolj restriktivne omejitve podatkov. Uradno zaradi zagotavljanja prepustnosti omrežja (ki je v ZDA sicer res zastarelo), resnica pa je verjetno ta, da bi radi, da uporabniki čimprej pridejo do limita in bi šli ali film gledat v kino ali ga kupit na blurayu.

Spura ::

GOT has jumped the shark vsaj kar se mene tice.

Tody ::

Če je pa LUI dobra serije so se kriteriji zelo znižal. To je tisto ko si ves zmačkan pa pač gledaš na TV kar je samo da se ti ni treba premaknit....

mihec87 ::

Je zato prodaja bolj narasla...?

Gandalfar ::

mihec87 je izjavil:

Je zato prodaja bolj narasla...?


Je ja. Letos so spet podrli vse rekorde. Ocitno nekaj deljo prav na podrocju preganjanja piratsva :)

Lion29 ::

Gandalfar je izjavil:

mihec87 je izjavil:

Je zato prodaja bolj narasla...?


Je ja. Letos so spet podrli vse rekorde. Ocitno nekaj deljo prav na podrocju preganjanja piratsva :)


mah, bi bolj rekel, da delajo prav na prodaji in ne preganjanju piratsva, da je piratsva manj je le pozitivni efekt tega

@Tody: Ce govoriva o isti seriji, torej o LOUISU C. CLARKU... meni je njegova seria svetska.. odlicen humor, svezi pristop (ne sam zaradi vulgarnosti) karizmaticni igralec, etc
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Looooooka ::

Baby steps.
Klincev T-2 pomojem ze celo leto ni dodal "novga" filma v videoteko.
Baby steps bi bli pri nas ze hoja po Luni.
Tle delamo paraplegik-na-verigi-v-cementu steps.
Verjetn je to razlog za hitre pipe. Da ne pizdimo :D

Afo ::

Fail- statistiki. Pa tut debata je spet šla kr nekam. Zakaj fail statistiki? Ker je odgovor preprost: boljše internetne povezave in več ilegalnih stream povezav. Sam gledam vse zadeve direktno streamane stvari. Torrent download- zakaj že? Al pa blueray - ne me hecat. V kino pa ljudje ne hodijo čisto nič bolj kot pred leti.
Torrent: ko imam disku nekaj kar mi samo zaseda plac dokler (če sploh!) si neslednjič spet ogledam... namesto tega lahko kadarkoli zopet streamam (takrat morda še v boljši verziji)... ne hvala.
Aja danes zvečer je GOT - super grem jutr direkt na stream...
Bolje biti mlad in neumen, kot samo neumen!

Tody ::

Riot77 torrenti zato ker je do stremov težje pridit :) Sem pa že večkrat napisal da če ponudijo video on demand novejših serij (torej serije ne zamujajo 1 leto) pa sem takoj pripravljen plačat 20 eurov/mesec za to. Američani imajo to zato se jim ne da downloadat teh zadev.

gruntfürmich ::

se na vsakem koraku vidi da je sedanji svet v pizdi. že ptički čivkajo o boljših rešitvah na praktično vseh področjih, ampak gamat neprilagodljiva še kar vstraja na svojem. za to stanje krivim starejšo in srednjo generacijo. mlada ima toliko več idej in rešitev (ter je imho tudi bolj strpna in potrpežljiva), da je stare smrtno strah dati vajeti mladim v roke...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Mipe ::

Ma ne moremo mladi vzeti vajeti v roke, če nam vladajo zlobirani dinozavri! In ko kak mladec dobi nadzor, ga koj zlobirajo, da se obrne proti vsemu, v kar je nekoč verjel. Žalostna slika, pa vendar resnična.

TheRiddle ::

Mipe je izjavil:

Ma ne moremo mladi vzeti vajeti v roke, če nam vladajo zlobirani dinozavri! In ko kak mladec dobi nadzor, ga koj zlobirajo, da se obrne proti vsemu, v kar je nekoč verjel. Žalostna slika, pa vendar resnična.


Kruto povedano, ampak žal, resnica boli ...
Idej je morje.

Če pogledam samo ponudnike internetnih storitev; pred leti nisem mogel imeti širokopasovne povezave preko ožičenega omrežja.
Razlog: Prestar in prezaseden multipleksor (po domače centrala)
Odgovor na prošnjo za menjavo/razširitev: Se nam ne splača (Telekom in odnos do strank na vrhuncu)
Odgovor na prošnjo za priključitev na testno omrežje WiMAX (brezžično omrežje): Do hiše nimate napeljanega praveg akabla. (kakšen je to brezžični kabel?)

Potem sem razmišljal o že obstoječih mobilnih internetnih storitvah: Prenos podatkov preko GPRS/UMTS in dvosmerna satelitska povezava; slednja je kar velik strošek že za samo vzpostavitev delovanja, tako da sem se odločil za prvo opcijo.
Kličem na Mobitel (pač tako bilo hitreje kot pošta ali pa pregled njihove flash strani z 28,8Kb/s) če imajo kakšen paket za prenos podatkov kjer se ne zaračunava čas uporabe storitev ali pa prenešena količina podatkov.
Odgovor: Trenutno na voljo nimamo takih paketov in se tudi ne pričakuje zasnova v bližnji prihodnosti
Štiri leta pozneje: Revolucionarna ponudba Mobitelovih paketov Instant internet z USB UMTS modemom 3,6Mb/s

Pri razvoju nas še kolona polžev prehiteva ...

V opombo je treba povedati, da Sandvine (ustanovili so ga nekdanji Ciscovi inženirji) svoj kruh služi prav z izdelavo omrežne opreme za potrebe izboljšanja kvalitete storitve za potrošnike, to pa vključuje naprave za torrent caching, optimizacijo preusmerjanja p2p paketov po najkrajši poti in na žalost tudi naprave za blokado p2p prometa s proženjem ponarejenih TCP reset paketov. Njihove storitve je na precejšnjo žalost uporabnikov že pred leti uvedel Comcast, eden večjih ameriških ponudnikov dostopa do interneta. Zanimivo vprašanje tudi je, ali operater to sploh sme početi, tako v kontekstu net neutralityja kot tudi v kazenskopravnem kontekstu, saj v končni fazi ne gre za nič drugega kot napad na obstoječo spletno storitev (podobno torej kot DDOS). Prispevek o sorodni metodologiji, to je bombardiranju torrent omrežij s ponarejenimi podatki o neobstoječih seederjih, je že v delu.


Glede p2p: naročnino bom plačeval tistemu ponudniku ki mi omogoča vse storitve/protokole ne glede kako pogosto jih uporabljam če sploh in to čisto iz principa. Ko je Mobitel začel omejevati hitrost pri Instant neomejeno zaradi pravične uporabe interneta namesto da bi nadgradil omrežje, potem pa da naj še dodatno plačujem za nočno uporabo neomejene hitrosti tudi po 20GB? A za tistih dodatnih par evrov bo potem manj obrmenjeno če bi se vsi odločili za to opcijo? Čisto izkoriščanje, tako da sem prešel na T-2 ki mi je ponujal neomejen prenos po pol nižji ceni, zdaj pa mi omogočajo še prenos podatkov v gostujočem omrežju.

Glede lažnih seederjev: uporabiš preverjanje paketov in blokado IP-ja "seeder-ja" pa bi mogla zadeva delovat. DDOS na torrente ... Naj nebi bil DDOS napad nelegalen ne glede kdo ga usmeri proti komu? Če ne, ko mi nekdo vlomi v hišo in nekaj ukrade, naj ga izsledim, podrem vrata in poberem vse kar ima tržno vrednost?

Ok, vem ... spet zašel s teme.

Pustimo ta manjši detajl da primarno P2P omrežje ni bilo namenjeno nelegalnemu pretakanju datotek in da se še danes pretak veliko odprtokodnih in prostih programov, aplikacij in temu podobnih stvari.
Blokirati torrente pri ISP na tej podlagi je isto kot ukiniti ceste in vsa prevozna sredstva na njih ker je pač na mesec po svetu tistih nekaj voznikov ki namerno povzročijo "nesrečo" da se potem lahko grejo odškodninske tožbe ...

Glede samih filmov, serij ... Ne spomnim se več kdaj sem nazadnje prižgal TV. Registriran sem na Voyo samo zato da mami omogočam gledanje limonad zvečer (popoldne nima časa, dopoldne je v službi) in se mi enostavno ne da iskati epizod in podnapisov, zase pa gor ne najdem nič uporabnega. Nazadnje ko sem iskal gor TV Dober dan (ki je bil časih prosto dostopen na 24ur.com) ga na tem portalu nisem našel, live stream je tudi čuden: enkrat mi predvaja POP TV, drugič kanal A, v meniju pa nima opcije izbire. Iskal sem alternativo in sicer v obliki spletne televizije, pa nisem našel nobene pametne ne proste, ne plačljive, telekom ima pa malce predrago ponudbo da bi pri njih vzel še TV ... Tako ostaja kakšen youtube kjer je film razdeljen na nekaj delov in združen v seznamu predvajanja, če pa ni gor dovolj dobre kvalitete, pa jasno torrent.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odpustki po 20 dolarjev na skladbo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
6422740 (19669) M.B.
»

Promet po internetu: večina za razvedrilne vsebine, torrentov manj

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
189669 (7535) Phantomeye
»

Ni miru za jekleno pest (6): CNet-ov download.com spodbuja k piratiziranju

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
198075 (7247) Phantomeye
»

V ZDA znatno manj torrent prometa

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
248884 (6772) TheRiddle
»

Kaj torej piše v ACTI (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
13776826 (63331) Iatromantis

Več podobnih tem