» »

Mehanska tipkovnica

Mehanska tipkovnica

««
8 / 60
»»

AjgaBidona ::

http://www.hardwareversand.de/en/USB/16...

mene pa zanima če je tale tipkovnica vredu glede na ceno? saj je blue switch za tipkanje?
ima kdo to tipkovnico?

DarwiN ::

Odličen nakup, ja.. Vsaj kolkr sem jaz bral o njej.. Verjetno najcenejša osvetljena mehanska tipkovnica, ki pa ponuja podobno kvaliteto kot Ducky shine 3, ki stane 140€. Mogoče še več, saj ima lep prepleten kabel...

Glede barve stikal pa ni vse tako črno-belo... Dejansko so vse barve za tipkanje, in vse za gaming... Gre bolj za osebno preferenco... Modra stikala imajo ob sprožitvi glasen klik in so najglasnejša stikala, tko da če te to moti, oziroma koga drugega v bližini... Da ne boš tepen. ;)

edit: Pa preko naslednjega linka se cena magično spremeni v 72€:klik 8-)
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

Sh4dy ::

kateri switch je potem najtišji in se dobro tipka? hvala

Moteče glasni znajo bit samo modri switchi.. Vsi ostali so dovolj tihi.

Rjavi so najbolj popularni, ker so neka zlata sredina po občutku in glasnosti... Potem modri, ker so nekaj "ekstra"... Rdeči in črni pa so ravno tako kul.. :)

Poglej si video posnetke različnih switchev na youtubu... Ali pa naroči switch tester za 10€ in sam testiraj...

Ampak ja, če je to tvoja prva mehanska tipkovnica in se ne znaš odločit, potem z rjavimi ne boš zgrešil.

Sh4dy ::

super hvala:)

PNG ::

Topre, se razume :D

mihor ::

Mimogrede, modra stikala so tudi v razer blackwidow tipkovnici, ki se jo da "preizkusit" (par tipk načrtno gleda iz škatle) v Leclercu na rudniku (vsaj nedavno so jo še imeli tam poleg monitorjev), če koga zanima. Je pa blackwidow bolj bog dizajn in se večinoma ne priporoča, ker nudi premalo kvalitete za svojo ceno. Pa če se ne motim uporablja "kitajsko kopijo" cherry mx, torej stikala niso originalna.

hmm? ::

no jaz sem navkljub težavam z razer mambo vzel blackwidow in po nekaj tednih uporabe lahko rečem, da je solidna za uporabo. občutek tipk in nasplošno preprost dizajn mi ustreza. Glasnost ni prehuda. ne bi več menjal za rubber dome. morda pa je res fajn imet osvetlitev tipk, saj "gejmeri" večino življena preživijo v temi in se te funkcije ne bi branil, ker ne gre zgolj za kozmetično zadevo.
sicer pa še raje počakajmo nekaj časa, da vidimo, če kakšna tipka odleti, ker razerju ni za zaupat prehitro...

spirit ::

Imam BW2013 ultimate, sem imel navadno pa sem jo dal bratu in vzel osvetljeno. mi je super, čeprav pogrešam kak palmrest in sem gupil gel za spredaj tako da je sedaj ok :) drgače pa kolikor vem so uporabljali cherry mx stikala sedaj pa svoja tako da so na voljo tudi zelena stikala ki pa naj bi bila d best (tako pravi razer) meni ni preglasna, zna pa motiti okolico če nisi sam v sobi.

hmm? ::

ja k si sam ni panike bad je za biznis k nemreš tipkat k se meniš po telefonu, ker je preglasno:)

to pa je ja, za tam pa mogoče blue pa kake oring ali pa black, meni brown niso kul, sem jih sprobal na G710+ je pa res da tam oringov nisem dol dal, ampak tisti mi je komaj da boljše od membranske in za ta denar pač ne bi imel malo boljše membranske tipkovnice, na kateri piše da je mehanska.

6151 ::

G710+ se meni sploh ni zdela mehanska (zaradi oringov)

Poskusi dati oringe dol pa bos videl kaksni so brown.
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

Prvi review tipkovnice CMStorm Novatouch- prve "topre" tipkovnice, ki je kompatibilna s Cherry MX kapicami.

Zakaj pa topre v narekovajih?

Ker so bili pri CM skrivnostni in nikol niso potrdili, da gre dejansko za topre in ne za kakšno kopijo/izpeljanko... Vsaj do takrat ko sem jaz bral na to temo... Medtem so I guess že potrdili, da gre za topre, ampak sem vseeno dal narekovaje za vsak slučaj, čeprav so odveč..:)

Anyway... Boš kupil? Na Kitajskem se cena bojda giblje nekje okrog 220$.. :|

Za abs tipke? Nah. Za ta denar že dobiš polnokrvno realforce. Najprej se je šušljalo o ceni okrog 120, tam bi pa bila zelo zanimiva, če ne drugega samo za sliderje. Tako pač to je ko hočeš original japonska stikala in vse. Saj se mi je zdelo da poceni Topre tipkovnice ni mogoče narediti, jebi ga.

neboben ::

ka pa Roccat Ryos Pro, a jo je kdo kupil ? Pa še zanima me, če mu dela vse v linux z neuradnimi gonilniki ?

ok za linux je review tukaj, če bo koga zamikal. Mislm, da bom kar to tipkovnico kupil. Vzel you bom z rdečimi stikali. Upam, da jo pri nas prodajajo. Se morm pozanimat...

Žal ti ne morem svetovati, ker je ne bi imel niti zastonj, sram bi me bilo če bi jo po pošti prejel, kaj šele da bi jo kupil.

Sicer pa če ti je všeč tak bling bling go ahead. Čeprav to ni lastnost, ki bi jo človek pričakoval od Linux uporabnika.

Da si malo spočijemo oči, S-T bo dobil novopečenega HHKB userja, tako da ne bom več edini. Mogoče nam bo prišel natipkati svoje mnenje ko jo prejme :-)

@PNG
Katero pa si ti kupil ? roccat ryos pro se je ne dobi pri nas, vsaj tko zgleda. K70 al pa K95 Corsair jo kdo ima ?

Rok Woot ::

Res ne štekam, zakaj bi si kdo želel osvetljene tipke...

Rok Woot je izjavil:

Res ne štekam, zakaj bi si kdo želel osvetljene tipke...

Zakaj bi si nekdo želel pobarvat svojo sobo v kakšno nestandardno barvo? Ali pa postavit disco kuglo v dnevno. Ker mu je tako pač všeč.

Osvetlitev nekaterim zgleda fancy. :) Pa novejši ducky-ji imajo tudi "reaktivno" osvetlitev, npr.: Nekaterim je to pač všeč. Pa tudi nič ne škodi.

Jest iščem mehansko tipkovnico, ki je osvetljena in podprta/deluje v Linux-u. Skratka, a je kak Linux user z mehansko tipkovnico tle ?

Ja no! Zakaj ne bi delala tipkovnica v linuxu? Jaz sploh pomislil nisem na to, ko sem kupoval tipkuljo. MOGOČE bi znal biti kak problem z NKRO (usb driverji)? Ne vem, nisem še slišal o primeru da katera tipkovnica ne bi delala v linux, ne razumem česa se bojiš.

Ja sej jest sem se tudi na začetku tako vprašal, le zakaj nebi delovalo na linux-u. Ampak zdej se zavedam, da večina proizvajlecev ponavi ponuja nek software, ki deluje samo v windowsih. Ponavdi so to programi kjer si naštimaš funkcije tipk in in urejaš makrote. Se prav lahko se ti zgodi, da linux ne zazna dodatnik tipk. Do zdej sem našel le Das keyboard, da uradno podpira linux, ampak se je ne dobi pri nas, pa še ni osvetljena. Recimo Corseair K70 dela na linux-u vendar ne vse. Baje se caps lock lučke na za izklopit oz. potem ne veš a si vtipkal geslo z velikimi črkami ali malimi, zna bit nerodno. Seveda je za tako ceno 140€ take lapsuse težko spustit skos. Gledam, da bi mogoče Ducky 3 shine delovala na Linux-u ker nima posebnga sowtvera za inštalirat. Recimo ravno zato sem želel roccat ryos kupit ker ima gonilnike in software za configuracijo na voljo tudi v Linuxu, sicer neuradno ampak vsaj nekej je. Zdej pomembno mi je, da jo lahko kupim pri nas v Slovniji... iz tujine se mi ne, da naročevati. Gledam še Corsair vengence K70 in Ducky 3 shine. V glavnem ni velik folka na netu, ki bi razpravljal o mehanični tipkovnici, ki deluje na linux-u. Tudi unboxingi na youtube nikol ne povejo, če tipkovnica deluje v linuxu oz. software.

roccat ryos mk pro : nuradna podpora za linux
- ne da se je pri nas dobit, nobena štacuna je noče naročit.
razer blackwidow 2014 stelath: neuradna podpora za linux (dobi se enk fix za makrote, potem makroti delajo)
- zelena osvetltitev bi me zelo motila
+ dobi se jo pri nas celo z vgraviranimi slovenskimi znaki, baje.
ducky 3 shine
+ dobi se jo pri nas
-pri taki ceni pogrešam še kak USB in audio prilop in mogoče kolešček za volume control
-+ naj bi delovalo v linux-u vse, ker ni posebnega softwera, ampak firmware je pa EXE file :) tko zna bit da so tud tle kaki problemi
Corsair vengence K70
-morš poiskat en fix za NUM lock in SCROLL lock medtem ko za caps lock še niso pogruntal rešitve
-malce sumljivo je, da dela smo v BIOS mode (tko je en izjavu)
+ dobi se jo pri nas

Hmm, mal mi že dol visi, ker gre kar za zajeten kup denarja. In pri vsaki tipkovnici mi kej manjka. Pri takem denarju bi reku človk, da more bit že vse notr kar je možno pa ni, vsaka tipkovnica ponuja nekaj svojega.

Zato pa iščem uporbnike mehanske tipkovnice, ki so preizkusili svojo tipkovnico tudi v Linux-u.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: neboben ()

js osebno ::

Saj imas cel kup programov za makrote in za funkcije tipk. Poleg tega je default podpora hardwera po mojih izkusnjah na GNU/Linux sistemih bistveno boljsa, kot pa na Oknih.

qaqo ::

Kar se tiče programabilnih tipkovnic, vse 'off the shelf' rešitve so jajc, ampak to je rešljiv problem.

- programabilni kontrolerji za nekaj bolj popularnih tipkovnic; http://deskthority.net/for-sale-f55/qfr...

- 'Soarer's converter' XT/AT/PS2/Terminal to USB Converter with NKRO; http://geekhack.org/index.php?topic=174...
- tmk_keyboard: * to usb converter (open source); https://github.com/tmk/tmk_keyboard/tre...

Za slednja dva se potrebuje Teensy : https://www.pjrc.com/teensy/

Jaz trenutno uporabljam tmk_keyboard s teensy 2 in ibm model m space saver;

Soarer je malo lažji za uporabljat vendar ni open source. Z obema se da praktično isti rezultat dosečt - kar se tiče preprogramiranja, makrotov ...
Tmk je treba rekompajlat za vsak rekonfig, soarer ima konfiguracijo ločeno in je to enostavnejše.

js osebno je izjavil:

Saj imas cel kup programov za makrote in za funkcije tipk. Poleg tega je default podpora hardwera po mojih izkusnjah na GNU/Linux sistemih bistveno boljsa, kot pa na Oknih.

Ob misli na AHK se kar naježim.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: qaqo ()

Sem se odloču, da bom kar tvegov in se odločam med tema dvema tipkovnicama: Corsair vengence K70 ali Ducky 3 shine
Corsair 147€
+ volume control
+ dodatni usb priključek
+ naslonjalo za zapestje (se da odstranit)
+ rdeča stikala MX red
- rdeče led diode
- samo 1 leto garancije

Ducky 165€
+ volume control
+ izbira barve led diod
+ rdeča stikala MX red
- samo 1 leto garancije
- ni usb priključka

Ne vem.... moram še premisliti, do pondeljka. A ima kdo kakšne pripombe ali komentar mogoče predlog ? Ducky naj bi bil bolše kvalitete, čeprav ima Corsair aluminijasto ohišje.

Pri takih cenah se splača rajši nabavit kar Filco Majestouch 2, ki je pa res tank: http://www.keyboardco.com/keyboard/germ...

Takole na oko bi rekel, da je po kvaliteti prvi Filco, potem nekaj časa ni nič, nakar je Ducky, potem spet dolgo časa ni nič, nato je Corsair. :)

P.S.: Na Linux distribucijah ne bi smel seveda imet popolnoma nobenih težav z nobeno od tipkovnic, tako da lahko to skrb pozabiš. :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mihor ()

qaqo je izjavil:

Kar se tiče programabilnih tipkovnic, vse 'off the shelf' rešitve so jajc, ampak to je rešljiv problem.

Najlepša hvala za linke! :) V ne tako daljni prihodnosti imam plan vse (zaenkrat sta 2) svoje tipkovnice izboljšat s programabilnimi kontrolerji. Nisem se še do konca pregrizel skozi forume in specifikacije, ve morda kdo na pamet, kako je s kontrolerji za poker 2 tip tipkovnic?

Se strinjam s tem, kar je mihor povedal. +1 za Filco.

Filco Majestouch 2, a prov vidim, da gre za neosvetljeno tipkovnico ?

qaqo ::

mihor je izjavil:

qaqo je izjavil:

Najlepša hvala za linke! :) V ne tako daljni prihodnosti imam plan vse (zaenkrat sta 2) svoje tipkovnice izboljšat s programabilnimi kontrolerji. Nisem se še do konca pregrizel skozi forume in specifikacije, ve morda kdo na pamet, kako je s kontrolerji za poker 2 tip tipkovnic?

Če podpira PS/2 (mislim da ja) potem lahko uporabiš Teensy in soarer ali tmk.

Ker se Ducky Shine 3 ne dobi pri nas za normalnega kupca(funtech namreč prodaja te tipkovnice samo pravnim osebam oz. firmam). In, ker bo očitno potrebno naročit iz tujine me zanima še vaše meneje o WASD CODE tipkovnicah. Gledam WASD CODE 104

Zgodovina sprememb…

WASD so v redu, vendar nič posebnega. Ta na linku ima clear switche, ki so skoraj 50% trši kot rdeči switchi, za katerimi si najprej gledal.

Cooler master si kaj počekiral?

Mimogrede, dino ima kar lepo izbiro teh tipkovnic. Sicer meni osebno prav nobena ni všeč, ampak če že mora biti gamerska z osvetlitvijo...

http://www.dinokomp.si/produkt/cooler-m...
http://www.dinokomp.si/produkt/cooler-m...
http://www.dinokomp.si/produkt/gigabyte...
http://www.dinokomp.si/produkt/corsair-...
http://www.dinokomp.si/produkt/roccat-i...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PNG ()

Hmm, CM nism še nič gledo, bom zdej.

Hvala za vse povezave. Mislm da bi bla CM tud vredu, samo zdej iščem tako, ki ima belo osvetlitev. Recimo Ducky Shine 3 je imela možnost, da izbereš tak model, ki ima belo osvetlitev. Hmm. Konc koncu bi tud Corsair k95 lahk vzel pri dinokompu hmm.

Mislim da je ena posebna verzija CM z belo osvetlitvijo in rjavimi switchi

@6151
Mhm mas prov ja. Samo jest bi rdeče switche. Rjavi switchi imajo klik ane ? To men ni všeč, men je bolj blizu, da je čim tišja tipkovnica. Mi je pa všeč kt CM ne rabi nobenih driverjov. Zgleda bom moral vzet Corsair K95.

Zgodovina sprememb…

Piši dinotu za kako ceno ti jo lahko zrihta, če ti je res všeč.

Nimajo klika, klik imajo modri switchi. Pri rjavih samo čutiš kdaj se key aktivira. Nisem pa še probal rdečih/črnih ampak le rjave in modre tako da direktno primerjat glasnosti ne morem. Mislim pa da niso kaj dosti glasnejši od rdečih.

@6151
A si CM QF UTM MX-brown kupil pri dinotu ?

demon#666 ::

Pozdravljeni!

Vidim da se je tema lepo razvila :)

Ponovno iščem tipkovnico (tokrat pa res mehansko), nagledano imam Logitech 710+, zanima me če ima kdo izkušnje s to tipkovnico.

LP, D
Sabertooth Z87|4670K|8GB|840 PRO 256GB|
R9 270X WindForce|Seasonic 660|Define R3

Infusion ::

Torej se ne da nabavit Ducky Shine 3 pri Funtechu? Dolgo časa sem imel tudi nagledano Nighthawk X8 Cherry MX Brown, Green led, pa je na žalost v Evropi sploh ne prodajajo.

Pri funtechu lahko kupiš Duckyja samo preko podjetja... Torej če poznaš koga, ki ima s.p., in še brez davka potem dobiš...

Ali pa ga naročiš iz Nemčije za 141€ + 11€ poštnine..

Demon G710+ je mehanska samo na papirju niti malo ni mehanski občutek tipkanja pa še draga je, če hočeš tiho raje glej za čem drugim ali pa kupi tiho membransko (logitech illuminated) ker G710+ res ni vredna naziva mehanska razen če ji oringe odstraniš ampak potem imaš pa raje kaj cenejšega pa je ravno tako dobro ali boljše

@Infusion @Darwin
Da se. Samo moraš tja osebno iti in naročiš kot fizična oseba.
Nakup ne velja kot na nakup preko spleta. Če se prov spomnim to pomeni, da ne moreš v 14 dneh vrniti izdelka.
Garancija pa velja. Torej tipkovnico ti vzamejo v garancijo, če je kaj narobe. Skratka nimaš istih pravic kot jih imaš kot, če naročiš preko spleta.
Se prav preden se odločiš za nakup zelo dobro premisli kaj hočeš. Katere switche hočeš, kakšno barvo osvetlitve tipkovnice. Vse dobro premisli. Potem se pa odpravi tja in se zmeni.
Jest sm Ducky Shine 3 naroču glih dons.

Zgodovina sprememb…

demon#666 ::

spirit je izjavil:

Demon G710+ je mehanska samo na papirju niti malo ni mehanski občutek tipkanja pa še draga je, če hočeš tiho raje glej za čem drugim ali pa kupi tiho membransko (logitech illuminated) ker G710+ res ni vredna naziva mehanska razen če ji oringe odstraniš ampak potem imaš pa raje kaj cenejšega pa je ravno tako dobro ali boljše

A res? Sem pogledal kar nekaj reviewev, pa ni bilo nikjer omenjeno, pa tudi na večini forumov nimajo nič proti (razen cene).
Saj ne rabi bit tisti pravi občutek, pomembna je vzdržljivost. Ne mislim čez dve leti ponovno kupovati nove membranske tipkovnice, zaradi "zatikanja" tipk (za kar trpi trenutna G110).
Želim tipkovnico s spodaj naštetimi lastnostmi, ki bo zdržala vsaj 4-5 let. Uporabljala pa jo bosta brat (igra FPS igre) in oče za Word/Excel. Sam imam že mehansko kakšni dve leti (steelseries - black switchi), nabavil sem si jo, ko sem začel malo več programirat.
- tihi switchi (zato sem gledal brown)
- slo gravura
- osvetljene posamezne tipke
- velik enter
- rest pad

Lp
Sabertooth Z87|4670K|8GB|840 PRO 256GB|
R9 270X WindForce|Seasonic 660|Define R3

aja pol pa le kupi, sam sej pravim občutek je čisto nemehanski, swem pa sprobal, red, blue, blue with oring pa brown in brown with oring, so mi najbolši blue with oring, čeprav oringov na svoji BW nimam.
««
8 / 60
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katero tipkovnico kupiti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
14128559 (710) Han
»

Nova tipkovnica - kaj in kje kupiti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5213699 (11357) zhigatsey
»

Katera tipkovnica?

306074 (2580) Pat_MaGroin
»

Gamer tipkovnica (strani: 1 2 3 4 )

16050650 (45260) LordPero

Več podobnih tem