» »

elektrotehnika v praksi

elektrotehnika v praksi

Tear_DR0P ::

vem da loža ni ravno strokovni oddelek foruma, sam tud moja tema ni najbolj strokovna

na ohšju PCja je napetost, "probeštift" zasveti če poskušam odvijačit kako komponento. jst nekok sumim da je tist ki je vezal elektriko v vtičnicah zajebu mal z zemljo ali nulo. kako preverim pravilnost moje domneve, kako napako odpravim?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Brane2 ::

Če ozemljitev v štekerju ni nikamor povezana ali če uporabljaš neustrezen kabel, potem se rado zgodi da ohišje "plava" na kakih 100V...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

korenje_ver2 ::

obrni vtikac v vticnici.

Zgodovina sprememb…

Tear_DR0P ::

ne pomaga
je pa že mene enparkrat stresl, poleg tega mi je skurl matično (predvidevam da je to krivec)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Azrael ::

Poskusi se prebiti skozi to temo.

Imaš isti problem. Ali PC ni ozemljen (napaka na inštalaciji ali napajalnem kablu) ali je faza v vtičnici spojena z ozemljitvijo. V vsakem primeru zelo nezdravo za PC in uporabnika.

Sicer raje vidim, da odgovore pišeš sem, ker ima tista tista tema preveč balasta.
Nekoč je bil Slo-tech.

Tear_DR0P ::

OK temo sem si prebral in je grozna za branje. Povzetke sem dal na en kup in jih sprintal. Glede na to da sem že enpar podaljškov skup dal, bi reku da si bi moral tud to znat zrihtat, sam si ne upam :)) me je že fejst ruknal na tem ohišju enkrat.

Gre za staro (60+ let) hišo, kjer je bila ena soba obnovljena in je blo ve na novo napeljano not, tko da bom štromarju jace utrgu, če pogruntam da je to njegova krivda. OK zdej tud jst balast devam v temo. Če me ne rukne ko primem za štedilnik, to pomeni da je napaka v vezavi samo v dotični sobi ali celo samo v vtičnici - al se motim?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Azrael ::

Lahko je samo ta vtičnica problem, lahko pa je tudi cela inštalacija zafurana...
Velikokrat kakšni mojstri "pozabijo" priklopiti ozemljitev, saj baje dela bolje brez...

Poskusi pregledat takole, da ugotovimo težavo:

1. Vzemi delujoč fazni preizkuševalec in poglej, če sveti ko se z njim dotakneš ozemljitvenega kontakta v vtičnici. Če sveti imaš narobe zvezano, preveri še ostale vtičnice.

2. Ko priklopiš računalnik in če takrat zasveti fazni preizkuševalec na kontaktu v vtičnici, pomeni, da ni priklopljena ozemljitev v vtičnici.

3. Če pa na vtičnici ne sveti, na PC pa, potem imaš pokvarjen kabel ali podaljšek od vtičnice do PC.

Povej pri kateri točki prvič zasveti.
Nekoč je bil Slo-tech.

Jackal ::

V starih hišah ponavadi sploh ni bilo ozemljitve. Tako je bila v vtičnici na ozemljitev napeljana kar ničla (kar je ozemljitev na strani transformatorja) in je med to "ozemljitvijo" v vtičnici in radiatorjem nihala napetost tudi do 60V 8-O
Sem enostavno vse rešil tako, da sem odklopil tisto nulo z ozemljitve in ozemljitev povezal na radiator.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jackal ()

Tear_DR0P ::

ja tale enostavna ozemljitev men ni všeč, je smrtno nevarna. danes sem preverjal vtičnice in sveti vse kar je kovinskega v njih, sm reku nej kr štromarja ki je to vezal pokličejo, in nej zahtevajo jajce, pol nej pa še koga drugega in nej popravi stvar. mislim da mi je življenje predrago, da bi ga tvegal s slabo vezano inštalacijo.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Azrael ::

Izgleda, da je pri tebi inštalacija nedokončana. Kar je novega, je najbrž zvezano prav, edino ozemljitev ni priklopljena nikamor ali še huje, priklopljena je na fazo.

Res nimaš druge izbire, kot da štromarja, ki je to delal, seznaniš z reklamacijo in zahtevaš, da delo nemudoma opravi tako, kot je treba.To kar imaš sedaj je še veliko slabše in bolj nevarno, kot če te "ozemljitve" sploh nebi bilo.
Nekoč je bil Slo-tech.

Tear_DR0P ::

ma zanimivo je da v drugih prostorih tega ni, bi prej pričakoval, da bodo drugi prostori tud mel cele vtičnice pod napetostjo. poleg tega je v hiši fit stikalo, in moj oče trdi da če je vse pravilno vezano, bi moralo FIT ven vržit, če pride napetost an te jezičke, ki so na strani šuko vtičnic (a je to ozemljitev?)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Azrael ::

Tvoj ata ima čisto prav, samo pravilno se to stikalo imenuje FID, ne fit.

Zvezano vsekakor ni prav, ozemljitev problematičnih vtičnic visi v zraku, kar pomeni, da ta vodnik ni zvezan s FID stikalom, čeprav bi moral biti. Zaradi tega tebe sedaj trese in kuri rač. komponente.

Obstaja možnost, da je štromar v neki dozi pozabil zvezati skupaj ozemljitve ali pa je bila kdaj poškodovana inštalacija, npr. pri kakšnem vrtanju v steno ali kakšnem res hudem kratkem stiku.

Ali je bila inštalacija problematičnih vtičnic položena na novo, skupaj s precej packanja z novim ometom in beljenjem sten -> veliko vlage?
Nekoč je bil Slo-tech.

Avenger ::

>>>danes sem preverjal vtičnice in sveti vse kar je kovinskega v njih

:D No, kle sem pa umrl... sem vedel, da bo vredno brat thread.

Pa tudi >>>fazni preizkuševalec :))
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

A. Smith ::

PREIZKUŠEVALEC :D kaže napetost v vseh vodnikih samo zaradi indukcije. Okol faze je namreč magnetno polje.

Napetost je treba meriti proti ničli, z voltmetrom (ničla je ponavadi modra).
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Azrael ::

@A.Smith:

Če fazni preizkuševalec sveti na ozemljitvenem kontaktu v vtičnici, si lahko povsem prepričan, da ta kontakt visi v zraku ali je kar spojen s fazo. Voltmeter bo postavil točno diagnozo: če kaže približno polovico omrežne napetosti (~115V) je ozemljitev prekinjena, če pa je kar polna (~230V), obstaja direkten stik.
Nekoč je bil Slo-tech.

Tear_DR0P ::

pa če gre komu v nos faznbrifer ali fazni preizkuševalec, ga pozivam da vestno uporablja slovenski izraz "indikator električne napetosti, ki se nahaja na izvijaču" ali da pove bolj pravilnega:|
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Azrael ::

Da naju ne bodo preveč obtoževali za off topic v tisti temi, ti odgovarjam tukaj.

>... ko si mi povedal kako predelat hišno električno napeljavo, mi zdej ne prebija več iz ozemljitve na ohišje, sicer se je rezidenčni štromar neki bunil, da v primeru kakšne napake na hišni napeljavi tako dobim 220V direkt na ohišje, sam ne vem kako bi to blo možno

Omrežno napetost (ali vsaj njen znaten del) si imel na računalniku že prej. Sedaj ne vem kaj je tisti elektrikar naredil, možnosti sta 2:

a.) ničlanje, ki je potencialno nevarno
b.) zaščitni (ozemljitveni) vodnik zvezal s FID stikalom, kar je OK

V primeru ničlanja, če ti nekje odžge ali se kako drugače prekine nula, dobiš omrežno napetost ~230V na ohišju vseh kovinskih aparatov, ki bodo takrat priklopljeni na to omrežje. Zelo nevarno, aparati ne bodo delali, vendar bo na vseh smrtnonevarna napetost.

Kaj je naredil lahko preveriš tako, da vzameš 100W žarnico, skupaj z ustreznim grlom (fasngo), ven spelješ dve izolirani žici in zvežeš s šuko vtikačem. Eno žico na ozemljitev, drugo na en kontakt, ki je običajno za napajanje, drugi kontakt pustiš prazen. Če tako lučko priklopiš na vtičnico, bo v primeru ničlanja v eni od obeh kombinacij (odvisno kako je obrnjen vtikač) gorela žarnica, v drugem pa ne.

Če pa je zaščita čez FID stikalo, pa bo vsaj v enem, od obeh primerov izpadlo FID stikalo in boste imeli elektro mrk, dokler ne boš odklopi te "naprave" in ponovno vklopil FID stikalo.

To delaš pod napetostjo zato previdno in brez rešitev, kot jih vidiš v risankah serije A je to.
Nekoč je bil Slo-tech.

Tear_DR0P ::

ja je ničlano, ker je FID predaleč kao, poleg tega je napeljava v sobi narjena samo na 2 žici, če se ne motim - soba je bla pa cca 2 leti nazaj prenovljena in se zdej nobenmu ne zdi pametno it sten razkapat za to da bi še en dodatn kabl zram potegnal - sej sm skor popenu, ko sm to slišu, prav sovražim mojstre, ki na črno neki potegnejo, oziroma zastojn za svoje prjatle, pol pa naspol nardijo - v glavnem treba bo zadevo še mal preverit, ker se zdej od poletja sicer počas zadeve mal urejajo, FID stikalo so namreč ugradil vhišo kak mesec predn jim je skurlo računalo in zdej počas, sobo po sobo napeljujejo na FID, bomo vidl kako bo sedaj s to sobo
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

JurcaG ::

FID stikalo deluje na način, da je enaka količina toka ki gre v stikalo, gre tudi iz njega.( I1+I2+I3=0) Torej v primeru da bi imeli na zemlji napetost, bi bilo to razmerje porušeno in bi fid samodejno zabrisalo ven. verjetno pa je res nekaj na ozemljitvi. vse ozemljitve v hiši + radiatorji + kovinski deli morajo biti povezane v skupno točko in ta če je hiša dokaj nova v jeklen trak ki gre po temeljih hiše v zemlji. poleg tega je v zemljo zabita cca 2m železna palica - sonda.
Probaj narediti takole! Računalnik izklopi (iz vtičnice). Vmes daj razdelilec. Poveži prosti vtičnici zemljo (ono železno palčko pri vtičnici) z žico (izolirano) in z drugim koncem te žice okoli vijaka na compu. Ko priklopiš računalnik (ni ga potrebno vžigati) se lahko zgodi dvoje:
- vrže ti ven fid stikalo
- problem z napetostjo si rešil

Če ti vrže ven fid je nekje stik med fazo in zemljo - pokliči štromarja naj zadevo porihta!
Štomar ti bo naredil meritve!
Nihče ne ve vsega, tudi jaz ne

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JurcaG ()

Tear_DR0P ::

kaj pa če ni FID stikala?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Azrael ::

Kaj se zgodi, če pride do stika med fazo in ozemljitvijo, če ni FID stikala ?

Če je narejeno tako kot mora biti, bo pregorela ali izklopila inštalacijska varovalka ali zaščita (običajno bimetal) na pokvarjeni napravi, lahko v skrajnem primeru, če je vse narejeno zelo po kavbojsko, pride celo do požara.

Variante so še, da se na napravi na kateri je napaka pojavi del ali celotna fazna napetost na ohišju (v primeru zelo slabe ali prekinjene ozemljitve), ali še bolj pogosto, da naprava pregori, to je najpogosteje pri raznih grelcih (likalnik, kalorifer, bojler...), včasih tudi pri dušilkah in el. motorjih.

S FID stikalom je v takih primerih manj škode, vendar se FID stikalo ne priporoča za hladilnike in podobne stvari, kjer v primeru (daljšega) izpada lahko nastane škoda., ker FID stikalo lahko izpade iz drugih razlogov (tudi nevihte v bližnji in daljni okolici), ne samo v primeru neke napake.
Nekoč je bil Slo-tech.

JurcaG ::

Kako misliš če ni fid stikala? Vsako stanovanje in blok ima fid stikala (oziroma celo 2) Enega za celo hišo na 0,5A in drugega za kopalnico 0,03A?
Če se pojavi stik med fazo in zemljo bo vrgl ven fid stikalo, je pa še nekaj kar je po moje v dotičnem primeru narobe - INDUKCIJSKA napetost.
Možno je da nastane zaradi kakšne okvare kabla. Mogoče bi bilo zanimivo videt če je še ta napetost, če bi Azrael pripeljal iz neke x sobe z el. podaljškom novo vtičnico (na podaljšku). Paziti pa je treba da ni na isti varovalki. V kolikor bo še vedno ohišje treslo, potlej ni indukcija, ampak res nekje prebija!

FID je najbolj hvaležno stikalo, res pa je če te dlje časa ni doma, lahko provzoči težave - zmrzovalna skrinja! Vendar mora biti okvara v hiši, ne izven (stik dveh žič na dalnovodu vrže ven ločilni izklopnik v Trafo postaji, udar strele pa tudi mislim da (nisem pa prepričan, vedel pa sem))8-O

V glavnem probaj naprej z dolgim podaljškom pripeljat elektriko od drugod (kuhinja?)
Nihče ne ve vsega, tudi jaz ne

gumby ::

jurca: zelo dosti (predvsem starejsih) bajt ima ZNS ali se tega ne...
ponekod sploh zascitnega vodnika ni

po drugi strani pa lahko naredis povsem varno instalacijo brez FID-a (ta je zahtevan samo za kopalnice, in sicer 30mA)

Tear_DR0P ::

ja gre za zelo staro hišo, FID stikalo je sicer sedaj v hiši, vendar ta soba še ni vezana nanj in tudi ne bo še vsaj do poletja
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

gumby ::

ce trese ohishje racunalnika, potem je nekaj od tega narobe:
-prekinjen zascitni vodnik
-zascitnega voidnika ni
-instalacija je narejena z ZNS-em in ta ne deluje
-se kaksna bolj partizanska fora:D

v glavnem daj pregledat instalacijo, in to cimprej... nima te kaj trosit, to je lahk smrtno nevarno! resno:|

aja... podaljsek, pa na drugo vticnico vezi, kot je jurca napisal. vsaj zacasno, dokler se ne porihta

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gumby ()

jype ::

Nam FID ob nevihtah redno vrze ven, ker treska v drevesa ob Ljubljanici tolk blizu bajte, da se v vertikalnem UTP kablu inducira dovolj napetosti, da ubije mrezno kartico. FTP kabel lepo odvede zadevo na ozemljitev in problemov od takrat ni.

Aja, bajta ni pravilno ozemljena (nima sonde in nima strelovoda)... Ce ne bi FID verjetno manj izklapljalo.

Tear_DR0P ::

zaenkrat je vse vredu, napetosti na ohišju ni - narejeno je bilo ničlanje, ki pa bo zdržalo, dokler nekje ne odnese ničle, tako kot mi je napisal azrael - upam pa da bo prej razbita stena in potegnjena napeljava s tremi žicami in ne samo dvema
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vgradnja fid stikala (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
9129200 (2373) mirator
»

Ničenje in PC

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
3917236 (11450) int47
»

Slaba ozemljitev, radiator + ohišje računalnika = rukne ko pes

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
184754 (4270) clix
»

FID stikalo odklopi po določenem času

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
1812680 (10462) int47
»

Priklop KZS

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2713359 (12971) telexdell

Več podobnih tem