» »

Prepoved prodaje HTC-jev v Nemčiji pred vrati

Prepoved prodaje HTC-jev v Nemčiji pred vrati

IPCom je začasno odredbo za prepoved prodaje HTC-jevih pametnih telefonov dobil že spomladi 2009, zdaj pa je postala pravnomočna. HTC je v vmesnem času stavil na razveljavitev ključnih patentov (skupaj z Nokio), a preprosto ni šlo dovolj hitro.

vir: TechTicker
TechTicker - Münchenski patentni holding IPCom je brez dlake na jeziku najavil, da bodo nemudoma zahtevali umik vseh HTC-jevih pametnih telefonov s prodajnih polic v Nemčiji in to ravno na začetku božično-novoletne nakupovalne sezone. Cilj je precej jasen - izsiliti podpis licenčne pogodbe za kupček patentov, ki jih je IPCom kupil od Boscha, in sledi pomembni zmagi v sodnem sporu s tajvanskim HTC-jem.

IPCom je star nekje štiri leta in vse svoje prihodke (želi) ustvarjati z licenciranjem obsežnega svežnja patentov - čez 1000 njih, registriranih tako v EU, ZDA kot ključnih azijskih trgih - ki so jih dobili z nakupom Boschevega mobilnega portfelja leta 2007. Tu not se skriva kakih ducat patentov, ki naj bi bili ključni za delovanje 2G in 3G mobilne telefonije, npr. vzpostavljanje prve povezave z bazno postajo ("iskanje omrežja") in pošiljanje MMS-ov. Bosch jih je pridobil konec devetdesetih, ko so še izdelovali GSM mobilne telefone (leta 2000 jih je kupil Siemens in jih čez 5 let prodal naprej tajvanskemu BenQ, ta je bankrotiral dve leti kasneje). Patenti zgleda niso bili del prevzema in so ostali Boschu, ki jih je sicer neuspešno želel licencirati Nokii že leta 2003.

IPComovi šefi so očitno bili mnenja, da je iz njih mogoče iztržiti lepe denarce. Po nakupu so najprej pristopili do Nokie in jo skušali ponovno prepričati v plačilo licenčnine, kar slednja seveda ni želela. Zato so jih tožili - najprej decembra 2007 v Nemčiji, nato marca 2008 v Italiji in končno januarja 2009 še v Nemčiji proti Nokijinim menedžerjem osebno (spregled pravne osebnosti, skrajno pogumna obtožba). Nokia jih je prijavila Evropski komisiji zaradi omejevanja konkurence, kar pa ni baš delovalo, zato so se poslužili plana B in vložili ločeno tožbo na razveljavitev ključnih patentov, v vseh ostalih postopkih pa sodišče poprosili, naj počaka do razrešitve tega vprašanja. V dveh letih so nekatere patente že uspešno razveljavili, a ne še vseh.

Vmes se je IPCom odločil malo razpršiti tveganje in pritisniti še na HTC. Februarja 2009 jim je uspel veliki met - od sodišča v nemškem Mannheimu so uspeli dobili začasno odredbo, ki HTC-ju prepoveduje prodajo svojih pametnih telefonov v Nemčiji, z utemeljitvijo, da bi vsaka nadaljnja prodaja IPComu povzročila nepopravljivo škodo. HTC je seveda napovedal pritožbo, o kateri bi moralo sodišče odločati prihodnji teden, vendar jo je ta teden umaknil. S tem začasna odredba postane pravnomočna in IPCom lahko zahteva njeno izvršitev.


Začasno odredbo želimo izvršiti v najkrajšem možnem času, s čimer bo HTC moral svoje izdelke umakniti s prodajnih pravic ravno sredi ključne božično-novoletne nakupovalne sezone.
- iz IPComove izjave za javnost

Kot vidimo, se HTC v tem postopku ni aktivno branil, to pa zato, ker so upali na pravočasno razveljavitev ključnih patentov skozi Nokiino tožbo, kateri so se zato tudi pridružili.


HTC smatra, da je pritožba [zoper začasno odredbo v dobro IPComa] nepotrebna, vse odkar je Nemško zvezno patentno sodišče odločilo, da so zadevni patenti neveljavni.
- komentar HTC-jeve londonske predstavnice za Reuters


A te sreče niso imeli. Začasna odredba zoper njih je zdaj pravnomočna, končna odločitev v zadevi Nokia - IPcom pa je še daleč. IPCom seveda kani položaj maksimalno izkoristiti in izsiliti podpis bogate licenčne pogodbe, kot so jo že dobili Microsoft in nekateri drugi.

Tajvanci so tukaj v precej neprijetnem položaju. Njihov drugi in verjetno nevarnejši patentni sovražnik, Apple, je nedavno zdesetkal vrednost S3-jevega patentnega portfelja, ki ga je HTC kanil uporabiti za obrambo pred Cupertinom. Apple tudi ni nič kaj sramežljiv z zahtevki za prepovedi prodaje, zato se analitiki upravičeno bojijo, da je HTC-jev tržni delež ogrožen. Prvi znaki so že vidni - v nedavnem poročilu za letošnje tretje četrtletje je HTC napovedal padec prodaje za do 8% v zadnjih treh mesecih leta, kar je osupnilo analitike in poslalo delnico strmo navzdol za kar 30%. V taki klimi si zelo zelo težko privoščijo prepoved prodaje v Nemčiji, ki velja za najmočnejši evropski trg.

IPCom izpolnjuje vse definicijo patentnega trolla, prav do zadnje črke. Glavna, če ne izključna dejavnost podjetja je licenciranje patentnega svežnja, ki ga niso ustvarili z raziskavami in razvojem, ampak nakupom patentov od nekoga drugega, ki je bil (bonus točke) takrat v težavah. Vodi jih pravnik, pravzaprav patentni odvetnik. Njihova pravna strategija je izsiljevanje s tožbo, da dosežejo poravnavo za zaprtimi vrati, pri čimer ciljajo na več tarč hkrati, da zmanjšajo tveganje in zadovoljijo investitorje, ki so položili potrebni denar za podjem. Kritike o prežetosti patentnega sistema, ki vse to dovoli, so zato seveda na mestu. Po drugi strani je treba upoštevati, da gre za investicijo v intelektualno lastnino, kar si bojda vse države želijo, ter da je podjetje vsem proizvajalcem ponudilo svoj patentni portfelj pod poštenimi, razumnimi in nediskriminatornimi pogoji (angl. FRAND), tudi v pisni obljubi Evropski Komisiji. Nokia & co. zgleda ne bi radi plačali prav nič. Če izgubijo tožbo na razveljavitev patenta, bo to pomenilo, da so uporabljali tuje znanje in delo brez plačila, kar ne more biti prav.

28 komentarjev

we_are_borg ::

Vseskupaj me malenkost spominja na srednji vek..
death is irrelevant

smash ::

torej obstaja firma, ki živi izključno od patentov.. wow

premak ::

Tu not se skriva kakih ducat patentov...

kar pa ni baš delovalo...

Vem da sem offtopic, vendar mislim, da greste nekateri pisci člankov na ST predaleč s to "slovenščino".
Takšne in podobne besede pač ne spadajo na tako mesto.

feryz ::

Si totalni offtopic (ne vem, kaj ima ta izraz s sloveščino in zakaj spada sem), ki je poleg tega še nerazgledan.
Obe besedi sta v SSKJ in ni nobenega argumenta, da jih nebi uporabili.
Očitno kar nekaj forumašev visi tukaj zgolj zato, da preverja pravilno rabo slovenskega jezika. Žal celo to neuspešno.

amigo_no1 ::

smash je izjavil:

torej obstaja firma, ki živi izključno od patentov.. wow

Na grmado z njimi ! Isto velja za patentne odvetnike, dotične urade in budale, ki sprejemajo tako debil zakonodajo!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

galu ::

In kdo na koncu nastrada?
Mi, potrošniki (in HTC...)!
Tako to gre.

Putr ::

Isto kot gandalf pravi za kršenje zasebnosti in cenzro - naj, čim več, saj bo tko veliko prej cela populacija vse šifrirala.

Tako imam jest mnenje o patentih da - dejte, čimveč, bo stvar samo prej ukinjena

bf4ed ::

Ukinit patente, ali pa jih imet ampak samo kot dokaz kdo je bil prvi. uporabljajo jih pa naj vsi brez omejitev.

To je že preveč glupo vse skupaj. Zakaj pa samo HTC tožijo? Zakaj ne čisto vseh proizvajalcev telefonov, ki se povezujejo v omrežje in uporabljajo MMS?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bf4ed ()

carota ::

feryz je izjavil:

Očitno kar nekaj forumašev visi tukaj zgolj zato, da preverja pravilno rabo slovenskega jezika. Žal celo to neuspešno.

Si pomislil, da gre za skrb za kvaliteto prispevkov? ;)

premak ::

feryz je izjavil:

Si totalni offtopic (ne vem, kaj ima ta izraz s sloveščino in zakaj spada sem), ki je poleg tega še nerazgledan.
Obe besedi sta v SSKJ in ni nobenega argumenta, da jih nebi uporabili.
Očitno kar nekaj forumašev visi tukaj zgolj zato, da preverja pravilno rabo slovenskega jezika. Žal celo to neuspešno.


Glej nisem hotel biti nevljuden, samo povedal sem svoje mnenje. Če je beseda v SSKJ še ne pomeni, da je primerna za uporabo v članku. Not ima oznako pog., kar pomeni pogovorno, baš pa star. kar naj bi bilo starinsko. Sam sem res uporabil "offtopic", vendar nisem pisec članka, ampak zgolj komentiram, zato si pridržujem to pravico.
Na ST pa prihajam zato, da prebiram kakovostne novice s področja tehnologije, ne pa zaradi preverjanja jezika. Sem pa mogoče eden tistih, ki jim materinščina dovolj pomeni, da jim ni vseeno.

CyberPunk ::

feryz je izjavil:

Obe besedi sta v SSKJ in ni nobenega argumenta, da jih nebi uporabili.


Če je beseda v SSKJ, še ne pomeni, da je pravilna (čeprav naj bi v teoriji to veljalo). Zaenkrat je ta knjiga na žalost še vedno precej politično motivirana iz preteklosti (stvar, ki se vleče že malodane od črkarske pravde naprej, večji razmah pa je dobila, ko so ljudje zanosno pričeli tuliti v enotni južno-slovanski rog, sedanji "kadri" na tem področju pa so žal še vedno pod vplivom jugoslovanske misli - kar predstavlja še večjo nevarnost od nekdanjih ponemčevanj in poitalijančevanj ravno zaradi domnevnih podobnosti nekaterih besed, ki se tako skorajda nevidno vpletejo v slovenščino). Kaj več o tem pa piše na drugih straneh. ;)

Sicer se pa strinjam s prvim komentarjem - prepoved HTC spominja na srednji vek. :D

BALAST ::

z utemeljitvijo, da bi vsaka nadaljnja prodaja IPComu povzročila nepopravljivo škodo.

Tak utemeljitve so enake kot piratstvo in upad prodaje, nimajo časa dokazovat da bi res kdo dejansko to kupil, pa dajo raje veliko vsoto kot odškodnino.
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

Jupito ::

Putr je izjavil:

Isto kot gandalf pravi za kršenje zasebnosti in cenzro - naj, čim več, saj bo tko veliko prej cela populacija vse šifrirala.

Tako imam jest mnenje o patentih da - dejte, čimveč, bo stvar samo prej ukinjena


Edini problem je, da nas kuhajo kot ono pregovorno žabo. Če bi se vse, kar se je dogajalo v zadnjih 10 letih, zgodilo v obdobju kakega leta, bi bi jim verjetno že eksplodiralo v obraz.
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

Lonsarg ::

Eno stvar pa sem mimogrede opazil. Nobena od teh tožb se ne dogaja v Ameriki! Oziroma tožbe že, niti slučajno pa kake prepovedi prodaje itd. To se dogaja sam v Evropi pa Avstraliji očitno.
Torej čeprav je patentni sistem v kur... v Ameriki očitno vsaj sodni sistem še deluje, da se ne dogajajo take nebuloze, kot so prepoved prodaje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Mipe ::

Kje v ZDA pa najdeš Kinder jajčka?

Lonsarg ::

Prepoved prodaje kindar jajčk nima popolnoma nobene veze z patenti. WTF a si lahko še na bolj idiotski način off topic! Fak eni ljudje so za pobanat tlele.

Gregor P ::

Mislim, da je resnično čas, da se načrtno zbiranje patentov zgolj v namene tožb prepove.;( Meja je pač prekoračena tam nekje, ko takšno podjetje nima prav nič skupnega s samo raziskavo, razvojem izuma oz. finančno podporo le te. Namreč takšno zbiranje svežnjev patentov zavira tehnični razvoj in omejuje trg.

Morda vidim neke vzporednice s cesijo (prenos terjatve na drugo osebo, odstop (terjatve)) ipd. ampak vseeno mislim da ta zasleduje neke druge cilje. Razumem, da se neko podjetje, ki je zaradi vlaganja v nek izum zašlo v finančne težave, hoče rešiti sebe (in s tem morda tudi izum/inovacijo) s prodajo patentov, ampak vseeno bi morala biti dolžnost kupca takšnega patenta (in obenem tudi omejitev) predvsem v podpori in nadaljnjemu razvoju izuma/inovacije, kjer pravica gospodarskega izkoriščanja novega izuma vsekakor ni izključena, temveč celo zaželena ravno zaradi nadaljnjih raziskav ter razvoja.

Takšno podjetje, torej novi imetniki patentov, lahko seveda zahtevajo licenčnine oz. tožijo druga podjetja, ki zlorabljajo te patente, ampak bi morali na sodišču jasno dokazati, da ne posedujejo teh patentov samo zaradi tožb, ampak iz zaščite prej omenjenih interesov t.j. nadaljnja podpora in razvoj inovacij.

Ali pa preprosto zelo omejiti obdobje veljave patenta oz. imeti različna obdobja zaščite za različne subjekte/objekte npr. izumitelj/inovator največ časa, podjetja ki so neposredno financirala izum/inovacijo malo manj časa, kupci patentov, ki nimajo nobene neposredne zveze z izumiteljem/inovatorjem oz. izumom/inovacijo najmanj časa (torej slednji ima največ tveganja).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Mipe ::

Azgard: patenti ali ne, poanta je, da tudi ta tvoja ljubljena Amerika ni imuna na te neumnosti.

MrStein ::

V dveh letih so nekatere patente že uspešno razveljavili

Kdo pa krije škodo zaradi napačno podeljenih patentov?
Ugibam: uradi so imuni?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

premak je izjavil:

feryz je izjavil:

Si totalni offtopic (ne vem, kaj ima ta izraz s sloveščino in zakaj spada sem), ki je poleg tega še nerazgledan.
Obe besedi sta v SSKJ in ni nobenega argumenta, da jih nebi uporabili.
Očitno kar nekaj forumašev visi tukaj zgolj zato, da preverja pravilno rabo slovenskega jezika. Žal celo to neuspešno.


Glej nisem hotel biti nevljuden, samo povedal sem svoje mnenje. Če je beseda v SSKJ še ne pomeni, da je primerna za uporabo v članku. Not ima oznako pog., kar pomeni pogovorno, baš pa star. kar naj bi bilo starinsko. Sam sem res uporabil "offtopic", vendar nisem pisec članka, ampak zgolj komentiram, zato si pridržujem to pravico.
Na ST pa prihajam zato, da prebiram kakovostne novice s področja tehnologije, ne pa zaradi preverjanja jezika. Sem pa mogoče eden tistih, ki jim materinščina dovolj pomeni, da jim ni vseeno.


Hja, pesniku je spet uspelo generirati kup off topic komentarjev. Upam, da vsaj uživa v orgazmih...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

zmaugy ::

MrStein je izjavil:

premak je izjavil:

feryz je izjavil:

Si totalni offtopic (ne vem, kaj ima ta izraz s sloveščino in zakaj spada sem), ki je poleg tega še nerazgledan.
Obe besedi sta v SSKJ in ni nobenega argumenta, da jih nebi uporabili.
Očitno kar nekaj forumašev visi tukaj zgolj zato, da preverja pravilno rabo slovenskega jezika. Žal celo to neuspešno.


Glej nisem hotel biti nevljuden, samo povedal sem svoje mnenje. Če je beseda v SSKJ še ne pomeni, da je primerna za uporabo v članku. Not ima oznako pog., kar pomeni pogovorno, baš pa star. kar naj bi bilo starinsko. Sam sem res uporabil "offtopic", vendar nisem pisec članka, ampak zgolj komentiram, zato si pridržujem to pravico.
Na ST pa prihajam zato, da prebiram kakovostne novice s področja tehnologije, ne pa zaradi preverjanja jezika. Sem pa mogoče eden tistih, ki jim materinščina dovolj pomeni, da jim ni vseeno.


Hja, pesniku je spet uspelo generirati kup off topic komentarjev. Upam, da vsaj uživa v orgazmih...


Po mojem mnenju Mandi precej pogosto mrcvari slovenščino s srbizmi/hrvatizmi.

PS: Zdaj pa le izbrišite, baš me je razkurilo in sem povedal svoje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zmaugy ()

nekikr ::

Kdo pa krije škodo zaradi napačno podeljenih patentov?
Ugibam: uradi so imuni?

Tole tudi mene zelo močno zanima. Vse prevečkrat se zgodi, da patentni urad veselo podeljuje patente, ko pride do tožb pa patente razveljavijo napodlagi teh ali onih "dokazov". Stroškov tega pa seveda ne krijejo...

murmur ::

smash je izjavil:

torej obstaja firma, ki živi izključno od patentov.. wow


To je njihova osnovna dejavnost. V bistvu nic pretresljivega, gre za storitev z visoko dodano vrednostjo :)

nekikr ::

Pa saj to niti ni tako "narobe". Nekdo recimo izumi nekaj, ne da pa se mu s tem ukvarjati. Zato patent proda taki firmi, ki se bojuje naprej. Pravno ni sporno, če je moralno je pa to manj pomembno od pravnega vidika (kar se širšega poslovnega področja tiče).

Gregor P ::

Zagotovo je bil tudi pravni vidik oz. smisel patenta predvsem v tem, da zaščiti izumitelja/inovatorja oz. njegovo pravico gospodarskega izkoriščanja novega izuma/inovacije za določeno dobo ter s tem posledično omogoči tudi nadaljnji razvoj, ne pa preprodajanje patentov;(
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

antonija ::

Bemti patentne trolle... nazaj pod most skale premetavat!! ;(

Zagotovo je bil tudi pravni vidik oz. smisel patenta predvsem v tem, da zaščiti izumitelja/inovatorja oz. njegovo pravico gospodarskega izkoriščanja novega izuma/inovacije za določeno dobo ter s tem posledično omogoči tudi nadaljnji razvoj, ne pa preprodajanje patentov ;(
Bi clovek pricakoval tak razlog, ja. Ampak zgodovina nas na zalost uci drugace.
The history of patents does not begin with inventions, but rather with royal grants by Queen Elizabeth I (1558-1603) for monopoly privileges
Kasneje smo seveda razlog spremenili v "zascito izumiteljev", efekt (in orodja za uveljavitev pravil) pa ostajajo enaka od zacetka (ko je bil razlog bolj iskren).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Gregor P ::

Toda človek je napredoval od premetavanja kamenja, zato ti na istem viru tudi piše, kako se to razume dandanes:
Approximately 200 years after the end of Elizabeth's reign, however, a patent represents a legal [right] obtained by an inventor providing for exclusive control over the production and sale of his mechanical or scientific invention... [demonstrating] the evolution of patents from royal prerogative to common-law doctrine.

ter
All new discoveries are the property of the author; to assure the inventor the property and temporary enjoyment of his discovery, there shall be delivered to him a patent for five, ten or fifteen years.

in pa
Until recently, the purpose of intellectual property law was to give as little protection possible in order to encourage innovation. Historically, therefore, they were granted only when they were necessary to encourage invention, limited in time and scope.

ter seveda še pred kraljico
The concept's origins can potentially be traced back further. Jewish law includes several considerations whose effects are similar to those of modern intellectual property laws, though the notion of intellectual creations as property does not seem to exist
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

antonija ::

Pise ze, samo ostaja tisti micken problemcek da se nacin in orodja za "scitenje intelektualne lastnine" (temu se je v originalu reklo "zagotavljanje monopola") niso spremenila sploh. Skratka: Isto sranje, drugo pakovanje. (oz. evolution of patents from royal prerogative to common-law doctrine kot se veliko lepse slisi)
Efekt tega je pa krasno viden pri trenutnih patentnih trollih, ki za razvoj naredijo mickeno manj kot 0, svojo "intelektualno lastnino" pa kupijo od drugih (ali pa kar izsilijo z vojsko odvetnikom in skladiscem bolj osnovnih patentov).

Se hujse pa rata ce gres brat za copyright zgodovino, tam se pa zelo dolgo niso nic kaj sprenevedali kako bi imenovali razlog za uvedbo takih pravil.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple in HTC zakopala bojno sekiro

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
115376 (3830) 17rnn
»

Prodaja Galaxy Tab/Nexus v ZDA začasno prepovedana (HTC-jevi telefoni pa ne) (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Android
10842695 (39440) Icematxyz
»

Apple vložil novi tožbi zoper Motorolo in Samsung

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
348578 (6550) BALAST
»

Galaxy Tab 10.1 se vrača na prodajne police v Avstraliji

Oddelek: Novice / Android
133852 (3001) gendale
»

Microsoft želi 15 dolarjev za vsak Samsungov pametni telefon (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
6119064 (16410) BlueRunner

Več podobnih tem