» »

SSD

SSD

«
1
2

Procesor ::

Sem pred odločitvijo ali naj kupim SSD, katerega bi imel kot sistemski disk (zaradi hitrejšega zagona , pravtako bi na njem hranil pomembne datoteke, ker naj bi bil težje kvarljiv in njegova življenska doba daljša, ipd (pa zato da bom hip :D ). Zanima me ali je SSD z 120 GB dovolj velik za sistemski disk, za windowse in programe (kaj pa samo 64Gb?). Vem da na 120 Gb z lahkoto spraviš Win 7 in programe. Moje vprašanje je ali velikost sisitemskega diska (oz. praznega prostora na njem) vpliva ne delovanje, oziroma v kakšni meri? Vem da neke omejitve so defenitivno (dovolj prostora za restorepoint ipd.). Zanimajo me vaša mnenja in izkušnje.
  • spremenilo: Procesor ()

popster ::

odvisno kaj vse mislis instalirat, ce bos dal gor veliko iger potem bi blo fajn met 120 GB plus kak zunanji disk za filme.
Sam mam 64 GB brez zunanjega, in mi zadostuje da pogledam kak film in mam precej programov instaliranih (na linux mintu.)

Moraš pa vedet da lahko installiras programe tudi na zunanji disk. (kako&zakaj)

Procesor ::

Se opravičujem, nisem dovolj podrobno napisal. SSD bi imel kot sisitemski disk in za programe (Program Files). Za ostalo pa HDD. Vprašanje je samo koliko prostora potrebuje sistemski disk za optimalno delovanje (oziroma kolikom prostega prostora naj bi še ostalo). Torej po tvojih besedah bi tudi 64GB blo dovolj?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Procesor ()

hojnikb ::

Nekateri SSDji (sandforce recimo) majo neki rezervnega placa, tak da lahko maš čist zafilanga pa bi mogu v teoriji še kr normalno delat.

Zdej glede placa pa kolker si lahko privoščiš.
Bi blo 60/64GB dosti, odvisn kako programje vse maš..Če maš keš za 120GB potem le nabavi. Od viška ne boli glava ;)
#brezpodpisa

Procesor ::

Ta model gledam, je med cenejšimi. Komentarji?
http://www.agt.si/racunalniska-oprema/t...

oz tu je še ceneje:

http://www.matus.si/Izdelek.aspx?trz=24...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Procesor ()

Gray_Warden ::

omg, to je pa tako poceni, da je še mene resno zamikal nakup!!

Te lahko prosim da če dejansko kupiš to reč, javiš kako deluje in koliko je zanesljiva?

samo kako je lahko tako poceni? Na mimovrste so 120 SSD gb od OCZ okoli 200 eur???
http://www.mimovrste.com/katalog/index....
Why so serious?

Zgodovina sprememb…

jest10 ::

Gray_Warden je izjavil:

omg, to je pa tako poceni, da je še mene resno zamikal nakup!!

Te lahko prosim da če dejansko kupiš to reč, javiš kako deluje in koliko je zanesljiva?

Malo si poglej komentarje glede tega OCZ Vertex Plus>:D Recimo na newegg. Zadeva je največje možno sranje.
60GB
120GB

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jest10 ()

Procesor ::

Kako deluje lahko javim. Mislim da ne bom rabil javit ali je zanesljiv, ker upam, da bo crknil šele čez 5-10 let:).

Gray_Warden ::

jest10...zdaj razumem. Sem se prezgodaj veselil. Mnenja uporabnikov so katastrofalna. Disk je očitno popolnoma nezanesljiv.

Procesor, svetujem ti da tudi ti malo pogledaš mnenja za ta SSD in se šele nato odločiš ali ga boš dejansko kupil ali ne. Tudi mene zelo mika nakup SSD za sistemski disk vendar nočem žrtvovati zanestljivosti za hitrost...
Why so serious?

Zgodovina sprememb…

Procesor ::

Ravno sem prebiral lomentarje glede OCZ SSD diskov in sem se odločil, da dam kak evro več za drugo :)

gendale ::

s 64gb in win7 bos zelo utesnjen, na tvojem mestu bi raje vzel vsaj 80gb
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Procesor ::

koliko GB vzamejo instalirani win7?

gendale ::

win7 + par programov + dokumenti/slike/blahblah = okrog 10gb prostega na 80gb ssdju
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Procesor ::

torej 80GB glih za glih

kuglvinkl ::

Sam bi raje gledal podatke v temi SSD za sistemski disk.

Gray_Warden ::

120 gb bi bilo ravno prav. recimo. Karkoli pod 120 gb pa je po mojem mnenju premalo, saj moraš konstantno paziti na prostor...


Če pa imaš računalnik zato, da instaliraš windowse, brskalnik in 1 igro, pa bi znalo bit 64 gb celo dovolj. mogoče.
Why so serious?

Procesor ::

Neka bo treba nabavit, da vidim ali je kaj na tem :)

Gray_Warden ::

pač poglej koliko prostora imaš zdaj zasedenega. preveri velikost map Uporabniki, programske datoteke in Windows na disku c:

tako se boš lažje odločil..:)
Why so serious?

Yohan del Sud ::

Sam bi rekel, da je kupovanje (pre)velikih diskov posledica lenobe, ker se nam jih ne da pucat.

120 gb (trenutno največ evrov za bajt med SSD-ji) za sistemski disk in programe, ki JIH RABIŠ. A je to fotošop, encore (pri temu pazi rezervo, ker imam dolge temp in swap filete) ali the sims (pri špilih, ki se dolgo loudajo se pozna razlika), je tvoj problem. Ostalo, filmi, torenti, muska, spada na drugi, navaden nesistemski disk. Če tudi tistega redno pucaš je 250 gb dovolj. Pa še toliko gb zunanjega diska za prenosne, duplicirane in arhivirane fajle. Za ostalo imaš internet, saj nisi več na dialu menda. Moje mnenje in mojih pet centov.
www.strancar.com

Zgodovina sprememb…

Master_Yoda ::

gendale je izjavil:

win7 + par programov + dokumenti/slike/blahblah = okrog 10gb prostega na 80gb ssdju


Nekje sem bral da lahko imas Documents and settings na drugem disku z symlinki.

Zgodovina sprememb…

jest10 ::

Po 2 letih in še malo, mi W7 z vsemi programi zaseda 36,6GB.

Izi ::

Nekateri tukaj močno pretiravajo.
Sveže in kompletno nameščeni Windows 7 zasedejo okoli 13 GB in prav nič več.
Hibernacijo je treba izklopiti v celoti z ukazom v Command Promptu, ker drugače ti hibernacijska datoteka zasede toliko prostora kolikor imaš RAMA, pa še hibernacija je nesmiselna na SSD, ker je zagon enako hiter ne glede ali jo uporabljaš ali ne.
Page file, kateri mora biti na SSD zasede nekaj GB. Programi pa tudi v današnjih časih posamezno ne presežejo več kot GB prostora.
Vse skupaj je torej okoli 20 GB.
Na 64 GB SSD lahko torej poleg vseh programov daš še eno ali 2 igri, preden bo poln.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

Procesor ::

Hvala Izi

blackbfm ::

Vse skupaj je torej okoli 20 GB.
Na 64 GB SSD lahko torej poleg vseh programov daš še eno ali 2 igri, preden bo poln.


Ti kar fino sanjaš. Marsikater program ali igra potem naknadno svinja po disku seveda najraje po sistemskem, tako da se te ssd računice hitro sfižijo. Če ti je pa IE in paintbrush vse kar rabiš na računalniku je pa 20 gb mogoče res dovolj. Pa še to vprašanje do katerega service packa.

Če tudi tistega redno pucaš je 250 gb dovolj. Pa še toliko gb zunanjega diska za prenosne, duplicirane in arhivirane fajle. Za ostalo imaš internet, saj nisi več na dialu menda. Moje mnenje in mojih pet centov.


Te "ekonomični" načini upravljanja podatkov so pač totalni fail. Internet je še vedno mnogo prepočasen. Vsaka sekunda, ki jo stran vržeš s čakanjem je pač, stran vržen čas (in denar, in vse ostalo). Ja lahko si daš kakšno stvar prej kopirat, samo vsega si pa ne moreš splanirat za vnaprej. Tega brezveznega čakanja se tako nabere letno na ure da ne rečem kar dneve. Pa ne da se mi kam mudi :) ampak point računalnika in je ravno v tem "on" tebi služi, ne da ga ti čakaš in se po nepotrebnem ukvarjaš s samimi podatki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

Nikonja ::

Pol pa tebi ne bo tudi 1TB ssd dovolj po taki logiki, ampak če ti dnar ni problem ti kar.
Jaz imam 60 GB ssd in večjega ne rabim ker mi je najbolj pomembno da mi se sistem hitro postavi, da je odziven, plus par programov kaj največ rabim. Za vse ostalo imam 2,5TB ostalih diskov in mi res ni pomembno a mi se bo igrica postavila v 10ih ali 2 sek.

Večjega sigurno ne bom kupoval dokler im cene ne padejo vsaj na polovico današnjih.

Aston_11 ::

Itak, jaz imam na ssd ju samo sistem, ostalo, swap, programi, torenti, itd. so na home particiji, ki je na 1 TB disku.
In je 64 Gb za enih 60 Gb prevelik.

Procesor ::

Nikonja ne forumu sem bral in ne vem če sem prav razumel. Nekaj je pisalo o "hibridu" SSD in HDD in ne vem točno kaj to pomeni. Jaz sem razumel, da imaš v računalniku SSD kot sistemskega in HDD kot disk za vse ostalo. Ampak tukaj je postalo zanimivo ko sem prebral, da naj bi se HDD disk medtem, ko ga sistem ne potrebuje izklapljal?? In da naj bi potem, ko ga spet potrebuje trajalo cca 10-15 sekund, da pride na delovne vrtljaje in bi tako zgubljal čas ker pač moraš čakat, da pride na delovne vrtljaje. Ali je to res?

CITAT:

Izi :: 14. dec 2011, 10:55:33citiraj #Hibridne enote (HHD - Hybrid Hard Drive) po moje ne sodijo v debato o SSD-jih, ampak par besed pa lahko rečemo o njih.

Naprej, hibridi ni nujno, da za cache uporabljajo SSD. Lahko uporabljajo tudi DRAM, ki ga v času ko so brez napajanja vzdržujejo s pomočjo baterije.

Vsi hibridi (razen najnovejših Seagatovih Momentus XT) so odvisni od operacijskega sistema, ki odreja kaj gre v cache in kaj na plošče. Uspešno delata torej samo Vista in Windows 7, ki cache na enoti znata uporabiti kot ReadyDrive, kar pomeni, da nanj shranjujeta bolj uporabljane podatke, manj uporabljani pa gredo na disk.
Če hibrid ni bil na Visti ali W7 pa je deloval polnoma enako kot vsak disk z malo večjim cachom. Se pravi podatki so se najprej pisali na SSD, disk pa se ni vrtel. Ko je na SSD zmanjkalo prostora se je disk začel vrteti in podatki so se pisali naprej na disk. V času ko enote nismo potrebovali pa so se podatki prepisovali iz cacha na disk. Prednost je bila, da tudi če je zmanjkalo elektrike se podatki niso izgubili, saj je SSD v vlogi cacha uspel zadržati vse podatke.

Novi Seagatovi Momentus XT, pa so neodvisni od operacijskega sistema, saj imajo svoje dodatno vezje, ki skrbi, da pogosto uporabljani podatki ostanejo na SSD, manj uporabljani podatki pa gredo na disk.
To pomeni, da se SSD ne uporablja več izključno kot cache, saj nekateri podatki (pogosto uporabljane zagonske datoteke) kar za vedno ostanejo v cacheu.

- Prednost je hitrejše zaganjanje sistema in pogosto uporabljanih programov za okoli 10% do 15%. Proti SSD, kjer se zaganjanje pohitri med 500% in 1000% je to komaj omembe vredno.
- Druga prednost, pomembna za prenosnike je manjša poraba elektrike, ker se disk med uporabo SSD-ja povsem izključi.
Torej imamo 2 prednosti, pa še to je ena samo za prenosnike.

Imamo pa kar cel kup pomanjkljivosti:
- Zaradi sprotnega izklapljanja diska sledi ena velika pomanjkljivost in sicer ko zmanjka podatkov na SSDju in je treba naenkrat dostopati do podatkov na disku, je treba počakati, da se disk zavrti na svoje delovne vrtljaje, kar pa traja kar nekje med 5 in 10 sekund. V tem času celoten računalnik stoji in čaka disk mi pa preklinjamo
- Ker se disk non-stop vključuje in izključuje se mu tudi precej zmanjša življenjska doba. Disk se namreč med delovanjem ne izrablja, vklapljanje in izklapljanje pa sta huda preizkušnja prav za vsak del diska.
- Zaradi stalnega vklapljanja in izklapljanja diska je njegova glasnost precej bolj opazna. Če se disk stalno vrti se namreč na glasnost počasi navadimo. Šele ko se ugasnjen disk vklopi ugotovimo kako glasni so diski v resnici.
- Hibrid je dražji kot navaden disk.
- Ko se hibrid pokvari so vsi Gigabajti podatkov, ki so bili na SSD-ju nepovratno izgubljeni. Kot vemo se podatke iz diskov vedno da rešiti, vse je samo vprašanje denarja. Vsi podatki na SSD-jih pa so vedno 100% nerešljivi.

Hibridi so torej primerljivi z navadnimi diski, ampak imajo več pomanjkljivosti kot prednosti. Edini smisel imajo v prenosnikih kamor ne moremo vgraditi dveh enot za shranjevanje podatkov.
S SSD-ji pa so vsaj po moje neprimerljivi.
Sploh je narobe govoriti, da imajo Hibridi v sebi SSD, ker ga dejansko nimajo. V sebi imajo cache, ki za spominske čipe uporablja flash čipe, ki so enaki tistim v SSDjih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Procesor ()

gendale ::

Master_Yoda je izjavil:

gendale je izjavil:

win7 + par programov + dokumenti/slike/blahblah = okrog 10gb prostega na 80gb ssdju


Nekje sem bral da lahko imas Documents and settings na drugem disku z symlinki.

res je, ampak to mam v prenosniku in ni prostora za še en disk + če bi mel not še navaden disk odpade ena od prednosti ssdja, to je premetavanje kolikor hočeš
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

T-Majo ::

V Elitebooku imam varianto upgrade bay, kar pomeni, da lahko namesto dvd enote, kupim nosilec in priklopim preko sata disk.

Razmišljam, da bi sedanji 320gb 7200rpm disk prestavil tja, za Win in programe pa SSD.


Ali bo Core 2 Duo P8600 2.4ghz 3MB z 4gb rama izkoristil SSD?

Blinkys ::

Lp,

mene zanima kateri 64-80Gb (mogoče 128GB če je ugoden) se najbolj splača kupit?

Hvala

hojnikb ::

m4 64GB al pa adata 510 120GB
#brezpodpisa

TehDucky ::

SSD za sistemski disk Tukaj si lahko prebereš. Sicer pa Crucial M4, Samsung 830 ali pa kaj od Intela.

DoberDan ::

Kaj porečete na tole dvoje:

http://www.mlacom.si/verbatim-black-edi...

http://www.mlacom.si/mushkin-chronos-mk...

Potrebujem za namizni računalnik, za sistem in če se da še za čim več programov. Dokumenti so na zunanjem 1,5TB disku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DoberDan ()

zavajon ::

Pa res rabiš 120GB za sistem in programe?
Ne rečem da ne, a jaz imam na HTPC zasedenih 22GB, na delovnem notebooku pa 45GB.

DoberDan ::

zavajon je izjavil:

Pa res rabiš 120GB za sistem in programe?
Ne rečem da ne, a jaz imam na HTPC zasedenih 22GB, na delovnem notebooku pa 45GB.


Mah, pusti GBjte. Stvari vem da se sčasoma veliko nabere.
Bolj me zanima, če je za ta prostor in ceno kvaliteta okej... :)

TOP ::

Kateri SSD kupiti in podobna uprašanja imaste prav temo,ki je temu namenjna in tam bi hitro dobili odgovor da najbolši P/P je Crucial M4.Če se išče najcenejšo alternativo 120gb.

kamuee ::

men so inštalcija winsov 7 zavzel cca 40GB, tolk mi je kazalo na začetku ko so bli sam winsi gor, pa mi ni jasn kak lahko winsi tolk zavzamejo. Me pa zanima Kolk pa sam SSD pobere ko se winsi 7 inštalirajo. SSD pa je Samsung 830 128GB. Baje da če izklopin hibernation v command promtu da se zmanjša za veličino rama, to pri meni znaša cca 16GB. Dvomim da so winsi krivi kr so iz MSDNAA-ja tko da so čisto frišni brez aktivatorjev ipd.. Zato tud čudno da bi tolk zavzel placa na SSD-ju. Na ASUS P8Z77-V plati imam prklopljen disk SSD na temnomoder sata6 in HDD na Sivi Sata6, ali je ok če je prklopljen SSD na temno moder sata6 conn.??

Prosim za nasvet??
AutoCAD MAP 3D DWG Designer (Mechanical, Electrical)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kamuee ()

shinca ::

Poglej velikost datoteke hiberfil.sys na root direktoriju diska. Privzeto je 75% velikosti RAMa, torej bi pri tebi moralo biti 12 GB. Če je ne vidiš, vključi prikaz skritih in sistemskih datotek.

Če ne uporabljaš hibernacije, lahko tukaj pogledaš, kako jo izključiš:
http://www.howtogeek.com/howto/7564/how...

s51as ::

Kakšn pa je ta magični ukaz v command proptu.

In zakaj vam hibernacija ni všeč? Če ugasneš in kasneje prižgeš, se ti pač ne poženejo vsi programi in vse tako kot je bilo ko si vgasnil, pri hibernaciji pa to laufa kot mora.
It's just me myself and I

kamuee ::

vprašam kr mi je čudno da mi je sveža inštalacija požrla kar 40 GB od 128 GB SSD-ja, ima kdo idejo?? Ugotovil smo da hibernacija požere cca 12GB kaj pa ostalo???

pa lai lahko an asus P8Z77 plati preklopim že inštaliran sistem iz sata6 dark blue na sata6 gray konektor prez ponovne inštalacije sistema??

Prosim za nasvet!
AutoCAD MAP 3D DWG Designer (Mechanical, Electrical)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kamuee ()

zavajon ::

Preveri še velikost pagefile.sys. Če imaš 12GB RAMA, je najbrž velika 12GB. Torej ti od 40GB samo ti dve "pokurita" 24GB. Seveda lahko pagefile zmanjšaš, hibernacijo pa lahko izklopiš, če je to desktop PC.

kamuee ::

desktop PC je, kako pa jih zmanjšam??
AutoCAD MAP 3D DWG Designer (Mechanical, Electrical)

zavajon ::

Za pagefile je opisano v zadnjem odstavku tega članka. Bo vrh glave dovolj, če nastaviš na 4GB, lahko tudi manj.
Za izklopit hibernacijo pa v power options ali v cmd: powercfg.exe /hibernate off

kamuee ::

Zdej me pa zanima zakaj imam tak nizek read/write speed na ssd-j je manjši kot pa na benchmarkih ki sem jih zasledil na netu od samsunga 830 128GB. zdej me pa zanima kr dobim read cca 380 MB/s write pa cca 320MB/s. na benchmarkih so te številke višje cca 500MB/380MB za samsung 830 128GB, me pa zanima kaj morm nardit da še povečam prformanse, z samsung programom sem zoptimiziral vse kar je blo možno, ali se lahko še dodatno pohitri zadeva ter kako to naredit, iklopu hbernation, pagefile dal na 1GB-mogoč bom celo izklopu, index izklopu, itd., startup time z polno konfiguracijo programov od prižiga PC-ja do postavitve desktopa (do konca) cca 20s. ali je to ok?? Jaz mislim da bi to moglo bit še hitrejše??

Prosim za nasvet!!
AutoCAD MAP 3D DWG Designer (Mechanical, Electrical)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kamuee ()

kamuee ::

pa zanima m ali sm priklopu prov ssd na temno moder konektor na sata 6 na asus p8z77-v plati? kr pponekod piše da treba priklopit na sive po nekod pa da na temnomodre, zdej pa ne vem katera je pravilna varianta, kr baje da navy blue je kako marvel kontroler sivi pa intel ??
AutoCAD MAP 3D DWG Designer (Mechanical, Electrical)

zavajon ::

kamuee je izjavil:

...Prosim za nasvet!!

Ne uporabljaj benchmarkov ;)

s51as ::

Velik stvari te zanima.

Vklopi na sivi konektor.
It's just me myself and I

kamuee ::

hja me zanima, sm novo moašino nabavu z 27com monitorjem pa zdej optimizacije delam, da bo laufalo ko švicarska urca, sm firbčn človk :), drgač benchmark ne uporablam, edin zalaufau sm original program od samsunga da sm zoptimiziral vse. Ja sm pogruntal, da je bolš če je na sivem konektorju, sam ga res mal štrikajo s tem marvel kontrolerjem, ni to to ko z intel kontrolerjem. Zanima me sam al ima kej veze če je že prej inštaliran sistem gor da preklopim na sivi konektor al nima veze, glede na to da je vse sata6?
AutoCAD MAP 3D DWG Designer (Mechanical, Electrical)

s51as ::

Mislim da bo vse vredu če preklopiš.
It's just me myself and I

kamuee ::

te pa vredi čuj:D

Mučos grasias za nasvet!! :D
AutoCAD MAP 3D DWG Designer (Mechanical, Electrical)
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Hitrost vašega trdega diska, SSD-ja, ... (strani: 1 2 3 444 45 46 47 )

Oddelek: Strojna oprema
2320571580 (28980) hariscorale
»

Kateri SSD? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
11620268 (2272) hojnikb
»

Počasen SSD (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
10721010 (8277) nsa_ag3nt
»

SSD izkušnje

Oddelek: Strojna oprema
193534 (2832) Mitja358

Več podobnih tem