» »

srednja in visoka šola?!

srednja in visoka šola?!

being ::

pozdravljeni! končal sem osnovno šolo in sem se vpisal na serš mb. in sicer v program tehnik računalništva. zdaj pa imam vprašanja: se lahko vpišem še v frizerski program poleg programa tehnika računalništva? kako bi to potekalo? ker bi naj imel pri frizerskem samo prakso. kakšni so pogoji za to? in po seršu, bi se lahko vpisal na pedagoško fakulteto v mbu, in sicer za učitelja dveh predmetov, bi to šlo z mojim programom? in če bi šel za učitelja računalništva in kemije, bi moral biti zaj na kemijski šoli? bi se lahko tudi na visoki šoli vpisal na pedagoško fakulteto in feri? spet kakšne so možnosti, pogoji, kako to izgleda. HVALA IN LP

keworkian ::

Prvo naredi eno, nato drugo, ne pretiravaj.
Obscenities in B-Flat

Gandalfar ::

zakaj mislis, da rabis frizerstvo zraven IT-ja?

Moivre ::

Če hočeš biti učitelj moraš narediti splošno maturo!

Xserces ::

ce bos to naredu je velika moznost da ne bo slo :) tehnik racunalnistva ni tako lahko kot si predstavljas... sm sam biu na racunalnistvu (vegova) pa sm se prepisu na elektro smer :D pa ne zaradi tega da ni slo ampak ker me ni zanimal :)

keworkian je izjavil:

Prvo naredi eno, nato drugo, ne pretiravaj.


+1
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Xserces ()

bluefish ::

Kot je rekel Knight, lepo eno za drugim.

Se pa resnično čudim nad izbiro tako nepovezanih smeri.

being ::

torej, brez gimnazije ne morem biti učitelj? :0 torej so mi drugi viri napačno povedali.. kaj pa zdaj, se še člahko prepišem na gimnazijo al kamorkoli drugam? prosim za odgovore, saj sem res mislil, da lahko z poklicno maturo s serša+enim dodatnim predmetom zadovoljim pogoje za vpis za učitelja dveh predmetov. aja, pa še to torej tudi na filozofsko ne morem iti s serša? HVALA za odgovore

imagodei ::

Zakaj brez gimnazije ne bi mogel biti učitelj?
- Hoc est qui sumus -

being ::

Moivre je izjavil:

Če hočeš biti učitelj moraš narediti splošno maturo!

kolikor vidim moram narediti splošno maturo, ki je v programu tehnik računalništva ne bom mogel, ker imam poklicno, edino če naredim en predmet poleg?

St235 ::

Splošna matura in poklicna matura +1 en predmet ni enako!!!

Če določena študijska smer zahteva splošno maturo potem rabiš splošno maturo. So pa določeni faksi, sploh v mariborskem koncu kamor se lahko vpišeš tudi z poklicno maturo +1. Konkret 4 leta nazaj vpis na Ekonomsko fakulteto. Za Ljubljano si potreboval splošno maturo, za Maribor pa ali splošno maturo ali poklicno +1.
Čeprav mislim, da so se z bolonskim sistemom te stvari mal uredile in se da tudi z poklicno maturo na več programov vpisat. Več o koknretnih faksih na : http://www.vpis.uni-lj.si/

Seznam programov kamor se lahko vpišeš s poklicno maturo + 1 predmetom:
http://www.vpis.uni-lj.si/Un_programi_s...

Še link do celotnega razpisa:
http://www.vpis.uni-lj.si/vpis/razpis/R...

Konkretno psiholog rabi splošno maturo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

being ::

torej lahko kot piše pri pogojih za vpis :) imam pa še vprašanje za filozofsko fakulteto, s kakšnim programom pridem za psihologa ali kaj podobnega? in se lahko z moje smeri vpišem na ta program?

kaj pa filozofka fakulteta v mariboru?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: being ()

imagodei ::

Še vedno mi ni jasno, zakaj ne bi mogel biti učitelj, če nimaš gimnazije?

Pač, se vpišeš na visokošolsko študijsko smer in v kolikor je to prenizka stopnja za "bit učitelj", nadaljuješ na univerzitetni.

Če pa fakulteta nima razpisanega visokošolskega programa, potem pa ja - ne gre. Ne direkt. Skoraj vedno je pa možno nadaljevat šolanje na univerzitetnem programu, če imaš narejenega visokošolskega. Z univerzitetno izobrazbo si pa menda povsod lahko učitelj...

EDIT: sploh pa se organizirajo maturitetni tečaji tudi že v srednjih šolah. Če ti manjka znanja za splošno maturo, greš v zadnjem letniku ali po zaključeni srednji šoli na tak tečaj, pa dobiš manjkajoča znanja za splošno maturo... Vsaj kolikor jaz vem. Nisem več ta prava generacija, da bi ti lahko suvereno zatrdil, da je tako, ampak če sem prav ujel, je ta hip tako.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

being ::

hvala. zdaj pa še kakšen program je za poklic psihologa, ker ga nikjer ne najdem

imagodei ::

Program kje? Te zanima, kako priti na ta program, ali kakšen je predmetnik na Filozofski fakulteti?
- Hoc est qui sumus -

St235 ::

Psiholog je samo univerzitetni študij in je del filozofske fakultete. Preberi si razpis, ki sem ti ga linkal in ne poslušaj imagodei. Zaradi takih nasveto konča folk na srednjih in poklicnih šolah potem se pa čudi ko ne more na željen univerzitetni program.

being ::

http://www.ff.uni-mb.si/oddelki/ na tej strani so razpisani programi a? jaz iščem program v katerem se izšolaš za psihologa, kakšni so pogoji za vpis, kolikoletni je program...

St235 ::

ŠE zadnjič. PREBERI POSTE PREDEN SPRAŠUJEŠ STVARI; KI SEM TI JIH ŽE TRIKRAT POVEDAL.

PAr postov višje imaš link do razpisa v katerem najdej odgovor na vprašanja, ki jih postavljaš.

imagodei ::

Lakotnik29,

What's your problem? Kaj te moti pri mojih postih?
- Hoc est qui sumus -

being ::

@lakotnik29 res hvala za linke, saj sem jih komaj zdaj opazil, torej če bi naprimer bil na 3. gimnaziji in jo opravil s splošno maturo bi (povsej vrjetnosti) bil sprejet na filozofsko fakulteto? je kakšna možnost da pridem na gimnazijo še letos?

St235 ::

@imagodei
Ideja da lahko prosto prehajaš iz srednje na visoko in na univerzitetno izobrazbo. To je larifari, ki te v najboljšem primeru stane 3-4 leta, v večini pa nikoli ne prideš do željene univerzitetne izobrazbe. Sploh glede na to. da človek sprašuje, da bi rad bil učitelj oziroma psiholog.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

being ::

tega zdaj nisem razumel, torje ne bom nikoli mogel postati učitelj?

St235 ::

Če bi bil na gimnaziji in bi opravil splošno maturo, bi se lahko vpisal na FF. Glede možnosti prepisa tako pozno pa predlagam obisk pri svetovalki na šoli takoj, ko bo mogoče. Prehodi načeloma niso možni, lahko pa naredijo izjemo če pojasniš, da si si zmotno predstavljal, da boš z tehnično šolo lahko nadaljeval univerzitetni študij.

Kakšen učitelj bi sploh radi bl? Razredni pouk, psiholog? specifičen predmet?

being ::

dvopredmetni. na šoli nismo imeli nevem kakršnikolih predstavitev šol in s strani sošolcev in prijateljev sem pač dobil podatke da se lahko iz serša-poklicnega programa lahko vpišem na katerokoli višjo šolo, tudi FF in PF. tako pa sem se vpisal na SERŠ, bom pač imel dva poklica, tega na seršu in še pol bom učitelj, a zdaj so stvariveliko težje kot so bile sprva. in tudi v 9. razredu se nisem kaj veliko učil oz. karkoli, da bi imel dober uspeh, saj sem vedel, da na seršu itak ne bo omejitev. 3.gimnazija pa je letos imela omejitve tako da verjetno en bo nič. kaj pa tehnična gimnazija na seršu?

St235 ::

Mariborskih šol žal ne poznam, da bi vedel kako in kaj je z omejitvami. Dvopredmetni učitelj ne obstaja. Lahko edino na Filofaksu delaš dvopredmetni študij, narediš pedagoške izpite in učiš dva predmeta.

Drugače pa so temu namenjeni informativni dnevi, ki so bili ene pol leta nazaj. zdaj boš bolj malo lahko naredil.

ŠE enkrat si poglej tale link: http://www.vpis.uni-lj.si/Un_programi_s... Tukaj imaš navedene univerzitetne programe kamor se je možno vpisat z poklicno maturo +1. Na FF maribor so to germanistika, madžarski jezik z književnostjo, sociologija in zgodovina.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

being ::

če ne zameriš, kaj je to germanistika in sociologija?

St235 ::

Germanistika - Nemščina
Socilogija - Družboslovna veda,ki se ukvarja z preučevanjem družbe kot celote.

being ::

in kakšni so poklici pri sociologiji?

St235 ::

Lahko si profesor sociologije:)

Drugače pa imaš potem v osnovnih šolah tudi etiko in moralo (kakorkoli se temu danes reče).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

being ::

a mogoče veš, se to kaj spreminja, naprimer s kakšno maturo lahko prideš na aktero šolo? da se po možnosti že kdaj spremenilo, da je en čas bil pogoj splošna ali poklicna-1, zdaj pa je na tej šoli samo splošna?

St235 ::

Takšne spremembe so zelo zelo zelo zelo redke.

being ::

-.- torej mi ne preostane drugega kot da začnem obiskovati prvi letnik serša-tehnik računalništva?

St235 ::

Lahko se probaš pogovorit s šolsko svetovalko. drugače pa čez 4 leta začni spraševat pred vpisom in ne pol leta po njem.

imagodei ::

Lakotnik> "Ideja da lahko prosto prehajaš iz srednje na visoko in na univerzitetno izobrazbo. To je larifari, ki te v najboljšem primeru stane 3-4 leta, v večini pa nikoli ne prideš do željene univerzitetne izobrazbe. Sploh glede na to. da človek sprašuje, da bi rad bil učitelj oziroma psiholog."

Tega nikoli nisem rekel in narobe bereš. Pravim, da po končani visokošolski izobrazbi lahko nadaljuješ študij na univerzitetni smeri. Še celo tvoj linkani razpis pravi, da je temu tako in sicer v točki XV:
XV. VZPOREDNI ŠTUDIJ IN ŠTUDIJ DIPLOMANTOV - VPIS V 1. LETNIK

Vpisna mesta za vzporedni študij in diplomante visokošolski zavodi določijo posebej. Število vpisnih mest pri posameznem študijskem programu je praviloma 5 % glede na razpisano število mest za vpis v prvi letnik študija.
Več informacij o vzporednem študiju in vpisu diplomantov dobijo kandidati na fakultetah, akademijah in visokih strokovnih šolah.


Če ima željo, bo do tega že nekako prišel. Sploh pa obstaja še precej lažja pot, če zagotovo ve, da hoče imeti univerzitetno izobrazbo: maturitetni tečaj po končani srednji šoli in opravljanje splošne mature - to sem sedaj tudi preveril in ne govorim več na pamet.

Še enkrat torej: kaj te sploh moti pri mojem pisanju?
- Hoc est qui sumus -

St235 ::

Visokošolski študij traja 3 leta, maturitetni program traja leto dni, ogromno univerzitetnih programov nima možnosti predhodnega visokošolskega programa.

Moti me, ko se otroku pri 15 letih svetuje vpis na poklicne in tehnične srednje šole, kljub temu da razmišlja o univezitetni izobrazbi in se potem reče"Če ima željo bo do tega že nekako prišel" namesto, da se mu takoj predstavi koliko je ura. Večina ljudi pač nima želje 3 leta porabiti na visokošolskem študiju samo zato, da se lahko vpiše na univerzitetni program.

Blindeye ::

Glede psihologije. V Lj na FF je to enopredmetni študij in boš zelo težko naredil še en faks zraven, da boš lahko potem dvopredmetni (težek faks). Prav tako je ponavadi bila omejitev noro visoka (torej: odličen uspeh in super matura - vsaj v mojih časih). Obstaja pa v MB tudi fakulteta (po novem) za psihologijo - pozanimaj se še tam (o njej žal ne vem ničesar).

Kar opažam je, da imaš očitno zelo razpršene interese: SERŠ, frizerska, učitelj, psihologija, sociologija... A si znaš odgovoriti, kaj točno te zanima, kaj bi želel početi skozi življenje? (brez skrbi, jaz pri tvojih letih še nisem znal odgovoriti na to vprašanje) V kolikor ne - knjige v roke in beri (obstajajo predstavitve programov, fakultet...). Preberi par socioloških knjig, psiholoških, pedagoških... Potem najdi nekoga, ki tak poklic opravlja, sestavi si vprašanja (čimveč, za ene pol ure pogovora) in jih postavi vsem poklicem, ki te zanimajo (oz. osebam, ki opravljajo nek poklic). Tudi šolski svetovalni delavci in ljudje na CIPS-u (http://www.zrsz.si/ncips/cips - sem lahko greš že pred začetkom šole) ti bodo lahko pomagali. Pa boš počasi prišel do odgovora. Predvsem pa razmišljaj in se uči.

Še nekaj: družboslovni (psihologija, sociologija, pedagogika) poklici so precej drugačni od naravoslovnih (elektro, računalništvo, pa še kaj). Ugotoviti v čem se razlikujejo in kaj je tebi bolj blizu pa je tvoja naloga...

Pa uspešno!

edit:
No pa še malenkost - uporabljaj internet in nauči se angleško (večina dobrih strokovnih knjig je v angleščini).

Sociolog (http://www.zrsz.si/ncips/cips/opisi_pok...
Psiholog (http://www.zrsz.si/ncips/cips/opisi_pok...

edit #2;
Prebral sem opis teh dveh poklicev. No ja. Za začetek bo, ampak je zadeva zelo pomanjkljiva!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blindeye ()

Gandalfar ::

Jaz sem diplomiral iz druboslovja (sociologija) in se sedaj ukvarjam s soft poklici, ki nadgrajujejo tehnologije. Z veseljem ti ob kaksni kavi odgovorim na vprasanja.

imagodei ::

Lakotnik29> "Visokošolski študij traja 3 leta, maturitetni program traja leto dni, ogromno univerzitetnih programov nima možnosti predhodnega visokošolskega programa."

Jah, lej, fant se je že v štartu narobe odločil. Sedaj je vpisan na nek program, ki mu ne omogoča splošne mature. Lahko jo opravlja, če opravi maturitetni tečaj po zaključeni srednji šoli. Izgubi eno leto. Žal je to sedaj neizbežno. Očitno starši in šolski psihologi niso opravili svojega dela, da bi mulcu pravočasno pravilno svetovali; ali pa so mu svetovali in ima nerealne želje. Kakorkoli, skoraj ziher je eno leto zamujeno, razen če se mu uspe tekom leta prepisat iz poklicne smeri na gimnazijsko. V nasprotnem primeru pa, kakorkoli obračaš, bo eno leto izgubil, če bo menjal program naslednje leto, ali pa če gre na maturitetni tečaj.

Vedno obstajajo tudi možnosti, da postopoma prideš do želene izobrazbe. Tudi s prehodi med študiji. Najlažja za OP-ja je pa gotovo ta z maturitetnim tečajem in direkt vpisom na želeni program.


Lakotnik29> "Večina ljudi pač nima želje 3 leta porabiti na visokošolskem študiju samo zato, da se lahko vpiše na univerzitetni program."

Seveda ne. Je pa ena izmed možnosti, če si bil v preteklosti preveč len, nisi imel sreče oz. si imel kak drug neprikladen splet okoliščin, da se nisi mogel vpisat na želeni program.
- Hoc est qui sumus -

Okapi ::

A si znaš odgovoriti, kaj točno te zanima, kaj bi želel početi skozi življenje?
Fant dobro ve, kaj hoče;-) Na frizerski so luštne sošolke, za naredit je lahka, ko bo čez leta iskal službo, pa bo imel nekaj več možnosti.

Jaz že dolgo razlagam, da bi moral vsak gimnazijec vzporedno narediti še eno poklicno šolo.

O.

being ::

nič. jutri bom poklical an serš vprašal kako je s tem in vprašal če se lahko prepišem na seršovo gimnazijo, saj ni bilo omejitev prijavilo se je pa 40 ljudi od 60. pa bomo videli :)

Blindeye ::

In, kakšne informacije?

being ::

ne dvignejo, pa čeprav so uradne ure vsak dan od 10-12 ure, do 6.8 pa je šola zaprta :/

Moivre ::

being je izjavil:

ne dvignejo, pa čeprav so uradne ure vsak dan od 10-12 ure, do 6.8 pa je šola zaprta :/

To pomeni, da so na dopustu in ni nikogar v bajti, da bi dvigoval telefon.

being ::

končno sem jih dobil. jutri moram posdlati prošnjo na serš in v četrtek bodo na kolegiju odločali če lahko grem in pedagoginja je rekla da ne bi smelo biti problemov glede prepisa. zanima pa me zdaj glede štipendije in prevoza. a dam štipendijo zdaj not za tehnik računalništva za prevoz, ali za gimnazijo?(je 90% da grem)?

being ::

toliko da vas obvestim..predvčerajšnjim sem poslal prošnjo za prepis, danes je bil kolegij in prošnja je bila odobrena. res HVALA vsem za izčrpne odgovore!

imagodei ::

Super! Kam si se torej vpisal? Na računalniško gimnazijo?
- Hoc est qui sumus -

being ::

na tehniško, da :)

jizzer ::

Ti pa res res neveš kaj bi rad :S oprosti če nisem opazo ampak kam si reko da greš? MB al LJ?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ukinitev splošne mature v srednjih šolah?

Oddelek: Šola
369649 (8632) Phantomeye
»

katero srednjo šolo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6310352 (6947) Janac
»

elektr...računalniški tehnik...ali tehnična gimnazija?

Oddelek: Šola
314486 (4039) DavidJ
»

knjiga KAM 200X in srednje šole...HELP!

Oddelek: Šola
362445 (2156) Ziga Dolhar
»

Računalniški tehnik v Celju !!

Oddelek: Loža
392674 (2286) Tomi

Več podobnih tem