» »

Html, css

Html, css

Br93 ::

vnaprej se opravičujem, če je ta tema že potekala, vendar v nobeni ne najdem informacij, ki bi jih potreboval.

Rad bi se naučil izdelovati spletne strani a o tem zaenkrat iskreno povedano nimam pojma. Slišal sem, da se lahko naredijo s pomočjo html in css jezika in pa tudi s programom dreamwaver, photoshop ipd. Zanima me, kaj se lahko naredi v html in css jeziku, kateri načini izdelave spletnih strani so priporočljivi itd. Zanima me čim več o tem in kot sem že omenil nimam pojma kako in kaj.

Netrunner ::

tukaj ni hitrega odgovora ... google je tvoj prijatelj ... začni z ključnimi besedami CSS / HTML beginners guide
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Br93 ::

s čem pa naj začnem html ali css? morda veš za dreamwaver kaj se dela s tem programom in kaj se dela s html in css?

Kurzweil ::

Če bi jaz še enkrat začel bi šel po takem vrstnem redu:

WEB:
- html / html5 / XML
- css / css3
- javascript / jquery
- AJAX
- php / ASP / PHYTON / ?sql
- nek CMS priporočam enega sila preprostega za osnovne stvari in enega robustnega, ki bo tvoja desna roka naslednja leta

GRAFIKA:
- Illustrator za vektorsko (logotipi, ikone, razne tiskovine) in Photoshop za rastersko grafiko, odvisno od tebe kako bi delal gumbe, content box, backgrounde,... če nisi delavec v javni upravo pa kakšen Gimp (free)
- za bannerje in nič drugo Flash

OSTALO:
- predlagam da greš malce (vsaj malo) v svet tipografije, barvnih palet (to imaš ali pa nimaš)...

Osebno sem največ potegnil na začetku od: W3schools - tole je nujno!
Od vseh blogov sem največ potegnila na: Smashing magazine
... ko boš znal pa vse kar pravi W3C in boš imel voljo in kreativnost, no če ti slednje ne zmanka pa imaš na natu na tone tutorialov.
Osebno predlagam da se sploh ne dotakneš Dreamweaverja, malce težje bo na začetku ampak boš znal in boš samo svoj, toplo priporočam.

Če se ne greš vsega zgoraj naštetega je MOJE mnenje, da raje sploh ne začni!

MrBrdo ::

html in css bos moral se ucit skupaj, naenkrat, ker gresta z roko v roki. odsvetujem uporabo raznih programov tipa dreamweaver, omisli si samo en dober text editor z barvanjem texta (npr. Gedit). potem najdi tutorial in delaj.
MrBrdo

Letalec ::

Za čisto prvo spletno stran rabiš znati HTML+CSS tutoriale na W3schools, kar se tiče urejevalnika, pa ti zadošča notepad++ (ki samo lepo označuje kodo). Za nadaljnji razvoj pa lahko dreamweaver, ampak predvsem zato ker omogoča code completion.

Br93 ::

A v css se ne barva text?

V notepadu zapišem html in text nato pa urejam v css?
Zanima me tudi recimo da začnem delat v notepadu html kje se lahka vidi, kaj vse je že nareto...

Kurzweil ::

Br93, s CSSom se da tekst ne samo barvat ampak z njim počet skoraj kar si zamisliš, govora pa je bilo o programu v katerem je koda od CSSa napisana s stilom in obarvana, da se ne izgubiš, kar je za začetnike še toliko bolj pomembno.

In če boš šel takole naprej nebo nič, vsi ti pravimo da pojdi skozi W3C, če bi šel čez to nebi spraševal sedaj tega kar se res moraš sam naučiti, tam je tako lepo razloženo in prikazano, da če tisto nebo šlo, potem res nima smisla.
Samo enkrat bom odgovoril in podprl tvojo lenobo... v urejevalniku teksta odpraš oz. narediš neko html datoteko v headu deklariraš oz. povežeš dotični dokument z zunanjim CSSom (največkrat styles.css), nato pa v istem programu odpreš še eno datoteko, seveda govorim o zunanji .css datotetki, kot pravim na W3schools je to povsem na začetku, in če daš tam try it yourself imaš na levi kodo na desni pa "apply okno", kjer boš videl ob pritisku na gumb recimo temu takoj spremembe.
Ko pa boš sam to delal pa seveda klikneš na html datotetko (naprimer index.html) in se ti bo odprla v tvojem privzetem brskalniku...

W3schools !

RockyS ::

MrBrdo je izjavil:

html in css bos moral se ucit skupaj, naenkrat, ker gresta z roko v roki. odsvetujem uporabo raznih programov tipa dreamweaver, omisli si samo en dober text editor z barvanjem texta (npr. Gedit). potem najdi tutorial in delaj.


Tako sem tudi jaz mislil in sem kasneje ugotovil da sem se motil.

Ko se učiš html in css ga ni boljšega kot Dreamviewer oz. nusphere.

1. Pravilno barvanje kode (v text urejevalnikih uporabljajo svoje variante)
2. Predogled v brskalniku in znotraj Dreamviewera
3. HTML5 podpora (na notepad++ ga še biksa)
4. File manager
5. code formating (ne vem kako lepo kodo pišete, ampak meni dostikrat pomaga)

Nekomu se to zdi preveč za začetnika, mogoče. Ampak zaradi tega sem sam začel pisat grdo kodo, zapravljal čas na previewu itd. Ko se učiš je najboljše da se učiš pravilno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RockyS ()

Mipe ::

HTML je za vsebino, CSS je za oblikovanje.

V HTML imaš recimo takole:
<html>
<head><title>Primer</title>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css" />
</head>
<body>
<div id="okvir">
    <div id="glava"><h1>Naslov v glavi</h1></div>
    <div id="navigacija"> ... kup navigacijskih linkov ... </div>
    <div id="vsebina>Vsebina pač</div>
    <div id="noga">Noga</div>
</div>
</body>
</html>


Nobenih barv, samo bistveni elementi. V html urejaš grobe elemente in vsebino, recimo linke, novice pa vse to. Oblikovanje pa je v css. Barve, pozicioniranje pa tako naprej.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

Br93 ::

sej grem čez te korake ampak mi rad mal sprobu to.. drugače delam w3school.

Letalec ::

Če misliš z barvanjem teksta, označevanje css kode potem je odgovor DA, notepad++ označuje tudi CSS kodo. A v meniju moraš izbrati da imaš odprt CSS. Svojo spletno stran vidiš pa tako da jo shraniš (CTRL+S), greš v mapo kjer se nahajo in jo odpreš z brskalikom (chrome, firefox,IE). Ko kaj popravljaš, spet samo shraniš in klikneš osveži v brskalniku. Drugače pa ti močno priporočam pisanje HTML in CSS in posameznih skript v ločenih datotekah, ker imaš tako za naprej lahko na vseh straneh isti stil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Letalec ()

Br93 ::

hvala za odgovore!

MrBrdo ::

3. HTML5 podpora (na notepad++ ga še biksa)

WTF? Zakaj bi pa text editor rabil podporo za HTML5? Jaz ne vem kaj je tebi važno, meni je dovolj da mi barva kodo, drugega za HTML resnično ne rabim. Glede Dreamweaverja ja, saj zna lepo barvat, pa ima verjetno še IntelliSense (kokerkol se temu reče), ampak meni je škoda čakat, da se mi odpre. Tistega sprotnega previewa pa nič ne pogrešam, sploh pa potem ko enkrat začneš delat z dinamičnimi stvarmi (npr. Django, Wordpress, whatever), ti tako orodje več skoraj nič ne pomaga.
MrBrdo

Mipe ::

Ali pa Sublime Text.

MrBrdo ::

Pa še neki:

1. Pravilno barvanje kode (v text urejevalnikih uporabljajo svoje variante) - Gedit čist vredu barva
2. Predogled v brskalniku in znotraj Dreamviewera - predogled v brskalniku maš povsod, tega znotraj dreamweaverja pa ne rabim
3. HTML5 podpora (na notepad++ ga še biksa) - neumnost
4. File manager - ga ima tudi gedit
5. code formating (ne vem kako lepo kodo pišete, ampak meni dostikrat pomaga) - to bi lahko imel gedit boljse, mislim pa da obstaja tudi en plugin
MrBrdo

Letalec ::

MrBrdo je izjavil:

3. HTML5 podpora (na notepad++ ga še biksa)

WTF? Zakaj bi pa text editor rabil podporo za HTML5? Jaz ne vem kaj je tebi važno, meni je dovolj da mi barva kodo, drugega za HTML resnično ne rabim. Glede Dreamweaverja ja, saj zna lepo barvat, pa ima verjetno še IntelliSense (kokerkol se temu reče), ampak meni je škoda čakat, da se mi odpre. Tistega sprotnega previewa pa nič ne pogrešam, sploh pa potem ko enkrat začneš delat z dinamičnimi stvarmi (npr. Django, Wordpress, whatever), ti tako orodje več skoraj nič ne pomaga.


Ja sej tisti preview v dreamweavrju je joke. Seveda ima tudi bljžnjico da ti ob pritisku F12 odpre stran v default brskalniku. Drugače pa ga sam uporabljam samo zaradi intelisense oz. codecompletiona (predvsem za javascript,php).Aja, pa fino je ker ima pri intelisensu vgrajen še color choser, kjer ti sam naredi kodo za željeno barvo v željenem formatu. Sem ga pa parkrat že močno preklel, ker sem ponesreči kliknil na design-view in mi je avtomatsko hardkodiral style tabele v HTML (ne v ločeno CSS datoteko). Nato sem sam dejansko 2 dni ugotavljal kje je napaka. To mu močno zamerim. Nisem pa še videl Gedita, tko da bom preizkusil.

RockyS ::

Ima notepad++ autocomplete? Torej da ko vpišeš recimo
< video ></
ti sam zaključi? Ne mislim da ti ponudi dropdown z možnostmi.

MrBrdo ::

Letalec glede na priporočila ostalih lahko raje probaš Sublime Text (2). Gedit je dosti basic, če si ne spimpaš s plugini itd., ampak meni čisto zadostuje. Mislim pa da noben od obeh ne omogoča "intellisensa".
MrBrdo

Tody ::

Men Sublime text ni tok cool kot recimor pspad pač da ti pove kje se kak div zapre hočem da mi konkretno zadevo pobarva ne pa neke blage pikice pusti, sej mogoče se da to nastavit ampak to je prva stvar ki sem jo opazil pri tem programu.

alphasaphir ::

Sem sam začetnik, uporabljam aptana studio 3 ali eclipse (php debuger manjka aptani). Všeč mi je ker je oboje za linux in win. Aptana mi je osebno najbolj všeč zaradi črnega ozadja (efin hipster). Saj verjetno se da to v katerem drugem tudi nastavit. Barva, izpopolnjuje, je pa dosti slabša kot na primer blue fish pri ponudbi (drop down kar je možno nastavit/izbrat)

Potem zelo mi je všeč css gradient generator od filezille, kar se bolj kompleksnih barv v css3 tiče.

Knjige, ki so meni pomagale so bile: head first (xhtml+css - malo starejša ampak prinese precej na področju postavitve strani; res soliden začetek za moje pojme) trenutno pa delam php/mysql po wrox, potem pa nazaj na js,ajax in dodatno postgres z spatial extension.

alternative so potem video tutoriali tipa lynda, video2brain ali galileo. Sam bi se brezglavemu iskanju s pomočjo googla za začetek izognil, da sploh približno dobiš občutek kaj dela kaj.

nekje je na kratko opisano tako:
- xhtml - dobra osnova/ogrodje strani
- css - oblika (less je koliko sem slišal kar zanimiva stvar omogoča "nestanje", konstante, funkcije, samo nisem še nič delal s tem)
- js/ajax - dejanja (kako iz strani narediti "program/aplikacijo") - izvaja se pri uporabniku
- php/java - jeziki namenjeni komunikaciji s serverjem - kako narediti stran dinamično
- sql - podatki, ki so shranjeni na serverju v obliki tabel in dostopaš do njih preko php/jave
- photoshop/gimp - oblikovanje brez kode
- razni API, ki se povezujejo preko php, js in ti nudijo ogromno novih možnosti

Če se motim, prosim za konstruktivno debato in dobre nasvete kako začet programirat tudi za denar.

kpkp ::

Še em glas za sublime text 2, čeprav moja prva izbira je še vedno dobri stari textmate, ki je po dolgih letih dobil celo alpho različice 2.0 :O (Upam, da ne razočara kot duke :)


edit:
Poglej si še 30 Days to Learn HTML & CSS, sigurno prav pride ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kpkp ()

kivi113 ::

Kurzweil je izjavil:

Če bi jaz še enkrat začel bi šel po takem vrstnem redu:
- nek CMS priporočam enega sila preprostega za osnovne stvari in enega robustnega, ki bo tvoja desna roka naslednja leta


Katere CMSje se je pametno naučit za izdelavo "custom" spletnih aplikacij, ki vnašajo, spreminjajo in prikazujejo podatke iz mysql baze podatkov? Mora imeti tako licenco, da je dovoljeno aplikacijo prodajati brez večjih omejitev. Trenutno programiram aplikacije ročno, brez CMSja.

Kaj bi bil primer "sila preprostega" in primer robustnega cmsja?

RockyS ::

Kolega je razvil tega, nekatere njegove rešitve uporabljam tudi sam.
http://get-simple.info/

Netrunner ::

kivi113 je izjavil:


Katere CMSje se je pametno naučit za izdelavo "custom" spletnih aplikacij, ki vnašajo, spreminjajo in prikazujejo podatke iz mysql baze podatkov? Mora imeti tako licenco, da je dovoljeno aplikacijo prodajati brez večjih omejitev. Trenutno programiram aplikacije ročno, brez CMSja.

Kaj bi bil primer "sila preprostega" in primer robustnega cmsja?



Če boš delal aplikacije priporočam Kohano, če boš delal spletne strani priporočam Modx cms.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Jerry000 ::

tut js dam glas za Sublime Text 2. Sicer imam zastonjskega a vendarle zelo všečen urejevalnik:)

martincek1 ::

admin delete

Zgodovina sprememb…

FreakDezign ::

Poglej, če hočeš začeti začni takole.

Prvo: HTML
Potem: CSS

Vse to delaj v kakšnem PSPAD ali Notepad++, ker če bo uporabljal Dreamwear, ki ti vnaprej predlaga kakšna koda naj bo se pri tem nič ne boš naučil. Sam sem nazačetku delal v Notepad++ presedlal na Dreamweaver ampak, ker mi je preveč predlagal sem na srečo videl, da si potem nisem nič zapomnil. Zato sem šel nazaj sam zdaj uporabljam PsPad. Znam samo HTML in CSS nameravam se naučiti počasi PHP, ker je najboljši za nadaljevanje potem pa kakšen mysql in nazadnje ves razmetan Javascript.

VelikiTun ::

HTML in CSS si hodita z roko v roki in tako ali tako nista težka do te mere, da bi se ju moral učiti posebej.

Volk| ::

Ve kdo kako se reče zadevi, ko greš z miško čez da ti odpre "cloud" z kakim dodatnim pojasnilom?
javascript?
_______________________________________________________
Izobražen je tisti človek, ki ve, kje bo našel tisto, česar ne ve.

HardFu ::

http://codeable.io

Volk| ::

Hvala!
_______________________________________________________
Izobražen je tisti človek, ki ve, kje bo našel tisto, česar ne ve.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Uvod v izdelavo spletnih strani (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Izdelava spletišč
277264468 (777) Netrunner
»

Nekaj vprašanj glede izdelave spletne strani.

Oddelek: Izdelava spletišč
384298 (3149) scipascapa
»

V katerem jeziku se lahko naredijo najzahtevnejše spletne strani (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
7011129 (8641) gamemen
»

Internetna stran (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
535720 (4908) Mipe
»

Dreamweaver

Oddelek: Izdelava spletišč
101689 (1583) para!

Več podobnih tem