» »

Osnove podjetništva

Osnove podjetništva

boss-tech ::

Malo že spremljam v tej smeri, pa me zanima malo več informacij, podrobnosti, fint in stvari ki se jih je potrebno pazit.

Npr da imaš s.p.
Potem si sam plačuješ zavarovanje ter pokojnino. Če si zaposlen pri neki firmi so potem ti zneski manjši...?
Potrebno je vodit račune, potem pa daš te račune računovodstvu za dohodnino, oz kaj vse je potem potrebno uredit?

Kako pa je z lokacijo? Če imaš doma - moraš potem imeti kakšen poseben prostor za firmo, posebej vhod?
Pa kako je s temi olajšavami? Ker si nekateri kupujejo avtomobile na firme, pa potem to dajo kot olajšavo?

Hvala za vaše odgovore oz komentarje
http://tovornik.info

Furbo ::

Kot prvo premišljuj kako boš služil. Če vidiš varianto zaslužiti več kot 1,500€ čistega na mesec (računaj na stroške vsaj cca 600€), potem razmišljaj dalje.

Vem da se bodo oglasile jokice, da se da imeti manj stroškov, ampak če računaš imeti s.p. za usranih 100€ več kot imaš sedaj plače, ti kar povem, škoda časa, bolje biti na šihtu.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Vikking ::

boss-tech je izjavil:

Malo že spremljam v tej smeri, pa me zanima malo več informacij, podrobnosti, fint in stvari ki se jih je potrebno pazit.

Npr da imaš s.p.
Potem si sam plačuješ zavarovanje ter pokojnino. Če si zaposlen pri neki firmi so potem ti zneski manjši...?
Potrebno je vodit račune, potem pa daš te račune računovodstvu za dohodnino, oz kaj vse je potem potrebno uredit?

Kako pa je z lokacijo? Če imaš doma - moraš potem imeti kakšen poseben prostor za firmo, posebej vhod?
Pa kako je s temi olajšavami? Ker si nekateri kupujejo avtomobile na firme, pa potem to dajo kot olajšavo?

Hvala za vaše odgovore oz komentarje


Da, sam plačuješ prispevke: prispevki za november s.p.
Če si že zaposlen ter bi rad opravljal dopolnilno dejavnost, potem so ti prispevki manjši (saj jih plačuje zate že delodajalec pri katerem si redno zaposlen) in sicer: za pokojninsko in invalidsko zavarovanje 31,51€ + 4,46€ za zdr. zavarovanje.
Ne potrebuješ posebej vhoda. Lahko pa se ukvarjaš s prodajo kemikalij, za katere rabiš posebna dovoljenja, posebne prostore, opremo... Odvisno od dejavnosti ki jo boš opravljal.
Avto ni olajšava.

connel ::

Še najbolje, da se oglasiš na e-vem točki oz. na upravni enoti, vsaj včasih vem, da se je dalo dobiti na slednji kar konkretne informacije.

boss-tech ::

V bistvu se počasi odločam za to, ker je trenutno delo preveč stresno, sicer bom še zdržal nekaj časa, ampak bi potem opravljal recimo svojo
trenutno dejavnost + neko drugo dejavnost ki je trenutno še hoby, ampak če si malo zagnan se da lepo zaslužit. To delo se ne opravlja pozimi, tako da bi imel potem še čas za druge stvari.

Tako da bi recimo potem kombiniral več dejavnosti, me pa zanima kako te dejavnosti prijaviš? Samo poveš kaj boš opravljal? Ker so si zelo različne med sabo...
http://tovornik.info

mr1two ::

Tako je, vedet moraš, da kot s.p. nisi krit od nobenga- če se ustaviš z delom, se ustavi dotok denarja, kar pa zna biti v nekaterih primerih tudi precejšnji zalogaj. Skratka kot s.p moraš imeti konkretno več prometa in zaslužka kot v kakšni službi ali na drugem delovnem mestu.
Je pa res, da si na svojem, mogoče počneš točno to kar te veseli.

Mati je recimo pred štirimi leti pustila službo, odprla s.p (pred tem je počasi vpeljevala svoj biznis v popoldanskem času in med vikendi - ni bila lahka, ampak bolje it pripravljen na svoje kot pa kar naenkrat brez službe/denarja in na sveže v nove vode).
Lahko samo rečem, da si je v teh par letih nabrala kar lepo število stalnih strank, vsake pol leta se najde tudi kakšna večja(npr trgovina, ki želi njene izdelke), tako da zna biti kar pestro - hvala bogu, dela ne manjka. Počasi je tudi razširila obrt - prvotno so bili to čaji, tinkture... Kasneje je poskusila tudi s peko - kar se je obrestovalo, tako da ima zdaj že nekaj opreme za to, seveda pa je treba nabavit še kakšen pripomoček, da prišpara kaj časa, saj je bil delavnik na začetku recimo od šestih zjutraj pa do enajstih zvečer, včasih tudi ponoči.. Skratka, če želiš uspeti je na začetku res trdo delo - 8 ur na dan, 5 dni na teden lahko kar pozabiš. Sobote gredo, pa tudi povprečno lahko računaš na 10 ur dnevno.
Je pa res odvisno od stroke, ampak v glavnem, če želiš nudit strankam kar se da dobro storitev(naj bo to elektro inštalacija, vodovodna inštalacija, zaključna dela v gradbeništvu...), potem je treba biti pripravljen delat dokler delo ni končano, pa čeprav to včasih zahteva 10 do 12 urni delavnik. Če bi imel pa recimo kakšne računovodske dejavnosti si pa mislim, da lahko imaš v določenem obdobju več dela- spet več kot 10 ur na dan, v kakšnem pa je tudi 6 ur preveč.

Pod črto predlagam- vzemi popoldanski s.p. v kolikor imaš še službo. Razišči trg, prični počasi delati, če bodo stranke zadovoljne in se povpraševanje poveča, potem je počasi čas, da zapustiš podjetje/ustanovo ki te zaposluje. Ni lahko, je pa bolj sigurno od "leap of faith".
LP in veliko sreče.

boss-tech ::

Hvala za konkreten odgovor :) Kot sem že omenil bi porazdelil dejavnosti, da bi pri izpadu dohodka še zmeraj lahko delal naprej oz imel nek priliv... ker ta dodatna dejavnost je včasih rizična, oz moraš imeti dobro rezervo, da lahko stvari dobro pelješ naprej.
http://tovornik.info

Poldi112 ::

>V bistvu se počasi odločam za to, ker je trenutno delo preveč stresno, sicer bom še zdržal nekaj časa, ampak bi potem opravljal recimo svojo

No, stresno bo tudi, ko ti stranke ne bodo plačevale, ko ti bo država grozila, ker boš 1 dan zamujal s plačilom davka, ko boš malo preveč zamujal s plačo, ko se bo nate spravil en inšpektor za področje, za katerega do takrat nisi vedel, da obstaja, ...
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Vikking ::

Tako kot je poldi112 napisal. Potem imaš skrbi kot direktor ter kot zaposleni. Če zadeva ne teče po planu, je stres ki ga imaš sedaj le šala.

BALAST ::

Boss hoče prodajat med, potem se rabi včlanit še med čebelarje. :D
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

Aston_11 ::

Bistveno pri podjetništvu je, da ti nekaj računov ne plačajo, ti pa nimaš kje vzeti za davkarijo.

blackbfm ::

Bolj primeren naslov teme bi bil osnove birokracije:)

Kaj ga strašite, res da je rizik it na svoje jebiga, je pa zato nagrada oz notranje zadovoljstvo večje če ti uspe. Sploh pa če bi bil res tak problem ne bi mel že vsak drugi svoje firme.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

mr1two ::

Dobro je v zakup vzeti slovensko neplačilno politiko, ki je zadnje čase popularna. Načeloma velja tako, da če se ukvarjaš z nečim časovno in materialno potratnim tvegaš malo več. Spet je vse odvisno od naročnika, ampak računaj da na vsakih 5 strank, če recimo delaš kje v gradbeništvu, se ti bo vsaj en spomnil komplicirat(slišim zgodbic še pa še). Lažje in bolj sigurno je, če recimo kaj prodajaš, ali pa da gre za manjše zneske, saj ljudje lažje plačajo manj pa večkrat kot pa dosti naenkrat. Konkretno: občasno delam pri lokalnem elektroinštalaterju- tam se vlečejo ene zadeve že 2 do 3 leta, pa to ne gre za drobiže; med tem ko pri moji mami vse špila- če nekdo slučajno nebi plačal bi 1.- bil to relativno majhen strošek in 2. tako stranko na hitro pustiš za koga drugega. Se še ni zgodilo, da nebi bil račun plačan(potrkam po lesu).
Je pa vedno bolje popušit samo svoj čas(zelo slab občutek), kot pa da imaš poleg vloženega dela še založeno za material(še bolj slab občutek, plus nakup nečesa kar ni zate)- takrat so problemi večji.

Zaupaš s čim se boš ukvarjal?
LP

opeter ::

blackbfm je izjavil:

Bolj primeren naslov teme bi bil osnove birokracije:)

Kaj ga strašite, res da je rizik it na svoje jebiga, je pa zato nagrada oz notranje zadovoljstvo večje če ti uspe. Sploh pa če bi bil res tak problem ne bi mel že vsak drugi svoje firme.


Res je. A v zakup moraš tudi vzet primer, da ti ne uspe. Pri s.p.-ju si odgovoren z vsem svojim premoženjem, pri d.o.o.-ju ti gre samo osnovni kapital (oz. tisto, kar ima v lasti podjetje). Drugo tebi, kot fizični osebni ne morejo (smejo) vzeti. Razen, če si dolžan nekim mafijcem. V tem primeru si nasankal.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Silver ::

Minimalnih fiksnih stroškov za manjši s.p. je dobrih 300€ na mesec (280€ prispevki, ostane še zavarovanje, vodenje poslovnega bančnega računa, itd.), konec leta pa se ponavadi plača še računovodstvo za obračun itd, če boš izdajal več računov in/ali boš zavezanec za DDV pa bo to naneslo še nekaj sprotnih stroškov z računovodstvom.
Vedi pa, da boš stroške moral plačevati tudi kadar ne boš imel prihodkov iz svoje dejavnosti, torej se tu računica lahko hitro pokvari.
Plače pri s.p. nimaš, kar izdaš računov so prihodki, kar denarja porabiš/prenakažeš so odhodki, razlika pa je dobiček, ki je obdavčen. Odhodki za katere nimaš kritja (računov ali drugih stroškov) gredo direktno v dobiček, najbolj priljubljena metoda "pranja denarja" so seveda potni nalogi, saj niso obdavčeni in si jih je lahko pisati. Če boš vlagal denar v opremo za podjetje si poglej še malce več o amortizaciji.
Firmo imaš lahko registrirano na domačem naslovu brez problema, vsaj dokler nimaš registrirane dejavnosti, ki zahteva posebne standarde glede tega.

Sam sem ogromno informacij našel na portalu Mladi podjetnik, tako v člankih kakor na forumu. Vzami si par popoldnevov in preberi vsebine, ki te zanimajo in ti bodo hitro jasne osnove samostojnega podjetništva in kako stvar v grobem funkcionira.

fosil ::

Svetujem ti tale ali pa tale seminar.
Tako je!

boss-tech ::

V bistvu bi si razdelil stvari na 2 dela:

1. programiranje - se pravi da bi še vseeno delal na manjših projektih kot zunanji izvajalec ali pa npr kakšne svoje manjše projekte.
Kaj večjega pa se že ne splača, oz niti ne dobiš...

2. čebelarstvo - že par let delam na tem in povečujem, tako da trenutno bom lahko proizvedel od 300kg pa tam do nekje pol tone medu, za kaj resnega pa bi moral iti na več ton. Imam tudi že certifikate, medalje, stalne stranke, povezujem se z restavracijami ter ostalimi.

Poleg tega lahko potem podajam medico, delam sveče, čebelarski turizem, ostali pridelki in izdelki, pa še kaj bi se našlo.

Seveda sem še bolj na začetku, ampak v nekaj letih bom zagotovo kar povečal in potem videl kako naprej. Ali na svoje, ali bom se s tem ukvarjal ob delu.

Trenutno mi časovno še znese
http://tovornik.info

gendale ::

bistvo je da kupiš/narediš poceni in prodaš drago
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

IceIceBaby ::

Malo napačno si zastavil z osnovami podjetništva. Osnove podjetništva so to, da postaviš sistem, preko katerega boš lahko zadovoljeval potrebe tvojih strank in pri tem ustvarjal profit. Po domače, osnove so kako zaslužiti.

To kar ti omenjaš so osnove birokracije, kot je nekdo omenil. Tudi s tem se boš moral ukvarjati, ampak najprej poskrbi, da imaš dober produkt/storitev in ustrezen poslovni model. Papirji in razni triki pridejo na vrsto kasneje.


Kar se tvojega plana tiče ti pa svetujem, da se loti ene stvari in tiste konkretno. Saj veš kaj pravijo, Jack of all trades, master of none. Preberi si kakšno knjigo o marketingu in kakšen case study uspešnih podjetji. Videl boš, da se uspešni biznisi vedno začnejo z ozkim naborom produktov/storitev in se potem širijo. Ti si se zadeve lotil ravno obratno.

Ne smeš se truditi, da bi zadovoljil vse stranke ampak se moraš usmeriti v ozko tržno nišo.


Pa še odgovori na tvoja začetna vprašanja:

Potem si sam plačuješ zavarovanje ter pokojnino. Če si zaposlen pri neki firmi so potem ti zneski manjši...?


Če imaš s.p. si sam plačuješ prispevke za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje. Minimalni prispevki so trenutno okoli 280, če se ne motim. Prispevki se izračunajo glede na tvoj dobiček. Če imaš več dobička plačuješ ustrezno višje prispevke.

Če si redno zaposlen lahko ustanoviš "popoldanski" s.p. V oklepajih zato, ker je status dejansko izenačen z rednim s.p., razlika je v tem, da prispevke plačaš že pri plači.

Potrebno je vodit račune, potem pa daš te račune računovodstvu za dohodnino, oz kaj vse je potem potrebno uredit?


Edini pravi način je, da si poiščeš soliden računovodski servis. Oni ti bodo vodili knjige, poleg tega pa se boš na njih lahko obrnil, ko boš rabil kak nasvet itd. Dober servis te pride kakšnih 100 eur mesečno, ampak je brez tega se pač ne moreš iti resnega posla.

Kako pa je z lokacijo? Če imaš doma - moraš potem imeti kakšen poseben prostor za firmo, posebej vhod?


Odvisno od dejavnosti. Za programiranje ne rabiš nič. Za čebelarstvo so verjetno že kakšni bolj strogi pogoji. Pozanimaj se na obrtni zbornici, pri pristojnih ministerstvih...

Pa kako je s temi olajšavami? Ker si nekateri kupujejo avtomobile na firme, pa potem to dajo kot olajšavo?


Posvetuj se z računovodjo. Na forumu ti lahko vsak svetuje nekaj, ampak samo skupaj z računovodjo bosta prišla do konkretnih odgovorov, ker ima vsak malo drugačno situacijo in potrebe.

Načeloma se "na firmo" kupuje vse, kar uporabljaš pri svojem delu. Če avto uporabljaš v službene namene ga kupiš na firmi. Če osebni avto uporabljaš v službene namene si lahko obračunaš tudi kilometrino, ki ni obdavčena, oz. se ti v celoti odšteje od davčne osnove.

Vikking ::

Kar se tiče čebelarstva se bolje splača plačevati pavšal, kot pa imeti za-to s.p. Do 39 prijavljenih panjev, je neobdavčeno. Prodajaš pa iz naslova osnovne kmetijske dejavnosti - čebelarstvo.

Ti pa lahko povem da s 1,5t pridelanega medu letno boš glih za glih zvozil, če sploh. Če upoštevama vse stroške pri čebelarstvu, delo, sladkor, oprema.

boss-tech ::

To je res da ni obdavčeno, je pa problem potem pri medici, svečah, čebelarskem turizmu, kjer pa brez firme ne gre.
Seveda je potrebno kar par ton medu da se ti splača, ter dosti velika investicija, riziko kakšna je sezona...
http://tovornik.info

MadMicka ::

Silver, minimalni stroški za s.p. so preko 400 EUR. Poleg prispevkov si pozabil še na akontacijo dohodnine. Je pa zadeva v štartu preprosta, če ne veš, kako bo šlo, začneš z s.p., ker so stroški nižji, kot če bi začel z d.o.o., potem pa lahko itak iz s.p. prešaltaš po potrebi na d.o.o.

boss-tech ::

400€ na mesec je vseeno že kar lepa številka... kateri prispevki so tu mišljeni?

Oziroma koliko manj imaš, če si redno zaposlen?
http://tovornik.info

Zgodovina sprememb…

knesz ::

Priporočam ti, da si snameš orodje poslovni načrt, ga izpolniš z čim bolj resničnimi podatki in potem boš imel dokaj realno sliko kako bo dejansko potekal biznis. Ta načrt ti lahko kasneje služi kot smernica poslovanja.
Zna biti, da boš ob vnosu podatkov ter izračunu bilance neprijetno presenečen oz. boš videl da ni vse tako enostavno.

lp

furion ::

1.) Programiranje...za druge se ti ziher ne splaca delat, ker lahko nekdo najame freelancerja na odesk.net za 2eur na uro in nisi konkurencen. Zase ce delas pa tak nerabis firme.

Torej ti ostane cebelarstvo...vendar pazi, ker stvari niso tako enostavne kot se zdijo. Samo urejanje birokratskega sranja ti bo uzelo veliko casa. Da ne govorimo o vseh davkih in prispevkih, ki te v konkurencnih razmerah pustijo cisto suhega. Da ohranis profit bos moral podvojiti ceno svojega medu, ce odpres s.p..

furion ::

Poglej. Recimo da na mesec (delas le poleti, a pozimi ni profita) povprecno (profit/12) zasluzis 1500eur. Kar pomeni da moras poleti pridelati za 18,000eur medu. Davcna osnova po lestvici je 41% kar pomeni da ti ostane le 885/1500 eur. Potem je se zavarovanje (moje je bilo okoli 350e/mesec) in pokojninsko (nimam pojma kolko pride). Recimo da sta te dve stvari skupaj 300eur. Torej ti ostane 585/1500eur na mesec. Nakar moras urejat se vso birokracijo (racunovodstvo, notar-odvetnik, koncni racun itd.) Ce urejas use sam super, ce pa uporabis kak racunovodski servis ali celo zaposlis racunovodjo se bos hitro znasel na -x/1500 eur na mesec. Aja pa se stroski opravljanja storitve??? Torej z osnovo 1500eur/mesec bi se morda celo znajdel v dolgu. Torej premisli kaj pocnes in ali se ti splaca.

Povem iz lastnih iskusenj, sem imel d.o.o in zaradi previsokih stroskov nisem bil konkurencen, kar je po 8 mesecih vodilo v propad, in se po zaprtju firme sm moral spraskat naokoli denar za davcno... (po zakonu je druzabnik dolzan placati dolgove podjetja doo torej neke velike razlike med sp in doo ni, vsaj pri dolgovih ki jih ima podjetje do drzave).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: furion ()

Invictus ::

boss-tech je izjavil:

400€ na mesec je vseeno že kar lepa številka... kateri prispevki so tu mišljeni?

Oziroma koliko manj imaš, če si redno zaposlen?


VSi prispvki za plačo. Si tam, tam. Ampak ti prispevki so nekako za bruto plačo 1500/mesec.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Vikking ::

Povem ti da če želiš pridelati letno vsaj nekaj ton medu, da bodo osnovni stroški čebelarjenja minmalno 10k €/letno.

Poldi112 ::

furion je izjavil:

Poglej. Recimo da na mesec (delas le poleti, a pozimi ni profita)


Saj, poleti ga delaš, pozimi pa prodajaš
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

fosil ::

furion je izjavil:

Poglej. Recimo da na mesec (delas le poleti, a pozimi ni profita) povprecno (profit/12) zasluzis 1500eur. Kar pomeni da moras poleti pridelati za 18,000eur medu. Davcna osnova po lestvici je 41% kar pomeni da ti ostane le 885/1500 eur. Potem je se zavarovanje (moje je bilo okoli 350e/mesec) in pokojninsko (nimam pojma kolko pride). Recimo da sta te dve stvari skupaj 300eur. Torej ti ostane 585/1500eur na mesec. Nakar moras urejat se vso birokracijo (racunovodstvo, notar-odvetnik, koncni racun itd.) Ce urejas use sam super, ce pa uporabis kak racunovodski servis ali celo zaposlis racunovodjo se bos hitro znasel na -x/1500 eur na mesec. Aja pa se stroski opravljanja storitve??? Torej z osnovo 1500eur/mesec bi se morda celo znajdel v dolgu. Torej premisli kaj pocnes in ali se ti splaca.

Povem iz lastnih iskusenj, sem imel d.o.o in zaradi previsokih stroskov nisem bil konkurencen, kar je po 8 mesecih vodilo v propad, in se po zaprtju firme sm moral spraskat naokoli denar za davcno... (po zakonu je druzabnik dolzan placati dolgove podjetja doo torej neke velike razlike med sp in doo ni, vsaj pri dolgovih ki jih ima podjetje do drzave).

Pri s.p. je drugače.
Najprej od prihodkov odšteješ vse stoške, torej zavarovanje, računovodstvo,... in šele na tisto kar ti ostane potem plačaš davek/dohodnino.
Tako je!

Invictus ::

Ko narediš izračun, je davek pri d.o.o ali s.p. približno isti. Ni neke bistvene razlike. Edino s.p. lahko vodiš malo bolj po domače. Dokler ne rabiš letnega obračuna :)). Pri d.o.o se moraš bolj držat pravil.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

IceIceBaby ::

Tale disciplina, ki je pri d.o.o. nujna je zame prednost. Na s.p. nikoli nisem točno vedel koliko denarja je mojega. Pri d.o.o. pa si lepo nakažeš plačo, ostalo je pa od firme. Enostavno in pregledno.

furion ::

Js bi na tvojem mestu cebelaru kot hobby pa kej tko prodal tu pa tam...razen ce zelis to vzeti zelo resno pa z dobrim business nacrtom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: furion ()

knesz ::

IceIceBaby je izjavil:

Tale disciplina, ki je pri d.o.o. nujna je zame prednost. Na s.p. nikoli nisem točno vedel koliko denarja je mojega. Pri d.o.o. pa si lepo nakažeš plačo, ostalo je pa od firme. Enostavno in pregledno.

+1

fosil ::

IceIceBaby je izjavil:

Tale disciplina, ki je pri d.o.o. nujna je zame prednost. Na s.p. nikoli nisem točno vedel koliko denarja je mojega. Pri d.o.o. pa si lepo nakažeš plačo, ostalo je pa od firme. Enostavno in pregledno.

Sej pri s.p. si ravno tako lahko nakažeš "plačo". Pač določiš si nek fiksen znesek, ki ga vsak mesec nakažeš na svoj osebni račun, enako kot pri d.o.o.
Tako je!

IceIceBaby ::

V teoriji ja. Ampak moraš biti discipliniran. Pri s.p. je ves denar načeloma tvoj, po potrebi lahko kadarkoli dvignes s poslovnega računa. Če imaš navado, da dejansko nakažeš neko "plačo" 1x tedensko je OK, ampak veliko ljudi tega ne dela. Sploh marca je veselo, ko pride dohodnina.

furion ::

Ehehe, ta dohodnina mora kr bit crn in mracen in zalosten dan...ko postane denarnica peresno lahka :P

boss-tech ::

Sej po eni strani če bi se hotel s tem malo bolj ukvarjati, bi verjetno začel s "popoldanskim s.p.", pa bi potem videl kako in kaj. Bo po mojem boljše, pa še nekaj manj stroškov.
http://tovornik.info

Furbo ::

Čebelarstvo je brez veze, ker ti konkurira kup ljudi, ki ne plačuje prispevkov itd. Si avtomatično predrag, razen če ne delaš zadev z večjo dodatno vrednostjo, kar drugi ne znajo/morejo/smejo brez obrti.

Jaz ne vem kdaj sem nazadnje kupil med, vsako leto ga kar nekaj kozarcev dobim kot poslovna darila.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Vikking ::

Furbo je izjavil:

Čebelarstvo je brez veze, ker ti konkurira kup ljudi, ki ne plačuje prispevkov itd. Si avtomatično predrag, razen če ne delaš zadev z večjo dodatno vrednostjo, kar drugi ne znajo/morejo/smejo brez obrti.

Jaz ne vem kdaj sem nazadnje kupil med, vsako leto ga kar nekaj kozarcev dobim kot poslovna darila.


Ne rabijo plačevati prispevku in davka. Do 39 panjev so oproščeni plačila. Samo zaradi med-a se ne splača odpreti s.p. Kar se tiče pridelave sveč zadeva že v štartu odpade, saj boš sam bolj potreboval vosek za satnice, kot pa boš iztržil, če iz tega narediš sveče.
Čebelarski turizem? kakšen? ljudje radi pogledajo panje (blizu ne upajo), da bi plačali da gledajo panje pa so le mokre sanje.

Imamo pa veliko prednost v naši čebeli, pred tujino.

izbrisiracun ::

Sem zadnjič videl po TV-ju enega, ki ima urejen čebelnjak za oglede, zunaj ima tudi panj, ovit okoli nekega dupla in se lepo vidi satovje.

Bila je, če se ne motim to kmetijska oddaja "ljudje in zemlja" in je v arhivu na rtvslo.si.
PS
Zadnjič lahko pomeni tudi par mesecev nazaj, mi je samo ostalo v glavi, ne vem kdaj točno sem to gledal

Zgodovina sprememb…

Vikking ::

Govora je bilo o čebelarskem turizmu. Ne pa o ogledih panjev, vsaka druga oš šola ga ima kjer si ga lahko pogledaš.
Kot samostojni čebelarski turizema ne, lahko je pa v sklopu npr. turistične kmetije.

Pri slovenskih čebelah je denar povsem drugje in v Evropi zelo iskano.

Yohan del Sud ::

boss-tech, ti bi se šel rad potem popoldansko proizvodnjo? To pomeni dodatno delo za računovodjo (+strošek) zaradi vodenja skaldišča in kdo ti zna tudi zatežit za certifcirano skladiščenje. Kozarce medu morda lahko skladiščiš pod svojo posteljo, ampak kakšni so tu predpisi pa ne vem. Meni so že za tiskovine težili, da moram imeti certificirano skladišče, če se hočem iti maloprodajo. Kar je bila nepromestljiva birokratska zame ovira tedaj. Je bilo pa to že desetleje nazaj.
www.strancar.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

informacije glede ustanovitve podjetja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10619177 (16714) wind
»

s.p. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7013336 (8824) Vikking
»

Popoldanski s.p. - se splača?

Oddelek: Loža
3114291 (13185) Goran0
»

s.p. ali d.o.o

Oddelek: Loža
3510260 (9428) Chelios
»

dno ali doo

Oddelek: Loža
356398 (5617) djordjevic

Več podobnih tem