Forum » Hlajenje in modifikacije » zmanjšanje napetosti ventilatorja
zmanjšanje napetosti ventilatorja
Cuoresportivo ::
mene zanima, na katero žico treba upor prilotat(rdeča, rumena, črna) in čemu služi rumena. Zanima me tudi , če bi se dalo kakšen regulator gor dat za zmanševanje obratov. žice mi delajo težavo, na katero vglavnem in kakšen upor? baje obstaja neka formula za izračunat. jaz bi rad iz 12 v dobil 7 v.
lep pozdrav(best regards)
ali3n ::
tole je copy/paste iz enega odgovora na tem forumu (žal ne vem več katerega); verjetno ti bo v pomoč:
Odpri napajalnik, lociraj pozitivno (ponavadi rdeča) žico ventilatorja in namontiraj nanjo upor. Uporabi takega, da bo padec napetosti nekako 3 - 4V, to izracunaš po formuli R=U/I, se pravi za 3 V padec pride R=3/I, kjer je I tok, ki ga rabi ventilator - za ta podatek poglej na nalepko na ventilatorju. In pa še glej, da bo upor dovolj mocan - P=R*I^2. Ce bo upor prešibak, se bo pregreval in ti zna povzrocat probleme.
Uspešno modificiranje želim!
Odpri napajalnik, lociraj pozitivno (ponavadi rdeča) žico ventilatorja in namontiraj nanjo upor. Uporabi takega, da bo padec napetosti nekako 3 - 4V, to izracunaš po formuli R=U/I, se pravi za 3 V padec pride R=3/I, kjer je I tok, ki ga rabi ventilator - za ta podatek poglej na nalepko na ventilatorju. In pa še glej, da bo upor dovolj mocan - P=R*I^2. Ce bo upor prešibak, se bo pregreval in ti zna povzrocat probleme.
Uspešno modificiranje želim!
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."
the_unborn ::
upor das lahko na rdeco ali crno, rumena je za merjenje obratov (tu nima upor kaj iskati)
Ce hoces imet upor si ga zracunaj po tisti formuli v prejsnjem postu, glej do bo take moci kot ventilator.
Lahko uporabis potenciometer, ki omogoca natancno nastavljanje in med 0 in recimo 12v.
Ce hoces met bolj profi zadevo, si lahko naredis vezje z regulatorjem LM317 - link!
Ce pa noces komplicirat pa lahko naredis sledece:
Rdeco zico venta vezes na rumeno, crno pa na rdeco in bos dobil tocno 7v. To vezes na molex konektor (un k ma stiri kable in je za napajanje diskov in cdromov in je bele barve)
Ce hoces imet upor si ga zracunaj po tisti formuli v prejsnjem postu, glej do bo take moci kot ventilator.
Lahko uporabis potenciometer, ki omogoca natancno nastavljanje in med 0 in recimo 12v.
Ce hoces met bolj profi zadevo, si lahko naredis vezje z regulatorjem LM317 - link!
Ce pa noces komplicirat pa lahko naredis sledece:
Rdeco zico venta vezes na rumeno, crno pa na rdeco in bos dobil tocno 7v. To vezes na molex konektor (un k ma stiri kable in je za napajanje diskov in cdromov in je bele barve)
Cuoresportivo ::
točno to sem rabil,verjetno si bom nardil ono vezje.najlepša hvala obema. koristna nasveta. tnx
lep pozdrav(best regards)
Spajky ::
Če to rabiš za vent za CPU in bi rad videl tudi obrate venta, evo tiena shemica mala za prikaz... :-) ..
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...
Spajky ::
Upori so za pravilno "obremenitev" vezja za štetje obratov, kondenzator pa zato, da ne skuriš vezja za štetje obratov na plati oz. da ločiš potencial nule, ki je na ventu v luftu tako na +5V, na plati pa na -0V...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | hrup zaradi ventilatorjaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2090 (1772) | ZGI |
» | Kakšne potenciometre? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 13003 (11171) | Azrael |
» | 4pin molexOddelek: Kaj kupiti | 1609 (1426) | bastadu |
» | Homemade fan controler (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 11527 (9591) | SodVina |
» | (+12V) - (+5V) = 7VOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2268 (1624) | CaqKa |