Forum » Šola » A se bo dal čez 4 let vpisat na univerze
A se bo dal čez 4 let vpisat na univerze
Tatmrmm ::
Tako, da boš poleg mature opravil 5. Predmet ali pa šel še eno leto maturitetni tečaj?
Ker me je strah, da bojo to spremenil in kaj potem!?!?!?
Hvala za odg
Hvala za odg
- polepsal: Gandalfar ()
žana ::
to bi bila oslarija.. ni gimnazija nič več vredna kot druge šole..napreduješ lahko v vsakem primeru, le ponekod so omejitve, vendar jim tudi vsi gimnazijci niso kos. npr. medicina itd...
Play music with real instruments.
Smurf ::
Če mene vprašaš bo v prihodnosti kvečjemu lažji prehod na univerze (=sistem bo težil k temu, da čimveč ljudi diplomira).
marvin42 ::
sistem je že zdaj tak, da diplomira čisto preveč ljudi... smo v svetovnem vrhu glede tega fenomena (kvantiteta namesto kvalitete).
Mostly Harmless
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: marvin42 ()
ameba ::
Oprosti za offtopic :-)
Kaj bi se mogl zgodit, da bi v šolski sistem uvedl obvezno prakso na tak način kot so jo mel včasih, torej da je velika firma naučila vsakega učenca/študenta, ne pa samo tiste, ki so "pridni" ?
Naj študentom in dijakom zapolnejo dneve tako da se dejansko učijo stvari, ki jih bodo delali, ne pa da prideš vn "izšolan", a ko greš dejansko delat ugovotiš da nimaš pojma o pojmu .....
Velik manj teorije, veliko več prakse... To te naredi sposobnega in uspešnega, ne pa nakladanje ....
Čudijo se da so predavalnice prazne... Nej dejansko zamenjajo urnike, namesto predavanj dajo vaje in namesto vaj predavanja + uvedejo prakso v firmah ( kot sem že zgoraj omenil ).
Kaj bi se mogl zgodit, da bi v šolski sistem uvedl obvezno prakso na tak način kot so jo mel včasih, torej da je velika firma naučila vsakega učenca/študenta, ne pa samo tiste, ki so "pridni" ?
Naj študentom in dijakom zapolnejo dneve tako da se dejansko učijo stvari, ki jih bodo delali, ne pa da prideš vn "izšolan", a ko greš dejansko delat ugovotiš da nimaš pojma o pojmu .....
Velik manj teorije, veliko več prakse... To te naredi sposobnega in uspešnega, ne pa nakladanje ....
Čudijo se da so predavalnice prazne... Nej dejansko zamenjajo urnike, namesto predavanj dajo vaje in namesto vaj predavanja + uvedejo prakso v firmah ( kot sem že zgoraj omenil ).
gendale ::
>zamenjajo urnike, namesto predavanj dajo vaje in namesto vaj predavanja
kaj bi spremenila samo menjava urnika?
kaj bi spremenila samo menjava urnika?
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)
Menjava urnika, bi dala študentom in dijakom več možnosti, da delajo stvari katere so šli študirat oz. kot zmeraj trdim, študij je za tiste, ki so nekaj sposobni narest, ki poleg študija, še sami prčkajo radi kej zraven, ne pa za tiste, ki gredo na faks ker jim družba tako narekujo oz. starši in takih je za moje pojme 70% preveč .....
Jst bi uvedel, sprejemne izpite za vsak faks.
Primer:
Hodil sem na vegovo smer elektrotehnik-elektronik. Imeli smo prakso kjer smo risali vezja, kej izdelal itd....
Ampak, če se doma nebi ukvarjal z štromom, če nebi vedel kako se kakšne stvari delajo, montirajo, zakaj se jih rabi itd., bi imel veliko težav z razumavenjem in učenjem snovi.
Hočm povedat, da se veliko več naučiš, če študeraš in zraven delaš prakso, tam kjer ti pokažejo kaj dejansko delaš, kaj počneš in real life.
Knjige so neki, teorija je neki, ampak praksa je tisto, kar ti pomaga stvari hitreje dojet.
Jst bi uvedel, sprejemne izpite za vsak faks.
Primer:
Hodil sem na vegovo smer elektrotehnik-elektronik. Imeli smo prakso kjer smo risali vezja, kej izdelal itd....
Ampak, če se doma nebi ukvarjal z štromom, če nebi vedel kako se kakšne stvari delajo, montirajo, zakaj se jih rabi itd., bi imel veliko težav z razumavenjem in učenjem snovi.
Hočm povedat, da se veliko več naučiš, če študeraš in zraven delaš prakso, tam kjer ti pokažejo kaj dejansko delaš, kaj počneš in real life.
Knjige so neki, teorija je neki, ampak praksa je tisto, kar ti pomaga stvari hitreje dojet.
St235 ::
Tako, da boš poleg mature opravil 5. Predmet ali pa šel še eno leto maturitetni tečaj?
Hvala za odg
Dajmo si končno nekaj razjasnit. Vpisni pogoji so vsako leto posebej objavljeni. Strokovna matura +1 predmet je bolj izjema kot pravilo, ker večina fakultete kar lepo zahteva splošno maturo.
Da bi pa ukinili maturitetni tečaj je pa zelo zelo malo verjetno.
mujek ::
Se čisto strinjam z diavolo. Sam sem bil v isti zadevi - le da sem hodil v srednjo šolo v MS.
Koliko boš od šole (nima veze katere) odnesel, je odvisno samo od tebe in od tega koliko sam vložiš v nekaj. Če se doma, izven, sam delaš imaš dosti več znanja.
Šola ti ponudi samo osnove, principe kako kaj je. Za kaj več pa se sam moraš potruditi.
>Lakotnik29,
Poklicna matura + 1 predmet, ni izjema. Je EDEN izmed večih pogojev da se vpišeš na določen študij. In za vse fakultete za katere sem gledal (=tehniške) so imele možnost vpisa po tem kriteriju. Je pa res da je to bilo pred petimi leti.
Če bodo to ukinili, potem pa boljše da vse šole zapremo in pošljemo mladino v hribe ovce past. Bo več koristi.
Koliko boš od šole (nima veze katere) odnesel, je odvisno samo od tebe in od tega koliko sam vložiš v nekaj. Če se doma, izven, sam delaš imaš dosti več znanja.
Šola ti ponudi samo osnove, principe kako kaj je. Za kaj več pa se sam moraš potruditi.
>Lakotnik29,
Poklicna matura + 1 predmet, ni izjema. Je EDEN izmed večih pogojev da se vpišeš na določen študij. In za vse fakultete za katere sem gledal (=tehniške) so imele možnost vpisa po tem kriteriju. Je pa res da je to bilo pred petimi leti.
Če bodo to ukinili, potem pa boljše da vse šole zapremo in pošljemo mladino v hribe ovce past. Bo več koristi.
M@73Y ::
Jaz bi se raje vprašal, se bo dalo čez 4 leta dobiti službo!
..jump into psytrance tunnel..
> Jaz bi se raje vprašal, se bo dalo čez 4 leta dobiti službo!
Dal se bo ampak je vprašanje kakšno :-)
Dal se bo ampak je vprašanje kakšno :-)
nevone ::
Naj se cvet slovenske mladine, ki študira, raje začne spraševat ali bo čez 4 leta zmožen komu zagotovit službo (poleg samemu sebi).
o+ nevone
o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.
Se čisto strinjam z diavolo. Sam sem bil v isti zadevi - le da sem hodil v srednjo šolo v MS.
>Lakotnik29,
Točno o tem govorim. Vpis s strokovna matura +1 je ODLOČITEV posameznega faksa. Nikjer ne piše da katerikoli faks to mora omogočat, niti ni določeno, da faks tega iz leta v leto ne more tega spremenit. Še najmanj pa obstaja jamstvo da se boš z strokovno maturo in petim predmetom lahko kam vpisal. tudi pri tehničnih fakultetah ni vse tako rožnato, ker nekatere smeri pogojujejo točno kateri peti predmet moraš imet na maturi ali pogojujejo srednjo šolo in podobno. Je pa tega opažam precej več kot je bilo pred 10 leti. Zgleda da je vse manj študentov.
Glede na razpisa za 12/13 pa v odpade fakulteta za medicino, ki mislim, da Lolota še najbolj zanima, večji del programov Fakultete za šport, Razredni učitelj na Pedagoški, Pravo, Fakulteta za varnostne vede in FDV.
Tako, da nikakor ni možno trdit, da sta na istem nekdo, ki je naredil splošno maturo in nekdo ki poklicno +1 predmet. Je pa to zelo pogosta zmota tako staršev, kot najstnikov, ki se vpisujejo v srednjo šolo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St235 ()
Smurf ::
žana ::
Primer:
se strinjam, js pri študiju matematike teorijo ne bom kar takoj razumela..rabim dosti na vajah naredit da šele potem teoretično vem zakaj se gre..da bi se pa avtomatsko spravila teorijo učit pa ne bi ravno uspelo, kljub ne vem kakšnem trudu. vsaj meni težko.
Play music with real instruments.
Racko ::
Naj se cvet slovenske mladine, ki študira, raje začne spraševat ali bo čez 4 leta zmožen komu zagotovit službo (poleg samemu sebi).
o+ nevone
Word.
http://dnevnik.si/novice/aktualne_zgodb...
Turk napoveduje umik mature kot kriterij za vpis na Univerzo, morebitno plačljivo 2. bolonjsko stopnjo in intenzivno omejevanje vpisa na gimnazijah.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Racko ()
galu ::
Kaj pa ce bi kaksen student se kdaj pogledal izza svojega XBoxa in se lotil cesa?
Zakaj, če pa mu ni treba? :)
Število "mladeničev" z zdravo mero samoiniciative je skorajda zanemarljivo.
Bo treba spremeniti mišljenje slovenčkov, da za službo potrebuješ samo diplomo, in ne praktičnega znanja. Problem je, ker jih večina to enači. Napaka!
Tako to gre.
Enačijo do trenutka, ko jih na razgovoru za prvo službo vprašajo kaj pa pravzaprav znate. Potem pa v jok pa na drevo in na forum jokat o krivicah sveta.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St235 ()
Invictus ::
V EU se nekako šteje da je 5 let izkušenj ali diploma 4 letnega študija enako. Pomeni da je tudi plača enaka ... Seveda če narediš magisterij, gre plača spet za eno stopnjo naprej, medtem ko mora nediplomiranec najprej delat 5 let. Ti pa magisterij narediš v enem letu do dveh ...
Vsak naj si sam kalkulira. Nočejo vsi biti podjetniki in freelancerji. Hočejo službo in čim boljšo plačo ... A so zajedalci ali niso ni njihov problem. Je problem lastnika in delodajalca.
Vsak naj si sam kalkulira. Nočejo vsi biti podjetniki in freelancerji. Hočejo službo in čim boljšo plačo ... A so zajedalci ali niso ni njihov problem. Je problem lastnika in delodajalca.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
! | Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!! (strani: 1 2 3 4 … 7 8 9 10 )Oddelek: Šola | 364779 (26971) | nejc_nejc |
» | Izobraževanje naprejOddelek: Loža | 3114 (2652) | xmetallic |
» | Kako obdržat status študenta? (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 16611 (9673) | Jerry000 |
» | Čopki in sponke na zdarvstvenih šolah (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 21540 (18734) | Pithlit |
» | srednja in visoka šola?!Oddelek: Šola | 4820 (4035) | jizzer |