» »

Kdo lahko koristi avtorsko pogodbo?

Kdo lahko koristi avtorsko pogodbo?

Kurzweil ::

Za začetek naj povem, da mi je povsem jasno kaj je mogoče opravljati preko avtorske pogodbe ni mi pa jasno nekaj drugih stvari:

1. kdo lahko dela preko avtorske pogodbe? lahko dela nekdo povsem brez kakšnega statusa?, lahko to počne dijak/študent? lahko to počne upokojenec? lahko to počne nekdo, ki je nekje zaposlen? najbolj od vsega pa me zanima lahko preko avtorske pogodbe dela oseba, ki ima svoj s.p. ali d.o.o. ?
2. Koliko je avtorskih agencij v Sloveniji? Je AAS (Avtorska agencija Slovenije) edina pri nas? če ni katere še imamo?
3. Torej kot je znano javna uprava ne sme več operirati z avtorskimi pogodbami, ali lahko med seboj z avtorsko pogodbo delujeta dva s.p.-ja ali d.o.o.-ja, ali pa recimo samo oba lastnika?
4. Kaj vas največkrat zmoti oz. kaj so največje hibe in nevšečnosti pri avtorski pogodbi v praksi?
5. Zakaj dejansko ljudje odpirajo s.p., če bi lahko delali preko avtorske pogodbe in jim nebi bilo potrebno plačevati še prispevkov oz. bi si jih takrat ko bi hoteli ali pa bili sploh dovolj kredibilni?
6. Lahko delaš preko avtotske pogodbe imaš status študenta in še delaš preko študenta?
7. Ali je kakšna ovira glede na to da spadajo v dejavnosti, ki jih dovoljuje AP kultura, literatura, oblikovanje in znanost, če pod avtorsko pogodbo delaš spletne strani, grafično oblikovanje ali programiraš kakršnekoli aplikacije (neglede na platformo)
8. Kolikšne so provizije AP, ki jih pobere agencija? in se še poleg njihove provizije plača od zaslužka avtorja 20% davek, ali je to potrebno plačati naročniku ali prejemniku tega zneska?

Hvala vsem, kakšno dodatno mnenje ali praktični namig od vas nebo niti slučajno odveč, bi pobrskal po netu za zgornjimi vprašanji ampak je takšen kaos, da ne najdem pravih odgorov.

popster ::

Za avtorsko pogodbo ne rabiš spja ne doo ja. To je edino kar vem, aja pa delam preko avtorske pogodbe:D

Kurzweil ::

poleg vseh ostalih vprašanj, me predvsem zanima, ne če moraš imeti s.p. ali d.o.o., ampak če lahko poleg s.p.-ja in d.o.o.-ja delaš še preko avtorske pogodbe?

joze67 ::

1. Avtor. Ta je fizična oseba (AFAIK), torej doo ne more nastopiti kot avtor. Siceršnje dejavnosti avtorja načeloma ne vplivajo (lahko pa ga vežejo druga pogodbena razmerja, npr konkurenčna prepoved)
2. AAS je pooblaščena za vodenje registra del. Zakaj potrebuješ agencijo?
3. JU začasno ne sme sklepati avtorskih pogodb, ker financer pričakuje, da se bodo sredstva v ta namen bistveno skrčila. To nima nobenega vpliva na pravne ali fizične osebe, ki niso v lasti države oz. država ni njihov ustanovitelj. Pravno gledano tudi na te druge ne.
4. Koga pravzaprav moti kaj? So to vprašanja nekoga, ki bi nekaj delal po avtorski pogodbi pa ne ve, kaj in kako, ali test?
5. Temelj avtorske pogodbe je avtorsko delo. Ko preveč raztegnejo definicijo avtorskega dela, oblast v obliki davčnih ipd inšpektorjev to opazi. Poleg tega prispevki niso samo parazitska stvar, ampak prinašajo določene pravice. Na sp/doo lahko obesiš določene stroške, ki jih avtor težje uveljavlja.
6. Temelj za avtorsko pogodbo je avtorsko delo. "Delati preko avtorske pogodbe" ne moreš, ne v tej obliki. Status avtorja (študent, delavec, brezposeln, upokojen, mrtev) ni pomemben.
7. Grafično oblikovanje in programska koda sta klasična primera (modernih) avtorskih del.
8. Avtorska pogodba sama po sebi nima provizij. Provizijo plačaš posredniku (npr avtorski agenciji) za opravljeno storitev - karkoli že ta je in višinio urediš s posrednikom. Provizija nima zveze z davkom - kot npr tudi račun za elektriko in internet ne. Avtor torej od prejetega honorarja plača akontacijo dohodnine in naslednje leto še poračun. Kdo v imenu avtorja (če ta ne zna) nakaže ta denar, je spet nepomembno.

msjr ::

4. Kot je že rekel slon ali sadež, moto življenja "neto, na avtorsko". Pred podpisom pogodbe naj bo obema stranema jasno, o katerem znesku se pogovarjata neto ali bruto, da ne bo jok ali stok v smislu:

Avtor: "Evo, pa je fertik deu, dejmo zdej končno to avtorsko podpisat..."
Firma: "Evo avtorska, podpiš pa damo stvar onlajn."
Avtor: "Ampak tlele je pa napaka v cifri!"
Firma: "Saj smo rekli 2.500€ na avtorsko, kaj se pritožujete!???"
Avtor: "Ja tlele piše malo čez 1.900€, to ni tko kot smo se zmenili!!!!!!"
Firma: "Saj smo govorili o bruto znesku, dejte no nehat težit..."

Za vse ostale točke se večalimanj strinjam z joze67

Kurzweil ::

1. točka, ki govori kdo lahko koristi avtorsko pogodbo je malce preveč obsežna. D.o.o. nemore koristiti avtorske pogodbe ker je pravna oseba, s.p. pa je fizična oseba, to pomeni da bi kot "lastnik" s.p.-ja lahko še poleg delal z avtorsko pogodbo?

St235 ::

1. Mešaš dve stvari. Joža s.p. kot pravna oseba ne more delat preko avtorske. Joža kot oseba pa lahko. Tudi če ima odprte tri spje in 12 d.o.o.jev. Bistveno je da pri avtroski pogodbi avtor vedno nastopa kot fizična oseba. Tako je tudi lastnik d.o.o. fizična oseba in lahko sklepa avtorske pogodbe. Ne obstaja možnost, da bi avtorsko pogodbo sklenila pravna oseba kot avtor. Naročnik pa seveda je lahko tudi pravna oseba.

Torej edini status, ki ga rabiš je da si fizična oseba, ki mu ni odvzeta pravna sposobnost. Ni pa nikakršnih omejitev glede statusa (študent, brezposelen, zaposlen, upokojen,...). Edino, kar te lahko ovira so konkurenčne prepovedi in klavzule trenutnega delovnega razmerja.


2. ASS poleg registra del nudi tudi support avtorjem. V primeru, da sklepaš avtorske pogodbe z fizičnimi osebami ali tujci kot naročniki (pa tudi številni manjši d.o.o.ji s.pji, ki imajo zunanje računovodstvo) lahko plačilo urediš preko ASS. Le ta vzame svoj delež, vendar pa potem poskrbi da je akontacija pravilno vplačana. Naročnik pa dobi zgolj račun, kot za vsako drugo storitev.

3. Avtor je VEDNO fizična oseba, tako, da sva d.o.oja ne moreta nikoli sklenit avtorske pogodbe. V JU je trenutno zaradi krize administrativna prepoved sklepanja avtorskih pogodb. To ne pomeni, da zakon ne dovoljuje sklepanja avtroskih pogodb ampak zgolj to da JU tega trenutno ne dela.

4. Avtorska pogodba je za moje pojme najbolj fleksibilna oblika dela, ki je praktično neobdavčena (razen kot dohodek se upošteva pri dohodnini). Na inteligentnega avtorja je dejansko cenejša od študentskega dela. Seveda pa za razliko od klasičnega deovnega razmerja ne nudi socialne varnosti (prispevki, dopust, pokojnina).

5. Kot avtor lahko zgolj uvajaš normirane stroške v višini 10%, kot s.p./d.o.o. te omejitve ni. Ravno tako periodičnega dela iz katerega ne izhaja neka avtorska kreacija ne moreš opravljat preko avtorske pogodbe.

8. Tarife ASS so objavljene tukaj: http://www.aas.si/tarife/index-tarife-f...
DDV nima veze z konjskimi dirkami, ker ASS računa ddv samo na tisti procent, ki ga oni vzamejo (3-6%). DDV na celoteno vrednost se obračuna zgolj, če je avtor zavezanec za DDV.

Račun vedno plača naročnik, na koga se pa te zadeve prevalijo je pa odvisno od avtorske pogodbe. Vedno se namreč mora določit ali BRUTO ali NETO znesek in tudi jasno napisat kateri znesek je v pogodbi. Če se dogovoriš za NETO, potem bo ASS izdal tak račun, da ko bodo odvedli akontacijo in pokrili vse stroške tebi kot avtorju nakazali točno NETO. Če se dogovoriš za BRUTO pa bodo naročniku izstavili račun za točno tak znesek, ti pa boš dobil nakazano neko vrednost, ki ostane po plačilu dajatev.

Inteligenten avtor se vedno dogovarja za BRUTO znesek, ker je ta najbolj merodajen in je do naročnika najbolj korekten, ker že v narpej točno ve koliko bo zadeva stala. Nenavsezadnje tudi kupca v trgovini ne zanima kaj vse je v ceni izdelka, ki ga kupuje. Vprašaj se kako bi se počutil, eč bi zravn jogurta pisalo: 1€+25% pri čemer se upoštevajo 10% normirani stroški in se na davčno osno prišteje 3% provizije, ki je obdavčena z 20%DDV medtem ko je davčna stopna za jogurt 8,5%. Pa si izračunaj kolk stane.

Za podjetja to sicer ni tako drastično, ker nenavsezadnje imajo računovodstvo je pa še vedno bolj transparentno. Jaz vedno poslujem samo in le z BRUTO zneski.

Velika zmota pr avtoski pogobi je ta, da je avtorska obdavčena z25% davkom. To je neumnost leta. PRi avtorski zgolj plačuješ akontacijo dohodnine, ki se na koncu leta poračuna. Od tukaj tudi izhaja večna zmota, da je študetsko delo cenejše, ker se te akontacije ne palčuje. Če pa ti nekdo ponudi 5000k€ BRUTO pa ti bo kot avtorju na koncu leta več ostalo od avtorske kot od študentskega dela.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

kivi113 ::

Obstaja še avtorska agencija http://www.avtor.si/ , več jih pa ne poznam. Imajo tudi kratek faq na strani, kjer piše

Kaj je avtorska pogodba?
Avtorsko delo je individualna intelektualna stvarite v s področja književnosti, znanosti in umetnosti, ki je izražena na kakršenkoli način. Avtor je fizična oseba, ki ustvari avtorsko delo. Avtor mora zadoščati tudi naslednjim pogojem:

ni zavezanec za DDV
ne opravlja registrirane dejavnosti
avtorski honorar ni v zvezi s sedanjo ali preteklo zaposlitvijo

Na začetku avtor in naročnik avtorskega dela skleneto pogodbo. Bistvo avtorske pogodbe je prenos določenih avtorskih pravic na naročnika, da lahko le-ta stvaritev uporabi za svoje namene. V kolikor avtor izpolnjuje zgornje pogoje, lahko avtorske pogodbo naroči pri nas na telefonu ali preko spleta (povezava). Pogodbo si lahko ogledate tukaj. Po končanem delu izstavimo račun. Avtor d.o.o. se obvezuje, da bo poravnal vse davčne obveznosti, ki izhajajo iz avtorskega dela. Stroški naših storitev grejo v breme naročnika.

Okapi ::

Avtorska pogodba je za moje pojme najbolj fleksibilna oblika dela, ki je praktično neobdavčena (razen kot dohodek se upošteva pri dohodnini).
To ne drži. Obdavčitev, oziroma obremenitev s prispevki, je odvisna od statusa avtorja.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

mirancar ::

študentsko delo:
firma ti nakaže celoten bruto
+ 10% da firma študentskemu servisu
na koncu leta te še čaka dohodnina

avtorska delo:
firma ti nakaže neto + akontacijo dohodnine (neto+akontacija = bruto)

redno delo:
22% gre v prispevke + tvoj neto + akontacija dohodnine (to skupaj = bruto)
+ firma plača še dodatni prispevek (10% bruta?)

a je še kaj tukaj ? nobenih prispekov nima firma z tabo pri avtorski?
potem je avtorska tistih 10% cenejša od študentske...

St235 ::

Okapi cilja na prispevke, ki jih moraš plačevat v priemru, da je avtorska pogodba edini način preživljanja.

To seveda zadeva zgolj tiste ki jim je avtorska pogodba edini način preživlnaja.

V primeru, da imaš prispevke pokrite iz druga naslova je tako kot si napisal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Yohan del Sud ::

Meni se zdi, da tu bolj primerjamo načine zdaj obstoječega malega dela, oziroma dela za manjše zneske na večih ravneh. mirancar je lepo povzel, sam dodam še za s.p po njegovem vzorcu:

S.P.:
Napišeš račun, (lahko tudi z ddv, če delaš samo z zavezanci zna sploh bit dobra ideja, tudi če ne zaslužiš minimalca za obveznega zavezanca (25000 eur letno)).
Kasiraš.
Razporejen si v plačilni razred za plačilo prispevkov (jih plačaš).
Plačaš davek na dobiček = dojajdnina (če ga imaš dovolj).
Če nisi baš stručko plačaš tudi za vodenje knjig na različnih ravneh ...
Uh, pravzaprav ni tak enostavno, tričetrt stvari tu v bistvu sploh ni ekzatnih ... Tole gor ne štima niti v 20% primera vseh s.p-jev ...

/Ej, a kdo ve kje bi našel kakšnega računovodja samo za bilanco delat in kakšen resen davčno računavodski nasvet tu in tam ....
www.strancar.com

Okapi ::

Po mojem ti marsikateri računovodski servis naredi samo bilanco, vsaj če mu prej pokažeš, da znaš vodit knjige.

O.

Yohan del Sud ::

Vem, ampak niso tak pogosti, sem ugotovil. Več ko precenjenih hamburgerjev (paketov) jih večina ne nudi (oziroma jim je pod standardom imeti stranke z 200 eur zaslužka na komad letno). Če ima kdo drugačen info naj piše na ZS.
Daj, da ne kradeva teme, se bom oglasil kdaj še kje v drugi bolj namembni temi, če bo še interes ... Nazaj na malo delo.
www.strancar.com

user4683 ::

Kakšni (in kateri) pa so prispevki, če preko avtorske pogodbe delaš kot brezposelna oseba?

kamuee ::

ja mene tut zanima kakšne vse dajatve morš prek avtorske plačat v % če dobiš honorar cca 5000€. kolk gre od tega za ddv in ostalo???? Da vsaj vem kolk me država vpali po žepu oz. po honorarju, da lahko vidim končni znesek, ki naj bi ga dobil na koncu ven.

prosim za nasvet
AutoCAD MAP 3D DWG Designer (Mechanical, Electrical)

Yohan del Sud ::

3875 je končni znesek. Če seveda govoriva o enkratnem znesku na letni ravni. Če je to tvoj edini prihodek, mislim da dobiš še nekaj nazaj pri dohodnini. Ampak ne dam roke v slane kokice za to, ker se na ta del ne spoznam več toliko

KLIK!
www.strancar.com

Zgodovina sprememb…

fosil ::

Ampak ne pozabit da gre tukaj samo za akontacijo dohodnine, poračun pride na koncu leta, končni znesek je tako odvisen od tega koliko si imel še ostalih prihodkov.
Tako je!

jernejl ::

Tako je. Od 5000€ bruto dobiš izplačanih 3875€. Vendar te po koncu leta čaka še poračun dohodnine. Koliko denarja ti bo od tega dejansko ostalo je torej odvisno od tega, koliko boš v letošnjem letu imel vseh dohodkov, ki štejejo v dohodninsko osnovo. In pa od olajšav, ki jih lahko uveljavljaš pri dohodnini (otroci, invalid, študent).

V "najboljšem" primeru (če je to tvoj edini tak dohodek v letošnjem letu) boš naslednje leto od države dobil vrnjenih tistih 1125€.
V "najslabšem" primeru (če imaš več takih dohodkov in prideš v najvišji dohodninski razred), boš pa naslednje leto moral na račun te avtorske pogodbe doplačati še 720€ dohodnine.

kamuee ::

hmm zanimivo, da te državni pedri, da ne morem lepše rečt te zmer na haklc dobijo, da ti nakonc država pol torte pobere, sramota, to je res samo v naši državi.

Zanima me pol kolk bi okvirno mogu plačat od teh 5000€ če upoštevam še svojo plačo poleg?? Ženska mi nikjer ne dela kr itak šihtov ni in bom popizdu pr te delodajalci sam še na mimo zavoda zaposlujejo. Pa me zanima če se mi splača njo prjavt kot vzdrževanga člana sam ne vem če ima to vpliva kej, kr nisma prjavlena na istem naslovu? Ima kdo kakšno idejo??
AutoCAD MAP 3D DWG Designer (Mechanical, Electrical)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kamuee ()

knesz ::

Okapi je izjavil:

Po mojem ti marsikateri računovodski servis naredi samo bilanco, vsaj če mu prej pokažeš, da znaš vodit knjige.

O.

Če misliš, da znaš voditi. Ker če res znaš voditi knjige, potem znaš tudi sam narediti bilanco.

Okapi ::

To pa seveda ni res. Eno je prepisovanje podatkov iz računov v tabelo, nekaj precej drugega pa izdelava bilanca.

O.

knesz ::

Okapi je izjavil:

To pa seveda ni res. Eno je prepisovanje podatkov iz računov v tabelo, nekaj precej drugega pa izdelava bilanca.

O.

Točno to je moj point.
Vodenje knjig ni samo prepisovanje podatkov iz računov v tabelo, ampak še kaj drugega. Dober računovodja ti bo znal najti še en kup olajšav, in ti med letom znal tudi svetovati. To je pa nekaj, kar ti lahko prinese več prihranka, kot je pa mesečni strošek računovodja :) In tisti, ki zna dobro voditi knjige, zna tudi narediti bilanco.

fosil ::

Pri enemu s.p-ju ki izstavi en ali dva računa na mesec prav veliko olajšav ne boš našel.
Tako je!

krneki0001 ::

knesz je izjavil:

In tisti, ki zna dobro voditi knjige, zna tudi narediti bilanco.


Tudi če ti jo že uspe narediti, kako pa jo boš oddal? Oddaja se samo še elektronsko in še to moraš biti certificiran za tako početje.

Težko verjamem, da si bi nekdo, ki s tem ne dela vsak dan, sam napisal bilanco, ker se še tisti, ki vsakodnevno delajo s tem, lovijo zaradi bebastih zakonov in kapric ljudi. Uglavnem ni tako enostavno, kot se sliši in tudi če imaš vse knjige porihtane, boš hitro naletel na težavo, ki je ne boš rešil.

Žena dela te zadeve, pa vem koliko se namuči, da spravi skupaj "želje" firm in sp-jev s tem, kar mora biti v bilanci in da potem ne zavrnejo na dursu/ajpesu (al kjerkoli že to sprejemajo), ampak da tudi tam sprejmejo in da je res vse tako kot mora biti.
Da ne govorimo, da se 3 mesece v letu samo bilance dela (od januarja do konca marca je v službi tudi po 16 ur na dan, da "sfolgajo"). Imajo pa trije zaposleni okoli 100 firm, za katere vodijo papirje.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

fosil ::

Oddaja se samo še elektronsko in še to moraš biti certificiran za tako početje.

Za elektronsko oddajo res rabiš certifikat, ampak to ne pomeni da moraš biti certificiran :)
Sicer je pa precej odvisno od človeka.
Nekemu ekonomistu zadeve ne bo težko osvojit.
Kakšen mizar ali vodovodar pa bi imel verjetno več težav.
Veliko pa je tudi odvisno od dejavnosti in obsežnosti posla.
Je razlika če opravljaš samo storitve za nekaj naročnikov in izdaš par računov na mesec, ali pa če imaš recimo trgovino in moraš zraven upoštevat še zaloge, imaš zaposlene...
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Podjemna ali avtorska pogodba?

Oddelek: Loža
253504 (1922) billy
»

Fleksibilnejša oblika samozaposlitve (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21540220 (35057) kkk7
»

Avtorska pogodba, vprašanja

Oddelek: Loža
4110049 (8681) LeQuack
»

Izplačilo honorarja - kako?

Oddelek: Loža
266226 (5436) Tarzan
»

Postal bom podjetnik, kako naprej (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5522959 (17591) K0K0

Več podobnih tem