» »

Prehod na RoR

Prehod na RoR

maastermedia ::

Lep pozdrav,

kot totalen noob razmišljam o uporabi RoRa za spletne strani. Uporablja mogoče kdo to zver v Sloveniji?

HardFu ::

Zakaj pa rabis?
http://codeable.io

maastermedia ::

Hm, ne vem, če smem lepiti linke drugega portala na to stran. Gre za en kvazi open source projekt:
https://github.com/slovenia/zawwwod
in vzporedno se skušam učiti RoR še malo zase:
https://github.com/slovenia/zawwwod-ror

pa nam malo šepa zadeva zaenkrat in se potem sprašujemo ali je to sploh smiselno ali ne itd. Mene samo zanima, če mogoče, kdo to pozna tukaj za kako vprašanje.

HardFu ::

PROTI: Ce obvladas kaksen jezik ze potem naredi v tistem, nima smisla tople vode izumljat
ZA: Nikoli ne skoduje, ce se naucis kaj novega, se posebej ce mas konkreten projekt na katerem se ucis.

Zdaj pa premisli katera varianta bolj odtehta zate :)

Osebno sem se odlocil za Node.js ker RoR postaja cedalje bolj all-inclusive in zato pocasen, prizam pa da imam relativno malo izkusenj.
http://codeable.io

MrBrdo ::

HardFu je izjavil:

ker RoR postaja cedalje bolj all-inclusive

Am... To je ravno nasprotno od resnice, Rails je z 3ko postal veliko bolj modularen kot 2ka, ker so Railse združili z Merb. Pravzaprav lahko praktično katerokoli komponento Rails 3 uporabljaš samostojno oz. jo izklopiš, zamenjaš... In z Ruby 1.9 je tudi hitrost boljša (še vedno pa je najslabši performance kar se tiče ORMja - ActiveRecord). Tudi na splošno so performanci na 3ki definitivno boljši kot pa na 2ki.

maastermedia: Jaz sem sicer fanboy Railsov, tako da je moje mnenje biased. Ampak vsekakor ti priporočam, da se vsaj spoznaš s frameworkom, če pa ti ne bo ušeč boš pač izgubil nekaj časa. Sam sem rabil nekaj časa, da sem res poštekal in zagrabil framework, naredil sem v njem 1 ali 2 majhna projekta, preden mi je bilo vse skupaj kolikor toliko jasno. Za učenje osnov ti sicer ne morem svetovat iz lastnih izkušenj, ker sem se kar nekaj sam igral, ampak slišal sem dobre stvari o http://railsforzombies.org/ (za sam jezik Ruby pa http://tryruby.org, meni trenutno nekej ne dela sicer). Prav tako sem slišal pozitivna mnenja o http://ruby.railstutorial.org/ vendar gre v tem primeru za plačljivo zadevo.
Nadalje pa priporočam http://railscasts.com/ kjer boš prek searcha našel tutoriale za marsikaj (npr. avtentikacija uporabnikov). To je bil moj glavni vir informacij. Pazi, stare epizode so za Rails 2, vendar ponavadi gre za podoben princip. Sicer tudi tukaj ponujajo neko plačljivo opcijo, ampak je ne rabiš (samo določene novejše epizode so zajete v ta plačljiv del).
Sicer point Railsov ni toliko v performancah, čeprav se te stalno izboljšujejo (predvsem z Ruby 1.9.x), ampak v hitrosti razvoja. Sem pa prepričan, da je po performancah vsaj primerljiv z npr. Djangotom, če ne hitrejši (sam jezik Python naj bi bil načeloma performančno slabši od Ruby 1.9.x ali pa kakšnega Rubinius). Moje osebno mnenje je da je Rails top med tovrstnimi frameworki, in imam občutek da večina inovacij pride iz Rails, ki jih nato adaptirajo tudi ostali podobni frameworki. Moje mnenje, nebi rad začel kakšnega flame wara o frameworkih! Vsak ima svoje prednosti. Zame osebno Rails deluje odlično.

Sicer delam z Railsi okoli 3-4 leta, začel sem z dvojko. Tako da glede vprašanj ti lahko kaj pomagam. Dvakrat sem imel na FRI tudi že tečaj za Rails, načrtujem morda tudi letos. Glede na izkušnje se mi zdi, da večino prednosti frameworka lahko osvojiš šele če imaš dobre osnove (npr. ozadje iz PHPja ali nekaj, neko ozadje glede spletnega razvoja), sicer se lahko zgodi da določene stvari preveč poenostavljeno razumeš - dobro je, da poznaš kako zadeve delujejo v ozadju. V Ljubljani obstaja tudi recimo-da-aktivna Rails skupnost, ki jo vodi med drugim David Krmpotić (ustvarjalec odpiralnicasi.com, ki je napisan v Rails). Na par mesecev se dobimo in malo predebatiramo, vsak kaj novega predstavi itd.
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

maastermedia ::

Ne saj ne bo "flamewar". Kar povejte svoja mnenja o tem. Ni panike. Me res zanima, ker moram nekaj naprej premakniti, RoR je pa pač trenutno zame tudi nekaj precej aktualnega.

MrBrdo ::

Mislim da sem ti dal dovolj informacij/resourceov za začetek :) Morda lahko dodam še za probleme http://stackoverflow.com/ ter FreeNode IRC (kanal #ror).
MrBrdo


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Svetla prihodnost za Ruby? (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
507398 (5848) MrBrdo
»

Izšel Rails 3.1

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
358544 (7117) njok
»

Časovna banka

Oddelek: Izdelava spletišč
131947 (1378) MrBrdo
»

Spletne aplikacije - izbira platforme (Java, .NET, PHP, etc.)

Oddelek: Programiranje
202415 (1919) CCfly
»

Glavni PHP razvijalec dal odpoved

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
356515 (4471) darkolord

Več podobnih tem