» »

Spotify uradno startal v Nemčiji brez pogodbe z GEMO in z nasprotovanjem informacijskega pooblaščenca

Spotify uradno startal v Nemčiji brez pogodbe z GEMO in z nasprotovanjem informacijskega pooblaščenca

Slo-Tech - Švedski Spotify, ki državljanom pravih držav (neuradno sicer tudi Slovencem) že precej časa omogoča poslušanje glasbe prek interneta, je pretekli teden začel delovati v Nemčiji. Ob tem je zanimivo njihovo zaporedje širitve, saj so najprej pokrili domači trg, kjer so prehiteli tudi iTunes, se nato razširili po Evropi in šele lani z velikim pompom vstopili na ameriški trg. Nemčija je več kot sumljivo izostajala, bojda ker Spotify naj ne bi bil mogel skleniti ustreznih dogovorov z GEMO (nemški SAZAS). Sedaj Nemci Spotify končno imajo, a ima ta obilico pravnih problemov v tej državi.

Zataknilo se je že tam, kjer je Spotify pričakoval najmanj težav - pri zasebnosti. Za delovanje namreč od uporabnikov zahteva prijavo s Facebookovim računom, kar onemogoča anonimno ali psevdoanonimno uporabo, kar je v nasprotju z nemško zakonodajo. Facebook namreč ne dovoli uporabi anonimne uporabe in tovrstne računa zapira. Zvezni informacijski pooblaščenec Peter Schaar in berlinski informacijski poverjenik Alexander Dix zato poudarjata, da uporabo Spotifyja in Facebooka odsvetujeta, hkrati pa upravljavcem Spotifyja predlagata, da storitev ustrezno prenovijo, da bo dopuščala (psevdo)anonimno uporabo. Zanimivo je, da BVMI (Zvezno združenje glasbene industrije) Spotify podpira, saj bodo z njim po njihovih ocenah zbrali več denarja. Za glasbo plačujeta le še dve petini ljudi, ki letno zanjo odštejeta 56 evrov. Ker Spotify stane pet ali deset evrov mesečno, odvisno od modela, bodo z njim zaslužili več. Seveda Spotify ponuja tudi brezplačno verzijo, ki pa je omejena na 10 ur tedensko in natrpana z oglasi.

Trši oreh je GEMA, s katero Spotify sploh še nima uradnega dogovora, pa so vseeno začeli obratovati. Predsednik GEME Harald Heker je povedal, da so pogajanja še v teku in da naj bi se končala prihodnji konec tedna. Kakšen dogovor bodo sklenili, še ni znano - GEMA trenutno vztraja pri 0,6 centa za poslušano skladbo na poslušalca, kar je za brezplačen servis preveč, za plačljivo verzijo Spotifyja pa tudi komajda še vzdržno. Drugi predlog, ki je trenutno na mizi, predvideva evro na mesec za vsako prodano naročnino na Spotify. Oboji so optimistično, da bodo v naslednjem tednu sklenili dober dogovor.

2 komentarja

VelikiTun ::

... neuradno sicer tudi Slovencem...
Kako?

Beat-O ::

VelikiTun je izjavil:

... neuradno sicer tudi Slovencem...
Kako?

Registracija preko proxya v državi kjer je Spotify že na voljo: Švedska, Francija, VB, ZDA...
http://www.toshl.com/


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Amazon Music Unlimited

Oddelek: Loža
357613 (1582) Robert
»

Spotify s pritožbo Evropski komisiji nad "Apple tax"

Oddelek: Novice / Tožbe
2714381 (12001) gus5
»

Spotify pri zbiranju kapitala presegel pričakovanja

Oddelek: Novice / Ostale najave
147270 (5892) Nummy

Več podobnih tem