Forum » Programska oprema » Kalibracija barv monitorja in tiskalnika
Kalibracija barv monitorja in tiskalnika
SkyEye90 ::
Katere programe uporabljate za kalibracijo barv na LCD zaslonu in za kalibracijo barv tiskalnika?
Kako je s kalibracijo tiskalnika ne vem, verjetno tiska prave barve, ampak na LCD zaslonu je fotografija lepa in svetla, s tiskalnika pa pride slika predvsem temnejša in manj živa. Torej, je možno tiskalnik ujeti z zaslonom?
Kako je s kalibracijo tiskalnika ne vem, verjetno tiska prave barve, ampak na LCD zaslonu je fotografija lepa in svetla, s tiskalnika pa pride slika predvsem temnejša in manj živa. Torej, je možno tiskalnik ujeti z zaslonom?
Ziga Dolhar ::
Slika na zaslonu je aktivna - "seva" - stiskana pa pasivna, brez lastnega vira svetlobe. (Razlika je še večja če imaš kak fenomenalen glossy zaslon ;).)
Za začetek za kalibracijo monitorja uporabi strojni pripomoček - kolorimeter. Gugl "ColorVision Spyder".
S printerjem bo nekaj več dela - saj načeloma potrebuješ profila za printer in za konkreten papir.
Za začetek za kalibracijo monitorja uporabi strojni pripomoček - kolorimeter. Gugl "ColorVision Spyder".
S printerjem bo nekaj več dela - saj načeloma potrebuješ profila za printer in za konkreten papir.
https://dolhar.si/
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ziga Dolhar ()
Zheegec ::
Pa če so poceni komponente (printer in/ali monitor) pričakuj, da je tvoja naloga nemogoča
Drugače kalibratorje za monitorje se je vsaj včasih dalo dobiti na Acord-92 d.o.o.
Drugače kalibratorje za monitorje se je vsaj včasih dalo dobiti na Acord-92 d.o.o.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Zheegec ()
Tako monitor kot tiskalnik sta med cenejšimi, torej verjetno monitorja nima smila kalibrirat.
Le pri tiskalniku bi rad, da se barve malo bolj ujemajo z zaslonom. To, da slika ne seva razumem, samo kaj ko je slika na zaslonu recimo lepa in še skoraj presvetla, printer pa natisne tako temno, da je skoraj polovico črne in se ne vidi nič detajlov. Sicer lahko vsako sliko pred tiskanjem posvetlim, ponavadi na +50% in popravim kontrast, ampak to je samo po občutku pa še zamudno.
Prva slika je pač normalna slika, druga pa je natisnjena in poskenirana:
So to normalna odstopanja?
Le pri tiskalniku bi rad, da se barve malo bolj ujemajo z zaslonom. To, da slika ne seva razumem, samo kaj ko je slika na zaslonu recimo lepa in še skoraj presvetla, printer pa natisne tako temno, da je skoraj polovico črne in se ne vidi nič detajlov. Sicer lahko vsako sliko pred tiskanjem posvetlim, ponavadi na +50% in popravim kontrast, ampak to je samo po občutku pa še zamudno.
Prva slika je pač normalna slika, druga pa je natisnjena in poskenirana:
So to normalna odstopanja?
odvisno od printerja in papirja ter nastavitev.
Meni se zdi, da se gre za res poceni printer, ali pa izbran napačni tip papirja...
Meni se zdi, da se gre za res poceni printer, ali pa izbran napačni tip papirja...
Epson SX115, papir je Epson Premium Glossy, nastavitev nastavljena na točno ta papir, kvaliteta na Best Photo. Vse štima, samo pretemno je vse skupi.
Printer res ni nekaj top, ampak upam da se da kje nastavit vsaj približno tako sliko, kot jo gledam na ekranu, ker se mi trenutno odstopanje zdi malo pretirano, saj kot rezultat ne dobiš približno želenega.
Printer res ni nekaj top, ampak upam da se da kje nastavit vsaj približno tako sliko, kot jo gledam na ekranu, ker se mi trenutno odstopanje zdi malo pretirano, saj kot rezultat ne dobiš približno želenega.
darkolord ::
Tako monitor kot tiskalnik sta med cenejšimi, torej verjetno monitorja nima smila kalibrirat.Tudi poceni monitor ima smisel kalibrirati.
Ja, hočeš reči da je neuporaben za tiskanje slik? Slika na fotopapirju je taka, da nebi ugotovil da je tiskana na domačem tiskalniku, brez heca
Motijo me le barve. Saj pravim, če pred tiskanjem popravim svetlost slike na recimo +50%, popravim kontrast in še kaj, dobim stiskano sliko zelo podobno tisti, vidno na monitorju pred popravljanjem (popravljena svetlost itd. pred tiskanjem na monitorju takrat izgleda obubno svetla).
Ampak potem bi moral najprej naprintat ene 3 slike, da bi popravil svetlost in vse ostalo na željeno sliko, ki bi bila potem naprintana super. Rad pa bi to nekje nastavil, torej da bi po defaultu tiskalnik nastavil vsaj približno tako, kot mi kaže monitor.
Motijo me le barve. Saj pravim, če pred tiskanjem popravim svetlost slike na recimo +50%, popravim kontrast in še kaj, dobim stiskano sliko zelo podobno tisti, vidno na monitorju pred popravljanjem (popravljena svetlost itd. pred tiskanjem na monitorju takrat izgleda obubno svetla).
Ampak potem bi moral najprej naprintat ene 3 slike, da bi popravil svetlost in vse ostalo na željeno sliko, ki bi bila potem naprintana super. Rad pa bi to nekje nastavil, torej da bi po defaultu tiskalnik nastavil vsaj približno tako, kot mi kaže monitor.
Komaj za kaj je uporaben, saj je najcenejša zadeva na splošno... Tam od 200€ dalje so solidni foto printerji. Tudi če popravljaš ročno vsako fotko je natančnost barv na teh printerjih čisto faljena. Pa kartušice so majhne in malo naprintajo...
Saj pravim, če pred tiskanjem popravim svetlost slike na recimo +50%, popravim kontrast in še kaj, dobim stiskano sliko zelo podobno tisti, vidno na monitorju pred popravljanjem (popravljena svetlost itd. pred tiskanjem na monitorju takrat izgleda obubno svetla).No saj, točno temu je kalibracija tudi namenjena...
Malček problem pa je, ker moraš pred tem še skener kalibrirati - za to pa rabiš standarden vzorec, npr. "IT8".
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()
Okapi ::
Rad pa bi to nekje nastavil, torej da bi po defaultu tiskalnik nastavil vsaj približno tako, kot mi kaže monitor.Problem je, ker če ne moreš dovolj dobro nastavit tiskalnika, moraš "pokvarit" sliko na monitorju. Za tiskanje kalibrirani monitorji so praviloma obupni za vsa ostala opravila.
O.
Za tiskanje kalibrirani monitorji so praviloma obupni za vsa ostala opravila.Tudi če prideš do tega, imaš še vedno lahko pač več profilov, med katerimi preklapljaš
mayhem ::
Mene pa nekaj zanima glede kalibracije. Skalibriral sem monitor z spyder pro 3 elite in me je presenetila razlika.
No vsekakor popravim raw slike in naredim kar se da po mojem okusu barvno ter svetlobno usklajenost.
Tako, da me sedaj zanima kalibracijo lahko tudi izklopim saj se to zažene s programom pri zagonu windowsow. Takrak ko isklopim so slike preosvetljene, ko pa uklopim kalibracijo so tipitop.
Zanimam me ali sedaj ko kakšnemu pošljem sliko kaj bo videl preosvetljeno al kako.
Se sploh splača kalibrirati, če komu pošiljam slike itd....
No vsekakor popravim raw slike in naredim kar se da po mojem okusu barvno ter svetlobno usklajenost.
Tako, da me sedaj zanima kalibracijo lahko tudi izklopim saj se to zažene s programom pri zagonu windowsow. Takrak ko isklopim so slike preosvetljene, ko pa uklopim kalibracijo so tipitop.
Zanimam me ali sedaj ko kakšnemu pošljem sliko kaj bo videl preosvetljeno al kako.
Se sploh splača kalibrirati, če komu pošiljam slike itd....
Lep pozdrav.....
Kako original za manj intenzivnimi barvi ali kako.
V čem je potem poanta kalibriranja sedaj sem prav zmeden :)
V čem je potem poanta kalibriranja sedaj sem prav zmeden :)
Lep pozdrav.....
Poanta kalibriranja je, da imaš na več napravah (fotoaparat, skener, monitor, tiskalnik, tiskarski stroj) kar se da enake barve.
Zastopim no vsekakor vidim lepše z kalibracijo kot pa brez , ko jo izklopim:)
Moti me pa, da sem dal na en forum sliko pa so rekli , da je presvetla no ne vsi ena dva modela.
Jast pa vidim vse OK..se pravi, da oni imajo lahko razštelan monitor, če bo to držalo.
Moti me pa, da sem dal na en forum sliko pa so rekli , da je presvetla no ne vsi ena dva modela.
Jast pa vidim vse OK..se pravi, da oni imajo lahko razštelan monitor, če bo to držalo.
Lep pozdrav.....
Pri kalibriranju moraš vedno vedeti, na kateri napravi bo slika prikazana. Če sliko popraviš tako, da bo videti lepa na tvojem kalibriranem monitorju, bo lahko na drugih monitorjih ali projektorjih videti čisto sfaljena. Podobno velja, če jo odtisneš. Če nista kalibraciji monitorja in tiskalnika usklajeni, oziroma če monitor ni kalibriran glede na tiskalnik, bo rezultat slab.
V glavnem, če ne veš točno, kaj delaš, lahko s kalibracijo narediš več škode kot koristi.
O.
V glavnem, če ne veš točno, kaj delaš, lahko s kalibracijo narediš več škode kot koristi.
O.
Zastopim ampak jast nimam printerja kalibriranega, ker ga ne rabim imet saj ne printam slik.
Se pravi, da je brez veze da imam kalibriran monitor ???
Potemtakem je boljše, da delam na normalnih auto nastavitvah kot prej, da bodo drugi videli normalno.
Se pravi, da je brez veze da imam kalibriran monitor ???
Potemtakem je boljše, da delam na normalnih auto nastavitvah kot prej, da bodo drugi videli normalno.
Lep pozdrav.....
Limit-sky ::
Kalibracija se dela drugače z ICC profili (google). Kjer piše za koliko se mora print (npr.) prilagoditi, da dobiš sliko, ki je podobna originalu.
My name is mufti. Jype mufti.
And I am extremist.
And I am extremist.
5er--> ::
Kalibracija (tiskalnika) se dela s spektrofotometrom, ki ti naredi profil.
=)
Edit: link do slike, ki ne prepoveduje hot-linkanja.
=)
Edit: link do slike, ki ne prepoveduje hot-linkanja.
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: OmegaBlue ()
blackbfm ::
Torej pridemo do zaključka da (pretirano) kalibriranje, vsaj za neko povprečno/potrošniško uporabo, nima smisla.
Pyr0Beast ::
Večina kalibracije ki si jo monitorji zaslužijo je sprememba barvne temperature.
Več skoraj ni potrebe
Več skoraj ni potrebe
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
floyd1 ::
Ma vsak monitor si zasluži kalibracijo. Danes tudi že povprečen uporabnik doma vsaj malo popravlja fotke in take stvari. In če je monitor mimo, nimaš kaj popravljat, ker hitro lahko narediš še slabše. Ampak, kot je rekel tudi PyrOBeast - osnova so nastavitve v monitorju, kalibracija pa je pika na i.
In na slabem monitorju se kalibracija še bolj pozna kot na zelo dobrem (razlika prej-potem), seveda pa je končni rezultat glede točnosti slabši.
In na slabem monitorju se kalibracija še bolj pozna kot na zelo dobrem (razlika prej-potem), seveda pa je končni rezultat glede točnosti slabši.
blackbfm ::
Ne more biti na slabem monitorju vecja razlika prej-potem ce pa ima manjsi razpon barv in kontrasta.
MadMax ::
Ja pa je, ker je v osnovi slab monitor bolj razštelan kot dober monitor.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Pyr0Beast ::
Natanko tak.
V bistvu pa folk boli k če je ekran kalibriran. Važno je sam da jim je fotka ušeč in to je to. Naspidiran HDR pa se že slinijo.
Za kej resnejšega tiskat pa daš itak drugim v obdelavo
V bistvu pa folk boli k če je ekran kalibriran. Važno je sam da jim je fotka ušeč in to je to. Naspidiran HDR pa se že slinijo.
Za kej resnejšega tiskat pa daš itak drugim v obdelavo
Some nanoparticles are more equal than others
Vsako fotko je treba obdelati glede na napravo, na kateri bo prikazana. Če jo objavljaš v spletu ali pošiljaš random znancem, je ta naprava povprečen nekalibriran monitor. In temu primerno je treba fotko obdelati.
Country muziko so recimo mojstri v nashvillskih studijih na koncu vedno obdelali tako, da se je dobro slišala na razštelanih avtoradijih s poceni zvočniki, in pri tem žrtvovali kakovost predvajanje na vrhunskem hi-fiju. Vsaj nekoč so tako počeli, mogoče sedaj delajo z iPodi v mislih
O.
Country muziko so recimo mojstri v nashvillskih studijih na koncu vedno obdelali tako, da se je dobro slišala na razštelanih avtoradijih s poceni zvočniki, in pri tem žrtvovali kakovost predvajanje na vrhunskem hi-fiju. Vsaj nekoč so tako počeli, mogoče sedaj delajo z iPodi v mislih
O.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Prikaz barv na monitorju Lightroom in ostali programiOddelek: Pomoč in nasveti | 1602 (1317) | fujtajksel |
» | Nov članek: Barvno upravljanje na spletu!Oddelek: Novice / Nova vsebina | 4673 (3007) | Jst |
» | LCD za fotkeOddelek: Zvok in slika | 1611 (1213) | IceIceBaby |
» | 20" LCD (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 5342 (3973) | miwche |
» | lcd kalibracijaOddelek: Zvok in slika | 1452 (1355) | ajagodnik |