» »

skurhene osnovne plošče

skurhene osnovne plošče

zonzi ::

pozdravljeni,

imam problem, ki me zelo živcira! v dveh tednih sta se mi pokvarili dve osnovni plošči v dveh različnih računalnikih. zdej ne vem ali je to naklučje ali je možno, da je kaj narobe z elektriko, namreč računalnika se nahajta v isti hiši. stvar je taka, da ko prižgem računalnik, ventilatorji, diski se zaženejo toda na monitorju tema. Tudi tistega prvega "bipa" ni, ki da znak, da je vse OK. Ali je možno, da imam kako škodljivo kodo, ki mi kuri plate? Res nevem kaj nardit nočem menjati plate vsaakih 14 dni. Upam, da je vse skupaj zgolj nakulučje. Kaj pravite vi na vse skupaj?

lp

solatko ::

Predvsem naj ti en električar pregleda hišno instalacijo in izmeri kvaliteto električnega toka. Imeli smo podoben primer, da je stranki odletaval računalnik, po preverjanju napeljave pri njemu doma, smo ugotovili, da je imel v celi hiši, ozemljenih samo nekaj vtičnic. Po ureditvi pomanjkljivosti, se okvare, čudežno, ne dogajajo več.
Če si iz kakšnega bolj odročnega kraja, gre lahko tudi za nihanje napetosti 120 - 250V+. To se dogaja, če je oddaljenost od trafo postaje velika. Pomaga kak stabilizator napetosti.
Lahko je pa čista slučajnost, če sta računalnika približno enako stara - odpoved komponent.
Po navadi v kupljenih, sestavljenih mašinah, nekaj komponent ni ravno kvalitetnih, potem se dogajajo razne čudne zadeve.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

69charger ::

Povej kater napajalnik imaš, če je kakšen kitajski šrot je lahko tudi to vzrok.
How many guys from a tech forum does it take to change a lightbulb?

solatko ::

69charger - verjetno nima oba enaka, da bi crkovalo ob istem času. Večina napajalniko je narejenih na Kitajskem (tudi tisti, ki so made in EU).
Delo krepa človeka

zonzi ::

Racunalnika nista istočasno kupljena, eden je star 5 let in drugi 1 leto. Napajalnik je v enem coolmaster za drugega ne vem. Oba sta bila sestavljena po naročilu tako da niso neke šrot komponente. Najbolj sumim res napeljavo. Napeljava je bila narejena 2 leti nazaj in štromar ki je delal pravi, da je vse ok. Bo treba kakšnega drugega še povprašat.

solatko ::

Preveri kvaliteto ozemljitve in z voltmetrom stabilnost toka. Bolj je napajalnik kvaliteten, bolj stabilno napetost zahteva. Nihanje ne sme biti večje kot 10% +/-, če je več, obvezno nabavi stabilizator napetosti, bolj škoduje padec napetosti, kot rahlo previsoka, saj imajo napajalniki za višje napetosti, vgrajena varovala, za nižje napetosti med 150 in 200V, pa ni pomoči.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

zonzi ::

Sem čisti antištromar, kako preverim če je ozemljitev ok? Če je nihanje štroma a ne skuri potem najprej napajalnik in potem osnovno ploščo?

fireX88 ::

zonzi je izjavil:

Sem čisti antištromar, kako preverim če je ozemljitev ok? Če je nihanje štroma a ne skuri potem najprej napajalnik in potem osnovno ploščo?


ne igraj se s štromom če neves kaj delas..povprašaj kakšnega štromarja ki ima merilne naprave da tole zmeri..sam numnosti da pade napetost iz 220 na 150 pa se ne!!
zato pa ima elektro preden ti da elektriko meritve v tistem kraju/na hisi kaksna je napetost ob najslabsem moznem scenariju! ze vsaka vas ima ima najmanj RP(razdelilno postajo) ali TP(transformatorsko postajo) najmanj na elektricnem drogu!
a nam lahko zaupas kje stanujes/mesto/vas pa ti lahko povemo ce je ta padec napetosti kriv:-/
pa se ena stvar? v teh dveh letih odkar ne elektricar na novo elektriko napeljal je kaka elektricna naprava iz neznalih razlogov crknila??
ANY OF MY POSTS ARE RESEARCHED AND/OR COMPILED BITS OF INFORMATION*
AND YOU SHOULD FOLLOW THEM AT YOUR OWN RISK.
*EXCLUDING SARCASTIC AND OR SUBJECTIVE RESPONSES!

solatko ::

fireX88 - No jaz ti bom pa povedal, da je v vasi, kjer je po upokojitvi stanoval oče, elektrika tako padla, ko je sosed zagnal puhalnik, da še brivski aparat na elektriko ni delal, luči pa so do prenehanja komaj brlele. TP je bila namreč stran 2km, vse je potekalo na dveh dratih po drogovih, ko pa so naredili TP pod vasjo, pa se je situacija izboljšala. Najmanjša zmerjena napetost, je bila komaj 80V.
Odletavali so hladilniki in vse naprave, ki so imele non-stop delovanje.
Kljub novi TP, še vedno včasih pade napetost pod 200V, vendar to ni več tako problematično, ni pa za elektroniko.

zonzi - ni nujno, lahko začne samo spuščat malo bolj čudne napetosti, ki pa plošči niso všeč in jo vzame hudič. Pri višjih napetostih, bo pa najprej odletel napajalnik.

Ozemljitev najlažje sprobaš tako, da preizkuševalec (fazenprifer) vtakneš v pozitivno fazo, da zagori lučka, potem pa se z isto roko, s katero držiš preizkuševalec, dotakneš ozemljitvene žice - v šuko dozi tisti dve žici, ki sta ob kontaktnih luknicah. Če lučka močneje zasveti, potem je po vsej verjetnosti ozemljitev dobra, če pa spremembe ni, potem vtičnica ni ozemljena. Nekateri domači električarski strokovnjaki, ne ozemljijo vseh vtičnic (3 žile ali v blokih 2 žili in povezava - in zemlje - ničlanje), saj menijo, da bodo ponekod uporabljali vtičnice, samo za naprave, ki ozemljitve ne rabijo.
Delo krepa človeka

mr1two ::

Tem domačim električarskim strokovnjakom se drugače reče šalabajzerji.
Če poznaš koga, ki ima bilokakšen voltmeter lahko malo spremljaš nihanje napetosti na vtičnicah kjer imaš priklopljene računalnike. Predvsem je treba gledat zadevo, ko vklopiš najpožrešnejše porabnike- boiler, pečica, kakšen električni radiator ipd.
Če maš pod 210, ko vse goni je mal tko tko...
Ti bom pa še eno vprašanje postavil: povej mi model plate, točen model, če se da in pa tudi to kakšen PSU si imel na vsakem pcju.

minimus ::

Če mu je dve leti po tem, ko so mu na novo naredili instalacijo, vse delalo ni krivec instalater.

fireX88 ::

ok, sm res pretiraval, ampak mi še poveš ped kolikimi leti je bilo tole? samo tako informativno me zanima. Sicer sam delam na elektro ljubljana, ampak nikol nisem navzkriž prišel s tako velikim padecem napetosti...

aja pa še to, samo da dopolnim solatkov post sta tisti dve žici ozemljitvi(sta vertikalno postavljeni!), pa da neboš kako žico rinu v eno izmed lukenj k te bo zasrbelo drugače!
ANY OF MY POSTS ARE RESEARCHED AND/OR COMPILED BITS OF INFORMATION*
AND YOU SHOULD FOLLOW THEM AT YOUR OWN RISK.
*EXCLUDING SARCASTIC AND OR SUBJECTIVE RESPONSES!

solatko ::

fireX88 - V eni vasi na Blokah, kakšnih 15-20 let nazaj. Tudi sedaj na tistem koncu linije niso prav stabilne in imajo kar veliko problemov z elektroniko, še huje je pa v času neviht. Je pa sedaj občutno bolje, kot je bilo, so vsaj tri faze pripeljal v vas, prej je bila samo ena, tako da so morali za trofazno delat razne indijanjske prevezave.
Delo krepa človeka

fireX88 ::

potem pa res ni cudno k je bla sm ena faza :)
sj vrjamem da je prihajalo da taksnih scenarijev oz se vedno pride, ampak v veliko manjsi meri,ce ne drugo zaradi tehnologije katera javi napako pri premajhni napetosti. ampak je pa zal tako, da take manjase in oddaljene vasi pustijo tako kot je in zal je velikokrat tako, da se slovenija konca na robu ljubljane in potem ni vec denarja za ostale...

nc pustimo tole, zanzi dj ti vseeno napisi kateri plati sta tole. pa ce mas kakega kolega ki se vsaj malo spozna na strom pa njega prosi da pogleda/preveri/zmeri...
ANY OF MY POSTS ARE RESEARCHED AND/OR COMPILED BITS OF INFORMATION*
AND YOU SHOULD FOLLOW THEM AT YOUR OWN RISK.
*EXCLUDING SARCASTIC AND OR SUBJECTIVE RESPONSES!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fireX88 ()

zonzi ::

Sem ugotovil, da pri starejši kišti ni šla plošća ampak rami. Pri novejši tam kjer pa je šla plošća pa je bila asus m4a89gtd pro. Tko, da je bilo to pomojem zgolj naklučje. Bo preveril še ozemljitev, namreč zraven imam tudi av reciver, ki ima zašćito če je preveč statike, da se ne prižge dokler ne izštekaš in vštekaš napajalnega kabla. To se mi pa povprečno zgodi na 4 dni. Če sem prav razumel moram z fazenpriferjem v fazo (tam kjer zasveti lucka) in nato z njim v enega izmed tistih dveh kovinskih hakelcev, ki sta v vtičnici. Nato mora zasvetiti močneje

solatko ::

zonzi - fazenprifer primeš v eno roko tako, da držiš s prstom kovinsko kapico na vrhu, vtakneš v fazo, z drugim prstom iste roke pa potipaš tisto žičko, ki je v vtikaču pokonci in se cela vidi. Pred tem poglej, če ni tudi ozemljitev - ta pokončna žička pod tokom, če bo fazenprifer zasvetil, ne diraj s prsti.
Ko boš dotaknil s prstom, mora zasvetit lučka na fazenpriferju, precej močneje.
Delo krepa človeka

zonzi ::

Probal in zasveti močneje. Ozemljitev je zgleda ok bo, treba preverit še kako je z napetostjo. Če napetost ne bo ok lahko to rešim z upsom? Kaj pa pravite na statiko, ki se mi ustvarja?

solatko ::

Ne vem koliko UPS stabilizira napetost, poglej navodila. Tisti cenejši sigurno ne dovolijo velikih odstopanj, kakšen dražji, pa bi znal tudi to urediti.
Rabiš kaj takega:
http://www.conrad.si/NS-80-NASTAVLJALNI...
Delo krepa človeka


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako vezati vtičnico na 4 žice? (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
7813007 (10335) perci
»

Slaba ozemljitev, radiator + ohišje računalnika = rukne ko pes

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
184827 (4343) clix
»

Računalnik se ne prižge - težave z elektriko (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
555308 (4556) Bostyan007
»

grafična zajebava - migetanje slike

Oddelek: Pomoč in nasveti
91285 (1128) korenje3
»

elektrotehnika v praksi

Oddelek: Loža
265999 (5203) Tear_DR0P

Več podobnih tem