» »

Zakaj se z radiatorjem ne da hladiti prostora ?

Zakaj se z radiatorjem ne da hladiti prostora ?

Bellatrix ::

Vprašanje zelo preprosto, na katerega zaradi pomanjkljivega znanja na tem področju ne znam odgovoriti, po googlu pa se mi sedaj tudi ne da brskati. Pozimi, ko je hladno, vključimo radiatorje, po katerih steče voda, ta voda kovino segreje in ta oddaja toploto v okolico. Zanima me, zakaj poleti ko je vroče, v radiatorje ne spustimo ledene vode, ki bi kovino ohladila in oddajala hladu v okolico. Torej zakaj se hlad ne širi na isti način kot toplota ?
People are quick to judge and slow to correct themselves.

#000000 ::

Pomojem ker se topel zrak dviguje s tem naredi cirkulacijo zraka v prostoru in se zato soba segreje, plus voda v radiatorju ima ene 60-70 stopinj, če bi spustil vanj hladno vodo bi mogu radiator zmrznit da bi se čutil hlad ta hlad bi pol mogu razpihat, ker mrzel zrak ne cirkulira.

Drugač pa obstajajo klime ki polet hladijo in pozimi grejejo.

dragana ::

Problemov je več:
-kondenz na radiatorjih ko hladijo
-radiatorji bi morali biti poleti pod stropom, pozimi pri tleh
-dovolj hladna voda v sistemu(dovolj hladna bi zmrznila), da je toplotni gradient dovolj velik
-...

Aston_11 ::

Kšn kondenz bi imel na radiatorjih. Bi tekel potok dol. Pa ventilator bi moral v radiator pihati.

dzinks63 ::

V radiatorjih bi moral imeti antifriz in pri temperaturah radiatoraja pod ničlo, bi ti postali od zunaj celi ledeni. Zadeva na takšen način ohlajanja bi imela zelo slab izkoristek in posledično ogromno porabo energije.

Bellatrix ::

Hvala za odgovore.
People are quick to judge and slow to correct themselves.

JohanP ::

Hlajenje s pomočjo hladne vode obstaja.
Načeloma bi lahko hladil tudi z radiatorjem, vendar je površina radiatorja premajhna in na napačnem mestu, da bi bilo takšno hlajenje učinkovito. Zaradi male površine bi rabil precej hladen medij (ledeno vodo), ki za sabo potegne probleme kondenzacije in ostalega. Poleg tega takšno hlajenje (brez ventilatorja) ne bi bilo učinkovito - zaradi konvekcije toplotna prehaja proti stropu. (Radiator z ventilatorjem = fan-coil)
Hlajenje je potrebno postaviti v strop na podoben način, kot se postavi talno gretje v tla. Običajno se ga med gradnjo vgradi v ab ploščo (na spodnjo armaturo) in to po celotni površini prostora. Obstajajo pa tudi mavčne plošče, ki že imajo predvgrajene cevi za stropno hlajenje. Ker gre za veliko površino ni potrebna prenizka temperatura, poleg tega se hladi na mestu, kamor zaradi konvekcije prehaja toplota, pod stropom.

Mesar ::

Z alu. radiatorji bi šlo to? Sej zalaufaš samo pumpo, da hladno vodo poganja po ceveh.

Gray_Warden ::

ni variante da bi mrzel radiator ohladil prostor. Je enostavno premajhen, topel zrak okoli njega pa ga ne bi ogrel na noben možen način.


primer: zdaj ko je zima daj na vrt/balkon neko kovinsko reč. Karkoli bo ok. Ko se ta kovinski predmet popolnoma ohladi na zunanjo temperaturo, ga prinesi v prostor in opazuj kolko časa bo potreboval, da se ogreje.


ja, tako neučinkovito bi bilo hlajenje prostorov z radiatorji.
Why so serious?

Mesar ::

Kaj pa če bi mel oni vlki radjator, tako so običajno v kopalnicah kot je od tal do stropa, tisti lahko greje po celem območju, torej hladi tudi?

Gray_Warden ::

no daj, vzami kos pleha in ga daj na sneg da se res konkretno ohladi. nato ga prinesi v dnevno in nasloni na steno.

potem pa meri temperaturo v prostoru in tudi čas, ki ga bo tisti kos pleha potreboval da se ogreje na sobno temperaturo.


kje imate možgane :D


prav tako....s čim bi ohladi vodo za radiatorje? sklepam da s klimatsko napravo? Torej bi porabil ogromno energije in imel popolnoma nobenega učinka.

sedi, cvek.
Why so serious?

Zgodovina sprememb…

SmeskoSnezak ::

Radiator dela drugače kot si to predstavlaš in so ti že napisali zakaj to ne gre. Klima po drugi strani pa počne ravno to kar želiš. Tudi ogreva prostor pozimi.
@ Pusti soncu v srce... @

Mesar ::

Problem je da je gretje/hlajenje na elektriko dražje kot na kurilno olje.

Gray_Warden ::

torej ti bi s kurilnim oljem hladil vodo za radiatorje? ali z elektriko? :D


hahaha tole more biti izjava leta 2011 :)
Why so serious?

Zgodovina sprememb…

Mesar ::

Kje je problem? Jaz ga ne vidim... razen, da me skoz napadaš!

#000000 ::

Mesar je izjavil:

Problem je da je gretje/hlajenje na elektriko dražje kot na kurilno olje.


Tole ne bo čisto držalo. Namreč klima ima boljši izkoristek napram olju. Ona pri 1000w porabe lahko od sebe da od 2500 do 3500w toplote nekatere celo več.

Ampak gret s klimo (hot air mode) ni OK. treba kupit klimo ki se da predelat da se lahko priklopi na centralno in ti direktno ogreva radiatorje.

Ene klime grejejo do -5, malo boljše do -15, taboljše pa celo do -25 in več

Jest imam eno v delavnici, in če nastavim na 22 stopinj v 20 minutah lepo segreje cca 40 m2, če jo nabijem na 30 pa je prevroče, govorim o klimi ki ni vezana na centralo in samo piha topel zrak.

Mesar ::

Sam a ni potem dvojni strošek če maš klimo pa še centralno? Tole mi ni čisto jasno...

Torej če rečema, da letno skurimo v hiši 4000L kurilnega olja, za ogrevanje pozimi in za ogrevanje tople vode čez poletje (da bojler ne rabi laufat), bi blo ceneje če bi blo vse na elektriko? Malo dvomim, čeprav se več ne spomnim kolko točno ampak vem, da je samo boljer nažgal med 60 in 100EUR stroškov polek (mesečno), kaj šele, da bi celo bajto ogreval na elektriko.

#000000 ::

Nekateri ki so šli v to so tud prej šponali od 2500 pa tud s 4000 se je kdo najdu. Ko so pošlihtali vse, to pomeni tud izolacija oz. fasada in okna ter predelava klima+olje so padli tud na 500 litrov kurilca, štroma pa plačajo nekje (po njihovih poodatkih) za 20 evrov več mesečno (prej kao 40)

Fora klime je v plinu, bolj kvaliteten plin je več da od sebe, klima nima notr nobenga grelca, rezen ene male špiralce ki skrbi da se odtajajo cevke ipd. Klima ustvari toploto z stiskanjem plina zato ima vsaka večji izkoristek pri gretju kot hlajenju.

Tko na hitro, sicer nisem nek strokovnjak ampak ima kolega ki je, on ima 3 etaže za gret, in dve klimi ki so s toplotnim izmenjevalcem povezane da grejejo vodo v radiatorjih, kokr prav je od konca septembra do sedaj plačeval po 16 evrov mesečno za štrom ki so ga pošrle klime, če te zanima kako točno ima pa ti lahko dam kontakt pa si prideš pogledat. LP

Gray_Warden ::

ogreti vodo s pomočjo grelcev je ena reč.

ogreti vodo s pomočjo zraka, da bi s tem zrak ohladil pa je nekaj povsem drugega.
Why so serious?

Mesar ::

Hiša ima 310 m^2 + podstrešje, ogrevanih je samo cca. 200 m^2 in to bi ti ogreval z 500L kurilnega olja in malo klime... novembra, decembra, januarja, februarja, pa verjetno še kak mesec zraven, ali pa dva.

+ ogrevanje vode - topla voda za roke umivat/tuširat.
Your turn to burn!

tx-z ::

Sam je res zanimiv. Radiator segreješ za 15° nad sobno temperaturo, pa se soba ful ogreje. Če pa spustiš enostavno hladnejšo vodo skos..isto 15° razlike, sam da manj, pa ni nč razlike :D Kr težko si predstavlat.
tx-z

SmeskoSnezak ::

Mesar, odvisno od hiše. Moderne hiše lahko ogrevaš z dosti manj stroški v primerjavi z 50 let starimi bajtami, ki nimajo sporihtane izolacije... v bistvu si je pač treba pogledati in prebrati spet osnove fizike.
@ Pusti soncu v srce... @

AtaStrudl ::

Ne samo, da je mozno, hlajenje z vodo se tudi uporablja. V ZDA sem enkrat bil v enem taksnem motelu, kjer je bila na dvoriscu strojnica, ki je hladila vodo, ta pa je bila potem napeljana po sobah (predpostavjam, da so isti sistem pozimi uporabljali za gretje.
Najbr je napeljava za vodo pac cenejsa kot za freon, pa ce malo pusca ni tak problem.


Sicer pa je zadeva cisto simetricna: Radiator 15 stopinj nad okolico bo oddajal natanko toliko toplote, kot jo bo odvzemal, ce bo 15 stopinj pod njo, ob predpostavki, da je cirkulacija zraka enaka.

V plus imamo ponavadi vecje razlike, n. pr. radiator 60, prostor 20. Za enak prenos moci v nasprotno smer bi pri 30 v prostoru rabil radiator na -10.

Seveda z ventilatorjem lahko povecas prenos toplote tudi za 10X, tako da bi tudi radiator na +10 lahko ucinkovito hladil sobo.

Pri tleh / pod stropom ni tak hud problem, ce nimas 4m visokih stropov. Pravzaprav je pri ogrevanju vecji, ko ti topel zrak pobegne pod strop, in greje zgornjega soseda...

Halden zrak bi se pac zadrzeval bol spodaj, optimalno za lezanje na kavcu!

Mesar ::

Izolacija je kul, štrudl stene so visoke 2,5m, radiatorji po večini 0,5m cca. 15cm od tal.
Your turn to burn!

#000000 ::

Mesar je izjavil:

Hiša ima 310 m^2 + podstrešje, ogrevanih je samo cca. 200 m^2 in to bi ti ogreval z 500L kurilnega olja in malo klime... novembra, decembra, januarja, februarja, pa verjetno še kak mesec zraven, ali pa dva.

+ ogrevanje vode - topla voda za roke umivat/tuširat.


Ja kot pravim eni so padli na 500 litrov porabe, je pa res da so naredli novo fasado z cca 15 cm izolacije, zamenjali stara okna ki so pihali na vseh koncih z novimi ipd. uglavnem za od oka ene 25.000 vložka.

Drugi pač niso bli tolk uspešni ker niso vložili tolk, je pa zmaga že če tvojo porabo prepoloviš, odvisno je tud kako klimo oz. klime bi nabavil, če nabaviš orng kvalitetne bodo grele tud do -20-25 brez problema, česar nekvalitetne ne zmorejo, recimo moji piše da greje do -15 sicer je še nisem uspel sprobat ker v treh letih odkar jo imam še ni bilo nikol več kot -10-12 in je vedno delala.

Ampak tud s tako bi se poznal, pač zime niso tolk hladne (vsaj ne v LJ in bližnji okolici) in če se greješ na klimo ti ni treba lavfat gorilca, edin za vodo, mogoče oz. sigurno se da klimo predelat da ti greje tudi sanitarno vodo, ne vem pa kako. Glej če te zanima, ti dam kontakt pa greš k človeku in v živo pogledaš pa še razložil ti bo ker zadevo obvlada, ni ti treba bit nerodno, ker ima poleg bajte svoj kafič pa se komt lahko oglasiš na eno kavo in podebatirata. LP

BigWhale ::

U, ful nov in dober koncept! Oddajanje hladu v okolico! To je tko nekak k tist, da zarnice ne oddajajo svetlobe ampak sesajo temo. ;)

Spajky ::

Seveda se lahko z radiatorji tudi hladi! (dobro je domontirat jim ventiče od PC-jev npr.2x8cm pa v serijo + 12v napajalc. pa za poleti naj voda nima manj kot 10°C v radiatorjih, da ne prihaja do kondenza ... Pogoj je močnejša "klima" zrak-voda :

Linki splet za pogledat na spletu: velike toplotne črpalke za ogrevanje :

Ekoenergija - topl.crpalkae voda-voda alpha-innotec
http://www.ekoenergija.eu/toplotne_crpa...

Siemens topl.crpalkae zrak-voda alpha-innotec
http://www.alpha-innotec.de/SEEEMS/6227...

KaufenPortal - zrak-voda alpha-innotec
http://www.kaeuferportal.de/luftwaermep...

KaufenPortal - Luftwärmepumpe Heizung
http://www.kaeuferportal.de/luftwaermep...

posebne topl.crpalkae zrak-voda Termotehnika
http://www.termotehnika.com/tc_og_zzv.p...

Vitocal_350-A 18kWh Wiessman zrak-voda (prešvoh)
http://www.viessmann.si/si/sl_si/produc...

Termoshop za centralno TC zrak-voda
http://www.termoshop.si/default.asp?mID...

i ima još toga ... google ...
http://www.google.com/#q=LW+71A+-+LW+31...

Prospekti:

Termoshop -katalog2010_splet.pdf
http://www.termoshop.si/Media/katalog/k...

Katalog_TERMOTEHNIKA_feb2011.pdf
http://www.termotehnika.com/download.ph...

Termotehnika - Prospekt_TCK_ZVPI_DTA.pdf
http://www.termotehnika.com/download.ph...

Vitocal 300-350-A SI.pdf
http://www.viessmann.si/etc/medialib/In...

vitocal 350-A_podatkovni list.pdf
http://www.viessmann.si/etc/medialib/In...

TopInfo CENIK
http://www.viessmann.si/etc/medialib/In...

etc .. :-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Mr.B ::

Spajki, zato ker ti ti ventilatorji doprinesejo premalo pretoka, razen veliko šuma, če te to ne moti, poleg tega rabiš recimo 10x9cmx9cm centilatorjev kar znese krepko čez 100W toplote. Problem je da moraš imeti ogromni radiotr kar je v klimi, nikakor pa ne to kar je klasični radiator alumini gor ali dor. Razmislite samo da je v klasičnem radiatorju voda cca 60C kar je cca 3x višja temperatura kot je temperatura sove, če je ta cca 20C. Me zanima kako bo recimo imeti v radiatorju cca -20C temperaturo vode, hm tisti blok ledu, in kondenz, bomo pa poleti res zanemarili...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Okapi ::

U, ful nov in dober koncept! Oddajanje hladu v okolico!

Kot zanimivost, oče termodinamike Sadi Carnot je leta 1824 napisal sedaj legendarno knjižico, v kateri med drugim razloži, da toplota vedno teče samo v eno smer, od toplega k hladnemu.
http://books.google.si/books?id=QX9iIWF...

Dobi se tudi v angleškem prevodu.

O.

Mesar ::

Tihe 120mm venilatorje iz napajalnikov pa bi šlo. Pa hrupa tudi nebi bilo.
Your turn to burn!

Bananovec ::

Sicer se pa da tudi s toplo vodo ohlajati. Če je to smiselno ali ne pa je že drugo vprašanje.
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple

Mesar ::

Bananovec je izjavil:

Sicer se pa da tudi s toplo vodo ohlajati. Če je to smiselno ali ne pa je že drugo vprašanje.


Razloži prosim...
Your turn to burn!

galu ::

Verjetno cilja na koncept hladilnega stroja... Aka sistem hladilnika. Ampak je mal bolj zapleteno, kot: iz tople nastane mrzlo.
Tako to gre.

#000000 ::

No ja v principu bi se dal to narest, pri gretju bi filal v radiatroje utekočinjen freon ko bi hladil pa freon v plinastem stanju.

anticefur ::

#000000 je izjavil:

No ja v principu bi se dal to narest, pri gretju bi filal v radiatroje utekočinjen freon ko bi hladil pa freon v plinastem stanju.


Dušik bi bil bolj primeren. In se bi dalo to narediti.

energetik ::

#000000 je izjavil:

No ja v principu bi se dal to narest, pri gretju bi filal v radiatroje utekočinjen freon ko bi hladil pa freon v plinastem stanju.
Skoraj točno to dela vsaka klima. Torej ne splača se hladiti z ledenimi radiatorji, ker imaš s tem več problemov (kondenz, dodatni ventilatorji, izmenjevalec toplote) kot učinka.

Pyr0Beast ::

v bistvu se z radiatorji tudi ne splača gret


Je klima bolj učinkovita
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Okapi ::

Odvisno na kaj kuriš radiatorje, ne? Malo dvomim, da je kakšna klima res cenejša od toplarne, še zlasti odkar so obvezni števci.

O.

WarpedGone ::

180 EUR na mesec za 68m2, nova okna, 25 let star blok. Prezračevanje minimalno, temperatura v dnevni cca 19.

Ne podcenjuj "podlosti" Petrola.
Zbogom in hvala za vse ribe

Pyr0Beast ::

Okapi: Klima je bolj 'nizkotemperaturna' od radiatorja + ne izseva polovico toplote iz lastne riti v zid :)


WarpedOne ? Podlost ??
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

WarpedGone ::

Druge razlage za dvakratnik neke 'pričakovane' cene nimam.
Zbogom in hvala za vse ribe

Pyr0Beast ::

Nabavi klimo.
2€/dan ob hudem mrazu in 26°C+ v sobi, okno na kip 24/7, izolacije 5cm koker kje.

V prej 2h urah se segreje soba iz 6 na 23°C
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Okapi ::

Pozabil si omeniti površino? 60 evrov na mesec za eno sobo je hudo veliko. Toplarna v Mostah hoče 55 evrov na mesec za 71 kvadratnih metrov (pred montažo števcev - se pravi vsi grejejo na ful in hladijo stanovanja z odpiranjem oken).

O.

Pyr0Beast ::

tam nekje 20 kvadratov. Greje se pa vseh 6 stranic (na 3/6h je izolacija samo gips plata) + dokaj velika steklena površina, s tem da še piha ven toplo vsepovsod

Z isto močjo ogrejem dodatnih 25 kvadratov bp. 2€ na dan je pa worst-case.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

nurmaln ::

AtaStrudl je izjavil:

Sicer pa je zadeva cisto simetricna: Radiator 15 stopinj nad okolico bo oddajal natanko toliko toplote, kot jo bo odvzemal, ce bo 15 stopinj pod njo, ob predpostavki, da je cirkulacija zraka enaka.

V plus imamo ponavadi vecje razlike, n. pr. radiator 60, prostor 20. Za enak prenos moci v nasprotno smer bi pri 30 v prostoru rabil radiator na -10.


Samo ti ne potrebuješ enakega prenosa v nasprotno smer ker ne štartaš s temperature 20°C ampak z zunanje temperature.
Pozimi je torej lahko potrebna razlika od -10°C do 20°C = 30°
Poleti pa je potrebna razlika recimo od +35°C do 20°C = 15°
Nucaš pol manjši prenos
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

Zion10 ::

lahko pa uprabiš samozadostni hladilnik...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 475 76 77 78 )

Oddelek: Loža
3858558398 (8899) edi123
»

Vgradnja zemeljskega plina za stanovanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
609280 (6465) Invictus
»

Izkušnje s toplotno črpalko regija, moč, delovanje, vrsta izolacije etc. - samo eno m (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8733678 (30571) konspirator
»

Toplotna črpalka zrak-voda TERMOTEHNIKA

Oddelek: Loža
2615075 (14530) clancy
»

Ogrevanje - Nafta / Elektrika

Oddelek: Loža
3710724 (9699) gruntfürmich

Več podobnih tem