» »

Krmilnik za odpiranje in zapiranje ventilov

Krmilnik za odpiranje in zapiranje ventilov

Evil mind ::

Živjo

Ker se ne najbolj spoznam na krmiljenje naprav me zanima, če je smiselno uporabljati krmilnik za odpiranje/zapiranje 4 ventilov. Vsak ventil bi imel on/off in verjetno še kakšno zakasnitev. Vse skupaj pa naj bi bilo povezano na računalnik, tako da bi se dalo z računalnika vklapljat in izklapljat, če je mogoče pa tudi brez računalnika.

Bolj točnih podatkov nimam, ker rabim to ze nekoga drugega. Zanima me če bi se dalo rešit enostavneje, ker je možno da sem si malo zakomplicirav problem :D

Voluharr ::

Zanima me če bi se dalo rešit enostavneje

Lahko uporabiš navadna stikala (0/1).

Brez dodatnih podatkov nebo šlo. Nazivna napetost, kakšno je krmiljenje. Ali ima eno žico na katero priključiš elektriko in dokler je elektrika na njej je odprt ali ima eno za odpiranje in eno za zapiranje.
Backup, VPS, kolokacija: https://reavisys.si

M@73Y ::

Dokaj preprosto bi se dalo rešiti s kakšnim Atmel ali PIC mikrokontrolerjem.
..jump into psytrance tunnel..

Wisse ::

Rešitev je kar nekaj, vendar je odvisno kako vešč si elektrotehnike in programiranja.

Recimo kak mali relejski (mogoče tudi tranzistorski) PLC bi bila hitra out-of-the-box rešitev, vendar bi najbrž imel probleme s priključitvijo na računalnik, ker to običajno ni neka standardna funkcija poceni PLCjev.

Lahko bi se lotil z Arduinom, vendar bi zagotovo moral kupiti/izdelati še vmesnik z relejskimi/tranzistorskimi priklopi, ker sam Arduino ni zmožen neposredno vklapljati ventilov. Arduino bi bilo preprosto sprogramirati, z lahkoto bi ga upravljal prek računalnika in nanj priključil tudi ročne gumbe.
Podobna alternativa so še samostojna vezja. Nekatera so zasnovana celo z Arduino kompatibilnostjo v mislih, kar rahlo olajša programiranje.

Tretja možnost je izdelava namenskega vezja iz nič, vendar je to časovno potratno in predvidevam, da presega tvoje znanje, ker drugače ne bi tu spraševal o nasvetih.

Mogoče predlaga še kakšno drugo opcijo. Jaz bi v tvojem primeru izbral Arduino + Relay shield.
Releji ne bodo ustrezali, če so vklopi ventilov preveč pogosti (recimo 24h na dan vsako minuto ali dve).

Evil mind ::

Hvala za odgovore.
Sem se še povprašal malo bolj točno, in zadeva na bi imela en izhod na ventil. Če je napetost (24V) je ventil odprt, če napetosti ni je zaprt. Vse skupaj bi se upravljalo preko računalnika, kjer bi z nekim programom odpiral in zapiral ventile. Krmilnikov nisem programirov, tako da me malo zanima, kako to zgleda. Sicer smo v šoli par let nazaj, v grafičnem vmesniku nekaj preprostih programčkov naredili. Kaj več pa ne.

Wisse ::

Pozanimaj se še o toku, ki ga potrebuje ventil (oz njegova tuljava) za obratovanje in o frekvenci preklapljanja (večkrat na minuto ali nekajkrat na dan?).

Glede na to, da krmilnikov še nisi programiral ti toplo priporočam Arduino. Osnove programiranja zgleda poznaš, zato ti Arduinov IDE ne bi smel predstavljati problemov. Največja prednost je ogromno število vgrajenih funkcij (vse za tvoje potrebe). Sintaksa je C oz C++.

Na PCju in krmilniku boš moral sprogramirat nek preprost sistem za komunikacijo preko serijske povezave (google najde ogromno primerov), ter narediti grafičen vmesnik na strani PCja in spisati par vrstic kode za izvajanje ukazov na krmilniku.

Pomoje ni razloga, da ti tega ne bi uspelo naredit. Mogoče zaupaš kakšna je tvoja izobrazba oz "podlaga"?

Evil mind ::

Programirat znam v javi, C se še učim. Zbirnika pa se ne najbolj spomnem, ampak mislim da bi šlo. Sicer pa me zanima kje bi se dalo Arduino v Sloveniji naročit in če pride potrebna programska oprema zraven ali pa je vsaj dostopna na spletni strani.

Evil mind ::

Opažam da ima Arduino program za skompajlat na spletni strani skupaj z vsemi ukazi.

Wisse ::

Res je, vso programsko opremo za Arduino imaš zastonj na spletu. Tudi dokumentacija ni slaba.
Kupiti boš moral krmilnik in ustrezen "shield" (izraz za razširitvena vezja). Kje kako in kaj boš kupil boš moral ugotoviti sam.
Navadno je najbolj ugoden spletni nakup iz tujine in tudi izbira raznih shieldov je tam boljša. Seveda obstaja tudi nekaj slovenskih prodajalcev.

Evil mind ::

Hvala za pomoč še enkrat. Upam de se bo vse skupaj sprogramiralo brez zapletov.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Regulacija grelca

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
434466 (2890)    -S\/\/-  
»

Avtomatika za sončni kolektor (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5510920 (7084) FX6300B
»

pomoč pri izbiri komponente

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
121651 (1198) cefizl88
»

Krmiljenje...

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5788 (628) beeone
»

Teagueduino - Arduino brez lotanja ali programiranja

Oddelek: Novice / Modifikacije
4412562 (10166) Karlos

Več podobnih tem