» »

Varčevalni ukrepi vlade

Varčevalni ukrepi vlade

Temo vidijo: vsi
««
68 / 91
»»

Gregor P ::

T-h-o-r je izjavil:

darkolord je izjavil:

Kitajci znajo narediti praktično vse
Če od zunaj dobijo know-how

že zdavnaj ne več
po izdajanju znanstvenih člankov itd. so pa že itak prvi na svetu

Ko ste že ravno pri Kitajcih (huda konkurenca na področju vetrne energije)
ORF: Große Konkurrenz aus China
„Die sind aus dem Nichts in weniger als zehn Jahren zur Nummer eins aufgestiegen und suchen jetzt die weitere Auslandsexpansion. In Schweden werden die ersten chinesischen Anlagen installiert, und sie sind vor allem auch in Lateinamerika und Afrika aktiv“, sagt Klaus Rave, Chef des Weltwindenergieverbands GWEC.

Die Renditen aller Konkurrenten seien unter Druck, weil die Anbieter aus China mit niedrigen Preisen arbeiteten. Es ist zudem erkl?rtes Ziel Chinas, den Weltmarkt für Windenergietechnik zu dominieren. „Die haben andere Fertigungsstrukturen und bringen ihre Finanzierung durch die China Development Bank gleich mit.“ Von den weltweit zehn größten Herstellern kommen dem Marktforscher BTM Consult zufolge mittlerweile mit Goldwind, Sinovel, United Power und Mingyang vier aus China. Qualit?tsprobleme gebe es auch dank deutscher Beratungsfirmen praktisch nicht, sagte Rave.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

monster-x ::

Fantje, boste o Zokiju in njegovih podvigih debatirali v kaki drugi debati. To nima veze z debato.

Ramon dekers,
delavec je zame delavec ne glede na izobrazbo.

Zate morda. Za podjetnika, ki zaposluje delavce pa je pomembno, kaj znajo in koliko to stane. In dokler nisi ti tisti, ki zaposluje, je tvoje mnenje precej nerelevantno. Pomembno je upoštevati mnenja tistih, ki zaposlujejo.

Da, ker je Slovenija unikum na tem področju, vendar tudi to se bo spremenilo.

Kaj se bo spremenilo? Daj bodi malo bolj natančen.

kaj torej predlagaš? Da začnemo odkrivati in prodajati toplo vodo? Še vedno nevem kaj predlagaš. Sicer pa teoretično se vse da, kar pomeni da v teoriji obstaja na moji zemlji skrit zaklad ki ga je lahko tam zakopal pred jamski človek pred kakšno zverino ali svojo ženo.

Sem napisal, da je potrebno biti inovativen in razmišljati o tem, kako boš pred konkurenco. Kako pa boš to naredil, pa je tvoja stvar. Verjetno pa ne pričakuješ, da bom iskal ideje in pisal poslovne načrte ter rihtal ustanovni kapital za tiste, ki bi se šli podjetništvo?

Ja ampak vseeno imaš ocpijo, torej LAHKO. Če ga nimaš ne moreš.

Seveda, lahko, res je. Če imaš dobro idejo in dober poslovni načrt, pa boš že nekje napraskal nekaj svojega denarja, si izposidil od znancev, sorodnikov, družine, morda pa boš še kak sklad tveganega kapitala ali pa poslovnega angela prepričal, da si dober. Ampak vsak, ki se gre podjetništvo, se mora v začetku tudi marsičemu odpovedati, da prihrani za ustanovni kapital. Ne moreš pa cele plače zapraviti, potem pa jokati, da nimaš za ustanovni kapital.

Saj ti je povedal, da lahko

Ti si smešen. Jaz sem ti podal enega od predlogov, kako lahko to narediš. Obstajajo tudi podobne stvari kot so sale and lease back. Ali pa pač daješ svoje prihranke. Nihče pa ti ne bo posodil ali pa vložil denar v tvoje podjetje, če sam nisi pripravljen niti malo svojega tvegati.

Torej najbolje da nekateri tu prodate stanovanja in postanete podjetniki, tako boste rešili državo iz dreka. Drugače pa sigurno Slovenija potrebuje več tako uspešnih in sposobnih podjetnikov kot je Janković, tako bomo postala prava konkurenca vzhodu in bomo delali brezplačno.

Nihče te ne sili, da to narediš. Samo ne se potem pritoževati, če bo nekdo uspel in imel več kot ti. Takšni potem pravite, da so tisti, ki imajo več, barabe ipd. Ni ti treba prodati stanovanja, lahko najdeš druge načine, če želiš. Ampak ne pričakuj, da boš pobiral profit, če ne boš tvegal s svojim vložkom. Zakaj bi nekdo tvegal in vlagal v tvoje podjetje, ti pa boš pobiral profit?

Kot pa je bilo omenjeno. Mnogi podjetniki zastavijo vse, kar imajo, da dobijo posojilo za ustanovitev, rast podjetja. In če so uspešni, so tudi nagrajeni. Drugače pa izgubijo vse, kar so zastavili.

Messiah,
Zakaj pa delavec ne more do kredita (kapitala)?

Kapital mora podjetnik priskrbeti sam. Ali pa si ga izposodi. Ali pa poišče investitorje. Lahko dobi posojilo (od kogarkoli že), ampak mora še kaj zastaviti, da bo posojilodajalec vedel, da misli resno. Pa tudi poslovni načrt mora predložiti. Pa še bi lahko našteval. Pa se ne bi spuščal v detajle. Važno je, da razumete koncept, da brez tveganja ni visokih donosov.

Tako tudi veliko ljudi, ki da hišo pod hipoteko in začne biznis ne uspe v podjetništvu. In takšnih je precej več od uspešnih ampak vsi padate na kapitalistični marketing, ki vam prodaja tisti določen odstotek kot pravilo.

Seveda, saj sem napisal, da je to tvegano in da lahko vse izgubiš. Ni to nobeno pravilo. Kdor verjame temu "pravilu", je naiven. Vsako leto ogromno na novo ustanovljenih podjetij preprosto propade.

Kar pa ni razlog, da se prepove podjetništvo. Ta, mala, hitro rastoča podjetja so vir zaposlovanja veliko ljudi.

solatko,
Posle se ne začne, če nimaš zagotovljeno delo in kapital za začetek. S tem da daš v zastavo stanovanje ali drugo nepremičnino, obremeniš celotno družino, zame pa so otroci več vredni, kot pa riziko propadlega posla. Je ceneje loto špilat, včasih pa komu rata.

V današnjih časih it v tak biznis, je največja bedarija, ki jo lahko storiš, poleg tega, da hodiš delat za minimalca.

Seveda, posel se začne, ko veš, kako boš prišel do prihodkov. Zato pa podjetniki pišejo poslovne načrte, da preverijo poslovne ideje in naredijo načrt, da vidijo, če sploh lahko ustvarijo profit itd.

Drugače pa kot sem že napisal. Nihče nikogar ne sili. Ampak če nimaš na voljo ustanovnega kapitala in si prepričan v uspeh, potem greš tudi v kaj takega. Ampak saj vidiš že vnaprej približno kakšne možnosti za uspeh imaš. Potem pa oceniš. Ne moreš delati kar nekaj na pamet ...

Biznis delat v današnjih časih je lahko tudi izredno dobra zamisel. Samo ne v ravno vseh panogah, jasno.

Take trditve so pomojem zgolj posledica dejstva, da nihalo vedno zaniha najprej v eno potem pa v drugo stran. Pravosodje pri nas ne zna poskrbet, da bi bilo za kapitalista najbolje, če bi plačal delavce oz. jih vsaj pravočasno odpustil. Sedaj pa ljudstvo kliče po linču podjetnikov in "podjetnikov".

Pravosodje pa pravi, da si za svoje delo zasluži bonus.

Seveda, pravočasno jih mora odpustiti, ne pa da ostanejo brez plače. Kar pa je para! mislil, pa je verjetno bilo to, da podjetnik ne bo šel prodajat voznega parka in nepremičnin, da bo subvencioniral delavce za tisti čas, ko njihovo delo ne ustvarja prihodkov. Pač, neka fleksibilnost mora biti, ne pa da sindikati vztrajajo na tem, da si zaposlen celo življenje v enem podjetju.

In kot je tudi para! napisal, je osnovni motiv podjetnika zaslužek. Stranski proizvod tega motiva pa je ustvarjanje delovnih mest. Torej pustimo podjetniku, da ustvarja, ker bomo s tem dobili delovna mesta. In spodbujajmo podjetništvo, ker mala in srednje velika podjetja dejansko zaposlijo ogromno ljudi.

Najbolji Manager pravi = Janković: Dvig DDV ne bo vplival na cene

Jankovićevi so izgubili kompas. Tukaj pa pišem o njemu in njegovih, ker je to tema debate.

Zakaj?
1. Lahko jim verjamemo in se cene res ne bodo dvignile. To pomeni, da se bodo podjetjem stroški zvišali in dobiček znižal. Pri nespremenjeni davčni stopnji davka od dohodka pravnih oseb, bo iz tega naslova priteklo v proračun manj. Torej na eni strani dobiš več, na drugi manj. Torej si praktično na istem.
2. Lahko jim ne verjamemo in se cene dvignejo. To pomeni znižanje povpraševanja, znižanje dobičkov itd. To pomeni, da dobimo v proračun veliko manj. Ker pa se povpraševanje zniža, se zniža tudi potreba po zaposlenih. To pomeni, da bodo delavci odpuščeni in bodo prešli na pleča državnega proračuna. Pa še en problem je tukaj. Sindikati bi zaradi višjih cen zahtevali dvig minimalne plače in bi to še dodatno obremenilo podjetja ter tudi proračun zaradi javnega sektorja.

V vsakem primeru slaba strategija.

Glede velikih strukturnih projektov ... obrestna mera za izposojo toliko denarja je preprosto previsoka. Si predstavljate koliko obresti bi bilo potrebno letno plačati samo zaradi teh infrastrukturnih projektov in kako zelo bi ti vplivalo na primanjkljaj? To bi bilo še realno v Pahorjevem mandatu, ko so se zadolževali za podpiranje JS in sociale. Ampak tam niso bili sposobni pripraviti projektov. Danes pač tega ne moremo več.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

jype ::

monster-x> To pomeni, da se bodo podjetjem stroški zvišali in dobiček znižal.

DDV ni strošek podjetij. To bi pa menda ja lahko vedel.

Matako ::

"Trdim, da niti proizvajalci niti trgovci ne bi imeli poguma, da bi to vključili v cene," pravi prvak Pozitivne Slovenije Zoran Janković, ki nasprotuje rebalansu in vztraja pri dvigu DDV

"A cvikaš?" fora. Kot da je za dvig cen potreben nek pogum.

Dvig trošarin za alko je veliko trgovcev že preneslo na končne kupce - imajo cohones! ;)
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Odin ::

DDV ni strošek podjetij. To bi pa menda ja lahko vedel.
Strosek je, ce cen ne zvisajo. Ce pa jih zvisajo, pa bodo manj prodali kar je tudi posreden strosek.

Drugace pa upam, da se trenutna vlada podre in pride na oblast Jankovic in povisa place JS ter "zritha" drzavo po kavbojsko. Kar bi sledilo bi bilo idealno:
1) Cez par let drzava vec ne bi imela denarja, ker nam noben ne bi vec posojal.
2) Nazenejo nas iz evrozone, ker smo dovolj majhni in kot opozorilo drugim drzavam. Kar bi za moje pojme bilo super, ker bi tako obdrzali svojo suverenost
3) Slovenci bi morebiti zaceli doumeti, kako je 'nanny' drzava slaba za napredek in zaceli bolj ceniti ekonomsko svobodo in lastno odgovornost
4) Slovenija gre cez 10 let na pot Svice

Ce pa bo zdajsnja vlada sprejela neki gnili kompromis, ki ne bo dovolj dober, da pobere drzavo iz sranja v katerem se je znasla, potem pa bodo v glavah Slovencev za propad krive "gnile" neoliberalne ideje. Potem smo seveda v se vecjem sranju in padec standarda se nadaljuje in Slovenija gre po poti Belorusije.

jype ::

Odin> 1) Cez par let drzava vec ne bi imela denarja, ker nam noben ne bi vec posojal.

Nobl tale tvoja šlogarca, kok ti pa računa?

Invictus ::

Pozabil si peto točko:

5) V Sloveniji ostanejo samo še tisti, ki ne morejo nikamor drugam.

Pol pa imej svojo podalpsko Švico.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Ramon dekers ::

V Sloveniji ostanejo samo še tisti, ki ne morejo nikamor drugam.


ma ne, napraskaš nekaj denarja od sorodnikov pa ustanoviš podjetje in pol poskusiš biti inovativen in konkuriraš kitajcem in ostalemu vzhodu!

PaX_MaN ::

1) Cez par let drzava vec ne bi imela denarja, ker nam noben ne bi vec posojal.

Narobe. Italijani bi za hipoteke na bajte/stanovanja zmetali milijarde.
Al' vsaj tko se sliši.
:D

VelikiTun ::

Ramon dekers je izjavil:

V Sloveniji ostanejo samo še tisti, ki ne morejo nikamor drugam.


ma ne, napraskaš nekaj denarja od sorodnikov pa ustanoviš podjetje in pol poskusiš biti inovativen in konkuriraš kitajcem in ostalemu vzhodu!
To lahko že sedaj. Ampak problem je, da je izjemno težko razviti idejo, ki bi bila uspešna na širšem trgu.

Invictus ::

VelikiTun je izjavil:

Ramon dekers je izjavil:

V Sloveniji ostanejo samo še tisti, ki ne morejo nikamor drugam.


ma ne, napraskaš nekaj denarja od sorodnikov pa ustanoviš podjetje in pol poskusiš biti inovativen in konkuriraš kitajcem in ostalemu vzhodu!
To lahko že sedaj. Ampak problem je, da je izjemno težko razviti idejo, ki bi bila uspešna na širšem trgu.

Sploh če že vnaprej jamraš. Pol je res težko. Negativne misli in podobno ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Karaya 52 ::

Okapi je izjavil:

Starsi niso ravno znani po racionalem obnasanju
Ja, in s tem si pritrdil moji tezi, da njihovo ravnanje ni optimalno za razvoj družbe. Thomas Paine je, ko je pisal o dedovanju in UTD, razmišljal o optimalnem razvoju družbe.

O.


Tolikokrat si ze obrnil moje besede, da se mi ne da vec... Postavljanje druzbe nad svobodno izbiro posameznikov je itak lastnost tezkih socialistov.

Jankoviceva motanja okoli DDV so pa ze tragikomicna. Kar je danes izjavil je enako "javnega sektorja nebi racionaliziral, zvisali bomo DDV, gospodarstvo pa ze naj najde rezervo in si se bolj zadrgne zanko okoli vratu".

VelikiTun ::

Invictus je izjavil:

Sploh če že vnaprej jamraš. Pol je res težko. Negativne misli in podobno ...
To je tudi res. Hkrati pa statistika pravi svoje.

Okapi ::

Postavljanje druzbe nad svobodno izbiro posameznikov je itak lastnost tezkih socialistov.
Davke plačuješ prostovoljno, če se ti ravno zdi pametno, ne? Registrsko tablico na avtu imaš prostovoljno, če se ti ravno zdi pametno? ... Življenje v družbi je eno samo omejevanje svobode. Deal with it. Če bi se kot družba odločili, da bomo živeli bolje brez dedovanja, pač tvoji otroci ne bi podedovali tvojega bogastva.

O.

Ramon dekers ::

Sploh če že vnaprej jamraš. Pol je res težko. Negativne misli in podobno ...


nah realnost je pomembna ne pa utopija, kako si boš sposodil denar in uspel delati konkurenco kitajcem. So boljši načini za uspeh kot odpreti neko podjetje.

Karaya 52 ::

Okapi je izjavil:

Postavljanje druzbe nad svobodno izbiro posameznikov je itak lastnost tezkih socialistov.
Davke plačuješ prostovoljno, če se ti ravno zdi pametno, ne? Registrsko tablico na avtu imaš prostovoljno, če se ti ravno zdi pametno? ... Življenje v družbi je eno samo omejevanje svobode. Deal with it. Če bi se kot družba odločili, da bomo živeli bolje brez dedovanja, pač tvoji otroci ne bi podedovali tvojega bogastva.

O.


Akademiki v svoji velicini redno opletajo s pojmom "druzba" in se postavljajo na moralni prestol, kjer pridigajo in sodijo kaj bi naj bilo dobro za neko mnozico, pozabljajoc, kdo v resnici smo cleni te druzbe. Dokler je teta Druzba vesela vse klapa. Razumem, ko je nekdo tako visoko na prestolu, med oblaki, tezko vidi "plebs" pod sabo.

V casu hladne vojne, trije psi, ameriski, poljski in sovjetski debatirajo o razmerah v drzavah. Pa jamra ameriski: "slabo nam gre, celo vecnost moram lajati, da se me na koncu kdo usmili in mi vrze konc mesa". Pa ga vprasa poljski: "kaj je to meso?", na koncu pa se sovjetski: "kaj je to lajez?"

Tako je s to svobodo, tistim ki gre v nos jo bodo zrelativizirali tako ali drugace.

Okapi ::

Taki kot ti, ki veliko opletajo s svobodo, seveda največkrat hočejo svobodo takrat & tam, kjer njim ustreza, kjer jim ne, pa od družbe pričakujejo pomoč (varnost, solidarnost, zakonitost, whatever). Egoisti pač.

O.

Fritz ::

Karaya 52 je izjavil:


Tolikokrat si ze obrnil moje besede, da se mi ne da vec... Postavljanje druzbe nad svobodno izbiro posameznikov je itak lastnost tezkih socialistov.


Imaš prav, potrebno je spoštovati svobodno izbiro posameznika in omogočiti, da vsak s silo in orožjem dokaže koliko je sposoben. Neučinkovite bo 'trg' enostavno izločil...tako kot to narava zagotovi med živalmi ali kot so to nekoč v pradavnini plemena uredila na določenem ozemlju.

Fritz ::

Karaya 52 je izjavil:


V casu hladne vojne, trije psi, ameriski, poljski in sovjetski debatirajo o razmerah v drzavah. Pa jamra ameriski: "slabo nam gre, celo vecnost moram lajati, da se me na koncu kdo usmili in mi vrze konc mesa". Pa ga vprasa poljski: "kaj je to meso?", na koncu pa se sovjetski: "kaj je to lajez?"


Jp, ameriški pes požre manjši kup dreka, zato hoooagh za ameriško 'demokracijo'. Še en vic iz teh koncev - 'Je.eš navidezno volilno pravico in svobodo govora, če si lačen in prezebel.'

Ampak tako kot pravi donfilipo, z zdajšnjo socialo in vsem ostalim smo še vedno na varni strani, saj imamo, ne glede na vse, relativno polne riti.

Karaya 52 ::

Pa sta seznanjena s tem, da tudi najbolj zagreti promotorji ekonomske svobode zelijo ziveti v varnem okolju, ki je definiran z zakoni, ki so edini garant, da njihovega zivljenskega dela ne pozge drhal z ulice? Sj res, Somalija in gozdovi Konga so freemarket druzba. ;(( Clovek se vprasa, do katerega leta smo se dojemljivi za spremembe v razmisljanju ali ob nekem trenutku samo se lajnamo staro nauceno, vedoc da je napacno.

Invictus ::

Kapital bo vedno lobiral za svoje pravice. Pravice malega človeka sploh niso pomembne.

Daš mu toliko pravic, sociale ali kaj drugega da se ne pritožuje. In nič več.

Če naenkrat raja zahteva preveč, jo poskušajo ustaviti s silo.

To se dogaja že tisočletja in danes ni nič drugačno. Samo metode so druge.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Okapi ::

Pa sta seznanjena s tem, da tudi najbolj zagreti promotorji ekonomske svobode zelijo ziveti v varnem okolju, ki je definiran z zakoni, ki so edini garant, da njihovega zivljenskega dela ne pozge drhal z ulice?
Ja, saj sem že omenil, da bi nekateri radi imeli natanko toliko svobode, kot ustreza njihovim željam ali potrebam. In niti malo več.;((

O.

BlueRunner ::

Karaya 52 je izjavil:

Okapi je izjavil:

Starsi niso ravno znani po racionalem obnasanju
Ja, in s tem si pritrdil moji tezi, da njihovo ravnanje ni optimalno za razvoj družbe. Thomas Paine je, ko je pisal o dedovanju in UTD, razmišljal o optimalnem razvoju družbe.

O.


Tolikokrat si ze obrnil moje besede, da se mi ne da vec... Postavljanje druzbe nad svobodno izbiro posameznikov je itak lastnost tezkih socialistov.

Hkrati pa tudi osnoven etos vseh vzhodnoazijskih kultur. Kar vkljucuje tudi izpricane komuniste, kot so Singapurci, Japonci in Juzni Korejci... kar se jih spomnem iz glave.

Fritz ::

Karaya 52 je izjavil:

Pa sta seznanjena s tem, da tudi najbolj zagreti promotorji ekonomske svobode zelijo ziveti v varnem okolju, ki je definiran z zakoni, ki so edini garant, da njihovega zivljenskega dela ne pozge drhal z ulice?


Nekemu družinskemu podjetju npr. korporacija uniči 'življenjsko delo' članov te družine in je to svobodni trg ampak če tebi glava te družine uniči 'življenjsko delo' potem pa je to protizakonito??

Dajte se že enkrat odločiti ali želite družbo ali absolutni svobodni trg 'ki reši vse' in katerega davki, regulacija, država itn. le ovirajo.

Karaya 52 ::

Okapi je izjavil:

Pa sta seznanjena s tem, da tudi najbolj zagreti promotorji ekonomske svobode zelijo ziveti v varnem okolju, ki je definiran z zakoni, ki so edini garant, da njihovega zivljenskega dela ne pozge drhal z ulice?
Ja, saj sem že omenil, da bi nekateri radi imeli natanko toliko svobode, kot ustreza njihovim željam ali potrebam. In niti malo več.;((

O.


Kaj si zdaj novega napisal?

BlueRunner je izjavil:

Karaya 52 je izjavil:

Okapi je izjavil:

Starsi niso ravno znani po racionalem obnasanju
Ja, in s tem si pritrdil moji tezi, da njihovo ravnanje ni optimalno za razvoj družbe. Thomas Paine je, ko je pisal o dedovanju in UTD, razmišljal o optimalnem razvoju družbe.

O.


Tolikokrat si ze obrnil moje besede, da se mi ne da vec... Postavljanje druzbe nad svobodno izbiro posameznikov je itak lastnost tezkih socialistov.

Hkrati pa tudi osnoven etos vseh vzhodnoazijskih kultur. Kar vkljucuje tudi izpricane komuniste, kot so Singapurci, Japonci in Juzni Korejci... kar se jih spomnem iz glave.


Etos, ja, izoblikovan skozi stoletja, interni kodeks ki mu vecina prikimuje in ga potrjuje na volitvah. To je nekaj drugega kot skupina modrecev, ki gradi od zgoraj navzdol. To zadnje pa ne zdrzi "glasa ljudstva".

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

To zadnje pa ne zdrzi "glasa ljudstva".
In kaj te potem skrbi? Zaenkrat še vedno živimo v demokraciji.

O.

donfilipo ::

Pa sta seznanjena s tem, da tudi najbolj zagreti promotorji ekonomske svobode zelijo ziveti v varnem okolju, ki je definiran z zakoni, ki so edini garant, da njihovega zivljenskega dela ne pozge


Hudiča.
Sem pa mislil da je ravno narobe, ker namreć vse kar je mogoče naredijo, da se crime rate poveča:))

Tudi pri nas, kjer se je od pretežno tumpastih milicajcev, rodila moderna in številčna policijska sila, z vrhovi vrhunsko izobraženimi mednarodno, pa klinac. Crime rate vidiš da raste, tudi če nočeš videti.

Pa do družbe svobode razen po manjših spremembah in gobcanju še niti prišli nismo.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Odin ::

Če bi se kot družba odločili, da bomo živeli bolje brez dedovanja, pač tvoji otroci ne bi podedovali tvojega bogastva.
Zgleda da se ti sanja ne kaj bi to prineslo zraven.
Kako pa bi ti osebi preprecil, da otrokom podari hiso, ali avto, ali placo za izobrazbo? Kaj lahko oseba podari kaj pa ne? Kje bos potegnil crto?

Od 19. stoletja naprej je kar precej bogatašev, ki večjega dela svojega premoženja niso zapustili potomcem, temveč družbi.
Naj uganem - to po tvoje ni okay, ker je to miloscina. Jim moramo to premozenje pod silo vzet, ker to kao pripada nam!
Se vsaj strinjas, da se slisi zelo lopovsko?

Nobl tale tvoja šlogarca, kok ti pa računa?
To je brezplacno zate jype. To so moje mokre sanje, ker bi rad vsaj na stara leta prisel nazaj v neko spodobno drzavo in ne neko vukojebino v kateri bi me razni Okapiji in jypeti posiljevali z davki do (in zdaj zgleda tudi po) smrti.

donfilipo ::

Kar se dedovanja tiče, je povsem jasno, da zaenkrat kjer privatna lastnina nosi pečat svetosti in splošne kulturne zaščite .....

**//(poznavanje in sprejemanje osnov prava, ni izključna domena pravnikov in nikjer ne piše, celo, da so ti splošno kulturološko bolj naravno pošteni od slehernika, splošna pravičnost in pravo je domena splošne kulture in celo religije:)//**

.....nihče razen dacarjev, kaj prida v pravico do dedovanja in pravice do oporok ne bo mogel in tudi načeloma smel posegati.

Zalomilo se je pri 'sebični gen' razlagi, da je to v programu genov. NI! In to je velenjski butn. Ko si 200 let staro, takrat zelo liberalno načelo, prisvojijo konzervativci in ga na vse kriplje potem nategujejo in narobe razlagajo tudi čez domene kulture. Kultura ni programirana samo z geni. Oziroma je prekleto malo. Več jo sprogramira biblija8-), v kolikor geni in okolje dopustijo razvoj normalnega homo sapiensa.

In še nekaj je. Z razvojem kulture od sužnjelastništva do danes, se tudi podedovan kapital in privilegije manjšajo (če ne drugače pa z obdavčenjem). Pomeni trend gre vendarle v nasprotno smer.

In ja kapitalizem v zdravi esenci ideje, ima mehanizem plavaj ali utoni, v konfliktu z: 'ta je kraljev nečak in je zato nedotakljiv', še kako izrazit in vitalen. Najvitalnejši kapitalist in vzornik marsikomu, Billy, je jasno dal vedeti, da premoženje ne bo pustil otrokom (razen malega drobca), ampak človeštvu!!! In to ni pobral iz Marxovega Kapitala8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

donfilipo ::

Socializem in niti ne toliko Marxov, ..ki je radikalen, nasilen in kot se pokaže, tudi neverjetno sprevržen v končni fazi lahko,.... pa ima v nasprotju s tem drug princip.

Nikogar se ne pusti utoniti. Reševalci naj bi bili ves čas na preži.

Zdaj da pa pijejo kavo, igrajo tarok in nekateri celo za denar:)), kar jih odvrne od osnovne delovne naloge, je pa spet drug problem.

Skratka, socializem v grobem nosi manj kriminala, večjo minimalno socialno varnost, zato pa na drugi strani jemlje motivacijo za čisti ego kapitalistični trip:)

In tu izrecno poudarjam, da uporabljam izraz izven Marxovih okvirjev, tako kot ga uporablja ameriška desnica, kar je sicer neakadensko in lokalno marjansko, a uporabno zaradi tega, ker vendarle kaže, da sama ideja socializma, nima samo ene in to Marxove variante (krvave in nasilniške), ampak izhaja v več oblikah (welfare state, socialna država) tudi iz utopij in razmišljanj, mnogih drugih mislecev, pred in po Marxu!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

donfilipo ::

In če iz tega naredimo en kmečki povzetek.

Družba, ki temelji na krščanski morali, ne more funkcionorati izključno kot free society. Protocapitalistic.

Krščanstvo in islam še bolj izrazito danes, nosita socialne, če hočete protosocialistične meme.

Izbira, ki edino lahko preživi celo radikala kot je bila Ayn Rand, (s simptomi resnih okvar normalne empatije, kar pa ob preživetem in doživetem ni čudno!), je paralela med svobodo vere in čistim liberalizmom...ali pa, kot se v praksi pokaže, integracija načel krščanstva tudi med zakone liberalizma.

Tega smo danes že tako vajeni, da je že analiza na prafaktorje in prasilnice otežena, da ne govorim o tem, da nam bolj oddaljene civilizacije (in to ni toliko islam, kot recimo budizem:) še dodatno nosijo za nas marsovske variante in kombinacije.

Marsovske zato, ker tu pa še veliko manj vemo, kaj je iz tradicije budizma, fevdalizma azijske vrste, drugih tradicij Azije in kaj skopirano od nas, prislovnično stare in razvite eusarijske civilizacije, ki je pa vendarle svetu dala atomsko energijo, kvantno fiziko in preko nje skoraj vse sodobne igračke in gadgete, ki nas razlikujejo od domorodcev na nekaterih nedotakjenih predelih sveta. Obilno! In po precej večinskem mišljenju, še vedno zelo v pozitivno smer. Po poti napredka človeštva na splošno.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Matako ::

Težava je, da mi čisto preveč delamo povzetke, analize... bridki konec posameznih držav in ekonomskih sistemov smo napovedali že večkrat kot Maji, za Nostradamusa smo pa itak profesorji. Primerjalna zgodovina, teologija in teoretična makroekonomija so takorekoč nacionalni šport (nekaj takega kot smučanje včasih). Zato se ta vprašanja tako redko pojavljajo na TV kvizih - ne bi imelo smisla, ker vsak vse ve.
Izgleda, da je Žižkova bistroritost genetskega izvora, saj je pol prebivalstva takega.


Le kšeft nam malo slabše gre... samo to spet nismo sami krivi. Zajebali so nas.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

donfilipo ::

Jebaj ga. Če maš kolege, ki majo kapital v miljonih in nepremičnine v jatah, pridobljene na pretežno nepošten način, s pomočjo lojerjev in prava, ki ni delalo tik tak, ampak kot cura po nailjeni riti urše špljoc, špljoc:))

...potem po glasnih napovedih katastofe, povedanih v gostilni, kupleraju, delovnem mestu, disco klubu (ja pri poznih letih:), bifeju poleg gimnazije in na koncu norišnici:)) preostane le še taktika žižka, za na forum seveda. Analiza.
Sicer se z njo ne obogati, kot je Žižek, da pa tolažbo:D.

Kar se pa rednih revolucionarnih ukrepov tiče, za take države....pa tudi ni komplicirano. Minobacači, in mitraljezi direkt NAZAJ iz bosne, so še malce dragi, ampak se pa da glihat;((
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Vajenc ::

para! je izjavil:


Nihče ne ustanavlja podjetij zato, da bo državi šlo bolje, gre samo za osebne interese. To nekateri niste sposobni dojet, sploh tisti, ki mislijo, da bi podjetnik moral prej prodati ves vozni park in hišo in šele potem odpuščati delavce :)), v resnici pa vedno vsak naredi tako, da je zanj najbolje.

lp

Ni treba hiše prodajat, lahko pa zniža plače le najbolje plačanim, ker se npr. zaveda, da bo delavec z 800€ -15% težko preživljal družino in ko bo firmi spet šlo na bolje (če ne razmišlja tako bi moral štacuno takoj zapret) bo tega istega delavca spet potreboval. Na koncu je takšna odločitev za njega še najboljša. Mimogrede lahko vprašaš tudi kakšnega šefa (ki ni ravno največja egoistična svinja, ki jo poznaš) kakšen je občutek ko nekoga odpustiš ali sporočiš novico, da bo imel še nižjo plačo.

Lep vzor so prikazali v Laškem.

Uprava Pivovarne Laško je pred dvema tednoma sprejela sklep o zadržanju plač najbolje plačanim v skupini Laško. "Za doseganje planskih ciljev smo sprejeli številne ukrepe, med drugim tudi zadržanje dela plač pri vseh zaposlenih, ki lahko s svojim delom neposredno prispevajo k doseganju ciljev," je povedal predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko in dodal, da se bo njegova plača znižala za 25 odstotkov, drugim pa od pet do 20 odstotkov. Plače delavcev v proizvodnji ostajajo nespremenjene. ... Skupina Laško je tako sprejela ukrepe predvsem na področjih, kjer ima neposreden vpliv. Gre za področje nižanja materialnih stroškov in uporabo alternativnih materialov, z optimizacijo bodo skušali ublažiti naraščanje cen teh materialnih stroškov in storitev. Kot navajajo v pivovarni, se zelo trdo pogajajo s ponudniki materialov in storitev. ... Pivovarna Laško se je odločila tudi za nižanje sponzorskih sredstev, napovedujejo pa dvig prodaje izdelkov na različnih prireditvah.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

para! ::

Če bi se kot družba odločili, da bomo živeli bolje brez dedovanja, pač tvoji otroci ne bi podedovali tvojega bogastva.

Če se družba odloči, da ukine dedovanje, to ne bo imelo nikakršnega vpliva na situacijo. Motivacija, da daš nekaj potomcem je dovolj močna, da te država pri tem ne more ustaviti. Praktično vsi bi potomcem na drugačen način predali premoženje - pred smrtjo, z darili, na skrivaj s premoženjem pretopljenim v zlate palice, itd. Prenos premoženja v družbeno lastnino, pa je odvratna ideja in marsikdo bi raje zažgal vse, kar ima, kot pa da to dobi nekdo, ki mu recimo ni všeč ali si po njegovo ne zasluži. In tisti, ki je lastnik, je edini, ki lahko odloča o tem, kdo bo od tega imel korist in kakšno.

Na koncu je takšna odločitev za njega še najboljša.

Ti ne moreš vedet kakšna odločitev je za koga najboljša. Cilji so lahko čisto drugačni od tvojih. Lahko je zaslužil dovolj denarja in bo zadevo enostavno zaprl. Cash out. V tem primeru opisana odločitev (rabil bo delavca) zanj ni najboljša. Bistvo je, da se ve, kdo je tisti, ki je nekaj tvegal in zdaj ima ta zadnjo besedo pri odločitvah na svojo lastnino.
Death before dishonor!

Vajenc ::

Ti ne moreš vedet kakšna odločitev je za koga najboljša. Cilji so lahko čisto drugačni od tvojih. Lahko je zaslužil dovolj denarja in bo zadevo enostavno zaprl. Cash out. V tem primeru opisana odločitev (rabil bo delavca) zanj ni najboljša. Bistvo je, da se ve, kdo je tisti, ki je nekaj tvegal in zdaj ima ta zadnjo besedo pri odločitvah na svojo lastnino.

Tudi lastnik podjetja ima omejitve pri vodenju podjetja, sicer nebi poznali institutov kot so stečaj, prisilna poravnava in likvidacija podjetja. Lahko, da je zaslužil dovolj, da ne potrebuje več delati, še vedno pa mora plačati dolgove upnikom v kar spadajo tudi plače in prispevki zaposlenih. Odločitev, da bo lastnik podjetje enostavno zaprl, je za podjetje najslabša varianta. To lahko trdim z gotovostvjo ;)
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Ramon dekers ::

Tudi lastnik podjetja ima omejitve pri vodenju podjetja, sicer nebi poznali institutov kot so stečaj, prisilna poravnava in likvidacija podjetja. Lahko, da je zaslužil dovolj, da ne potrebuje več delati, še vedno pa mora plačati dolgove upnikom v kar spadajo tudi plače in prispevki zaposlenih. Odločitev, da bo lastnik podjetje enostavno zaprl, je za podjetje najslabša varianta. To lahko trdim z gotovostvjo


za podjetje ja, za lastnika ki pa podjetje izčrpa pa ne, saj ne odgovorja z osebnim premoženjem.

Vajenc ::

za podjetje ja, za lastnika ki pa podjetje izčrpa pa ne, saj ne odgovorja z osebnim premoženjem.

Če bi, bi čez noč ukinili t.i. slamnata podjetja, pa kot je para! že omenil: točno bi se vedelo kdo je nekaj tvegal.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Ramon dekers ::

Ko bo ta "če bi" prišel v realnost bo pa druga zgodba. Prej bomo mi lepo znižali standard in delali za 5, 4, 3, 2, in na koncu evro. Pa bo. Vozili se bomo s kolesom ker bo benz in vzdrževanje predrago, no pa smo že skoraj pri Indiji. Mogoče bomo pa takrat dobili tuje investitorje iz Kitajske.

para! ::

Zakaj vsi povezujete zaprtje podjetja z nategovanjem delavcev? Zapreti podjetje (kot sem dal primer zgoraj) pomeni, da je zadeva zakonita in upoštevajoč "omejitve", delavci seveda dobijo poplačano kar jim pripada.

lp
Death before dishonor!

Invictus ::

KO so enkrat spraševal v BBCjevi oddaji, koliko kdo varčuje, so bili rezultati naslednji:

- Britanci ne varčujejo. Vse pogonijo.

- Azijci prihranijo 40 - 50 odstotkov plače. Za razne razloge, predvsem šolnine za otroke.

Kako boš temu konkuriral, mi ni jasno.

Preprosto bo treba manj porabit, kot zaslužimo. Tisto bluzenje da brez investicij ni napredka drži. Ampak večina investicij tako propade ali pa so preplačane. Sploh iz državnega ali EU denarja.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Odin ::

V privatnem sektorju gre varcevanje in investicija ponavadi z roko v roki. Ti varcujes (za pokojnino, solnino otrok, karkoli..) in das denar na banko. Banka posodi dalje ta denar invesitorjem, ki ga vlozijo v svoje projekte.
ZDA se je na taksen nacin in z mininalnimi davki v manj kot 150ih letih spremenila iz nule na svetovnem prizoriscu do najvecje velesile.
Zelo prepresto in zelo uncinkovito.

Mipe ::

Vendar država noče, da varčujemo.

Odin ::

Vendar država noče, da varčujemo.
Varcevanje je predvsem osebna odlocitev. Ce ima drzava 'sound money' in nizje davke, bo v privatnem sektorju varcevanja in investicij vec. Ce pa ima drzava 'fiat money' in visoke davke pa so razlogi za varcevanje manjsi.

para! ::

Država pravi, da ne moreš vlečt raznih podpor, namenjenih socialno šibkejšim, če v to skupino ne spadaš. Državljani nočemo, da vlečeš razne dodatke, če teh dodatkov v resnici ne rabiš.

Ne moreš it po denarno socialno pomoč, ki je namenjena tistim, ki še za preživetje nimajo, če imaš denar na računu.

Državi je vseeno, če varčuješ.

lp
Death before dishonor!

Mipe ::

In gredo ljudje dvigovat ves svoj denar z bank, te pa bodo imele manj denarja za posojila tajkunom...

No, saj teh ljudi ni toliko, pa vendar.

para! ::

Samo tisti, ki so že danes navajeni na takšne ugodnosti od tistih mizernih davkov, ki jih plačajo, bojo dvigovali denar zato, da bojo lahko nategovali sistem še dalje. Sčasoma bo šla tudi za zabloda v pozabo.

lp
Death before dishonor!

Invictus ::

V Sloveniji je še vedno nacionalni šport dobiti čim več denarja od države. Tako posameznikov kot podjetij.

Namesto da vsi razmišljajo kako prinesti okoli državo zaradi par fičnikov, bi bilo bolje da bi razmišljali
Če se vsi ti ne bi bolj ukvarjali s tem kako porabiti ta čas za prikazovanje svoje revščine za neko novo zadevo, bi šlo vsem precej bolje.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Matako ::

Samopomilovanje, pogosto čustvo v teh krajih, je neugodna stvar. Ne glede, ali si res revež ali samo razvajen - dokler se smiliš samemu sebi ti ne more pomagati nihče.

Razen države, seveda.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

monster-x ::

DV ni strošek podjetij. To bi pa menda ja lahko vedel.

Joj, jype, seveda ni DDV strošek v računovodskem smislu. Gre za zmanjšanje prihodkov na račun DDV-ja. Ampak vseeno podjetje gleda na to kot na strošek (poimenuj kakor želiš -- gre pač za nekaj, za kar je podjetje prikrajšano). In točno to sem imel v mislih. Na ta račun bo dobiček manjši in bomo spet na istem. Seveda, če verjamemo Jankovićevim, da podjetja ne bodo dvignila cen.

ma ne, napraskaš nekaj denarja od sorodnikov pa ustanoviš podjetje in pol poskusiš biti inovativen in konkuriraš kitajcem in ostalemu vzhodu!

Ramon dekers, res škoda debatiranja s teboj, ker nisi sposoben normalne argumentirane debate (no, saj te razumem glede na to da ti je zmanjkalo argumentov) in se samo delaš norca. Saj veš, kako pravijo ... kdor se zadnji smeje ...

Samo da ne bo kdo čez nekaj let baraba, ker je tvegal in uspel, medtem ko bodo takšni (kot ti), ki se danes delajo norca, jokali, v kako krutem svetu živijo.

nah realnost je pomembna ne pa utopija, kako si boš sposodil denar in uspel delati konkurenco kitajcem. So boljši načini za uspeh kot odpreti neko podjetje.

Daj nas razsvetli, da bomo končno ugotovili, kako se to gre.

Imaš prav, potrebno je spoštovati svobodno izbiro posameznika in omogočiti, da vsak s silo in orožjem dokaže koliko je sposoben. Neučinkovite bo 'trg' enostavno izločil...tako kot to narava zagotovi med živalmi ali kot so to nekoč v pradavnini plemena uredila na določenem ozemlju.

Tole je dokaz, zakaj s takšnimi kot je Fritz, ni vredno debatirati o tržnem mehanizmu, ker enostavno ne vedo, kaj to sploh je. Raje privarčujte svoj dragocen čas za stvari, ki vam izboljšujejo življenski standard namesto, da takšnim osebam poskušate pojasniti, kako deluje trg in zakaj je to najbolj učinkovit sistem.


Skupna lastnost vseh takih osebkov, ki se delajo norca iz prostega trga, je da sami niso sposobni opisati realnega sistema, ki bi bil boljši in predvsem vzdržljiv ter konkurenčen. Če pa že nekaj spacajo skupaj, pa je to, da bodo pač vzeli denar drugih (zakaj pa bi svojega jemali, dajmo raje drugim vzeti) in nekaj čarali. Ko jim ponudiš, da naj s svojim denarjem pokrivajo stroške tistega, kar podpirajo (namesto tistih, ki tega nočejo), pa so lepo tiho. Seveda, najlažje je drugim vzeti. Dokler lahko ...

Opažam pa še eno zanimivo lastnost. Vsi, ki jokajo, kako je krut sistem, niso pripravljeni storiti prav ničesar, da bi bilo bolje (na primer ustvariti podjetje, ki bo zaposlovalo ... to je tako ali tako enostavno a ne?). Posmehujejo se tistim, ki so danes zagnani in nekaj ustvarjajo ... dragi moji, kdo pa bo zaposloval vas in vaše potomce? Hkrati pa jih še zaničujejo, kakšne barabe so, ker si drznejo imeti dobiček in si gi celo izplačati, kljub temu da so tvegali, da izgubijo vse, kar so vložili. Po možnosti so si še izposodili.

Jokati, kako je vse krivično in kako rabimo nek boljši sistem (katerega sicer ne poznamo) in obenem ničesar narediti, je zagotovo najlažje. Po možnosti pa biti še prisesan na državo. Tukaj pa se moram strinjati. Je pa žalostno, da je takih v Sloveniji preveč in ustvarjajo neko negativno klimo, ki uniči še tiste, ki bi želeli Slovenijo spraviti na boljše. Žal.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.
««
68 / 91
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stavka javnega sektorja (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
26746256 (40376) dstr17_
»

Stavka (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Problemi človeštva
531137583 (128881) poweroff
»

Ima Slovenija prevelik javni sektor? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20782195 (77779) lexios

Več podobnih tem