» »

TV antena

TV antena

Štrubsi ::

Zdravo!

Ker ima dedek stalno probleme s to digitalno televizijo, saj sobna antena ne lovi vedno signala, smo se odločili, da mu kupimo zunanjo anteno, saj naj bi lovila bolje in naj motnje ne bi tako zelo vplivale nanjo:). Ker pa se sam ne spoznam na to, me zanima kaj kupit? Stanuje na Plešivici (Notranje Gorice - Brezovica) in ima direkten pogled na Krim in mogoče kakšne 3km zračne oddaljenosti od njega. Kabel do ene televizije pa bi bil dolg nekje do 20m.
Torej bi vas prosil da me napotite v pravo smer, kaj kupit (katero anteno in ali potrebuje ojačevalnik, če ja, katerega) in kje se to da kupit?

Hvala že v naprej in lep pozdrav,
Žiga

Frenckie ::

Kupi eno boljšo UHF anteno in jo usmeri proti oddajniku Krvavec ali Krim.
Lahko poskusiš brez ojačevalnika in kabel koax v enem kosu.
Priporočam ti naslednje antene :
ISKRA antene :
P-43 N TRIPLEX ali
P-47 N TRIPLEX ,
INGLAR antene :
BIGSTAR ali
THREESTAR - S.
Trgovine so zadnje čase bolj slabo založene z antenami. Zato ti predlagam, da jo kupi kar v Iskrini trgovini na Viču blizu odpada.

Štrubsi ::

Frenckie najlepša hvala;)

RejZoR ::

Skor vsi Merkurji imajo logaritmske antene. Samo anteno in komplete z ojačevalcem, napajalcem in 10m coax kabla.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Frenckie ::

RejZoR je izjavil:

Skor vsi Merkurji imajo logaritmske antene. Samo anteno in komplete z ojačevalcem, napajalcem in 10m coax kabla.

Ja RejZoR v 40 letih dela sem opravil veliko antenskih instalacij in hitro ugotovil, da je bolje uporabljati boljše antene. Logaritemskih in njihove izpeljanke sem se izogibal, ker same imajo zelo mali dobitek (uporabil samo v idealnih pogojih sprejema).
Tako sem ojačevalnike lahko uporabil z manjšim ojačanjem, odvisno od lokacije, pogojev sprejema in želja naročnika.

LP

Štrubsi ::

Danes sem bil tam, kjer mi je Frenckie svetoval, ampak nimajo več trgovine, ker ni več toliko zanimanja kot včasih.
Hvala vseeno;)

RejZoR ::

Ne vem, kar smo probaval je delal čist lepo. Je pa pač odvisno od par dejavnikov. Če si skrit za gozdom in v kakšni kotanji oz za hribom, potem boš vedno imel problem. Če pa imaš vidno linijo v smer oddajnika, potem pa načeloma nima veze kakšna je antena dokler se stvari reče antena :)
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Frenckie ::

Če si bil skromen in si se zadovoljil samo s tistimi programi, ki ti jih je ponujal bližnji oddajnik (pretvornik) je bilo OK takšno razmišljanje.
Pri bolj zahtevnih strankah in 'prevelikih željah' pa taka logika ni zdržala. Imel si signal iz večih smeri in različnega nivoja, zato je bilo potrebno dobro razmisliti kaj boš uporabil za izvedbo ant. instalacije za dober sprejem HTV, ORF,SLO i I programov. Najhuje je bilo v kakih zakotnih krajih podeželja - potrebno tudi faziranje več anten skupaj. Tudi hribovske odprte lokacije so bile problematične, ker si na istih kanalih sprejemal iz različnih smeri in dobil zmazek na TV - signal pa zelo močen.
Malo da razjasnim kako je bilo pri analognem signalu.
Pri digitalnem je pa veliko lažje zagotoviti dober sprejem.

Frenckie ::

Štrubsi je izjavil:

Danes sem bil tam, kjer mi je Frenckie svetoval, ampak nimajo več trgovine, ker ni več toliko zanimanja kot včasih.
Hvala vseeno;)


Mislim, da sem lansko leto videl v Merkurju v BTC (na Viču mislim da že nekaj časa nimajo tega, ker ne prodajajo TV-jev)eno od zgoraj naštetih anten. Če imajo , imajo samo kak komad, ker ni več takega povpraševanja. Poglej.

All ::

glede da si blizu krima in v vidnem polju bo tole najmanjši strošek , lahko jo maš tudi na podstrešju, da ne bojo golobi gor parkiral :-))
http://antene-zupancic.si/trgovina/cata...

RejZoR ::

Tistih par programov. Sej sem dobil "več" programov pa je 3/4 brezveznih. Koper, Vaš kanal in še cel kup drugih lokalnih so čist brezvezni. HRT vleče načeloma brez večjih ovir tja do novega mesta, naprej pa je zelo zelo vprašljivo. Avstrijski pa so tud zlo tko tko. Kjer delam dobimo 5 avstrijskih programov, ker je čist navadna logaritmska antena postavljena zelo visoko. Ista antena 8 kilometrov stran s odprtim pogledom na sever pa ne lovi nič. Na lokaciji še ~5 kilometrov dlje pa avstrijo sicer lovi ampak se zvok in slika skoz zatikata.

Imet več programov ti en drek pomaga če so skor vsi brezvezni. Doma jih imamo 8 s tem da jih pol skor nikol ne gledamo.

Frenckie, anten (in še celega kupa druge robe) v Merkurju ni bilo zaradi finačnih težav o katerih so po TV-ju trobil celo večnost. Zdej pa je stanje močno izboljšano in se ogromno stvari spet dobi, vključno z navadnimi antenami. Je kar precej povpraševanja. Predvsem tisti, ki so nad sobnimi obupali. Zdej v ljubljani mogoče ne tolk, bolj na podeželjskih koncih pa še vedno kar precej.

Je pa seveda verjetno najbolj pametno vprašat kakšnega majstra, da pove kakšno je stanje za tisti konec kjer se nahajaš. Da ne lezeš po strehi in se zajebavaš po nepotrebnem...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Frenckie ::

RejZoR sem že doživel par let nazaj šok v neki znani trgovini v Lj, ko sem na hitro rabil neko anteno. Niso imeli nobene , pa mi prodajalec izjavi, da ne bodo več naročali, ker jih ljudje ničveč ne rabijo, saj imajo kabelsko ali internetno TV. Ta je zelo kratkoviden in nima pojma kakšne so razmere pri nas na podeželju.
V vaseh so se že od soseda do soseda spremenili pogoji sprejema.
Glede števila sprejetih programov je pa precej prisotno zaradi človeškega ega (jaz imam tolk pa tolk programov).
Sedanji pogoji sprejema so se pa precej spremenili na bolje. Problem je samo v glavah ljudi, da bodo sedaj lahko sprejemali vse samo s sobnimi antenami. Imam kar veliko dela z pojasnili. Je kar težko to dopovedati, ker jih je v to prepričal že trgovec. Potem pa javkajo da jim slika kocka, pa zvok zaostaja ali blokirana slika .
Še vedno prisegam na kvalitetno zunanjo anteno.

RejZoR ::

To itaq. Vsaj v našem centru imamo interno politiko, da se lahko sobno anteno vrne če ni dober sprejem.
Ker pri sobni niti slučajno ne morem rečt, to bo delovalo in to ne. Je treba sprobat. Če ne dela pa se lahko vrne. Svetujemo pa itaq strešno če je le možno. Je nekako logično, da bo strešna lovila bolje. Prvič je postavljena višje, stran od motenj in od sten in je usmerjena naravnost na oddajnik. Je pa tko da sobno lahko postavi vsak bebo, strešno pa ne more vsak sam postavit na streho. Sploh pri starejših je to dost problem in se pol zatekajo k sobnim rešitvam.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Frenckie ::

Tudi sam sem že ugotovil, da so ljubljanske tehnične trgovine slabše založene s strešnimi antenami kot pa take trgovine izven Ljubljane.
Pred parimi leti je imela neka zadruška trgovina v Žužemberku več anten kot ''skoraj vse ljubljanske trgovine skupaj''. Bil sem presenečen in sem kupil nekaj anten za zalogo. Odkril slučajno, ko sem na onem koncu opravljal montažo anten pri nekem sorodniku.
Pri nabavljanju tega materiala sem moral običajno poklicati kar precej trgovin (tudi izven Lj), ker si zalog ne delam več, pa tudi počasi opuščam tako delo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

TV antene

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
158718 (642) frenky119
»

Dve zunanji TV anteni - težava s signalom

Oddelek: Pomoč in nasveti
153497 (3185) Frenckie
»

DVB-T (mpeg4) pri nas (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Zvok in slika
26956483 (33195) Alexius Heristalski
»

DVB-T problem :)

Oddelek: Pomoč in nasveti
162307 (1798) jinzo
»

Zunanja tv antena vprašanje

Oddelek: Pomoč in nasveti
107639 (7230) alsl

Več podobnih tem