» »

Varčevalni ukrepi vlade

Varčevalni ukrepi vlade

Temo vidijo: vsi
««
70 / 91
»»

donfilipo ::

Avstrijska ekonomska šola, nima z Avstrijo in povojno njeno politiko nič skupnega. Ker sem videl, da je nemogoče, da bi nekdo bil tako zabit, da bi to verjel (se pa simtpomatično ponavlja:) in kljub temu služil denarce (osnovni parametri opravilne sposobnosti:), velja napolniti pištole makar na partizanski proslavi!

AEŠ ... razen da so jo naciji izgnali in da so von Mises, Hayek kot glavna imena, imeli - Hayek: delček judovskih in čeških genov, njegov mentor von Mises, pa je tako ali tako bil jud. Zato so nacizem zavrnili in pristali v USA. Friedmanovi predniki so sicer ravno tako deloma iz prostora avtroogrske, a on sam je pa že rojen američan....Avstrijska Ekonomska Šola razen korenin prednikov, z Avstrijo nima NIČ! Ali enako kot jaz8-)

Vse naštete države zahodne civilizacije (Francija, Švedska, Nemćija, Danska, Avstrija), se reče razvite Evrope, imajo bolj ali manj super socialno državo. Z univerzalnim zdravstvenim kritjem tudi za revne, in spodnjo mrežo za zelo revne in nesposobne po kateri le-ti ne morejo čepeti pod mostom lačni v mizeriji. Po njih se je zgledovala tudi naša ustava!

In avstrijska šola kor laisez-faire zagovornik filozofije, je načeloma proti temu!

Socialna država debeli budget, veča davke,in postaja nekak skrbnik za uboge, na račun davkoplačevelacev in premožnih..., ki naj bi reveži plačevali ogromne davke državi. In po teh deželah, ja tudi Avstriji, dejansko je tako. A se včasih tudi znajo odpeljati v Lichtenstein, ali kak dolar tudi skriti pred dacarji in ga naložiti v Švico. To jim škrtim, kot so, da več zadovoljstva (saj so nategnili stadt), kot jim ga katerikoli Evro, ki ga zapravijo8-). Sem imel nesrečo spoznati osebno par takih spak karakterja. Angleži temu rečejo mises in nekako se zazdi, da se angeli in zlodej nekako igrajo na očiten način....ljudje pa slepi tavamo v nevednosti:))

Globalno pa so švabi redoljubni, verjamejo tako v parlament in zakone, kot so v firerja:) in se ubadajo predvsem z ustvariti, filozofija jih pa NE zanima. Na srečo nekaj modrih filozofov kljub temu imajo, ti vedo kaj je židovska evropska šola;(( in tako se zgliha>:D. Torej večje svinjarije in kupleraje peljejo, bolj so redoljubni in po zakonu! Ne bi verkel, če ne bi videl. Sliko kazi dejansko nekdaj prosluli bohemski (češki) in balkanski moment avtroogrske:) Če smo malo samo-naciji v analizi, da se poenostavijo njihove realne prednosti.

In nazadnje?
Zunanji dolg vlad (to je socialistična poraba, ostalo so pa lahko prezadolženi tudi privatniki:) teh Evropskih držav, je v povprečju daleč preko zadolženosti Slovenije v %GDP in procapita, ki je izpadla nekako nesrečno sumljiv balkanec podoben grku8-) Če pogledamo listo, so na dolg/capita pri vrhu ravno najbolj glasni promoterji trenutne fiskalne discipline! Pomeni fino so se poredili, najedli in nabrali vsaj privatne rezerve in potenciale, ker oblast se tako ali tako neprestano v Eusariji menja in se zdaj derejo...zdaj bomo pa šparali;((

Še nekaj bi se dalo opaziti. Pri teh tudi (nekateri samo po gobcanju:) zagovorniki Friedmana recimo Brazilci, Singapur, USA in še kdo, niso boljši od slovencev....nasprotno..veliko slabši so. Verjetno ravno od tod nuja po restrikciji. Brazilija postaja kot razprodaja nepremičnin in ozemelj, tudi raj za Slovence, ki imajo tam poleg rjavih riti na izbiro poceni (zaenkrat:) hiše in parcele. In verjetno je kak guzman polu švabske mentalitete tako od oka ugotovil, da slovenci lahko sočno malo pobelimo zagorelost tam naseljenih8-) Plus tega kokica in podobno teče u sve strane;((

Ampak v jedru pa veliko vprašanje VSEENO ostane. Dolg JE problem. IN vračali ga bodo zanamci. To je priznal sam Stanovnik. Kar je poudaril je, da ne na račun najrevnejših in tistih, ki trudoma komaj zaslužijo, da preživijo skozi mesec! In sem rekel: 'evo stari partizan še vedno zna misliti ali vsaj preliti toplejšo besedo kot fajmošter'. To pa veliko pomeni!

Ker popolnoma identično razen par detajlov okoli davka (kjer je s pištolo izstrašil rado kot friedmanovec:)..namreč govori in zagotavlja tudi Ivanova podoba in program! Prepiri pa so okoli zelo drobnih detajlov in mračnih senc iz preteklosti.

Se reče izven neoliberalizma in izven sodobne realne problematike.

Partizani, domobranci in ostali8-)

In v to skoraj 70 let staro godljoi se skuša danes razpolirati od anarhistov do fašistov, od neokeynesijancev do neoliberalov....le nekatere največje obetajoče pogojno rečem ideologije prihodnosti, pa tam res nisem videl!

Pa ne mislim na domobrane;(( Bolj široko. Veliko bolj široko. To Stanovniku ne da misliti, komu od prisotnih na proslavi pa bi moralo!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

krneki0001 ::

Država brez priklepanja na zgodovino je boljša, kot država, ki se v vsem zgovarja na zgodovino!
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Karaya 52 ::

Spin z dolgom sem pricakoval, prvi ga lahko odplacujejo, drugi pa ne. Detajl! ;(( Fenomen podpisovanja kreditnih pogodb v soboto in pljuvanje cez bancni sistem, bonitetne agencije in "diktat kapitala" v nedeljo mi je tudi popolnoma jasen, Kurnikova deco (tm). Ali pa govoriti o prerazdeljevanju ustvarjenega, ziveti na privilegijih, ki nanesejo na mesec cez 5000€ neto. Stari Brkonja (tm). Pa za deco ga skrbi! Ah... kaksna dobricina! On na mesu, ostali pa na zelju...

"Mansjega" problema ideje ekspanzivne fiskalne politike Keynesa ne bomo tako hitro pometli pod preprogo. Ne bo slo, pa ce se fani se tako trudijo. To je Merklova skupaj s german-like drzavami torpedirala. Temu gre zahvala da ne poslusamo vec o skandinavskih pasnikih, ker je trava postala nekoliko grenka. Omenim se freedom indeks... Skandinavija? Say what? Kot iz tistega vica, ko gre Mujo v Kongo Volvote stancat.

Gregor P ::

donfilipo je izjavil:

(saj so nategnili stadt)

die Satdt=mesto, der Staat=država; čisto tako mimogrede; v ničemer ne vpliva na sporočilnost tvojega komentarja (smo vsi razumeli, da si mislil državo, pa tudi če ne, so bile tudi mestne države itd.):)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Karaya 52 ::

V koncni fazi sploh ni potrebno palamuditi na teoretski ravni, najbolj ucinkovito je pribiti neimaginarno kajlo. Primer, pljuvas drzavo A, kako jo neoliberalizem unicuje, kako je drzava B boljsa, ker se upira temu konceptu in da bo B povozila A.

Potem pa vstavis pod A Slovasko in pod B Slovenijo ter za konec prilimas novico:

Slovaška proizvede največ avtomobilov na prebivalca na svetu

Največji evropski proizvajalec avtomobilov Volkswagen, južnokorejska družba Kia Motors in francoski PSA Peugeot Citroen so lani v tej državi proizvedli 639.763 vozil


Slovaško gospodarstvo naj bi letos zabeležilo najvišjo rast v območju evra. Napovedano je namreč, da se bo slovaški BDP okrepil za 2,3 odstotka

Mr.B ::

Ampak v jedru pa veliko vprašanje VSEENO ostane. Dolg JE problem. IN vračali ga bodo zanamci. To je priznal sam Stanovnik. Kar je poudaril je, da ne na račun najrevnejših in tistih, ki trudoma komaj zaslužijo, da preživijo skozi mesec! In sem rekel: 'evo stari partizan še vedno zna misliti ali vsaj preliti toplejšo besedo kot fajmošter'. To pa veliko pomeni!

Stanovnik z dvema pokojninama? : http://www.finance.si/351155/Stanovnik-...

Po zakonu seveda vse ok, samo naj pa sedaj pokaže svoj SOCIALNI čut do ubogih. F.O. Osnove mnogim niso jasne.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

donfilipo ::

Gregor P je izjavil:

donfilipo je izjavil:

(saj so nategnili stadt)

die Satdt=mesto, der Staat=država; čisto tako mimogrede; v ničemer ne vpliva na sporočilnost tvojega komentarja (smo vsi razumeli, da si mislil državo, pa tudi če ne, so bile tudi mestne države itd.):)


Ja se opravičujem radi dece.

Pišem kot furja, važen mi je tok misli...pravopis pa osel že 10 let prepuščam mašini, ki naj bi podrčrtala...pa podčrta toliko, da je resna ovira svobodi narečja in slenga, večino typov pa niti ne8-) Klinc je, če si utopist! Po mojih naukih, bi mašina za korekcije morala danes že deloma kuhati kavo:)...realnost pa je taka, da se ni nič premaknilo že kakih 5 let. Povem zato, ker idealistu in utopistu dejansko ne gre vsega verjeti. Amapk s kakšno bodico pa ponavadi le zadanemo velike in debele basatorje in ideološke laži:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Stanovnik je pač rdeči fajmošter. Če se ne motim, si jo to pozicijo celo hrabro izboril.

Če bi črni ustavili svoj mlin:)), bi pa nemara tudi rdeči nekako odpadel>:D Govorim o RKC in njihovi taktični obrambi ubogih slovencev skozi zadnja stoletja:)

Ok povedali smo že, da je to poceni klubska delitev, ki nima stika s precej resno realnostjo. Zapomnite si to!!!

Nekaj drugega pa so analize in primerjave primerljivega.

Povedali smo, da Avstrija ni sledila AEŠ (avstrijski šoli) in Fridemanu, pa je le zelo uspela. Tako da niti Arnoldu ni jasno, kako socializem lahko tako uspe:)...

Je pa res nekaj drugega.
Avstrijci pa le niso imeli komunistične partije 40-45 let na oblasti. Zato so deloma drugačni od nas...in imajo druge štartne pozicije.

Slovaki pač! Le da se na njih do nedavnega ni bilo treba zgledovati, ker so bili v vsem daleč za nami. Da jim bodo švabi pograbili Tatra mašinerijo, pa je že pred 25 leti vztrajno trdil moj pokojni oče, ko še niti ni bilo čisto sigurno, da bo res cel socializme šel zu grund. Meni. No njemu je bilo jasno že takrat VELIKO več!

Pa vseeno evo bom za nalašč za deco izbrskal tudi tiste Friedmanovske elemente (poleg ostalih), ki so privedli do velikega naskoka na tempo Slovaške, v primeri z ostalimi, posebej nami, nekdanjim wunderkundom8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Mr.B ::

donfilipo , sej je ok, vse banalizirmao, vsi so enaki..... Na dolgi rok služi to komu ?
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

donfilipo ::

Vsi smo enaki ni pridiga sodobnih fajmoštrov, če se ne motim.

Skrbeti za uboge, je mantra.

Easy to say, res če imaš kot pravijo 5k penzije.

Načeloma pa nihče več ne trdi, da smo vsi enaki.

Pogovarjamo se o tem, (jaz s friedmanovci in ne z Ivanom, ki ima dejansko kako besedo:)...ali je socialna država zlo...ali je dobro.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Mr.B ::

A oprosti, druga tema moram reči banaliziramo vse na nivo estradnih umetnikov
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

donfilipo ::

Ma saj so na nek način.

S tem da kak Jurij Zrnec ne verjamem, da zasluži toliko kot nek poslanec, neroden tumpelj8-), pa čeprav je zanesel v srca slovencev neskončno smeha in sonca, poslanec pa par pištol in nervoznih spogledovanj, češ kdaj začnemo z udarom8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

para! ::

Al je država socialna al ne... je verjetno odvisno od finančnega stanja države (in projekcij glede tega).

Al se samo napiše v ustavo "Mi smo socialna država" in hop, keš za socialo že raste?

lp
Death before dishonor!

donfilipo ::

To je seveda res.

A nikjer tudi ne piše, da ko smo šli iz socializma bomo pa uvedli avtrijsko šolo, da bomo kot Avstrija:))

Če ga bomo balinali po vseh možnih lopovskih in butalskih ovinkih, kakor smo naglo krenili v rally:)), nam pa jasno nič drugega potem ne preostane kot default in shock terapy ene vrste.

S tem da zna biti, da tako sirtaki spominov kot Grki, če jim je to lahko v pomoč, (nekaterim je bilo v veliko, kar se pozna v številkah v Švicarskih bankah:), pa izgleda ne bomo imeli nikoli! Velika večina!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Gregor P ::

donfilipo je izjavil:

Gregor P je izjavil:

donfilipo je izjavil:

(saj so nategnili stadt)

die Satdt=mesto, der Staat=država; čisto tako mimogrede; v ničemer ne vpliva na sporočilnost tvojega komentarja (smo vsi razumeli, da si mislil državo, pa tudi če ne, so bile tudi mestne države itd.):)

Ja se opravičujem radi dece.

Kot lahko jasno vidiš oz. prebereš, tudi sam nisem brez napak:P
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Karaya 52 ::

Nikjer ni tocnega koktaila politicnih idej, Slovenija je pa sploh ena posebna corba, ki se je baje zgledovala po skandinavskem modelu, od tega pa ji je uspelo implementirati najbolj represivne elemente kot so visoki davki. Ostalo se pac ni skladalo s commie memom in je bilo ignorirano, npr. odnos do zadolzevanja. Isto velja za zakonodajo, prepisano iz Berlina, ko pa gremo gledat podrobnosti se vidi, da so pobrali samo tisto kar je eliti takrat ustrezalo. Da je neka model uspesen samo zato, ker neka uspesna drzava vsebuje enega izmed njenih elemntov je lahko podobno starsu, katerega otrok sedi na rezervni klopi, ekpia zmaguje, on si pa domislja kako kljucen je sin za reprezentanco.

Konkretno se to lahko nanasa na ekomske razlike med sloji, kjer je nasa drzava v samem vrhu v minimalnih razlikah, pa se kljub temu spreminja v eno vecjih kloak Evrope. Prakticno vse drzave tega sveta imajo vecje razlike in vse ki so pred nami imajo razkorak med sloji vecji. Ta nasilni ekonomski egalitarizem ne vodi nikamor in je pomemben dejavnik, ki je prispeval k danasnji sliki. Tistim, ki so brez premozenja ne preostane drugega kot migracija, kjer so vecje moznosti da naredijo vertikalno odcepitev v visji ekonomski razred. Ce si tega seveda zelijo, nekateri se radi pacajo v kisu, to je potrebno vedeti in to je masa brezambicioznih srak, ki se vesijo na zeljne pobega iz vecne sivine.

Ce kdo na hitro isce razliko med mojimi posti in posti "socialnih pravicnikov" takoj vidi, kdo zganja negativno selekcijo in siri zavist med ljudi. Ponavadi so v tekstu takoj omenjeni pijanci s pistolami ali pa kaksna krilatica "bogati bogatijo revni obratno". To so tiste srake, ki se vesijo za vsako okoncino, v soboto podpisujejo kreditne pogodbe v nedeljo pa mahajo s srpi, kako zleht da financni sektor je.

donfilipo ::

Ce kdo na hitro isce razliko med mojimi posti in posti "socialnih pravicnikov" takoj vidi, kdo zganja negativno selekcijo in siri zavist med ljudi. Ponavadi so v tekstu takoj omenjeni pijanci s pistolami


Aja?

To da te napizidimo, ker neprestano bašeš z očitnimi bedarijami, kot je Avstrijski model je posledica, avstrijske šole, pa ni v redu?

Pištole in depresijo med ljudi širijo neumne socialne razlike.

Nepoštene! In idiotizem in neznanje na splošno.

Vztrajanje da je za naš failure kriv davčni sistem in ne recimo popoln polom načina privatizacije. Se reče ne svetovno butasto lokalno tajkunstvo, ki je firme uničevalo in dodatno izčrpavalo, ampak zgolj davčni sistem.


Od tod bes in pri nekaterih nemoč.

Je pa seveda res, da pa sam gini, ali večji gini (razlike v plačah), v kolikor pri tem ne naraste masa pod minimumom revščine...pomeni ponavadi lahko tudi dobro.

V Sloveniji je na žalost ob tako enolični masi plač, padec teh kar kmalu lahko katastrofa za procent pod minimumom revščine. Ker je veliko ljudi na robu.

Slovenija se je zgledovala po evropskem modelu in ne specifično skandinavskem. In davki v Sloveniji niso bistveno drugačni od nekega splošnega Evropskega socialnega modela, so pa večji od pri recimo osebnih davkih (premoženje, dohodek:) in to res obilno od recimo Slovaške.

In če boš začel zmerjati s 'socialnimi pravičniki' vse, ki se trudijo pokazati vsaj del prave resnice in v življenju niso podpisali kreditne pogodbe, lahko pa še kakšno zmerljivko dobiš nazaj. Jih je na pretek! Če kaj, teh pa ne primanjkuje.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Okapi ::

Tistim, ki so brez premozenja ne preostane drugega kot migracija, kjer so vecje moznosti da naredijo vertikalno odcepitev v visji ekonomski razred.
In, kako kaj napreduje migracija in vertikalna odcepitev? Zelene karte še vedno nočejo dati?

O.

donfilipo ::

In kako izgleda sociala po slovaško?

Najprej sem šel gledat ustavo. Nikjer tistega famoznega slovaška je socialna država. Vse ostalo...pa je dokaj podobno naši. Pomeni da gre za sodobno liberalno, pravno in demokratično regulirano državo.

Pa vendar nekaj namesto famoznega 2.člena pa vendarle je.

Takole gre in me spominja celo na še hujšo jugo ustavo!

(3) Citizens have the right to work. Citizens who are unable to exercise this right through no fault of their own are provided for materially by the state to an appropriate extent. The conditions will be defined by law.


Državljani imajo pravico do dela. Državljani ki niso sposobni opravljati te pravice in to ne po lastni krivdi, so preskrbljeni materialno od države v primernem znesku. Pogoji so določeni z zakonom.

Tole vsekakor je veliko bolj podobno yu-ustavi iz leta 1974.

Ampak dobro sem šele začel razpletat klopčič. ex-yu v jedru tito-socialistična dikcija in Friedman? Konec koncev zakaj pa ne. Tudi činezi imajo na oblasti partijo in baje enega najtrših kapitalizmov za široke mase, kar jih svet pozna.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

The economy of the Slovak Republic is based on the principles of a socially and ecologically oriented market economy.


Socialno orientirana tržna ekonomija?

In Friedman?

Da ne bo na koncu res samo tisti flat tax personal rate 20% in aleluja...kar pomeni raj za 4958.. srečnih bogatašev, ostalih se pa v bistvu ne tiče?

In če to res pokrene pošteno podjetništvo...potem lahko vse cvetlice sociale v jedru ostanejo in so v zasnovi celo močnejše artikulirane, kot pri nas?

Pa jebemti naj ga vraga imajo, ta flat tax rate, samo se bojim, da je problem v tem, da nekaj dejstev kaže, da so naš problem svetovni gangsterji:)) in ne sposobni pošteni podjetniki, ki bi ta višek osebnega kapitala pametneje investirali od države. Mar ne?

Morda se pa tu res motim in poznam po vesoljskem slučaju res ravno napačnih 200 poslovnežev8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

para! ::

Kaj sploh pomeni ta stavek v naši ustavi, "Slovenija je socialna država"?

A si narobe razlagam, če to razumem kot: imamo nek safety net, če ti kdaj spodleti, da boš življenjsko ogrožen, te bomo zdravili in nahranili na račun vseh, ker nočemo, da umreš, za ostali luksuz boš pa sam poskrbel?

Se pravi je relativno enostavno potem določit socialne transferje, ne. Če maš na eni strani projekcijo koliko lahko efektivno pobereš davkov preden se folku sfuca in te štihne, na drugi pa kratkoročna pričakovanja glede potrebnih socialnih sredstev za tiste (in samo za tiste), ki rabjo safety net in ne bojo trpel pod mostom v miru, ampak pred tvojimi vrati s palcami, potem ni lih atomska fizika določit kaj od "sociale" si lahko privoščiš. Ja, Aljaska si lahko privošči UTD, ampak oni majo nafto, mi je nimamo.

Socialna država naj bi torej zagotavljala tiste nujne stvari (ne rečem, da je to samo zdravstvo in sociala), glede ostalih potreb pa naj vsak razpolaga s svojim denarjem (ki ga je več, če ni treba od oka pavšalno metat denar za "luksuz vseh"), al ne.

Flat tax je pa pravična stopnja, ker vsak plača enak procent, ne glede na to, koliko zasluži. Samo, ker je kao nepravično, da ima tisti, ki več dela, več denarja, potem se ta "nepravičnost" plača z različnimi davčnimi stopnjami. Socialne razlike torej niso nepravične, če tisti, ki imajo več, tudi plačajo več davkov.

lp
Death before dishonor!

donfilipo ::

Saj pravim, da sem sam še rahlo bolj radikalen komunist:)) in sem za enake davke za vse. Enak Znesek!!!!

A na žalost to tako prebrne cel sistem že od začetka na tla, da do stopnje, ko to začne delovati kot VELIKA sociološka uravnilovka, ..dosedaj še nevidena, sploh ne more priti:).

Kaj točno pomeni socialna država? Da ti nek res minimum je z zakoni in ustavo je zagotovljen, Kaj več informacije je pa potrebno pogledati v toni zakonodaje za vsako državo posebej.

Načeloma pa neka razlika vendarle naj bi bila, če teh socialnih klavzul ni v ustavi, ali če so. Upam vsaj:))

Lahko pa bom z globljim brskanjem še debelo presenečen. Namreč da strogi minimum nekateri držijo v lokalnem cerkvenem odloku, in je ta večji od tistih, ki ga držijo na drugem mestu v ustavi:)

In še za Slovaški čudež:

Flat tax rate 19 per cent for income, corporates and value added tax led Steve Forbes to call Slovakia an 'investors paradise'
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

GregiB ::

Obetajo se novi davki... sploh je dober tist o novi davčni stopnji na davek na dohodnino... sprva se je govorilo, da se bo dvignil prag za 41% stopnjo in uvedel 50% za tiste z zelo visokimi plačami... Zdaj nekako dvigovanja praga za 41% ne omenjajo več, 50% pa bodo verjetno nastavili le pljunek višje... Uravnilovka all over again...
Na koncu bo tako izgledalo, da bo imel generalni direktor ene firme sicer 3K € višji bruto od svojega podrejenega a bo v žep dal za gajbo pira več...
... in potem bodo šle uprave večine družb v Avstrijo...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: GregiB ()

donfilipo ::

E tu pa moje znanje in brskanje odpovesta.

To so pa že detajli izven radarja povprečnega ljubitelja modrosti:))

Te davke predlaga sedanja desna vlada, kjer nekako na daljavo sodeluje tudi rado...kot Friedmanovec:))

Priznam, iskreno, da mi bo to jasno moram pa še mal prebrat...ali pa recimo se izstrelit v vesolje in pristat čez kakih 30 let, ko bodo nekako vse jasneje razložili nam nevednim računalniki8-)

Namen naj bi bil zmajšati primanjkljaj, in nekateri davki se investicij in investiranja dotaknejo manj, kot drugi. Tu nekje tiči zajec v grmovju:) Upamo lahko samo, da ni vseeno kakšne prevelike korelacije, ki povzroči, da bi res najsposobnejši bežali. Večina direktorjev (in pripadnikov tega >41% sloja...po mojem le ne bo pobegnila drugam, kot v bife:)... po mojem ugibanju.

Je pa res, da zelo sposobni modeli, ki znajo kreirati in ustvarjati res dobro, po takih ukrepih najprej dobijo v žep manj.... in potem, ker so res dobri, bežijo ali stanejo delodajalca več! Pomeni nekako dvorezno...na splošno.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

Te davke predlaga sedanja desna vlada, kjer nekako na daljavo sodeluje tudi rado...kot Friedmanovec
Eni bi rekli, da nima jajc, drugi, da je pragmatična.

Lepi neoliberalni načrti so znotraj koalicije trčili ob kriptosocialiste v SDS in NSi, in izven nje v prevladujočo levo-socialno usmerjenost slovenske javnosti. In potem so začeli popuščati pri načrtovanih ukrepih in dodajati populistično obdavčevanje tajkunov in luksuza, da bi pomirili ljudi. Nastal bo nek gnil kompromis, ki ne bo zadovoljil nikogar, niti ne bo pripomogel k izboljšanju stanja.

O.

Karaya 52 ::

donfilipo, vidis gozd, drevesa pa noces. Kako tipicno. Socialne razlike so posledica tisocih faktorjev, nepravicne je tako poenostavljena beseda za ves ta proces, da bomo dlje kar tezko prisli. Socialna neenakost, kaj to je, ker v Sloveniji se ima v mislih predvsem dohodek iz dela. S tem se manipulira na veliko, seveda pa na kvaliteto zivljenja vpliva se marsikaj kar radi izpustijo, saj jim pokvari preprost pogled na zadevo. Recimo nepremicina. Nekomu z minimalcem in nepremicnino je lahko veliko bolje kot nekomu s povprecno placo pa je brez vsega premozenja.

Aj... in tocno to sem imel v mislih z drevo-gozd prispodobo. Ker se govori samo o dohodkih iz dela oz. o razlikah ki bi naj bile vzrok "vsega gorja" so napletli neverjetno kompliciran sistem. Dovolj sofisticiran da te razlike obvladuje z grobo silo in s tem na zivljenje v "kasti" obsodi tiste, ki bi naceloma s placilom iz dela lahko realizirali svoje sanje. Et to je to. Gozd, dokler je druzba ok, bodo posamezniki znotraj nje stisnili zobe. Sorry, nikoli ne bom za to.

Pa upam da me Okapsi spet ne isce v tem postu. :))

donfilipo ::

donfilipo, vidis gozd, drevesa pa noces


Tako je! In to nisem nikoli tajil.

Ne da nočem...ne znam! Iz lufta.

Pravi problem je, ker se mi zdi, da tudi tisti, ki so dobro plačani za štetje dreves in njih poseko, vidijo in štejejo nekako še manj.

In to dobesedno za prava drevesa in v primeri.

Najprej gozd, potem vrste gozda, nato podrastje in tako do drevesa:))

Drugače pa...verjetno tistih, ki na črno in uradno sekajo in so vsak dan v gozdu...pa ga ne vidijo od zunaj...ampak samo posamična drevesa, ki so trenutni problem...pa tudi poznam kar precej. Dobesedno in v primeri8-)

Zaenkrat lovim pomanjkljive definicije gozda, za katerimi stojijo velike ekonomske šole. In potem počasi odkrivam, da eno je pridiga in maša za ubogo rajo teh pridigarjev, drugo je pa potem popravljena sofisticirana razlaga.

Ker se govori samo o dohodkih iz dela oz. o razlikah ki bi naj bile vzrok "vsega gorja" so napletli neverjetno kompliciran sistem. Dovolj sofisticiran da te razlike obvladuje z grobo silo in s tem na zivljenje v "kasti" obsodi tiste, ki bi naceloma s placilom iz dela lahko realizirali svoje sanje. Et to je to. Gozd, dokler je druzba ok, bodo posamezniki znotraj nje stisnili zobe. Sorry, nikoli ne bom za to.


Tako mišljenje razumem in spoštujem. Ker je v skladu z neko osebno integriteto in pravico do razpolaganja s svojim dohodkom in premoženjem.

Na drugi strani so pokazatelji, da družba, kjer vsi tako enako odgovorno mislijo, ne obstaja. Nekatere so bližje, druge veliko dalj. Kolektivizem ni izzum komunizma. Socialni etos obstaja od pamtiveka. Je v kulturi. In se privzgaja. Randovstvo nam večini izgleda kot posebna oblika nečesa zelo temnega. No pa vendar sem ga študiral. In zdaj vem, da niti ni tako, da je samo nek ideal in mit. Kot antipod socializmu. Nastal iz mučnega strahu pred komunizmom in nacizmom. No ko to malce predebatiramo in preglodamo pa ostane samo še dogovor ...demokratični dogovor o ureditvi.

Morajo pa ljudje vedeti, o čem odločajo in kam to realno vodi. Kaj jim to dejansko prinese. In kaj lahko odnese.

Zato najprej posebno kritično demontiram svetnike mitov, potem bo pa tudi posamezno drevo nemara bližje8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

Nekomu z minimalcem in nepremicnino je lahko veliko bolje kot nekomu s povprecno placo pa je brez vsega premozenja.
Kdo je že na veliko razlagal, kako je najem stanovanja boljši od nakupa (& lastništva, s katerim imaš samo dodatne stroške)?;((

vidis gozd, drevesa pa noces.
Skrbiš lahko samo za gozd, ne moreš za vsako posamezno drevo. Skrbeti moraš, da je gozd zdrav, drevesa pa morajo poskrbeti vsako zase, da izkoristijo možnosti, ki jim jih nudi zdrav gozd.

O.

ZaphodBB ::

Skrbiš lahko samo za gozd, ne moreš za vsako posamezno drevo. Skrbeti moraš, da je gozd zdrav, drevesa pa morajo poskrbeti vsako zase, da izkoristijo možnosti, ki jim jih nudi zdrav gozd.


Čestitam za nov Okapizem.

para! ::

Kdo je že na veliko razlagal, kako je najem stanovanja boljši od nakupa (& lastništva, s katerim imaš samo dodatne stroške)?

Tako najem kot nakup je krepko slabši od dedovanja/darila, ki ga ima verjetno v mislih Karaya :)

Ker nekdo z minimalcem v Sloveniji ne bo kupil nepremičnine. No, morda če združi moči še z življenjskim partnerjem in širšo žlahto, bo za kšno garsonjero v Lj, al pa trosobno stanovanje nekje, kjer ni služb. Samo potem bo kriza, če ukinejo potne stroške :))

lp
Death before dishonor!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: para! ()

Beli_Zajcek ::

Okapi je izjavil:

Kdo je že na veliko razlagal, kako je najem stanovanja boljši od nakupa (& lastništva, s katerim imaš samo dodatne stroške)?;((

O.


Druga tema je bila to. In ja! Še vedno stojim za svojimi besedami in realnost mi pritrjuje. Seveda si ti zdajle iz konteksta vzel tole izjavo, ampak tole je na grobo kaj smo zagovorniki najema trdili skoraj dve leti nazaj ko se je tema o najemu/nakupu stanovanja odprla:
Najem se splača, ker bodo cene šle DOL.
Lastnina je super, ker si kralj v svojem gradu in ti nihče ne more preprečevati opremljanje stanovanja po svojih željah, hkrati pa se ti bolj splača vlagati trud in denar v opremljanje, ker to delaš zase.
Kaj se dogaja zdaj? Tadadada! Cene nepremičnin grejo dol. Je šlo počasi in celo zgledalo, da se ne bo nikamor premaknilo, ampak čedalje več je stanovanj iz stečajev, ki so naprodaj tudi za skoraj 50% manjšo ceno. Zdaj pa mi povej, da se ni splačalo najemati za 2 leti.

Okapi ::

Tako najem kot nakup je krepko slabši od dedovanja/darila, ki ga ima verjetno v mislih Karaya
Tudi podedovano ali podarjeno nepremičnino je moral nekdo kupit.

ampak čedalje več je stanovanj iz stečajev, ki so naprodaj tudi za skoraj 50% manjšo ceno.
Ja, in pokupili jih bodo prekupčevalci s kešem in jim nabili ceno. Tu in tam bo imel kdo tudi srečo in prišel ceneje do stanovanja, ampak ker se novih stanovanj praktično ne gradi, se bodo veselili le redki, ostali pa bodo že spet z dolgimi nosovi krivili vse druge in čakali na zeleno karto.

Prave podobe nepremičninskega trga ne nudijo precenjena nova stanovanja, ampak "dobra stara" u Fužinama in Trnovem in BS3. Ki jim cena prav nič ne pada.

O.

monster-x ::

Znanstveniki se ne ukvarjajo z denarjem.

Tudi vsi ekonomisti niso podjetniki.

donfilipo,

fino, ugotovila sva, da je takšen sistem v osnovi povsem luštna stvar. Ni mi pa jasno sledeče. Kako točno pa regulacija (oziroma zaviranje pohlepa kot se temu tudi pravi v določenih krogih) pomaga k napredku, višji produktivnosti, razvoju? Kako lahko odvrnitev od sistema, ki je v redu, pomaga k višjemu družbenemu produktu?

Z vsako oviro, ki jo postaviš na pot podjetnikom, odvrneš nekaj pohlepa oziroma motivacije za zaslužek. Z zaustavitvijo poslov pač izgubijo delavci. Ker ustvariš posledično manj in moraš obenem še nekoga, ki ne dela, vzdrževati, pomeni, da moraš spet nekoga za to obdavčiti, da lahko vzdržuješ tistega, ki ne dela. S tem demotiviraš kakega podjetnika, ki neha in moraš še bolj obdavčiti druge, ki zopet izgubljajo motivacijo itd.

Torej, preprosto vprašanje. Kako lahko odvračanje od motivacije za zaslužek pomaga k višjemu družbenemu proizvodu?

Kot pa si sam ugotovil, niso vsi talentirani podjetniki. Še vedno se potrebuje ogromno ljudi, ki morajo delati v podjetjih teh podjetnikov. Več kot bo podjetij, boljše pogoje si bodo delavci lahko izborili. Torej, potrebujemo konkurenčno okolje, kjer bo čim več podjetij. To pa se doseže z manjšimi ovirami in stremljenju k čim bolj prostemu trgu. Je pa neumnost, da rečeš, da idealnega stanja ni mogoče doseči, zato bomo pač postavili visoke ovire, ljudi in podjetja bomo obdavčili itd.

V želji, da boš pomagal delavcem in postavljaš ovire za podjetja, v bistvu tem istim delavcem na dolgi rok le škodiš. Pa če si to priznaš ali pa ne.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

donfilipo ::

Z vsako oviro, ki jo postaviš na pot podjetnikom, odvrneš nekaj pohlepa oziroma motivacije za zaslužek. Z zaustavitvijo poslov pač izgubijo delavci. Ker ustvariš posledično manj in moraš obenem še nekoga, ki ne dela, vzdrževati, pomeni, da moraš spet nekoga za to obdavčiti, da lahko vzdržuješ tistega, ki ne dela. S tem demotiviraš kakega podjetnika, ki neha in moraš še bolj obdavčiti druge, ki zopet izgubljajo motivacijo itd.


No evo. To je klasičen Friedman. Kot kopija by the book:). Njegove misli, iz najmanj 4 videov na netu in kakih 2-4 knjig seveda bestsellerjev, kar pomeni, moral je gledati kaj bo prodal...in ne naložiti skup 67 enačb, se podpisati profesor, ..ti se pa slikaj8-)

Knjige so skupaj s filozofijo Ayn Rand in seveda predniki (von Mises in Friedrich Hayek) pravzaprav postavile jedro filozofije današnje neoliberalne miselnosti.

Drugo je miselnost konzervatizma, ki je stara 1000 let in temelji na nekem fetišističnem splitu v zavesti nekaterih, ko kljub temu, da recimo v Angela Moronija realno ne verjamejo,...torej kljub temu nekako verjamejo, da za njim stoji ena veličastna in ja božja misel. Recimo.

Problem je, ker družba je leviathan. Je nasilje in prilagajanje. Obvezno. In vsaka kultura. Edino kar lahko storiš je, da proizvajalcem ...producentom... res zmanjšaš nekatere obveze in dolžnosti, tako da jih je več in da ni brezposelnosti. In če to deluje SUPER. IN včasi deluje presenetljivo dobro.

Včasih pa se vplete nek drug element, kjer pa trg ni enostaven in ne deluje. Najbolj enostavno povedano. Včasih brezposelni raje izsilijo svoje, kot dosežejo s cenami in trgovanjem. Narod takisto. Posameznik raje ukrade, kot da bi dninil. Tudi direktorji znajo kot smo videli krasti na debelo! sistemsko v imenu neke nove nujne razslojitve, kjer bodo potem kot pravi lastniki bolj odgovorni.... itd.

E to pa stvari neprijetno zaplete. Na žalost, ampak realno. Torej Friedman kot ekonomist ponekod ni dovolj precizen in empiričen, ker ne upošteva vseh spak trga in družbe, ki se pojavijo (ali pa tega noče povedati:)...Ayn Rand pa kot filozof, je pa še bolj mimo, ker pa že kar religiozno ruši tisočletja stare etiko in posledično moralo z enostavnim...edino kar je treba prepovedati je nasilje in braniti osebno lastnino.

Ja. Še bolje je pa iz računalnika štepati gotove izdelke, hiše, sendviče, cocto, vesoljske postaje in morda uršo da ga pošprudla:D
Ne gre!
Kot je nemogoča družba samih odgovornih in povsem nenasilnih producentov.
Povsem svobodna družba je podobna ameripkemu kapitalizmu 19 stoletja. To prizna celo Friedman.
No in iz tega pa ni Marx lično naredil današnji welfare, ampak je demokracija nekako s socialnimi ukrepi in prilagajanji skušala narediti družbo znosnejšo in obenem produktivno. Ali so vedno naredili pravilno? Sigurno ne. Sem pa prepričan, da tudi Friedman nima v veliko rečeh prav! Torej zagovarja mit poenostavljenja. Taki res človeštvo in mase vodijo za mojzesom. Ampak jaz osebno jih pa ne maram!!!

Kar se pa davka in flat tax rate tiče direkt. To je delček politike Friedmana.

Kar sem gledal, se je na Slovaškem in še kje kar je primerljivo s Slovenijo....celo presenetljivo primerljivo, saj imamo nemara lahko celo skupne prednike:)....tam na slovaškem se Flat Tax Rate in racionalizacija sociale NEVERJETNO obnese. Ampak tega pa Friedman, kar sem gledal, ne pove. On je proti sociali v front anschpruch-ih an der volk in ne njeni racionalizaciji.

No to je pa potem problem. V Evropi mu potem nihče ne verjame, ker smo vsi (ali velika večina:) socialistično vzgojeni!

Da ne govorim o tem, da kot rečeno družbe brez kolektivizma in oblik socialnega etosa NI! Ali pa se, kot recimo deli kitajske, kažejo povsem nehumani! Celo za Kitajce in potem ves svet ...in Kitajci butajo z glavo v zid...kaj je zdaj to....stari in odročnejši Kitajci pa velijo, da tako pa budizem ne uči!!! Budizem. Po 60 let možnosti najnaprednejše...vsaj po gobezdanju:)....radikalne družbene izobrazbe.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Najbolj enostavno.

Na stalni tehtnici antagonističnih ukrepov, je Friedman moderno in radikalno deničar. Pomeni njegova politika je super za kapitaliste. Manj super za proletariat.....na prvi pogled.

Ker če je slaba vseskozi...torej lajšanje capitalisma ne prinese boljše in bogatejše družbe na sploh...potem je-bo revolucija in adijo Friedman!!! In smo samo sprejeli ukrepe neke mutacije kolektvistov v drugo skrajnost, ki pa zna biti ravno tako nevarna.

Na srečo so jo do danes postavili v karanteno in omejene preizkuse...torej pod demokracijo. Narod mora te ukrepe potrditi!!!!

Da pa ve kaj bo potrdil, mu je pa treba pridigati.
Jaz bi rad iz pridig naredil poštene dialoge, podkrepljene z empirijo. Če gre.

In gre. Zgleda nemogoče...gre pa vendar.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Mr.B ::

Fantje osnove so vam problem, filozofirate pa unikum rešitvah.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

noraguta ::

Ker če je slaba vseskozi...torej lajšanje capitalisma ne prinese boljše in bogatejše družbe na sploh...potem je-bo revolucija in adijo Friedman!!! In smo samo sprejeli ukrepe neke mutacije kolektvistov v drugo skrajnost, ki pa zna biti ravno tako nevarna.

toj ta problem , ampak naša država je še zmer mentalno bolj komunajzerska kot pa kaj drugega. z davčnim sistemom vred. poberimo denar potem bomo pa interveniral, ampak samo za "naše ideale" kdor kol je že na ablasti, oz katera koli klika si je priborila ključna mesta v birokraciji. temu tvoji grdi korporativisti počasi zapuščajo državo pa tudi domači kapital nima nekega velikega navdušenja "plemenitit" slovenijo(kar itak ni v naravi da bi oplajal državo ampak on rad masturbira). Ko pa zmanjka bogatašev in srednjega sloja pa zmanjka tudi za socialo. In jebat ga po lekciji z grčijo je kapital dandanes dražji kot je bil, po drugi starni pa vlaganje v socialne transferje nič ne prinese.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

nevone ::

Včasih pa se vplete nek drug element, kjer pa trg ni enostaven in ne deluje. Najbolj enostavno povedano. Včasih brezposelni raje izsilijo svoje, kot dosežejo s cenami in trgovanjem. Narod takisto. Posameznik raje ukrade, kot da bi dninil.


Zelo prikladno je prosti trg primerjat z anarhijo, ampak to ni isto. Svoboda trgovanja je eno, vse-dovoljeno pa drugo. Ampak jasno, tega anarhističnega mema se kolektivisti, ki bi radi pokazali prosti trg kot nekaj kar omogoča vse-dovojeno, bolj radi poslužujejo. Ker je zanj potrebnega manj intelektualnega napora.

Tudi direktorji znajo kot smo videli krasti na debelo! sistemsko v imenu neke nove nujne razslojitve, kjer bodo potem kot pravi lastniki bolj odgovorni.... itd.


Kakšno ima to vezo s prostim trgom? To je prej posledica regulacije kot pa prostega trga. Država finančno stoji ob strani podjetjem in vsem zaposlenim tam, ki to izkoriščajo zgolj za pumpanje denarja iz skupne blagajne v žepe brez dna, medtem ko podjetje še kar naprej tone. Zelo lep primer tega pri nas je NLB.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Mr.B ::

nevone, morda pa nekateri prosti trg enačijo s pojmovanjem le tega v Sloveniji, pa se jim nekatere zadeve na poklapajo...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Okapi ::

Svoboda trgovanja je eno, vse-dovoljeno pa drugo.
Meja je pa kje?

Nekateri hočemo samo opozoriti na zlorabo besede svobodni (ali prosti) v svobodnem trgovanju. Ker v resnici ni svobodno, ampak še kako omejeno in regulirano. In to zlorabo izraza je najlažje pokazati na primerih edinih res svobodnih trgov, v Somaliji in Kongu.

In ko enkrat spoznamo, da svobodni trg v resnici ni svoboden, ampak reguliran in omejen (oziroma se dogovorimo, kaj izraz svobodni dejansko pomeni), se lahko začnemo spraševati o obsegu teh omejitev in regulacije. Kajti za nekatere je svoboden trg hitro preveč reguliran, za druge pa ni nikoli dovolj reguliran. In kateri je torej "pravi" svobodni trg?

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

guest #44 ::

Svobodni trg lahko res deluje če je popolnoma urejena pravna država.

To v mojem pogledu pomeni, da ima posameznik enake pravice in enake možnosti na sodišču kot mega korporacija.

Torej, če korporacija izlije 1000 m3 radioaktivne vode na mojo parcelo jo lahko pravično iztožim, brez podkupovanja sodnikov itd.

Ponavadi največje šalabajzarije se dogajajo v pola-pravnih državah (aka vzhodni blok) kjer država daje svobodo svojim na račun vseh drugih.

nevone ::

In kateri je torej "pravi" svobodni trg?


Tisti, ki pusti gospodarstvo da samo diha, in mu tega ne omejuje preveč z nepotrebnimi omejitvami in pomočjo.

Gre se tukaj za prosti trg v čim večji možni meri, kar zagovarjamo zagovorniki prostega trga, proti regulacijam in zakonom, ki dušijo svobodno ekonomsko pobudo posameznikov.

Pri nas se žal bolj nagibamo k _čimvečji_ regulaciji.

Pravega prostega trga pa sploh ni, je zgolj nagibanje v to ali nasprotno smer.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Okapi ::

Pravega prostega trga pa sploh ni, je zgolj nagibanje v to ali nasprotno smer.
Ja, in konsenza, koliko mora biti oziroma ne sme biti reguliran, prav tako ni.

A je recimo dovoljeno zavajajoče oglaševanje? Mora biti potrošnik dovolj pameten, da prepozna vsakršno laž v reklami, ali je od proizvajalca odvisno, kdo bo bolj nesramno lagal o prednostih svojega proizvoda?

Se lahko dve podjetji dogovorita o skupni strategiji na trgu? Se lahko dogovorita, če je dogovor v škodo tretjemu podjetju? Se lahko dogovorita, če je v škodo potrošnikom?

Je minimalna plača dovoljen poseg v svobodo trga dela? Je obvezna zaposlitev za nedoločen čas dovoljen poseg?

In še 101 stvar bi lahko naštel, kjer se nikoli ne bomo uspeli vsi zmeniti, kaj je in kaj ni svoboden trg.

O.

nevone ::

In še 101 stvar bi lahko naštel, kjer se nikoli ne bomo uspeli vsi zmeniti, kaj je in kaj ni svoboden trg.


Seveda, ampak za začetek, bi lahko doumeli recimo vsaj to, da svobodni trg, kot se ga zagovarja tukaj na tem forumu, ni nek sistem v katerem vsak lahko dela kar hoče, ampak je samo sistem, ki omogoča ljudem, da svoje sposobnosti na čim lažji način izrazijo v namen lastnega preživetja. Kar seveda ne izključuje skrb za druge, če v tem vidijo interes ali zgolj veselje.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Okapi ::

da svobodni trg, kot se ga zagovarja tukaj na tem forumu, ni nek sistem v katerem vsak lahko dela kar hoče
Saj tega v resnici nihče ne trdi.

je samo sistem, ki omogoča ljudem, da svoje sposobnosti na čim lažji način izrazijo v namen lastnega preživetja.
Bodimo konkretni. Kateri trenutno veljavni slovenski zakon (oziroma člen v zakonu) ovira izražanje tvojih sposobnosti v namen lastnega preživetja?

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

para! ::

Mora biti potrošnik dovolj pameten, da prepozna vsakršno laž v reklami, ali je od proizvajalca odvisno, kdo bo bolj nesramno lagal o prednostih svojega proizvoda?

Danes je polno zavajajočega oglaševanja, pa potrošniki zaradi tega redko nastradamo. Po mojem zaradi tega, ker se zavedamo razlike med reklamo in specifikacijo izdelka. Zato je, imo, kar piše v reklami vseeno, dokler lahko izdelek vrnem, če ne ustreza specifikacijam. Po eni strani se omogoči razcvet marketinga, po drugi pa se regulira bolj neposredne obljube proizvajalca - če piše, da nekaj zmore 700W, zmore 700W, tudi če reklama trdi/kaže drugače. Potrošnik je dovolj zavarovan, da ga težko nategneš. Emocionalni/impulzivni kupci se pa ne nategnejo zaradi reklam (oziroma za njih je tudi film reklama).

Je minimalna plača dovoljen poseg v svobodo trga dela? Je obvezna zaposlitev za nedoločen čas dovoljen poseg?

Ni, ker disejbla tistega, ki bi delal za manj in ne razumem zakaj bi mu to pravico vzeli. To je tako, kot da ne bi smel delat 14 ur / dan, če hočem (sej, verjetno so kšne omejitve tud glede tega, a? :)).

Obvezna zaposlitev za nedoločen čas pa je imo slabša za zaposlenega (itak govorimo o koristi za posameznika, zato ignoriram koristi/slabosti za delodajalca). Če se podjetje zapre, bo tudi za nedoločen čas zaposleni delavec ostal na cesti, kljub morebitnim občutkom varnosti.

Mogoče sta v naši situaciji in minimalna plača in eventuelna obvezna zaposlitev za DČ pozitivni zadevi, ampak na dolgi rok to ne more biti cilj. Država (pri nas) bi morala kvečjemu manjšat razliko v odvisnosti med delaci in delodajalci, ne pa je večati.

Edit: vem, da maš še 101 stvar za naštet, pa ni treba, me je lih tole zanimal.
Death before dishonor!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: para! ()

djordjevic ::

para! je izjavil:

Ni, ker disejbla tistega, ki bi delal za manj in ne razumem zakaj bi mu to pravico vzeli. To je tako, kot da ne bi smel delat 14 ur / dan, če hočem (sej, verjetno so kšne omejitve tud glede tega, a? :)).

Ko sem odpiral s.p. in sem se prijavljal za zdravstveno zavarovanje, mi je teta na šalterju rekla, da plačujem dajatve za 8 ur dnevno. Ko sem jo (čist laično) vprašal, kaj se zgodi v primeru, da delam tudi krepko več kot to na dan, mi je odvrnila: Ja, to pa ne smete, guspod. :D
No grave is deep enough to keep us in chains.

nevone ::

Bodimo konkretni. Kateri trenutno veljavni slovenski zakon (oziroma člen v zakonu) ovira izražanje tvojih sposobnosti v namen lastnega preživetja?


Saj imamo tisto temo o Fleksibilnejši samozaposlitvi, kjer se marsikdo strinja, da država s svojimi zakoni ne omogoča preprostejšega začetka lastnega biznisa. Marsikoga to ustavi, da se ne loti dela, ki ga sicer zna opravljat. Država v silni skrbi, da bi obvladala vse, izpusti mimo ogromno priložnosti.

Tudi v tej državi so ljudje, ki se kljub temu znajdejo, a jih je manj, kot bi jih lahko bilo.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Timurlenk ::

a lahko kdo pove, kaj je problem s stanovnikovo penzijo? saj je ne dobiva iz državnih sredstev?

tudi bajuk je iz amerike dobival penzijo, ko je bil zaposlen v banki ...
Demokracija je zdej v drugem planu, to je vendar jasno.

Mr.B ::

Timurlenk,izražaš banalni problem, zakaj je stanje v državi tako kot je.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
««
70 / 91
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stavka javnega sektorja (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
26745849 (39969) dstr17_
»

Stavka (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Problemi človeštva
531136944 (128242) poweroff
»

Ima Slovenija prevelik javni sektor? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20782004 (77588) lexios

Več podobnih tem